To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (17/5)

***ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Οι Κουφοντινίστας…

Η Νικαράγουα της δεκαετίας του ’70 είχε τους Σαντινίστας, η Ελλάδα σήμερα έχει τους Κουφοντινίστας. Καμία σύγκριση, βέβαια. Οι Σαντινίστας έκαναν ολοκληρωτικό αντάρτικο εκείνη την εποχή για να ανατρέψουν τη φοβερή δικτατορία Σομόσα και το κατάφεραν χύνοντας πολύ αίμα, οι Κουφοντινίστας έχουν εξαπολύσει δικό τους «αντάρτικο πόλης» για να επαναφέρουν στο πολιτικό προσκήνιο έναν εκτελεστή, καταδικασμένο έντεκα φορές σε ισόβια για φόνους που είχε κάνει σε καθεστώς πλήρους δημοκρατίας.

Οι πρώτοι εκπροσωπούσαν τα φτωχότατα και καταπιεσμένα στρώματα πληθυσμού που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, οι δεύτεροι αποτελούν μια ομάδα μερικών δεκάδων καλοζωισμένων, που το σύνθημά τους προκύπτει από τη δραστηριότητά τους και δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ερήμωση, δήλωση, καταστροφή», εξισώνοντας ταυτόχρονα με τις πράξεις τους τη δημοκρατία με την ασυδοσία. Οι Σαντινίστας έκαναν πόλεμο για να επιβληθεί στοιχειώδης ισότητα, οι Κουφοντινίστας προσπαθούν να υπονομεύσουν κάθε έννοια νόμου και τάξης με πρόσχημα την αμφισβήτηση του κατεστημένου.

Στον πυρήνα του το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη και η δραστηριότητα των Κουφοντινίστας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της καθ’ ημάς δημοκρατικής Ευρώπης –άρα δεν μιλάμε για ανελεύθερα καθεστώτα– αυτή η μικρή ομάδα και το ίνδαλμά τους θα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Με νόμους και διατάξεις που δεν θα άφηναν πόρτες και παράθυρα νομικής εκμετάλλευσης από αυτούς και τους συνηγόρους τους, με επαρκή πρόληψη και καταστολή από τα σώματα ασφαλείας, αλλά και με πλήρη αποστασιοποίηση των καθιερωμένων κομμάτων και των στελεχών τους από κάθε μορφής τρομοκρατική δράση. Που θα καταδίκαζαν δηλαδή με κάθε ευκαιρία και όλες τις μορφές, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ολα αυτά θεωρητικά βεβαίως, καθώς το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είναι μάρτυρες της εξής κατάστασης:

  • α) Ο «ξεχασμένος» μέχρι πριν από λίγο καιρό Κουφοντίνας επανέρχεται στο προσκήνιο εκμεταλλευόμενος παραλείψεις του νόμου, νομικά τερτίπια και φόβο δικαστικών.
  • β) Υποδοχή και συγκέντρωση γύρω του προσώπων που τον θεωρούν αγωνιστή και ηγέτη κάθε φορά που έβγαινε από τη φυλακή, με αποκορύφωμα την προκλητική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.
  • γ) Με την ανοχή και τη θαλπωρή της σημερινής κυβέρνησης οι αναρχοαυτόνομοι μπαχαλάκηδες εξελίχθηκαν σε Κουφοντινίστας.
  • δ) Ανοικτές απειλές των Κουφοντινίστας ότι θα τα κάνουν «μπάχαλο» αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του «εκλεκτού» τους.
  • ε) Την πραγματοποίηση των απειλών και την ανικανότητα της αστυνομίας να προλάβει ή να κάνει συλλήψεις.

