Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (24 Μαίου 2018)

ΔIABAΣAME: Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που έχουν λύσει- έστω εν μέρει- το πρόβλημα της επιβίωσής τους και περί άλλα τυρβάζουν, ζουν δηλαδή στον μικρόκοσμό τους όπου σημαντικό είναι ακόμα και το πιο αστείο πράγμα κι αυτοί που ανεβαίνουν συνεχώς ανηφοριές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής τους. Που η πραγματικότητα τους “τρίβει τη μούρη” καθημερινώς κι αδιαλείπτως.

 • Αυτοί που για εκείνους τίποτα δεν υπήρξε ποτέ δεδομένο και με την ασφάλεια έχουν πάρει διαζύγιο από τα παιδικά τους χρόνια.

Ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του. Αλλά… θερμή παράκληση, οι πρώτοι, δείξτε λίγο περισσότερη κατανόηση στους δεύτερους, γιατί τρώνε μεγάλο πακέτο. Άλλωστε ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μια αφηρημένη έννοια, είναι πρώτ’ απ’ όλα η καθημερινή μας στάση απέναντι στους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Ευχαριστώ!

ΜΗΝΥΜΑ: Φερτε μου τη θαλασσα να τη προσκυνησω, φερτε μου τον ηλιο της να προσευχηθω…

Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ- Τον Σουλτάνο τον τελειώνουν μεθοδικά:… Και μετά θα αρχίσει το επόμενο βήμα του κύκλου… κόκκινα δάνεια. Και υποβαθμίσεις αξιολόγησης Τραπεζών.

 • Ήδη τα Κρατικά Ομόλογα είναι junk.
 • Και με τις υποβαθμίσεις των Τραπεζών κόβεται η ροή συναλλάγματος.
 • Κατά συνέπεια τα Letter Of Credits θα βγαίνουν πιο δύσκολα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
 • Αυτό, παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων θα τις γονατίσει. Και μην ποντάρετε στον Τουρισμό.
 • Το συνάλλαγμα από τον Τουρισμό – σε ένα τουριστικό περιβάλλον με πάρα πολύ all inclusive – θα μένει στο εξωτερικό από τις ίδιες τις Τουρκικές επιχειρήσεις.
 • Ο στραγγαλισμός θα συνεχιστεί έως ότου καταρρεύσουν και οδηγηθούν στο ΔΝΤ, όπου και τελειώνουν τα όνειρα του Σουλτάνου…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ευτυχώς που ζούμε στη δημοκρατική εβρόπη αλλά τα γιαούρτια προκαλούν θανάσιμους τραυματισμούς και το κράτος πρέπει τσιμακικά και σκαικικά να αμύνεται …αν καταλάβατε τι εννοούσε ο εντεταλμένος παπαγάλος.
Προσοχή στη πέτσα! (Eleni Tzanou)

 • Στη γαλλία του μακράν μακρόν ένας διαδηλωτής έχασε το χέρι του χθες απο χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ή μάλλον κατι χειρότερο απο αυτό καθώς η εταιρεία που τις πουλάει τις χαρακτηρίζει “ημι-θανατηφόρες”.
 • Πρόκειται για δυναμίτη κανονικό, χειροβομβίδα που πέφτει στο έδαφος και ανοίγει κανονική τρύπα, και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται απο τη γαλλική αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές που εναντιώνονται στις “μεταρρυθμίσεις”. 
 • Με λίγα λόγια, το γαλλικό κράτος εχει πρόθεση να δολοφονήσει. Αγορές ή θάνατος. 
 • Ευτυχώς που δεν βγήκε η λεπέν.

Σωστά, άνευ απροόπτου. Και το απρόοπτο ονομάζεται Τουρκία που οι ΗΠΑ θα την περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της, αλλά μαδώντας την λίγο λίγο, μέχρι να αποφασίσουν να την μαδήσουν ολοκληρωτικά ή όχι.

