12.1 C
Athens,Greece
Κυριακή, Δεκέμβριος 8, 2019

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (21/8)

Επέτειος της Μάχης των Θερμοπυλών

Λίγες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας έχουν την ηρωική/ επική διάσταση και αίγλη της Μάχης των Θερμοπυλών, όπου 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς αμύνθηκαν μέχρι τέλους απέναντι στον συντριπτικά ανώτερο αριθμητικά στρατό του Ξέρξη.

 • Οι Θερμοπύλες του «Μολών Λαβέ» αποτελούν σύμβολο αυτοθυσίας, ηρωισμού και αυταπάρνησης- αλλά και προδοσίας, καθώς, μαζί με τα ονόματα του Λεωνίδα και του Διηνέκη (ο Σπαρτιάτης πολεμιστής που είπε το περίφημο «υπό σκιή»– ότι είναι καλό αυτό που είχε πει κάποιος πως τα περσικά βέλη θα κρύψουν τον ήλιο, επειδή αυτό θα σημαίνει πως οι Έλληνες θα πολεμήσουν στη σκιά) έμεινε στην ιστορία και του Εφιάλτη.

Όταν πια όλα είχαν τελειώσει έληξε η μάχη , ο Ξέρξης ρώτησε να μάθει γιατί τόσοι λίγοι Έλληνες είχαν υπερασπιστεί τα στενά . Τότε μπροστά του παρουσιάστηκαν Αρκάδες που αυτομόλησαν στο περσικό στρατόπεδο και του απάντησαν ότι οι υπόλοιποι Έλληνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες , όπου ο νικητής έπαιρνε ένα στεφάνι ελιάς.

 • Ο Τιγράνης , Πέρσης στρατηγός , όταν άκουσε αυτό είπε : «παπαῖ Μαρδόνιε, κοίους ἐπ᾽ ἄνδρας ἤγαγες μαχησομένους ἡμέας, οἳ οὐ περὶ χρημάτων τὸν ἀγῶνα ποιεῦνται ἀλλὰ περὶ ἀρετῆς» (μετ. Αλίμονο, Μαρδόνιε, ενάντια σε τί άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε, σ’ αυτούς που δεν πολεμούν για χρήματα αλλά για την αρετή).

Αυτό το επίγραμμα χαράχτηκε πάνω στον κοινό τάφο όλων, αλλά για τους Σπαρτιάτες ιδιαίτερα : Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.”  Κοινωνία

****

Για ένα διαμέρισμα 61 τμ τρελά ποσά δανείων!!!

Βγαίνει σε πλειστηριασμό διαμέρισμα 61 τμ στη Θεσ/νικη του τέως υπουργού Σημίτη, Γ. Φλωρίδη. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στις 34.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο βαραίνουν δύο υποθήκες και μία προσημείωση. Οι υποθήκες ύψους 180.000 ευρώ και 254.306 ευρώ είναι υπέρ της Alpha Bank. Και η προσημείωση υπέρ της εταιρείας Κύπρου Χρηματοδοτικές Μισθώσεις. Για ένα διαμέρισμα 61 τμ τρελά ποσά δανείων!!!
Καταλάβατε ποιοί τίναξαν και πως τις τράπεζες στον αέρα, η να το ξαναπούμε?
https://www.tribune.gr/…/vgainei-se-pleistiriasmo-diamerism…

ΥΓ. Δημοσίευμα του Εθνους μιλάει για συνωνυμία. Αλλα sites επιμένουν ότι πρόκειται περί του τέως υπουργού. Ποιό να πιστέψουμε?
https://www.ethnos.gr/…/55985_mayros-septembris-sto-sfyri-a…

****

ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές» απαντούν από την Πειραιώς για να προσθέσουν:

 • «Ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξει ότι «ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους. Υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Εμείς, με σχέδιο και σοβαρότητα αποκαθιστούμε κάθε μέρα την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

 • ΣΥΡΙΖΑ: Η ανακοίνωση της Κομισιόν καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ

«Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μάλλον συνειδητή επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών» ανέφεραν νωρίτερα για τη ΝΔ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, δικαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανσή μας ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», αναφέρουν και προσθέτουν:

 • «Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 έπεσε κάτω από το 18%, έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, τη δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνει ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», ενώ ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο» και ότι «τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια».

