Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (22 Μαίου 2018)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Απόδοση διετούς Ιταλικού ομολόγου: 0,247% τώρα, γιατί πριν ήταν και αρνητικό. Που σημαίνει ότι πλήρωναν για να αγοράσουν Ιταλικό χρέος (!!!)…μαντέψτε ποιές

 • Απόδοση διετούς ομολόγου ΗΠΑ: 2,570% – Η απόδοση των ΗΠΑ είναι υπέρδεκαπλάσια!
 • Η πρώτη είναι μια χώρα με μη διαχειρίσιμο χρέος, χωρίς δικό της νόμισμα, με άπειρα προβλήματα, αλλά τυγχάνει να έχει Ιταλό πρόεδρο στην ΕΚΤ & ζητάει στη ψύχρα κούρεμα 250 δις. Νταξ, το τερματίσατε εκεί στην ΕΕ & αναμένω να δω τι πάρτι θα γίνει αν κάποτε τερματιστεί & το QE. Ετσι κρατάνε ακόμη όρθια την ΟΝΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Ιταλούς & στην αξιοπιστία τους, πόσο μάλλον όταν σχεδόν όλο το χρέος τους αγοράζεται πλέον χαμηλότοκα από την ΕΚΤ -άρα υπάρχει πλήρης εξάρτηση- και οι παροχές που υπόσχονται κόστους άνω των 100 δις, δεν έχουν λεφτά να τις πραγματοποιήσουν, χωρίς να παρουσιάσουν τεράστια ελλείμματα που θα απαιτήσουν εκ νέου δανεισμό & φαύλους κύκλους.

Το χρεος τους έφτασε ήδη στο 132% του ΑΕΠ. Θα ήταν εντιμότερο για τους πολιτικούς τους να τους προτείνουν μονομερή έξοδο από το ευρώ μέσω δημοψηφίσματος, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάποια χρόνια θυσιών, πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται εκ νέου. …γιατί θα αρχίσουν.

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, αλλά δυστυχώς… Η Ιταλία είναι το μεγαλύτερο θύμα του ευρώ & της γερμανικής ευρωζώνης του zero sum game & θα συνεχίσει να είναι μέχρι τελικής πτώσης. Παρ’όλα αυτά, τους εύχομαι ολόψυχα να πετύχουν.

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Εχουνε πέσει με τα μούτρα τα γερμανά, έχουνε βάλει λυτούς και δεμένους, να πείσουνε το ΔΝΤ να βγάλουν ένα συναινετικό διαζύγιο, βελούδινο, πως το λένε εκεί. Διότι καλά να το διώξουν, καλά να το ξεπληρώσουν πρώτο πρώτο κι’όλας να το γλυκάνουν κομματάκι προκειμένου να μην αναδιαρθρώσουν το χρέος όπως ζητάει, αλλά μη τους κάνει τίποτα πλάκα με καμιά αρνητική έκθεση χρέους, διότι τι θα πει ο κόσμος (όπου κόσμος, οι ψηφοφόροι τους) και τους έρθει ταμπλάς.

 • Τεσπα, το ΔΝΤ περιορίστηκε σε μια ψυχρή ανακοίνωση του τύπου “οι συνεννοήσεις για το χρέος συνεχίζονται”, τα γερμανά μασάνε βούρστ να ξεδώσουν,
 • αμολάνε και το γραφείο τύπου Βρυξελλών να προιδεάσει τους πάντες ως τετελεσμένο γεγονός η έξοδος, αλλά δε λέει πως,
 • και λένε καπάκι 300 φορές τη μέρα το κυρελέησον γερμανιστί μπας και το φέρουν γιαλό. 
 • Μπορεί να το κάνουν δώρο και κανά Αουντι με πειραγμένο λογισμικό καθ’ότι λάρτζ δε ξέρω…πάντως εδώ είμαστε τώρα & περιμένουμε τη συνέχεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

skitso_petroylakis

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Φαινόταν από καιρό. Και όπως λέγαμε οι ΗΠΑ ΔΕΝ θα επέτρεπαν ποτέ εχθρικά διακείμενο κράτος να γίνει ρυθμιστής της ενέργειας στη Μ. Ανατολή. Αλλιώς το πολύτιμο πετροδολάριο δεν θα είχε λόγο ύπαρξης που σημειωτέον σήμερα και πάλι σημειώνει άνοδο έναντι των περισσότερων νομισμάτων & του Ευρώ.

