Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (20/8)

ΒΑΘΥ, ΣΑΜΟΣ


Η ΑΠΟΨΗ: «Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, θεωρεί ότι το ελληνικό οικονομικό δράμα έχει τελειώσει», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR του ΑRD.

 • Κατά τον σοσιαλδημοκράτη οικονομικό εμπειρογνώμονα «επετεύχθησαν και τα δύο:
 • Η Ελλάδα ανέκτησε την εμπιστοσύνη και το ευρώ παρέμεινε σταθερό εις πείσμα όλων των κινδυνολόγων. Και η ίδια η Γερμανία έκανε λάθη.
 • Επιμείναμε, ιδιαίτερα στην αρχή, πάρα πολύ στο να γίνουν οικονομίες και πολύ λίγο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.
 • Αυτά ήταν λάθη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), διότι απέφυγαν τη συζήτηση για το τι μπορεί να μας κοστίσει κάτι εάν κάτι δεν πάει καλά».

Ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων δήλωσε στο MDR ότι τάσσεται «υπέρ των περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «η λανθασμένη σκληρή πολιτική λιτότητας επιδείνωσε δραματικά την κρίση. Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχια και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα αέρα για να αναπνεύσει και το πλαίσιο για επενδύσεις».

 • Ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του Χριστιανοσημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) και αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU / CSU), δήλωσε στο MDR «αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτηθεί ξανά με καλούς όρους στην ελεύθερη αγορά»,
 • ενώ για την βιωσιμότητα του χρέους είπε πως «η ανάλυση μεταβάλλεται εάν η ανάπτυξη είναι κατά ένα δέκατο προς τα πάνω ή προς τα κάτω υπολογιζόμενη για τα επόμενα τριάντα, σαράντα χρόνια» και πρόσθεσε πως δεν θεωρεί «καθόλου σκόπιμο να κοιτάζει κανείς πολύ μακριά στο μέλλον και να κάνει από τώρα εικασίες για το έτος 2050 ή το 2060».

Ο Χριστιανοδημκράτης πολιτικός τόνισε, τέλος, ότι «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημάδι αισιοδοξίας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάππτυξης, έστω και αν μέχρι τώρα, με το ποσοστό της τάξεως του 1-2%, είναι πολύ μετρημένη».


Η εικόνα ίσως περιέχει: αυτοκίνητο, κείμενο και υπαίθριες δραστηριότητες


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Εγώ πάντα πίστευα ότι οι αγανακτισμενοι του 2011-2012 εκτός από τους αυτεπαγγελτους αριστερους επαναστάτες, ήταν κυρίως όσοι κατάλαβαν ότι η φούσκα της λαμογιας και της καλοπέρασης έσκασε, και οι κυρίως ευνοημενοι – δημόσιοι υπάλληλοι και συναλλασομενοι με το δημόσιο – κατάλαβαν ότι το μέλι τελείωσε.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι ΠΑΣΟΚοθρεμενοι βρήκαν καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα τα τελευταία 4 χρόνια που συνέβησαν και ακόμα συμβαίνουν απίστευτα πράγματα στη χώρα, δεν ακούς τίποτα, αχνα, απόλυτη ηρεμία, ούτε πορείες ούτε διαμαρτυρίες.


KΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Ο ΚυρΓιακος τελικα θα πυροβολεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ΜΜΕ απο το ελικόπτερο του Αντεννα. Ετσι ειναι αυτα, αφου πιει καφε απο την καφετιερα Ζημενς, θα δινει μάχη με πυραύλους αέρος – εδάφους απο το ελικοπτερο μεχρι την εξολόθρευση των κακών. Η Μαρεβα θα ειναι στο ελικόπτερο, να σκουπίζει τους πεσμένους κάλυκες!


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Ιστοσελίδες fb με αγάπη στον Σόιμπλε, σελίδες με αγάπη στη Μέρκελ… Τελικά ο σαδομαζοχισμός έχει πάντα ένα υπολογίσιμο γκρούπ οπαδών. Πρόκειται για ανέραστους, θύματα παιδικής κακοποίησης και ερωτικής απογοήτευσης, που πλέον βρίσκουν ευχαρίστηση να τους βαράνε με το μαστίγιο, να τους ξεριζώνουν τις τρίχες με σιδερόβουρτσα, ενω παράλληλα να τους πετάνε λιωμένο κερί στα πόδια! Καποιοι ηδονίζονται, να βλέπουν τις φωτό των βασανιστων τους …


