Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (20/8)

Κύριο Αρθρο
 ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Επιστροφή στην αξιοκρατία

Υπάρχει µια κραυγαλέα αντίφαση στον τρόπο που αντιµετωπίζουν όλες οι πολιτικές δυνάµεις τη στελέχωση της δηµόσιας διοίκησης: Από τη µία, καταγγέλλουν τον διορισµό άεργων κοµµατικών παραγόντων. Και από την άλλη, καραδοκούν για να «ποινικοποιήσουν» τυχόν αµοιβές σε αξιωµατούχους του ευρύτερου ∆ηµοσίου που υπερβαίνουν τον µέσο όρο.

 • Θα άξιζε µε νηφαλιότητα να ξανασκεφτούµε τι εξυπηρετεί αληθινά το δηµόσιο συµφέρον: Να υπάρχουν θέσεις ευθύνης «φθηνές», που µοιραία θα είναι ελκυστικές µόνο στους τροφίµους των κοµµατικών διαδρόµων;

Ή να δίνονται µε διαφάνεια κίνητρα εφάµιλλα της αγοράς, ώστε να µπορέσει το ∆ηµόσιο να εντάξει στο δυναµικό του στελέχη µε επαγγελµατισµό και πείρα; Κανείς δεν επιθυµεί την επιστροφή στο ασύδοτο κράτος των «κολλητών». Αλλά έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουµε ότι η τιµωρητική κουλτούρα που επικράτησε µετά την κρίση κατέληξε να ταυτίσει την αξιοκρατία µε τη µετριοκρατία. Έντυπη K

****

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελληνικότητα και ελληνόμετρο

 • Η συζήτηση περί «ελληνικότητας» έχει σημαδέψει τη γενιά μου. Μας την κληροδότησαν οι παλαιότεροι, και πριν από μερικές δεκαετίες αναβαπτίστηκε στις ιδεολογικές προδιαγραφές της εποχής. Υπάρχει μια «ελληνικότητα» που όχι μόνον διαφέρει, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την «ευρωπαϊκότητα»; Για να υποστηριχθεί η ύπαρξή της επιστρατεύθηκαν η βυζαντινή παράδοση, ο ανατολικός χριστιανισμός, το δημοτικό τραγούδι, τα εργόχειρα και το κλαρίνο. Οι Ελληνες δεν ξέρουν από κλαρινέτο. Ξέρουν μόνον κλαρίνο. Ο Σκαλκώτας δεν ήταν παρά ένας καλός μιμητής τρόπων ξένων προς την ελληνική ψυχή. Κοινώς εκτός πεδίου ελληνικότητας.

Η υπόθεση έφτανε ώς την καταγγελία του Διαφωτισμού και του Κοραή και εν πολλοίς τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας που η θεωρία της «ελληνικότητας» τον θεωρούσε και αυτόν εισαγόμενο. Υποστήριζαν πως τη σχέση της σύγχρονης με την αρχαία Ελλάδα μας τη φόρεσαν οι Ευρωπαίοι λόγιοι, απόδειξη ότι εμείς αναπτύξαμε περισσότερο την προγονολατρία και λιγότερο τη σοβαρή μελέτη τους. Θυμάμαι τον Ν. Γ. Πεντζίκη, που είχε ξεκινήσει ως υπερρεαλιστής για να καταλήξει συναξαριστής, να μου λέει σε μια συνέντευξη για το Τρίτο Πρόγραμμα ότι πρέπει να αφήσουμε τα αρχαία ερείπια να καταρρεύσουν.

Πυρήνας της «ελληνικότητας» ήσαν «των Ελλήνων οι κοινότητες» που φτιάχνουν άλλο γαλαξία όπως λέει κι ο Σαββόπουλος. Κοινώς, ο περιούσιος και καθαγιασμένος «λαός». Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στον «Διάλογο για την ποίηση» που άνοιξε με τον Σεφέρη το διατυπώνει με λογιότερο τρόπο: «Στους παλαιότερους λογοτέχνες μας είναι εξαιρετικά έντονη, και κάποτε υπερβολικά αποκλειστική, η προσπάθεια να εκφράσουν αποκλειστικά την ελληνική ψυχή, τη γη της, και την ιστορία της… οι εκφραστικοί τους τρόποι πλάσθηκαν από τη μεγαλύτερη δυνατήν εκμετάλλευση του λαογραφικού μας θησαυρού». Ο διάλογος γίνεται στη δεκαετία του ’30, ο Τσάτσος αναφέρεται στους προηγούμενους, όμως η διατύπωση θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπιστεί ως μανιφέστο της λογοτεχνικής γενιάς του ’30.