Καταλήγοντας, τονίζουν πως «όταν, λοιπόν, η ΝΔ αναφέρεται σε αυταπάτες θα πρέπει να κοιτάζεται στον πολιτικό της καθρέφτη. Αν και στην περίπτωσή της, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μάλλον συνειδητή επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών».

****

Από την Πολεμική Αεροπορία προερχόταν ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρουπου κατέπεσε ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά το μεσημέρι της Τρίτης με αποτέλεσμα ο ίδιος όσο και οι δύο Ρώσοι επιβάτες του να χάσουν τη ζωή τους. Ο άτυχος πιλότος, Νίκος Καρυστινός, είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ικάρων και ήταν πατέρας τριών παιδιών.


Στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας το ελικόπτερο με κυβερνήτη τον Νίκο Καρυστινό και επιβάτες τους δύο Ρώσους έπεσε στη θάλασσα αφού πρώτα χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη.

Το ελικόπτερο ανήκε στην εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» η οποία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί ότι «σήμερα και περί ώρα 15.40 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου ελικόπτερο τύπου Agusta A 109, ιδιοκτησίας της θυγατρικής της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι τρεις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους».

 • Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ως άνω ελικόπτερο είχε παραχωρηθεί/εκμισθωθεί ήδη από ετών προς πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση στην εταιρεία με την επωνυμία «I FLY ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ»».

Το ΔΣ της εταιρείας στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του για το ως άνω θλιβερό γεγονός και γνωστοποιεί ότι «θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του ανωτέρω θέματος»

Από την πλευρά της «I Fly Αεροπορικές Υπηρεσίες ΑΕ» η διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως σήμερα το ελικόπτερο τύπου Agusta Α 109C με αριθμό νηολογίου SXΗΤΟ, που ανήκει στον στόλο της, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο.

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης αεροταξί από τον Γαλατά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ε. Βενιζέλος, για την οποία είχαν τηρηθεί εκ των προτέρων όλες οι προβλεπόμενες διατυπώσεις. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Έλληνας χειριστής και δύο αλλοδαποί άνδρες επιβάτες, τα στοιχεία των οποίων είχαν αρμοδίως γνωστοποιηθεί».

 • Επίσης, προσθέτει ότι «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή». «Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ι fly».

****

Λευτέρης Κουσούλης: Αυτός είναι ο τύπος ανθρώπου που συναιρεί την Ελλάδα στο παρόν

 • Δίπλωσε για καλά και αυτό το καλοκαίρι.Και ο Σεπτέμβρης, ως είθισται, θα φέρει τον νέο πολιτικό κύκλο, με αφετηρία την τετριμμένη παράσταση της ΔΕΘ. Των μεγάλων στόχων και των μεγαλεπήβολων διακηρύξεων.

Και ενώ η χώρα μπορεί να αναζητεί έναν δρόμο, η καθημερινή ζωή της είναι αυτή που μας δείχνει τον πραγματικό εαυτό της. Μέσα στην καθημερινή ζωή της εποχής και των ημερών, η πρόταση το «μικρό μιλάει για το μεγάλο» βρίσκει όσο ποτέ την εφαρμογή της. Και ως εργαλείο κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης επιβεβαιώνει τη χρησιμότητά της.

 • Δεν επιβάλλεται να μελετήσει κανείς ως ειδικός την κατάσταση ή να ακούσει τα δελτία για να διαμορφώσει εικόνα του σύγχρονου έλληνα ανθρώπου, που κινεί αυτή την καθημερινότητα και είναι η ψυχή της.
 • Ενα ταξίδι και μόνο μέσα στην αμεριμνησία του καλοκαιριού και τον συναντάς να ξεδιπλώνεται εμπρός σου, σε όλο το μεγαλείο της καθυστέρησής του. Τον συναντάς παντού στην πιο αυθεντική του έκφραση, μέσα από τις μικρές καθημερινές συμπεριφορές του.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο περιφρονητή του καθημερινού. Επίμονο αρνητή του. Επιθετικό και κατακτητικό για ό,τι το συγκροτεί. Τον χρόνο, τον χώρο, το περιβάλλον, τον κανόνα, το ωραίο, την αισθητική των πραγμάτων. Τον άλλον, κυρίως τον άλλον.