“”….Η ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου, στην πολύ πιθανή περίπτωση που κατασκευαστεί και ο αγωγός East Med, είναι το πιο βασικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής, που θα εξυπηρετήσει αφάνταστα και την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να αναλ…

Συνεχίστε την ανάγνωση

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Την απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε χθες, εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει στρατηγικά την Τουρκία στην ευρύτερη γειτονιά μας, την…
HELLASJOURNAL.COM
======

Βρήκαν τον ένοχο

Ομολογούμε πως δεν είχε πέσει στην αντίληψή μας, η δήλωση εγχώριου «δικαιωματιστή» (την ανακάλυψε ο εξαιρετικός συνάδελφος και φίλος Γιάννης Τριάντης), με την οποία «ενοχοποιούσε» συλλήβδην τα Ποντιακά και Αρμενικά σωματεία, για τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης!
Βρήκαν τον ένοχο

Σύμφωνα με τη συλλογιστική αυτή, τα εν λόγω σωματεία είναι εκφραστές του εγχώριου εθνικισμού, που, με τη σειρά του, είναι προπομπός «μεταφασιστικών» φαινομένων, από τα οποία εκκολάπτονται τα φαινόμενα βίας, όπως αυτό που ζήσαμε πριν λίγες μέρες, στη συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται, φευ, για μια ολόκληρη «σχολή σκέψης», που, με πιο εκλεπτυσμένες διατυπώσεις, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, εξισώνοντας, μάλιστα, τις ολωσδιόλου περιθωριακές «μεγαλοϊδεατικές» φωνές στην Ελλάδα, με τον επίσημο, κρατικό αλυτρωτισμό στα Σκόπια!

Ε, με τέτοια προσέγγιση, δεν εκπλήσσει που, σε αυτούς τους κύκλους, ο «εθνικισμός» όπως και σε όποιο εύρος τον προσδιορίζουν, εντοπίζεται ως ο «μεγάλος ένοχος», για τα φαινόμενα βίας. Βολική εξήγηση, ενδεχομένως για επιθέσεις όπως αυτή εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο, εντός του οποίου εκδηλώθηκε ή, ακόμη, γενικότερα, για τη βία που προέρχεται από τη «Χρυσή Αυγή».

 • Μόνο που, ο ιδεοληπτικός φανατισμός ορισμένων, τους εμποδίζει να δουν ότι στην Ελλάδα, όπως και αλλού, το φαινόμενο της βίας είναι πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό, όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι αν ανακτούσαν, προς στιγμήν, ορισμένοι τουλάχιστον εξ αυτών, την επιστημονική τους νηφαλιότητα.
 • Αλήθεια, το φαινόμενο του Ρουβίκονα τι σχέση έχει με τον εθνικισμό; Κι αν στην περίπτωση του τελευταίου, δεχθούμε ότι πρόκειται, κατά βάση, για εκδηλώσεις ακτιβισμού, για την πιο σκληρή και απροκάλυπτη βία στους πανεπιστημιακούς χώρους, ποια είναι η αιτιολογία;
 • Το έγκλημα της MARFIN, συνδέεται με οποιαδήποτε έκφανση εθνικισμού; «Εθνικιστές» ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στο σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ;

Όσο για το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα, ότι η κριτική για τις απόψεις ενός δημόσιου προσώπου, τον καθιστά στόχο επίδοξων τραμπούκων, θα πρέπει κατά την ίδια λογική, η πολιτική κριτική, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέστησε στόχους, τον κ. Χατζηδάκη και τον  κ. Κουμουτσάκο! Πίσω όμως από τον προφανή παραλογισμό, κρύβεται μια πολιτικά ιδιοτελής, αλλά και άκρως αντιδημοκρατική αντίληψη, που, στο όνομα ενός «καλβινικού ορθολογισμού», οδηγεί στο στιγματισμό, άρα τον αποκλεισμό της αντίθετης άποψης. Που, εν προκειμένω, μάλιστα, τυχαίνει να είναι και πλειοψηφική. Μας συγχωρείται, αλλά δε θα πάρουμε…

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

======

Ξένα ψάρια στα νερά μας!

Η εισβολή των ξένων ειδών στα ελληνικά θαλάσσια νερά είναι παλιό φαινόμενο, όμως έγινε εντονότερο με την διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ, το 2015, γεγονός που έκανε πιο εύκολο τον δρόμο για τα είδη να μεταναστεύουν.

Ξένα ψάρια στα νερά μας!

Σήμερα, 1.000 ξενικά είδη έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο, εισερχόμενα στα νερά και λόγω του μεγάλου αριθμού εμπορικών πλοίων που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και είναι πιθανό να τα κουβαλήσουν μαζί τους στον δρόμο της επιστροφής, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η λύση δεν είναι η καταστροφολογία…

Δυστυχώς στην… Σουηδία

Η Σουηδία πρόκειται να αποστείλει την επόμενη εβδομάδα οδηγίες στους πολίτες της σχετικά με το πώς να διαχειριστούν το ξέσπασμα ενός πολέμου, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ρωσική επιθετικότητα στη Βαλτική.

