Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (19.01.2021)

 • ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Στόχος η στρατηγική αυτονομία της χώρας

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει στρατηγικά αυτάρκης. Καλές οι συμμαχίες, καλύτερη όμως και πιο αποτελεσματική η δική μας δύναμη, που δεν εξαρτάται από άλλους. Περάσαμε μία πολύ μεγάλη περίοδο κατά την οποία δεν παίρναμε στα σοβαρά τα θέματα ασφάλειας.

 • Διαλύσαμε τους μηχανισμούς, την ιεραρχία, την πολεμική βιομηχανία, ό,τι εν πάση περιπτώσει χρειάζεται ένα κράτος για να λειτουργεί και να το σέβονται οι αντίπαλοί του. Το κάναμε με μανία και ήταν φυσικό μετά τη λαίλαπα της δικτατορίας. Το παρατραβήξαμε όμως.

Τώρα ευτυχώς το εκκρεμές έρχεται ξανά εκεί που πρέπει. Η απειλή είναι πολύ ορατή και δεν αφήνει περιθώρια για αστεία. Η κυβέρνηση έδειξε ότι με τη σωστή ηγεσία το ελληνικό κράτος μπορεί να γίνει αποτελεσματικό, παρά τις ελλείψεις του.

 • Με τον ίδιο τρόπο που η κουλτούρα του χαβαλέ, του κομματισμού, της ΔΕΚΟποίησης οδήγησε στη διάλυση, η κουλτούρα του επαγγελματισμού και της σοβαρότητας της σημερινής κυβέρνησης ανέβασε το επίπεδο και ξύπνησε το φιλότιμο. Το μήνυμα δίνεται πάντοτε από την κορυφή, άλλωστε.

Η αριστερή διακυβέρνηση βοήθησε και αυτή να σπάσουν τα στερεότυπα που έφτιαξε η Αριστερά και το υπερλαϊκιστικό αφήγημα της μεταπολίτευσης για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Δεν έκανε τίποτα σπουδαίο στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων στην Αμυνα.

 • Ξεκίνησε όμως από το «μα γιατί χρειάζονται όλα αυτά;» και κατέληξε σε επιλογές κάποιων σοβαρών προσώπων που χειρίστηκαν με επαγγελματισμό δύσκολες καταστάσεις. Σε συμβολικό επίπεδο, η συγκυβέρνηση με τον υπουργό Αμυνας έφερε εικόνες και υπερβολικούς συμβολισμούς που ήταν αδιανόητοι πριν.

Με έναν παράδοξο τρόπο, και αυτό καλό έκανε. Ωρίμασε και αυτή, ωριμάσαμε όλοι. Αν, δε, επιλέξει να επιστρέψει στα άγουρα συνθήματα του παρελθόντος, θα αντιληφθεί ότι δεν θα την ακολουθήσει η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης.

 • Τώρα ο στόχος πρέπει να είναι η δική μας στρατηγική αυτονομία. Να σταματήσουμε να «κλαψουρίζουμε» όταν οι εταίροι ή σύμμαχοι δεν «καθαρίζουν» το παιχνίδι για εμάς. Εχουμε δρόμο να καλύψουμε, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Διάβαζα τις προάλλες μία περικοπή του Κίσινγκερ, ο οποίος έκανε τη ζημιά που έκανε στα ελληνικά συμφέροντα, αλλά ο ωμός ρεαλισμός του παραμένει διδακτικός.

 • Εγραφε λοιπόν:

«Το να εξαρτάσαι από τη συνέχιση της καλής διάθεσης ενός άλλου κυρίαρχου κράτους σού διαλύει το ηθικό, γιατί είναι ομολογία αδυναμίας. Ωθεί στην ανευθυνότητα λόγω της πεποίθησης πως οι εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεασθούν από τη δική σου θέληση». Ακριβώς αυτό.


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 

 • Ελάφια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Λήμνου λόγω του χιονιά (Video)
Ελάφια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Λήμνου

Έντονες χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στη Λήμνο από το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, τα χιόνια έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, ενώ δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στην  κυκλοφορία των οχημάτων. Στο κέντρο της Λήμνου, λόγω του χιονιά έφτασαν και απρόσμενοι επισκέπτες. Αναζητώντας καταφύγιο από την πυκνή χιονόπτωση, δύο ελαφάκια, κατέβηκαν και έκαναν βόλτες κοντά στο δημαρχείο του νησιού.