Τώρα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη ρίχνει το ανάθεμα στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανέχεται την ανομία. Αγνωστο τι πραγματικά συμβαίνει, εκείνο όμως που διαπιστώνεται είναι η ανικανότητα των αρμοδίων αρχών να διεισδύσουν στις τάξεις των Κουφοντινίστας και να προλάβουν ενέργειές τους – ενώ υποτίθεται ότι είναι γνωστοί και με πλούσιο παρελθόν κάποιοι από δαύτους, προσάγονται διάφοροι ύστερα από κάθε επεισόδιο και αφήνονται όλοι ελεύθεροι… Που σημαίνει ότι είτε πραγματικά υπάρχει κυβερνητική ανοχή, είτε έχουν τοποθετηθεί άχρηστοι σε καίριες θέσεις, είτε δεν ελέγχεται πλέον πολιτικά η αστυνομία. Μάλλον ισχύουν όλα!Έντυπη

****ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Το στρατηγικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

  • Δύο πράγματα μου έρχονται αμέσως στον νου: ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης και η σπουδαία ταινία τρόμου «Ο εξορκιστής». Η επιλογή δική σας…

ΦAΛHPEYΣ

Δεν είναι μυστικό ότι το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δίνει τον αγώνα της ζωής του. Προσπαθεί να κερδίσει μια θέση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – θέση, ας σημειωθεί, με την πολιτική έννοια και όχι από πλευράς εκλογικών ποσοστών, αν και πολύ θα το ήθελε. Είδαμε, επίσης, πως η αρχικά άτεγκτη Φώφη, προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα του χώρου που κλονίστηκε από τις αποχωρήσεις Ποταμιού, ΔΗΜΑΡ κ.λπ., τελικά υποχώρησε απέναντι σε όλους τους δυνάμει εσωκομματικούς αντιπάλους και έκανε σε όλους τα χατίρια που της ζήτησαν.

  • Μέχρι και η ίδια ανανεώθηκε, με τρόπο εντυπωσιακό, ας μου επιτραπεί να πω, ο οποίος όμως για κάποιον απροσδιόριστο λόγο με κάνει όταν τη βλέπω να σκέπτομαι πάντα το «Harrods», το «Harvey Nichols» και, γενικώς, το Knightsbridge του Λονδίνου.
  • Αλλά και το Ντουμπάι, να προσθέσω – το Ντουμπάι, στο οποίο δεν έχω πάει και δεν σκοπεύω να πάω ποτέ, αλλά το φαντάζομαι κάπως.

Ας επανέλθω όμως στο πολιτικό.Με τον σκοπό να χωθεί ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ επιτίθεται εξίσου και στο ένα κόμμα και στο άλλο. Κάνει σωστά, προφανώς, αφού η επιδίωξή του είναι να μπει στη μέση και να φτιάξει χώρο για να καθίσει εκεί άνετα. Το κάνει όμως με έναν τρόπο τόσο κουτό, ο οποίος στην πραγματικότητα καταφέρνει να τοποθετεί το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ αριστερότερα και αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο σκοπός τους δεν είναι ο χώρος ανάμεσα στους δύο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ –και ιδίως όταν αυτό εκφράζεται μέσω της προέδρου του ή του ΓΑΠ– δεν κατηγορεί τη μεν Ν.Δ. ως Δεξιά, τον δε ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά, ώστε να διαμορφώσει τον χώρο ενδιαμέσως. Κατηγορεί βεβαίως τη Ν.Δ. ως Δεξιά (που είναι κακιά και φθονερή εκ φύσεως, άσχημη, χοντρή, ατσούμπαλη και δεν ξέρω τι άλλο), αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί ως Ψευδοαριστερά, επειδή το ίδιο το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ εκφράζει την αληθινή Αριστερά. Αυτό είναι και το σαφές μήνυμα του τηλεοπτικού σποτ με το αυτοκίνητο.

