Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (25 Μαίου 2018)

ΘΕΜΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ: Είναι άλλο πράγμα να απαγορεύεις στον Ζούκερμπεργκ και σε άλλους στυγνούς επαγγελματίες να συλλέγουν συστηματικά, να επεξεργάζονται και να εμπορεύονται προσωπικά δεδομένα για σκοπούς αν όχι παράνομους, τουλάχιστον εμφανώς καταχρηστικούς και άλλο να αποστειρώνεις τον δημόσιο χώρο, μετατρέποντας τον κάθε άνθρωπο σε απόρθητο φρούριο δήθεν ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που δεν πρέπει να τα μάθει και να τα συζητήσει κανείς. Σε λίγο θα κυκλοφορούμε στον δρόμο και θα κοιτάμε τους γύρω μας καχύποπτα, θεωρώντας ότι κάθε ένας από τους διπλανούς μας είναι ένας εν δυνάμει εχθρός, που επιβουλεύεται την ιδιωτικότητα και τα δήθεν πολύτιμα μυστικά μας.

 • Ο δημόσιος χώρος αποκτά την αξία και την σημασία του από την πολυμορφία του και την αντίληψη που έχουμε για αυτήν την πολυμορφία.
 • Από την γνώση όσων μας περιβάλλουν, από τον σχολιασμό τους και την διαρκή αλληλεπίδραση με αυτά.
 • Οι ισορροπίες των κοινωνιών διαμορφώνονται από την διάδραση των ατόμων που τον καταλαμβάνουν και “κοινοποιούν” ο ένας στον άλλον, με ποικίλους τρόπους, την παρουσία τους, τις ιδέες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, την έκταση του χώρου που διεκδικούν.
 • Υπάρχουμε δηλώνοντας την παρουσία μας στους γύρω μας ως οντότητες με ιδιότητες και ιδιαιτερότητες και όχι ως σφραγισμένες μονάδες, απαλλαγμένες από ιδιαίτερα γνωρίσματα, ανεξάρτητες η μία από την άλλη, περίκλειστα φρούρια που βγαίνουν στην αγορά από ανάγκη, ευρισκόμενοι σε διαρκή κίνδυνο από την παρουσία των άλλων και έχοντας πάντα σε επιφυλακή το κράτος πατέρα που “προστατεύει” το ιδεολόγημα της “ιδιωτικότητας” μας.

Ο πεπτικός σωλήνας, ο σωλήνας από τον οποίο ο οργανισμός αντλεί τα απαραίτητα για την διατήρηση της ζωής δεν είναι στείρος. Περιέχει τα κακά και τα καλά μικρόβια. Και διαθέτει μηχανισμούς για να πολεμά τα πρώτα και να να συντηρεί τα δεύτερα, που τον βοηθούν να κάνει σωστά την δουλειά του. Αν καθαριστεί τελείως από κάθε είδος μικροβίου ο οργανισμός θα νοσήσει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά χωρίς τα καλά μικρόβια.

 • Η Δύση το έχει παρακάνει με τις ιδεοληψίες της περί ατομικότητας και δικαιωμάτων. Και πετάει μαζί με τα βρωμόνερα και το μωρό.
 • Όλα αυτά δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο τέλος σε κάτι καλό.
 • Την στιγμή μάλιστα που ενώ από την μια τα νομοθετούμε και τα εφαρμόζουμε από την άλλη εισάγουμε μαζικά ανθρώπους που όλη η κοσμοαντίληψη τους βρίσκεται στον αντίποδα της μοντέρνας δικής μας χίμαιρας.
 • Ανθρώπους που πιστεύουν στην ύπαρξη της κοινωνίας ως αυτοτελούς οντότητας και στο δικαίωμα της να ασκεί αυτή έλεγχο και να διαμορφώνει το άτομο, μέσω των φωτισμένων από τον θεό εκπροσώπων.
 • Σε λίγο θα υπάρξει μια μάχη ανάμεσα μας, αν δεν υπάρχει ήδη.
 • Η πολυχρωμία και η ελευθερία που αυτή γεννά στον δημόσιο χώρο είναι το κυριότερο όπλο μας και η κυριότερη πηγή αντισωμάτων.
 • Τα οποία σταδιακά σκοτώνουμε και καταργούμε. απο Θέμης Καζαντζίδης.

