(Ι) – Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (2 Απριλίου 2020)

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν οι εργαζόμενοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), υποστηρίζοντας πως για μια ακόμη φορά, ακόμα και εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση τους ξέχασε και δεν τους συμπεριέλαβε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

«Δέκα χρόνια μνημόνια αρκετά πληρώσαμε, να μην έχουμε νέες περικοπές μισθίων» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι.

«Να κόψετε από τους μισθούς των υπουργών, των βουλευτών, των αιρετών της αυτοδιοίκησης, των golden boys διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων. Ακούστε τη φωνή των εργατών, στηρίξτε το δίκαιο» αναφέρουν επίσης.

 • Ολόκληρη η επιστολή

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των Δήμων όπως καθαριότητα, κοιμητήρια, κοινωνικές δομές, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και αυτής της μάχης παρέχοντας υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας. Καθημερινά δίνουμε τη μάχη με το θεριό, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην ασπίδα προστασίας του λαού μας και της κοινωνίας, μαζί με άλλους εργαζόμενους όπως στα νοσοκομεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα ντελίβερι.

 • Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα – περισυλλογή απορριμμάτων, χωματερές, νοσοκομειακά, οδοκαθαρισμό, κοιμητήρια, κοινωνικές δομές, σε όλες τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού.
 • Εκτεθειμένοι καθημερινά σε μικρόβια, ασθένειες και ατυχήματα, πολύ περισσότερο ΤΩΡΑ με τον κορονοϊό , με ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας και ατομικής υγιεινής για να είναι οι γειτονιές και οι πόλεις μας καθαρές για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Γιατί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας ξέχασε; Γιατί μας εξαιρείτε από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση – Δώρο του Πάσχα- που καλώς ανακοινώσατε ότι θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στην υγεία, την πολιτική προστασία; Γιατί όμως μόνο σε αυτούς; Και μην μας πείτε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Δέκα χρόνια μνημόνια αρκετά πληρώσαμε, να μην έχουμε νέες περικοπές μισθίων.

 • Μέρος από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα να το διαθέσετε για την προστασία της κοινωνίας και των εργαζομένων. Σε όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν την ψυχή τους αυτή τη δύσκολη ώρα. Να στηριχτεί η δημόσια υγεία. Να σταματήσετε τις οικονομικές διευκολύνσεις και οικονομικές ενισχύσεις στους εφοπλιστές, στα ΜΜΕ, τα κόμματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Να κόψετε από τους μισθούς των υπουργών, των βουλευτών, των αιρετών της αυτοδιοίκησης, των golden boys διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων. Ακούστε τη φωνή των εργατών, στηρίξτε το δίκαιο.

 • Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους της χώρας για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα αναστολής υπηρεσιών. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε θέσεις πρώτης γραμμής, να στηριχτούν οι εργαζόμενοι.
 • Αυξήστε τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης και το ωρομίσθιο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και να ξεχάσετε –Κυβέρνηση και Δήμαρχοι- το ενδεχόμενο να ανατεθούν υπηρεσίες των Δήμων σε ιδιώτες.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος η Αντίσταση είναι καθήκον. Οι εργαζόμενοι θα λογαριαστούμε με τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές. Μένουμε σπίτι αλλά έχουμε φωνή και δύναμη για δράση. Δεν θα μπούμε στον γύψο, δεν θα μείνουμε αδρανείς. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Παναγιωτόπουλος Χρήστος Εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Βύρωνα- Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

***

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ την Τρίτη, 7 Απριλίου, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup για να αποφασίσει για το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού. Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (το Euro Working Group) θα συζητήσουν σήμερα και τη Δευτέρα για το ίδιο θέμα, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη και έδωσαν δύο επιπλέον εβδομάδες στο Eurogroup για να επεξεργασθεί λύσεις. Το Eurogroup θα πρέπει, επομένως, να σχεδιάσει έως τις 9 Απριλίου ένα πακέτο που θα ικανοποιεί τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν διαφορετικές απόψεις για την έκδοση κοινού χρέους, των λεγόμενων κορονο-ομολόγων.

