Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (16.2.2021)

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ


Σας παρουσιάζουμε τα 6 ελληνικά νησιά με μνημεία της UNESCO! Ταξίδι στην ιστορία…

Κέρκυρα

Πάνω από 18 μνημεία της UNESCO είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και μας περιμένουν να τα επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Εμείς στο travelstyle.gr σάς παρουσιάζουμε 6 ελληνικά νησιά που έχουν το προνόμιο να διαθέτουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 • Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του τόπου κάνουμε νοερά ένα ταξίδι σε τοποθεσίες όπου μνημεία πολιτισμού στέκουν αγέρωχα, γράφοντας με έντονα γράμματα στο βιβλίο του ελληνικού πολιτισμού την σπουδαία κληρονομιά της Ελλάδας. Εμείς σταθήκαμε σε 6 νησιά που μπορείτε να τα θαυμάσετε για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO στα ελληνικά νησιά

Σάμος

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης της Σάμου ή αλλιώς Πυθαγόρειο και ο ναός της Σάμιας Ήρας, που κοσμούν το λιμάνι της Σάμου, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας UNESCO το 1992.

Χίος

Η Νέα Μονή Χίου μαζί με τη Μονή Δαφνίου και τη Μονή Οσίου Λουκά συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο το 1990 ως εξαιρετικά παραδείγματα Βυζαντινής Τέχνης με τα υπέροχα μωσαϊκά σε χρυσό φόντο, ενώ επίσης πληρούν όλα τα απαραίτητα αισθητικά και αρχιτεκτονικά κριτήρια.

Ρόδος

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου συμπεριλήφθηκε στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς το 1988.

Πάτμος

Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα στο Αιγαίο, ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO από το 1999 μαζί με το ιστορικό κέντρο της χώρας της Πάτμου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου θεωρείται το μέρος στο οποίο ο Ιωάννης είδε τα οράματα τα οποία κατέγραψε στην Αποκάλυψη.

Δήλος

Το νησί της Δήλου είχε πολύ σημαντική θέση από την αρχαιότητα καθώς η Άρτεμις και ο θεός του ήλιου Απόλλωνας είχαν γεννηθεί εκεί.

Κέρκυρα

Το 2007 συμπεριλήφθηκε η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, αναγνωρίζοντας τα απαράμιλλης ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας φρούρια και τα πανέμορφα καντούνια στα οποία μπορείτε να χαθείτε άφοβα.

*******

 • Το ρίσκο των άλλων

Το ρίσκο των άλλων | tovima.gr

Ομολογώ ότι με εξέπληξε ο θόρυβος και οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δέχεται το ρίσκο επέκτασης της κορωνοϊού από τον συγχρωτισμό και τον συνωστισμό των πολιτών σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας (Alpha, 9/2). Το ρίσκο των άλλων, φυσικά. Ο άνθρωπος δεν είπε τίποτα περισσότερο από ό,τι λέει (και κάνει…) συνήθως η Αριστερά.

Με το ρίσκο των άλλων έσυρε τη χώρα στα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο. Με το ρίσκο των άλλων υποσχόταν να καταργήσει τα Μνημόνια «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Με το ρίσκο των άλλων πήγε να μας βγάλει από το ευρώ. Η διαφορά είναι πως (σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’40…) η Αριστερά του 2015 είχε την ευγενή καλοσύνη να ρωτήσει τη γνώμη μας με εκλογές και δημοψήφισμα.

Αλλά η γνώμη φυσικά δεν αναιρεί το ρίσκο. Ετσι αναιρέθηκε η γνώμη.Το ρίσκο των άλλων αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο κάθε αριστερής επιλογής. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Αριστερά θεωρεί πως τίποτα δεν υπέρκειται των στόχων της.

Αν χρειάζεται να αιματοκυλιστεί μια χώρα για να ανέβει η Αριστερά στην εξουσία, η εξουσία της Αριστεράς αξίζει το ρίσκο της αιματοχυσίας. Πόσες φορές δεν το έχουμε δει στην παγκόσμια ιστορία;

 • Αν η απόρριψη του αντιπάλου οδηγεί σε αγριότητες τύπου Marfin ή Αγανακτισμένων, η απόρριψη αξίζει το ρίσκο της αγριότητας.
 • Αν η πολιτική επικράτηση περνάει μέσα από την οικονομική καταστροφή, η επικράτηση αξίζει το ρίσκο της καταστροφής.
 • Αν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος να εκτοξεύσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, η διαμαρτυρία αξίζει το ρίσκο της εξάπλωσης μιας πανδημίας…
 • Σε όλες τις περιπτώσεις, το παραταξιακό πρόταγμα προέχει οιασδήποτε άλλης έγνοιας, φροντίδας, αναφοράς ή κόστους. Αξίζει το ρίσκο.

Υπό αυτή την έννοια ο Τσίπρας ούτε είπε ούτε έκανε κάτι πρωτοφανές ή ασυνήθιστο στις σημερινές συνθήκες. Και για αυτό ήταν αμήχανη η ανασκευή του.

Είχε προηγηθεί το ΚΚΕ με τις καταλήψεις των σχολείων και τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Ακολούθησαν διάφοροι του ΣΥΡΙΖΑ με τις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο. Και φυσικά ο Βαρουφάκηςως γενικός ανυπάκουος μαϊντανός.

 • Διότι αυτό που αισθάνεται συνολικά η Αριστερά είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία δεν είναι παρά μια υπερβολή, ένα κατασκεύασμα ή ένα πρόσχημα το οποίο αποβλέπει να περιορίσει τα δικαιώματά της και να φιμώσει τη φωνή της.

Ο Τσίπρας (αλλά και ο Κουτσούμπας και ο Βαρουφάκης) το είπαν περίπου καθαρά στη Βουλή. «Να μη νομοθετείτε για να μη διαδηλώνουμε» διότι «δεν γίνεται να νομοθετείτε και να μη διαμαρτυρόμαστε» (11/2). Η νομοθέτηση και η διακυβέρνηση έχουν ως προϋπόθεση τη διαμαρτυρία!

Στην ουσία πρόκειται για μια δυστοπική αντίληψη, η οποία παραπέμπει στο πρόσφατο προηγούμενο των «ψεκασμένων» και η οποία (για να είμαστε δίκαιοι) δεν κυκλοφορεί μόνο στην Ελλάδα.

Σε πολλές δημοκρατικές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία κ.λπ.) οι αναγκαίοι υγειονομικοί περιορισμοί εκλαμβάνονται από διάφορες ανορθολογικές μειοψηφίες ως σχέδιο εγκλωβισμού τους. Από εκεί και πέρα φυσικά ο καθένας καλείται να επιλέξει ποια λογική θα ακολουθήσει. Μια λογική που θα ελαχιστοποιεί το ρίσκο των πολλών; Ή μια λογική που θα τζογάρει με το ρίσκο των άλλων; Περιττό να σημειώσω πως η κάθε επιλογή έχει και τις συνέπειές της.

 • Οι εχθροί

Ο Μητσοτάκης κάνει την πατάτα με τον συνωστισμό στην Ικαρία. Δεν πρόλαβαν να περάσουν 48 ώρες και ο Τσίπρας εμφανίζεται αυτοβούλως στην τηλεόραση του Alpha να πλειοδοτήσει στην πατάτα του Μητσοτάκη εκστομίζοντας την απίστευτη ατάκα ότι «βεβαίως δέχομαι» το ρίσκο του κορωνοϊού στις διαδηλώσεις. Και πριν κλείσει άλλο ένα 24ωρο ο Ερντογάν πλειοδοτεί του Τσίπρα με μια απρόκλητη και ακατανόητη προσωπική επίθεση στον Μητσοτάκη.

Ειλικρινά δεν ξέρω ποιες είναι οι προσωπικές σχέσεις του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και τον Τσίπρα. Αλλά αν έχεις τέτοιους εχθρούς, τι να τους κάνεις άραγε τους φίλους;

 • Δυστυχώς, χάνει στροφές

Πρώτα ήταν η αποτυχία της Μέρκελ και της γερμανικής προεδρίας απέναντι στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Ακολούθησε ο προβληματικός χειρισμός των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το κερασάκι ήλθε με την ντροπιαστικά αποτυχημένη επίσκεψη του Μπορέλ στη Ρωσία.

 • Είναι προφανές νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χάνει στροφές. Σχεδόν εξήντα πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια ενιαία διεθνή προσωπικότητα, η οποία να επιβάλλεται και στον Ερντογάν και στον Πούτιν και στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Για την ακρίβεια, η Ευρώπη δεν τρομάζει κανέναν. Η λογική του κατευνασμού έχει τόσο πολύ διαποτίσει το πολιτικό λογισμικό της που έχει γίνει δεύτερη φύση. Δεν φαίνεται να διαθέτει άλλη λογική.

 • Υποθέτω πως οι νέες απειλές Μπορέλ για κυρώσεις στη Ρωσία θα έγιναν δεκτές στο Κρεμλίνο με ομοβροντίες τρανταχτού γέλιου. Αλλωστε και εκείνες οι άλλες κυρώσεις που θα έφερναν τη δημοκρατία στη Λευκορωσία τι έχουν γίνει εν τω μεταξύ;

Αποτέλεσμα; Σε έναν πλανήτη όπου ακόμη και η Βραζιλία ή η Ινδονησία υποδύονται τις μεγάλες δυνάμεις, η Ευρώπη παρακολουθεί κρυπτόμενη και ασθμαίνοντας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό αλλά νομίζω καίριο. Τι συμβαίνει;

 • Διανύει η Ευρωπαϊκή Ενωση μια κακή περίοδο επειδή έτυχε να βρεθεί στα χέρια μιας μετριότατης πολιτικής ηγεσίας;
 • Ή μήπως το «μοντέλο της Ρώμης» που τη γέννησε και τη συντρόφευσε έως τώρα έχει εξαντλήσει τα όριά του;

Προσωπικά δεν θα απέκλεια και μια τρίτη εξήγηση.

Οτι η λογική του κατευνασμού, του αργόσυρτου παζαριού και της νεφελώδους διαπραγμάτευσης δεν αποτελεί απλώς μέθοδο λειτουργίας αλλά έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά σε δόγμα άσκησης πολιτικής.

Το βέβαιο είναι ότι δρόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται όλο και πιο δύσβατος. Για πολλούς λόγους αλλά και για έναν εξαιρετικά απλό. Οπως έλεγε κι ο Μπίσμαρκγια τα συστήματα διεθνών συμμαχιών, σε ένα σύστημα ή θα είσαι ένα από τα κέντρα του ή δεν είσαι τίποτα.

******

 • Η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη για τους «επισπεύδοντες»
Η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη για τους «επισπεύδοντες» | tovima.gr

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του προς στους «σπεύδοντες» και «επισπεύδοντες» υπουργούς που δεν χάνουν ευκαιρία να προαναγγείλουν ή, ακόμη χειρότερα, να προκαταλάβουν κυβερνητικές αποφάσεις σε τούτους τους δύσκολους και ευαίσθητους πανδημικούς καιρούς. Τα πρωθυπουργικά βέλη, παρότι μη προσωποποιημένα, «χτύπησαν» διαφόρους, ιδιαιτέρως τους πιο κινητικούς και δραστήριους.

 • Ορισμένοι εκτίμησαν ορθά ότι πρώτος «εβλήθη» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος το πρωί της περασμένης Τρίτης είχε σπεύσει όντως να προαναγγείλει το τρίτο lockdown στην Αττική. Προηγήθηκε δηλαδή της απογευματινής κυβερνητικής σύσκεψης, στη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις και ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις. Διερευνώντας το παρασκήνιο, διαπιστώσαμε ότι ο υπουργός Υγείας δεν έδρασε εν κενώ.

Είχαν προηγηθεί διαφωνίες στη σύσκεψη της προπερασμένης Παρασκευής όπου επικράτησε η άποψη να καθυστερήσει η κυβέρνηση το τρίτο «κλείδωμα» μέχρι την πλήρη επιβεβαίωση της έξαρσης του τρίτου πανδημικού κύματος στην Αττική. Εκεί ο κ. Κικίλιας και πλήθος λοιμωξιολόγων είχαν ταχθεί υπέρ του γρήγορου και προληπτικού «απαγορευτικού». Ωστόσο μειοψήφησαν και την Τρίτη, όταν η αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαίωσε την άποψή του, έσπευσε να πάρει το αίμα του πίσω.

 • Το γεγονός όντως ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν έλαβε τις διαστάσεις που έδωσαν ορισμένοι. Ο Πρωθυπουργός, όπως εξηγούν οι συνεργάτες του, ενοχλείται κυρίως από την περιχαράκωση των υπουργών στον τομέα ευθύνης τους. Οι περισσότεροι είναι αλήθεια ότι δέχονται πολλαπλές πιέσεις τούτο τον καιρό από τους δικούς τους συνεργάτες και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του τομέα τους.

Ο Κικίλιας από τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, ο Αδωνις από τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες κ.ο.κ.. Στον βαθμό που κάμπτονται υπό το βάρος αυτών των πιέσεων και τοποθετούνται αναλόγως, χάνεται στην κυριολεξία η μπάλα, το παιχνίδι παύει να είναι συλλογικό και επικρατούν οι κακοφωνίες και οι αυτοαναιρέσεις.

 • Ετσι η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται ενιαία, ούτε συντονισμένη, χάνοντας βαθμιαία την αξιοπιστία της. Αυτή τη συνέπεια θέλει να αποφύγει ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζουν οι συνεργάτες του. Αλλωστε ο ίδιος δήλωσε ότι μόλις πρόσφατα ανασχημάτισε την κυβέρνησή του, έχει κάνει τις αξιολογήσεις και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

******

Περί εκπροσώπων… έρημων και απρόσωπων

Με αφορμή και αυτά τα φαινόμενα κακοφωνίας, έτυχε να παρακολουθήσουμε μια συζήτηση προσφάτως για τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις και προφανέστατα η σημερινή. Οι δύο συνομιλητές μας αναζητούσαν στον χρόνο πρόσωπα που έπαιξαν όντως ρόλο ουσιαστικό στα θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

 • «Πες μου πόσοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν καταγραφεί στη μνήμη σου» ρώτησε ο ένας. «Οντως» απάντησε ο έτερος «δεν είναι πολλοί, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «αν εξαιρέσεις τον Λαμπρία στα χρόνια του Καραμανλή, τον Λαλιώτη στην εποχή του προγράμματος σταθεροποίησης μεταξύ 1985 και 87 και την παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου δίπλα στον Παπανδρέου στα χρόνια των διώξεων και της αντιπολίτευσης, δεν μπορείς να διακρίνεις πολλούς άλλους».

«Ισως» συνέχισε «μπορώ να θυμηθώ κάπως τον Τηλέμαχο Χυτήρη, τον Δημήτρη Ρέππα και άντε τον Θοδωρή Ρουσόπουλο στη διάρκεια της θητείας του Κώστα Καραμανλή».  «Οντως» ανταπάντησε ο πρώτος, «από εκεί και πέρα το χάος». «Γιατί όμως;» επέμεινε ο πρώτος και έδωσε σχεδόν αυτόματα την απάντησή του:

 • «Γιατί απλούστατα οι  περισσότεροι των προαναφερθέντων διέθεταν γνώση, εμπειρίες και ιδιαιτέρως ήσαν πολιτικά αυθύπαρκτοι, πραγματικοί παραγωγοί πολιτικής, και όχι απλοί μεταφορείς της όποιας γραμμής, όπως οι πιο πολλοί των νεότερων χρόνων».
 • «Πράγματι» συμπλήρωσε ο δεύτερος «πιο πρόσφατοι έγιναν εκπρόσωποι κατ’ ανάθεση, η όποια εξουσία τους ήταν δοτή, για αυτό και μόλις έφυγαν οι προβολείς από πάνω τους χάθηκαν…». Αυτά τα ολίγα περί εκπροσώπησης και επικοινωνίας ας τα γνωρίζουν οι αναθέτοντες τα καθήκοντα και όσοι με ευκολία περισσή και άνεση τα αναλαμβάνουν.

*****

 • Ο άγνωστος πόλεμος με τα φωτοβολταϊκά

Πυρετός αγορών επικρατεί στην ύπαιθρο χώρα. Διάφορες ηλιόλουστες αγροτικές ζώνες πολιορκούνται στην κυριολεξία από φιλόδοξους επενδυτές, ξένους κατά βάση, προερχόμενους από εξωτικές χώρες, που διεκδικούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να στήσουν υπερμεγέθεις φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 • Προσφέρουν μάλιστα μυθώδη ποσά, πολύ πάνω από την τρέχουσα αξία των χωραφιών και ανταγωνίζονται με άνισους όρους ταπεινούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που θέλουν να μεγαλώσουν τη δουλειά τους. Σε ένα από τα παραγωγικά οροπέδια της Κεντρικής Ελλάδας διεκδικούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις 10.000 στρεμμάτων και προσφέρονται αμοιβές κάμποσων χιλιάδων ανά στρέμμα.

Οι εκεί αγρότες-παραγωγοί διαμαρτύρονται, νιώθουν ότι βαθμιαία κινδυνεύουν να χάσουν το όποιο παραγωγικό τους πλεονέκτημα και μαζί βεβαίως φοβούνται ότι οι μαζικά τοποθετημένοι ηλιοσυλλέκτες θα μεταβάλουν το μικροκλίμα της περιοχής τους. Τείνει να εξελιχθεί, με άλλα λόγια, ένας ξένος και άγνωστος προς τα ήθη μας πόλεμος μεταξύ ηλεκτροπαραγωγής και παραγωγής τροφίμων, τις συνέπειες του οποίου δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

 • Εκείνο που εύλογα ωστόσο μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρωταγωνιστήσει διεθνώς τα επόμενα χρόνια. Και γι’ αυτόν τον λόγο και για πολλούς άλλους προφανώς ίσως θα έπρεπε οι νέοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας, που κατά σύμπτωση εκλέγονται από γεωργικούς νομούς, να βάλουν φρένο στην επέκταση των φωτοβολταϊκών σε καλλιεργήσιμες ζώνες. Αρκούν οι ακαλλιέργητες πλαγιές για αυτές τις νεωτερικές κατά τα άλλα επενδύσεις.

******

Ο Τζο Μπάιντεν
 • Τουρκικοί ελιγμοί στην Ουάσιγκτον

Η Αγκυρα έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» στην Ουάσιγκτον ώστε να εξωραΐσει την εικόνα της και να πείσει τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πόσο αναγκαία είναι για τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και πόσο… αξιόπιστος σύμμαχος είναι. «Κλειδί», θεωρούν πολλοί στην Αγκυρα, μπορεί να αποδειχθεί η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ.

 • Για να το επιτύχει αυτό η Αγκυρα έχει κινητοποιήσει όχι μόνο πολιτικούς μοχλούς αλλά και τους διαύλους της στις αμερικανικές δεξαμενές σκέψεις. Μία από αυτές είναι το Atlantic Council, με το οποίο παραδοσιακά η Αγκυρα διατηρεί στενότατες σχέσεις – κάτι που πολλοί στην Αθήνα παραβλέπουν. Ετσι εξηγείται, σημείωναν ενημερωμένες πηγές, και το πρόσφατο άρθρο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Καλό είναι ορισμένοι κύκλοι στην ελληνική πρωτεύουσα να τα προσέχουν αυτά και να κινούνται προληπτικά…

Περίεργα παιχνίδια με τους Βλάχους

 • Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ορισμένων να επαναφέρουν εμμέσως και υπογείως στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα, αυτό της βλάχικης εθνοτικής (μειονοτικής) ομάδας, δημιουργώντας μικρές αλλά επικίνδυνες εθνικιστικές εστίες που οι Ρουμάνοι κυρίως θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν, όπως επιχείρησαν στα χρόνια της Κατοχής.

Με πρόσχημα του δήθεν κινδύνου να εξαφανιστούν τα «βλάχικα», έχουν προχωρήσει τελευταίως στην έκδοση βιβλίων για την εκμάθηση της «βλάχικης γλώσσας», για αυτό το προφορικό γλωσσικό ιδίωμα που διατηρείται από γενιά σε γενιά και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή.

 • Ενδεικτικό των προθέσεων είναι το γεγονός ότι για τη γραπτή απόδοση της «βλάχικης γλώσσας» χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, και όχι το ελληνικό. Οσοι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη εκδοτική δραστηριότητα δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι εμπνευστές της προσπάθειας στοχεύουν στην παρουσίαση αρχικώς μιας γλωσσικής και πολιτιστικής μειονότητας και ακολούθως να διεκδικήσουν αναγνώριση εθνικής μειονότητας.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της λατινικής για τον εγγραμματισμό της «βλάχικης γλώσσας» αποτελεί σημείο τριβής τα τελευταία χρόνια και έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και τις διαμαρτυρίες του βλαχόφωνου ελληνισμού, δηλαδή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, του Συλλόγου Βλάχων Επιστημόνων και της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτυονίας.

 • Οπως μας μεταφέρουν οι γνωρίζοντες, πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκονται πρόσωπα που συνεργάζονται με το γνωστό και μη εξαιρετέο Κέντρο Ερευνας Μειονοτικών Ομάδων, ορισμένοι πανεπιστημιακοί που έχουν συγκροτήσει την «Εταιρεία για τη Μελέτη του Πολιτισμού των Βλάχων» και η γνωστή «παρέα» από τους «ρουμανίζοντες» βλάχους της Βέροιας.

Πιθανολογείται δε ότι η όλη δραστηριότητα χρηματοδοτείται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων μειονοτικών ομάδων. Προειδοποιούμε ότι το όλο θέμα δεν είναι απλό, χρειάζεται προσοχή και λεπτούς χειρισμούς…

 • Η κούρσα για την επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αποδεικνύεται τελικά πιο σκληρή από όσο αναμενόταν. Στην εκκίνηση βρέθηκαν 10 υποψήφιοι, αλλά πλέον έχουν απομείνει τέσσερις. Η Αννα Διαμαντοπούλου (φωτογραφία) έχει μείνει στη μάχη, μαζί με τη σουηδή πρώην επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας Ματίας Κόρμαν και τον Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρο της πανίσχυρης BlackRock από την Ελβετία.

Υπήρχε η ελπίδα ότι ως τις 18 Φεβρουαρίου θα είχε ξεκαθαρίσει ποιοι θα ήταν οι δύο μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επέλεγε τον επόμενο ΓΓ του Οργανισμού (η θητεία είναι πενταετής και ξεκινά την 1η Ιουνίου 2021), αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η θέση είναι κομβική – για πολλούς λόγους. Ο ΟΟΣΑ, «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου και όχημα, μαζί με το Σχέδιο Μάρσαλ, της αμερικανικής συνδρομής στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης, έχει πλέον διευρύνει τους ορίζοντές του.

 • Αυτοί φθάνουν, μέσα από τον απαραίτητο γεωπολιτικό φακό, ως την Κίνα και τη διαχείριση της νέας υπερδύναμης. Τούτο ίσως εξηγεί και τη σκληρή μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο και αναμένεται να καταλήξει σε αποτέλεσμα εντός του Μαρτίου. Από την άποψη αυτή, η διεκδίκηση της κυρίας Διαμαντοπούλου συνιστά αναμφίβολα επιτυχία.

*****

ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 • Ν.ΤΖ: Γνωστοι μου που έχουν εμβολιαστεί, είναι κατενθουσιασμένοι με την οργάνωση κ διεκπεραίωση του εμβολιασμού. Αρκετοί από αυτους, ΔΕΝ είναι ψηφοφόροι της @neademokratia. Είμαστε σοβαρό κράτος, τελικά!
 • Γ.Ε: Πάτημα Χαλανδρίου τώρα. Γεια σας…

  Εικόνα

Στο χρήστη Nikolaos Zervas άρεσε
Varlas Nikos @nikosvarlas
Εικόνα
 • Δύναμη ψυχής: Συγκλονίζουν οι ιστορίες Αθηναίων που πήγαν μέχρι το περίπτερο μέσα στη χιονοθύελλα
Δύναμη ψυχής: Συγκλονίζουν οι ιστορίες Αθηναίων που πήγαν μέχρι το περίπτερο μέσα στη χιονοθύελλα-  Συγκλονιστικές είναι οι αναφορές για κατοίκους του κέντρου που έδωσαν μάχη με τη σφοδρή χιονοθύελλα για να πάνε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς τους

tovatraxi.com


 • ΕΥΡΥΤΟΣ: Δε με ενοχλεί το πάτημα μιας ζωγραφιάς, το έχω συνηθίσει. Αυτό που δε θα συνηθίσω ποτέ όμως είναι τη χλεύη και την αχαριστία των “ελλήνων” προς τους ήρωές τους.

Εικόνα


 • Έκλεισε η Εθνική για λόγους ασφαλείας και χωρίς να εγκλωβιστεί κανένας και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει φασίστες και επιτελική ανικανότητα. Όταν το 2019 ο ίδιος δρόμος έκλεινε για 70 χλμ σερί εγκλωβίζοντας εκατοντάδες οχήματα και οικογένειες, έλεγαν «χιόνι πέφτει, τι να κάνουμε;»
Εικόνα
Εικόνα

 


Ν.Σ: Εγκλωβισμένοι 8ώρες οδηγοί στην Αθηνών – Λαμίας λόγω χιονιού, ουρές 15 χιλ. Τότε το χιόνι ήταν αριστερό, είχε ηθικό πλεονέκτημα. Ενώ τώρα με ΝΔ το χιόνι είναι κακό για τους πολίτες. Σύριζα το κόμμα που παράγει περισσότερο ηλίθιους από όσους μπορεί να καταναλώσει.

 • Μπ.Π: «Κωλοδεξιοί, ΕΡΕ είναι», λέει ο πρώην Υπουργός…Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης για την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Ευτυχείτε!!!


ΕΛ.Σ: – Moυ ζητάνε πριμ για τη νίκη. Τι να κάνω; – Κάνε τον τρελό. – Δηλαδή; – Τι δηλαδή; – Πως θα κάνω τον τρελό; – Γιατί να κάνεις τον τρελό; – Για να γλιτώσω το πριμ. – Ποιο πριμ;

Εικόνα*******

 • Έφυγε από τον κορονοϊό ο Λεοπόλδο Λούκε

Ο Λεοπόλδο Λούκε, που διετέλεσε βασικό στέλεχος της εθνικής Αργεντινής, που κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978, «έφυγε» από τη ζωή, όπως ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

 • Ο 71χρονος Λούκε, νοσηλεύτηκε με την Covid-19 κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων κι έκτοτε δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής. Ήταν αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του 1978, σημειώνοντας 4 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο συνθέτοντας μία σπουδαία επιθετική τριπλέτα μαζί με τους Μάριο Κέμπες και Ντάνιελ Μπερτόνι.

Ο Λούκε σημείωσε το πρώτο γκολ της Αργεντινής στη νίκη με 2-1 εναντίον της Ουγγαρίας, ενώ σκόραρε δύο φορές και στην περίφημη νίκη με 6-0 επί του Περού που οδήγησε την ομάδα του ως τον τελικό. Ο εκλιπών αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε συλλόγους της Λατινικής Αμερικής, όπως η Ροζάριο Σεντράλ, η Ρίβερ Πλέιτ και η Ράσινγκ Κλουμπ.

Φόρεσε επίσης τις φανέλες των Σάντος της Βραζιλίας και της μεξικανικής Ντεπορτίνο Ταμπίκο. Ο θάνατος του Λουκε έρχεται τρεις μήνες μετά τον χαμό του ανεπανάληπτου Ντιέγκο Μαραντόνα, σκορπίζοντας ξανά τη θλίψη στους Αργεντινούς, που έχασαν ακόμη ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ίνδαλμά τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIFA


 • Ενα απ’τα πάμπολλα κομμάτια της Ιστορίας μας που δεν γνωρίζουμε. Ο ιστός του Λευκού Πύργου, στον οποίο υψώνεται η ελληνική σημαία, είναι το κεντρικό κατάρτι του τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ-Μπουλέν» «Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος»
Εικόνα

 • Λίμνη Ιωαννίνων
Εικόνα

****

Μ.Π: Είναι απορίας αξιον πως ένα λαμπρό προοδευτικό μυαλό , με εξαιρετικές σπουδές και υπέροχη πένα , έκανε καριέρα από τις αρχές των 90s και για δεκαετίες στην φυλλάδα σύμβολο της κωλοδεξιάς την «Κ» …Άσε που βραβεύτηκε και με το βραβείο του κωλοδεξιού Μπότση

Παράθεση Tweet
Απίστευτο σχόλιο του Ξυδάκη για τους νεοδημοκράτες: Κωλοδεξιοί της ΕΡΕ 

 • ΑΡ.Π: Καλά κάνεις και είσαι αρνητής του εμβολίου, πρόβλημα σου θα έλεγα. Αλλά γιατί πρέπει να βγεις να το διαδηλώσεις, να επιτεθείς στα ΜΑΤ και να ρίξεις και φωτοβολίδες για να διαφημίσεις την βλακεία που σε δέρνει;


Κι επισήμως υπέρ «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ

Κι επισήμως υπέρ «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ- Ζητά αποκαθήλωση χριστιανικών συμβόλων στις δημόσιες αρχές και ουδετεροθρησκεία- lawandorder.gr


 • «Ερυθρόλευκο» χρώμα στα βραβεία του ΠΣΑΠ! Ο Πέδρο Μαρτίνς αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής. Καλύτερος ξένος και πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ενώ το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα πήρε ο Ζοζέ Σα. Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ο Κώστας Τσιμίκας.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

 


 • Β.ΕΛ: Έριξε χιόνι στην Βόρεια Ελλάδα, όλα καλά όλα ανθηρα.. Έριξε χιόνι στην Αττική θα μας πρήξουν τα π@π@ρια όλη μέρα στις ειδήσεις.. Αθηναίοι μπουχεσες ρε φίλε…
 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Εικόνα
 • Εντάξει, δεν υπάρχει αυτό που γίνεται στην Αθήνα, έπιασε χιόνι στα πεζοδρόμια και οι ρεπόρτερς στα κανάλια πιάνονται από μπάρες και φωνάζουν γίνεται χαμός οι δρόμοι είναι κλειστοί ελάτε να μας σώσετε και από πίσω περνάει ένας με παπάκι και τους κοιτάει!