======

Κι εκεί άριστοι…

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία καταδικάστηκε για παράνομο πλουτισμό, σε μια μεγάλη δίκη για διαφθορά όπου 29 κατηγορούμενοι,…
TRIBUNE.GR
======

Πολυετείς ποινές φυλάκισης για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο διαφθοράς του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία. Αυτή κι αν είναι σημαντική είδηση, αλλά προφανώς δεν πουλάει όσο οι βίλες.

Spain’s High Court sentences businessman at center of so-called “Gürtel” case to 51 years in jail, while Luis Bárcenas gets 33-year term
ELPAIS.COM
======
Φωτογραφία του Michael Mantakas.
======
Φωτογραφία του Nikos Sakelariou.
======

Αυτά…

«Μέχρι και για …ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στ…
MOBILE.TOVIMA.GR
======

Τόσο απλά λοιπόν και με μία και μόνο λέξη, ο «φασίστας» έχει δυστυχώς επικρατήσει.

Κάθε διαφωνία, παραφωνία ή αντίθετη άποψη βαφτίζεται γρήγορα και εύκολα «φασιστική» για να εξουδετερωθεί, όχι δια της επιχειρηματολογίας βέβαια, αλλά μέσω της προσωπικής πολιτικής ορθότητας του καθενός. Και κάπως έτσι, εξαφανίζεται σταδιακά ο διάλογος, ενώ πλήττεται ανεπανόρθωτα η δημοκρατία. Κάπως έτσι ξεκινάει και η ολική επικράτηση του φασισμού όπου η κοινωνία μας τρώει τον εαυτό της.”

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Του Σταύρου Καλεντερίδη. Αφορμή του άρθρου αποτέλεσαν δύο συγκεκριμένα γεγονότα. Το πρώτο είναι η φρασεολογία και το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε…

ΣΤΕΝΟΣ ΚΟΡΣΕΣ: Στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπό την ασφυκτική εποπτεία της Κομισιόν μεταφέρονται και θα τηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης εντός του μήνα, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, κίνηση που αποτελεί προάγγελο του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

 • Σύμφωνα, μάλιστα, με τη συμφωνία, η δέσμη ενεργειών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου και εν συνεχεία το Δημόσιο θα κλείσει τους λογαριασμούς που διαθέτει τις εμπορικές τράπεζες, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο στη διατύπωση «λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες των φορέων της γενικής κυβέρνησης».

Όπως αναφέρεται η μεταφορά, των κεφαλαίων, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα ποσά θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα.

 • Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος, ως μέλος της ΕΚΤ και η Κομισιόν θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης με τα κεφάλαια του Δημοσίου, θα είναι δηλαδή σε θέση να γνωρίζουν αναλυτικά τις δαπάνες χωρίς να χρειάζεται να ζητούν αναλυτικά στοιχεία ανά υπουργείο και φορέα.

Μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων, οι αρχές θα κλείσουν ανάλογα τους αχρησιμοποίητους λογαριασμούς κεντρικών κυβερνήσεων στις εμπορικές τράπεζες και θα τους ενοποιήσουν στον ενιαίο λογαριασμό του δημοσίου (TSA).

======

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ (Χ.Κ.): Γονείς που τρέχουν να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους ,που τρέχουν να κάνουν test pap & μαστογραφίες κάθε χρόνο ,αλλά φοβούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους γιατί πιστεύουν πως θα γινουν αυτιστικά απο τα εμβόλια ,θα έπρεπε να απελαύνονται απο την χώρα χωρίς τα παιδιά τους.

 • Ναί,είμαι αυστηρή μπάς και το καταλάβετε γιατί έχετε κάποιοι καταντήσει επικίνδυνοι.
 • Ναί στα κλασσικά εμβόλια που έχουν στηριχτεί σε δεκαετίες ερευνών κι έχουν βελτιώσει την παιδική θνησιμότητα απο ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους όλη κάτω απο ένα μικροσκόπιο.
 • ΟΧΙ στον κάθε τσαρλατάνο δήθεν εναλλακτικό γιατρό που αναιρεί την κλασσική παιδιατρική παροτρύνοντας σανοφάγους γονείς να γκουγκλάρουν hoax έρευνες του <ινστιτούντου του Χάρβαρντ>.

======

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι οι καλοί μου φίλοι κάνατε αναρτήσεις για την βίλα του Ποδέμος. Για τα 350 χρόνια φυλακή που έφαγαν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, τίποτα..;; (Αντιγραφή από ένα…. πειραχτηρι που έχουμε πολλούς κοινούς φίλους από ότι φαίνεται

======

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ: Ερώτηση σχετική με το GDPR: Ολοι αυτοί που μου τηλεφωνούν για κινητό, σταθερό, τηλεόραση, ρεύμα, ασφαλειες, φίλτρο νερού και 800 ευρω δωρεάν (!) εμπίπτουν στον νέο κανονισμό;

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧ: Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ στις μικρές περιουσίες και φόρτωμα στις μεγάλες να κάνουν το ίδιο για τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, τον φόρο εισοδήματος κλπ. Αμέσως καλύτερα. 

 • Δεν βγαίνουν τα νούμερα.. αν έβγαιναν δεν θα έβαζαν αφορολόγητο το πεντοχίλιαρο.

======

Στην αφετηρία τεράστιο εμπορικό κέντρο 55.000 τ.μ. ύστερα από 11 χρόνια γραφειοκρατίας – Επενδυτής Live – ΕΙΔΗΣΕΙΣ – NEA

EPENDITISLIVE.GR
======

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο (ο κατά πολλούς πιο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή του Νεώτερου) είπε για τα περιβόητα «Δεκεμβριανά» του 2008, όταν κάηκε η Αθήνα ότι «έγινε οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με συνέργεια παραγόντων του εσωτερικού και του εξωτερικού».

Ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε «πολύ σύνθετα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου» αλλά όπως κι αν το πει αποκάλυψε αυτό που όλοι λίγο πολύ γνώριζαν στην Ελλάδα.

Η ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ…

Ναι μεν άτομα του ακραίου αριστερού χώρου έκαψαν την Αθήνα, όμως ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΑΝ από ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ… Ο Κ. Καραμανλής εκείνη την περίοδο είχε συνάψει μεγάλες συμφωνίες με τον Ρωσικό παράγοντα και αμέσως μετά… ακολούθησαν οι φωτιές σε όλη την Αθήνα. «Την Αθήνα το 2008 δεν την έκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ» συνέρχισε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6. Να σημειώσουμε ότι τότε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ανέφερε ότι τότε υπήρξαν εισηγήσεις να αναλάβει δράση ο στρατός ενώ σημείωσε ότι επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. “Ηθελαν εκατόμβες νεκρών;” αναρωτήθηκε και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να παραδεχθεί το λάθος του, ότι δεν ψήφισε τον Πρ. Παυλόπουλο για ΠτΔ και να δεσμευθεί ότι θα τον προτείνει για μια ακόμη θητεία το 2019. Να πούμε ότι όντως υπήρξε τότε εισήγηση για χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων κάτι που το αρνήθηκε επίμονα ο Δ. Γράψας, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ

 • Είχε μάλιστα και την υποστήριξη του τότε Α/ΓΕΑ και μετέπειτα ΓΕΕΘΑ Γ. Γιάγκου ο οποίος είχε πει:
 • «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που είχαν πέσει κάποιοι το 1967. Οι Ε.Δ. είναι μόνο για αντιμετώπιση απειλών από εχθρικό κράτος»
 • Χθες ο Ε. Αντώναρος επιτέθηκε προσωπικά στον Κ. Μητοστάκη με ανάρτησή του στο Facebook.

«Όταν είσαι σχεδόν άκαπνος στην άσκηση πραγματικής πολιτικής, την πατάς συχνά και διατυπώνεις διάφορες μπούρδες. Όπως οι επαναλαμβανόμενες τον τελευταίο καιρό αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 – που τείνουν να του γίνουν εμμονή» γράφει ο κ. Αντώναρος και συνεχίζει: «Εμμονή, βέβαια, που δεν είναι καινούργια. Θυμίζω:

Ένας από τους λόγους που επικαλέσθηκε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ το 2015 για να μη ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ότι δήθεν:  “χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας τον Δεκέμβριο του 2008”.