Οντως, ώς τη δεκαετία του ’30, αλλά θα έλεγα και ώς τις δεκαετίες ’60 και ’70, ακόμη η ζωή του Ελληνα αγρότη, ή και νησιώτη, δεν διέφερε και πολύ από τη ζωή του στα χρόνια της τουρκοκρατίας, του Βυζαντίου, για να μη φτάσω ώς την ομηρική εποχή. Ο αγρότης που αλωνίζει πετώντας το στάρι στον αέρα για να το ξεχωρίσει ο άνεμος υπάρχει σε φωτογραφία του Αρη Κωνσταντινίδη, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει όμως και στην Ιλιάδα. Τι γίνεται, όμως, στη δεκαετία του ’80, όταν ξεσπάει η συζήτηση περί «ελληνικότητας»; Πολλώ μάλλον το 2019. Για να μην πω ότι η συσχέτιση λογοτεχνικής δημιουργίας με τον λαογραφικό θησαυρό είναι μια πρώτης τάξεως συνταγή για την παραγωγή αισθητικής μετριότητας όπως το απέδειξε η γενιά του ’30 όποτε ακολούθησε κατά γράμμα αυτή τη συνταγή.

Υπάρχει και κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό. Διότι μιλάμε πάντα για δημιουργία και όχι για πολιτική. Ο Τσαρούχης λάτρευε τους ιμπρεσιονιστές και τον Ρενουάρ. Μετέφρασε, όμως, την αισθητική τους γλώσσα σε ελληνική παλέτα.

 • Το ίδιο ισχύει και για τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον κυβισμό, το ίδιο και για τον Εγγονόπουλο και τον υπερρεαλισμό. Ο Σεφέρης συνομιλούσε με τον Βαλερί και τον Ελιοτ και ο Ελύτης με τον Ρενέ Σαρ.

Το λέει ο Σεφέρης στον διάλογό του με τον Τσάτσο: η ελληνικότητα έχει να κάνει με τη δημιουργική χειρονομία. Αν καταφέρεις να κάνεις μεγάλη ποίηση στα ελληνικά, ακόμη κι αν δεν ξέρεις ελληνικά, τότε δημιουργείς ελληνικότητα. Ως παράδειγμα ο Σεφέρης φέρνει τους τρεις μεγάλους οι οποίοι, πάντα κατά τον ίδιο, δεν ήξεραν ελληνικά: τον γενάρχη Σολωμό, τον εξόριστο Κάλβο και τον Καβάφη.

Θα μου πείτε τι νόημα έχει μια συζήτηση για την ελληνικότητα, εν έτει 2019, σε μια Ελλάδα που έχει ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι όταν προ ημερών ξαναδιάβασα έπειτα από χρόνια τον «Διάλογο για την ποίηση» του Σεφέρη με τον Τσάτσο, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για μια συζήτηση περί όνου σκιάς, παρωχημένη, κατά συνέπεια αδιάφορη. Γεννήθηκαν δεύτερες σκέψεις, αυτές που ακολουθούν σαν τις «Λιτές» τις Ερινύες των σοβαρών κειμένων. Λιτές, θεότητες που λύτρωναν τους μετανοημένους από το κυνήγι των Ερινύων.