Δείτε το βίντεο:

 


 

 • Ο «γολγοθάς» των ιδιοκτητών ακινήτων

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η υπερφορολόγηση συνεχίζεται ενώ γιγαντώνεται η γραφειοκρατία

Ο «γολγοθάς» των ιδιοκτητών ακινήτων

Η αδικία

 • Κατά το ίδιο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι το 2017, οι αξίες των κατοικιών υποχωρούσαν, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα, που οι τιμές έχουν ανακάμψει, να παραμένουν χαμηλότερες κατά 28% σε σχέση με το 2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Global Property Guide.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά την «αδικία» απέναντι στους ιδιοκτήτες ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σε μια περίοδο που η περιουσία τους απαξιωνόταν, οι ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις επ’ αυτής εκτοξεύονταν με σχεδόν γεωμετρική πρόοδο, από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 σε πάνω από 3 δισ. ευρώ σήμερα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται άλλα έσοδα από τις μεταβιβάσεις, τα εισοδήματα από ενοίκια, το τέλος ακίνητης περιουσίας, που αθροιστικά υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν πάνω από 1 δισ. ευρώ στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

 • Οπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία εξετάζει το πώς θα μπορούσαν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ να χρηματοδοτήσουν τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, «υπάρχουν αρκετοί φόροι που, με τη μια ή την άλλη μορφή, επιβαρύνουν τα ακίνητα στην Ελλάδα.
 • Υπάρχουν φόροι στην ιδιοκτησία των ακινήτων, στη μεταβίβαση, στην ετήσια απόδοση, στην υπεραξία κ.λπ. Κάποιοι από τους φόρους αυτούς επιβάλλονται από την Κεντρική Διοίκηση και άλλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι επιβαρύνουν τους χρήστες των ακινήτων και άλλοι τους ιδιοκτήτες τους, ενώ κάποιοι φέρουν την ονομασία του τέλους, ενώ πρόκειται στην ουσία για φόρους».

Ο ΕΝΦΙΑ

Ο κυριότερος όμως φόρος είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε από 0,8% (Μ.Ο. Ε.Ε.: 1,2%) το 2008 να φτάσει το 2,8% (Μ.Ο. Ε.Ε.: 1,6%) και να γίνει το υψηλότερο, μαζί με εκείνο της Γαλλίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίστοιχα, όπως σημειώνει και η μελέτη, «το 2008 τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων αποτελούσαν στην Ελλάδα το 2,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων και το 2016 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 7,1%, με μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 4,1%. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση αυτή στη φορολόγηση της ιδιοκτησίας ακινήτων επιτεύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, με συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να είναι για τους φορολογουμένους όχι μόνο δυσβάσταχτος, αλλά και ιδιαίτερα απεχθής».

Πλήττονται οι πιο αδύναμοι

Αλλά και ως ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει περισσότερο τους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα της διαΝΕΟσις, ο ΕΝΦΙΑ απορροφά κατά μέσον όρο το 15,5% του ετήσιου εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

 • Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 3,1% στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και φτάνει στο 0,4% στους φορολογουμένους που έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.

Ετσι, η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ των φορολογουμένων με φορολογητέο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ είναι υπερπενταπλάσια της φορολογικής επιβάρυνσης εκείνων με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, σχεδόν οκταπλάσια αυτής των φορολογουμένων με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000-60.000 ευρώ και 39 φορές μεγαλύτερη αυτών που έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις και το… βουνό των εγγράφων μεγαλώνουν

o-golgothas-ton-idioktiton-akiniton0

Εκτός από την εκτόξευση των φορολογικών επιβαρύνσεων της ακίνητης περιουσίας την τελευταία δεκαετία, υπήρξε και τεράστια αύξηση της γραφειοκρατίας, που συνοδεύει πλέον την εμπορική εκμετάλλευσή της, είτε μέσω της ενοικίασης είτε μέσω της πώλησης. Στην περίπτωση των ενοικίων υπήρξε και σταδιακή αύξηση του φόρου.

 • Το 2013 καθιερώθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια, με συντελεστή 10% για ετήσια έσοδα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Ωστόσο, μέχρι το 2016 ο αρχικός συντελεστής (για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) είχε αυξηθεί στο 15%, το υπερβάλλον ποσό μέχρι και τα 40.000 ευρώ, φορολογήθηκε με συντελεστή 35% (από 33%) και θεσπίστηκε ακόμη ένας συντελεστής 45% για τα ποσά άνω των 40.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κάθε ιδιοκτήτης-εκμισθωτής, ή αντίστοιχα πωλητής, οφείλει να συγκεντρώσει έναν σημαντικό αριθμό εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, προτού μπορέσει να μισθώσει ή να πουλήσει το ακίνητό του. Υπολογίζεται ότι, κατά μέσον όρο, απαιτείται ένας μήνας για να πραγματοποιηθεί μια πράξη στην αγορά ακινήτων, γεγονός που συνιστά τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των υπολοίπων χωρών-μελών της Ε.Ε. Το δε κόστος υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ για κάθε ακίνητο.

