27.2 C
Athens,Greece
Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (16/1)

I ♥ ♥ ♥ GREECE…!!!

Νυμφαίο! Παραμυθένιο!


Επικίνδυνες πρακτικές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η πολιτική ζωή του τόπου έχει εξελιχθεί σε ένα απίστευτο παζάρι. Βουλευτές αποστατούν από τα κόμματά τους και αλλάζουν στάση σε κρίσιμα ζητήματα. Κόμματα διαλύονται, καθώς γίνονται στόχοι επιθετικών συγχωνεύσεων. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι από όλα αυτά είναι ειλικρινές και τι κρύβει σκοτεινά παρασκήνια ή σκηνοθετημένες ρήξεις. Οι πολίτες ήταν ήδη εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Τώρα, πλέον, έχουν δίκιο να μην πιστεύουν τίποτε από όσα ακούν και βλέπουν. Πράγμα πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Έντυπη ΚΑΘΗ

……

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΤΩΝ: 

 • Εγώ το λέω εξευρωπαϊσμό. Δείτε τη σημερινή ψηφοφορία των Βρετανών για το Brexit. Τι πρέπει να γίνει τώρα εκεί; Ν΄ αρχίσουν οι διαγραφές; Να διαλυθούν κόμματα; Να πέσει η κυβέρνηση; Να χτυπήσει κόκκινο η καχυποψία των πολιτών; Κινδυνεύει κι εκεί η δημοκρατία;

 • Η πολιτική είναι πολιτική. Και οι Γεωργιάδης-Βορίδης αλλάξαν βάρκα, και μάλιστα με αντάλλαγμα υπουργεία. Πώς νομίζατε ότι τα ποσοστά της ΝΔ είναι τόσο υψηλά? Και ο Τσόρτσιλ άλλαζε κόμματα ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι η αλλάγή κόμματος είναι πιο ασήμαντη από την αλλαγή στάσης και πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτά παρατηρεί ο κόσμος και βλέπει ποιοι υποκρίνονται.

****
ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Οταν «το έθνος υποκλείνεται»…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΣΧΟΛΙΟ

Με μια ανορθογραφία εντυπωσιακή ακόμα και για τα δικά του δεδομένα ολοκλήρωσε ο κ. Πάνος Καμμένος την αυτοσκηνοθεσία του κυριακάτικου μελοδράματός του: θεία κοινωνία το πρωί, με στολή αγαθού χριστιανού, μέγαρο Μαξίμου λίγο αργότερα και λύση ενός εξαιρετικά ανορθόγραφου συμβολαίου πολιτικής συμβίωσης, συνέντευξη Τύπου αμέσως έπειτα, με στολή νεομακεδονομάχου, τέλος, πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια, με στρατιωτική στολή.

 • Εν πτήσει ακόμα, ανάρτησε τη φωτογραφία του στο τουίτερ, τη στιγμή που ρίχνει δάφνινο στεφάνι στο Αιγαίο, με την εξής λεζάντα: «Τελική πράξη…. από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι. ΙΜΙΑ τώρα. Τιμή στους ΗΡΩΕΣ ΒΛΑΧΑΚΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΟΨΟ και σε ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΟΚΛΕΙΝΕΤΑΙ».

Δικά του τα κεφαλαία. Δικό του και το πρωτοφανές «υποκλείνεται», με το ποικιλότροπα αποκαλυπτικό έψιλον γιώτα του «κλείνω» αντί του γιώτα του «υποκλίνομαι». Θα μπορούσε να επικαλεστεί την έκτακτη συγκίνηση ο κ. Καμμένος, για να δικαιολογήσει την τόση αστοχία του.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

petroul

Ή να καταγγείλει τη σκοτεινή συνωμότρια προσωδία, που χάθηκε αφήνοντάς μας δίχως μπούσουλα, και τους ανθέλληνες κατασκευαστές του τουίτερ, που δεν ενσωμάτωσαν αυτόματο υπερδιορθωτή στο προϊόν τους. Θα μπορούσε τέλος να συμπεριλάβει στις καταγγελίες του τον Σιγισμούνδο Φρόυντ, που μας έμαθε ότι κανένα λάθος δεν είναι άνευ σημασίας: αν σε κυρίεψε ο φόβος ότι το κόμμα σου θα χρειαστεί σε λίγο την ταμπέλα «Κλειστόν», ακόμα και το έρμο το «υποκλίνομαι» με έψιλον γιώτα θα το γράψεις.