Εχει νόημα μια συζήτηση για την ελληνικότητα σήμερα. Θέμα πολύ σοβαρό για να το εμπιστευθούμε στους πολιτικούς ή στους πανεπιστημιακούς που φιλοδοξούν να κάνουν πολιτική καριέρα. Εχει νόημα, διότι θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πως αν ακούγαμε τη φωνή των δημιουργών μας κι αν είχαμε το θάρρος να δούμε τα έργα τους, θα είχαμε απαλλαγεί από μεγάλο μέρος της ψυχασθένειας των πρώτων 200 ετών του νεοελληνικού κράτους.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παιδεία μας. Θα είχαμε τουλάχιστον αντιληφθεί ότι η ελληνικότητα δεν έχει σχέση με το ελληνόμετρο των τσαρλατάνων. Και ότι είναι το βαθύτερο ρεύμα που μας συνδέει με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτό τουλάχιστον μας λένε η λογοτεχνία και η τέχνη μας. Έντυπη

****

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ του μ/μ: Η Σαμοθράκη κλείνει τις πληγές της και στέκεται σιγά σιγά στα πόδια της. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση κάπως αποκαταστάθηκε, έστω προσωρινά, και το νησί ζωντάνεψε. Εύθυμες παρέες παντού κάνουν σχέδια πού θα κολυμπήσουν, πού θα περπατήσουν, πού θα φάνε, πού θα διασκεδάσουν. Γιατί η Σαμοθράκη είναι καλοκαιρινός προορισμός ακόμη και με αντίξοες συνθήκες όπως αυτές οι φετινές.

 • Η μόνη παραφωνία ακόμη οι δηλώσεις πολιτικών (για να μην πω πολιτικάντηδων) που θυμούνται το νησί μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Και κριτική για το τι ΔΕΝ έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Άμοιροι ευθυνών όλοι όπως πάντα…
  Μήπως να μας προτείνουν λύσεις κάποτε, μήπως να στρώσουν τον κώλο τους κάτω να προτείνουν ένα σχέδιο ολοκληρωμένο και εφικτό, έτσι ώστε να μην ξαναζήσει το νησί παρόμοιες καταστάσεις; Για να τους πάρουμε κι εμείς κάποτε στα σοβαρά;
 • Λέω τώρα εγώ εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης…

****

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – ΕΛΕΟΣ: Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Κικίλια, τα συντεταγμένα ΜΜΕ & τους ευκολόπιστους, πως όφειλαν να γνωρίζουν ότι τα κονδύλια που εισπράττουμε ανελλιπώς από την Ύπατη Αρμοστεία πληρώνουν μεταξύ των άλλων & τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας των αλλοδαπών μεταναστών, όχι η τσέπη του Ελληνα φορολογούμενου ακριβώς. Ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας, εκτός ότι θα επιβαρύνει το σύνολο του πληθυσμού από μεταδιδόμενες νόσους, ανεμβολίαστα παιδιά κλπ θα σημάνει περικοπή των κονδυλίων, προβλήματα με την ΕΕ και τελικά μια τρύπα στο νερό.

 • Από την άλλη, οι πολίτες της ΕΕ δικαιούνται σύμφωνα με το κοινοτικό ασφαλιστικό δίκαιο, δωρεάν περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία των 28 χωρών μελών και κάποιων επιπλέον, αρκεί να διαθέτουν την δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) που εκδίδεται από τον ασφαλιστικό τους φορέα & δεν αποτελεί παγκόσμια πρώτη η δήθεν επιβάρυνση του Ελληνα πολίτη.

Εάν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας – για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές – σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε κάθε είδος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πρέπει να σας παρασχεθεί αμέσως μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε, ενώ το ίδιο συμβαίνει για τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες στην Ελλάδα. Έλεος!

ΦΩΤΟ – ΚΑΒΑΛΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ: Î— εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, κουστούμι

Τέλος πάντων, καλά τα αστεία, αλλά οφείλουν πολλοί στην Ελλάδα να καταλάβουν ότι το πολιτικό προσωπικό, συνεπαγόμενων των μελών “γαλαζοαίματων” πολιτικών δυναστειών, είναι όχι μόνον γελοίοι, αλλά ένα συνοθύλευμα από κακούς ερμηνευτές του καραγκιόζη, μια σκέτη αθλιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνοι. Είναι μάλιστα ακραίως επικίνδυνοι.