Χάος

 • Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί έγγραφα όπως η βεβαίωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το πιστοποιητικό ότι το ακίνητο δεν φέρει πολεοδομικές παραβάσεις και η βεβαίωση πληρωμής τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Ειδικά η τελευταία βεβαίωση είχε καταργηθεί το 2014, ακριβώς για να περιοριστεί η γραφειοκρατία, αλλά έκανε… δυναμική επανεμφάνιση το 2017.

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές του 2021 ξεκίνησε να ισχύει και η υποχρέωση όσων ιδιοκτητών μεταβιβάζουν ή μισθώνουν το ακίνητο να εκδίδουν πλέον την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας αυτής θα ξεκινήσει επισήμως από την 1η Φεβρουαρίου. Οσον αφορά την ταυτότητα κτιρίου, πρόκειται ουσιαστικά για έναν ηλεκτρονικό φάκελο, ο οποίος θα περιέχει όλα τα έγγραφα και στοιχεία που αφορούν το κάθε κτίριο ή οριζόντια ιδιοκτησία (π.χ. ένα διαμέρισμα) και έρχεται να προσθέσει μια σειρά δικαιολογητικών που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα στις συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η οικοδομική άδεια και τα σχέδια που τη συνοδεύουν.

 • Συγκεκριμένα, για την περίπτωση έκδοσης ταυτότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας (π.χ. διαμερίσματος) απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η οικοδομική άδεια του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της, τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων, εφόσον απαιτείται.

Επίσης, στην ταυτότητα κτιρίου θα πρέπει να υπάρχουν το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας ή η τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, ο πίνακας χιλιοστών ή και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, ο τίτλος ιδιοκτησίας, η σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια και αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου.

 • Καθυστερούν οι αποζημιώσεις για την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων λόγω της πανδημίας

Η πανδημία έχει αποτελέσει ακόμη μία πληγή, όχι μόνο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά ασφαλώς και για τους ιδιοκτήτες. Από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, έχουν επιβληθεί μέτρα υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, κατά 40%, σχεδόν στο σύνολο των εμπορικών ακινήτων (καταστήματα, εστίαση και μπαρ), των ξενοδοχείων και σε σημαντικό ποσοστό κατοικιών, με ορισμένες εξαιρέσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2020, όταν οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίου είχαν περιοριστεί κυρίως σε ακίνητα τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (π.χ. κινηματογράφοι και θέατρα).

 • Μέχρι και τον Οκτώβριο, η «αποζημίωση» των ιδιοκτητών για τις απώλειες των εσόδων τους ήταν η δυνατότητα να συμψηφίσουν μέχρι και το 30% αυτών με μελλοντικές φορολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
 • Αν, για παράδειγμα, κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραττε π.χ. μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ πριν από την πανδημία, θα είχε απώλεια 400 ευρώ λόγω του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου. Από αυτά τα 400 ευρώ, του παρασχέθηκε η δυνατότητα να συμψηφίσει το 30%, δηλαδή η αποζημίωσή του θα ήταν 120 ευρώ έκπτωση από μελλοντικές του φορολογικές υποχρεώσεις, ή το 12% του ενοικίου που θα εισέπραττε πριν από την πανδημία.

Το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020, η κυβέρνηση επανέφερε το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% και στα ακίνητα που μισθώνουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά (π.χ. εστίαση) όσο και στα ακίνητα που μισθώνουν οι υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις.

 • Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες το 50% των οικονομικών τους απωλειών, που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ύψους του ενοικίου. Στο ίδιο παράδειγμα, για απώλειες 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 200 ευρώ. Αυτή την περίοδο ξεκινούν οι πληρωμές για τα ενοίκια του Νοεμβρίου και από τις 15 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίου και αποζημιώσεις των ιδιοκτητών.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι μόλις το 50% των ιδιοκτητών έχει κατορθώσει να λάβει κάποιου είδους αποζημίωση, λόγω λαθών στη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων ή παραλείψεων των ενοικιαστών, που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο ενώ δεν δικαιούνταν. Μάλιστα, αυτό το έμαθαν οι ιδιοκτήτες περίπου 4-5 μήνες αφού είχαν υποβληθεί οι πρώτες δηλώσεις COVID (για τα ενοίκια Μαρτίου και Απριλίου), με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον σε διένεξη με τους ενοικιαστές τους.

 • Οι δηλώσεις COVID

Οπως έχει αναφέρει και η ΠΟΜΙΔΑ, κύριο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες παραμένει ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσής τους, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το επιτελείο της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται, μεταξύ άλλων, η άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη ηλεκτρονική αναγνώριση κι επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης ενοικίου και αυτόματη εκκαθάρισης της δήλωσης, χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή, ο ιδιοκτήτης-εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωση του ενοικιαστή του είναι αληθής και συνεπώς κι αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωση από το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται, η ΑΑΔΕ φαίνεται πως έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης και ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία σχετικό σχέδιο για την αυτοματοποίηση της όλης διαδικασίας, χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ και τον ΚΑΔ του εκάστοτε μισθωτή, ώστε να είναι σαφές το αν δικαιούται ή όχι μείωση ενοικίου.


Πολιτικός του 1821 ήταν ο κύριος Ιωάννης Κωλέττης. Μάλιστα, κύριε. Όταν ξεσηκώθηκε η Ελλάδα για να ελευθερωθεί μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας υπήρχαν πολιτικοί και τότε. Ένα το κρατούμενο. Ο εν λόγω παλιόπ@υστας ήταν αρχικομματάρχης, ιδρυτής κόμματος που το έλεγε “Της Φουστανέλλας”. Κανονικά το κόμμα του έπρεπε να το λέει “Φέσι με σαρίκι γαλλικό”. Γιατί;

 • Τρία ήταν τα κόμματα εκείνα τα χρόνια. Το “Γαλλικό”, αυτό της Φουστανέλλας του Κωλέττη, ο οποίος κυκλοφορούσε με τούρκικο φέσι. Το “Αγγλικό κόμμα” του αρχιπράκτορα Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Και το “Ρώσικο” στο οποίο στήριζε το 90% των καπεταναίων. Μάλιστα, κύριε. Πώς να υπολογίζει ο λαουτζίκος έναν αρχηγό κόμματος αν εκείνος δεν έχει από πίσω του μία μεγάλη ξένη δύναμη; Μία Αγγλία, μία Ρωσία, μία Γαλλία.

Ο Κωλέττης, από τα διαπρεπέστερα καθήκια που κυβέρνησαν την Ελλάδα, έτσι ή αλλοιώς ήταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός στην απελευθερωμένη πατρίδα. Ο πρώτος συνταγματικός κυβερνήτης. Ο εκλεγμένος, βεβαίως με νοθεία. Πέθανε στις 31 Αυγούστου, το 1847.

 • Διάβαζα πιτσιρίκι την εξωσχολική Ιστορία του τόπου μου κι αν τους είχα μπροστά μου κάποια χαμένα κορμιά, όπως τον Κωλέττη, ήμουν έτοιμος να τους σκοτώσω, να αδειάσω όλες τις σφαίρες επάνω τους. Φρικιαστικά πράγματα κάνανε οι άνθρωποι. Ποια Ελλάδα; Μη χάσουν την εξουσία. Μη μείνουν έξω από το παιχνίδι. Όχι να εκδιωχθεί ο Τούρκος κι αυτοί να μείνουν εκτός κόλπου.

Πανούργος ο Κωλέττης, ραδιούργος. Ο αρχιφαύλος. Μέγας ρουσφετάκιας. Το χειρώτερο; Με πουστιές δεν δίσταζε να βάζει λόγια στους καπεταναίους, να σκοτώνονται μεταξύ τους, να μην ισχυροποιηθούν πολιτικά. Η Ελλάδα αγωνιζότανε ακόμα, το 1824, εναντίον του κατακτητή κι αυτή η χαμούρα, ο Κωλέττης με τους άλλους συμμορίτες έστησαν εμφύλιο πόλεμο! Μωραίτες κατά Ρουμελιωτών. Παπαφλέσσας κατά Κολοκοτρώνη. Κυβερνητικοί κατά μη κυβερνητικών οπλαρχηγών.

 • Γεννήθηκε στο γραφικό Συρράκο των Ιωαννίνων ο Κωλέττης, σπούδασε ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας, έγινε γιατρός του γιου του Αλή Πασά, του Μουχτάρ, κι εκεί, στην αυλή των Ιωαννίνων πήρε τα πρώτα μαθήματα της δολοπλοκίας.
 • https://www.apodytiriakias.gr/

 • Ποιος είναι ο διάδοχος της Angela Merkel, Armin Laschet

Ο Armin Laschet διαδέχτηκε την Angela Merkel στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας. Έπειτα από δύο ψηφοφορίες, ο Laschet έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου, αφήνοντας δεύτερο τον Φρίντριχ Μερτς που έλαβε 466 ψήφους.

 • Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Armin Laschet όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάστηκε στο συνέδριο του CDU ως “φυσικός διάδοχος” της Angela Merkel. Χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη “εμπιστοσύνη”, τονίζοντας τη σημασία του να παραμείνουν τα πρόσωπα οικεία.

 • Οι 1.001 σύνεδροι και εκλέκτορες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Laschet τελευταίο στην προτίμηση των πολιτών. Ακόμη και η Angela Merkel φαίνεται πως ήταν υπέρ της εκλογής του. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας υποστηρίζει χαλαρότερα μέτρα περιορισμού για την πανδημία καθώς και πιο επιφυλακτική στάση στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.
 • Ως πρώην δημοσιογράφος, βουλευτής, ευρωβουλευτής, κρατιδιακός υπουργός και τώρα Πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, έχει σημαντική επιρροή στην οργάνωση των Χριστιανοδημοκρατών της περιοχής του, η οποία εκπροσωπείται στο συνέδριο με 300 από τους 1.001 συνέδρους.

“Υποψήφιο του ζιγκ ζαγκ” τον χαρακτήριζαν οι αντίπαλοί του, λόγω των συχνών παλινωδιών, οι οποίες άλλωστε του είχαν κοστίσει τελευταία σε δημοσκοπικά ποσοστά, δεν κατάφεραν όμως να του στερήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του CDU, τα βλέμματα στρέφονται στην Καγκελαρία. Η Angela Merkel είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την πολιτική, έπειτα από 16 χρόνια και το κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει υποψήφιο Καγκελάριο, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

 • Κανείς από τους τρεις υποψηφίους αρχηγούς του CDU δεν θα είναι υποψήφιος Καγκελάριος, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής ‘Αλμπερτ φον Λούκε, ο οποίος είχε και προβλέψει ότι ο κ. Λάσετ θα κέρδιζε μεν την εσωκομματική μάχη, καθώς αποτελούσε, όπως έλεγε, μια καλή λύση – γέφυρα, η οποία θα εγγυάτο την ενότητα του κόμματος, αλλά είναι πολύ αδύναμος για να γίνει Καγκελάριος.

Η μάχη λοιπόν για τον υποψήφιο –και πιθανότατα επόμενο– Καγκελάριο είναι τυπικά ανοιχτή. 

 • Την ίδια ώρα, ο δημοφιλέστερος πολιτικός για την Καγκελαρία, δεν έχει ακόμη εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός του αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πουτάνα πολυτελείας, ας την πούμε έτσι, είναι η Θεοδότη. Της υψηλής και της ποιοτικής κοινωνίας πόρνη, που η ίδια δεν θεωρεί πορνεία το ότι δίνεται σε διάφορους άνδρες, αλλά πως επιτελεί λειτούργημά, παρ’ ό,τι απαιτεί χρήματα και δώρα. Οι δε επιλογές της είναι μόνο εύποροι, μάλιστα χοντρού επαγγελματικού εισοδήματος.

Και η ίδια η Θεοδότη είναι πλούσια. Και καλλονή, μάλιστα συμφωνούν όποιοι την γνωρίζουν πως είναι περισσότερο όμορφή από τη φήμη της. Να, γιατί το κορίτσι είναι γκόμενα δύσκολη, εκλεκτική και για να βρεθεί με άνδρα, αυτός θα χρειαστεί, πέραν από τα προσόντα του στην… τσέπη, να την δελεάσει ως αρσενικός, να την «κατακτήσει».

Ποια είναι η κουβέντα μας; 469 χρόνια πριν τον Χριστό, γεννήθηκε ένας άνδρας του οποίου η ύπαρξή του, το πέρασμα του από τη ζωή, προσφερόταν να αγιοποιηθεί, να θεοποιηθεί. Ο Σωκράτης. Ο σοφός. Ο μέγιστος των σοφών, ο εκτός συναγωνισμού και γι αυτό το όνομά του απουσιάζει από τη λίστα των Επτά Σοφών της αρχαιότητας. Με την ευκαιρία της επετείου παραθέτω μια φάση στην οικία της Θεοδότης. Είναι αληθινή ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

Ένας ζωγράφος πινελιάρει ενώ θαυμάζει τα κάλλη της Θεοδότης. Σύνηθες σκηνικό. Αρκετοί ζωγράφοι ζητάνε από την πουτάνα που δεν αισθάνεται πουτάνα να την ζωγραφίσουν. Όπως διάφοροι παραλήδες, με τρόπους ευγενικούς κι όχι ως ”πελάτες”, ως επισκέπτες πορνείου, επιθυμούν να κερδίσουν την Θεοδότη.

 • Τέλος πάντων, μην το πολυτραβάμε,

κάποια ημέρα βρέθηκε στο σαλόνι της Θεοδότης και ο Σωκράτης, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε διότι τον έπεισε κάποιος, είτε διότι τον προσκάλεσε η ίδια η νεράιδα. Επί της ουσίας. Της λέει ο Σωκράτης:

«Δεν διαψεύδουν τα μάτια μου όλα όσα έχω ακούσει για σένα, Θεοδότη. Είσαι θεογκόμενα, τα θέλγητρά σου με προκαλούν, όμως δεν θα μείνω για πολύ κοντά σου. Είμαι πολυάσχολος, έχω κι αρκετές φίλες που με θέλουν κοντά τους νύχτα – μέρα, διότι χρειάζονται τις συμβουλές μου…».

Έκπληξη στην παρέα! Να μιλήσει έτσι ο ερωτύλος Σωκράτης για την Θεοδότη, την οποία σχεδόν σνομπάρισε. Μπαίνει κατ’ ευθείαν στο ψητό ο σοφός και τους βάζει στα δύσκολα:

«Φίλοι μου, σας ερωτώ. Ποιο είναι το σωστό. Εγώ, εμείς, να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στην Θεοδότη που θαυμάζουμε το υπέροχο κορμί της ή αυτή οφείλει ευγνωμοσύνη σ’ εμάς διότι γνωρίσαμε την ομορφιά της. Σας ερωτώ. Εάν η επίδειξη του ωραίου προσώπου της και των σωματικών προσόντων της είναι γι’ αυτήν χρησιμώτερη, τότε η Θεοδότη να μας ευγνωμονεί. Εάν, όμως, η θέαση μιας γοητευτικής κυρίας είναι ωφέλιμη σ’ εμάς, τότε πράγματι εμείς πρέπει να την ευχαριστούμε. Ποια είναι η γνώμη σας, λοιπόν.

Σωστά τοποθετεί το ζήτημα ο Σωκράτης, σχολιάζει κάποιος που προσθέτει: «Εάν η κυρία μας κέρδισε με την ομορφιά της, τότε αυτή είναι… κερδισμένη διότι εμείς θα κάνουμε γνωστή σε περισσότερους την ομορφιά της και η Θεοδότη θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη. Από την άλλη, αναρωτιέμαι, αν είμαστε πράγματι εμείς οι κερδισμένοι, εμείς που επιθυμούμε να την αγγίξουμε, όμως ερεθισμένοι μόνο από τον πόθο, φεύγουμε απ’ αυτήν χωρίς προηγουμένως να ικανοποιηθούμε ερωτικά».

ΘΕΟΔΟΤΗ: Μα τον Δία, αν είναι έτσι, τότε εγώ πρέπει να σας χρωστώ ευγνωμοσύνη για όσα θαυμάζετε επάνω μου.

Ο Σωκράτης αφού είχε μια κουβέντα στο πόδι με την μητέρα της Θεοδότης και μπάνισε στην πολυτελή οικία τις επίσης ελκυστικές υπηρέτριες, σκέτα μανούλια η καθεμία, ρώτησε την πόρνη αν έχει κάποιο…χωράφι.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Όχι, βέβαια! Πώς σου ‘ρθε αυτό, Σωκράτη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μήπως, Θεοδότη, ενοικιάζεις κάποιο σπίτι σου.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Ουδέν σπίτι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Είσαι μεγαλομέτοχος βιομηχανίας, Θεοδότη;
ΘΕΟΔΟΤΗ: Ούτε.
ΣΩΚΡΑΤΗ: Πώς, λοιπόν, κερδίζεις, όσα χρειάζεσαι.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Αν κάποιος γίνει φίλος μου και θέλει το καλό μου…, αυτά είναι τα έσοδά μου.

 • ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μα την Ήρα, Θεοδότη,

αντιλαμβάνομαι πως μια γυναίκα σαν εσένα μπορεί να αποκτήσει θαυμάσια περιουσία, πολύ καλύτερα αν διέθετε πρόβατα, γίδια, βόδια. Εσύ εύκολα αποκτάς ένα κοπάδι από φίλους. Αφήνεις, όμως, τη δουλειά στη τύχη της. Αν είχες στόχο να τσιμπήσεις εκείνον που εσύ θα σημάδευες, όχι όποιος στην πέφτει, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για εσένα.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Με ποιο τέχνασμα ένας φίλος θα έπεφτε επάνω μου σα μύγα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Με τρόπο καλύτερο απ’ εκείνο της αράχνης θα το κατάφερνες, μα τον Δία, Θεοδότη. Το ξέρεις ότι οι αράχνες αυτό που χρειάζονται για να ζήσουν το εξασφαλίζουν. Υφαίνουν λεπτό ιστό και ό,τι πέσει σ’ αυτόν είναι η τροφή τους.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Συμβουλεύεις να υφάνω ιστό για να τυλίξω τα θηράματά μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται μαστοριά, όπως η αράχνη, έτσι και ο κυνηγός που επιδιώκει ένα μικρής αξίας θήραμα, έναν λαγό, χρησιμοποιεί τεχνάσματα. Αν θέλει λαγούς που βόσκουν τη νύχτα, χρειάζεται σκυλιά κυνηγετικά της νύχτας. Αν οι λαγοί βγαίνουν ημέρα, ο κυνηγός έχει ανάγκη σκυλιά που οσμίζονται το θήραμα μόλις βγει από τη φωλιά του. Αν οι λαγοί τρέχουν πολύ γρήγορα, τα σκυλιά να είναι ταχύποδα. Επειδή, όμως, αγαπητή Θεοδότη, κάποιοι λαγοί διαφεύγουν και από τα ταχύποδα σκυλιά, ο κυνηγός στήνει δίχτυα, παγίδες στα μονοπάτια.

