Τo μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (21/02)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Γιατί η ρυθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και θα μπορούσε να δοθεί νωρίτερα. Κόστος ιδιαίτερο για τον προυπολογισμό δεν υπάρχει που να δείχνει απαγορευτικό λόγω των επιδοτήσεων των δόσεων, διότι η επιμήκυνση των δανείων με την επιτοκιακή μείωση, ελαχιστοποιεί τα ποσά.

 • Ενα παράδειγμα που έκλεψα: Με το συγκεκριμένο όριο των 130.000€ το μέσο δάνειο που θα ρυθμιστεί έχει ύψος 65.000€. Ένα δάνειο 65.000€ διάρκειας 25 ετών με επιτόκιο πχ 2% έχει δόση 275€. Επιδότηση κατά το 1/3 ισοδυναμεί με επιδότηση 92€. 
 • Κάτι σαν επιδότηση αδύναμων νοικοκυριών δηλαδή. Το όριο των 130.000 πιάνει τη συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα αν αφορά μόνο το κεφάλαιο, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Από την άλλη, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανείων δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, το κούρεμα για ποσά δανείων πάνω από 120% της αντικειμενικής αξίας των υποθηκευμένων ακινήτων θα είναι σχεδόν μηδαμινό σε ότι αφορά το κόστος των τραπεζών.
Θα βοηθηθούν όμως τα μάλα οι ισολογισμοί τους από το “σβήσιμο” των κόκκινων δανείων, ενω παράλληλα θα βοηθηθεί πληθώρα πραγματικά αδύναμων δανειοληπτων. Οι πλειστηριασμοί που δοκίμασαν οι τράπεζες σε κάποια ακριβότερα ακίνητα δεν απέφεραν ούτε το ελάχιστο από τα αναμενόμενα και η ρύθμιση φανταζει ως η καλύτερη λύση, αρκεί να υπάρξει μαζική συμμετοχή.

 • (στοιχεία & πίνακας από Protagon & Καθημερινή)
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Ποιος ζητάει διαγραφή Παπανδρέου

Τη διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου από το ΚΙΝΑΛ απαιτεί ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Στην Χαριλάου Τρικούπη που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Γρηγοράκος είναι η φωνή του Ευάγγελου Βενιζέλου άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την πρότασή του. Το πρόβλημα για τον Λ. Γρηγοράκο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να διαγράψει και τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο για να τελειώνει αυτή η ιστορία με την εσωστρέφεια.

Πήρε αποφάσεις ο Βουλγαράκης

Συνάντησα χθες τον Γιώργο Βουλγαράκη που είναι σε μεγάλη φόρμα και τον ρώτησα αν θα είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας. Με διαβεβαίωσε ότι το έχει αποφασίσει γιατί όπως είπε επιδιώκει να καλύψει το μεγάλο κενό ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Ηλία Κασιδιάρη. Προφανώς ο Γιώργος Βουλγαράκης διεκδικεί τους καθαρόαιμους κεντροδεξιούς οι οποίοι έχουν αλλεργία με τον Κώστα Μπακογιάννη τον οποίο θεωρούν πολύ Αριστερό. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι βαρόνοι της ΝΔ θέλουν να κοντύνουν τον Κώστα Μπακογιάννη γιατί πιστεύουν ότι σύντομα θα βρεθεί μπροστά τους ο Γιώργος Βουλγαράκης έχει μεγάλη τύχη αν συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό.

Συναγερμός για Βελόπουλο

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι στην Πειραιώς έχουν καταγράψει τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει δημοσκοπικά μεγάλα ποσοστά. Τις εν λόγω περιφέρειες επισκέπτονται στη συνέχεια στελέχη του κεντρικού μηχανισμού για να ενεργοποιήσουν τις νομαρχιακές και για να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη μετακίνηση γαλάζιων ψηφοφόρων προς το κόμμα του Βελόπουλου.

Η υποψηφιότητα Τσίπρα

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύονταν από τον σύμβουλό του Γιώργο Τσίπρα ο οποίος θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ο Γιώργος Τσίπρας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στις συναντήσεις που είχε με διάφορους παράγοντες.

Εφαγε πόρτα από τον Κυριάκο

Ενας μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος διαχρονικά έχει αναπτύξει νταραβέρια με το δημόσιο και συνδέεται με δεσμούς με τη Δεξιά έφαγε πόρτα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να τον δει γιατί όπως είπε σε συνεργάτες του ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι τοξικός και εμπλέκεται σε κορυφαίο σκάνδαλο.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗmakris-20_02

***Αυτή τη φορά όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά, θα είναι γενναίο και χωρίς περιορισμούς. Είναι φανερό εδώ και καιρό, αλλά πλέον μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, είναι ξεκάθαρο. Ο Α. Τσίπρας θέλει ένα κόμμα που να έχει αριστερά χαρακτηριστικά αλλά να καλύπτει κοινωνικά στρώματα του κέντρου και να κινείται πολιτικά προς τους σοσιαλιστές.

 • Οι αντιστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καμφθεί (είναι πλέον λίγοι αυτοί που διαφωνούν με το άνοιγμα), αφού όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την πορεία της κυβέρνησης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015.
 • Ο Α. Τσίπρας έδειξε και με την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι τολμά να κάνει αλλαγές, ότι οι πολιτικές του και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποβλέπουν σε μεγάλες αποφάσεις.

Ενόψει ευρωεκλογών το προσκλητήριο Τσίπρα θα έχει ως βασικό άξονα την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού τόξου, από όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς και τον Πρασίνων, κόντρα στον νέο πόλο του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς που διαμορφώνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Και σ΄ όλα αυτά υπάρχει θετική ανταπόκριση των ανθρώπων της κεντροαριστεράς που βρίσκονται έξω (ή και απέναντι έως χθες) στον ΣΥΡΙΖΑ.

*** Ηταν αναμενόμενο ότι η «μπάλα θα έπαιρνε» και τον Γ. Παπανδρέου, στον παροξυσμό αντιδράσεων, από το ΚΙΝΑΛ, για τις προσχωρήσεις πρώην στελεχών του στην πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα «βέλη» ήρθαν από τον Λ. Γρηγοράκο, που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον Ε. Βενιζέλο.

 • Γνωρίζουν άλλωστε όλοι ότι ο τελευταίος κάθε άλλο παρά έχει συμφιλιωθεί με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο ΚΙΝΑΛ – πιθανότατα και στα ψηφοδέλτιά του – καθώς επιμένει να του καταλογίζει τη «διασπαστική» στάση στις κρίσιμες εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Τώρα, βέβαια, κατά πόσον ο κ. Γρηγοράκος, που είχε διαγραφεί και επανήλθε, είναι ο πιο κατάλληλος, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

*** Θεσμικά, έχει δίκιο ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, όταν υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας και της ανάγκης κατοχύρωσης της ουδετερότητας της κεντρικής μας τράπεζας, απέναντι στην κυβέρνηση και τα κόμματα. Ο ίδιος, όμως, πόσο εκπληρώνει, ως πρόσωπο, αυτές τις αρχές;

 • Με τη θητεία του, μήπως, ως υπουργού Οικονομικών, στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, απ`όπου μεταπήδησε στη διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας, ως επιλογή εκείνης της κυβέρνησης, λίγο πριν την πτώση της;
 • ‘Η με ευθείες παρεμβάσεις στην πολιτική παρέμβαση, με τις οποίες τοποθετούνταν απέναντι σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, όπως όταν υποστήριζε την πρόκριση της «πιστωτικής γραμμής» αντί της καθαρής εξόδου από το μνημονιακό πρόγραμμα, που είχε επιλέξει η κυβέρνηση.
 • Να μη συζητήσουμε τώρα, για το ποια επιλογή δικαιώθηκε, πέραν της θεσμικής όψης.

*** Οι αιτίες για την καταστροφή στην Μάνδρα ήταν η ένταξη στο σχέδιο πόλης διάφορων περιοχών, το μπάζωμα και η καταπάτηση των ρεμάτων και φυσικά η εξαιρετικά υψηλή ένταση της βροχόπτωσης. Αυτά λένε στο Πόρισμά τους προς την Δικαιοσύνη, οι Εμπειρογνώμονες του ΤΤΕ, το οποίο δεν χαίρει δημοσιότητας. Το δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά για κάποιους δεν αξίζει τον κόπο να το αναφέρουν…

Το μπάζωμα και η καταπάτηση ρεμάτων…

** Ο Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλας Γρούιος), ο «αρχαιομακεδόνας» εξωμότης ελληνικής καταγωγής πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, που κατέφυγε στην Ουγγαρία για να μην εκτίσει ποινή κάθειρξης, κατηγορεί τον Ζόραν Ζάεφ, πως άλλα έλεγε και άλλα έκανε. «Η Ελλάδα άρπαξε μια ευκαιρία που υπάρχει κάθε 100 χρόνια και την εκμεταλλεύτηκαν για να επιβάλουν μία δυσμενή συμφωνία». Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι επιμένει στις σχέσεις των Σλάβων με τους αρχαίους Μακεδόνες.

** Υπέρ του νομοσχεδίου για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στις δημόσιες συμβάσεις, τάχθηκαν όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Όλοι συμφωνούν ότι η απλοποίηση της διαδικασίας μετασχηματισμού των εταιρειών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία ακόμα μεταρρύθμιση που βοηθάει και τη μείωση της γραφειοκρατίας και το επενδυτικό κλίμα.

** Μοιάζει ή είναι ευθεία πολεμική απειλή; Σε κάθε περίπτωση είναι βίαιη ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ προειδοποίησε τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο της χώρας τους Νικολάς Μαδούρο, ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους. «Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του «προέδρου» Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας». Απίθανα πράματα.

** Η παραίτηση 7 βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι διαφωνούν με το Brexit και την πολιτική του Κόρμπιν, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης. Ο χρόνος τελειώνει και μεγαλώνει ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η Τερέζα Μέι θα είναι και σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Γιούνκερ να αφήνει κάποιο παράθυρο για νέα διορία, με την ελπίδα μιας συμφωνίας Ε.Ε. – Βρετανίας.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗpetroylakis-20_02ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ – Οι θρησκευόμενοι του Τσίπρα: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός δεν λογάριασε καλά όταν είδε τους δύο υφυπουργούς του (τα «ορφανά του Ακη και του ΓΑΠ», όπως τους αποκαλούν στο ΚΙΝΑΛ) να κάνουν τον σταυρό τους κατά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό, να δηλώσει πως έβαλε στην κυβέρνηση και θρησκευόμενους.

 • Γιατί εδώ και χρόνια ο κ. Τσίπρας τοποθετηθεί θρησκευόμενους υπουργούς, αλλά μάλλον δεν πρόσεξε πως έκαναν και αυτοί τον σταυρό τους κατά την ορκωμοσία τους.
 • Ιδού λοιπόν οι θρησκευόμενοι: Ολοι των ΑΝΕΛ, με τον τότε συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο να πηγαίνει τακτικά στο Αγιον Ορος και να έχει σχέση με παλαιοημερολογίτες, ενώ είχε απειλήσει να ρίξει και την κυβέρνηση (τότε μπορούσε) για τα Θρησκευτικά.
 • Εν συνεχεία όρκισε τον πασοκογενή Μάρκο Μπόλαρη, τον Συριζαίο Γιάννη Αμανατίδη, τον Τέρενς Κουίκ, την Ελενα Κουντουρά, τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη και πολλούς άλλους.
 • Αλλωστε τελευταίως, τώρα που οι εκλογές πλησιάζουν, οι Συριζαίοι έρχονται πιο κοντά στην Εκκλησία. Ο κ. Τσίπρας για παράδειγμα, και σταυρό ασπάστηκε και κεράκι άναψε στη Σχολή της Χάλκης.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ – ΦΑΛΗΡΕΥΣ στην ΚΑΘΗ:… Με τον Καμμένο να έχει μόλις αλλάξει το ρεπερτόριό του, από τις κατάρες και τις απειλές στην κλάψα και στον θρήνο, ο Τσίπρας θα έπρεπε να το είχε χάσει τελείως, ώστε να διακινδυνεύσει την ισορροπία της κατάστασης προκειμένου να επαναφέρει τον Κοτζιά. Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους, ως γνωστόν. Ετσι, έγινε υπουργός Εξωτερικών ο κομμουνιστής που λατρεύει τα μεταξωτά μαντιλάκια στο τσεπάκι.

 • Για να είμαστε δίκαιοι, ο Κατρούγκαλος ανταποκρίθηκε στον ρόλο που του είχε ανατεθεί –για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται– και άξιζε την προαγωγή του.
 • Οπως λένε οι Γάλλοι, «il a gagne sa pochette»*. Και όχι μόνο. Ως κανονικός υπουργός πια, δικαιούται να φέρει μεταξωτό μαντιλάκι και στις πιζάμες του.
 • (Ραμμένες, εννοείται, από την πιο φίνα ελβετική ποπλίνα.)
 • Εν πάση περιπτώσει, στηρίζω Κατρούγκαλο, πέραν των άλλων και επειδή είμαι υπέρ της ανταμοιβής στη ζωή των ανθρώπων που πετυχαίνουν παρά το βάρος ενός κωμικού ονόματος. (Ομοίως εκτιμώ και τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, δεν το κρύβω…)

*** Αυτοί είναι οι 15 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/afti-ine-15-nei-ipopsifii-evrovouleftes-tis-neas-dimokratias

Πρωτοβουλία ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ για τα κτίρια που απειλούν να «κρύψουν» την Ακρόπολη

Εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας εργασίας που συνέστησε το ΥΠΕΝ για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι.

Έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής περί την Ακρόπολη έχει προκαλέσει η ανέγερση κτηρίων που, λόγω του ύψους τους, θα παρεμποδίζουν τη θέα προς τον ιερό βράχο. Ο λόγος για τα ακίνητα επί των οδών α) Φαλήρου 5 και β) Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης, εμβληματικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Προβάδισμα 14,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue….λέει.. Πάντως βαρόμετρο να πάσχει αυτοπροσώπως από τέτοια βαρομετρικά χαμηλά, πρώτη φορά βλέπω. Σαν το βαρόμετρο στο Δημοψήφισμα του 15 και το φέσι από τα αποτελέσματα ένα πράμα…

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
*********
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: 3,7% η απόδοση του ελληνικoύ δεκαετούς χωρίς ψεύτικα στηρίγματα .
2,9% η απόδοση του αντίστοιχου Ιταλικού με αγορές ανακύκλωσης από QE της EKT & fake εικόνα. Διαφορά απόδοσης κάτω της μονάδας.
 
ΜΗΝΥΜΑ: 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Τρία είναι τα απολύτως σαφή κριτήρια που καθορίζουν ένα δάνειο επιλήψιμο η νόμιμο:1. Το ύψος του. Αν δηλαδή το ποσό του δανείου είναι εύλογα ανάλογο με τα έσοδα του δανειολήπτη.
2. Η εξασφάλιση του. Αν οι εμπράγματες εγγυήσεις (υποθήκη), υπερκαλύπτουν την αξία του ποσού.
3. Η δυνατότητα της μηνιαίας πληρωμής των δόσεων αναλόγως των εσόδων του και γενικώς η όλη εξυπηρέτηση του.

 • Υπάρχει και ένας ακόμη όρος που μπαίνει σε περιπτώσεις “ατυχιών”.
 • Αν δηλαδή ο δανειολήπτης προσέρχεται αυτοβούλως στην όποια ρύθμιση σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας και αφού προηγουμένως είχαν κριθεί σωστά οι τρεις πρώτοι.
 • Το ίδιο όμως οφείλει να ακολουθήσει και η τράπεζα καλώντας τον δανειολήπτη στην όποια ρύθμιση εξαντλώντας τα περιθώρια συνεννόησης σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας και όχι απλά να καταγγέλλει το δάνειο.
 • Όλα τα υπόλοιπα είναι να’χουμε να λέμε και λόγια καφενείου που υποκρύπτουν δόλο.

ΥΓ. Οι διοικήσεις και τα τραπεζικά στελέχη δεν είναι άμοιρα ευθυνών στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τα κόκκινα δάνεια συχνά με σπρώξιμο άνωθεν. ΔΕΝ οφείλονται όλα στην κρίση.
Σε όποιες περιπτώσεις καταπατήθηκαν τα ανωτέρω απλά κριτήρια, οφείλουν να ερευνηθούν.
Ιδιαίτερα όταν αφορούν μεγάλα ποσά σε δημόσια & πολιτικά πρόσωπα. Η ΤτΕ όφειλε να ερευνήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να την αποστείλει στη δικαιοσύνη …. χθες. Διότι είναι προφανές ποιοί δανείστηκαν με εγγύηση τα δικά τους ακίνητα & ποιοι δανείστηκαν χαριστικά & επιλήψιμα με εγγύηση τα δικά μας.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΥΡΙΧΗ

Related image

Related image

Related image

Related image

Image result for ΖΥΡΙΧΗ

Related image

Related imageImage result for ΖΥΡΙΧΗ

Image result for ΖΥΡΙΧΗ

Image result for ΖΥΡΙΧΗ

Print Friendly, PDF & Email