Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (25 Αυγούστου 2020)

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ & ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Διαχρονικά–κι ως δημοσιογράφος κι ως πολιτικός–δεν μπορούσα να δεχθώ ότι ένα Μεγάλο κόμμα, οποιοδήποτε, ψηφίζει σε σπουδαία θέματα “Παρών”. Τα κόμματα έχουν υποχρέωση να παίρνουν αποφάσεις και μάλιστα δύσκολες. ΝΑΙ Η ΟΧΙ. Όχι για να τις αποφεύγουν.

Κ.Π: Από τον εξαιρετικό Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Dionysis Chionis, για να ξέρουμε τι έρχεται και οι κομματικοί καμένοι εγκέφαλοι με τα τυφλοπάνια ας δουν επιτέλους την αλήθεια. Γιατί όταν τα λέμε εμείς, αποκαλούμαστε…ζαίοι. 😜
Εύκαιρες απόψεις, εύκαιρων ηλιθίων ως συνήθως, εξ’ου και η κατάντια μας ως χώρα.

“Σε τούνελ δεκαετίας η ελληνική οικονομία: Νομίζω ότι πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για την κρίση και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας που προκλήθηκε λόγω Covid-19 αλλά για την κρίση και την ύφεση της δεκαετίας του 2020. Όσοι ακόμα αμφισβητούν αυτή την άποψη και πιστεύουν ότι πρόκειται για μια συγκυριακή και πρόσκαιρη μείωση του ΑΕΠ ας ρίξουν μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία.

 • Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης που να μην έχει κατακρημνιστεί σε μια οικονομία με αποπληθωρισμό στο -1,8%, με χρέος που προσεγγίζει το 200% του ΑΕΠ και έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου πλησίον στο 8% του ΑΕΠ.
  Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να σταματήσει επιτέλους η εποχή της επιτηδευμένης αμεριμνησίας και της αλόγιστης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Η μέχρι τώρα προετοιμασία για την ανάσχεση της κρίσης θα ταίριαζε περισσότερο σε μια συγκυριακή κάμψη στην οικονομία του Λουξεμβούργου ή της Δανίας.
Για την επαναφορά στην πραγματικότητα ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να δοθούν πιεστικές απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Απαιτείται να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα καλύψει το εθνικό μας έλλειμμα. Δηλαδή το άθροισμα του δημοσιονομικού ελλείμματος (ίσως και των έκτακτων μέτρων), των τοκοχρεωλυσίων και του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου.

Όπως επίσης δεν έχει δοθεί κάποια ουσιαστική απάντηση για την προέλευση των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένδειξη για την χρηματοδότηση της οικονομίας από το ταμείο ανάκαμψης για τον επόμενο ενάμιση χρόνο καθώς και για τον τρόπο εκταμίευσης μετά το 2022.

 • Η δημόσια συζήτηση και η ατζέντα της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να εξαντλείται και να περιχαρακώνεται αποκλειστικά στον τρόπο διαχείρισης των πόρων ενός ταμείου που ακόμα δεν έχει πόρους ή σε δεοντολογικές προσέγγισης για την κοινωνία και την ηθική αναμοχλεύοντας τα ήδη χιλιοειπωμένα θέματα ακόμα από την δεκαετία του 1980. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Θέματα όπως της παραγωγικότητας της εργασίας, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, επιτάχυνση της δικαιοσύνης κ.λ.π. συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία.

Δεν επιλύθηκαν ούτε με την δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων και συνεχίζουν να στοιχειώνουν την κοινωνία αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μεγάλων κρίσεων και κλιμάκωση της ανεργίας πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση των προβλημάτων. Η εμμονή στα παραπάνω αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας και στρατευμένης αποσιώπησης των κυρίαρχων προβλημάτων.”
https://slpress.gr/…/se-toynel-dekaetias-i-elliniki-oikono…/


Ο Αλέξης Τσίπρας με μούσι και σούπερ προστατευτική μάσκα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] #iefimerida
Ο Αλέξης Τσίπρας με μούσι και σούπερ προστατευτική μάσκα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΚΗ |…

Μαυρισμένος, με μούσι μερικών ημερών και μια σούπερ προστατευτική μάσκα, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη πρώτη μετά τις διακοπές συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerid…iefimerida.gr


 • Κορωνοϊός: Ταξιδιωτική προειδοποίηση Γερμανίας για Παρίσι και Κυανή Ακτή

German “media” are referring to Castellorizo as “claimed territory”. Let’s make it clear: 1) Italy acquired Castellorizo in 1923 (Lausanne Treaty). 2) Italy ceded Castellorizo’s full sovereignty to -WW2 winner- Greece in 1947 (Paris Treaty). 3) Castellorizo is Greece. period.