Του έχει σφηνωθεί, βλέπετε, στο μυαλό μια ερμηνεία εκείνων των γεγονότων που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Θεωρεί προφανώς ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση εξτρεμιστικών δυνάμεων της Αριστεράς την οποία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν μπόρεσε — ή δεν θέλησε κατά πως ακούγεται — να την αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα.

======

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

petroulakis--4

======

Ο κ. Μητσοτάκης είναι είτε αφελής, είτε απληροφόρητος (αν και θα μπορούσε να ενημερωθεί από το άμεσο συγγενικό του περιβάλλον). Πιθανόν και τα δύο.Γιατί τα γεγονότα εκείνα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολυεπίπεδα από όσο θέλουν να αντιληφθούν οι θιασώτες (τότε και τώρα) μαζικής κρατικής βίας με σκοπό την αμφίβολη καταστολή και την σχεδόν σίγουρη πρόκληση δεκάδων θυμάτων στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε.

Οι παράγοντες που επεδίωκαν αναταραχή και ό,τι συνεπάγεται αυτό ξεπερνούσαν τις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Άλλοι ήταν που πάτησαν το κουμπί. Γι αυτό και η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή όσο κι αν επικρίθηκε ήταν, έστω και με κόστος, η ενδεδειγμένη. Κι ας ήθελαν μεμονωμένα στελέχη τότε αντιδράσεις αναντίστοιχες με την πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Ελπίζω έστω και αργά να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι καλό είναι να σιωπά για θέματα που δεν γνωρίζει αντί να χαϊδεύει συνειδητά τα αυτιά κάποιων» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Αντώναρος.»

======

Το μήνυμα

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τα φαινόμενα της ανομίας πολλαπλασιάζονται. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής ανοχής και ατιμωρησίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αλλά κλιμακώθηκε στα χρόνια της σημερινής διακυβέρνησης.

 • Οταν οι ποινές για έναν ξυλοδαρμό είναι μικρά ποσά, ακόμη και όταν το κράτος κινητοποιείται απίστευτα για να βρεθούν οι δράστες ενός δημόσιου ξυλοδαρμού, το μήνυμα είναι «δέρνετε και μετά πληρώνετε».
 • Ο κατήφορος είναι ολισθηρός και, δυστυχώς, δεν σταματάει.

Έντυπη K

======
 • Φαντάζομαι, από τις εκφράσεις των προσώπων, ότι διαλέγουν φερ-φορζέ για τον χώρο γύρω από την πισίνα.
 • Ισως και έναν νάνο για το γκαζόν, από αυτούς που ανάβουν τη νύχτα – με οικολογική μπαταρία, εννοείται, που συλλέγει ηλιακή ενέργεια.
 • Κατά τα άλλα, σταδιοδρόμησαν καταγγέλλοντας τους μικροαστούς και τις φιλοδοξίες τους…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ

======

Καθώς ο υπουργός Ν. Τόσκας ψάχνει στα Εξάρχεια με τις κουδουνίστρες στα χέρια, προβληματίζεται κιόλας μήπως ο «Ρουβίκωνας» «κάνει κακό» στην κυβέρνηση. Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον «Ρουβίκωνα», ο οποίος έχει το θράσος να απειλεί προσωπικώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρωτοφανές γεγονός καταγγέλλει μεν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρότι είχε την ευκαιρία να το κάνει από το βήμα της Βουλής, αν το ήθελε. Ακόμη προβληματίζεται ο υπουργός; Η χαμηλού επιπέδου καταδίκη δείχνει πόσο φοβάται ο Τσίπρας το συγκεκριμένο είδος υποκόσμου, στο οποίο βασίστηκε για να φθάσει στην εξουσία.

Τα υπόλοιπα, που θα μπορούσα να πω γι’ αυτό το αδιανόητο αίσχος για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τα είπε πολύ καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στη Βουλή. Συνιστώ, σε όσους δεν έχουν συνθηκολογήσει μέσα τους με την κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας, να παρακολουθήσουν στο YouTube και την πρωτολογία και τη δευτερολογία του Μητσοτάκη.

