To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (22.10.2020)

Νέοι, ασυμπτωματικοί και μοιραίοι

 • Με την ανεύθυνη και βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά που επιδεικνύουν, στην ουσία ναρκοθετούν, δίχως να το αντιλαμβάνονται, το ίδιο τους το μέλλον.

Ο ιός δεν συγχωρεί. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την πανδημία οι νέοι θεωρώντας εαυτούς άτρωτους και αιώνιους.

 • Συνωστιζόμενοι στα πάρτι και στις πλατείες, αδιαφορώντας για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, έχουν εξελιχθεί εδώ και καιρό σε κύριους μεταδότες του ιού.

Σε κινούμενες «βόμβες» που θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο λιγότερο τους ίδιους και περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, κατά κύριο λόγο τους ηλικιωμένους. Με την ανεύθυνη και βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά που επιδεικνύουν, στην ουσία ναρκοθετούν, δίχως να το αντιλαμβάνονται, το ίδιο τους το μέλλον.

 • Διότι η στάση τους φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο γενικής καραντίνας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν αργότερα να δραστηριοποιηθούν και να ζήσουν.

Εάν οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, λόγω και της νεανικής τους φύσης, είναι χρέος της πολιτείας να μεριμνήσει, ώστε τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται αυστηρά. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει πλέον εκπτώσεις και χαλαρότητα. Το τίμημα των φαινομένων αυτών πληρώνουμε ακριβά σήμερα.


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ και ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 • Η επιλογή μου να ασχοληθώ με τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αποτέλεσε καρπό καθαρά εσωτερικής παρότρυνσης και αγάπης προς τη Μούσα μου, τη γιαγιά μου την Άρτεμη.
Αφού ολοκλήρωσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Παιδαγωγικής – Φιλοσοφίας – Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) το 2001 συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της Γεροντολογίας, στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό (2001-2003) και Διδακτορικό τίτλο σπουδών (2003-2006 – υποτροφία του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης).
 • Το 2002 έλαβα το βραβείο DAAD για τον αλλοδαπό φοιτητή με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση σε συνδυασμό με κοινωνική προσφορά στους ηλικιωμένους στο Δήμο της Χαϊδελβέργης.
Πάντα ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις μου και τον εαυτό μου στο να βελτιώνω τη ζωή των ηλικιωμένων, έμπρακτα και όχι θεωρητικά. Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησα τη Μονάδα Φροντίδας και Αποθεραπείας «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
 • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφάρμοσα προγράμματα εργοθεραπείας, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης προσπαθώντας να αλλάξω το αρνητικό στερεότυπο αδυναμίας και ανικανότητας που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την Τρίτη και Τέταρτη Ηλικία.
Από το 2010 μέχρι το 2014 κατείχα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης. Το 2012 ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το Πανελλήνιο Βραβείο Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιώ μαζί με την Μ.Κ.Ο. «50και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE το καινοτόμο Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 50 ετών έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet.

Από το 2014 εργάζομαι ως ειδικός σύμβουλος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΤΙΜΑ», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ηλικιωμένους, πάντα με γνώμονα την αρχή της ουσιαστικότητας και της βιωσιμότητας. Από το 2014 διατελώ Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

 • Το 2020 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο City College, Διεθνές Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, αποκτώντας τον τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.
Δρ. Δημήτρης Καμπανάρος
Ψυχολόγος – Γεροντολόγος

ΣΗΜ: Ο Δημήτρης Καμπανάρος αυτοκτόνησε σήμερα το πρωί, μετά τον εντοπισμό (από τον ίδιο) 3 κρουσμάτων στο γηροκομείο του, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκανε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους που φρόντιζε. Το έκανε από υπερβολικό συναίσθημα ευθύνης; Για να αποφύγει το κατασπάραγμα από τα ΜΜΕ που είχε ήδη ξεκινήσει; Δεν ξέρω.
Ξέρω ότι συγκλονισμένος από την είδηση, τον “έψαξα” στο google. Και διαπίστωσα πως ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα υπεύθυνος, χαρισματικός, θυσιαστικά ευαίσθητος, καινοτόμος, με ιδιαίτερη αφοσίωση και αγάπη γι΄αυτό που έκανε.
 • Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι. Και η απώλειά του κάνει το είδος “Καμπανάρου” ακόμα πιο σπάνιο. Αν χρειαζόμαστε ήρωες για μια κοινωνία που έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια τον μπούσουλά της, ο Καμπανάρος είναι μια δυνατή υποψηφιότητα.