Δυστυχώς στην …Σουηδία

Στο 20 σελίδων φυλλάδιο με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος» δίνονται συμβουλές για το πώς θα έχουν καθαρό νερό, πώς θα αντιλαμβάνονται την προπαγάνδα, πώς θα βρίσκουν καταφύγια σε βομβαρδισμούς κ.α. στην πρώτη καμπάνια τέτοιου είδους από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.

======

Επαγγέλματα ψυχοπαθών

Διάσημος βρετανός ψυχολόγος αναφέρει πως ένας ψυχοπαθής μπορεί να είναι και ένας επιτυχημένος χειρουργός. Στο βιβλίο του «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» επιχειρηματολογεί υπέρ της εξής γνώμης: οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι ατρόμητοι, γοητευτικοί, αδίστακτοι, συγκεντρωμένοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για wisdom of psychopaths

Διαθέτουν δηλαδή εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται χρήσιμα και απαραίτητα για να πετύχει κάποιος επαγγελματικά τον 21ο αιώνα. Και για να δείτε που πάει το πράμα, υποστηρίζει (ή επιστημονικώς διαπιστώνει;) ότι το ταλέντο των ψυχοπαθών, και συγχρόνως το κοινό τους χαρακτηριστικό, είναι πως κατορθώνουν να επιλέγουν το επάγγελμα τους. Κάνουν δηλαδή αυτό που πραγματικά τους αρέσει.

Πολλοί από αυτούς αναλαμβάνουν θέσεις με ηγετικό χαρακτήρα. Σε ποια επαγγέλματα σύμφωνα με τον Βρετανό συναντά κανείς συχνότερα ψυχοπαθείς; Με τη σειρά από τη δέκατη ως την πρώτη θέση:

 • Δημόσιος Υπάλληλος, σεφ, κληρικός, αστυνομικός, δημοσιογράφος, χειρουργός, πωλητής, παρουσιαστής τηλεόρασης – ραδιοφώνου, δικηγόρος και ceo (οι γνωστοί διευθύνοντες των εταιριών).
 • Και για το ολοκληρώσουμε, ψυχοπαθής είναι αυτός που διατηρεί μια μεγαλεπήβολη ιδέα για τον εαυτό του και διαθέτει συνάμα την ιδιαίτερη ικανότητα να χειραγωγεί άλλους!
 • Καταλαβαίνετε τώρα…

======

Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 24ης Μαΐου στο newsbeast.gr

======

Πλήγμα για τις επιχειρήσεις της Κωνσταντινούπολης η υποτίμηση της λίρας

======

Ραντεβού Πιεμπονγκσάντ-Αλαφούζου την Πέμπτη

======

ΒΗΜΑτοδότης  

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα
Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα
Αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, λόγω του… «ολιστικού σχεδίου» για την Ανάπτυξη που παρουσίασε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε και ορισμένες εκπλήξεις καθώς και μερικές απότομες… προσγειώσεις, τις οποίες πάραυτα σας μεταφέρω.
 • Απ’ ό,τι μαθαίνω, μέσα στην ατμόσφαιρα ευφορίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος των μνημονίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία) προσγείωσε Πρωθυπουργό και υπουργούς στην πραγματικότητα περιγράφοντας την ιταλική περιπλοκή. Και εξηγούμαι…
..
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση που προέκυψε από τη συμμαχία της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (με χαιρετισμό το… φάσκελο) είναι λαϊκιστικό προϊόν της αντιπολιτικής χωρίς όρια και περιορισμούς.
..
Ο κ. Χουλιαράκης εξήγησε στους υπουργούς (και στον Πρωθυπουργό) ότι στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία για το τι πρόβλημα μπορεί να της δημιουργήσει συνολικά η Ιταλία.
..
Ηδη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 4,5%, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε μετά την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας με την τρόικα στο 3,5% και τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο 3%.
..
Ολο αυτό το σκηνικό ουσιαστικά μας γυρίζει πίσω, μας δημιουργεί πρόβλημα και μας αφαιρεί τη δυνατότητα επιστροφής έως το τέλος του χρόνου με «λογικά» επιτόκια στις αγορές.
..
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αναλογίζεται τώρα πώς ένιωθαν οι Πορτογάλοι το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν αντίστοιχη ανεξέλεγκτη στάση τηρούσε η τότε ελληνική κυβέρνηση (αυτή της πρώτης φοράς Αριστερά)…
..
Για την ιστορία, απλώς σας αναφέρω ότι τότε η Πορτογαλία ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές καθώς ολοκλήρωνε το δανειακό της πρόγραμμα με την τρόικα. Οπως δηλαδή συμβαίνει τώρα με τη χώρα μας…
..
Κατόπιν αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι έτοιμος να… καταχερίσει τους Ιταλούς, όπου τους συναντήσει, δηλαδή στα ευρωπαϊκά όργανα και συμβούλια. Με δυο λόγια δηλαδή, «στερνή μου να σ’ είχα πρώτα»
..
ΥΓ.:  Εχω μια επιφύλαξη εάν οι υπουργοί κατάλαβαν τι ακριβώς τους έλεγε ο κ. Χουλιαράκης.
….

