Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (23 Μαίου 2018)

«Το ένα παιδί καλό παιδί, το άλλο γ… τη μάνα του»…

Η κυβέρνηση είναι διπλά εκτεθειμένη. Και σε όσους την κατηγορούν ότι τα κάνει πλακάκια με συγκεκριμένους επιχειρηματίες στο ποδόσφαιρο και σε όσους υποστηρίζουν ότι με την αλλοπρόσαλλη τακτική της δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Όχι ότι θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου, αλλά σπεύδω να διευκρινίσω από την αρχή ότι έχω μια ορισμένη αλλεργία με τους επενδυτές όταν αυτοί πρόκειται να αξιοποιήσουν δημόσια περιουσία. Όποιος θέλει να επενδύσει δεν είναι απαραίτητο να παίρνει για ένα κομμάτι ψωμί, δημόσια γη.

Μού φαίνεται απαράδεκτο είτε θέλει να φτιάξει ουρανοξύστες είτε καζίνο είτε εμπορικά κέντρα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχουμε ανάγκη. Τέλος πάντων. Με την ίδια δυσπιστία και επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζω και τους επενδυτές του Athens Alive.

 • Αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι πως έτσι κι η κυβέρνηση τους επιτρέψει να σηκώσουν μεγαθήρια τότε είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να ρίξουν τσιμέντα και να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Έτσι και κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση θα βγει να πανηγυρίσει για την «σπουδαία επένδυση» που ανάμεσα σε όλα τα άλλα δείχνει ότι «οι επενδυτές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και άλλα τέτοια που λένε κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

 • Πως διάολο θα γίνουν όλα αυτά όταν η κυβέρνηση εκτός από τους δύστυχους πολίτες, δουλεύει και τους επενδυτές. Αυτούς που φιλοδοξεί να τους φέρει να επενδύσουν.
 • Πως γίνεται ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει την τελευταία και κρίσιμη συνάντηση με τους εν λόγω επενδυτές, το ΟΑΚΑ να υπογράφει συμφωνία για την παραχώρησή του για ακόμα δυο χρόνια στην ΑΕΚ.

Αν η ΑΕΚ παραμείνει ακόμα δυο χρόνια στο ΟΑΚΑ όπως προβλέπει η νέα σύμβαση τότε που θα μπουν για να κάνουν τις δουλειές τους οι ξένοι επενδυτές που φέρνει μαζί του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος; Αυτό είναι το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που δεν προκύπτει επειδή το λέμε εμείς αλλά επειδή το αναφέρει σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Σημειώνω ότι ο ίδιος δεν βάλλει κατά της κυβέρνησης για την εξέλιξη  αυτή. Τα βάζει με την διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου. Από ποιόν όμως διορίζεται και ελέγχεται η διοίκηση; Μα από την κυβέρνηση, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Πελώριο είναι και το ερώτημα που αφορά τους όρους με τους οποίους η ΠΑΕ  ΑΕΚ «ενοικιάζει» το ΟΑΚΑ.

Πληρώνει μόλις τριακόσιες χιλιάδες ενώ η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το κλειστό στο ΟΑΚΑ πληρώνει περισσότερα από τα διπλάσια! Άλλο σκάνδαλο αυτό. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «το ένα παιδί καλό παιδί, το άλλο γ… τη μάνα του»… H AEK που φέτος αναμένεται να έχει αυξημένα έσοδα ενοικίασε το ΟΑΚΑ με λιγότερα λεφτά από αυτά που έδινε μέχρι τώρα! Βλέπετε το ένα παιδί το καλό, είναι υιοθετημένο από τον υπουργό Επικρατείας  Αλέκο Φλαμπουράρη κι έτσι «δικαιολογείται» η ξεχωριστή μεταχείριση.