Όχι γιατί πέθανε με τον τρόπο που πέθανε. Αλλά για όσα έκανε όσο ζούσε, με τον τρόπο που τα έκανε.

 • Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

To δικαστήριο στην Κέρκυρα αθώωσε τον μητροπολίτη Νεκτάριο που παραβίασε τα μέτρα για την πανδημία και καλούσε και το ποίμνιο να τα παραβιάσει εξαπατώντας την πολιτεία. Η φράση “έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη” εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μόνο σαρκαστικά.


Εικόνα


Ο Ελληνοαμερικανός ομογενής Ανδρέας Χολέβας στα 28 του χρόνια επιδίωξε και απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα και στη συνέχεια ταξίδεψε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να υπηρετήσει την πατρίδα που ποτέ δεν γνώρισε αλλά τόσο πολύ αγάπησε, γιατί η αγάπη για την πατρίδα σβήνει τα χιλιόμετρα.

 • Από τη μια έχουμε τέτοια παραδείγματα και από την άλλη έχουμε άλλα ανθρώπων που λένε ότι καλό είναι να φιλανδοποιηθούμε και να υποταχθούμε στην ισλαμοφασιστικη Τουρκία. Άτομα σαν τον Ανδρέα εξασφαλίζουν ότι το όνειρο των ατόμων που επιθυμούν την υποταγή της πατρίδας δεν γίνει ποτέ πραγματικότητα.
Ο Ελληνισμός είναι ο ορισμός της ίδιας της ελευθερίας και δεν υποτάσσεται σε κανένα
..
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που στέκονται

(Δ) Eυτυχώς είναι 667 τα κρούσματα. Αν ήταν 666 θα τρομάζαμε λίγο
Ακούσατε χθες τον Πέτσα και ετοιμαστήκατε να πάτε στο γήπεδο, ε;

Πάρτε την τώρα! Ο επικεφαλής της επιτελικής κυβέρνησης των αρίστων άλλαξε άποψη! Το ζήτημα βέβαια είναι, πού ήταν αυτός χθες, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί του αποφάσιζαν να ανοίξουν τα γήπεδα; Αυτά τα “είπα – ξείπα” είναι σοβαρά πράγματα;
 • Δεν επιστρέφει ο κόσμος στα γήπεδα με… εντολή Μητσοτάκη

Δεν επιστρέφει ο κόσμος στα γήπεδα με… εντολή Μητσοτάκη- Σε νέο φιάσκο οδηγούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ανακαλείται με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η απόφαση για την παρ….


“Αν η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ γιατί κινητοποιήσαμε το Στόλο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο”;


Γ.Σ: Και για να καταλαβαινόμαστε, όταν λέμε ότι οι 50 κλίνες ΜΕΘ που εγκαινίασε ο Μητσοτάκης – μεγάλη πληγή και απάτη για τη χώρα, οι τελετές εγκαινίων από πολιτικούς – είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, δεν σημαίνει ότι οι εθνομπαμπάδες και εθνομαμάδες έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να δώσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κόστος τους.
 • Ως γνωστό, οι τσέπες τους έχουν κάτι καβούρια να -με το συμπάθιο- και ανοίγουν μόνο για να βάλουν και όχι για να βγάλουν.
Η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, είναι χρήματα που προέρχονται από τα έσοδα που λαμβάνει η Βουλή, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, πρόκειται για τα δικά μας χρήματα.
 • Με άλλα λόγια, Γιάννης (ο λαός) κερνάει, Γιάννης πίνει, η Βουλή ευφραίνεται και κορδώνεται και ο Μητσοτάκης μας δουλεύει κανονικά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το να ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια ηλεκτρονικά και ημέρα Σάββατο δεν είναι δα και κάποια επώδυνη μεταρρύθμιση. Είναι μια αυτονόητη διευθέτηση, ώστε να μη χάνεται διδακτικός χρόνος. Η προσπάθεια των συνδικαλιστών να σαμποτάρουν την αλλαγή, για να κρατήσουν μία ημέρα κλειστά τα σχολεία, είναι παράλογη. Και συκοφαντική για το σώμα των ευσυνείδητων εκπαιδευτικών.