Traa (ΔΝΤ): “”Το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν υπεύθυνο για την ελληνική κρίση και τα μνημόνια συγκεντρώνοντας από παλιά υπερβολικά μεγάλο χρέος… Τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το βάρος της προσαρμογής να πέσει στους εργαζομένους, μέσω απώλειας των εισοδημάτων τους. Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ελληνική επινόηση διότι δεν ήθελαν μεταρρυθμίσεις.”” Ναι, αλλά μας έσωσαν και θα μας ξανασώσουν…… όσο ο Ελληνας διαθέτει μνήμη αμοιβάδας.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Είναι θλιβερό να βλέπεις να καταφεύγουν καθημερινά σε fake news μέσω των διαβρωμένων με κρατικό χρήμα μηντιάδων τους που έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο, προσπαθώντας να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες και να ρεζιλεύονται συνεχώς.

 • Ενώ όλοι μαζί και εν χορώ, έχουν πάθει πλήρη αμνησία για το ποιοί και εν γνώσει τους έριξαν τη χώρα στα βράχια.
 • Χρεοκόπησαν μέχρι και τα κόμματά τους, αλλά οι ίδιοι και οι συν αυτοίς βγαίνουν πάντα πλουσιότεροι.
 • Και όσο τα κονέ με τους γνωστούς παρατρεχάμενους ελικοπτεριάζονται και οφσοφορούνται, γλεντάνε με θράσος τις νοητικές ικανότητες των σιδηροδέσμιων κωπηλατούντων του σάπιου σκαριού που μόλις επιπλέει.

ΣΧΟΛΙΟ: Ακόμη περιμένουν οι Έλληνες οπλαρχηγοί του ’21 το ξανθό γένος που θα τους βοηθούσε να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τον οθωμανικό ζυγό! Οι μπολσεβίκοι της Σοβιετικής Ένωσης έδωσαν πρώτοι το φιλί της ζωής στον Κεμάλ, όταν ο στρατός του βρισκόταν υπό πλήρη κατάρρευση, με αποτέλεσμα να ανακάμψει ανακαταλαμβάνοντας ολόκληρη την Μικρά Ασία, σφάζοντας όποιο Ρωμιό έβρισκε στο δρόμο του!


Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η τρέχουσα εβδομάδα. Και δεν το λέμε αυτό με διάθεση να ειρωνευτούμε τα όσα λέει η κυβέρνηση του Σύριζα. Αλλά γιατί πραγματικά σήμερα λήγει και επίσημα το ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό είναι η αλήθεια. Σήμερα – αύριο (20-21/08) λήγει το τρέχον πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση τα μνημόνια, αφού μπαίνουμε σε ένα νέο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.

 • Και ουσιαστικά αυτή η εποπτεία μέχρι το 2022 αντιστοιχεί σε ένα νέο, τέταρτο, μνημόνιο. Με ψηφισμένα μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, μειώσεις στο αφορολόγητο, συγκεκριμένοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα κτλ).
 • Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, μετά το 2022 η τήρηση απαιτητικών δημοσιονομικών στόχων θα γίνει πιο ελαστική και η επιτήρηση πιο κανονική μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει από την ευρωζώνη.
 • Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Η λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά τα όσα έχουμε περάσει 8 χρόνια, είναι ομολογουμένως ιστορική στιγμή. Είναι μια στιγμή που αν είχαμε μυαλό ως χώρα, θα είχαμε φθάσει πολύ νωρίτερα.
 • Για παράδειγμα το 2015 ή έστω το 2016. Όσο πάντως και ιστορική στιγμή αν είναι η λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος των μνημονίων.(CLOPY PASTE)

ΜΗΝΥΜΑ: Και ξαφνικά… θυμήθηκαν τον Γιάνη!

Αυτοί οι οποίοι σιχτίριζαν τον Βαρουφάκη και τον θεωρούσαν ό,τι χειρότερο για την οικονομία (δεν θα το εξετάσω αυτό επί του παρόντος) φτύνοντας τον κόρφο τους 100 φορές κάθε φορά που άκουγαν το όνομά του, τώρα τον “χρησιμοποιούν” για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, ενισχύοντας τη φαρέτρα τους εναντίον της, στην προσπάθεια αποδόμησης του επικοινωνιακού εγχειρήματος “έξοδος από τα μνημόνια” και του όποιου πολιτικού κεφαλαίου το συνοδεύει.

 • Μετά από χίλιους δυο χαρακτηρισμούς, ειρωνείες, εξορκισμούς τύπου “απεταξάμην τον Βαρουφάκην” και άλλα τέτοια ωραία, ξαφνικά τους ενδιαφέρει η γνώμη του. Ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου δεν λένε; Εντάξει, ούτε τα προσχήματα!

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες


Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό


ΜΗΝΥΜΑ: Η Κυριακή προσφέρεται για χαλάρωμα, όχι για πολιτικά

Αλλά το συγκεκριμένο είναι τόσο εύστοχο…

 • «Whether Trump means it or not is kind of irrelevant», εξηγεί ο Μ. Μουρ μιλώντας για τις υποσχέσεις του Τραμπ.
 • Οι ψηφοφόροι του δεν ανέμεναν απαραίτητα κάτι απτό.
 • Ηθελαν μονάχα ν’ακούσουν κάποιον να λέει αυτά που οι ίδιοι σκέφτονται και την ώρα της ψηφοφορίας, που η γνώμη τους μετράει το ίδιο με οποιουδήποτε άλλου, να πούνε ένα μεγάλο «fuck you».

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ερμηνευτούν
(α) η περιορισμένη αντίδραση στην οπισθοχώρηση μετά το δημοψήφισμα
και (β) η φαινομενικά παράλογη ψήφος που θα δοθεί εκ νέου στον σύριζα, όποτε ξαναγίνουν εκλογές, παρά τις πολλαπλές διαψεύσεις.

 • Οι άνθρωποι που το έριξαν και θα το ξαναρίξουν στον σύριζα, δεν εξαπατήθηκαν διότι απλούστατα δεν περίμεναν ποτέ ότι θα κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε.
 • Ηθελαν μονάχα να πούνε ένα μεγάλο «άντε γα@ή@ου» στο πολιτικό προσωπικό που μας έφερε ως εδώ και το οποίο είστε εσείς, οι υποτιθέμενα ξύπνιοι, έτοιμοι να ξαναεμπιστευτείτε άνευ όρων προκειμένου να σας σώσει από τον επάρατο σύριζα
 • Από Parrisia Paparrigopoulou

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ο Ρέγκλινγκ ως γνήσιο σταγονίδιο του Σόιμπλε συνεχίζει τη παραμύθα

Βγαίνουμε από τα μνημόνια κι ακόμα δε λένε ν αποφασίσουν πόσο μας κόστισε το εξάμηνο Βαρουφάκη.
60 δις έως 300…. να τ’ αφήσω?
Πείτε ρε στο κόσμο καμιά αλήθεια…
Ο Βαρουφάκης ήταν ο πολιορκητικός κριός για να λήξει ανεκτέλεστο ένα καταστροφικό Β μνημόνιο που απαιτούσε δια των ετήσιων στόχων του, 25 δις επιπλέον μέτρα εν καιρώ ύφεσης για τη τετραετία 2015-2018 με σημερινούς όρους ΑΕΠ.
Εν ολίγοις ο Ρέγκλινγκ ως γνήσιο σταγονίδιο του Σόιμπλε συνεχίζει τη παραμύθα, όχι γιατί χάθηκαν τα κατά φαντασίαν ποσά που αναφέρει από μια δήθεν ανάπτυξη ίδια με τις φωτιές των κρεματορίων που μας προόριζαν, αλλά γιατί υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν σε ένα ελαφρύτερο μνημόνιο και σε μια αναδιάρθρωση χρέους.
Τους όρους του Β μνημονίου είχε υπ όψιν ο Σαμαράς όταν μιλούσε για παρένθεση, γιατί αυτοί ήταν που έριξαν και τον ίδιο.
Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η… παρένθεση θα τους άλλαζε.
Ο Βαρουφάκης απλά έκανε τη δουλειά για την οποία προοριζόταν επιτυχώς.
Μετά δεν χρειαζόταν. Σκληρό, αλλά αληθές.
Η κυβέρνηση αυτή ουδέποτε πήρε εντολή εξόδου από το ευρώ.
Αυτό ήταν θέμα τουλάχιστον μιας υπερκομματικής συμφωνίας, που δεν την είχε.
Απεναντίας ζητούσαν συμφωνία με κάθε κόστος, έτοιμοι να τη κρεμάσουν στα κάγκελα.
Το πήγε μέχρι εκεί που ήταν δυνατό χωρίς έξοδο.
Λυπάμαι που κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, λυπάμαι που άλλοι το ρίχνουν στον φτηνό λαϊκισμό υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και λυπάμαι ακόμη περισσότερο που χρειάστηκε να θυσιαστεί ο Βαρουφάκης, αλλά προείχε η χώρα.


 

Print Friendly, PDF & Email