 • ΘΕΟΔΟΤΗ: Επιτέλους, Σωκράτη, με ποιο τρόπο εγώ θα κάνω θύμα μου τον άνδρα που θα βάλω στο σημάδι;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μα τον Δία χρειάζεσαι τον κατάλληλο «σκύλο», κάποιον που μετά από αποτελεσματική ανίχνευση θα επισημάνει εκείνους που θα λατρέψουν την ομορφιά σου. Ένας «σκύλος», ένας δικός σου άνθρωπος που γνωρίζει τον τρόπο να ρίξει στα δίχτυα σου εκείνους ακριβώς που θέλεις.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Ποια είναι τα… δίχτυα μου;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Το κορμί σου! Που είναι γεμάτο παγίδες!!! Έχεις το σώμα και εκείνη τη ψυχή που βοηθάει το σκοπό σου… Και με τις ματιές σου θα δίνεις υποσχέσεις σ’ αυτόν που καταλαβαίνεις αν νοιάζεται για πάρτη σου. Με το βλέμμα σου να απομακρύνεις εκείνον που ενδιαφέρεται μονάχα για την δική του ευχαρίστηση. Κι αν αυτός που σε ικανοποιεί κάποτε ασθενήσει, εσύ να τον επισκέπτεσαι, να τον φροντίζεις, μ’ όλη την καρδιά σου. Φαντάζομαι να ξέρεις να αγαπάς, όχι μόνον παθητικά, όχι μόνον με λόγια, αλλά με πράξεις.

 • ΘΕΟΔΟΤΗ: Μα τον Δία, δεν τα είχα σκεφθεί όλα αυτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Με ψεύτικη αγάπη, όπως ακόμα και με τη βία, δεν κατακτάς φίλο, ούτε τον κρατάς κοντά σου. Απεναντίας, κι ένα θηρίο θα μείνει μαζί σου και για χρόνο αν του προσφέρεις ευχαρίστηση.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Είναι αλήθεια. Λες αλήθεια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Πρώτα να ζητάς απ΄εκείνους που ενδιαφέρονται για εσένα τέτοιες χάρες, που έχουν πολύ μικρό κόστος. Κι εσύ να ανταποδίδεις με την ίδια διάθεση. Έτσι οι καλοί φίλοι θα μείνουν καλοί φίλοι και θα σ’ αγαπούν μεγαλύτερο διάστημα, και θα σου προσφέρουν τα μέγιστα. Ο καλύτερος τρόπος να δείξεις ότι συμπαθείς κάποιον είναι να του προσφέρεις τότε ακριβώς που το έχει ανάγκη. Αποκρουστικά, Θεοδότη, φαίνονται τα καλύτερα φαγητά όταν τα προσφέρεις πριν έλθει η όρεξη. Όταν τα προσφέρεις σε χορτάτους προκαλούν και βδελυγμία. Απεναντίας, και τα πιο ευτελή φαγητά φαίνονται ευχάριστα στους πεινασμένους.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Πώς να προκαλώ την… πείνα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μη βγάλεις τίποτα στο τραπέζι, ούτε να ρωτήσεις αν θέλει να γευματίσει κάποιος κορεσμένος. Όταν παρέλθει ο κορεσμός, όταν πλέον αισθανθεί την επιθυμία για συνεύρεση, τότε εσύ του δίνεις να καταλάβει πως πρέπει να συμπεριφέρεται σε εσένα με ευπρέπεια. Και να μη δείχνεις ότι επιθυμείς να τον ευχαριστήσεις. Και μέχρι πάλι να σε επιθυμήσει, εσύ να κρατιέσαι μακριά τους. Λάβε υπ’ όψιν ότι τα δώρα όταν προσφέρονται πριν από την επιθυμία τους για εσένα είναι πιο ακριβά από τα δώρα αφού εκείνοι θα έχουν ικανοποιηθεί.