Κ.Π: Η Χάγη με Αλβανία θα αποτελέσει προπομπό για Τουρκία. Και φυσικά θα ληφθούν υπόψιν πρότερη συμφωνία με Ιταλία όπου πήραμε περιορισμένη ΑΟΖ σε νησιά και πρότερη συμφωνία με Αλβανία σε μια από τα ίδια, που απορρίφθηκε από το συνταγματικό της δικαστήριο κατόπιν. Λογικά το δικαστήριο δεν θα διαφοροποιηθεί ούτε σε περίπτωση Τουρκίας. Αλλά και χωρίς δικαστήριο θα δείξει την εικόνα. Δεν χάνουμε πανηγυρικά, αλλά υποχρεωνομαστε σε εκπτώσεις.


Κ.Π: Εαν η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της ΧΑ για αναστολή μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που θα πάρει κάποια χρονάκια, γίνει αποδεκτή, -προσωπικά δεν το πιστεύω- τότε πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Κασιδιάρη και παραθυράκι στην συνέχιση της.

 • Οπως έχει άλλωστε ήδη ανακοινώσει ο ίδιος, θα ιδρύσει νέο κόμμα ελεύθερος κι αν μεσολαβήσουν εκλογές και μπει στη Βουλή, πιάσε τ’αυγό και κούρευτο.

Οχι ότι δεν μπορεί και μέσα από την φυλακή αφού δεν στερείται πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, αλλά είναι άλλο πράγμα. Αυτή είναι η ουσία.


Διαθέτει καυστικό χιούμορ τελικά ο Ερντο μαζί με μπόλικη ειρωνεία. Τα δυο υποτιθέμενα ερευνητικά-πιόνια πλοία του που εμπλέκονται στις δήθεν έρευνες και στην πραγματικότητα στο προκλητικό γκριζάρισμα των χωρικών υδάτων Ελλάδας- Κύπρου, τα Barbaros TANUX-1 & Οruch Reis έχουν το όνομα 2 κουρσάρων.
 • Ο Ορούτς Ρέις Μπαρμπαρός από Ελληνίδα μάνα κόρη παπά (1474–1518) ήταν εξωμότης Ελληνο-αλβανικής καταγωγής μπέης του Αλγερίου και Μπεηλέρμπεης της Δυτικής Μεσογείου. Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του μεγάλου πειρατή και πολέμαρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός.
Ξεκίνησαν από το εμπόριο για να καταλήξουν φημισμένοι πειρατές και άνθρωποι της Υψηλής Πύλης του Σουλτάνου προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στη θάλασσα εναντίον των χριστιανικών εθνών λόγω μετριότατων επιδόσεων των Οθωμανών εκεί. Τις ικανότητες τους εκτίμησε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και έκανε τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός οργανωτή του στόλου του και τον Ορούτς κυβερνήτη του Αλγερίου.
 • Όταν ο σουλτάνος του Αλγερίου απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ισπανική απειλή το 1516, ο Ορούτς του επιτέθηκε με μια κουρσαρική δύναμη και αφού τον σκότωσε, αυτοανακηρύχθηκε σουλτάνος.Προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό των Ισπανών αργότερα σκοτώθηκε στο Οράν.
Ο δε Χαϊρεντίν συμμάχησε με τους Οθωμανούς κι αφού μετά από πολλές μάχες νίκησε τον χριστιανικό στόλο που απειλούσε την ανατολική Μεσόγειο, πέθανε το 1547 ευνοούμενος της Υψηλής Πύλης και επιτυχημένος ναύαρχος, αφού στέφθηκε γενικός διοικητής των οθωμανικών ναυτικών δυνάμεων. Πόσο πιο απλά, να μας τα εξηγήσει ο Ερντο..