 • Σε αυτά τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Δευτέρα το μεσημέρι πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση διότι είναι διπλά εκτεθειμένη.
 • Και σε όσους την κατηγορούν ότι τα κάνει πλακάκια με συγκεκριμένους επιχειρηματίες στο ποδόσφαιρο και γενικότερα και σε όσους υποστηρίζουν ότι με την αλλοπρόσαλλη τακτική της δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.
 • Ως πότε θα κρύβονται στην κυβέρνηση χωρίς να δίνουν εξηγήσεις; Τι λέτε κι εσείς κύριε υφυπουργέ μου…

======

Η νέα κίτρινη φυλή

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης πολλοί Ελληνες άλλαξαν δουλειές. Το επάγγελμα του οδηγού ταξί φάνηκε σε πολλούς ωραία ιδέα. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά αβαντάζ. Είσαι αυτοαπασχολούμενος, και άρα δεν κινδυνεύεις να ζήσεις ξανά το μαρτύριο της κατάρρευσης της επιχείρησης και της απόλυσης. Δεν έχεις στο κεφάλι σου κανέναν, ακόμη κι αν το αμάξι ανήκει σε άλλον.
 • Περνάς ώρες οδηγώντας, αλλά γνωρίζεις και ανθρώπους – δεν πλήττεις.
 • Κυρίως, όποιος ήθελε να μπει στο επάγγελμα πίστευε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά: είχε να ανταγωνιστεί κάτι τύπους που διαρκώς φλυαρούσαν, δεν ήταν και τα πιο ευγενικά παιδιά του κόσμου, έπαιρναν διπλές κούρσες χωρίς να ρωτούν, κάπνιζαν.
 • Οποιος άρχισε να δουλεύει σε ταξί τον καιρό της κρίσης ήθελε να γίνει καλός ταξιτζής. Οχι ταρίφας.

Σχετική εικόνα

Η φιλοδοξία υπήρξε απλή και έντιμη – πλην όμως, όπως σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, δεν αρκεί η απόφαση για να τα καταφέρεις: χρειάζεται κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή να ξέρεις τους δρόμους.
 • Στο μυαλό του καλού υποψήφιου πετυχημένου ταξιτζή υπάρχει η λύση του GPS, αλλά ο πελάτης του ταξί είναι συνήθως ένας βιαστικός και ανυπόμονος τύπος που σπάνια δίνει στον οδηγό το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία – άσε που σε πολλά ταξί δεν υπάρχει GPS γιατί ο ιδιοκτήτης, που είναι διαφορετικός από τον οδηγό, το θεωρεί πολυτέλεια.
Ετσι, όλο και συχνότερα μπαίνεις σε ένα ταξί όπου υπάρχει ένας καλόβολος κύριος, ευγενέστατος και συναινετικός, με μεγάλη διάθεση να σε εξυπηρετήσει, ο οποίος όμως αγνοεί τους δρόμους. Του ζητάς να σε πάει κάπου, και όχι μόνο δεν γνωρίζει την κοντινότερη διαδρομή, αλλά σε ρωτάει και αν εσύ ξέρεις τον δρόμο.
 • Αν δεν τον ξέρεις, υπάρχει ένα πρόβλημα τεράστιο: το είδος του προβλήματος που με τον ταρίφα δεν υπήρχε ποτέ.
 • Διότι ο ταρίφας μπορεί να σου έλεγε του κόσμου τις υπερβολές, μπορεί να σου εξηγούσε πόσο εύκολα θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας σε ένα βράδυ, μπορεί να είχε πάντα μια ιστορία της νύχτας να σου διηγηθεί με την αφεντιά του πρωταγωνιστή, μπορεί να έφτυνε έξω από το παράθυρο, αλλά ήξερε τον δρόμο.
 • Και μπορεί να είχε πειράξει λίγο το ταξίμετρο, αλλά σε πήγαινε όπου ήθελες, αποφεύγοντας την κίνηση, ακόμη κι αν έπρεπε να βρει διαδρομές που ούτε είχες φανταστεί πως υπάρχουν.
 • Ενώ ο νέος, καλός ταξιτζής είναι γεμάτος καλές προθέσεις, αλλά δεν ξέρει τον δρόμο.
Στη ζωή μας έχουμε γνωρίσει πολλούς νέους, καλούς ταξιτζήδες και πολλούς ταρίφες. Τους συναντάμε παντού: στη δουλειά μας ως προϊστάμενους ή υφιστάμενους, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην πολιτική, παντού.
Κατά περιόδους νομίζουμε ότι πρέπει να επιβραβεύουμε τους καλούς που προσπαθούν ή άλλοτε μας πιάνουν τα νεύρα μας με την ανικανότητά τους και ψάχνουμε τους ταρίφες, που είναι η σταθερή λύση.
Παρασυρόμαστε καμιά φορά τόσο πολύ από την ανάγκη μας ή την αγανάκτησή μας, που παθιαζόμαστε από την επιλογή μας και την υπερασπιζόμαστε καβγαδίζοντας: είναι απλά μια κατάσταση της ζωής – θα υπάρχει πάντα και ο νέος, καλός ταξιτζής και ο ταρίφας.
Ο πρώτος προσπαθεί να κρύψει την άγνοιά του πίσω από τους καλούς τρόπους του και δύσκολα θα βελτιωθεί γιατί κατά βάθος θα πιστεύει πάντα πως έπρεπε να κάνει κάτι άλλο – ίσως στήριξε την επιλογή του επαγγέλματός του και σε λάθος υπολογισμούς.
 • Ο δεύτερος δεν έχει καν επίγνωση του πόσο ενοχλητικός είναι – πιστεύει πως επειδή σου κάνει τη δουλειά οφείλεις να τον ανέχεσαι με τα πολλά του ελαττώματα.
 • Ιδανικά, θα ήταν ένας καλότροπος ταρίφας ή ένας νέος ευγενέστατος ταξιτζής με γνώση της δουλειάς, αλλά αυτά είναι σπάνια και δεν μπορείς να τα περιμένεις.
 • Είναι ορθότερο γνωρίζοντας τις δικές σου ανάγκες να πράττεις αναλόγως.
Είναι εύκολο πια να πέσεις σε έναν νέο, καλόβολο οδηγό. Αν δεν θες να σε γυρνάει γύρω-γύρω, πρέπει να τον παρακαλέσεις να χρησιμοποιήσει το GPS – προσευχήσου να έχει. Αν δεν έχει και εσύ θες να πας γρήγορα στη δουλειά, εάν σε ρωτήσει μήπως γνωρίζεις τον δρόμο, κατέβα από το ταξί. Και ψάξε έναν ταρίφα… ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Μαϊου 2018.
======

ΒΗΜΑτοδότης – Ούτε μία… δουλειά 

Μιλούσε, μιλούσε συνεχώς και αδιαλείπτως επί σχεδόν μία ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη και την προκοπή των Ελλήνων ο Αλέξης Τσίπρας, πλην όμως δεν αναφέρθηκε ούτε σε μία κανονική δουλειά η οποία θα μπορούσε εάν είχε δημιουργηθεί να φέρει την ανάπτυξη και κυρίως να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η χώρα μπαίνει σε άλλο δρόμο.
 • Δυστυχώς επανέλαβε γενικότητες, ευχολόγια, μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, δεσμεύσεις και τίποτε άλλο (ουσιαστικό).
 • Αναφέρθηκε σε ένα… σχέδιο που έχει, όπως είπε, στόχους τους ανθρώπους αυτής της χώρας (της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών και του πολιτισμού), χωρίς βεβαίως να εξηγήσει ποια ακριβώς ανάπτυξη και ποιες δουλειές μπορεί να φέρει αυτό το σχέδιο.

TOY ANΔΡEA ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

stigmiotypo-2018-05-22-71245-mm

ΒΗΜΑτοδότης – Ο Τσίπρας, οι τραμπούκοι και η ΝΔ
Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ξεκάθαρα ευθύνες στο… ακραίο τμήμα της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας ότι «η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».
 • Αυτό ήταν που προκάλεσε την αίσθηση.
 • Η πρωθυπουργική αυτή τοποθέτηση μέσα σε μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου (και όχι στη Βουλή όπου μπορούσε να υπάρξει και αντίλογος ή απάντηση) έχει προκαλέσει την οργή αρκετών γαλάζιων (και όχι μόνον) που έλεγαν:
 • «Πώς γνωρίζει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ταυτότητα των δραστών της επίθεσης; Κι αν δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά είναι απλά… αγανακτισμένοι πολίτες σαν κι αυτούς που γέμιζαν τις πλατείες της οργής;».
ΒΗΜΑτοδότης – Οι… στρατοπωρωμένοι
Από την άλλη, δεν μπορώ να μην εξοργιστώ βλέποντας πρωινάδικα και «περίεργες» βραδινές εκπομπές όπου παρελαύνουν γνωστοί και άγνωστοι εθνικιστές και… στρατολάτρεις ( ή «στρατοπωρωμένοι», για να μην τους ονομάσω διαφορετικά) που μόνο στολή παραλλαγής δεν φορούν (ή μήπως έχουν φορέσει κι από αυτήν;).
 • Είναι οι ίδιοι που καθημερινά πολεμούν με ένα μικρόφωνο στο χέρι τους Τούρκους και στήνουν σκηνικά έντασης και μόλις οι φασίστες χτυπάνε έναν 78χρονο που έχει το θάρρος της γνώμης ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα.
 • Οι ίδιοι που έχουν ρίξει τη σπορά του μίσους και του διχασμού στον δημόσιο βίο, τώρα θυμήθηκαν να καταδικάσουν.
 • Είναι πιο επικίνδυνοι και από τους τραμπούκους. Θυμίζουν σε όλους μας τα λόγια του Μπρεχτ όταν έβλεπε τον κόσμο στις πλατείες να πανηγυρίζει για το τέλος του ναζισμού:
 • «Μη χαίρεστε που πέθανε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει ακόμη και είναι πάλι σε οίστρο».

======

Οταν ξεκινούσε το σύμπαν

Αστρονόμοι στην Αυστραλία ανακάλυψαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα στο σύμπαν, που καταβροχθίζει μάζα ισοδύναμη με τον Ήλιο μας κάθε δύο μέρες…

Οταν ξεκινούσε το σύμπαν

Για την ακρίβεια πήγαν πολύ πίσω στον χρόνο, πάνω από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, στις απαρχές του σύμπαντός μας δηλαδή και κατέληξαν ότι… «αυτή η μαύρη τρύπα μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που λάμπει χιλιάδες φορές πιο φωτεινά από ένα ολόκληρο γαλαξία, εξαιτίας όλων των αερίων που ρουφάει καθημερινά»!

======

Θράσος χωρίς όρια

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Απαιτείται πολύ θράσος για να κατηγορήσει κάποιος την αξιωματική αντιπολίτευση πως ευθύνεται για τις βιαιοπραγίες εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

 • Ιδίως όταν κατήγοροι είναι όσοι δικαιολογούσαν και ασκούσαν βία στο όνομα του αντιμνημονιακού, αντικατοχικού κ.λπ. αγώνα.
 • Πολλά κυβερνητικά στελέχη βρίσκονταν πίσω από τις ανάλογες ενέργειες πριν από μερικά χρόνια.
 • Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει το σήμα πως όλα επιτρέπονται στο πεδίο της διαμαρτυρίας. Πέφτει λίγο βαρύ να ζητάει και τα ρέστα…

Έντυπη Κ

======

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

stigmiotypo-2018-05-22-71313-mm

======

Τουρκία και Αργεντινή είναι οι αδύναμοι κρίκοι

agores3--3MARC JONES / REUTERS

Το βασικό πρόβλημα για τις υπό πίεση αναδυόμενες οικονομίες είναι κατά κύριο λόγο οι κεφαλαιακές ροές τους.

======

Αβέβαιη η σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε τρία χρόνια

enfia-thumb-large-thumb-large--2-thumb-largeΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως εφόσον δεν μειώνονται τα έσοδα.