 • ΘΕΟΔΟΤΗ: Εσύ, Σωκράτη, γίνεσαι συνεργός στην εξεύρεση φίλων μου;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Θα το κάνω! Μα τον Δία, εσύ αξίζεις γι’ αυτό. Με πείθεις.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Σίγουρα; Πώς μπορώ να σε πείσω, τελικά;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Θα το σκεφθείς. Αν με χρειάζεσαι, θα βρεις τον τρόπο να με καταφέρεις.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Να έρχεσαι συχνά στη βίλα μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Το είπα. Δεν είναι εύκολο να βρω ελεύθερο χρόνο. Έχω πολλά στο κεφάλι μου. Υποθέσεις προσωπικές, δημόσιες. Κι έχω αρκετές φίλες, φίλους, που δεν μ’ αφήνουν μέρα, νύχτα, διότι τους διδάσκω λόγια σαγηνευτικά να λένε, για να τους αγαπούν. Για ποιο λόγο θαρρείς ότι δεν φεύγουν από κοντά μου αυτός ο Απολλόδωρος και ο Αντισθένης; Γιατί έχουν γίνει της προσκολλήσεως ο Μάκης από τη Θήβα και ο Σάκης από το Άργος; Για να μαθαίνουν από μένα τρόπους που να κάνουν τους άλλους να τους αγαπούν. Χωρίς μαγικά λόγια, χωρίς μαγικούς τροχούς (σ.σ.Την σουσουράδα, το γνωστό πουλί, το δένανε σε τροχό, με την περιστροφή του οποίου έβγαινε μαγική φωνή, που μάγευε τους ανθρώπους).
ΘΕΟΔΟΤΗ: Γύρισε, λοιπόν, τον τροχό για να σ’ έχω πρώτα εσένα κοντά μου, Σωκράτη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Δεν θέλω να με μαγεύεις εσύ, αλλά να έρχεσαι σε μένα διότι με γουστάρεις.
ΘΕΟΔΟΤΗ: Σύμφωνοι. Θα έλθω σε σένα, αρκεί να με δέχεσαι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Σε δέχομαι, εκτός εάν μέσα μου βρίσκεται κάποια άλλη που αγαπώ περισσότερο.


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Καταλαβαίνω τον πόνο κάθε γονιού, αλλά δεν αντέχω να ακούω πως το παιδί που σάπισε στο ξύλο τον σταθμάρχη ειναι “διαμαντι” και “έχει πάρει Proficiency”. Για όνομα του θεού δηλαδή κάπου.
 • Ας μη βιαστούμε να αποδόσουμε ευθύνες στους γονείς σκεφτόμουν μέχρι που άκουσα τη μητέρα των δραστών του ξυλοδαρμού στο μετρό να λέει για το θύμα “ας αναλογιστεί τι έκανε”.

Η γυναίκα της φωτογραφίας είναι σερβιτόρα σε εστιατόριο του Ορλάντο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λέγεται Φλαβέιν Καρβάλιο, και είναι η ηρωίδα των ημερών, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εικόνα

Προβολή αυτού του νήματος Tweet  – https://twitter.com/Mitsogrande/status/1350911992320679937
 • “Τα παιδιά μου τα ξέρει όλη η γειτονιά. Είναι διαμάντια. Το ότι φοραγανε ίδια ρούχα, είναι σύμπτωση. Καμμιά σχέση δεν έχουνε με συμμορίες που λένε. Ο μεγάλος έχει Proficiency”. Είπε ο πατέρας των 2 ανηλίκων εν δυνάμει δολοφόνων. Αυτό είναι το πρόβλημα μεταξυ άλλων. Η άρνηση των γονιών!
 • O Κακλαμανάκης είχε καταγγείλει την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας κι ο Υφυπουργός Αθλητισμού επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πει «Δεν θέλω να ξέρω» Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα: youtu.be/rrlypAf5j5o

Snow Falls in Rome, and the Eternal City become magic

 • Μάνα ανήλικων: «Τραμπούκος ο σταθμάρχης! Τα παιδιά μου ήταν τρομαγμένα» dlvr.it/Rqqjxs

Εικόνα

 • Ήταν τρομαγμενα από την συμπεριφορά του αλλά καθόλου δεν φοβήθηκαν να τον πεθάνουν στο ξύλο τον άνθρωπο. Τι ακούμε μωρέ μας έχουν πέσει τα αυτιά..
 • Προφανώς λοιπόν τα καλλιεργημένα αυτά παιδιά με proficiency κιόλας όταν τρομάζουν μέσα στο σπίτι βλέποντας κάνα θρίλερ ας πούμε , την πλακώνουν στο ξύλο
 • Καμία έκπληξη για την συμπεριφορά των νεαρών τραμπούκων, μετά τίς δηλώσεις της μάνας των.
 • Έφτιαξε και μαλλί για να βγει στην τιβι που αν ήταν δικά μου θα είχα φύγει στο μπαγκλαντες
 • Φανταζομαι αν δεν ήταν και τρομαγμένα αυτά τα καημένα τα “παιδιά” τι χειρότερο θα πάθαινε ο ανθρωπος!!!!!!!
 • Δηλαδή νομιμοιποιούμαστε να συμπεριφερόμαστε κατά αυτό τον τρόπο σε όποιον μας τραμπουκίζει λεκτικά ή μας τρομάζει? Πολύ ωραίος συλλογισμός!