Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (21/2)

Αφιέρωμα – 21η Φεβρουαρίου 1913, η απελευθέρωση των Ιωαννίνων! (BINTEO & EIKONEΣ) dlvr.it/RQRbXF

Εικόνα

**
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ@ ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο έντεχνος λόγος της σύγχυσης

 • Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί και στις εκθέσεις ζωγραφικής.

Είναι και αυτό μια εκδήλωση της αυταρέσκειας της Αριστεράς: να χρησιμοποιεί με χαρακτηριστική ελευθερία τον ποιητικό λόγο στην πολιτική – αυταρέσκεια, η οποία πηγάζει προφανώς από την πεποίθηση ότι αποτελούν την «πνευματική πρωτοπορία», όπως αντιστοίχως και οι θρησκόληπτοι οιασδήποτε άλλης ομολογίας ή δόγματος.

 • Είναι λοιπόν η επίγνωση (δηλαδή, η αυταπάτη) της πνευματικής ανωτερότητας που συμπληρώνει την αυταπάτη της ηθικής ανωτερότητας και κάνει τον πολιτικό λόγο της Αριστεράς να είναι «έντεχνος», κατ’ αναλογία με το τραγούδι.

Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να σπαζοκεφαλιάσει κανείς για να αντιληφθεί το νόημα της περιβόητης δήλωσης του Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας», ούτε χρειάζονται οι φιλολογικές ερμηνείες τρίτων. Οταν από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει τόσο παραστατικά ο βάναυσα παρεμβατικός ρόλος του Δ. Παπαγγελόπουλου στο παρασκήνιο της Δικαιοσύνης, η κοινή γνώμη καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοεί ο Τσίπρας όταν επισημαίνει στους συντρόφους του ότι η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα πρέπει να αναλάβει «τον έλεγχο και την ευθύνη των αρμών της εξουσίας».

 • Γι’ αυτή την αποτυχία, γι’ αυτή που βλέπουμε τώρα να ερευνάται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, τους μιλούσε ο Τσίπρας: την αποτυχία να χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη για να βάλουν στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Τον αυτοσχέδιο ρόλο του «αρμού της εξουσίας» δεν πήγε να παίξει ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ως φορέας την επιβολής των κυβερνητικών επιθυμιών και σχεδιασμών στη Δικαιοσύνη;

Δεν επρόκειτο για ολίσθημα εκ μέρους του ή κάτι σχετικό. Ο Τσίπρας εννοούσε τη διάκριση των εξουσιών του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ανεξαρτησία των θεσμών, το είπε δε με τη φυσική brutalite που τον χαρακτηρίζει. Πολύ απλά, ήταν ο εαυτός του μπροστά σε ένα κοινό ομοίων του. Είναι, επίσης, λάθος, νομίζω, να αναζητούμε σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη δήλωση. Καμία σχετική θεωρία δεν αντέχει στη βάσανο της λογικής.

 • Οποια και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να ήταν η σκοπιμότητα, αντισταθμίζεται αμέσως από σωρεία αρνητικών συνεπειών σε άλλα πεδία. Μόνο τη σύγχυση ενσπείρει στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η δήλωση και δικαιώνει τους πιο σκληρούς επικριτές του. Και μόνον ότι ο σχετικός θόρυβος έδωσε την αφορμή στον Πολάκη να βγει από τη σπηλιά του σε ρόλο γιαλαντζί Βελουχιώτη (έρχονται και Απόκριες, βλέπετε…) δίνει κάπως το μέτρο της ζημίας.

Φυσικά, δεν εξέφραζε μόνο τον εαυτό του ο Τσίπρας με αυτές τις κουβέντες και το έδειξε η προθυμία όλων, από τον Σκουρλέτη μέχρι τον Μπίστη, να τον υπερασπιστούν. Ετσι, η δική του ωμότητα συνάντησε τη δική τους αφέλεια, καθώς πολλοί από τους αυτόκλητους υπερασπιστές του ανέφεραν ως παράδειγμα αυτού που εννοούσε ο Τσίπρας την περίπτωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

 • Δεν καταλάβαιναν ότι με το παράδειγμα του Στουρνάρα, τον οποίον κατεδίωξαν με αδυσώπητο μένος προκειμένου να τον εκφοβίσουν και να τον σπρώξουν σε παραίτηση, απλώς επιβεβαίωναν όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατικές τάσεις; Δεν ξέρουν, ενώ μιλούν για τον Στουρνάρα, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη ανεξαρτησία έναντι της κυβέρνησης και υπάγεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Ασφαλώς το ξέρουν! Αφού μόλις προ επτά μηνών κυβερνούσαν, δεν μπορεί να το ξέχασαν κιόλας. Το λένε παρ’ όλα αυτά και στη στάση τους αυτή οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ένα στοιχείο ειλικρίνειας.