 • Είμαι βέβαιος ότι θα τους προκαλέσει ανάλογη ευφορία με τη δική μου.
 • Προσωπικώς τον άκουσα με αισθήματα ευγνωμοσύνης, τολμώ να πω·
 • διότι, στις μέρες μας είναι βάλσαμο να ακούς να λέγονται επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους.
 • Ή, έστω, τα «πράματα», όπως θα το έλεγε ο ίδιος…

Πιέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από τον ομόλογό του και τους άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους με τους οποίους είχε συνομιλίες στις ΗΠΑ. Ούτε για το Σκοπιανό ούτε για τα ελληνοτουρκικά. Γενικώς, δεν δέχεται πιέσεις για τίποτε. Εύγε.

 • Δεν πειράζει όμως· γιατί τις δέχεται τηλεφωνικώς ο πρωθυπουργός στην Αθήνα.
 • Το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και της Γερμανίδας καγκελαρίου πίεση είναι, όσο και αν εκφράζεται με θεσμικώς θεμιτό και προσωπικώς ευγενή τρόπο.
 • Ωραία η στάση του υπουργού, με την έννοια που δίνει ο Εγγονόπουλος στο επίθετο.
 • Ωραία, όπως και εκείνου του ηρωικού υπερασπιστή του Ακροκορίνθου (αν θυμάμαι καλά) που όρμηξε έφιππος στον γκρεμό, όταν τελικά το κάστρο έπεφτε στους Οθωμανούς.
 • Επίσης, εξίσου χρήσιμη…

Παρασύρομαι όμως και δεν πρέπει, διότι το αστείο της συγκεκριμένης υπόθεσης κρύβει κάτι σοβαρό, το οποίο θέτω με τη μορφή ερωτήματος: είναι βέβαιο ότι υπάρχει πάντα συνεννόηση μεταξύ υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού;

 • Συχνά δίνεται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός κινείται ανεξαρτήτως του αρμοδίου υπουργού του·
 • ίσως εξαιτίας της αγωνίας του Τσίπρα να ενισχύσει την εξουσία του στο εσωτερικό, μέσω της διεθνούς στήριξης που θα του εξασφάλιζε μια διεθνή επιτυχία – έστω και στην junior league.
 • Ειδικά στην περίπτωση του «Ιλιντένσκα», είναι προφανές ότι η πρόταση είχε γίνει δεκτή, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, από τον Τσίπρα· και μένει πάντα αδιευκρίνιστο αν το γνώριζε έστω ο Κοτζιάς.
 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ@ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

======

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

makris--5

======

Πρόβλημα δημοκρατίας

Πρόβλημα δημοκρατίας

Ελπίζουμε ότι την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θα έχει βρει το χρόνο, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, αυτόν που προτείνουν, όπως επιτάσσει και το Ιταλικό Σύνταγμα, τα δύο κόμματα που, με βάση τους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, διαθέτουν τη «δεδηλωμένη».

 • Διότι αυτά που προηγήθηκαν, επιβεβαιώνουν πια, αυτό που  επιμένουν να αρνούνται διάφοροι-και εγχώριοι-ευρωλάγνοι.
 • Να μη βλέπουν, δηλαδή, για να παραλλάξουμε τον Ιονέσκο, «τον ελέφαντα στο δωμάτιο».
 • Δηλαδή, για να λέμε, πια, τα πράγματα με τ` όνομα τους, το δημοκρατικό έλλειμμα, τουλάχιστον, στην Ευρώπη.

Διότι, τι άλλο, υποδηλώνουν, οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τις οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούσαν τα κόμματα της πλειοψηφίας, να μην εφαρμόσουν το πρόγραμμα, με το οποίο εκλέχθηκαν, να αγνοήσουν, δηλαδή, την εκδηλωμένη βούληση των πολιτών τους; Αυτή ήταν η ουσία των παρεμβάσεων, για όσους θέλουν να καταλάβουν και κάτι μας θυμίζει, στα καθ` ημάς.

 • Ακόμη χειρότερα είναι αυτά που παρακολουθήσαμε, σε σχέση με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό.
 • Εδώ, πια, είχαμε μια ξεκάθαρη προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα», με την αναπαραγωγή αδιασταύρωτων πληροφοριών και  εμφανή στόχο, την πολιτική του ακύρωση.
 • Ήταν, άλλωστε, σχεδόν ευθεία η υπόδειξη προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, να μην αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε αυτόν που υπέδειξαν τα κόμματα της πλειοψηφίας.

Είναι δε τουλάχιστον προβληματική, αγγίζοντας τα όρια του αυτοεξευτελισμού, η αρχική, τουλάχιστον, στάση του τελευταίου, που, σε μια χώρα, που, είναι ακυβέρνητη, επί της ουσίας, εδώ και ένα χρόνο- μετά το δημοψήφισμα και την παραίτηση του κ. Ρέντσι- να αποφεύγει, επικαλούμενος γελοίες δικαιολογίες, το αυτονόητο θεσμικό του καθήκον.

 • Αλήθεια, από ποια δημοκρατική αρχή προκύπτει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, σε καθεστώτα Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, θα πρέπει να περνά από «ιντερβιού», εξονυχιστικό έλεγχο του βιογραφικού του και «βαθμολόγηση» της πρότερης πολιτικής του εμπειρίας, από τρίτους, εξωθεσμικούς παράγοντες; Ότι δεν αρκεί η, κατά το Σύνταγμα, υπόδειξη του από τα κόμματα, που διαθέτουν τη «δεδηλωμένη»;

Μήπως, μπορούν οι «ιεροεξεταστές» να μας πουν, ποια προηγούμενη πολιτική ή κοινοβουλευτική εμπειρία διέθετε ο κ. Μόντι; Μιλάμε δε για μια χώρα, όπου όλοι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ρέντσι, δεν προέκυψαν από τη λαϊκή εντολή, αλλά από εσωτερικές κομματικές-κοινοβουλευτικές διεργασίες. Χωρίς, φυσικά, να ελεγχθούν τα βιογραφικά τους…

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

======

Κάτι μας θυμίζει…

Κάτι μας θυμίζει

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ακύρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, «για λόγους εσωτερικής ατζέντας που σχετίζονται με την κυβερνητική εργασία τις προσεχείς ημέρες», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Η Γαλλία βράζει από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων (μεταρρυθμίσεων) που λαμβάνει ο Μακρόν. Κάτι μας θυμίζει…

======

Συμμάχησαν κατά Κούρδων

Συμμάχησαν κατά Κούρδων

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες του Ερντογάν να παζαρεύει τα πάντα. Αν και είναι παίκτης υψηλού ρίσκου, εντούτοις τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών για τη χώρα του και πρωτίστως για τον ίδιο είναι θετικά.

 • Γνωρίζει πάντως πολύ καλά, ότι στην διπλωματία δεν υπάρχει φιλία παρά μόνον συμφέροντα. Και το έχει αποδείξει με τις πράξεις του.
 • Τελευταία όμως προχώρησε σε μια κίνηση που πράγματι ενόχλησε τη Δύση και ειδικά την Ουάσινγκτον.
 • Παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε υιοθετήσει στάση κατά του Μπασάρ Άσαντ κατά την κρίση της Συρίας,
 • τελευταία, τουρκικά δημοσιεύματα που απηχούν την τουρκική κυβέρνηση κάνουν λόγο για συμμαχία Τουρκίας – Συρίας κατά των Κούρδων μαχητών (YPG), που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Η εφημερίδα Αϊντινλίκ γράφει συγκεκριμένα: Η Συρία και η Τουρκία πρέπει να είναι μαζί κατά των ΗΠΑ και των περιφερειακών τους δυνάμεων, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για να αποτρέψουν κοινές απειλές…”. Αυτή η εξέλιξη δείχνει δάκτυλο…Πούτιν. Μάλλον στη Δύση θα πρέπει να έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν πραγματικά…

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
======
ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΜΠΡΥΖ
Σχετική εικόνα
Σχετική εικόνα
Σχετική εικόνα
Print Friendly, PDF & Email