 • Η αμοιβαιοποίηση του χρέους ήταν πάντα μία κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, αλλά η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και έξι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει «ένα κοινό μέσο χρέους που θα εκδίδεται από έναν ευρωπαϊκό θεσμό» για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας. Σύμφωνα με το Reuters, ένας συμβιβασμός μπορεί να προκύψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδα για ένα πακέτο, ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα εξής μέτρα:
 • 1. Δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές. Ο ESM ανήκει στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι από κοινού υπεύθυνες για το χρέος που εκδίδει προκειμένου να χρηματοδοτήσει κάποια χώρα. Ο ESM θα μπορούσε να χορηγήσει πιστωτικές γραμμές έως το 2% του ΑΕΠ σε όποια χώρα της Ευρωζώνης το ζητήσει.

 • Το πρόβλημα είναι ότι θα προβλέπονται μία αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που θα υποβάλει αίτηση – κάτι που η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν είναι πρόθυμη να κάνει – και ορισμένοι όροι, ακόμη και αν η εστίαση των δανείων είναι μόνο στην πανδημία. Η Ιταλία και η Ισπανία δεν θέλουν καθόλου όρους.

Τα 4 μέτρα που θα εξετάσει το Eurogroup για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

 • 2. Δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Πρόκειται για μία επιλογή που εξετάζει η ΕΕ. ΗΕΤΕπ ανήκει στις χώρες της ΕΕ, χρηματοδοτεί όλες τις μορφές σχεδίων που στηρίζονται από τις 27 χώρες της και θα μπορούσε να στηρίξει εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία. Η ΕΤΕπ αντλεί κεφάλαια, δανειζόμενη φθηνά από την αγορά χάρη στην πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ. Η τράπεζα έχει ήδη προσφερθεί να κινητοποιήσει αμέσως περίπου 40 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου από τον κορονοϊό.

 • Ο επικεφαλής της Βέρνερ Χόγιερ έχει προτείνει επίσης να δώσουν οι χώρες στη τράπεζα πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, oι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για να κινητοποιήσει 200 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν στην αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ για να ενισχύουν επιπλέον τις χρηματοδοτήσεις της.
 • 3. Δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επίσης πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, μπορεί να δανεισθεί από την αγορά με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το έχει πράξει ήδη, για να αντλήσει 60 δισ. ευρώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση κρατικού χρέους.

 • O EFSM δάνεισε χρήματα κυρίως για τη διάσωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά το Ταμείο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες – μέλη. Έχουν απομείνει 13 δισ. ευρώ στο ταμείο, ενώ τα δάνειά του δίνονταν με όρους. Η Κομισιόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό αυτό ξανά, αν οι χώρες συμφωνήσουν να υπάρξουν εγγυήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ φέτος και στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027.
 • 4. Αντασφάλιση της ανεργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο, με κρατική στήριξη, πλαίσιο βραχυπρόθεσμης εργασίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησής τους, καθώς η επιδημία επιβαρύνει τις οικονομίες σε όλη την ΕΕ.

Το πλαίσιο έχει σχεδιασθεί ξεκάθαρα με βάση το γερμανικό σχέδιο για kurzarbeit (μειωμένο ωράριο εργασίας), με βάση το οποίο μία χώρα πληρώνει μέρος των μισθών των εργαζομένων, ώστε οι θέσεις εργασίας τους να μη μειώνονται παρά την επιβράδυνση της οικονομίας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από πού θα προέλθουν τα χρήματα για αυτό.

****

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Την ανάγκη το φθινόπωρο να εμβολιασθεί μαζικά ο πληθυσμός για την γρίπη, εξέφρασε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Ποιοι πρέπει να κάνουν το ...

 • Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο για να μην εκτιθέμεθα στην κυκλοφορία δύο ταυτόχρονων ιών:

«Στις στρατηγικές για την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι, αν δεν έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, είναι το εμβόλιο τη γρίπης», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαμε τρεις τύπους ιών της γρίπης και μετά ήρθε και ο κορoνοϊός.

****

Σε καραντίνα ο Ερντογάν στο χλιδάτο Huber Mansion με θέα τον Βόσπορο

Κοροναϊός: Σε καραντίνα ο Ερντογάν στο χλιδάτο Huber Mansion με θέα τον Βόσπορο

Σε καραντίνα μακριά από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μπήκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τη χώρα του αυτή τη στιγμή να μετράει 13.531 επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοϊό και 214 θανάτους, κρίθηκε απαραίτητο να απομονωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος.

 • Μάλιστα, επέλεξε να περάσει την καραντίνα του στην επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία, με θέα τον Βόσπορο.
 •  Η έπαυλη Huber βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη και χτίστηκε τον 19ο αιώνα από Γερμανούς εμπόρους όπλων (Huber brothers), όμως από το 1985 αποτελεί την εξοχική κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Τουρκίας.

Το κτίσμα διαθέτει χώρους και δωμάτια για 150 άτομα προσωπικό (μαζί με στρατιώτες, αστυνομικούς) και έχει συνολική έκταση 1000 τετραγωνικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η έπαυλη Huber αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή κτίσματα που βρίσκονται στο Βόσπορο.

 • Φυσικά, διαθέτει μια μεγάλη πισίνα, τροπικούς φοίνικες στην αυλή και όλες τις ανέσεις που θα χρειαζόταν ένα πρόεδρος. Υπάρχει επίσης μια μεγαλειώδη τραπεζαρία 20 ατόμων, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να δειπνήσει με εκλεκτούς καλεσμένους του.

Για τους τελευταίους έχει προβλεφθεί ένα δεύτερο μεγάλο κτίριο (guesthouse) έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων όπου μπορούν να φιλοξενηθούν βασιλικά.

 • Turkey‘s President Erdogan has been staying away from the capital Ankara for weeks, holed up here in Istanbul’s isolated, waterfront Huber Mansion, built in 19th century for German arm dealers. Corona

****

Πώς θα νικηθεί ο κοροναϊός – Η πρόταση του Μπιλ Γκέιτς

 • Άρθρο με ένα σχέδιο τριών σημείων για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και τον ίδιο τον ιό εν γένει, έγραψε 0 ιδρυτής της Microsoft. Ο Μπιλ Γκέιτς το 2015 μέσω του TED Talk είχε κάνει έκκληση στους ηγέτες όλων των χωρών να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία πανδημία, δημοσίευσε.

Ο Γκέιτς στο άρθρο του στη Washington Post κάνει κάποιες προτάσεις βασισμένες σε έρευνα ειδικών από το ινστιτούτο που έχει ιδρύσει με τη γυναίκα του: Bill and Melinda Gates Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί έρευνες για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

 • “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την ευκαιρία να πάρουν το πάνω χέρι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού”, γράφει ο Γκέιτς. “Αλλά το παράθυρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει ακόμα” προσθέτει.

Οι επιλογές που εμείς και οι ηγέτες μας κάνουμε τώρα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο σύντομα αρχίζουν να πέφτουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, αλλά και στο πόσο καιρό ακόμα θα μείνει η οικονομία κλειστή και πόσοι Αμερικανοί θα πρέπει να πεθάνουν από τον ιό, λέει ο Γκέιτς.

 • Μέχρι την Τρίτη, ο κορωνοϊός είχε μολύνει περίπου 190.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, με τον αριθμό θανάτων να υπερβαίνει τους 4.000. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το πρώτο σημείο είναι μια “συνεπής εθνική προσέγγιση” στις ΗΠΑ για το lockdown, τονίζοντας ότι κάποιες πολιτείες δεν έχουν επιβάλει γενικό lockdown.

Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, έτσι μπορεί και ο ιός, έγραψε. Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να είναι σαφείς: ο τερματισμός λειτουργίας οπουδήποτε σημαίνει παύση λειτουργίας παντού. Μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν οι αριθμοί των μολύνσεων σε όλη την Αμερική – κάτι που μπορεί να διαρκέσει 10 εβδομάδες ή και περισσότερο – κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του όπως συνήθως ή να χαλαρώσει”.

 • Κάθε παρέκκλιση σχετικά με αυτό το σημείο θα επεκτείνει τον οικονομικό αντίκτυπο, θα αυξήσει τις πιθανότητες του ιού να επιστρέψει και θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους, πρόσθεσε.

Το δεύτερο σημείο που επισημαίνει ο ιδρυτής της Microsoft στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι να επιταχύνει τα τεστ και να καθιερώσει ένα σαφές σύστημα για το ποιος θα τεστάρεται πρώτα, με την υψηλότερη προτεραιότητα να αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε δεύτερο χρόνο, το τεστ να γίνεται σε αυτούς που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν αρρωστήσει.

 • Το τελευταίο βήμα, όπως περιέγραψε ο Γκέιτς, θα ήταν να υιοθετηθεί μια προσέγγιση με βάση τα δεδομένα με σκοπό την ανάπτυξη θεραπευτικών αγωγών και εμβολίου, προτρέποντας τους ηγέτες να βοηθήσουν “χωρίς να δημιουργούν φήμες ή πανικό”.

Όπως βλέπουμε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, ενημερωμένοι από την επιστήμη, τα δεδομένα και την εμπειρία των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα, μπορούμε να σώσουμε ζωές και να επιστρέψουμε τη χώρα στην κανονικότητα, είπε.

****

Έλληνας μάνατζερ στο SDNA: «Η έρημη (ανοιξιάτικη) Βερόνα να΄ναι ο… καθρέφτης της Ελλάδας» (pics)

 

Το  SDNA  επικοινώνησε με τον Έλληνα ατζέντη, Παναγιώτη Δομουτζόγλου, μόνιμο κάτοικο Βερόνας εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην μαγική – πανέμορφη πόλη του Σαίξπηρ, εκεί όπου παίχτηκε το δράμα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και η πιο συγκλονιστική ιστορία αγάπης.

Κι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας το φωτογραφικό υλικό, η απόλυτη ερημιά στους δρόμους της ιταλικής πόλης – εν μέσω κορωνοϊού – έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το σκηνικό στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Τα αυστηρά μέτρα στην Ιταλία επιτέλους έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς λαμβάνοντας υπόψιν την μείωση των κρουσμάτων και τον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν για νοσηλεία σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας σταδιακά έχουν αρχίσει να αποσυμφορίζονται» τονίζει ο Έλληνας μάνατζερ και εξηγεί για ποιον λόγο οι ιταλικές αρχές φοβούνται την Βερόνα.

«Η Βερόνα είναι στις πόλεις υψηλού κινδύνου επειδή βρίσκεται δίπλα στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια κι ανάμεσα στο Μιλάνο και τη Βενετία. Στην πόλη άργησαν να φανούν κρούσματα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2500 κρούσματα και 250 νεκροί και θεωρείται… κόκκινη πόλη».

 • Η νεκρική σιγή και οι σειρήνες των ασθενοφόρων

Για την ψυχολογία των κατοίκων της πόλης και από που αντλούν αισιοδοξία και κουράγιο ο Παναγιώτης Δομουτζόγλου σημειώνει:

 • «Είναι όλοι τρομακρατημένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους. Κυκλοφορούν μόνο και άκρως περιορισμένα για τις προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης. Στα σούπερ μάρκετ τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις, χωρίς να μιλάνε. Επικρατεί μια νεκρική σιγή. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μονάχα σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι σου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο με μάσκες, γάντια και γυαλιά.
 • Οι σειρήνες των ασθενοφόρων που πάνε κι έρχονται σου κόβουν την ανάσα και προσωπικά είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Οι δρόμοι παραμένουν έρημοι ακόμα και τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες ημέρες όπως αυτή της Δευτέρας (30/3) που την ίδια ώρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπήρχε κόσμος που απολάμβανε σαν να μην τρέχει τίποτα τον περίπατό του.

Η έρημη – ανοιξιάτικη Βερόνα πρέπει να΄ναι ο…καθρέφτης της Ελλάδας και να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός Οι κάτοικοι στη Βερόνα αντλούν κουράγιο από την μείωση των κρουσμάτων και τα μέτρα που έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα».

 • Ο δείκτης και η μεταδοτικότητα

Κλείνοντας την κουβέντα μας ο Έλληνας agent μας έδωσε και μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που δείχνει πως η Ιταλία βρίσκεται σε καλό δρόμο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

 • «Όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός να εξαπλώνεται στην Ιταλία στις 21 -22 Φεβρουαρίου, ο δείκτης R κυμαινόταν στο R4 δηλαδή ένας κολλούσε τέσσερις. Τώρα ο συγκεκριμένος δείκτης έχει πείσει στο 0,8 κι έτσι άλλωστε καταγράφεται και η μείωση των κρουσμάτων».

****

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

Αυτά είναι τα 10 χαρακτηριστικά ενός γνήσιου Κρητικού! (φωτό, βίντεο)
 • Τα μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτιρίου της Αχαρνών.

Η δράση, τα κίνητρα και η οργανωμένη δομή του τάγματος έχουν αναγορευτεί ως ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της οικουμένης. Και μόνο η φράση «μασονία» αρκεί για να εξάψει την περιέργεια των ανυποψίαστων και να πυροδοτήσει «σκοτεινές» και μη θεωρίες των συνωμοσιολόγων.

Το μυστήριο γύρω απ’ το ποιες ακριβώς είναι οι επιδιώξεις του Τεκτονισμού παραμένει άλυτο, όχι για χρόνια, αλλά επί αιώνες. Και θα παραμένει όσο η αδελφότητα θα ανθίσταται σθεναρά να αποκαλύψει όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πύλες της.

 • Έχουν κατηγορηθεί ότι απεργάζονται πλεκτάνες, παγκόσμιες ή κατά τόπους, ότι συνθέτουν μια «σέχτα» που προωθεί τα συμφέροντα των μελών της εις βάρος της ευημερίας των άλλων και ότι η μυστικοπάθεια που καλύπτει τις πρακτικές και τα τελετουργικά των μασονικών Στοών συνιστά την απόδειξη της «ένοχης» δράσης τους.

Στην Ελλάδα το σύμβολο αυτού του μυστηρίου δεν είναι άλλο από το πολυθρύλητο, επιβλητικό κτίριο της οδού Αχαρνών. Η Μασονική Στοά της Ελλάδας αποτελεί για τους περισσότερους το «βασίλειο» του παρασκηνίου, ένα μέρος που γοητεύει και ερεθίζει όσο κανένα άλλο την περιέργεια, ενώ σε άλλους προκαλεί από… δυσοίωνους συνειρμούς έως ρίγη ανατριχίλας.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

Όι τελευταίοι είναι προφανώς όσοι έχουν δαιμονοποιήσει τη μασονία, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι στη Στοά και στα άλλα «συγγενή» κτίρια του κόσμου εξυφαίνονται σκοτεινές διαβουλεύσεις για παγκόσμια κυριαρχία και επιβολή νέας τάξης πραγμάτων.

 • Αν όντως όμως είναι έτσι τα πράγματα, τι σκοπό εξυπηρετεί η δημοσίευση ονομάτων, όπως αυτό του «Μεγάλου Διδασκάλου», δικηγόρου, Νικολάου Βουργίδη; Η ίδια η ιστοσελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας φιλοξενεί σχετικό δημοσίευμα μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όπου αναφέρονται οι δύο επιφανείς Τέκτονες που τιμήθηκαν από τον κ. Βουργίδη, παρουσία μάλιστα γνωστών ονομάτων του πολιτικού χώρου.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

 • Επιπλέον, προς έκπληξη όλων, τον Ιούνιο του 2016 η ιστοσελίδα παραβίασε τρόπο τινά το άβατο της Στοάς, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά φωτογραφίες από το εσωτερικό της. Η φαντασία του κόσμου, που έως τότε οργίαζε, ικανοποιήθηκε σε ένα μικρό βαθμό. Αμιγώς οπτικό βέβαια. Αν και η αλήθεια είναι ότι… οπτικοποίησε τις απορίες.

Οι φωτογραφίες στην πινακοθήκη των επίτιμων «διδασκάλων» του παρελθόντος. Τα μετάλλια και τα παράσημα. Η αίθουσα που φέρνει σε χώρο θρησκευτικής κατάνυξης και τα «απόκοσμα» σύμβολα στην αίθουσα του εστιατορίου. Για αυτά τα σύμβολα γίνεται λόγος και στο site της αδελφότητας.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

 • «Ο Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός, προοδευτικός και φιλανθρωπικός, αποσκοπεί την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

 • Ορίζεται επίσης ως μία από «τις αρχαιότερες, μη θρησκευτικές, Αδελφότητες», μια περιγραφή που αποσκοπεί «να εξηγήσει τον Τεκτονισμό, όπως ασκείται απ’ τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η οποία διοικεί Στοές Τεκτόνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να απαντήσει σε ορισμένες παρανοήσεις».

Στο site υπάρχει ειδική σελίδα, όπου περιγράφεται όλο το ιστορικό της «Μεγάλης Στοάς», καθώς και τα ονόματα διακεκριμένων Τεκτόνων του παρελθόντος.

 • Σύμφωνα με τα μασονικά αρχεία λοιπόν, μασόνοι ήταν μεταξύ άλλων οι πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρίας, Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος, Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, o Ιωάννης Καποδίστριας, o Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος που μελοποίησε τον εθνικό ύμνο, ο εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης, ακόμα και ο Νίκος Καζαντζάκης!

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

Πρόκειται ωστόσο για απλές αναφορές ονομάτων, αποδεικτικά στοιχεία δεν έχουν δει (και δεν πρόκειται μάλλον να δουν ποτέ) το φως της δημοσιότητας. Το παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων, που ξεκίνησε κατά τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα υπολογίζεται ότι αριθμεί γύρω στα 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Στοά, υπάρχουν 5.000 ενεργά μέλη και περίπου 3.000 ανενεργά.

 • Η ιεραρχία της οργάνωσης είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Τρεις είναι οι βασικές βαθμίδες. Ο Μαθητής, ο Εταίρος και ο Διδάσκαλος. Όπως πληροφορούμαστε όμως από το ίδιο site «υπάρχουν πολλοί «πρόσθετοι» ελευθεροτεκτονικοί βαθμοί οι οποίοι ανήκουν σε άλλες ανεξάρτητες Ελευθεροτεκτονικές τάξεις και που δεν έχουν καμία διοικητική σχέση μεταξύ τους. Μερικοί από αυτούς τους πρόσθετους βαθμούς εμφανίζονται αριθμητικά ανώτεροι από τον βαθμό του Διδασκάλου. Τα δύο κυριότερα συστήματα πρόσθετων βαθμών είναι η τάξις της Βασιλικής Αψίδας (Royal Arc) και ο Σκωτικός Τύπος».

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά μέλη των Μασόνων στην Ελλάδα; (φωτό)

 • Με λίγα λόγια, ορισμένα στοιχεία που κάποιοι θα πίστευαν ότι εντάσσονται στα άδυτα του τάγματος, είναι ορατά δια «γυμνού οφθαλμού». Βέβαια η πληροφόρηση είναι ισχνή για να καλύψει το φάσμα των όσων θρυλείται ότι μαγειρεύονται στις παροιμιωδώς μυστικές συναντήσεις των μελών του. Η έλλειψη ντοκουμέντων για τις απόκρυφες δραστηριότητες των μασόνων συνιστά ερευνητικό πονοκέφαλο.

Τα στόματα των μελών, ενεργά ή όχι (κι αυτό είναι το εντυπωσιακό) είναι ερμητικά κλειστά. Οι αστικοί μύθοι μεταδίδονται από στόμα σε στόμα. Λέγεται ότι διαθέτουν πολυάριθμους απόκρυφους κωδικούς, κάποιοι εκ των οποίων αντιστοιχούν σε διαφορετικές εκδηλώσεις και λόγους. Καθώς και ότι κάθε μέλος της Στοάς είναι επιφορτισμένο με την εκμάθηση μιας μόνο συλλαβής της μυστικής φράσης, ενώ η ολοκληρωμένη πρόταση είναι γνωστή αποκλειστικά στην ιεραρχία της Στοάς.

 • Διάφορα έχουν ειπωθεί επίσης για τις περίφημες τελετές μύησης. Υπάρχει η θεωρία ότι περιλαμβάνουν πάντα μια θηλιά, τον συμβολισμό της οποίας δεν γνωρίζει κανείς στον «απέξω κόσμο». Η εικασία ότι χρησιμοποιείται εν είδει απειλητικής προειδοποίησης προκειμένου να κρατήσει το νέο μέλος το στόμα του κλειστό, ξεπερνάει μάλλον τα όρια της υπερβολής.

Αναφορές υπάρχουν επίσης για τον «ιδιαίτερο τρόπο μασονικού χαιρετισμού», την απεικόνιση του μασονικού συμβόλου -το μάτι στην κορυφή μιας πυραμίδας – στο δολάριο των ΗΠΑ, την ευλαβική και ορκισμένη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών (σε σημείο ψευδομαρτυρίας σε δικαστήριο) και βέβαια για το μεγάλο κάδρο, αυτό που «ενοχοποιείται» ως απώτερος σκοπός: τον έλεγχο της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας.

 • Όσο τα στεγανά θα είναι τόσο αδιάβλητα και η «Ομερτά» θα λειτουργεί ως όρκος τιμής για τα μέλη, όλα τα παραπάνω θα εκκρεμούν, «αναζητώντας» ερείσματα στην πραγματικότητα και μετάβαση από τη σφαίρα του δημοφιλούς αστικού μύθου σε αυτή των γεγονότων.
 • Έως τώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για ποιον σκοπό δουλεύουν τα μέλη μιας αδελφότητας που αν και δρα επί αιώνες στο περιθώριο των κοινωνιών η μυστικότητα της έχει λάβει μυθολογικές διαστάσεις. ΠΗΓΗ: menshouse.gr
****

Γώγος στο “Live News”: Υπάρχει οριζοντίωση της καμπύλης διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα

Θετικά μέχρι στιγμής είναι τα δεδομένα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολόγος στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Πατρών, στην εκπομπή “LIVE NEWS” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA.
“Γενικά στην Ελλάδα τα δεδομένα είναι καλά, υπάρχει μια οριζοντίωση της καμπύλης”, είπε χαρακτηριστικά.

 • Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο παραμένει έξω από το λιμάνι του Πειραιά και έχουν αναφερθεί 20 κρούσματα. Όπως τόνισε: “Το πιο αποτελεσματικό είναι όσοι νοσούν να κατεβαίνουν για την σωστή περίθαλψη στα νοσοκομείο και οι υπόλοιποι να παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο”.

Και συνέχισε: “Βλέπουμε τη δυνατότητα διασποράς του ιού, είναι μια μικρή αντανάκλαση της κοινότητας το πλοίο. Πώς μπορεί να διαδοθεί ο ιός από κάποιον χωρίς συμπτώματα. Είναι περίπου 350 άτομα στο πλοίο πιστεύω θα είναι παραπάνω από 20 άτομα θετικά στον ιό. Είμαστε σε αναμονή για τα αποτελέσματα του πληρώματος. Υπάρχει μια μικρή εστία μετάδοσης, πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί πάντα υπάρχουν έκτακτα γεγονότα με αυτόν τον ιό”.

 • Ακούστε όσα είπε ο Χαράλαμπος Γώγος στον Νίκο Ευαγγελάτο