Οσο για τις ισοτιμίες των αναδυόμενων, εκεί γίνεται σφαγή από καιρό. Τα διεθνή κεφάλαια επιστρέφουν στις ΗΠΑ, όσο η Ευρώπη παλεύει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας thanks to Germans .

Μετά τη πρόσφατη συμφωνία τους με την Κίνα (που την έφεραν γιαλό) για μείωση του μεταξύ τους ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου πιθανόν κατά 200 δις δολ, θα αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του Ιρανικού πετρελαίου που αγόραζε η Κίνα, με πωλήσεις δικού τους.

Από την άλλη θα φροντίσουν να μην αφήσουν καμία πόρτα ανοιχτή για εμπόριο μέσω Τουρκίας όπως ο Ομπάμα, καταστρέφοντας σταδιακά το Τουρκικό νόμισμα (νέα κατώτερα σήμερα έναντι το δολαρίου η λίρα USD/TRY 4,6) & όχι μόνο.

Οσο για τις ευρωπαικές επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιραν & ειδικά τις τράπεζες, έχουν τον τρόπο τους (κυρώσεις). Ποιός χαρακτήριζε τον Τραμπ ασταθή τρελό είπαμε?

“Τον «θάνατο» του Ιράν αποφάσισαν οι ΗΠΑ – Ο Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε το τέλος της ιρανικής κυριαρχίας.

 • Ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να σφίξουν τη θηλιά γύρω από το Ιράν μέχρι να παραδοθεί στη Δύση ή να καταρρεύσει.
 • Το Ιράν «θα παλέψει για να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τονίζοντας πως οι κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν σε βάρος της Τεχεράνης, θα είναι οι ισχυρότερες στην ιστορία.
 • Σε δηλώσεις του, ο κ. Πομπέο επεσήμανε ότι το Ιράν ποτέ δεν θα έχει ξανά «δεσπόζουσα θέση στην κυριαρχία» της Μέσης Ανατολής,
 • ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης” https://www.tribune.gr/…/ton-thanato-toy-iran-apofasisan-oi…

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.

Μια χαμένη ευκαιρία

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η υπόθεση των Σκοπίων θα ήταν πράγματι μια καλή ευ- καιρία για να υπάρξει εθνική συνεννόηση, αν όχι συναίνεση, μεταξύ των πολιτικών δυνά- μεων της χώρας. Η κυβέρνηση, όμως, έχει κάνει ό,τι μπορεί για να κόψει τις γέφυρες με την αντιπολίτευση και να δυ- ναμιτίσει τις μεταξύ τους σχέσεις.

 • Επιχείρησε να αξιοποιήσει το ζήτημα ώστε να διασπάσει την κεντροδεξιά παράταξη. Οσο για τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση», έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και είναι πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη τη χώρας.
 • Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει απο- δείξει ότι είναι, οφείλει να μελετήσει τα δεδομένα και να καταλήξει στη στάση που θεωρεί πως είναι εθνικά ορθή.
 • Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι καλό να αποφευχθεί ο δι- χασμός για ένα εθνικό ζήτημα.
 • Οι σειρήνες της εξαλλοσύνης είναι πάντοτε σαγηνευτικές, αλλά και καταστροφικές, όπως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί η ίδια η κυβέρνηση.