Η ειλικρίνεια αφορά τη σύγχυση μέσα στο κεφάλι του Τσίπρα, αλλά και των περισσοτέρων από αυτούς, που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε ένα τεχνητό περιβάλλον (οργάνωση, πανεπιστήμιο, κόμμα, Δημόσιο), αποκομμένοι από την πραγματικότητα και χωρίς την ανάγκη να εξερευνήσουν τι γίνεται παραπέρα. Η αμάθειά τους, άλλωστε, ήταν το πιο εντυπωσιακό σε αυτούς όταν ανέλαβαν την εξουσία – μαζί με την τεμπελιά τους, ασφαλώς, που όμως είναι γι’ αυτούς ιδεολογικό ζήτημα. Οταν μιλούν για «εξουσία», δεν εννοούν λοιπόν τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, αλλά την απόλυτη κομμουνιστική εξουσία, που μεταμορφώνει την κοινωνία όπως θέλει και βάζει, ας πούμε, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Γεωργιάδη στη φυλακή.

 • Το ζήτημα αυτό ο Τσίπρας, παρά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης, δεν το έχει λύσει μέσα του. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς από τους δικούς του. Εχουν ένα σύστημα ιδεών και πεποιθήσεων, καθώς και τη νοοτροπία που αναπτύσσεται παράλληλα, που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση με το δημοκρατικό σύστημα, το οποίο υποχρεώνονται να δεχθούν γιατί μέσω αυτού μόνο μπορεί να φθάσουν στην εξουσία. Για να ανακαλύψουν, όμως, όταν φθάσουν, ότι η εξουσία δεν είναι όπως την περίμεναν – και τότε αναγκάζονται να ψάχνουν για Παπαγγελόπουλους, αντί να απολύσουν δυο-τρεις χιλιάδες δικαστές και να εκτελέσουν –γιατί όχι;– καμιά διακοσαριά.

Υπό το πρίσμα αυτό, εκείνος που έχει δίκιο στην υπόθεση αυτή ήταν ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει ιδέα για το καπιταλιστικό σύστημα». Ο γραμματέας του ΚΚΕ εννοούσε το δημοκρατικό σύστημα (αυτοί έχουν τη δική τους διάλεκτο) και η επισήμανσή του ήταν απολύτως εύστοχη. Οι «αρμοί της εξουσίας» αφορούν τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το υπάρχον δημοκρατικό σύστημα, η οποία δεν είναι ακόμη σαφής για τους ίδιους. Συγκρίνετε την περίπτωσή τους με εκείνη του ΚΚΕ.

 • Το τελευταίο γνωρίζει τη θέση του έναντι του δημοκρατικού συστήματος. Γνωρίζει ότι είναι εχθρός αυτού του συστήματος και υπηρετεί τη στάση του με κυνισμό (π.χ., δεν το αναγνωρίζει, αλλά το εκμεταλλεύεται και το βλάπτει συνειδητά) και αφέλεια (διότι, προτάσσοντας την πίστη στη θεωρία, περιμένουν υπομονετικά τη δευτέρα παρουσία του Λένιν…). Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην ψυχή του, όπως θα έλεγαν οι συριζαίοι με τον λυρικό οίστρο της Αριστεράς, τη θέση του δεν την έχει αποφασίσει.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΚΙΖΕΙ –
 • ΜΗΝΥΜΑ: Ο διάσημος Γάλλος ιστορικός Gilles Pecout είναι πρύτανης στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εδώ με τον πρόεδρο του σωματείου εισπρακτόρων ΚΤΕΛ ν. Άρτας.
 • Εικόνα

*

Βαρουφάκης -Μεγάλα εισοδήματα, καταθέσεις στην Ελβετία, 9 ακίνητα και… 10 οχήματα Δηλώνει αριστερός από τότε που γεννήθηκε, με μόνο στόχο να βοηθήσει τους αδύναμους ανθρώπους Καλά σας κάνει…

Λ.Κ: Αντί ο “παγκόσμιος ηγέτης” της… Κυψέλης και ο Βαρουφάκης να βρίσκονται σε κατ΄ αντιπαράστασιν εξέταση εντός της αιθούσης Ειδικού Δικαστηρίου, περιφέρονται σε κανάλια και εξοργίζουν ακόμη περισσότερο με τα ψέματα και το θράσος τους. Υπάρχουν αφελείς να τους πιστέψουν…

 • Να εδώ, ακούω μια φεμινίστρια που ψάχνει “γυναίκα” -τίτλος επαγγέλματος- να της καθαρίζει το σπίτι και να της προσέχει συγχρόνως το παιδί, με 200 ευρώ το μήνα. Πριν από αυτό, μου έδωσε το CV της, μήπως κάποια στιγμή θελήσουμε να την καλέσουμε να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα.
(Μ)- Κωλόφαρδος σε γενικές γραμμές. Κάνει κανό και δεν πνίγεται,αλλάζει αλυσίδα εν κινήσει στο ποδήλατο και δεν σκοτώνεται, πέφτει από την καρέκλα και δεν σπάει κανά πόδι.Άσε που κυβέρνησε 11 εκατομμύρια μαλάκες και βγήκε αλώβητος από την περιπέτεια!
Εικόνα
Πολυτελή αυτοκίνητα μπορεί να θεωρούν ακόμα και αυτά των 1600 κυβικών τα οποία είναι καθαρά. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αυτες οι συμμορίες έχουν κάνει τεράστιες ζημιές και έχουν καταστρέψει οικονομικά πολλούς αθώους πολίτες. Πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Παράθεση Tweet: Αντιεξουσιαστές ζητάνε από τους πολίτες να… συνεργαστούν και να μην παρκάρουν δίπλα σε πολυτελή οχήματα τα οποία καίνε 
 • Ιμάμηδες τέλος με απόφαση Μακρον Δεν ισχύουν εδώ οι τουρκικοί νόμοι Το να μπει ένα τέλος είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε σταματήσει η ξένη επιρροή και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα σέβονται τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας. Το αυτονόητο δλδ
Ιμάμηδες τέλος με απόφαση Μακρόν στην Γαλλία: Δεν ισχύουν εδώ τουρκικοί νόμοι
**
Αθήνα ξανά!!! Οπως παλιά εύγε @KBakoyannis παλιά αίγλη πού είχε χαθεί!!!
..
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

**
ΜΗΝΥΜΑ – Πες μας εκείνες τις τρεις ώρες τι είπατε με τον Ταγίπ καθως επισης κ εκεινες οι 19 σελίδες παραίτησης του Κοτζια τι λέγανε και ασε τα πατριωτικά κουνηματα κατα μερος …που σύνορα δεν είχαμε με εσένα κ ζουμε οτι ζουμε..Και ντύσου επιτέλους σαν άνθρωπος …με τα ζιπουνακια..ελεος
..

Εικόνα

**
Η κρυφή παραλία με τα 99 σκαλοπάτια και τα πεντακάθαρα νερά που θυμίζει νησί και βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα.
Η κρυφή παραλία με τα 99 σκαλοπάτια και τα πεντακάθαρα νερά που θυμίζει νησί και βρίσκεται δίπλα…
Η Αττική έχει πολλές και όμορφες παραλίες. Μία από αυτές είναι και η Λεγρενά, η οποία αποτελεί μια κρυφή παραλία. Για να χαρεί κάποιος τα δροσερά και πεντακάθαρα νερά, οφείλει να γνωρίζεις τη…
newsone.gr

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Η απολυτη δικαιωση μιας τριετιας που συνεχως λοιδορουμαι απο τους προσωπολατρες γνωστες του αθληματος. Εδω και μια τριετια γραφω οτι με τον Σπανουλη παιζουμε με τεσσερεις παικτες στην αμυνα. Ο αρχηγος ειναι βαριδι, ειναι μαυρη τρυπα και καταστρεφει καθε αμυντικο συστημα. Γραφω οτι μονο χωρις τον Σπανουλη θα υπαρξει ελπιδα για το αυριο. Σημερα επιτελους η ομαδα επαιξε σκυλισια αμυνα. Απεδειξε οτι το μελλον ειναι μπροστα μας. Επιτελους μια περηφανη Ολυμπιακη νικη. Συγχαρητηρια σε ολους.