Ο Ιγκλέσιας και η πισίνα του 

ΒΗΜΑτοδότης  

Για περίπου ένα πεντάλεπτο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη επιχειρούσε να δικαιολογήσει τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, για τη νεοαποκτηθείσα βίλα του με πισίνα. Και ξέρετε πώς; Ανάμεσα στα επιχειρήματα που παρέθεσε ήταν και το ότι είναι απολύτως σύνηθες στη Μαδρίτη ένα σπίτι να έχει πισίνα, ότι τα ακίνητα είναι ακριβά στην Ισπανία, ότι δεν το έκλεψε αλλά πήρε στεγαστικό!

…..

Μούφα οι σπουδές στην Αμερική

ΒΗΜΑτοδότης  

 
Δεν πρόλαβαν να τον χρίσουν υποψήφιο πρωθυπουργό οι ηγέτες των 5 Αστέρων και της Λέγκα και οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του Τζουζέπε Κόντε από την επαλήθευση του βιογραφικού του προκαλούν σάλο στην Ιταλία: «Καθηγητής Αστικού Δικαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τελειοποίησε τις σπουδές του και στο New York University» γράφει το βιογραφικό του που ο ίδιος έδωσε, αλλά όπως αποδείχθηκε αυτό δεν ισχύει.
….

Σβήνουν – γράφουν για τη Φώφη 

ΒΗΜΑτοδότης  

 
Πολλή δουλειά έπεσε εσχάτως στη Χαριλάου Τρικούπη. Ολα τα επιτελικά στελέχη ήταν στα γραφεία τους και όλα είχαν στο περίμενε κάποιο ραντεβού. Είναι, βλέπετε, η σημερινή μάχη στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Είναι και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Πέμπτη. Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σβήνουν και γράφουν τον λόγο της.  Μην ξεχνάμε ότι η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία της, την οποία αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κορμός της ομιλίας της θα κινηθεί στο πνεύμα της επιστολής που έστειλε στονΝίκο Βούτση. Οσον αφορά το «αγκάθι» της τοποθέτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, το κλειδί του συμβιβασμού είναι οι λέξεις «Πολιτική Αλλαγή» στην οποία θα δώσει έμφαση ο επικεφαλής του Ποταμιού.
….
 

Προσωρινή συμφιλίωση 

ΒΗΜΑτοδότης  

Εντάξει, η «μίνι κρίση» με τον Σταύρο ξεπεράστηκε, αλλά μη φανταστείτε ότι ξαφνικά έγιναν όλα μέλι-γάλα. Αλλωστε το θέμα δεν είναι προσωπικό, αφορά διαφορετικές προσεγγίσεις και σε θέματα πρώτης γραμμής όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό.
 • Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα της την εξόρμηση που θα γίνει σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος.
 • Αλλά, φαντάζομαι, τα θέματα που υπήρξαν θα τεθούν. Για να μη σας πω ότι είναι σίγουρο.
 • Και εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
======

Πλήρης σύγχυση

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να προκαλέσει πλήρη σύγχυση στο θέμα των Σκοπίων. Κορυφαία στελέχη της υποστηρίζουν ιδιωτικώς τη λύση που πρότεινε ο κ. Ζάεφ και ασκούν δριμύτατη κριτική σε όποιον την κατέκρινε.