Με τη στάση αυτή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ κόβει μεν ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, πού τους οδηγεί όμως; Πάντως όχι σε μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., διότι τότε η kolotoumba θα ήταν αντάξια του ίδιου Τσίπρα και η ξεφτίλα περίτρανη! Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ένα δυνάμει στρατηγικό πλεονέκτημα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ καταφέρνει να το μετατρέπει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς, το ότι αυτή η γραμμή εκφράζεται πρωτίστως από τη Φώφη και τον Γιώργο – τα δύο κορυφαία μυαλά του κινήματος. Οποιος αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των εκλογών και παρ’ όλα αυτά ψηφίζει ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, πετάει την ψήφο του σε έναν κάδο από τον οποίο θα τη μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε πρόεδρα»

Το είπε ο μοναδικός Τσαλακώτος, χθες στη Βουλή, ξεκινώντας την ομιλία του με ένα από εκείνα τα μακρόσυρτα αστεία του, που θα ήταν πετυχημένα αν δεν τα σκότωνε βάναυσα ο ίδιος με τον αξιοθρήνητο τρόπο που τα λέει. Ο Γιούκλιντ, βλέπετε, έχει ένα ρητορικό ύφος εντελώς βρετανικό, που βασίζεται σε περίπλοκα και πνευματώδη αστεία και το οποίο, επιπλέον, είναι εμφανώς επηρεασμένο από την αγγλική κωμωδία της δεκαετίας του 1970, περιόδου που συνέπεσε με τη νιότη του. Τον έχουν τσακώσει, άλλωστε, να μεταφέρει αυτούσια στον κοινοβουλευτικό λόγο του αγαπημένα του αστεία των Monty Python, όπως εκείνο με την ασθματική σαρανταποδαρούσα, που επιστρέφει από το σούπερ μάρκετ φορτωμένη με ψώνια.

Το πρόβλημα του Γιούκλιντ, όμως, είναι ότι η ρητορική του είδους που ο ίδιος θαυμάζει και προσπαθεί να ακολουθεί προϋποθέτει όχι μόνον γλωσσικά άψογη εκφορά, αλλά και θεατρικότητα, ενώ εκείνος ο καημένος κομπιάζει, τα μασάει, τα μπερδεύει, σε σημείο ώστε ο ακροατής να μορφάζει από τη λύπηση για τη φιλότιμη, μα τόσο άτεχνη προσπάθειά του. Και το προσδιορίζω ως πρόβλημα, επειδή αυτό τον γελοιοποιεί και εμποδίζει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του. Αν έχει…

Το πουκάμισο!

Να το πω με ένα σχήμα λιτότητας, εντύπωση προκάλεσαν οι φωτογραφίες από την πριβέ προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Αιγάλεω, στις οποίες βλέπουμε τον Θύμιο Λυμπερόπουλο να φωλιάζει κυριολεκτικά στη φιλόξενη αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα και να μένει εκεί, να κουκουβίζει, θαρρείς, στη ζεστασιά και την τρυφερότητα που επιτέλους βρήκε σε αυτή τη ζωή!

Ο Θύμιος μίλησε μάλιστα για τη σχέση με τον Αλέξη, που εξελίσσεται σε πολιτικό έρωτα:«Υπάρχουν δύο επιλογές για μένα: η Ν.Δ. του Μητσοτάκη με το διεθνές ταμείο και ο Αλέξης Τσίπρας και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Ουγκ! (Αυτό το προσθέτω εγώ για περισσότερη σαφήνεια, δεν το είπε εκείνος). Σημειωτέον ότι αυτά τα γλαφυρά ο Θύμιος τα είπε ως «νεοδημοκράτης του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, υπέρ του θεμιτού κέρδους των επιχειρήσεων και όχι του αθέμιτου». Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, εν ολίγοις. Ενας λόγος παραπάνω, δηλαδή, για να φοβάμαι ότι αν πετύχει πουθενά τον Θύμιο η Θοδώρα η Μεγαλοοικονόμου, θα τον ξεμαλλιάσει. (Είναι και πιο μεγαλόσωμη, ως γνωστόν).