Έντυπη Κ

 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο δρόμος προς την κάλπη

Ο ​πρωθυπουργός κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα πάρει τη μεγάλη απόφαση, αν θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο ή τον Μάιο του 2019. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ήθελε πραγματικά να φτάσει έως το τέλος της θητείας του. Ποιος θέλει να αφήσει εύκολα την καρέκλα του πρωθυπουργικού γραφείου, εκτός αν είναι πολύ χορτασμένος από εξουσία ή αν βλέπει τι έρχεται…

 • Ο κ. Τσίπρας διατηρεί ανέπαφη την όρεξή του για την εξουσία, έστω και αν έχει χάσει επαφή με το κοινό αίσθημα.
 • Οι στενοί συνεργάτες του αστειεύονται μεταξύ τους παρομοιάζοντας τον εαυτό τους με «μαχητές του ISIS», υπονοώντας ότι θα τα δώσουν όλα στη μάχη για τις εκλογές.
Και επειδή έχουν δείξει ότι δεν έχουν κανέναν περιορισμό στα μέσα που χρησιμοποιούν, καλά θα κάνει η αντίπαλη πλευρά να τα περιμένει όλα. Ισως, μάλιστα, να υπολογίζουν οι κυβερνώντες πως κάποια στελέχη της Ν.Δ. θα δείξουν ότι έχουν αυτό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκαλούσε «ψυχή καρδερίνας».
 • Ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να κάνει, επίσης, μία τελευταία μικρή κωλοτούμπα πριν από τις επόμενες εκλογές.
 • Να εξαγγείλει δηλαδή μονομερώς 13η σύνταξη, αυξήσεις σε δικαστές και ενστόλους,
 • κατάργηση του μνημονιακού «ζουρλομανδύα» στη διοίκηση των τραπεζών και άλλα παρόμοια.

Οι επιτελείς του θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με τους άφθονους έμμεσους και άμεσους διορισμούς, θα μειώσουν πολύ τη διαφορά ή και θα ανατρέψουν τις προσδοκίες. Οι περισσότεροι πρωθυπουργοί διακατέχονται από ανάλογες ψευδαισθήσεις τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία.

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει μία ισχυρή βάση και πελατεία, που όμως δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν από πλευράς πάθους, μεγέθους και αφοσίωσης με το παλαιό ΠΑΣΟΚ.
 • Θα έχουμε βεβαίως και πολλά σκάνδαλα κάθε είδους.
 • Σε αυτόν τον τομέα θα επαναλαμβάνεται το τροπάριο περί παλαιού σάπιου συστήματος, που απειλεί να επανέλθει στα πράγματα.

Οι χειρισμοί στην υπόθεση της Novartis και οι πολλές διαρροές χωρίς αντίκρισμα έχουν προκαλέσει την αδιαφορία της κοινής γνώμης. Πρέπει να αποκαλυφθεί κάτι πολύ απτό και πολύ μεγάλο για να κάνει τη διαφορά.

 • Αυτή την ώρα, πάντως, έχει αρχίσει να δουλεύει ο νόμος του Μέρφι.
 • Στην κυβέρνηση δεν βγαίνει τίποτα όπως το σχεδιάζει.
 • Η ατζέντα είναι πέρα από τον έλεγχό της, σε αντίθεση με παλιότερες εποχές, όταν μπορούσε και την επέβαλλε.
 • Οπως έχει συμβεί στις τελευταίες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι πολίτες φτάνουν σε ένα σημείο που ψηφίζουν για να φύγει κάποιος.

Κανείς δεν ξέρει πότε και πώς η κοινή γνώμη κάνει αυτό το περίφημο κλικ, όταν χάνεται η όποια μαγεία στη σχέση του ψηφοφόρου με έναν πολιτικό ηγέτη και αρχίζουν η απέχθεια και ο θυμός. Το πιάνεις, όμως, σιγά σιγά στις συζητήσεις των ώριμων ψηφοφόρων, που δεν φανατίζονται και δεν είναι γενετικώς τροποποιημένοι υπέρ κάποιου κόμματος.