Δημοσίως,  όμως, δεν την υπερασπίζονται. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να λύσει το θέμα, την ώρα που σημαντικοί υπουργοί το αποκλείουν. Αν εννοούν να λύσουν το ζήτημα, καλό θα ήταν ευθαρσώς να εξηγήσουν τις θέσεις τους και να στηρίξουν όποια λύση προκρίνουν. Σήμερα δίνουν την εντύπωση ότι αυτοσχεδιάζουν και επιδίδονται σε παλινωδίες που δεν προστατεύουν το κύρος της χώρας.

Έντυπη K

======
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μπλόκο στο «δεν γίνεται»

ΣΧΟΛΙΟ

Εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αδυσώπητος πόλεμος ανάμεσα σε όσους πιστεύουν ότι κανένα όραμα δεν είναι ακατόρθωτο σε αυτή τη χώρα και εκείνους οι οποίοι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «αυτά δεν γίνονται». Πολλά από τα πράγματα που θαυμάζουμε σε αυτή τη χώρα βρέθηκαν στο στόχαστρο μανιώδους αντίδρασης από μια ετερόκλητη συμμαχία.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πάρκο Νιάρχου, μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για τις οποίες είμαστε περήφανοι, πέρασαν από χίλια προβλήματα μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. Τις πολέμησαν πολιτικάντηδες που τρέμουν το πολιτικό κόστος, εμμονικοί ακτιβιστές κάθε είδους, εξουσιομανείς δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα ενημέρωσης, ισχυρά συμφέροντα κ.ά. πολλοί.

Η πολυνομία και η γραφειοκρατία κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη σε όποιον θέλει να δημιουργήσει σε αυτόν τον τόπο. Οι δικαστικές εμπλοκές είναι συνήθως χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες. Οιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το «δημόσιο συμφέρον» και να στερήσει θέσεις εργασίας από δεκάδες συμπολίτες μας.

Θέλει θάρρος και ενίοτε θράσος για να μπορέσει κάποιος να επιμείνει και να επιβιώσει έχοντας τόσα εμπόδια στον δρόμο του. Ενας από τους λόγους που τυγχάνουν σημαντικής αναγνώρισης οι επιχειρηματίες που τολμούν κάτι μεγάλο, είναι ακριβώς γιατί όλοι ξέρουν τι έχουν περάσει για να φτάσουν εκεί.

Η κοινωνία ωριμάζει μετά την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας και την απότομη φτωχοποίηση που ακολούθησε. Οι φοιτητές θέλουν να μάθουν γράμματα, όχι να συμμετάσχουν σε πηγαδάκια και καταλήψεις. Οι πολίτες θέλουν δουλειές. Ενα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκει τρόπους να δημιουργήσει και να αφήσει την κρίση πίσω του.

 • Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, που μένουν καθηλωμένες από διάφορα βαρίδια.
 • Εχουμε μέσα μας και το όραμα με το ρίσκο και την άρνηση.
 • Είναι και τα δύο κομμάτια του νεοελληνικού DNA.
 • Χρειαζόμαστε όμως τώρα πρότυπα· παραδείγματα Ελλήνων που ονειρεύτηκαν και πέτυχαν.
 • Κατόπιν, πρέπει να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας να γκρεμίσουν ό,τι εμποδίζει τέτοιους ανθρώπους να κάνουν πράξη όσα οραματίζονται.
 • Να αφήσουμε τους οπαδούς τού «αυτό δεν γίνεται» χωρίς όπλα και απήχηση, ώστε να πάει επιτέλους η χώρα μπροστά, όπως της αξίζει.

Έντυπη K

ΣΣ: ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ… “Μην ξεχνάτε πως ο κρατισμός αποτελεί κυρίαρχη τάση σε όλα σχεδόν τα κόμματα, ενώ και ο “λαός”, όπως τουλάχιστον δείχνουν έρευνες της διαΝΕΟσις, θέλει στη μεγάλη πλειοψηφία του τον σίγουρο μισθό, σύνταξη πριν τα 60 (!) και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να θεωρεί καλές κι αναγκαίες τις επενδύσεις… αρκεί όμως να τις κάνουνε οι άλλοι”.
======
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
makrhs--4
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
petroylakhs--4
======
Print Friendly, PDF & Email