 • Το αν η παραίτηση του κ. Καμμένου θα τον ωφελήσει, επιτρέποντάς του να διατηρήσει εν ζωή ένα κόμμα που φυλλορροεί, αμφισβητείται· υπάρχουν κι άλλοι εθνοκαιροσκόποι.
 • Βέβαιο είναι, πάντως, ότι ωφελεί τον κ. Αλέξη Τσίπρα: μπορεί πια να εμφανίζεται απεξαρτημένος από τον τοξικό εταίρο του, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, παρότι αυτοδιαφημίστηκε σαν πολιτικός του ρίσκου.
 • Ωφελεί συγχρόνως τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κ. Φώφη Γεννηματά, που κατανοούν ότι η κατά βάθος επιθυμία τους, η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα συντελεστεί χωρίς να χρειαστεί να αποθηκεύσουν οι ίδιοι τη σάρισα, στη γοητεία της οποίας υπέκυψαν όψιμα, αναθεωρώντας αρρήτως την πάγια κομματική άποψη.

Θα κάνουν τεράστια χάρη στο ακροατήριό τους όλοι οι κομματικοί ηγέτες αν στις συζητήσεις των επόμενων ημερών αποφύγουν να πουν το (μη) διδακτικό εκείνο ότι «τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο της μικροπολιτικής». Εχει και η υποκρισία τα όριά της. Και η ανοχή της.

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Απενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός;

Οποιος δεν νιώθει αμέσως τον ερωτισμό αυτής της φωτογραφίας είναι πολύ πεζός άνθρωπος…

ΦAΛHPEYΣ

Είχα την τύχη στη ζωή μου –ή την πρόνοια, αν το δούμε αλλιώς– να μη χρειάστηκε ποτέ να περάσω την επώδυνη εμπειρία του διαζυγίου, δηλαδή της νόμιμης διαδικασίας για τη διάλυση ενός γάμου. Ως εκ τούτου, είμαι ο απολύτως ενδεδειγμένος άνθρωπος ώστε να εκφέρω γνώμη για το διαζύγιο του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται όντως για διαζύγιο. Θυμίζω ότι ο ίδιος ο Π. Καμμένος, περιγράφοντας παλαιότερα την πολιτική σχέση του με τον Αλ. Τσίπρα, είχε χρησιμοποιήσει τη μεταφορά του ζευγαριού, που η γειτονιά προσπαθεί «να του βάλει φωτιές», αλλά εκείνο μένει ενωμένο, ενδεχομένως επειδή έχει τις δικές του χαρές και απολαύσεις, οπότε δεν δίνει δεκάρα για τη γνώμη του κόσμου. «Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει ποτέ», έλεγε τότε ο τέως υπουργός Αμυνας.

Ε, λοιπόν, αυτό το ζευγάρι χώρισε και το διαζύγιο είναι πραγματικό.

Διαθέτει μάλιστα και κάποια από τα γνώριμα στοιχεία που συνοδεύουν ένα κλασικό διαζύγιο, όπως η μελούρα. Βλέπουμε, π.χ., τα δάκρυα της κ. Κόλλια-Τσαρουχά και μαθαίνουμε –λες και μας ένοιαζε– ότι ο Καμμένος ξεκίνησε την τελευταία ημέρα της υπουργίας του με τη θεία μετάληψη. (Θα είχε νηστέψει την προηγουμένη; Πολύ αμφιβάλλω…) Διαβάζουμε επίσης τα δακρύβρεκτα και ανορθόγραφα (εξ ου και αναμφισβήτητης γνησιότητας) τιτιβίσματά του από τα Ιμια και πληροφορούμεθα ότι έσπασε η φωνή του από τη συγκίνηση στην κοπή της πίτας. Θα δούμε και άλλα τέτοια, εξίσου μπανάλ, μην αμφιβάλλετε – σήμερα, άλλωστε, έχουμε και την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον διάδοχό του.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
makris
 • Ωστόσο, όσο πολιτισμένος και αν είναι ο χωρισμός του ζευγαριού, κανένα διαζύγιο δεν είναι χωρίς δράμα, εφόσον υπάρχουν παιδιά. Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο, με δική του προσωπικότητα. Κάποια έχουν αδυναμία στον μπαμπά (Κουντουρά και Κόκκαλης, που μένουν με τον Τσίπρα)· κάποια άλλα έχουν αδυναμία στη μαμά (Κατσίκης, Κόλλια-Τσαρουχά, που μένουν στον Καμμένο)· τέλος, υπάρχουν και κάποια διαταραγμένα, λόγω ανωμαλιών της εφηβείας, που δεν ξέρουν ακριβώς τι τους γίνεται (Ζουράρις).

ΠΗΛΙΟ

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, χιόνι, σπίτι, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Παρόμοια είναι η περίπτωση του διαζυγίου Τσίπρα – Καμμένου. Επρόκειτο για ένα συναινετικό διαζύγιο, με προφανή σκοπό το αμοιβαίο συμφέρον των δύο πλευρών, το οποίο όμως σκόνταψε στα παιδιά. Πράγματι, το κύριο πρόβλημα στη διαδικασία αποκόλλησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλετο στα στελέχη εκείνα των ΑΝΕΛ που ήθελαν να κρατήσουν τις υπουργικές θέσεις τους. Πέραν αυτού, δεν πρέπει να μας ξενίζει καθόλου αν οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσουν τις εκατέρωθεν ζημίες. Φυσικό δεν είναι; Τόσα χρόνια μαζί, εκτός από παιδιά απέκτησαν και κοινά συμφέροντα, τα οποία επίσης πρέπει να προστατεύσουν.

Αδυνατώ να καταλάβω, όμως, γιατί η αντιπολίτευση φρίττει και καταγγέλλει το διαζύγιο ως «σκηνοθετημένο», «συμφωνημένο», «στημένο», «σικέ» και «μαϊμού». Χαρακτηρισμοί άτοποι και άκαιροι, διότι κάθε διαζύγιο είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης, είναι το προϊόν ενός συμβιβασμού – άδικου ή δίκαιου είναι άλλη ιστορία. Προς τι, λοιπόν, η αγανάκτηση αν το διαζύγιο ήταν συμφωνημένο και στημένο, όταν οι διαπιστώσεις αυτές δεν αφορούν τη γνησιότητά του; Ετσι είναι τα περισσότερα διαζύγια στον σημερινό κόσμο. Ας είμαστε ειλικρινείς· οι διαμαρτυρίες και η διάχυτη αγανάκτηση για το διαζύγιο απηχούν μάλλον την απογοήτευση της αντιπολίτευσης, επειδή το διαζύγιο δεν εξελίχθηκε σε δημόσιο διασυρμό του ζεύγους.

Οσοι εξακολουθούν να διαβάζουν τη νέα πραγματικότητα με σχήματα και κριτήρια του παρελθόντος, ακόμη παραμένουν έκπληκτοι από το υποτιθέμενο ανίερο αυτού του γάμου. Το ίδιο εκπλήσσονται και όσοι μας παρατηρούν χωρίς να πολυκαταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Τα γερμανικά ΜΜΕ, λ.χ., που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συγκυβέρνηση «πέρα από κάθε λογική». Αντιθέτως, ήταν απολύτως λογική η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στη βάση του κοινού αντισυστημικού λαϊκισμού των δύο κομμάτων, που η δύναμή του υπερέβη και γεφύρωσε τον κλασικό διαχωρισμό σε Δεξιά και Αριστερά. Για τον λόγο αυτό, το διαζύγιο ήταν συναινετικό και σχετικώς πολιτισμένο.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου 

xantzopΒέβαια, το ότι ο χωρισμός των δύο είναι πια επίσημος και με τη βούλα του νόμου δεν εμποδίζει τους δύο πρώην να διατηρούν και ερωτικές επαφές κατά το κέφι τους.

 • Οσο ασυνήθιστο και αν είναι, εφόσον γίνεται συναινετικά, κανείς δεν μπορεί να τους το εμποδίσει.
 • Αυτή είναι ακριβώς η περίπτωση του διαζυγίου που πέτυχε ο Τσίπρας και, γι’ αυτό, θυμώνει δικαιολογημένα η αντιπολίτευση.
 • Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Καμμένος έχει άριστη επίγνωση του προσωπικού συμφέροντός του, και γι’ αυτό άλλωστε έφθασε ώς εκεί που τα κατάφερε.
 • Πώς τον έπεισε όμως ο Τσίπρας να δεχθεί τόσο ομαλά έναν επί της ουσίας ταπεινωτικό συμβιβασμό, είναι ένα μυστήριο.

Διότι ο ριγμένος της υπόθεσης είναι ο Καμμένος.

Αυτός εμφανίζεται να κάνει μισά και άτολμα βήματα και να τα κάνει μάλιστα με καθυστέρηση, όταν πια δεν έχουν παρά τυπική σημασία. Δεν έριξε την κυβέρνηση προτού υπογραφεί η συμφωνία με τα Σκόπια· έφυγε χωρίς να τη ρίξει, όταν πια η συμφωνία ήταν σχεδόν ασφαλής. Ούτε διαγράφει τους διαφωνούντες επί τη βάσει της αρχής την οποία υποτίθεται ότι υπερασπίζεται (την ελληνική αποκλειστικότητα στο όνομα της Μακεδονίας)· τους διαγράφει κατά περίπτωση και κατά το συμφέρον του.

 • Αντιθέτως, ο Τσίπρας προχωρεί σταθερά προς την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει: η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και η τυπική απαλλαγή από τη συνεργασία με τον Καμμένο ανοίγει τον δρόμο προς τη σοσιαλδημοκρατική μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ομολογουμένως, ο Τσίπρας αποδεικνύεται πολύ ικανός στο παιχνίδι της πολιτικής επιβίωσης. Ιδίως αν έχει κατορθώσει να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται Καμμένος. Αλλά αυτό είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να το πούμε…

Έντυπη ΚΑΘΗ

……

Γαλλοϊταλική κόντρα για τα «κίτρινα γιλέκα»

Γαλλοϊταλική κόντρα για τα «κίτρινα γιλέκα»

Το ζήτημα της εξέγερσης των “κίτρινων γιλέκων” στην Γαλλία, δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί κάποιος να το προσπεράσει ελαφρά τη καρδία. Πρόκειται για μια νέα κινηματική κατάσταση που όπως όλα δείχνουν θα εξαπλωθεί σε μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής επικράτειας. Ήδη, ξεκίνησε στην Βρετανία, ενώ ανάλογες κινήσεις παρατηρούνται και στην Γερμανία.

 • Είναι η νέα πολιτική πραγματικότητα που θα επηρεάσει αναμφίβολα και τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου, καθώς το εν λόγω κίνημα έχει ως βάση διεκδίκησης την αλλαγή της εθνικής και ουσιαστικά της ευρωπαϊκής πολιτικής σκληρής λιτότητας.
 • Σε αυτό το κλίμα ανησυχίας ειδικά για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ήρθε να προστεθεί και η νέα παρέμβαση πρωτοβουλία των δύο ηγετών των συγκυβερνώντων κομμάτων της γειτονικής μας Ιταλίας αλλά πρωτίστως του γνωστού Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο του.

Δηλαδή, του πολιτικού που θέλει με τις πρωτοβουλίες του να αλλάξει το πολιτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

 • Να μετατραπεί όπως υποστηρίζει η Ευρώπη, χώρος λαών και εθνών και όχι ένα κλειστό κλαμπ, ένα πεδίο αποκλειστικής δράσης του γαλλογερμανικού άξονα.
 • Οι δύο ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού στην Ιταλία, υποστήριξαν ανοιχτά το κίνημα «κίτρινα γιλέκα» που εδώ και δύο μήνες προκαλεί αναστάτωση αλλά και εσωτερικές αναταραχές στην Γαλλία.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο επικεφαλής του κινήματος πέντε αστέρια (M5S), υποστήριξε τους διαδηλωτές προτρέποντάς τους “να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια”, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας: “Στηρίζω τους αξιότιμους πολίτες που διαμαρτύρονται κατά του σημερινού προέδρου που είναι εναντίον του λαού του”! Διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «καταδικάζει απερίφραστα» τη βία που σημάδεψε τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

 • Αυτή η διπλή ιταλική παρέμβαση, προκάλεσε έντονη δυσφορία και θυμό, τόσο στην γαλλική ηγεσία όσο και στις Βρυξέλλες.
 • Ενδεικτική και η άμεση ανακοίνωση της Κομισιόν, με την οποία δήλωσε τη συμπαράστασή της προς τον Γάλλο πρόεδρο και την γαλλική κυβέρνηση.
 • «Ο πρόεδρος Μακρόν και οι γαλλικές αρχές έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην εφαρμογή του προγράμματος, βάσει του οποίου ο γαλλικός λαός τον εξέλεξε πρόεδρο,» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς.

ΓΡΕΒΕΝΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Το Παρίσι, έδειξε την ενόχλησή του με έντονο τρόπο, δια μέσω της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λοαζό. Προέτρεψε τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο να ασχοληθούν με τα συμφέροντα των πολιτών τους, παρά με τα προβλήματα των γειτονικών χωρών! Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” είναι σαφές πλέον ότι αποτελεί για τους λεγόμενους ευρωσκεπτικιστές ηγέτες, το εφαλτήριο, τον δούρειο ίππο, προκειμένου να μπουν δυνατά στα θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, μέσω των επικείμενων ευρωεκλογών.

 • Ο ίδιος ο Σαλβίνι δεν κρύβει τη φιλοδοξία του για τις Βρυξέλλες.
 • Σε περίπτωση που τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού αυξήσουν θεαματικά τα ποσοστά τους, τότε είναι προφανές ότι το σημερινό γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών θα έχει πρόβλημα, ως προς την εφαρμογή της πολιτικής και των αποφάσεων του.
 • Αυτό θα σημάνει εκ των πραγμάτων και την αρχή του τέλους του. “Είναι μια αφορμή για μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη των κινημάτων και της άμεσης δημοκρατίας.

Είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά μαζί μπορούμε να κερδίσουμε”, ανέφερε ο ηγέτης του Κινήματος 5 αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Με σταθερά και γοργά βήματα, στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα διαμορφώνονται πλέον δύο αντίρροπες, αντίθετες δυνάμεις, που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική σκηνή: οι υπέρμαχοι του υπάρχοντος συστήματος των Βρυξελλών (αυτοχαρακτηρίζονται ανοήτως ως ευρωπαϊστές), και οι πολέμιοι αυτού του γραφειοκρατικού συστήματος, που ζητούν μια Ευρώπη των κυρίαρχων κρατών και λαών (τους οποίους οι πρώτοι χαρακτηρίζουν ανοήτως επίσης ως ευρωσκεπτικιστές).

 • Το μεν πρώτο μπλοκ των δυνάμεων είναι γνωστό ποιοι το εκπροσωπούν, το δε δεύτερο, αντιπροσωπεύουν οι της Ιταλίας Σαλβίνι και Ντι Μάιο και της Ουγγαρίας ο Βίκτορ Ορμπάν.

Τελευταία γίνεται προσπάθεια με τον Σαλβίνι, να προσεταιριστούν και τα “αδελφά κόμματα” της Αυστρίας, τη Γαλλίας, της Πολωνία και της Σουηδίας! Αυτό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πλέον θα έχει έντονο άρωμα “ευρωσκεπτικισμού”, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απόστολος Ρόσιος

Σύντομα

** Ηταν όλοι εκεί στο 50ο Συνέδριο της «Δράσης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Μιράντα Ξαφά, ο ιδρυτής της «Δράσης» Στέφανος Μάνος, ο Πρόεδρός της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ως εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά και του Κινήματος Αλλαγής, η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού και φιλελευθερισμού. Οι περισσότεροι υπέρμαχοι της πολιτικής της λιτότητας, και της συνέχισης μέτρων μνημονιακού χαρακτήρα. Ο Κ. Σημίτης δεν ήταν παρών.

** Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, εκτιμά ότι υπάρχει το υποθετικό ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσόβου. Εκτός δηλαδή από την ένωση Αλβανίας-Κοσόβου να ενωθεί και η περιοχή του Τετόβου. Μοιάζει απειλητικό το σενάριο. Η Μόσχα δεν θέλει την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ορατό…

** Απίστευτο αλλά συμβαίνει στην Γερμανία. Πρωτοβουλία πολιτών στο Βερολίνο, την οποία στηρίζει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αναζητεί 20.000 υπογραφές , ώστε να αναγκάσει την τοπική κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο νόμου με το οποίο απαλλοτριώνονται οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Γιατί μεγάλες εταιρίες, που έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 3.000 κατοικίες, υπαγορεύουν ουσιαστικά τις τιμές στην τοπική αγορά ακινήτων. Νομική βάση, όπως λένε οι έχοντες τη πρωτοβουλία , αποτελεί το άρθρο 15 του γερμανικού Συντάγματος, που προβλέπει ρητώς την «κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας» έναντι εύλογης αποζημίωσης.

** Η υπερθέρμανση των ωκεανών της Γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ισοδυναμεί με την ενέργεια από την έκρηξη τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας κάθε δευτερόλεπτο κατά τα τελευταία 150 χρόνια, υποστηρίζουν ερευνητές από Βρετανία και Η.Π.Α. και υπολόγισαν πως τουλάχιστον το 90% της παγιδευμένης θερμότητας εξαιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου απορροφάται από τις θάλασσες του πλανήτη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανεβάζει τη θερμοκρασία του αέρα και της ξηράς, με την τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταλήγει στους ωκεανούς να οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της στάθμης τους, ενώ -θερμαίνοντας τα νερά- κάνει πιο συχνούς και έντονους τους τυφώνες και τους κυκλώνες…

Είναι συνεχώς μαζί

Είναι συνεχώς μαζί

Τα τελευταία 24ωρα ο Σταύρος Θεοδωράκης πέφτει συνεχώς πάνω στον …Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χατζηδάκη και μετά στο συνέδριο της «Δράσης». Αυτής της οργάνωσης όπου συναντώνται όλα τα ρεύματα του νεοφιλελευθερισμού.
 • Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τσεκάρει διαρκώς τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του Σταύρου.
 • Ειδικά δε τα κορδόνια και τις κάλτσες που φοράει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
 • Τα ερωτήματα: «Επιμένεις στα μπλε κορδόνια;», «Να δω μία τις κάλτσες σου; Είναι ξανά κόκκινες;».
 • «Είναι ριγέ» του απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να πάρει την απάντηση του Κυριάκου «Α, ωραία, διορθώνεσαι». Περίεργες οι αγωνίες του κ. Μητσοτάκη.

ΔHMHTΣANA

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, χιόνι, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

ΜΗΝΥΜΑ: Επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται… 

Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην Βουλή: ” Πράξατε κάτι αδιανόητο. Πήρατε εν ενεργεία αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε ενώ φορούσε ακόμη τη στολή του. Ο μόνος για τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης, ο αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας την 21η Απριλίου του 1967″.
Για τους φιλους μου στην Νεα Δημοκρατια, πεστε σε αυτους που ενημερωνουν τον Προεδρο να μην του λενε μπουρδες.
Ο Αλ6ς δεν υπουργοποιησε εν ενεργεια Αξιωματικο, τον Βαγγελη Αποστολακη, αλλα αφου εκανε την επιλογη του, το ΚΥΣΕΑ τον αποστρατευσε πρωτα και μετα ορκιστηκε και παρελαβε.
Και να τους θυμισει καποιος οτι το ιδιο ειχε γινει με τον Στρατηγο Νταβο, τον Ιανουαριο 1980, επι Κυβερνησεως Κ. Καραμανλη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Αν θυμάμαι καλά ο Ι. Ντάβος δεν ήταν αρχηγός ΓΕΣ & ΓΕΕΘΑ με τον βαθμό του στρατηγού, που το 1980 υπηρέτησε ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση ΝΔ Καραμανλή & απ’όσο ξέρω δεν είχαμε χούντα;
Τι σχέση λοιπόν μπορεί να εχει ο Αποστολάκης σήμερα με τον Σπαντιδάκη της Χούντας έστω και ως ατυχές παράδειγμα, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε στο δικό του κόμμα υπουργοποίηση του στρατηγού Ντάβου στο Υ.Ε.Α; Τελικά ο Κυργιάκος ξεχνάει πολύ….
ΥΓ. Να θυμίσω στρατιωτικούς υπουργούς στη μεταπολίτευση:
Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Γ. Ντεγιάννης, Υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Φράγκος Φραγκούλης, Υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό