Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (11/09)

Ασκήσεις μνήμης: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώριο σε αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς….ότι λέγαμε κι εμείς δηλαδή τότε για τη συμφωνία, όταν μας την έπεφτε το κάθε ανημέρωτο εθνίκι.
Ο Μ. Σχοινάς είναι ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος & αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά από πρόταση της νυν κυβέρνησης. Οι…. μακαρίτες μακεδονομάχοι το εμπέδωσαν;

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Οσο μια ομάδα ιδεοληπτικών μέσα στο Σύριζα συνεχίζουν να την βλέπουν σαν μεγαλοαστούς βολεμένους αυτούς που διαθέτουν ακίνητα αξίας 400-500 χιλ ευρώ, από φουσκωμένες αντικειμενικές, κληρονομικά η γονικές παροχές δεκαετιών 60-70-80 τα περισσότερα & είναι της άποψης να βαράνε φορολογικά κατακέφαλα για να μαζέψουν μαξιλάρια η να τα διαθέτουν ως κοινωνικά βοηθήματα, το κόμμα αυτό να ξεχάσει την εξουσία παρά τα όσα καλά πρόσφερε στον τόπο.

Η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, έδινε ψίχουλα έως τίποτε σε περιουσίες άνω των 200.000-250.000 ευρώ που επιπλέον είναι φορτωμένες με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. 600.000 ιδιοκτήτες ανήκουν στην -καθόλου αμελητέα- κατηγορία αυτή.

 • Ο Μητσοτάκης τους βγήκε από δεξιά δίνοντας του πάσα εν αγνοία τους, με δικά τους λεφτά από αίμα όμως & καλά έκανε σε τελική, αφού οι ιδεοληψίες & τα αιώνια φρένα κάποιων εκεί μέσα δεν τους άφηνε να δουν με καθαρό μάτι ότι ψηφοφόροι τους δεν ήταν μόνο η κατώτερη τάξη στην οποία απευθύνονταν μονίμως.
 • Απέτυχαν να γίνουν κόμμα όλων των Ελλήνων, -οι πραγματικά πολύ πλούσιοι είναι λίγοι για να επηρεάσουν με τη ψήφο τους- & οι γνωστοί μιντιάδες βρήκαν πρόσφορο έδαφος να καλλιεργήσουν. Το θέμα της υπερφορολόγησης της ιδιοκτησίας είναι πολύ ευαίσθητο για τον μέσο Ελληνα τον ήδη φορτωμένο με δάνεια, που πόνεσε πολύ.
 • Δεν κέρδισε η ΝΔ. Εσείς χάσατε και πάρτε το αλλιώς στο συνέδριο σας, αν μάθατε το μάθημα σας. Γιατί μόνο αστικά κόμματα με κοινωνική χροιά μεν, αλλά χωρίς πολύ αριστερές ιδεοληψίες επιβιώνουν σ’αυτό τον τόπο. Να τα λέμε κι αυτά…

Τώρα αν το δάνειο μαμούθ προέλθει όπως ακούμε από χρηματοδότηση τραπεζών ενός μέρους των 37 δις του μαξιλαριού που μάζευε ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπερφορολόγηση σου λόγω τερατωδών πλεονασμάτων, ενώ τα λέγαμε, βγαίνανε κάθε είδους κομματικά με καμένες φλάντζες και μας σταύρωναν μέχρι και σήμερα, για να σου τα φάνε άλλοι επιτήδειοι, ελληνάκο θα’σαι άξιος της μοίρας σου…. λέω εγώ τώρα…

Αυτά να τα βλέπουν οι πτωχοί τω πνεύματι που δίνανε μάχες σήμερα σε τοίχο μου γιατί δεν έπρεπε να έχουν έκπτωση στον EΝΦΙΑ όσοι είχαν μεσαίες περιουσίες….περαστικά!

TOPONTIKI.GR
….
Κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για την παροχή πιστωτικής γραμμής – μαμούθ με ξένες και ελληνικές τράπεζες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτ…
….
ΣΧΟΛΙΑ:
Καποιοι γελαγαν οταν ο Τσιπρας ειπε στη βουλη: Ειστε σιγουροι οτι φταιμε εμεις για την καθυστερηση η μηπως ο επενδυτης δεν εχει τα κεφαλαια;
 • Τελικά δεν έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση, τα μπικικίνια έλειπαν. Απλά θέλουν να τα δανειστούν από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες με τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Δηλαδή με ξένα κόλλυβα το μνημόσυνο. Έτσι γίνονται οι καλές μπιζνες!

Αυτή είναι η συνταγή του καπιταλισμού. Δυστυχώς οι Έλληνες είναι, στην πλειοψηφία του, ένας αμόρφωτος λαός, με ραγιάδικη νοοτροπία, κουτοπόνηροι-όχι έξυπνοι, που φυσιολογικά υφίστανται αυτά που υφίστανται. Βρε μετά από τέστ ευφυίας το δικαίωμα ψήφου κι ας με κατηγορήσετε για ελιτίστικη συμπεριφορά.

Αύξηση κεφαλαίου και δάνειο «μαμούθ» για το Ελληνικό η Lamda, Του Ηλία Μπέλλου | Kathimerini
KATHIMERINI.GR
Αύξηση κεφαλαίου και δάνειο «μαμούθ» για το Ελληνικό η Lamda, Του Ηλία…

Κάποια αχνή αλλαγή διαφαίνεται στον θολό ευρωπαικό ορίζοντα…
Μετά την έμμεση παραδοχή του γερμανού ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σόλτς για την επερχόμενη ύφεση ότι: “Η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση διοχετεύοντας πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία”, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν σχολίασε ούτε σαν ενδεχόμενο κάποιος γερμανός επίσημος, υπάρχει και κάτι άλλο που σηματοδοτεί την πιθανή αλλαγή.
 • Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στη νέα Ευρωπαική Επιτροπή δόθηκε στον Ιταλό κεντροαριστερό πολιτικό, Πάολο Τζεντιλόνι, κάτι που ερμηνεύθηκε ως μια ασφαλής ένδειξη ότι η Ευρώπη θέλει να αποφύγει μια σύγκρουση με την Ιταλία για την αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και, γενικότερα, ότι η προτεραιότητα πλέον στην Ευρώπη δεν είναι η μέχρι τούδε σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η τόνωση της ανάπτυξης.
Πήραν άραγε το μάθημά τους οι γερμανοί όταν οι αμερικανοί τους χτυπούσαν καμπάνες για εσωτερική τόνωση της αύξησης κατανάλωσης από χρόνια; Παραμένω διστακτική γνωρίζοντας τις εμμονές τους, αν και οι διεθνείς συνθήκες ξέρουν καλύτερα πως να τις κάμψουν.
………..
 • Η αύξηση των ενοικίων και η σταδιακή αύξηση των τιμών των ακινήτων, οι λίγες νέες οικοδομές στη προηγούμενη δεκαετία συγκριτικά με τις οικιστικές ανάγκες των νέων που πλέον απέκτησαν δική τους οικογένεια που πρέπει να στεγαστεί, οι αθρόες αγορές ξένων, οι προτιμήσεις ιδιοκτητών για χρονομισθώσεις τύπου Airbnb, το μεταναστευτικό και οι οικιστικές του ανάγκες, η αδυναμία νέων τραπεζικών δανείων, θα φέρουν την μικρή και τη μεσαία τάξη που δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία, σε καθεστώς στεγαστικής ομηρίας και κρίσης μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Ενώ το εισόδημα του μέσου Έλληνα θα στενάξει στα υψηλότερα ενοίκια. Ήδη οι προοπτικές για να προληφθεί το επερχόμενο φαινόμενο, δείχνουν εξαιρετικά αδύναμες. Απλά δεν υπάρχει χρόνος.

Πετρόκτιστα όρθια στο χρόνο με σεβασμό στο περιβάλλον και στα αιωνόβια περάσματα των στενών της Χίου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

ΜΗΝΥΜΑ: Διαβάζουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι:

Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10% άμεσα. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.

 • Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων (που ούτως η άλλως είναι παγωμένος). Μεσοπρόθεσμα μετά το 2020 αλλά δεν είπε πότε, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία, αλλά δεν είπε ποιά.

Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα προεκλογικά, είπε. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Να δούμε αν θέσει εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια & όρια, διότι δεν το διευκρίνισε.

Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Ολα καλά. Ολα θετικά όπως παρουσιάζονται…

Ομως: Ερώτηση πρώτη:

Ποιά θα είναι τα αντίμετρα στα παραπάνω και τι θα ισχύσει στις φορολογικές κλίμακες εισοδημάτων άνω των 10.000 ευρώ? Η φορολογία για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα είναι κλιμακωτή ισχύοντας και για μεγαλύτερα εισοδήματα, η θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για όσους δηλώνουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ και τέλος? Για ποιές ακριβώς κατηγορίες? Δεν διευκρίνισε.