ΒΑΓΓΕΛΗ, Έχεις στόχους ή μόνο εμπορεύματα προς πώληση;

 • Ευκολάκι

Απλα τα πραγματα, χωρις εξτρεμ και πολλους παιχτες χωρις ποδοσφαιρικο IQ, δύσκολα προχωράς Ευρωπη.

 • Στην Ευρώπη φαίνεται πόσο αστείες ομάδες έχουμε. Αυτή την Αρσεναλ με δυο καλούς παίχτες την καθάριζες σήμερα αν ήσουν μια σωστη ομάδα που σέβεται τον εαυτό της. Για να λες πως είσαι Ευρωπαική ομάδα πρέπει να παίζεις σε ένα σοβαρό πρωτάθλημα, να έχεις σοβαρή διοίκηση με στόχους, φιλοδοξίες που να ενισχύει την ομάδα όταν τα κονομάει διώχνοντας τον καλύτερο επιθετικά παίχτη της.

Δυστυχώς στο ίδιο έργο θεατές και αυτό θα συμβαίνει όσο δεν βλέπουμε την καμπούρα μας αλλά κοιτάμε πως να ρίξουμε τον Πάοκ και κάθε ομάδα που δυναμώνει και μας απειλεί. Σε αυτή τη χώρα αυτά τα μυαλά έχουμε, αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε και στο τέλος αυτό μας αξίζει.

 • Κατέβηκε η Leeds (η αγαπημένη μου) στο Λονδίνο πριν 2 εβδομάδες, ομάδα της B’ Αγγλίας με ένα τσούρμο πιτσιρικάδες ανυπαρκτους και έγραψε 18 τελικές σε ένα ημίχρονο! Εμείς οι πολυδιαφημισμένοι του επενδυτή δεν καταφέραμε ούτε τρείς να κάνουμε, στην έδρα μας.

Ειλικρινά αν σήμερα κάναμε μια πολύ μικρή αλλαγή και αντί του Μασούρα είχαμε τον Ποντενσε, τότε το παιχνίδι θα ήταν άνετα στο 2-0 με αυτή την Άρσεναλ. Κρίμα γιατί όπως έγραψε κι ένας άλλος χρήστης νωρίτερα, από μια πολύ καλή χρονιά μέχρι στιγμής με προοπτική να γίνει καλύτερη, υπάρχει περίπτωση να χαθούν όλα. Κρίμα…

 • Δυο σκαλες κατω η ομαδα χωρις Ποντενσε. Δεν βλεπομαστε κυριολεκτικα. Δεν θα εκπλαγω αν χασουμε και το πρωταθλημα!

Το έχω πει παρά πολλές φορές. Δεν ξέρω τι ακριβώς δουλεύει ο Μάρτινς στην προπόνηση αλλά είναι εμφανείς ότι ούτε τα στημένα δουλεύει, ούτε το ομαδικό ποδόσφαιρο. Αρκετοί παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους Η Άρσεναλ δεν είναι καμμία σπουδαία ομάδα να την φοβάσαι. Έχει 34 βαθμούς όσο και Βερνλι που εύκολα κερδίσαμε.

 • Το πρόβλημα είναι ότι με Μασούρα και Λοβέρα δεν πας πουθενά, ειδικά τώρα που έχασε Ποτενσε και Σουντανί. Πολύ φοβαμαι ότι θα χάσει στην Τούμπα και το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Δυστυχώς ο Μάρτινς δεν είναι προπονήτης για πρωταθλητισμο. Δηλαδή, πρέπει να έιμαστε ευχαριστημένοι που χάσαμε μόνο 1-0;

Αντί να ξελαριγγιαζονταν να σπρώξουν την ομάδα τους στο τέλος, έβριζαν επί 10 λεπτά τον Σωκράτη. Όμως τι να περιμένεις από πέταλο του οποίου οργανωτής είναι ο Τσουκαλάς.
Σαν να βάζεις τον Σώρα να κυβερνήσει την Ελλάδα.

 • Δεν είναι Ολυμπιακός αυτό το πράγμα. Έχετε μετατρέψει την τρέλα μας σε μπιζνα. Που είναι το συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε;

Αυτο μας λενε… Συνεχίστε να κοιμάστε για να ονειρεύεστε…