 • Πρόκειται για έναν φαντασμένο και μικρό βασιλέα της καθημερινότητας που ασκεί την αυθάδειά του όπου έχει τη δυνατότητα ή του δίνεται η ευκαιρία.
 • Η συμπεριφορά του στον δρόμο είναι ο πιο δυνατός δημόσιος τρόπος του.
 • Ενοχλείται που υπάρχουν δίπλα του και άλλα αυτοκίνητα και τον εμποδίζουν να αναπτύξει τη φαντασία του στην άσφαλτο.
 • Στο βασίλειό του δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν όρια, δεν νοείται κολασμός.
 • Διέρχεται από κατοικημένες περιοχές με μεγάλη ταχύτητα και δεν θέλει κανείς να του θυμίζει τους νεκρούς στους δρόμους.

Η σχέση του με το περιβάλλον είναι θεωρητικά υψηλής στάθμης. Μπορεί να σου εκφωνήσει και λογύδριο για την κλιματική αλλαγή, ίσως ψηφίζει και ανάλογα. Οταν ταξιδεύει γίνεται ένα με τη φύση. Και ως επιβεβαίωση αφήνει πάνω στο σώμα της τα σκουπίδια του, που, περαστικός αυτός, πετάει ελεύθερα από το παράθυρο του αυτοκινήτου του. Τα ρείθρα των επαρχιακών δρόμων μιλούν για το θριαμβευτικό πέρασμά του.

 • Η εισβολή του στις παραλίες δείχνει ότι ο ανθρωπολογικός αυτός τύπος, πλήρως αποξενωμένος από τη φύση, αδυνατεί να συνδεθεί μαζί της, να γίνει δέκτης του αγαθού της ύπαρξής της, να σεβαστεί κάθε κόκκο άμμου και κάθε ελάχιστο ζωντανό οργανισμό, την ώρα που σβήνει το τσιγάρο του και συχνά το αφήνει εκεί, ως τεκμήριο της μίζερης δικής του ύπαρξης.

Αυτός είναι ο τύπος ανθρώπου που συναιρεί την Ελλάδα στο παρόν. Η κοινωνική αδιαφορία και η απουσία ελέγχου είναι η περίφραξή του. Μάταια θα περίμενε κανείς μια παράγραφο στις ομιλίες που θα ακουστούν στη ΔΕΘ για το γκρέμισμα αυτής της περίφραξης.

Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Το πρόστιμο των 2,5 εκατ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εάν δείτε ένα νομοσχέδιο (ή έστω μια τροπολογία) που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος θα ξέρετε ότι για οικονομία γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μου λένε από την κυβέρνηση, δεν ενσωμάτωσε μια οδηγία προσωπικών δεδομένων και η Ευρωπαϊκή Ενωση ευαίσθητη στα προσωπικά δεδομένα μάς επέβαλε εφάπαξ πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ (το οποίο πληρώσαμε) και ποινή 5,5 χιλιάρικα ευρώ την ημέρα. Δηλαδή κάθε μέρα που περνά πληρώνουμε 5,5 χιλιάδες ευρώ ως πρόστιμο.

***

Τι αναπολεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος αναπολεί λέει τον καιρό που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης (τότε το Προστασίας του Πολίτη είχε συγχωνευθεί με το Εσωτερικών και υπουργός ήταν ο κ. Παυλόπουλος). Τότε με τις φωτιές, με τον «Μαύρο Δεκέμβρη 2008», που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος…

***

Αυτή η παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη: «Γνωρίζετε», είπε στον αρχηγό της Αστυνομίας, «πόσο σημαντικό είναι για μένα να αναπολώ τις ημέρες εκείνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Δύσκολες ημέρες, αλλά μέρες που σας διαβεβαιώνω, υπήρξαν πολύ διδακτικές και για μένα και για πολλούς άλλους. Το υπουργείο έχει πραγματικά αυτή την ιδιαιτερότητα. Είναι ένα υπουργείο στο οποίο αποκτάς πολλές εμπειρίες που σε ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή σου και σου αφήνουν πολλά διδάγματα» είπε ο ΠτΔ.

***

Φθονώντας τον «Τσάρο»

Ζήλιες μαθαίνω πως προκάλεσε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους «Financial Times». Η έμπειρη δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη φιλοτέχνησε με μαεστρία το προφίλ του «Τσάρου» της οικονομίας, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητά του και στους χαμηλούς τόνους που κρατά διαχρονικά.

 • Παράλληλα, πέρασε και τα μηνύματα που ήθελε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.
 • Η συνέντευξη Σταϊκούρα άνοιξε την όρεξη και σε άλλους υπουργούς που καταλαβαίνω πως απευθύνθηκαν ήδη στη βρετανική εφημερίδα για να μιλήσουν για τα δικά τους χαρτοφυλάκια.
 • Αντιλαμβάνομαι πως η ανταποκρίτρια των «Financial Times» στην Αθήνα θα έχει αρκετή δουλίτσα τις επόμενες ημέρες

***

Το φάουλ του Βρούτση

Τώρα που έχει καταλαγιάσει η όλη ιστορία με τις υψηλές συντάξεις θέλω να σας αναφέρω και τούτα. Πρόκειται για στοιχεία που αλίευσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, τα οποία για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται: Πρώτον, μόνο 12 (ολογράφως δώδεκα) συντάξεις ξεπερνούσαν το όριο που είχε θέσει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης (το 4.600 ευρώ). Δεύτερον, η περιβόητη σύνταξη των 24.000 ευρώ για την οποία μπήκε κόφτης στις υψηλές συντάξεις δεν δόθηκε ποτέ. Αφορούσε μία συμβολαιογράφο που λόγω κακής ερμηνείας του νόμου της βγήκε αυτό το ποσό της σύνταξης, αλλά δεν το εισέπραξε. Οπως σας ανάφερα παραπάνω, τα αναδρομικά που θα αναζητηθούν αφορούν μόνο 12 συντάξεις.

***

Τρίτον: Υπάρχει θέμα με τις συντάξεις των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική αντί να πληρώνει εισφορές υπέρ των υπαλλήλων της στο 20% πλήρωνε 37%, συνεπώς με την ανταποδοτική σύνταξη οι συνταξιούχοι της Εθνικής δικαιούνται περισσότερα. Τέλος, επειδή υπήρξαν διάφορες φήμες (και δημοσιεύματα) ότι παχυλές συντάξεις εισέπρατταν και δημοσιογράφοι (μάλιστα ειπώθηκαν δύο ονόματα δημοσιογράφων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα), πληροφορώ τους ενδιαφερομένους ότι υπήρξε ειδικός έλεγχος για τους  συγκεκριμένους δημοσιογράφους και οι πληροφορίες για παχυλές συντάξεις αποδείχθηκαν… μούσι.

***

Το παράπονο του Νότη

Ενα παράπονο είχε καλοκαιριάτικα ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης,ο οποίος σας ενημερώνω, αφού εξολόθρευσε διά παντός αρχές Αυγούστου τις κατσαρίδες από το γραφείο του αναχώρησε οικογενειακώς για τις παραλίες της Χίου. Ποιο είναι το παράπονό του; Οτι ουδείς τον θυμήθηκε στην ονομαστική του εορτή (γιόρταζε της Παναγίας). Ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης («ποτέ δεν με πήρε να μου ευχηθεί» λέει με παράπονο), αλλά ούτε ο υπουργός του, Γιάννης Βρούτσης. Αλλά τώρα, μεταξύ μας, γιατί θα πρέπει ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός να γνωρίζει ότι το… Νότης βγαίνει από το Παναγιώτης;

***

O Greek Freak

Το… show του Γιάννη Αντετοκούνμποπαρακολούθησαν οι περίπου 15 χιλιάδες φίλαθλοι που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, στη νίκη της Εθνικής, με 83-63 επί της Ιταλίας, για την 1η ημέρα του 29ου Τουρνουά «Ακρόπολις». Ο «Greek Freak» κάρφωνε, έκοβε, πάσαρε και έτρεχε, την ώρα που ο Νικ Καλάθης με τις «μαγικές» ασίστ του (7) δημιουργούσε για τον Giannis και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Για την ιστορία, σας πληροφορώ ότι την ελληνική ιθαγένεια έδωσε στον Αντετοκούνμπο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Εκείνη την ημέρα ο κ. Στυλιανίδης χορήγησε τιμής ένεκεν δύο υπηκοότητες για τις οποίες καμαρώνει ακόμα (προσοχή, και για τις δύο). Η μία ήταν του Αντετοκούνμπο και η άλλη του… Ιβάν Σαββίδη.

****

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών…

Προτιμάμε να βλέπουμε αυτό, παρά το εμπορικό ισοζύγιο, με δεδομένο ότι η Ελλάδα παράγει περισσότερο υπηρεσίες & είναι ακριβέστερο διότι τα συμπεριλαμβάνει όλα.

Εχουμε και λέμε: Πάμε καλύτερα. Η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα ύψους 874 εκατ. Ευρώ τον Ιούνιο του 2019, σε σύγκριση με έλλειμμα 9 εκατ. Ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθώς το πλεόνασμα των υπηρεσιών αυξήθηκε στα 2.879 εκατ. Ευρώ από 2.541 ευρώ, ενώ τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 2.620 εκατ. Ευρώ από 2.252 εκατ. . Επιπλέον, το έλλειμμα των αγαθών περιορίστηκε στα 1.578 εκατ. Ευρώ από 2.073 εκατ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Οσο για συγκρίσεις μερικά χρόνια πριν? Απλά δεν αντέχουν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

****

Όσοι σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Λονδίνο μετά τις 31 Οκτωβρίου, θα πρέπει να φροντίσετε να εκδώσετε διαβατήριο.

Με το BREXIT τελειώνει οριστικά και η ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών με ταυτότητα και θα αντιμετωπίζουν ελέγχους, αντίστοιχους με αυτούς των υπολοίπων χωρών.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει με την κίνηση αυτή να περιορίσει στο ελάχιστο τις σχέσεις με την Ευρώπη, προσβλέποντας σε μια εμπορική συμφωνία – μαμούθ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

****

Στη διάρκεια της πολυτάραχης διαδρομής του, ο Αμβρόσιος που προέρχονταν από την… ένδοξη χωροφυλακή, συμπεριφέρονταν σαν χωροφύλακας της εμφυλιοπολεμικής περιόδου παρά σαν ιεράρχης. Αυτό μου εξηγούσε μητροπολίτης ο οποίος μπορεί να μην ανέχονταν τις διχαστικές και μισαλλόδοξες πρακτικές του Αμβρόσιου, αλλά δεν τολμούσε να του ασκήσει κριτική γιατί δεν επιθυμούσε να μπλέξει με ένα αμετροεπή που είχε ανάγει σε δόγμα τη συκοφαντία.

*** Εμφανίσθηκαν πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια, κατά την Μειόκαινο περίοδο, αλλά παρότι τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα και έχουν καταστεί δημοφιλή στους ανθρώπους εδώ και πολλούς αιώνες για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και τη φιλική τους εμφάνιση, ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε 100 δελφίνια να κολυμπούν μαζί, όπως εντοπίσθηκαν να κολυμπούν κοντά στις ακτές της Καλιφόρνιας! *** Μήνυμα σε μπουκάλι βρήκε τον αποστολέα του 50 χρόνια μετά τις 17 Νοεμβρίου του 1.969, δηλαδή από

*** Εμφανίσθηκαν πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια, κατά την Μειόκαινο περίοδο, αλλά παρότι τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα και έχουν καταστεί δημοφιλή στους ανθρώπους εδώ και πολλούς αιώνες για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και τη φιλική τους εμφάνιση, ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε 100 δελφίνια να κολυμπούν μαζί, όπως εντοπίσθηκαν να κολυμπούν κοντά στις ακτές της Καλιφόρνιας!

*** Μήνυμα σε μπουκάλι βρήκε τον αποστολέα του 50 χρόνια μετά τις 17 Νοεμβρίου του 1.969, δηλαδή από τότε που 13χρονος έριξε ένα σημείωμα στον ωκεανό, καθώς ταξίδευε με την οικογένειά του από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Μελβούρνη και, τώρα, εκείνο βρέθηκε στη Νότια Αυστραλία από έναν άλλο 13χρονο ο οποίος ψάρευε με τον πατέρα του!

*** Μεγάλη θεωρούν οι ειδικοί την προσφορά του καλοκαιρινού καφέστην ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, που είτε ζεστός είτε κρύος, δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγρά… Το καλοκαίρι σίγουρα η επιλογή του φραπέ είναι η πιο ιδανική, καθώς 200ml νερό, λίγος πάγος και η κατάλληλη δοσολογία είναι αρκετά, χώρια που ένα ποτήρι δίνει και 860mg αντιοξειδωτικών, όσα δηλαδή περιέχονται σε 5,5 ποτήρια χυμό πορτοκάλι-καρότο!

*** Πάλη με τις πιο χορευτικές κινήσεις που μπορείς να φαντασθείςκάνουν γυναίκες στην Βολιβία, μιλάμε για τις γυναίκες των Αϊμάρα που συναγωνίζονται στο λεγόμενο άθλημα Flying Cholitas φορώντας ογκώδη μεσοφόρια, πολύχρωμες φούστες και μακριά μανίκια με λεπτομέρειες από δαντέλα, τα οποία ασφαλώς και αντιτίθενται στην καθιερωμένη αμφίεση των αθλητών της πάλης παγκοσμίως και λέγεται ότι φοριόντουσαν κατά τη διάρκεια των πέντε αιώνων καταπίεσης από τους Ισπανούς κατακτητές, ίσως δηλαδή φορώντας τα συγκεκριμένα ενδύματα να δείχνουν την υπερηφάνεια που αισθάνονται για την ιστορία τους…

Στην εποχή του 5G

Σκηνές από το μέλλον υπόσχονται να προσφέρουνστους καταναλωτές τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς, τα περίφημα 5G, που δεν είναι παρά βελτιωμένες τεχνολογίες δικτύων και ήδη τα περισσότερα μεγάλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δοκιμάζουν τις εφαρμογές τους και η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δίκτυο 5G είναι τα Τρίκαλα από τις 16 Μαρτίου του 2.018  ενώ η επόμενη θα είναι η Πάτρα…

 • Κόντρα στην μοναξιά
Κόντρα στην μοναξιά
94χρονος αντιμετώπισε την αβάστακτη μοναξιά που αντιμετώπιζε μετά το θάνατο της γυναίκας του με τον πιο έξυπνο τρόπο, συγκεκριμένα αποφάσισε να φτιάξει πισίνα στον κήπο του για τα παιδιά της γειτονιάς και σήμερα η αυλή γεμίζει καθημερινά με παιδιά που κολυμπάνε, παίζουν και γελάνε, είναι πολύ…  Διαβάστε περισσότερα…

****

Τα ξένα χέρια, είναι μαχαίρια Κυριάκο και οι δανειστές τα τρίβουν τώρα που βρεθήκαμε πάλι στην ανάγκη τους! Σημαντικές επαφές σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός. Στα πρώτα επίσημα ταξίδια του μετά την Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, διμερών σχέσεων και Οικονομίας. Ειδικά για το τελευταίο, αναμένεται να θέσει το ελληνικό σχέδιο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2020 με 2022. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αγριεύει επικίνδυνα και χωρίς χαλάρωση στην δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους αυστηρούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κύριο Αρθρο
 ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Εικόνες δυσφήμησης

 • Το παράδειγμα της Σαμοθράκης δεν είναι, δυστυχώς, μοναδικό. Την ώρα που η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό, οι εικόνες που παράγει το ελληνικό καλοκαίρι λειτουργούν ως επικοινωνιακός αυτοχειριασμός για έναν κλάδο που βασίζεται πρωτίστως στην καλή φήμη:

Δημοφιλείς και ακριβοί τουριστικοί προορισμοί που πνίγονται στα σκουπίδια. Καθυστερήσεις στα αεροδρόμια. Κρούσματα εγκληματικότητας που λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα. Νησιά που βρίσκονται στο έλεος ενός γερασμένου ακτοπλοϊκού στόλου, με αποτέλεσμα να αποκλείονται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Προτού αρχίσουμε να αναζητούμε νέες οδούς ανάπτυξης, ας φροντίσουμε πρώτα τη βαριά βιομηχανία μας. Έντυπη

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Το τουριστικό προϊόν στα όριά του

 • Μαθημένοι τα τελευταία χρόνια να καταρρίπτουμε τα τουριστικά μας ρεκόρ και βέβαιοι ότι αυτή είναι η μοναδική θεραπεία για τα ιδιωτικά και τα δημόσια οικονομικά μας, οδεύαμε σίγουροι ότι και φέτος θα σαρώσουμε. Τα στοιχεία όμως δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες. Το περυσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων θα μείνει ακατάρριπτο. Κατά τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το 2019 οι επισκέπτες θα είναι 10% λιγότεροι, τα δε τουριστικά έσοδα μειωμένα κατά 1,5 δισεκατομμύριο.

Σε πρώτη ανάγνωση η εξέλιξη κρίνεται αρνητική. Λιγότεροι τουρίστες σημαίνει μικρότερη μείωση της ανεργίας, κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης και λιγότερα φορολογικά έσοδα. Κι αυτό, παρότι είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου (αλλά και οι αυξανόμενοι «ερασιτέχνες» του Airbnb) δεν είναι και από τους φοροδοτικά συνεπέστερους πολίτες. Μάρτυς και τα περιστατικά βίας εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Οι επιθέσεις θα γίνονταν ακόμα κι αν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαβεβαίωνε προ κάλπης όσους διαμαρτύρονταν για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ ότι «αυτός δεν κάνει τέτοια πράγματα». Αλλά διαβεβαιώσεις τέτοιας ποιότητας δεν τις συγχωρεί ούτε καν η λαϊκιστικώς εθιμική προεκλογική γαλαντομία.

Και η δεύτερη ανάγνωση, όμως, όσων συμβαίνουν στον τουρισμό οδηγεί σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα.

Κι αυτό, επειδή τίποτε δεν πείθει ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα. Βέβαιοι ότι το δελεαστικό άθροισμα αρχαιότητες + ήλιος + παραλίες + χωριάτικη αρκεί για να καταρρίπτονται αενάως τα ρεκόρ, συνεχίζουμε να απομυζούμε ένα μοντέλο βαρύτατα προβληματικό.

 • Πότε αλήθεια θα αποδεχτούμε ότι η Μύκονος, η Σαντορίνη και οι απομιμήσεις τους, έτσι όπως έχουν παραδοθεί στη θρησκεία του χρήματος, θα πάψουν γρήγορα να λειτουργούν σαν οικουμενικοί μαγνήτες και θα μετατραπούν σε τουριστοαπωθητικά σημεία;

Πότε θα πείσουμε την πολυμήχανη μαγκιά μας ότι οι τουρίστες δεν είναι «κουτόφραγκοι» ή «χαζοσλάβοι», που μπορούμε (αλλά και «δικαιούμαστε») να τους ξεγελάμε εσαεί με «μερίδες ξου» και πειραγμένες αποδείξεις;

 • Πότε θα καταλάβουμε ότι στο οικουμενικό χωριό μια ανάρτηση στο φέισμπουκ ή ένα τουίτ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, τον αποκλεισμό της Σαμοθράκης ή την υποθαλάσσια χωματερή της Ανδρου μπορούν να ακυρώσουν πολυέξοδες καμπάνιες;

Και ότι οι διαδικτυακές διαμαρτυρίες, είτε από φίρμες σαν τον Λεονάρνο ντι Κάπριο είτε από άσημους τουρίστες, δεν είναι προϊόν ανθελληνισμού, όπως αποφαινόμαστε με πάγια αυτοαθωωτική ελαφρότητα, αλλά συναλλακτικό δικαίωμα; Έντυπη ΚΑΘΗ

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

Image result for λευκαδα παραλιες

 

 

Print Friendly, PDF & Email