Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (17 Μαίου 2018)

Κανένας σεβασμός

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι πρωτοφανή και πολύ ανησυχητικά. Λίγη σημασία έχουν τα πρόσωπα. Οταν όμως ένας παλαιός και στέρεος θεσμός όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας κλυδωνίζεται και περνάει μεγάλη κρίση, αυτό κάτι σημαίνει. Είναι δείγμα βαθύτερης και μείζονος κρίσης των θεσμών στη χώρα μας. Και χωρίς αμφιβολία την ευθύνη γι’ αυτό έχει η κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ακόμη και το ΣτΕ σαν φορέα του ευρύτερου Δημοσίου…

Έντυπη Κ

 • Ο κ. Ερντογάν στο Μπάκιγχαμ

ΣΧΟΛΙΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Αποσυνάγωγο εκήρυξαν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καγκελαρίες και κυβερνήσεις των κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά άνοιξαν οι πύλες των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και έγινε δεκτός ο Τούρκος πρόεδρος με αβρότητα από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Ορθότατα βεβαίως, διότι ο λόγος πάντα περί πολιτικής και μόνον.

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι ότι η στρατηγική σχέση Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί αναγκαιότητα και όχι επιλογή.
 • Ξένοι αναλυτές έχουν διατυπώσει ήδη αυτή τη θέση.
 • Ο λόγος είναι ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει σε μία εργώδη δραστηριοποίησή της στο διεθνές επίπεδο.
 • Αυτό σημαίνει πρωτίστως μία περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, αλλά και με τις χώρες της Κοινοπολιτείας.
 • Στην πορεία προς Ανατολάς, η Τουρκία αποτελεί για τη Βρετανία μείζονα στρατηγικό σταθμό.

Ως δύο χώρες που βρίσκονται στα άκρα της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν, επίσης, κάθε λόγο να μην αισθάνονται άνετα με τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα ουσιαστικής παρεμβάσεως. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει τον πρώτο λόγο έναντι της Ευρώπης. Αυτό που απομένει είναι η επίπονη διείσδυση στην περιφέρεια της ηπείρου.

 • Η εντονότατη ανησυχία κάποιων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης έναντι της Ρωσίας είναι ένα θέμα προς αξιοποίηση από τη Βρετανία, που υπέγραψε, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Πολωνία Συμφωνία Συνεργασίας Αμύνης και Ασφαλείας, με σημασία μάλλον συμβολική.
 • Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί ουσιαστική διείσδυση στους Τούρκους και εν γένει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής και αναμένεται να εκφωνήσει προεκλογική ομιλία στο Σεράγεβο την προσεχή Κυριακή.

Ιστορικά και παρά τις διαφορές που υφίσταντο, η Βρετανία στάθηκε αρωγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έναντι της τσαρικής Ρωσίας. Η σύμπλευση της Υψηλής Πύλης με τον κάιζερ, υπό την πίεση των Νεοτούρκων, οδήγησε στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Αλλά σε περιόδους κρίσεως, οι σώφρονες ηγέτες επιστρέφουν στις σταθερές του παρελθόντος, δίχως ποτέ η Ιστορία να επαναλαμβάνεται, ασφαλώς. Από την άποψη αυτή, η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδος – Βρετανίας αποτελεί θετική εξέλιξη.

Έντυπη KΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

petroylakhs--3ΣΩΣΤΟΣ: Ενα ευτυχές και ειρηνικό ραμαζάνι ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους μουσουλμάνους της χώρας, με ανάρτησή του στο Twitter.«Σε όλους τους μουσουλμάνους στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, εύχομαι ένα ευτυχές και ειρηνικό ραμαζάνι. Ramadan Mubarak» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 • Prime Minister GR

Πρόθυμοι συνήγοροι

 • Οταν εξαντλούν το «ρεπερτόριο» τους, ως «ιεροδικαστές» του ΣΥΡΙΖΑ-Βεελζεβούλ, οι «αγαπημένοι» μας σχολιαστές, μετατρέπονται σε πρόθυμους «συνηγόρους» διαφόρων «αναξιοπαθούντων» συμπολιτών μας, που υφίστανται «άδικες» διώξεις.
 • Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, έχει την «τιμητική» του, σ’ αυτή την «υπέρ αδυνάτου» (που είσαι καημένε Λυσία) συνηγορία. Σε μια έξαρση, μάλιστα, «υπερασπιστικού» οίστρου, η περίπτωση του παρουσιάζεται ως μια σύγχρονη «υπόθεση Ντρέϋφους»! Εξ όσων γνωρίζουμε, βέβαια, ο αξιότιμος, πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, δε βρίσκεται σε κάποιο σύγχρονο «Νησί του Διαβόλου», σιδηροδέσμιος, αλλά διάγει βίο ελεύθερο και πλούσιο, εις την αλλοδαπή.
 • Είναι, μάλιστα, τόσο δεινή η θέση του, ώστε του παρέχεται η δυνατότητα, να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν, εκτός των εγχώριων τειχών, τη δικαστική του περιπέτεια, ακόμη και στην επ’ ακροατηρίω εκδίκαση μιας από τις εν λόγω υποθέσεις. Ενώ δε εκείνος ο Γάλλος λοχαγός, εβραϊκής καταγωγής, που υφίστατο εκείνο τον άδικο διασυρμό, θύμα του κλίματος αβυσσαλέου αντισημιτισμού, που είχε κυριεύσει και τη Γαλλία (παρακαλώ) των τελών του 19ου αιώνα, «πήγε σαν το σκυλί στ` αμπέλι», στην πρώτη, τουλάχιστον, φάση, της  δικαστικής του περιπέτειας, μέχρις ότου προκύψουν ατράνταχτα στοιχεία, δηλαδή το «πειστήριο του εγκλήματος» (modus operadi), που ήταν το πλαστογραφημένο, από τον τυχοδιώκτη, εξωνημένο Εστερχάζι, «μπορντερό» (επιστολή) για να πειστεί ο εξαιρετικά δύσπιστος, αρχικά, Εμίλ Ζολά, να εξαπολύσει το «Κατηγορώ» του, ο αξιότιμος κος. Γεωργίου απήλαυσε από της πρώτης στιγμής, της απλόχερης συνηγορίας, όχι μόνο των εγχώριων θαυμαστών του, αλλά και του συνόλου των γνωστών μας «θεσμών», σε μια σπάνια, γι’ αυτούς, ομοφωνία.
 • Πρόθυμοι συνήγοροι
 • Οι τελευταίοι, μάλιστα, δε χρειάστηκαν καν τα ατράνταχτα στοιχεία, που να αποδείκνυαν την αθωότητα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, πολύ δε περισσότερο, την  εναντίον του σκευωρία, αλλά πρόβαλλαν, με τη δύναμη της ισχύος τους, την αξίωση απαλλαγής του, ως «προαπαιτούμενου».
 • Τηρουμένων των αναλογιών, μας θυμίζει, από την «υπόθεση Ντρέϋφους», την «ανεπανάληπτη» δήλωση ενός εκ των σκευωρών στρατηγών, του Γαλλικού Γενικού Επιτελείου (θαρρούμε πως κατά σύμπτωση ήταν ο Μερσιέ….), όταν αποκαλύφθηκε η πλαστογράφηση του επίδικου, ιδιόχειρου σημειώματος, από τον άθλιο Εστερχάζι: «Ηταν μια πλαστογραφία πατριωτική»!
 • Ειλικρινά, αγαπητοί μου, θα ήταν πιο ειλικρινές, έστω και αν απέπνεε κάποιο κυνισμό, αν, «αντιγράφοντας» γνωστή γραφική φιγούρα, των ελληνικών δικαστηρίων, στη δεκαετία του ’80, αναφωνούσατε: «Είναι εθνική ανάγκη να αθωωθεί». Έστω, για να κλείσει η αξιολόγηση…
 • ΛΕΥΤ.ΚΑΝΑΣ

Ο μαγικός κόσμος των βυθών

 • Με σκοπό την αναγνώριση της γεωλογίας του βυθού και ανακάλυψης νέων οικοσυστημάτων, ερευνώντας τα μυστήρια της υποθαλάσσιας ζωής, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας «ΝΟΑΑ» πραγματοποίησε αποστολή στον Κόλπο του Μεξικού και οι εικόνες που κατέγραψαν τα υποβρύχια ρομποτικά οχήματα αποκάλυψαν μοναδικά πλάσματα που δεν έχει ξαναδεί ανθρώπινο μάτι, αλλά και ξεχασμένα από το θεό ναυάγια, όσα διαβάζουμε στα βιβλία και να σκεφθεί κανείς τι θα βρούμε αν πάμε και σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη!

Ο μαγικός κόσμος των βυθών

Πήρε φόρα ο πρόεδρος

Είναι κατανοητός ο λόγος της χρήσης σκληρού λεξιλογίου και ενίοτε ακραίας ρητορικής από πλευράς αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ειδικά αυτών που σύμφωνα με τις μετρήσεις βρίσκονται οριακά εντός ή εκτός Βουλής.

Όμως, αυτό επουδενί δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται συνεχής χρήση αυτής της πρακτικής. Να υπάρχει έστω ένα μέτρο.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος των Κεντρώων, αφού ξεσπάθωσε κατά της κυβέρνησης για το σκοπιανό, για τα ελληνοτουρκικά, για την αναλογική στην αυτοδιοίκηση, τώρα ήρθε η σειρά του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του οποίου ζητάει την κεφαλή επί πίνακι.

Υποστηρίζει συνεχώς ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης οφείλεται σε λάθος της ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού! Και το επανέλαβε εκ νέου μέσω ραδιοφώνου.

Βεβαίως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο λεγόμενος κεντρώος χώρος ποτέ δεν παραχώρησε τίποτα που αφορούσε στα εθνικά συμφέροντα. Εννοώντας δηλαδή, τους “προπάτορες” του κόμματός του, μιας και ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι η συνέχεια του κόμματος του Γέρου της Δημοκρατίας. Ουδέν σχόλιον.

 • Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΑντίπαλος του Μπουτάρη

Πλησιάζει ο καιρός που θ´ αρχίσουν οι ζυμώσεις στην Αυτοδιοίκηση ένεκα των εκλογών που θα διεξαχθούν του χρόνου το φθινόπωρο. Ήδη, ένας ένας και δειλά δειλά σε πρώτο χρόνο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δηλώνουν και κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους για τις υποψηφιότητες. Μείζον ενδιαφέρον, έχουν οι κεντρικοί δήμοι για τους προφανείς λόγους. Ένας εξ αυτών ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα αυτή τη φορά μάλλον θα βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο για την υπόθεση Μπουτάρη (έχει εξαγριώσει πολύ τους πολίτες), όσο και για την υποψηφιότητα του “γαλάζιου” Καλαφάτη.

Αντίπαλος του Μπουτάρη

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των «Εντάξει», το αργότερο έως τον Δεκέμβριο, περίπου έναν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Οι έγκυρες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο Σ. Καλαφάτης έχει ήδη αποφασίσει και θα είναι τελικά υποψήφιος απέναντι στον νυν δήμαρχο. Όσον αφορά τώρα, σε ορισμένα στελέχη της παράταξής του που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρουν για τη δημαρχία, αυτό θα διευθετηθεί. Πάντως, όλα δείχνουν ότι ο Μπουτάρης πλέον πρέπει να αρχίζει να ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατηγορία

Ο υπουργός που νόμιζε πως ήταν ο… Τσε!
ΒΗΜΑτοδότης 

Από πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων (ποιος δεν θυμάται τις επιθέσεις του στον Στέργιο Πιτσιόρλα) ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης (φωτογραφία) δίνει, ισχυρίζεται, αγώνα για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Και χθες επιτέθηκε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία κατά τον υπουργό ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό της Εγνατίας και την επέκταση της σύμβασης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο φάκελος που έχει στείλει το ΤΑΙΠΕΔ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το «Ελ. Βενιζέλος» είναι ελλιπής, γι’ αυτό και έχει κολλήσει.

