To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (15/5)

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Τουρτοπόλεμος

ΦAΛHPEYΣ

Για τα παιδιά της δικής μου γενιάς, που είχαμε την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία μας στο «Σινεάκ» με ασπρόμαυρες αμερικανικές κωμωδίες «σλάπστικ», η κλασική σκηνή του τουρτοπόλεμου νομίζω ότι μένει ανεξίτηλη στη μνήμη. (Τολμώ να πω όσο σχεδόν και η θεϊκή εικόνα της Ράκελ Γουέλς με το δερμάτινο μπικίνι στην ηλίθια ταινία «1.000.000 χρόνια π.Χ.», αλλά ας μην ξεφεύγω από το θέμα…)

 • Ο κινηματογραφικός τουρτοπόλεμος είναι πια ένα κλισέ τόσο βαρετό, που τείνει να εξαφανισθεί και στα σημερινά παιδιά, τα οποία μέχρι τα 10 έχουν δει τα πάντα από το Ιντερνετ, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση.
 • Για εμάς, όμως, που μεγαλώναμε τη δεκαετία του 1960 ήταν κάτι απελευθερωτικό: ένα γαία πυρί μιχθήτω, όπου όλοι πολεμούν λυσσαλέα εναντίον όλων, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεος, χωρίς συνθήκες της Γενεύης, αλλά και χωρίς πραγματικό κίνδυνο, γιατί τα όπλα είναι τούρτες, πάστες, κρέμες, ρυζόγαλα, που εκτοξεύονται αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση σε οτιδήποτε κινείται και μοιάζει με άνθρωπο.
 • Είχε μάλιστα και ένα προφητικό βάθος, ο τουρτοπόλεμος των κλασικών ασπρόμαυρων ταινιών, αν σκεφθεί κανείς πόσους έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα η υπερκατανάλωση ζάχαρης και γλυκών, ενώ από μια τούρτα στο πρόσωπο κανείς δεν συνάντησε τον δημιουργό του.

Με αυτά παραπάνω ως υπόβαθρο, μπορούμε να προχωρήσουμε στο θέμα. Με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» (η οποία εφάρμοσε, με άδεια του υπουργείου Εργασίας, την επταήμερη λειτουργία της επιχείρησης), ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι σκοπεύει να επιτρέψει την «επταήμερη εργασία»! Το απέδωσαν, μάλιστα, σε γκάφα του Μητσοτάκη· του ξέφυγε χωρίς να το θέλει.

Ο Μητσοτάκης, βέβαια, ποτέ δεν μίλησε για επταήμερη εργασία – αυτές οι λέξεις δεν βγήκαν ποτέ από το στόμα του. Μίλησε, όμως, για επταήμερη λειτουργία της επιχείρησης, που σημαίνει και ανάλογη αύξηση του προσωπικού, αφού οι εργαζόμενοι, παλαιοί και νέοι, διατηρούν ανέπαφα τα ισχύοντα εκ του νόμου δικαιώματά τους.

 • Ειλικρινά, απορώ πώς τόλμησαν μια τέτοια βάναυση διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κατ’ αρχάς, επειδή είναι κάτι προδήλως ηλίθιο η καθιέρωση επταήμερης εργασίας, κάτι το οποίο κανείς στοιχειωδώς σώφρων άνθρωπος, πολιτευόμενος ή μη, δεν θα σκεπτόταν ποτέ να το πει.
 • Ούτε που θα του διέσχιζε το μυαλό, όπως θα έλεγε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία ως υπουργός Εργασίας ήταν εκείνη που ενέκρινε την επέκταση της λειτουργίας της «Παπαστράτος» – με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των εργαζομένων της εταιρείας, ας σημειωθεί.