 • Ερώτηση δεύτερη:

Αν δεν υπάρξουν αντίμετρα, τα σηκώνει ο προυπολογισμός, καθότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% ΔΕΝ μειώνονται, η θα ψάχνουμε να βρούμε το μαξιλάρι λόγω παροχών? Δεν διεκρίνισε.

 • Ερώτηση τρίτη:

Θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, άρα επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις ειλημμένες δημοσιονομικές υποχρεώσεις? Δεν διευκρίνισε.
Αρα κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ας μη βιαζόμαστε.

****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – Και τώρα οι πρώτες διευκρινίσεις στις παροχές Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Διότι ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται όπως έλεγα στις λεπτομέρειες. Μετά από 2 χρόνια θα δουν τα φυσικά πρόσωπα μειώσεις στο φόρο τους και ΑΝ εγκριθούν από τους θεσμούς.

“Μόνο οι μειώσεις φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μερίσματα θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2019 ενώ όλες οι μειώσεις των φόρων που αφορούν μισθωτούς συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, μετατίθενται για το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια οφέλη από τη μείωση της φορολογίας, για τα φυσικά πρόσωπα, θα γίνουν αντιληπτά, μετά δύο χρόνια, το 2021, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, τα φυσικά πρόσωπα, το 2020 θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν φέτος, χωρίς καμία ελάφρυνση. Επίσης δεν αλλάζουν τα τεκμήρια για τα εισοδήματα του 2019, παρά τις υποσχέσεις, ούτε μειώνεται η προκαταβολή φόρου.

Δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2019 και θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2020, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στην φορολογική επιβάρυνση. Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 και θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021, θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση εφόσον λάβουν την έγκριση της τρόικας και νομοθετηθούν.”

****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ- Βλέπω το κυνήγι της φοροδιαφυγής και μου θυμίζει το..κουτάβι που κυνηγάει την ουρά του.

 • Θες να νικήσεις σε μεγάλο βαθμό την φοροδιαφυγή? Θες να μάθεις ποιό είναι -κατα προσέγγιση τουλάχιστον- το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα του Ελληνα?

Αναγνώρισε εκπίπτοντας από το εισόδημά του όλες τις αποδείξεις δαπανών εντός επικρατείας, ενώ ταυτόχρονα βάλε υποχρεωτικό όριο συναλλαγών με πλαστικό χρήμα από 100 ευρω και πάνω. Κι όταν λέμε όλες τις αποδείξεις, εννοούμε ΟΛΕΣ!

 • Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα άφοβα, αφού θα υπάρχουν οι αντίστοιχες εκπτώσεις δαπανών. Το γνωστό κολπάκι χωρίς απόδειξη και σου αφαιρώ το μισό ΦΠΑ, θα μειωθεί στο ελάχιστο.
 • Θα δεις τους ελεύθερους επαγγελματίες να δείχνουν αναγκαστικά αύξηση τζίρου και κερδών που εσύ θα φορολογείς συν αυξημένη απόδοση ΦΠΑ, αφού οι πάντες θα ζητάνε αποδείξεις.

Το ίδιο και στα ενοίκια, στους γιατρούς, τους μηχανικούς, στους τεχνικούς, στις υπηρεσίες κάθε είδους κλπ. Το υπερβάλλον, φορολόγησε το με οριζόντια κλίμακα 20%. Ούτε κλιμακωτή προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω, ούτε υπερβολική, για να μην έχουν λόγο να φοροδιαφύγουν επίσης.

 • Ετσι το μεγαλύτερο μέρος του παράλληλου σκιώδους ΑΕΠ της φοροδιαφυγής θα γίνει επίσημο και θα δηλώνεται, ενώ το χρήμα στα μπαούλα σταδιακά θα τζιράρεται ελεύθερα δημιουργώντας αλυσιδωτά νέο πλούτο με επενδύσεις & αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
  Φορολογικό σύστημα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό.

Εσοδα μείον δαπάνες=φορολογία 20% για όλους. Δηλώνεις περισσότερα, φορολογείσαι περισσότερο. Δηλώνεις λιγότερα, φορολογείσαι λιγότερο. Δηλώνεις αλλά ταυτόχρονα δαπανάς? Βοηθάς στην αύξηση του τζίρου της αγοράς, του ΑΕΠ & το κράτος τα παίρνει από αλλού. Απλά πράγματα.

****

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ταμπάκικα Χίου…

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

ΧΙΟΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, λουλούδι, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες