To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (23 Απριλίου)

 • ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Γεωργίες και τους Γιώργηδες

– Σήμερα γιορτάζει σχεδόν η μισή Ελλάδα

Χωρίς σχέδιο

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με μια σοβαρή μελέτη, η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις 110 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, προκειμένου να φτάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πριν από την κρίση.

 • Ποιος άραγε έχει το σχέδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχετικό κείμενο, που όσοι το διάβασαν το χαρακτήρισαν έκθεση ιδεών.
 • Εννιά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η χώρα πελαγοδρομεί ακόμη και δεν λύνει τα βαθύτερα δομικά προβλήματα που διώχνουν τις επενδύσεις.
 • Εχει φτάσει η ώρα να αποκτήσουμε ένα πρακτικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα θέτει προτεραιότητες
 • και θα αφαιρεί από τους κάθε λογής πολέμιους της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων τα όπλα που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες στο όνομα –δήθεν– του δημοσίου συμφέροντος.

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ- Η «ασπίδα»

ΣΧΟΛΙΟ

Γ​​εννηθήκαμε, επιβιώσαμε και μεγαλώσαμε ως κράτος επειδή συνδυάσαμε την ελληνική ψυχή με την εξασφάλιση της υποστήριξης των μεγάλων και σημαντικών δυνάμεων σε κάθε κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα το ξανακάνουμε, αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας.

Αυτή την ώρα έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που είναι ένα ερμητικά κλειστό «κουτί» για όλους, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τον Ερντογάν. Οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι ο δρόμος στον οποίο έχει βάλει την Τουρκία την οδηγεί πιο μόνιμα μακριά από τη Δύση και είναι μη αναστρέψιμος.

 • Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει έναν πολύ προκαταρκτικό σχεδιασμό για το τι θα συμβεί εάν χάσουν εντελώς την Τουρκία.
 • Βαθαίνουν την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, χρησιμοποιούν πολύ τη Σούδα και επεκτείνονται και σε άλλες βάσεις.
 • Είναι ακόμη νωρίς για να προβλέψουμε πού μπορεί να φτάσει αυτή η σχέση και, βέβαια, δεν έχουμε εικόνα για τα ανταλλάγματα που θα είναι διατεθειμένη να δώσει η Ουάσιγκτον.

Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με την Τουρκία. Σε επίπεδο δηλώσεων, Γιούνκερ και Μακρόν έχουν βγει πολύ μπροστά. Ο Γάλλος πρόεδρος, βέβαια, έχει γίνει και πιο πρακτικός με τις κινήσεις που εξελίσσονται – με τις δύο φρεγάτες που θα νοικιάσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τις συζητήσεις για αμυντική συνεργασία με την Κύπρο.

 • Το Ισραήλ απομακρύνεται και αυτό ταχύτατα από την Τουρκία. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Από συμμαχίες, λοιπόν, πάμε καλά. Αυτό όμως που λείπει είναι μια στιβαρή πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση πάει με το «ρεύμα» και κάνει κινήσεις που σε ορισμένα από τα στελέχη της θα ήταν αντικείμενο αναθέματος πριν από πέντε χρόνια. Δεν φτάνει όμως αυτό.

 • Εδώ χρειάζεσαι έμπειρους διπλωμάτες, ηγέτες επιπέδου και σοβαρό σχεδιασμό.
 • Γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι οι παραπάνω στέκονται δίπλα μας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, είτε απέναντι στη «μαύρη τρύπα» της Μέσης Ανατολής είτε στη ρωσική επέκταση στην περιοχή.
 • Εμείς πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για το ποια είναι η «ασπίδα» που θέλουμε να κτίσουμε με αυτές τις συμμαχίες.

Βρισκόμαστε σε μια καλή συγκυρία και μπορούμε να διεκδικήσουμε ως χώρα ισχυρά ανταλλάγματα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν είμαστε μόνοι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

 • Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι κανείς δεν πολεμάει τον πόλεμο κάποιου άλλου στο τέλος της ημέρας.
 • Μπορεί να πάρεις ενισχυμένο υλικό, κρίσιμες πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο, αλλά την κρίσιμη ώρα όλα θα εξαρτηθούν
 • από το πόσο έτοιμοι, αποφασισμένοι, ενωμένοι και σοβαροί θα είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Έντυπη Κ

Η αλήθεια για τη δικτατορία

Η αλήθεια για τη δικτατορία

Μισό αιώνα, ακριβώς, συμπληρώσαμε προχθές, από την αποφράδα ημέρα, όπου, άγνωστοι μέχρι τότε, μεσαίου βαθμού αξιωματικοί, κατέλυσαν τη δημοκρατία κι ακόμη, παρά τους τόνους μελάνης που έχουν χυθεί και φαιάς ουσίας που έχει καταναλωθεί, η Αλήθεια, με όλη τη σημασία της λέξης, για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δραματική υποτροπή, στη νεότερη πολιτική μας ιστορία.

 • Ακόμη και σήμερα, που η χρονική απόσταση έχει αμβλύνει την ένταση των πρώτων χρόνων και η συγκεκριμένη περίοδος, πια, περνάει στην πρωταρχική αρμοδιότητα των ιστορικών, δε λείπουν οι φορτισμένες τοποθετήσεις, από τις οποίες δε λείπουν οι σκοπιμότητες, οι κομματικά «χρωματισμένες» ερμηνείες ή ακόμη και οι αυθαίρετες αναγωγές στη σημερινή συγκυρία.
 • Ακούσαμε, επί παραδείγματι, από καθηγητικά χείλη, να συνδέεται η αυταρχική εκτροπή της μαύρης επταετίας, με τις διαδηλώσεις κατά του Μνημονίου!
 • Ούτε καν με τις «εκπτώσεις»-κατά την πιο επιεική διατύπωση-στο επίπεδο των θεσμών και, ιδιαίτερα, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, με την καταχρηστική, επί παραδείγματι, εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που παρέκαμπταν τη βάσανο της διεξοδικής επεξεργασίας και συζήτησης, στο «ναό της Δημοκρατίας».

Αλλά και επί του αμιγώς ιστορικού πεδίου, επαναλαμβάνονται ακόμη και σήμερα, τα ίδια στερεότυπα, που, περίπου, επιρρίπτουν την ευθύνη, για την επιβολή της δικτατορίας, στην πολιτική της Ένωσης  Κέντρου, ή στις κοινωνικές διεκδικήσεις της δεκαετίας του `60!

Ενθαρρυμένοι δε από το κλίμα της εποχής, που έχει «απενοχοποιήσει» ακόμη και το φιλοδικτατορικό λόγο, ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν, στο όνομα της «ιστορικής αμεροληψίας», ότι η επτάχρονη δικτατορία, ειδικότερα στην εκδοχή της «περιόδου Παπαδόπουλου», δεν ήταν δα και κάτι τρομερό, αλλά, σε γενικές γραμμές, επρόκειτο για μια «ήπια», σχεδόν «φιλελεύθερη» διακυβέρνηση, με σημαντικό βαθμό ανοχής, κατά περιόδους, ενώ, πέραν των άλλων, ο «αρχηγός της Επανάστασης» ήταν και «αντιαμερικανός», αφού, λέει, αρνήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις διευκολύνσεις που ζήτησαν, κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο.

Επί του τελευταίου, παραπέμπουμε στη σχετική μονογραφία του ιστορικού Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, από τους βαθύτερους μελετητές της συγκεκριμένης περιόδου, που καταδεικνύει ότι πρόκειται για μύθο, παραθέτοντας και σχετικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, της περιόδου, με «ευχαριστίες» στη χουντική κυβέρνηση, για όλες τις ευκολίες που τους προσέφερε.

Όπως δε κατέδειξε ο διακεκριμένος ιστορικός, υπήρξε σύγχυση με τις συνομιλίες για το καθεστώς ελλιμενισμού των πολεμικών σκαφών της υπερδύναμης. Όσο για τα άλλα, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε…
ΛΕΥΤ.  ΚΑΝΑΣNΩNTAΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ: Πρώην τραπεζίτης, με μουστάκι, πέντε γράμματα;

Την ύπαρξη μιας offshore που συνδέει τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, με το «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει σήμερα με…
DAILYTHESS.GR

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΔΡΑΜΑ

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.

Κατερίνα Πάντα: Μιά χαρά τα καταφέρνει ο Τράμπ παντού, παρά την λύσσα του αμερικάνικου παρασκηνίου να τον ρίξει.

Στην αρχή οξύνει καταστάσεις και μετά τους φέρνει γιαλό. Μαζί και τη Β. Κορέα.
Στο μέλλον επίκεινται συναντήσεις και περισσότερα ανοίγματα. Α, και η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει Αμερικανικό χρέος, παρά τα μέτρα..

“North Korea has agreed to suspend all Nuclear Tests and close up a major test site. This is very good news for North Korea and the World – big progress! Look forward to our Summit.” MOBILE.TWITTER.COM

 • Μπαράζ ελέγχων στην αγορά: Έκλεισαν νυχτερινό κέντρο για αποδείξεις 5.400 ευρώ
Μπαράζ ελέγχων στην αγορά: Έκλεισαν νυχτερινό κέντρο για αποδείξεις 5.400 ευρώ

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι φοροέλεγχοι στην αγορά. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μοίρασαν «λουκέτα» στους παραβάτες, που παρά τις προειδοποιήσεις ότι έρχονται έλεγχοι, «ξέχασαν» να εκδώσουν αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, διήμερο «λουκέτο» επεβλήθη  σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, αλλά και κυλικείο νοσοκομείου, παιδότοπο και οίκο νυφικών, που δεν έκοψαν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους.

ΧΘΕΣ, οι εκλεκτές έλεγξαν  το κυλικείο μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αθήνα όπου παρουσιάστηκαν ως πελάτες και κατά τη δίωρη παραμονή τους διαπίστωσαν ότι ενώ θα έπρεπε να είχαν κοπεί 48 αποδείξεις, στην πραγματικότητα δεν κόπηκε καμία.

Νυχτερινό κέντρο στη Λάρισα, όπου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τραγουδούσε γνωστός τραγουδιστής δεν έκοψε αποδείξεις για 13 μπουκάλια, 193 για ποτά και 152 για λουλούδια, συνολικής αξίας 5.400 ευρώ.

Επίσης, κατέβασαν ρολά, για 48 ώρες:
•    μπαρ στη Γλυφάδα διότι όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε κόψει 14 αποδείξεις,
•    γνωστό μπαρ στον Πειραιά για 11 αποδείξεις,
•    κατάστημα νυφικών στη Λιβαδειά για μη έκδοση απόδειξης το 2017 για νυφικό αξίας 9.605 ευρώ και φέτος για νυφικό αξίας 3.205 ευρώ,
•    παιδότοπος στην Καλλιθέα για 10 αποδείξεις, συνολικής αξίας 1.143 ευρώ,
•    επιχείρηση μανικιούρ στο Μοσχάτο για 65 αποδείξεις,
•    στην Καλλιθέα για 20 αποδείξεις,
•    επιχείρηση μανικιούρ στη Χαλκίδα για 92 αποδείξεις,
•    εστιατόριο στη Θήβα για μη έκδοση 56 αποδείξεων, συνολικής αξίας 1.136 ευρώ,
•    wine bar στη Θεσσαλονίκη
•    εστιατόριο, στη Θεσσαλονίκη.

April is the cruellest month. Το λέει ο ποιητής και πολύ σωστά, διότι η άνοιξη φέρνει μαζί της και τις αλλεργίες. Στη φωτογραφία, μία από αυτές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ

petr--2

Σε ένα χρόνο θα έχουμε εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…

Και η κυβέρνηση άρχισε ήδη να παίζει με την απειλή της απλής αναλογικής από αυτές τις εκλογές. Είτε ισχύσει αυτό είτε όχι, διερωτώμαι αν η Αθήνα αντέχει ακόμη μία χαμένη τετραετία, ακόμη μία τετραετία χωρίς δήμαρχο. Η εικόνα εξαθλίωσης της πρωτεύουσας, όσο και αν εξιδανικεύεται από αναρχικούς, κομπλεξικούς, καλλιτέχνες κ.ά., είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι εικόνα αισχρή για πρωτεύουσα ενός, υποτίθεται, ευρωπαϊκού κράτους.

 • Βεβαίως, η παρακμή της πρωτεύουσας συνδέεται με τη γενικότερη παρακμή της χώρας, που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία.
 • Αυτό που λείπει, όμως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την Αθήνα, είναι η φωνή που θα εκφράσει πολιτικά αυτή την κατάσταση για λογαριασμό της πόλης και του κοινού συμφέροντος των κατοίκων της.
 • Αντιθέτως, έχουμε έναν δήμο αδύναμο και παθητικό, που μόνον αντιδρά καθυστερημένα – κι αυτό όχι πάντα.
 • Η απάντηση ότι δεν υπάρχουν οι θεσμικοί τρόποι, δεν αρκεί.
 • Δεν αρκεί δηλ. ότι ο δήμαρχος θα χτυπήσει τις πόρτες της κεντρικής εξουσίας, θα τις βρει κλειστές και θα επιστρέψει μελαγχολικός στο γραφείο του για να κλωσσήσει τ’ αυγά του.
 • Οφείλει να δημιουργήσει τους πολιτικούς τρόπους (συμμαχίες, πρωτοβουλίες, δράσεις κ.λπ.), ώστε η φωνή των ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα να ακουστεί.

Για να αναστραφεί η παρακμή στην Αθήνα, χρειάζεται κλίμα ανάτασης. Αυτό δεν μπορούν να το προσφέρουν πρόσωπα της κομματικής επετηρίδας από οποιοδήποτε κόμμα –κομματοκρατούμενος ήταν ουσιαστικά ο Δήμος Αθηναίων και, γι’ αυτό, με μία σειρά δημάρχων της Ν.Δ. παραμορφώθηκε σε αντίγραφο του άχρηστου κράτους. Κλίμα ανάτασης δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε απρόσωποι τεχνοκράτες, χωρίς πεποιθήσεις –η απογοήτευση, που έδωσε ο Γιώργος Καμίνης σε όσους τον υποστήριξαν, το αποδεικνύει. Δεν μπορεί, όμως, η μόνη άλλη επιλογή να είναι η επιστροφή στους Κακλαμάνηδες.

 • Από τα υπάρχοντα πρόσωπα στη σκηνή, ο κατάλληλος για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων, με τους όρους που ανέπτυξα παραπάνω, είναι ο Κώστας Μπακογιάννης.
 • Γνωρίζει τον χώρο της αυτοδιοίκησης, χωρίς να προέρχεται από την κομματική επετηρίδα.
 • Προέρχεται, βέβαια, από τη μεγάλη πολιτική οικογένεια των Μητσοτάκηδων.
 • Ομως, έχει ανεξαρτησία γνώμης, την οποία υπερασπίζεται με επιμονή και πεποίθηση – πάντα έτσι ήταν, ρωτήστε και τη μητέρα του.
 • Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής προσωπικότητάς του, ωστόσο, τον κάνουν μάλλον κληρονόμο του πατέρα του παρά της μητέρας του.
 • Το δείχνει η άνεση με την οποία συνομιλεί με την Αριστερά.

Σημαντικότερο πλεονέκτημα του Μπακογιάννη είναι η προσωπικότητά του. Η δυνατότητα να ελέγχει τον εγωισμό του, όταν μιλάει με εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί του. Αυτό, εκτός από την επικοινωνιακή χρησιμότητα, στην περίπτωση του Μπακογιάννη έχει και πρακτική χρησιμότητα, διότι έτσι πετυχαίνει τις συνθέσεις με τις οποίες λειτουργεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το μαρτυρούν οι αποφάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, οι οποίες λαμβάνονται κυρίως ομοφώνως ή στη χειρότερη των περιπτώσεων με αποχή των διαφωνούντων της αντιπολίτευσης. Νομίζω, λοιπόν, ότι ο Μπακογιάννης είναι η καλύτερη επιλογή για την Αθήνα· υπό την προϋπόθεση ότι έχει επίγνωση πως, εκτός από συνθέσεις, για να σωθεί η Αθήνα θα χρειαστούν και συγκρούσεις.

Έντυπη Κ

Print Friendly, PDF & Email