  ***Επειτα, η συγκεκριμένη ad hoc «μεταρρύθμιση» έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον Τσίπρα μάλιστα να επισκέπτεται την εν λόγω καπνοβιομηχανία, προκειμένου να καρπωθεί τη θετική δημοσιότητα από την πρόοδο μιας επιχείρησης που βρίσκεται στην Ελλάδα. Αν κάποιος έχει κάνει μια γκάφα εδώ, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Μητσοτάκης. Τέλος, είναι κάτι αφόρητα και βαθύτατα υποτιμητικό για το κοινό στο  οποίο απευθύνεται. Πρέπει να θεωρείς τον άλλο τελείως ζώον, ώστε να πιστέψεις ότι δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στις έννοιες της εργασίας και της επιχειρηματικής λειτουργίας. Οι εγκέφαλοι της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν δίστασαν να το κάνουν. Επρόκειτο τελικά για γκάφα τους;

  Ηταν τόσο χονδροειδής η παραποίηση της αλήθειας, ώστε τείνω στην εκδοχή ότι δεν μπορεί να οφείλεται σε λάθος, αλλά ήταν σκόπιμη. Δεν ήταν από τσαπατσουλιά που συνέβη (στη δημαγωγία δεν κάνουν ποτέ τσαπατσουλιές!), αλλά από τον αβυσσαλέο κυνισμό τους.

Οπως στον τουρτοπόλεμο δεν σταματάς ποτέ για να αποφασίσεις αν θα πετάξεις προφιτερόλ ή νουγκατίνα, αλλά αρπάζεις ό,τι βρίσκεται μπροστά σου και το πετάς, παρομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει οτιδήποτε εναντίον του Μητσοτάκη.

 • Τούρτες δεν τους βρίσκονται, τους βρίσκονται όμως λάσπη και βρωμιές. Δεν τους πολυνοιάζει αν η κατηγορία στέκεται ή όχι.
 • Τους φθάνει, έχω την εντύπωση, να στρέφεται προσωπικά κατά του Μητσοτάκη, γιατί ο σκοπός τους είναι να τον εκνευρίσουν.

Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και την προεκλογική ομιλία του Τσίπρα, κοντεύω να πεισθώ ότι η υπερβολή και η αναισχυντία των ψεμάτων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τον ίδιο σκοπό με την ιταμή και αγοραία συμπεριφορά του Τσίπρα στη Βουλή έναντι του Μητσοτάκη. Εχουν καταλάβει (όλοι το καταλαβαίνουμε) ότι ο Κυριάκος είναι νευρικός και πιστεύουν ότι με έναν καταιγισμό κοροϊδίας, εκφοβισμού και χυδαιότητας θα τον κάνουν, με κάποιο τρόπο, να σπάσει. Μακάρι να έχω δίκιο και να είναι αυτός ο σκοπός τους, διότι η στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ωφελεί.

 • Πάντως, όσοι νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα τον κάμψουν μάλλον δεν γνωρίζουν καλά τον αντίπαλό τους.
 • Μπορεί ο Τσίπρας να είναι ο «μάγκας» του Δεκαπενταμελούς, αλλά ο Κυριάκος δεν είναι ο «φλώρος» του Χάρβαρντ, όπως νομίζουν.
 • Οι περισσότεροι άνδρες σε αυτή τη χώρα (όχι όλοι, είναι αλήθεια, αλλά πολλοί, θέλω να πιστεύω…) καταφέρνουν να επιβιώσουν από την καταπίεση της Ελληνίδας μητέρας.
 • Ο Κυριάκος επιβίωσε από μια μητέρα και τρεις μεγαλύτερες αδελφές.Υπάρχει σκληρότερο σχολείο από αυτό;

****

Προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος του ιστότοπου Politico.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,22% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 25,74%. Με βάση την ίδια πρόβλεψη, τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, που προηγείται με βραχεία κεφαλή της Χρυσής Αυγής (7,28%). Τέταρτο κόμμα θα είναι, σύμφωνα με την προβολή του Politico, το ΚΚΕ με 6,8%.

Με βάση την πρόβλεψη  του Politico, η Νέα Δημοκρατία  θα καταλάβει 9 έδρες στην ευρωβουλή, έναντι επτά (7) του ΣΥΡΙΖΑ και δύο (2) του ΚΙΝΑΛ και της Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ φαίνεται να καταλαμβάνει μία (1) έδρα. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύει ο ιστότοπος Politico αξιοποιούν τα στατιστικά δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων σε συνδυασμό με έναν αλγόριθμο που προβλέπει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε κόμματος.

*****

Οταν ο Τσίπρας ξαναθυμάται τον Χριστό
ΒΗΜΑτοδότης

Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει επισήμως άθρησκος (παλαιότερα δήλωνε και άθεος, αλλά τώρα είναι Πρωθυπουργός). Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πλησιάζουν οι εκλογές (ή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο) ο κ. Τσίπρας θυμάται τον Θεό. Το 2015 πήγε στο Αγιον Ορος και ζήτησε να μείνει μόνος με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Ζήτησε σε Θεοφάνια να πετάξει τα περιστέρια (εν είδει περιστεράς) ως θρησκευόμενος και, το σημαντικότερο, συναντήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον πρωθυπουργό με τον Αρχιεπίσκοπο, δύο φορές με τον Πάπα, δύο φορές επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο και τώρα τελευταίως άρχισε να προσκυνά και τον Σταυρό.

Αλλά να πει (πάλι σε προεκλογική περίοδο) ότι η δική του ιδεολογία είναι πιο κοντά στον Χριστό, αιφνιδίασε τους πάντες: «Η δικιά μας ιδεολογία κι ας μας κάνουν κάποιοι κριτική που δεν κάνουμε σταυρούς, είναι πολύ πιο κοντά σε όσα είπε ο Χριστός. Πολύ πιο κοντά η δική μας ιδεολογία από αυτά που πρεσβεύουν και πράττουν αυτοί που κάνουν μεγάλους σταυρούς» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Τσίπρα. Τι ήθελε να το πει; Ενα μπαράζ αναρτήσεων ακολούθησε στο Διαδίκτυο, όπως:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφηύρε και το… πιστόμετρο

Το… πιστόμετρο είναι ένα φανταστικό όργανο που μετράει την πίστη του καθενός. Ενα τέτοιο εφηύρε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούμαι: «Η ιδεολογία ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει αυτήν του Χριστού διότι ως γνωστόν τη φράση «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» την είπε ο Χριστός πρώτη φορά» γράφει ένας χρήστης, με αρκετούς να κάνουν αναφορές στους υποκριτές και Φαρισαίους και άλλους να υπενθυμίζουν τις διακοπές του Πρωθυπουργού στη θαλαμηγό Παναγόπουλου και την τραγωδία στο Μάτι και να αναρωτιούνται: «Είπε ο Χριστός να υποκρίνεσαι τον φτωχό, να ρίχνεις με την πολιτική σου τον κόσμο στην πείνα κι εσύ να κάνεις υπερπολυτελείς διακοπές σε θαλαμηγούς;».

Τα αεροταξί του Μαξίμου

Οπως διάβασα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε στα Γιάννενα με αεροπλάνο της γραμμής και χαλαρά μέτρα ασφαλείας, αντί για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε από επιβάτες της πτήσης πώς και ταξιδεύει έτσι, απάντησε το παρακάτω απίστευτο: «Δεν συνηθίζω να παίρνω το κυβερνητικό αεροσκάφος για εσωτερικές πτήσεις. Κυρίως το χρησιμοποιώ σε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών για λόγους πρεστίζ της χώρας. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τόσα έξοδα για ένα ταξίδι». Τώρα δεν ξέρω τι του απάντησαν οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης όταν άκουσαν αυτό. Ισως να μην είπαν και τίποτα εάν ήταν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, ή διορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη ως… αεροταξί.

Κάτι δηλαδή ως Maximou travel και στις εσωτερικές του πτήσεις. Για παράδειγμα, πώς ταξίδεψε το Πάσχα στην Κρήτη και πώς επέστρεψε; Στην Κοζάνη δεν πήγε, προσφάτως, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος; Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν περιορίζεται στις εσωτερικές μετακινήσεις του μόνον στα πρωθυπουργικά αεροσκάφη (ένα από τα οποία δεσμεύτηκε να πωλήσει και δεν το έκανε), αλλά και στα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, στα σκάφη του Λιμενικού, ακόμα και στα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και ας είναι «ενεργειοβόρα και θορυβώδη», όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.

 • Και κάτι ακόμα: Τα γεύματα που προσφέρονται στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος ούτε στα πιο γκουρμέ εστιατόρια δεν σερβίρονται και, τέλος, δεν είναι λίγες φορές που στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος ταξίδεψε και η σύντροφος του κ. Τσίπρα, Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Καθώς και οι σύζυγοι άλλων υπουργών, αν και ο προορισμός τους εξυπηρετείτο από αεροπλάνα της γραμμής.

Δέκα έδρες στην Ευρωβουλή η ΝΔ, έξι ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Open Europe προβλέπει: Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διπλασιάσει τις έδρες της από πέντε σε δέκα στο Ευρωκοινοβούλιο και να κερδίσει κοντά στο 37% της ψήφου, πράγμα που θα επιβεβαιώσει την τάση να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις στις ευρωεκλογές. Πράγματι, η Νέα Δημοκρατία επενδύει μαζικά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Το Politico προβλέπει: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του.

Το Μετρό έχει πολιτική άποψη

Οταν βλέπεις τον Γιάννη Μυλόπουλο αγκαλιά με την Κατερίνα Νοτοπούλου και μια λεζάντα να γράφει ότι το «Μετρό στηρίζει Νοτοπούλου για δήμαρχο Θεσσαλονίκης», σίγουρα λες «πλάκα μας κάνουν». Ποιο Μετρό, σε ποια Θεσσαλονίκη; Διότι όπως επισημαίνει και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής «μέχρι σήμερα ξέραμε ότι το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην υπάρχει αλλά… εγκαινιάζεται. Από σήμερα μάθαμε ότι έχει και πολιτική άποψη και στηρίζει υποψήφιο δήμαρχο. Αλλη μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι ικανός στο να σχεδιάζει, να ξεκινάει ή έστω να προχωράει ικανοποιητικά τα μεγάλα έργα, αλλά είναι ικανότατος στο να τα αντιμετωπίζει λες και είναι τσιφλίκι του».

Το γαλλικό φιλί ελλοχεύει κινδύνους αφού ευνοεί τη μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής). Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Sexually Transmitted Infections» (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις), δείχνουν πως τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους αμφιφυλόφιλους το «γαλλικό» φιλί συνιστά πιθανώς ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της γονόρροιας.

 • Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Έρικ Τσόου του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, δήλωσε πως η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτούς τους πληθυσμούς, διότι σύμφωνα με τις στατιστικές η γονόρροια στην Αυστραλία είναι πιο συχνή σε αυτούς παρά στους ετεροφυλόφιλους.
 • Τα σύγχρονα στατιστικά δεδομένα φανερώνουν ότι η γονόρροια μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές (ορθό, λαιμό, μάτια) και η θεραπεία της γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω ορισμένων στελεχών που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας προτείνουν τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική συνεύρεση με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης την νόσου. Τα νέα, όμως, ερευνητικά δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι επαρκές. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 3.091 άντρες από μια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Μελβούρνης για τα έτη 2016 έως 2017, από τους οποίους το 6% είχε γονόρροια του λαιμού.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει, είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά ή είχαν κάνει και τα δύο με κάποιον. Το 95% των ερωτηθέντων είχαν φιληθεί με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το 70% δήλωσαν ότι είχαν σύντροφο με τον οποίο μόνο φιλιούνταν και το 38% είχαν επαφή με κάποιον μόνο για σεξ. Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε και τις τρεις κατηγορίες συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόλις το 1,4% είχε αποκλειστικά συντρόφους με τους οποίους αντάλλασσαν μόνο φιλιά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς όσοι είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους μόνο για φιλιά το τελευταίο τρίμηνο, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Αντίστοιχα η πιθανότητα γονόρροιας ήταν 81% μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους με τους οποίους μοιράζονταν και φιλιά και σεξ, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κανέναν τέτοιο σύντροφο ή είχαν μόνο ένα για την κάθε κατηγορία.

 • Ο δρ Τσόου τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς σχετίζονται με τις πρόσφατες αναφορές στο εξαιρετικά ανθεκτικό στέλεχος Neisseria gonorrhea (γνωστό και ως σούπερ-γονόρροια) και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την απάντηση στις γνωστές προκλήσεις που σχετίζονται με την αντιμικροβιακή θεραπεία στοματοφαρυγγικής γονόρροιας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος ενδέχεται να αποτελεί έναν τρόπο πρόληψης, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

*****

Αλέξη, οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει, αλλά το ψέμα έχει πάντα κόστος
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να επενδύσουν στην «οικογενειακή ευθύνη» των πολιτικών αντιπάλων τους, σκάβοντας ένα λάκκο στον οποίο μετά έπεσαν μέσα οι ίδιοι
Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης

Αλέξη, οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει, αλλά το ψέμα έχει πάντα κόστος

Στην πολιτική δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά. Οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται για αυτό που είναι ή πράττουν οι ίδιοι. Όχι για τους γονείς ή τους παππούδες τους. Ο Τσίπρας δεν φέρει ευθύνη για το τι έκανε το σόι του στη Χούντα όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρει ευθύνη για την πολιτική διαδρομή του πατέρα του. Με αυτή την έννοια κάκιστα έκαναν και οι δύο όταν άρχισαν να βρίζουν ο ένας το σόι του άλλου. Και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης.

***Γιατί με αυτόν τον τρόπο έριξαν το επίπεδο της πολιτικής στο χαμηλότερο επίπεδο και ήταν σαν μην μπορούν να έχουν επιχειρήματα και πολιτικές που να πείθουν και έτσι καταλήγουν να μαλώνουν για τους πατεράδες τους. Όμως, όσο ισχύει ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στην πολιτική, άλλο τόσο ισχύει ότι το πολιτικό ψέμα πρέπει πάντα να έχει κόστος. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και δεν οφείλει να απολογηθεί ούτε για τον πατέρα του, ούτε για τον θείο του.

**Όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και δεν θα κριθεί με βάση το «Μητσοτάκη κάθαρμα» που ακουγόταν στα Ιουλιανά του 1965. Ούτε καν είχε γεννηθεί τότε. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα κριθεί για το ότι θεώρησε ότι «για να βγει από πάνω» θα χρησιμοποιούσε αυτός την ιστορία της οικογένειάς του για διεκδικήσει επιπλέον εύσημα αριστεροσύνης. Γιατί κάνοντάς το αυτό έδωσε το δικαίωμα να κριθεί η αλήθεια των δεδομένων του. Όπως και όσων έγραψαν διάφορα «φίλιαΜΜΕ» που επίσης προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και να παρουσιάσουν τον Τσίπρα ως απόγονο «αντιστασιακής γενιάς».

**Κοινώς έδωσε ο ίδιος το δικαίωμα σε ΜΜΕ, όπως τα Νέα ή το in.gr, να ψάξουν αυτή την ιστορία και να ασχοληθούν με την οικογένειά του. Και να αποδείξουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε ακριβώς τα πράγματα όπως έχουν. Γιατί φαίνεται πώς ειδικά για τον θείο του υπάρχουν σκιές για τη στάση που κράτησε στη διάρκεια της δικτατορίας. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και δεν έχει ευθύνη για όλα αυτά. Έχει ευθύνη για το ότι θέλησε να εκμεταλλευτεί την παρελθοντολογία, πιστεύοντας ότι θα έχει κόστος ο αντίπαλός του.

**Μόνο που την πάτησε. Γιατί πιστεύοντας ότι προσπαθεί να «σκάψει τον λάκκο» των άλλων, τελικά αυτός έχει το κόστος. Σε αυτόν γυρνάνε μπούμερανγκ τα όσα είπε. Και την πατάει όπως την πάτησε με το κότερο. Κανείς δεν θα του είχε πει τίποτα, εάν το είχε δώσει ο ίδιο στη δημοσιότητα τότε. Μόνο που δεν το έκανε γιατί ήθελε να συντηρήσει την εικόνα ότι «δεν είναι ελίτ». Και μετά οι… σκαφάτες φωτογραφίες και η εικόνα γκρεμίζεται. Παρότι είμαστε σε εποχή «μειωμένων προσδοκιών», οι ψηφοφόροι δεν ανέχονται ούτε το δούλεμα ούτε το ψέμα.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

** Εξηγήσεις ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας από τον Τούρκο πρέσβη στην Σόφια, Χασάν Ουλουσόι, σχετικά με τις δηλώσεις του, περί της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, ως προϋπόθεση για τις τουρκικές επενδύσεις στη Βουλγαρία. Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο Ουλουσόι, στις 11 Μαΐου στη διάρκεια των εγκαινίων μιας εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτου, στην πόλη Κίρτζαλι, που είναι επένδυση της τουρκικής Teklas. Το θέμα έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Βουλγαρία, αφού θεωρείται επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις.

** Η κόντρα Καμμένο-Κοτζιά για δεκάδες emails του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα και για τα οποία ο Ν. Κοτζιάς κατήγγειλε υποκλοπή ίσως και Ρώσων, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας. «Πάλι δήθεν “Ρώσοι χάκερ”… Εάν υπάρχουν στοιχεία, ας παρουσιαστούν αρμοδίως, και οι Ρωσικές αρχές θα τα ερευνήσουν και θα απαντήσουν επίσημα. Αλλιώς θα ήταν καλό να αποφεύγονται νέες κατηγορίες για “ρωσική ανάμειξη” στα εσωτερικά της Ελλάδος», τονίζει σε ανακοίνωση του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Εδώ που τα λέμε…

** Η επιστημονική φαντασία πριν από 30 χρόνια είναι σήμερα πραγματικότητα. Ένας ακόμα όρος που δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων από λίγα συγκεκριμένα κέντρα, είναι η «Βάση Δεδομένων Αλληλεπίδρασης» (Allele Frequency Net Database). Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και αξιοποιείται από την …Κίνα. Η βάση δεδομένων, γνωστή ως Alfred, περιέχει δεδομένα DNA από περισσότερους από 700 πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

** Τελικώς ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι με τη σειρά της θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τα αντίστοιχα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση.

Επικοινωνιακές μπαρούφες

Σε κατάσταση απελπισίας θα βρίσκεται το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι επιχειρούν εναγωνίως να πασάρουν διάφορους δράκους στα φιλικά τους Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να εμφανίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με το Μαξίμου. Βέβαια ο Ευκλείδης απάντησε με αρκετή δόση χιούμορ στα κακογραμμένα σενάρια της Πειραιώς, αλλά αυτοί επιμένουν να παράγουν επικοινωνιακές μπαρούφες.

Προβληματισμός για τον… καύσωνα

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί προβληματισμός για το μέγεθος της αποχής στις ευρωεκλογές. Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με την πρόβλεψη των μετεωρολόγων για υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς την ημέρα των εκλογών. Όπως αντιλαμβάνεστε, κάποιοι θα τρέχουν στις παραλίες για να επιστρατεύσουν τους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους αφορμή θέλουν για να μην πάνε στην κάλπη αφού είναι απογοητευμένοι από αυτό που λέγεται δημόσια ζωή.

Από αναβολή σε αναβολή

Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα. Η τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία πάει από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα ο νομικός κόσμος να αρχίσει να διατυπώνει ανησυχίες γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ένα νομοσχέδιο παραπέμπεται στις καλένδες. Βέβαια ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου αφού ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με όλους τους φορείς.

Η βεντέτα με Πατούλη

Η βεντέτα του Πατούλη με δύο δημάρχους που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο μπορεί να αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα με τον Πατούλη είναι ότι οι δύο δήμοι είναι από τους μεγαλύτερους στο λεκανοπέδιο και οι δήμαρχοι που προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη κάνουν ό,τι μπορούν για να τον υπονομεύσουν αφού έχουν μαζί τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

…Τυφώνας Φάρατζ

Ο τυφώνας Φάρατζ σαρώνει την Αγγλία ισχυροποιώντας συντηρητικούς και εργατικούς. Το πανίσχυρο πλειοψηφικό ρεύμα που συγκεντρώνει ο θεωρητικός του Brexit αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν πρώτο με 34% και την Τερέζα Μέι να καταποντίζεται στο 10%. Αιμορραγία εμφανίζουν και οι εργατικοί, που έχουν χάσει πέντε ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκονται στο 20% με καθοδική πορεία. Αυτά παθαίνουν τα κόμματα που επιχειρούν να κάνουν παιχνίδια αγνοώντας την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε ο κυρίαρχος λαός στο δημοψήφισμα.

Κατηγορία

ΣΚΙΤΣΑ

makris1452019

 • Σκίτσο του Ηλία Μακρή (14.05.19)
petroulakis1452019

 • Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (14.05.19)
xantzopoulos1452019

 • Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (14.05.19)
gkka_26_1205_page_1_image_0001

 • Σκίτσο του Ηλία Μακρή (15.05.19)
 • gkka_25_1205_page_1_image_0001