Γιατί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Συγκλήθηκε σήμερα το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της ΚΟ στην ψηφοφορία για τις Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινωσε πως:

 • «Η Τουρκία – αξιοποιώντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον ρόλο της στη Λιβύη και τις αδυναμίες της ΕΕ- έχει αναβαθμίσει σαφώς την επιθετικότητά της τους τελευταίους 10 μήνες, με στόχο να καταστεί τόσο μεσογειακή ναυτική δύναμη, όσο και ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η Κυβέρνηση όφειλε να προωθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική που να προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν. Η παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και η άρνησή της για οποιοδήποτε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την επαναφορά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, παρά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέτει τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, επιδιώκει σταθερά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής, με εμβληματικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 • Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία “διεμβολίζει” και  αντιρροπεί την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις .

Συγκεκριμένα, ενώ ήταν σαφές ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού θα εκλαμβανόταν από την  Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα  σχέδιο  θωράκισης τους, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η Ελλάδα τον Οκτώβριο 2018.

 • Περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή για την τελευταία 20ετία πολυήμερη και συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή Δήλωση ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Αντί μέσω δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, οι εταίροι μας να πιεστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έθεσαν για πολλοστή φορά – στο πιο υψηλό επίπεδο – το ζήτημα των κυρώσεων στις ελληνικές καλένδες – ορισμένοι δε κρατώντας ίσες αποστάσεις. Εάν η Κυβέρνηση δεν αργούσε οκτώ μήνες να θέσει τις κυρώσεις στην ΕΕ και πρωταγωνιστούσε στον ευρωτουρκικό διάλογο, που άρχισε τον Μάρτιο, αντί να είναι παντελώς απούσα, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις εξελίξεις.

Τέλος, η Συμφωνία, αν δεν ενταχθεί σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική που μέχρι στιγμής λείπει, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα τόσο σε σχέση με τη μειωμένη επήρεια μεγάλων νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όσο και λόγω της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ βάσει μόνο ενός τμήματος της Ρόδου. Παράλληλα η Κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία – με τον γνωστό διαστρεβλωτικό της τρόπο- ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

 • Για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Θα ψηφίσει υπέρ της ελληνοιταλικής συμφωνίας που αποτελεί- παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται- θετικό βήμα για την χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις».

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συντονισμένη επίθεση στο Υπ Παιδείας κ την #Κεραμεως

Ο λόγος;

 • Δεν τους βγαίνει η αντιπολίτευση σε τίποτα κ έχουν λυσσάξει.
 • Για τα σχολεία υπάρχει σοβαρό σχεδιο,
 • ο φράκτης στον Έβρο προχωράει,
 • 61.500 λαθρομετανάστες δεν πέρασαν τα σύνορα,
 • η ΑΟΖ ψηφίζεται.

 • ΕικόναΥπέρ του σχεδίου Αναν,που θα οδηγούσε σε αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”, όπως αποφαίνονταν
 • Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπων, που έβρισκε πολύ καλή
 • Επέρριπτε αποκλειστικά ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη διακοπή των συζητήσεων
 • Θεωρεί “δίκαιες”τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαιο

Η τουριστική απώλεια από την Γερμανική αγορά ήταν της τάξης του 89,1%.
Κοινώς η TUI που μας επέβαλε ν’ανοίξουμε ανεξέλεγκτα τα σύνορα και να λουστούμε μεγαλοπρεπώς τον ιό, και μας δυσφήμισε & μας έφτυσε με μπόλικο γερμανικό state of mind, άνευ φόντου με ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

 • ΥΓ. Οι 6 με 8 εκατομμύρια τουρίστες που έλεγε ο Χάρης Θεοχάρης περιορίστηκαν μόλις στα 1,7 εκατομμύρια από τον Ιούλιο έως τα μέσα Αυγούστου.
 • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα συνολικά ετήσια τουριστικά έσοδα θα φθάσουν φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, στα 3,5 δις ευρώ από τα 18,2 δις που ήταν πέρσι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA, η οποία διακινεί το μεγαλύτερο κομμάτι του οργανωμένου τουρισμού της χώρας (85%) και απασχολεί περίπου τριάντα χιλιάδες εργαζόμενους, οι απώλειες στους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά υπερβαίνουν κατά ΜΟ το 90%.


Ερχονται μέτρα στήριξης της οικονομίας 5,5-6 δις. Φυσικά από το χιλιοαμφισβητούμενο κάποτε μαξιλάρι. Τα πολυδιαφημισμένα ευρωπαικά κονδύλια άφαντα ακόμη.


 • Σταϊκούρας: “Εχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού. Από το ίδιο μαξιλάρι ρευστότητας θα πληρωθούν και όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων το συντομότερο δυνατό κλπ κλπ”

Στο μεταξύ το μαξιλάρι ρευστότητας ήταν ήταν περίπου 37 δισ. ευρώ (κάποιοι στο τέλος το υπολόγιζαν πάνω από 45 δις) & υποτίθεται εγγύηση δανεισμού που το βρήκαν από τους προηγούμενους προίκα.

 • 15,5 δις ο σκληρός πυρήνας του από δάνειο του ESM (υπόλοιπο ποσού Γ μνημονίου), ένα μικρό μέρος από έκδοση χρέους μόλις βγήκαμε στις αγορές & τα υπόλοιπα από φορολογία, αποθεματικά οργανισμών & φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Μπήκε ήδη χέρι κι έρχονται κι άλλα. Κάποιοι “ανησυχούσαν” σφόδρα για την λογιστική αύξηση του δημοσίου χρέους, ενώ τα λεφτά δεν είχαν σπαταληθεί & ήταν φυλαγμένα στην ΤτΕ, πολύ περισσότερα απ όσα είχαμε δανειστεί. Ας κρεμάσουν πλερέζες τώρα να ναι & αληθινές, όπως και το πραγματικό χρέος που τώρα δημιουργείται..


Γίναμε χώρα ανέργων και συνταξιούχων, αλλά εμείς επιδοτούμε την …ηλεκτροκίνηση για να δουλεύουν άλλοι.

 • Ιστορικό ρεκόρ ανέργων τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 125.000! (άνευ τουρισμού). Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Ιούλιο του 2020 ήταν 1.095.997, περισσότεροι κατά 125.796 (ποσοστό 12,97%) από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα που ήταν 970.201. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων από το 2010 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, αλλά και προφανώς και για τα πολλά προηγούμενα χρόνια.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον φετινό Ιούλιο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και από εκείνο του Ιουλίου του 2013-χρονιάς με ανεργία ρεκόρ 28%- οπότε ήταν 1.018.990.

 • Αυτός ο πρωτοφανής αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε ΧΩΡΙΣ τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων στον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ το μήνα και δεν θεωρούνται άνεργοι. Αντιλαμβάνεστε βέβαια πόσο εκρηκτικές διαστάσεις θα πάρει η ανεργία τον χειμώνα.Πώς είναι το «παρών» στα τουρκικά;Πρετεντέρης @ta_nea- η απαίτηση κάποιων δικών μας να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία πάνω στην ατζέντα της …Τουρκίας είναι πρωτοφανής. Μόνο μετά από πόλεμο ο νικητής επιβάλει την ατζέντα του στον ηττημένο! #εμπιστευτικά

Εικόνα

 • Χ.Ζ: Γεια σου @nkerameus- εδώ στην γειτονιά έχουμε 10 μάγκες που έχουν κάνει απο 30 μπάνια ενώ όλοι οι υπόλοιποι 0. Τι μέσο όρο μπάνιων έχει η γειτονιά μου ;; Φιλιά συνέχισε το έργο σου !!
 • Μ.Β: Ψήφος “παρών” σημαίνει είτε ότι δεν έχεις ιδέα για το αντικείμενο της ψηφοφορίας είτε ότι έχεις, αλλά φοβάσαι να την εκφράσεις. Σε κάθε περίπτωση για βουλή δεν κάνεις.
 • Φ.Κ: Η ανθεκτικότητα του τουρισμού πολυτελείας. Φέτος, εν μέσω πανδημίας, το ακριβότερό μας ξενοδοχείο είχε καλύτερα αποτελέσματα από πέρσι τον Αύγουστο! (Και ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι αρκετά καλός για να μείνουμε ανοικτοί όλο το μήνα)
 • Η μαμά για 1 λεπτό δεν πρόσεξε και η μικρή πήγε από το Ρίο-Αντίρριο με τα μπρατσάκια…

  Εικόνα


Σ.Α: Βοηθήστε με λιγο, ποιος βλάκας πολιτικός ειχε πει πως πολιτικοί σαν τον Τσίπρα γεννιούνται καθε 100 χρονια;;

 • Εικόνα