***

Όλες τους οι αρετές πηγάζουν από το άψογο εκπαιδευτικό τους σύστημα

***

Τα νέα Βρετανικά διαβατήρια εδώ και λίγους μήνες, δεν διαθέτουν πλέον την επισήμανση ΕU.
Βούβα στις ελληνικές φυλλάδες – Το Βrexit, hard η με ειδική συμφωνία, είναι γεγονός.
Ευχόμαστε για το δεύτερο.

***

Το καλύτερο φάρμακο ενάντια στην κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες είναι οι ασκήσεις αντοχής και γενικά η φυσική δραστηριότητα και αυτό οφείλεται στο ότι, όταν γυμναζόμαστε, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν την διάθεσή μας και γενικά μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία, με  κυριότερη από αυτές τις ορμόνες να είναι η β-ενδορφίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη.

***

Επίγειος παράδεισος!

Επίγειος παράδεισος!

Ένας παράδεισος στη γη θεωρούνται οι αλυκές στην Βολιβία που βρίσκονται 3.600 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες οι οποίοι έρχονται να δουν κάτι διαφορετικό και να απολαύσουν την απέραντη γαλάζια και λευκή έκταση και την εκπληκτική θέα, σε μια περιοχή που είναι αποκομμένη από τον σύγχρονο κόσμο και μένοντας σε κατοικίες χωρίς ρεύμα ή νερό, αλλά συμμετέχοντας σε τοπικές δραστηριότητες όπως το ετήσιο κούρεμα των λάμα ή καραβάνια σε ερημικά χωριά μεταφέροντας αλάτι προς ανταλλαγή για φαγητό…

***

Για μια ακόμα φορά το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται χωρίς θέση σε ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Είχε προηγηθεί το επίμαχο ζήτημα με το πανεπιστημιακό άσυλο με το ΚΙΝΑΛ να απέχει απ’ τη Βουλή γιατί δεν είχε διαμορφωμένη θέση.

 • Τώρα ο Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ισχυρίζεται ότι είναι κατά της απλής αναλογικής αλλά θέλει και ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που δεν έχει σχέση με τον εκλογικό νόμο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Κάποιοι στοιχηματίζουν από τώρα ότι η Φώφη θα επιλέξει και σε αυτό το ζήτημα τη λιποταξία απ’ τη Βουλή για να διευκολύνει τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 • Κατηγορία

***

Η παπαρολογία των συστημικών μέσων ενημέρωσης για το BREXIT συνεχίζεται. Τώρα έχουν ανακαλύψει ότι η Μεγάλη Βρετανία μετά το BREXIT θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Μιλάμε για την επιτομή της βλακείας με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία έτσι κι αλλιώς έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να κάνει όποιες και όσες αγορές θέλει.

Κατηγορία
 

***

«Πόλεμο» δηλώσεων ξεκίνησαν ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργείο Οικονομικών, για το ποιος θα πάρει τα εύσημα, που ανέβηκαν οι εισπράξεις του Κράτους. Κρατικά έσοδα που προέρχονται κυρίως από φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Γιατί να μην πάρει ο Έλληνας φορολογούμενος τα εύσημα και μαζί και δυο παράσημα, που αντέχει και μετά από τις δύο πτωχεύσεις της χώρας (άσχετα αν για να μην χαλάσουμε το παραμύθι της ευρω-διάσωσης, δεν τις αποκαλούμε έτσι) μπορεί και συνεχίζει να τους πληρώνει.

 • Όποια κυβέρνηση υλοποίησε μνημόνια, έβαλε και φόρους. Αυτό, είναι γεγονός και ας τα ρίχνουν εύκολα στους «κακούς» δανειστές. Οι ξένοι κάνουν τη δουλειά τους και κοιτούν το συμφέρον τους. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα οι πολιτικοί μας θα δουν τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού και θα μειώσουν περαιτέρω τους φόρους, αντί να τσακώνονται για το ποιος… εισπράττει καλύτερα.
Κατηγορία
***

Στα «κάγκελα» είναι πολλοί Βρετανοί, όταν δημοσιεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυπταν ότι αποφυλακίστηκε το  «τέρας του Κάβου»! Πρόκειται για έναν κατά συρροή βιαστή τουριστριών στην Κέρκυρα, στον Κάβο, που είχε καταδικαστεί σε 52 χρόνια κάθειρξη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος!

 • Είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον έξι γυναίκες, τις οποίες είχε παρασύρει -υπό την απειλή μαχαιριού, σε δάσος- όπου τις βίασε. Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στην Βρετανία, αλλά η μεγάλη τιμωρία του, με την ποινή των 52 ετών, έδωσε δικαίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Τώρα, με χρήση των νέων νόμων, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης την πρώτη ημέρα κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από την Κέρκυρα. Τα θύματα, έμαθαν ότι ο βιαστής τους γυρνά πίσω στην καθημερινότητά του, να συνεχίσει την ζωή του, λες και δεν κατέστρεψε τόσες άλλες.

 • «Ναι» στην εφαρμογή των νόμων, αλλά χρειάζεται και λίγο κοινή λογική. Οι εμπρηστές είχαν αφεθεί αμέσως ελεύθεροι και έκαψαν ξανά. Τώρα ο βιαστής που γλύτωσε την ποινή του, τί περιμένουμε να κάνει; Κατηγορία  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
****
….

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

*** 20 χώρες της Αφρικής σχεδιάζουν να φυτέψουν 200 εκατομμύρια δένδρα, δημιουργώντας ένα Μεγάλο Πράσινο Τείχος με μήκος 6.000 χιλιόμετρα από την Ερυθρά θάλασσα ως τον Ατλαντικό ωκεανό, ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ένα έργο που ξεκίνησε από 11 χώρες το 2.007 και ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, καθώς ήδη έχουν φυτευθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα και εννέα ακόμη χώρες έχουν αναλάβει να φυτέψουν σε ολόκληρο το πλάτος της ηπείρου, ανθεκτικά στην ξηρασία, δένδρα ακακίας!

*** Να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό τη νύχτα για το καλό της υγείας μας, αφού το ποτήρι που έχουμε συνήθως δίπλα στο κρεβάτι είναι γεμάτο με σκόνη και το ίδιο ισχύει και για ένα μπουκάλι νερού που έχουμε ξαναγεμίσει, προειδοποιεί Καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο της Μασαχουσέτης… «Τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί έχουν επωασθεί για ώρες και μπορεί να έχουν μολύνει και το νερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρρωστήσετε πανεύκολα»!

***Το Crotalaria cunninghamii, είναι ιθαγενές πτηνό και ευρέως διαδεδομένο στην Βόρεια Αυστραλίας και είναι πολύ γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ως το πράσινο λουλούδι των πουλιών, οφείλοντας το περίεργο όνομά του στο γεγονός ότι τα φύλλα του θυμίζουν έντονα πουλί και πολλοί τονίζουν την ασυνήθιστη ομοιότητα του με τα κολιμπρί, κάτι που όμως ευσταθεί μόνο εάν κοιτάξει κανείς το φυτό από συγκεκριμένη οπτική γωνία, ενώ ο χυμός από τα φύλλα χρησιμοποιόταν από τους Αβορίγινες για τη θεραπεία μολύνσεων των ματιών…

***Αμερικανός φωτογράφος συνήθιζε να φωτογραφίζει  αγελάδες σε μια κλασσική φάρμα στην περιοχή του Τέξας, ο τότε πελάτης του ενθουσιάσθηκε από τη δουλειά του και κάπως έτσι δημιούργησε το πιο εντυπωσιακό του έργο έως τώρα απαθανατίζοντας περίπου 150 διαφορετικά ζώα μέσα σε στούντιο εκπαιδευμένα ζώα, από τα πιο ασυνήθιστα κατοικίδια μέχρι γνωστά μας πουλιά και καθημερινούς τετράποδους φίλους!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΑΡΧΑΙΑ

Image result for ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΑΡΧΑΙΑ

Related image

Image result for σαμοθρακη παραλιες φωτογραφιες

 

 

Print Friendly, PDF & Email