 • Κανείς δεν ξέρει αν ο απόηχος αυτών των συζητήσεων θα φτάσει και πότε στο Μαξίμου.
 • Ηδη πάντως βασικοί σύμβουλοι στοιχίζονται στις δύο όχθες της σχετικής συζήτησης.
 • Η ώρα της απόφασης δεν αργεί.

Έντυπη K

TOY HΛIA MAΚΡH 
skitso_makrhs

Αλέκος Παπαδόπουλος – ΒΗΜΑτοδότης«Η επανάσταση του Ιλιντεν το 1903 αποτελεί τη γέννηση του βουλγαρομακεδονικού εθνικισμού» αναφέρει ο πρώην υπουργός. «Δημιουργή­θηκε», σημειώνει, «η Δημοκρατία του Κρουσόβου για 90 μέρες και αποτελεί προπομπό του σημερινού κράτους και γι’ αυτό την επικαλούνται οι Σκοπιανοί στο Σύνταγμά τους. Η Ελλάδα τότε συντάχθηκε με την πλευρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σωστά. Συνεπώς όποιος αποδεχθεί μια τέτοια λύση κάνει μεγάλο λάθος».

Ο φόρος της άγραφης κασέτας- ΒΗΜΑτοδότης
To τέλος 2% που ανακοινώθηκε υπέρ της πνευματικής ιδιοκτησίας σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως υπολογιστές, laptops και tablets, δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι εκείνος ο παλιός φόρος της «άγραφης κασέτας». Οποιος αγόραζε λευκή κασέτα πλήρωνε ένα μικρό ποσό υπέρ των δημιουργών, εφόσον ήταν σαφές πως την κασέτα την προόριζε για αναπαραγωγή μουσικής.
 • H παγκόσμια ανάπτυξη του Διαδικτύου επέφερε τη δωρεάν πρόσβαση σε καλλιτεχνικά προϊόντα, κάτι που εξανέμισε τα πνευματικά δικαιώματα.
 • Ειδικά στον χώρο του τραγουδιού (το μεγαλύτερο μέρος του φόρου προορίζεται για τους δημιουργούς) η κάθετη πτώση των πωλήσεων δίσκων λόγω του Διαδικτύου έχει οδηγήσει τους συνθέτες και τους στιχουργούς σε εξαιρετικά άσχημη θέση.
 • Ο φόρος αυτός ίσως είναι μια κάποια προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας στους δημιουργούς το δικαίωμα να βιοπορίζονται από τη δουλειά τους.
Ευάγγελος Βενιζέλος- ΒΗΜΑτοδότης«Οταν μιλάμε για λύση erga omnes, μιλάμε για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για ιδεολογική χρήση της Ιστορίας σύμφωνα με τις επιλογές της γειτονικής μας χώρας.
 • Η επιλογή “Μακεδονία του Ιλιντεν” είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού, ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως».
 • Και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να το διαψεύσει, να διαβάζει Ιστορία και να μην παίζει με τη μακεδονική ιστορία, εκτός, όπως είπε, αν πρόκειται για… προβοκάτσια.

ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ

Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.

Διαφορά στάσης

Η προχθεσινή μας αναφορά, στις αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με το περιώνυμο «σκάνδαλο Κοσκωτά», για την αποδεδειγμένη, πια, σκευωρία σε βάρος της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δίνει μια γεύση, για το τι υπαινισσόταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όταν προανήγγειλε πως, αν προκληθεί, μπορεί να μιλήσει με αδιάσειστα στοιχεία, για πραγματικές σκευωρίες και για σκευωρούς, ορισμένοι εκ των οποίων παριστάνουν σήμερα και τα θύματα.

 • Στη σημερινή μας συνέχεια, με αφορμή τις ανωτέρω αποκαλύψεις, θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τη στάση εκείνων που, τότε, βρέθηκαν στη δεινή θέση, να υπερασπίζονται την τιμή και υπόληψη τους, αλλά και την τιμή μιας ολόκληρης παράταξης.

Διαφορά στάσης

 • Αν ανατρέξει κανείς στα σχετικά βίντεο, θα διαπιστώσει ότι εκείνοι που τότε πλήττονταν από αυτό που αργότερα αποδείχθηκε ως σκευωρία, σε καμιά, ούτε την πιο σκοτεινή φάση εκείνης της διαδικασίας, δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλο τους, δηλαδή πίσω από έωλες διαδικαστικές αρνήσεις.
 • Αλήθεια, τι ήταν πάλι αυτή η «ένσταση» της ΝΔ, για τις 10 κάλπες, που αποτέλεσε μάλιστα και το «φύλλο συκής», για την αποχώρηση από την ψηφοφορία.

Μα, όπως είχαμε αναπτύξει και όταν, προ τριμήνου περίπου, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης, για τη σύσταση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η παράγραφος 3 του άρθρου 86, του Συντάγματος, είναι τόσο αναλυτικά σαφής, στην περιγραφή της ενιαίας διαδικασίας, ως τον τρόπο λήψης των σχετικών αποφάσεων

 • ώστε να αρκεί μια απλή γραμματική ανάγνωση, για να γίνει αντιληπτό, χωρίς καν παραπομπή στα αντίστοιχα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής,
 • ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει τόση εξοικείωση με τους νομικούς όρους, ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να εφαρμοστεί διαφορετική διαδικασία,
 • τόσο κατά την προηγούμενη φάση, όσο και στην τελευταία, από το να στηθούν όσες κάλπες αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα πρόσωπα, που τελούν υπό κατηγορία.

Η ίδια πρακτική, άλλωστε, ακολουθήθηκε και σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Πάλι δε από την απλή, γραμματική ανάγνωση της προαναφερθείσας παραγράφου, προκύπτει ότι δε νοείται διαφοροποίηση, ανάλογα με το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Μας ξενίζει, επίσης, η συνεχιζόμενη δυσανεξία, για το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης και ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, από την τακτική Δικαιοσύνη, όταν μέχρι τώρα οι πάντες πλειοδοτούσαν για την ανάγκη πλήρους αποσύνδεσης της Βουλής, από τέτοιου είδους διαδικασίες. ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Προσπαθούν χωρίς τον ξενοδόχο

Προσπαθούν χωρίς τον ξενοδόχο

 • Το ενδεχόμενο να προσφέρουν στο Ιράν μια νέα, αναθεωρημένη συμφωνία συζητούν Ευρωπαίοι, Κινέζοι και Ρώσοι διπλωμάτες.
 • Η νέα συμφωνία θα προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό του ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και της ανάμιξης της ιρανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά άλλων κρατών της περιοχής.
 • Στόχος είναι να διασωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
 • Όμως τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι ο Τραμπ και ο Νετανιάχου θα αλλάξουν στάση. Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το κυνήγι του …Ερντογάν – Πάλι κάποιοι θέλουν να τον σκοτώσουν

Τι θα γίνει με τον Ερντογάν; Πάλι κάποιοι θέλουν να τον σκοτώσουν. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και κρατών των Βαλκανίων διενεργούν από κοινού έρευνα για το σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο φαίνεται πως απετράπη.

Το κυνήγι του …Ερντογάν

Η πληροφορία αποκαλύφθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Βοσνία, και φέρεται να διαβιβάστηκε στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών από την αντικατασκοπεία της …ΠΓΔΜ, παρακαλώ.

 • Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τις αντίστοιχες τουρκικές για μια παρόμοια απειλή κατά του Τούρκου Προέδρου στη διάρκεια επικείμενης επίσκεψής του στα Βαλκάνια.
 • Λεπτομέρειες αναφορικά με την ημερομηνία, την τοποθεσία και τη μέθοδο της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν ακόμη διαρρεύσει.
 • Κυνηγούν τον Ερντογάν ή κυνηγάνε …μάγισσες όλοι μαζί;
«Κρητικός στην καταγωγή, Κρητικός αναφερόμενος»
Print Friendly, PDF & Email