«Εντάξει, εγώ έχω στο γραφείο μου φωτογραφία του Βελουχιώτη, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ποιον έχει, τον Τσε Γκεβάρα;» αναρωτήθηκε χαμογελώντας ο κ. Σπίρτζης.

Αν δηλαδή περνούσε από το χέρι του, θα είχαν πέσει… χθες οι υπογραφές στα δύο projects. Και ας έτριζαν τα κόκαλα του Βελουχιώτη.

Ο υπουργός που νόμιζε πως ήταν ο... ΤσεΕκεί όμως που το τερμάτισε ο κ. Σπίρτζης είναι όταν διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι θεσμοί από μόνοι τους θα μας ζητήσουν να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις αναγνωρίζοντας την πολύ καλή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Μάλλον δεν θα έχει πάρει το αφτί του ότι οι Γερμανοί έχουν ζητήσει να μπει στο νέο μεταμνημονιακό πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας και ρήτρα «μη αναστρεψιμότητας» ώστε να μην μπορεί η κυβέρνηση να ακυρώνει ψηφισμένα μέτρα.

Αλλά γιατί να αφήσει την πραγματικότητα να του χαλάσει μια ωραία προεκλογικού χαρακτήρα υπόσχεση;ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ

makrhs--3Ο Καρανίκας, η κάνναβη και οι Κινέζοι
ΒΗΜΑτοδότης 

Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί (και πώς να το είχατε αντιληφθεί), αλλά ο ταλαντούχος πρωθυπουργικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού Νίκος Καρανίκας αναβαθμίστηκε, τώρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς (και επενδυτικούς) σκοπούς. Και εξηγούμαι: Πρώτα απ’ όλα, όπως έμαθα, υπήρξαν ορισμένες βελτιώσεις στο καλά προστατευόμενο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής. Απέκτησε και τραπέζι… συσκέψεων. Δεύτερον, άρχισε και τις διεθνείς επαφές του για προσέλκυση επενδύσεων. Τρίτον, άρχισε και… περιηγήσεις ξένων ως άψογος ξεναγός, με τη βοήθεια βεβαίως του διερμηνέα της Βουλής. Είναι απορίας άξιο γιατί χρησιμοποιεί διερμηνέα, μήπως τα αγγλικά του δεν είναι τόσο καλά; Μάλλον αυτό συμβαίνει. Ιδού η απόδειξη.
ΒΗΜΑτοδότης 
 • Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Καρανίκας εγκαινίασε το τραπέζι συσκέψεων με μια ομάδα Κινέζων (αγνώστων λοιπών στοιχείων).
 • Εν συνεχεία πήρε τους Κινέζους και τον διερμηνέα στη διπλανή αίθουσα (δηλαδή το Εντευκτήριο Βουλευτών) για να τους ξεναγήσει.
 • Τώρα τι είδους ξενάγηση έκανε σε μια αίθουσα όπου βρίσκονται τα πορτρέτα όσων δεν βρίσκονται εν ζωή Προέδρων της Βουλής ουδείς γνωρίζει.
 • Πάντως τον άκουσα να εξηγεί στους Κινέζους δείχνοντας τα πορτρέτα ότι ο τάδε ήταν… President της Βουλής.
 • Και κάτι ακόμη. Ρώτησα τους Κινέζους τι κεράστηκαν στην επίσκεψή τους στη Βουλή και μου απάντησαν:
 • «Νεράκι».
 • Τώρα εάν υπήρξε συζήτηση για επενδύσεις στην κάνναβη, πού να το ξέρω;
ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 

Puente del Lago de Maracaibo, Venezuela

Puente del Lago de Maracaibo, Venezuela

Cayo Herradura, I.La tortuga, Venezuela

Cayo Herradura, I.La tortuga, Venezuela

CARAKAS

Σχετική εικόνα

Bahía de Patanemo en Carabobo Venezuela!

Bahía de Patanemo en Carabobo Venezuela!

Print Friendly, PDF & Email