======

Μπορεί το ΔΝΤ να μην κράτησε γερά, ο Μπάμπης όμως αντέχει…

======

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: 154 Γερμανοί οικονομολόγοι τα χώνουν σε Μακρόν-Γιούνκερ για τις μεταρρυθμίσεις, με κίνδυνο να μεταβληθεί η Ευρωζώνη σε ένωση κοινής ανάληψης ευθύνης. Νταξ, αυτοί ξεπέρασαν και τους 129 κατασκευαστές πλυντηρίων…ξέρουν καλά από πλυντήρια αφού..

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.
======

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Σκούρα τα πράματα για τους ευρωχαρτογιακάδες παρά τις διαμαρτυρίες τους & μαντέψτε που θα γείρει η πλάστιγγα. Μετά την TOTAL & η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας Engie ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα τερματίσει τη δραστηριότητά της στο Ιράν.:

“”….Εκείνο που έχει βαρύνουσα σημασία για την Ευρώπη, από τη χθεσινή ομιλία του κ. Πομπέο, είναι η ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες δεν θα πάρουν εξαίρεση από τις σκληρότατες κυρώσεις των ΗΠΑ, εναντίον του Ιράν. Και παρά τα νταηλίκια που ακούγονται στην Ευρώπη, η σύγκριση της αμερικανικής αγοράς των 18 τρις δολαρίων, και αυτής των 400 δις του Ιράν, είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή οικονομία.

 • Με δεδομένο το παιχνίδι που παίζουν οι Ευρωπαίοι στο θέμα του Ιράν, δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή αποστροφή της ομιλίας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, όπου έκανε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα κοιτάξει σε παγκόσμια κλίμακα για τη δημιουργία ενός συνασπισμού στήριξης της στρατηγικής της.
 • Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβέρνηση Τράμπ, θα εργαστεί για να εντάξει στο σχέδιο, εκτός της Ευρώπης, “τους Αυστραλούς, το Μπαχρέιν, την Ινδία, τους Ιάπωνες, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και πολλούς άλλους”.
 • Στο Κογκρέσο έχει αρχίσει να επικρατεί θυμός έναντι της ευρωπαϊκής ηγεσίας, και ήδη οι κινήσεις για μια σκληρή αντιμετώπιση των προσπαθειών των Ευρωπαίων να υποσκάψουν τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, έναντι του Ιράν, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ήδη σχεδιάζονται μέτρα βάση των οποίων οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εταιρία, συλληφθεί να σπάει τις αμερικανικές κυρώσεις έναντι της Τεχεράνης, θα αντιμετωπίζει σκληρότατες επιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι, ετοιμάζονται να επαναφέρουν ένα παλιό νομικό πλαίσιο βάση του οποίου, οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα αναγκάζονται να αγνοήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, εναντίον του Ιράν. Στο Κογκρέσο, με βάση αυτές τις πληροφορίες, έχουν ετοιμάσει σχέδιο απάντησης σε αυτή την κίνηση, βάση του οποίου θα επιβληθούν κυρώσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κόβοντας την πρόσβασή της στο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

 • Ήδη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν με δήλωσή του, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να αποφασίσουν, χωρίς διαταγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε οτιδήποτε και να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή, θα είναι μια άσφαιρη τουφεκιά, από τις συνηθισμένες της ΕΕ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η κυβέρνηση Τράμπ, δεν μπλοφάρουν και είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν ένα ιδιαίτερα διευρυμένο νομικό πλαίσιο, την Iran Freedom and Counter-Proliferation Act, του 2013, με τον οποίο θα επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον ευρωπαϊκών εταιριών που κάνουν δουλειές με τη χώρα που αποτελεί το μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο.

 • Είναι ξεκάθαρο, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ελιγμών από τους Ευρωπαίους και ειδικά από το Ιράν, οπότε αργά η γρήγορα θα προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία, στα πλαίσια που επιθυμεί ο Αμερικανός Πρόεδρος και η κυβέρνησή του.””
  https://hellasjournal.com/…/ikonomiki-asfyxia-to-oplo-tis-…/

======

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 

Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.

Print Friendly, PDF & Email