Πάντως, στις συγκεκριμένες φωτογραφίες, το ανοίκειο –δηλαδή το σοκαριστικό, που λέμε στα ελληνικά– δεν είναι ο εναγκαλισμός των δύο ανδρών και η τρυφερότητα που βλέπουμε να εκδηλώνεται με αξιοσημείωτη σφοδρότητα. Δεν είναι ούτε το λουλουδάτο πουκάμισο του Θύμιου και πώς το έχει συνδυάσει με πουαντιγιέ σακάκι. Είναι μάλλον το λευκό πουκάμισο του Τσίπρα, πάνω στο οποίο ακουμπά το φρεσκοβαμμένο σκούρο καστανό μαλλί του ο Θύμιος. Η σκηνή είναι πολύ σκληρή και οι φωτογραφίες θα έπρεπε κανονικά να δημοσιεύονται μόνο εφόσον συνοδεύονται από προειδοποίηση για το περιεχόμενό τους.

Έντυπη

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

** Η Ουάσιγκτον συμπεριφέρεται σαν τους Φρουρούς της Επανάστασης το 1979 στο Ιράν, καταπατώντας τους διεθνείς νόμους. Αφού δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τον Μαδούρο, οι Αμερικανοί «κατέλαβαν» την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον. Αρχικώς οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον Κάρλος Βέκιο και τον Γκουστάβο Τάρε ως τους νόμιμους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ και της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών αντιστοίχως, αυτούς δηλαδή που στηρίζουν τον Γκουαϊδό.

** Ομως μπήκαν Βενεζουελάνοι και ακτιβιστές στην πρεσβεία,και έβγαλαν τους εγκάθετους. Στην συνέχεια η αμερικανική Αστυνομία έκανε έφοδο και προσπαθεί να βγάλει τους διαδηλωτές για να παραδώσει την πρεσβεία στους μη νόμιμους εκπροσώπους της Βενεζουέλας. Μιλάμε πράγματι για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Ότι ακριβώς έγινε το 1979 στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

** Αυτοκτονία στο Instagram. Μια 16χρονη κοπέλα από τη Μαλαισία απευθύνθηκε τους διαδικτυακούς της φίλους με το ερώτημα: «Πολύ σοβαρό, βοηθήστε με να επιλέξω: Ζωή ή Θάνατο;». Το 69% των «φίλων» του κοριτσιού στο Instagram επέλεξαν τελικά επέλεξαν το «Θάνατος». Λίγες ώρες αργότερα το κορίτσι πήδηξε από την ταράτσα του σπιτιού της. Τώρα διάφοροι νομικοί αναζητούν αν όσοι ψήφισαν «Θάνατο» έχουν ευθύνη. Αυτό είναι το θέμα ή ότι έχουμε εντελώς νέα φαινόμενα συμπεριφοράς όχλου;

** Μετά την Τουρκία και το Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Η ιρακινή κυβέρνηση, προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή, μόλις ολοκλήρωσε την απόκτηση όλων των αμερικανικών F-16 που είχε παραγγείλει. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Μόσχα έχει πλέον καλές σχέσεις με την Βαγδάτη. Κι όλα αυτά την ώρα που αποχωρεί μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

**Τεξανός επιχειρηματίας και εξερευνητής έκανε τη βαθύτερη κατάδυση στην ιστορία, στην περίφημη Τάφρο των Μαριανών, όπου ανακάλυψε πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων, με άλλα λόγια εκτός από δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη νέων θαλάσσιων ειδών, η αποστολή επιβεβαίωσε ότι τα ανθρώπινα σκουπίδια έχουν φθάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη μας ή όπως το λέει και η διαφήμιση τι δεν καταλαβαίνεις;…

**«Ο επικεφαλής του Eurogroup ζητά υψηλότερους μισθούς– ακόμη και στη Γερμανία» γράφει η γερμανική Die Welt. «Ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, θεωρεί ότι οι μισθοί στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλοί. Για το λόγο αυτό, η νέα γενιά ανησυχεί πολύ για το μέλλον. Όμως, αυτό δεν είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο του. Ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno ζητά υψηλότερους μισθούς στην ευρωζώνη, ως απάντηση στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη».

«Είναι μοναδική ευκαιρία για να παραμείνει η επόμενη γενιά των Βορειομακεδόνων (στη χώρα)», είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο. Χρησιμοποίησε τον όρο «Βορειομακεδόνες» όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών (και όχι το σκέτο «Μακεδόνες»). Έχει και αυτό τη σημασία του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε επίσης για τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια και για τις σχέσεις με Τουρκία και Ρωσία.

**Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, αναφερόμενο στους πολίτες της χώρας, τους αποκαλεί «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» (και όχι «Μακεδόνες»). Ενδιαφέρον έχουν και πολλοί διαδικτυακοί σύνδεσμοι, που επιβεβαιώνουν ότι η ονομασία Βορειομακεδόνες αρχίζει να αντικαθιστά το «Μακεδόνες», όπως τους αποκαλούσε πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών όλος ο πλανήτης.

Βρετανοί: Υπεύθυνοι της κυπριακής τραγωδίας και αμετανόητοι

Η Μεγάλη Βρετανία έδειξε για μία ακόμα φορά στην ιστορία της, ότι είναι εχθρός των κρατών που κατάφεραν να μην είναι πλέον αποικία της. Έδειξε ότι υπεύθυνη για την τραγωδία της Κύπρου, αφού είχε επιτρέψει (αν όχι παρακινήσει) στην Τουρκία να εισβάλει στο νησί το 1974. Το Λονδίνο δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων χαρακτήρισε την κυπριακή ΑΟΖ, «περιοχή με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση».
Βρετανοί: Υπεύθυνοι της κυπριακής τραγωδίας και αμετανόητοι
Ο κ. Ντάνκαν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση για την κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις. Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Όμως η δήλωσή του είναι διφορούμενη, αφού δείχνει να αφορά όλη την ΑΟΖ. Είναι γνωστό ότι η Μ. Βρετανία δεν αναγνωρίζει τα πλήρη δικαιώματα κυριαρχίας της Κύπρου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προβεί ήδη σε όλες τις δέουσες διαμαρτυρίες, ζητώντας από το Λονδίνο να ανακαλέσει. Το Λονδίνο όμως και προσφάτως στάθηκε εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού, διατήρησε την φιλοτουρκική της στάση, κρατώντας αντιευρωπαϊκές θέσεις.

Δημοσκοπικές ανατροπές

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειώσει μεγάλες δημοσκοπικές ανατροπές που προκάλεσαν πανικό στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, στην Πειραιώς επικρατεί ένας χαμός γιατί βλέπουν τις προβλέψεις τους να ανατρέπονται και την τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παράγει συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και αποσυσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες, που είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, η Πειραιώς να επιχειρήσει με διάφορα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να αλλάξει το κλίμα. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, το βράδυ των εκλογών θα επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι δείχνουν τα γκάλοπ

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει ως εξής: Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φτάσει δημοσκοπικά το 25%. Η θεαματική άνοδος του κυβερνώντος κόμματος οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδεται από τους επικοινωνιολόγους πρώτον στο κοινωνικό πακέτο, που είχε μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία και δεύτερον στην υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα, που σηκώνει μόνος του το βάρος της εκλογικής καμπάνιας με τις τηλεοπτικές του παρουσίες και τις πρωτοφανείς σε παλμό ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Ντέρμπι οι εκλογές

Η κατάσταση πριν από έναν μήνα σε δημοσκοπικό επίπεδο ήταν τραγική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γκάλοπ εμφάνιζαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο και στη Νέα Δημοκρατία προεξοφλούσαν εκλογική συντριβή του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, δέκα μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, η διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως των τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Μάλιστα με τη δυναμική που εμφανίζει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές έχουν γίνει ντέρμπι στην κυριολεξία, με το αποτέλεσμα να είναι ανοικτό.

Πρωτοφανής αντοχή

Οι Αμερικανοί ειδικοί, που έχει επιστρατεύσει η Νέα Δημοκρατία για τις ανάγκες της επικοινωνιακής καμπάνιας, έχουν εντυπωσιαστεί από την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ και από την ανταπόκριση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις λαϊκές μάζες. Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ευρώπη, που αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρή δημοσιονομική πολιτική, δεν είχε τέτοιες αντοχές. Με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σαλβίνι, τα υπόλοιπα κόμματα που κυβερνούν στην Ευρώπη καταποντίζονται ή χάνουν μεγάλο μέρος από τη δύναμή τους.

Χαμηλώνουν τον πήχη

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας στην εναγώνια προσπάθειά του να διαχειριστεί ένα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει στον κόσμο, έχει αρχίσει να χαμηλώνει τον πήχη της διαφοράς. Ενώ πριν από δέκα μέρες μιλούσαν για νίκη της ΝΔ με διαφορά δέκα και δώδεκα μονάδων, τώρα περιορίζουν τη διαφορά στις πέντε και έξι μονάδες. Δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα η Πειραιώς να αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις της, προετοιμάζοντας τους ψηφοφόρους της ΝΔ για την ψυχρολουσία του τελικού αποτελέσματος.

***Από το θρίαμβο με 12-15% διαφορά έφτασαν στο 7-8%, μετά μίλησαν για 5%, ο @AdonisGeorgiadi το κατέβασε στο 3,5%, κατόπιν άρχισαν να λένε για καθαρή νίκη με μία ψήφο και, σήμερα, κατέληξαν στην ήττα λόγω νοθείας! Νέα Δημοκρατία

Η κατάσταση πλέον με τη Νέα Δημοκρατία γίνεται απολαυστική. Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Παίρνω ποπ κορν και κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα για το θέαμα.

Ξεκίνησαν λοιπόν πριν από μήνες να πανηγυρίζουν για τη διψήφια διαφορά που έχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 12% πήγαινε κι ερχόταν, ζάλιζαν τα νούμερα.

***Όσο πλησιάζαμε προς τις εκλογές άρχισαν να το μαζεύουν. Και οι ίδιοι οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας και οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι δημοσκόποι. Οι διαφορές έγιναν μονοψήφιες, το 12% και το 15% έφτασαν στα μισά, στο 6% και στο 7%.

  • Μετά άρχισαν να μιλούν για το 4 και 5%. Είναι σημαντική διαφορά, τόνιζαν, δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να σταθεί μετά από αυτό.
  • Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Άδωνις. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε τον πήχη της διαφοράς στις 3,5 μονάδες μιλώντας στο Νews 24/7 88,6.

Κατόπιν άναψαν οι συζητήσεις πως και με μία ψήφο διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας μιλάμε για καθαρή νίκη και αυτό πρέπει να το αποδεχθεί η κυβέρνηση που δεν θα μπορεί, εννοείται, να παραμείνει ούτε μία ημέρα στην εξουσία.

Και τώρα; Σήμερα; Σήμερα λοιπόν άρχισαν να μιλούν για νοθεία. «Υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση– ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, εάν τα καταφέρουν και εάν τους το επιτρέψουμε ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα» δήλωσε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, τερματίζοντάς το.

Θα μπορούσα να έβαζα και τον Γρηγόρη Ψαριανό που αναρωτήθηκε χθες αν θα γίνουν τελικά εκλογές (ή θα εγκαθιδρύσει χούντα ο Τσίπρας) αλλά αυτός έπαψε να αποτελεί σοβαρή περίπτωση εδώ και καιρό οπότε δεν τον λαμβάνουμε πια υπόψιν μας.

Από τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νοθείας! Α ρε Τσιπρο-Μαδούροι και μπολσεβίκοι του ΣΥΡΙΖΑ, Σοβιετική Ένωση την κάνατε την χώρα, τον παράδεισο αυτόν που παρέδωσαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ… (www.efsyn.gr)

Print Friendly, PDF & Email