Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (09/10/19)

ΜΗΝΥΜΑ: ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ;;;;

  • ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ.
  • ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!

***

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Τριπλασιάζονται από το 2020 οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα για τη διατήρηση του αφορολογήτου, σε όσους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είχαν έσοδα μέχρι 10.000 ευρω. Γι’αυτούς που είχαν έσοδα από 10.000 έως 30.000 διπλασιάζονται.

Το ποσοστό του 30% των δαπανών (flat) ισχύει για όλα τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ χωρίς όρια & κλίμακες πλέον. Θα είναι πολλοί αυτοί που δεν θα μπορέσουν να το καλύψουν, καθότι εξαιρούνται :

  • Ενοίκια
    Τέλη κυκλοφορίας
    Πληρωμές φόρων
    Πληρωμές δόσεων δανείων
    Αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων & σκαφών).
    Αγορές ακινήτων.
    Αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ). .
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
***
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

***

MAΙΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ: Η Αμερική είναι μια σπουδαία χώρα, τον προηγούμενο αιώνα έσωσε τον κόσμο άπ’ τον ολοκληρωτισμό τόσες φορές, ένας φάρος ελευθερίας, – από τον Τζέφερσον και τον Λίνκολν, μέχρι τον Ρόουζβελτ και τον Αιζενχάουερ. Από τον Ρήγκαν και τον Κλίντον μέχρι τον Ομπάμα από το τιμόνι της πέρασαν σπουδαίοι ηγέτες.

Δεν αξίζει σε μια σπουδαία χώρα ο Τράμπ, σε καμμία χώρα δεν αξίζει ο Τράμπ, – όσα λάθη κι αν έχει κάνει. Ας ελπίσουμε ότι το Κονγκρέσο θα πάρει το κουμπί άπ’ τα χέρια αυτού του επικίνδυνου κλόουν. Ας ελπίσουμε ότι το ατύχημα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων δεν θα προλάβει ν’ αποσταθεροποιήσει την περιοχή μας.

***

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Ζεις σε ένα νησί ( εστω κάνεις commuting και σκυλοπνίγεσαι χειμωνιάτικα, γιατι πιστεύεις ότι αξίζει η ταλαιπωρία οταν στο βαθος εχεις εναν επιγειο παράδεισο να περιμένει), με μια εξαιρετική φιλοζωική, αντίστοιχα, ζεις σε μια γειτονια, που μέχρι πρότινος ήταν παράδεισος για τα ζώα…

Ξαφνικά, παίρνεις είδηση, ότι ένα παιδί ( το μεγαλύτερο στην ηλικία) όχι μονο κυνηγά και πετροβολεί αδέσποτες γάτες ( οι οποίες σιτιζονται στον προαύλιο χωρο του σπιτιού μας, και κάθονται στο πεζουλι μας, με αποτελεσμα οι πετρες να βρισκουν την πορτα και το παραθυρο της κουζινας μας) και σα να μη φτάνει αυτό, παροτρύνει και τα υπόλοιπα παιδιά να πράξουν το ίδιο.

  • Εχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι, που η μητέρα παροτρύνει το μικρό γιό, ένα μωρό που μόλις κάνει τα πρωτα του βήματα, να κυνηγήσει γάτες “για να δούμε τι θα κάνουν”.
  • Διότι, για τη μέση Ελληνίδα μάνα, οι γάτες, τα αδέσποτα είναι παιγνίδια, κατ’ επέκτασην ο κάθε αδύναμος, ευκαιρίας δοθείσης!
  • Οχι, προφανώς δε φταίνε τα παιδιά, αλλά αυτοί που στη θέση της αγάπης, διδάσκουν το μίσος!

ΜΗΝΥΜΑ: Η αλληλεγγυη των Ευρωπαίων που θα μας προστάτευαν…..Ουτε καν που τους νοιάζει…τουναντίον σιγοντάρουν….οπως οταν επεβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία, και μεσα σε ενα μηνα υπεγραψαν deals Γερμανικές εταιρείες με Ρώσικες, δεν ξερω και γω πόσα δις!!!….Αυτην την Ευρώπη ψηφίσαμε….Εχουν καταπιεί την γλώσσα τους ολοι οι γεωπολιτικοί αναλυτές της πλάκας και οι θιασώτες της Ευρωπαικής ιδέας!!!Αντε ρε καραγκιόζηδες..γελοίοι…

ΚΙ ΑΛΛΟ: Κοροιδιλικι made in USA. Γνωστά απο παλαιά αυτά.Τωρα θα αλλάξουν;; Εδω άφησαν την Γερμανία και έσκισε την Ελλάδα. Τι ακριβώς να περιμένουμε βρε παιδιά;; Για πείτε μου… Όσο μας βοήθησαν οι Άγγλοι στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης… Μια ζωή τα ίδια ……..

Έτσι θα είναι το καζίνο στο Ελληνικό αν το πάρει η Mohegan…

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και ουρανοξύστης

***

Μ. Καραγιάννης: Πόλεμος και στρατηγική σκέψη στον 21ο αιώνα

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ*

Η επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ήρθε να επιβεβαιώσει τον κυρίαρχο ρόλο της τεχνολογίας στη διεξαγωγή του σύγχρονου πολέμου. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι μεγάλοι στρατοί αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν προηγμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) για τη συλλογή πληροφοριών, την αναγνώριση στόχων, την επόπτευση χώρων ή την εξαπόλυση επίθεσης. Η εξέλιξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον τόσο ραγδαία που ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη περί στρατιωτικής στρατηγικής.

  • Η χρήση των UAV αμφισβητεί επί της ουσίας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του πολέμου και οδηγεί σε νικηφόρες μάχες εναντίον συμβατικών στρατών. Είναι αλήθεια ότι η σταδιακή αυτονόμησή τους από τον ανθρώπινο έλεγχο δημιουργεί τεράστια ηθικά διλήμματα. Πάντως, αυτές οι ιπτάμενες πλατφόρμες έχουν επιφέρει μια νέα Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις (Revolution in Military Affairs) που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική ασφάλεια.

Η Αγκυρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Οι επεμβάσεις στη Συρία και στη Λιβύη της επιτρέπουν να τα δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική πολεμική μηχανή γίνεται αποτελεσματικότερη και φονικότερη. Η χώρα μας θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει αφορά την καθυστερημένη ελληνική αντίδραση στην τουρκική τεχνολογική υπεροχή. Μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι αυτή οφείλεται στο τέρας της γραφειοκρατίας και στο χάος της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

  • Πλησιάζοντας τη 200στή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε το παρελθόν για να χτίσουμε το μέλλον. Οι μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά εδράζονταν σε μια ρηξικέλευθη στρατηγική. Από τις ασύμμετρες επιθέσεις των πυρπολικών του Κανάρη το 1821 μέχρι την πρώτη στον κόσμο επιχείρηση προσβολής πλοίων που εκτέλεσε ελληνικό υδροπλάνο το 1913, η μικρή Ελλάς μπόρεσε να καινοτομήσει και να ανατρέψει δυσμενείς στρατιωτικούς συσχετισμούς.

Ποτέ άλλοτε οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν τόσο καλά εξοπλισμένες, παρά τις δεδομένες ανάγκες που υπάρχουν. Εντούτοις, παρακολουθούμε διαρκώς αιφνιδιαζόμενοι την Τουρκία να ενισχύει της στρατιωτικές της δυνατότητες και να προβάλει αξιώσεις. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παράγει δική της στρατηγική σκέψη, όπως άλλες αντίστοιχου μεγέθους χώρες (π.χ. Ισραήλ, Σουηδία). Αυτή δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τη σπουδή της στρατιωτικής γραμματείας.

Το απαρχαιωμένο ΚΥΣΕΑ λειτουργεί περισσότερο ως μια περιστασιακή συνάντηση πολιτικών και στρατιωτικών, παρά ως όργανο χάραξης μακροχρόνιας στρατηγικής με προαποφασισμένους στόχους. Η θεσμική ανεπάρκεια επιτείνεται από την απουσία ενός πανεπιστημίου Ενόπλων Δυνάμεων που θα φιλοξενεί μια ευάριθμη κοινότητα άριστα καταρτισμένων επιστημόνων· η μελέτη του πολέμου δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά στα στρατιωτικά επιτελεία.

  • Εξάλλου, η θεωρητικοποίηση της στρατιωτικής εμπειρίας απαιτεί επιστημονική προσέγγιση και συνέπεια. Μόνο μέσα από έναν εξειδικευμένο διάλογο θα μπορέσουμε να εξελίξουμε τη στρατηγική μας σε ικανοποιητικό βαθμό. Ισως, μάλιστα, μια μέρα να έχουμε και τον δικό μας Liddell Hart ή Andre Beaufre, δηλαδή έναν θεωρητικό της στρατηγικής που θα συγκροτήσει μια σχολή σκέψης προσαρμοσμένη στις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στα νέα τεχνολογικά δεδομένα πρέπει να είναι δομικά στοιχεία της ελληνικής στρατηγικής σκέψης. Για να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούνται εγρήγορση και καινοτομία. Το διακύβευμα είναι η εδαφική ακεραιότητα και τελικά η επιβίωση του ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.

*Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Παν. Μακεδονίας.

***

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ: ΣΚΕΠΤΙΚΗ – Σαν λαός είμαστε ενοχικοί!! Πόλεμος και δοσίλογοι, χούντα και ρουφιάνοι της αστυνομίας μας έχουν δημιουργήσει συμπλέγματα ενοχικά με αποτέλεσμα να νοιώθουμε ενοχές αν πρέπει να αποκαλύψουμε την τέλεση ενός εγκλήματος η τον εγκληματία. Η εξήγηση για ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή με τον Μπογδάνο. Καλό είναι να ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και να απελευθερωθούμε από κάθε είδους συμπλέγματα.

Καθαρά κέρδη 22,65 εκατ. ευρώ εμφάνισε η «Παπαστράτος» το 2018

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Aύξηση εσόδων και μείωση κερδών παρουσίασε η «Παπαστράτος» ΑΒΕΕ στη χρήση του 2018. Ο κύκλος εργασιών στη διάρκεια της περασμένης χρήσης ανήλθε σε 1,29 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 2017. Εξαιρουμένου του ειδικού φόρου στα καπνικά είδη, τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 320 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 22,1% σε σχέση με τη χρήση του 2017.

Από την άλλη πλευρά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν, καθώς εφέτος η επιχείρηση δεν είχε τα έκτακτα έσοδα της περασμένη χρήσης. Συγκεκριμένα, το 2017 η εταιρεία είχε έκτακτα έσοδα και κέρδη άνω των 250 εκατ. ευρώ, χάρις στην πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, η εταιρεία το 2017 είχε πωλήσει αντί 240 εκατ. ευρώ το 75% των μετοχών της Philip Morris Sales & Marketing Ρωσίας. Η εταιρεία τότε είχε εγγράψει καθαρά κέρδη από την πώληση αυτή ύψους 206 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η «Παπαστράτος» είχε έσοδα ύψους 35 εκατ. ευρώ από μερίσματα. Ετσι τα κέρδη προ φόρων της περασμένης χρήσης ανήλθαν σε 34,5 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους-ρεκόρ ύψους 251,4 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 22,65 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 186,9 εκατ. ευρώ το 2017.

****

ΝΙΚ.ΑΣΗΜ.(Φ.Β): Αυτή είναι συλλεκτική φωτογραφία. Ο Μαραντόνα με φανέλα “Οχι στα Ναρκωτικά” κι ο Πλατινί “Οχι την Διαφθορά”! Στη μέση ο Πελέ…

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

****

Μάθε το πιο συναρπαστικό και κοινωνικό παιχνίδι, που είναι ταυτόχρονα και αναγνωρισμένο πνευματικό άθλημα.

LEARN.HELLASBRIDGE.ORG

***

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό στον Όλυμπο, καθώς ο καιρός έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και το χιόνι είναι γεγονός. Η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν και έτσι όχι μόνο χιόνισε, αλλά και το έστρωσε. Οσοι είναι εκεί δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν και έναν χιονάνθρωπο προκειμένου να καλωσορίσουν με αυτό τον τρόπο το χειμώνα.

Χιόνι στην περιοχή είχε πέσει ξανά πριν από λίγες ημέρες, αλλά δεν το κράτησε… Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, αφού η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά.

..
ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, νερό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
***
Η φωτογραφία της ημέρας: Και η Ξάνθη φόρεσε τα φθινοπωρινά της
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
****
*****
Υπέροχη η Πάργα όταν σουρουπώνει..
dinfo.gr
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό
Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ασφαλής ζώνη, αλλά για ποιους

  • Ο ίδιος ο απερχόμενος επίτροπος το ονομάζει «αποχαιρετισμό στα όπλα». Εγώ θα το έλεγα αποχαιρετισμό στα μαχαιροπίρουνα, κρίνοντας από τα κιλά που του άφησε η πολιτική…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Λυπάμαι ειλικρινά τον Τζέφρεϊ Πάιατ, που προφανώς πασχίζει τόσο πολύ για τη δουλειά του. Αφότου θα πληροφορήθηκε το τηλεφωνικό «deal» του Τραμπ με τον Ερντογάν, και μάλιστα προτού σχεδόν προλάβει να φύγει από την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να είναι με χάπια στο κρεβάτι. Ισως και με μια παγοκύστη στο κεφάλι. Θα προσέθετα ευχαρίστως και αρκετά αστεράκια να χορεύουν κυκλικά πάνω από κεφάλι του. Θα το προτιμούσα, δε, όλο αυτό μέσα σε ένα μπλε φόντο, ει δυνατόν, με κόκκινες και λευκές ρίγες, ώστε να παραπέμπει στη σημαία των ΗΠΑ. Διότι, αν ήταν σε εμάς ταμπλάς η ξαφνική απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ενδώσει στην πίεση της Τουρκίας για «safe-zone», φαντασθείτε τι πρέπει να ήταν για εκείνον.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, πάντως, ήταν αδύνατο να βρεις άνθρωπο, μεταξύ των εδώ αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, πρόθυμο να σχολιάσει την ξαφνική πρωτοβουλία του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου – μόνον καθηγητές ήσαν διαθέσιμοι, για να εξηγήσουν το υπόβαθρο της υπόθεσης. Δικαιολογημένες η κατάπληξη και η αφωνία, διότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ρωτούσα τους ειδικούς που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο του «safe-zone» που ζητούν οι Τούρκοι στο βόρειο Ιράκ.

  • Ρωτούσα, παρακινούμενος περισσότερο από την απορία αν η πραγματοποίηση του σχεδίου θα ήλεγχε το ρεύμα της μετανάστευσης μέσω του Αιγαίου. Θυμίζω, εδώ, ότι οι Τούρκοι συνδέουν τον ρόλο τους στο μεταναστευτικό με τη συναίνεση της Δύσης στην πραγματοποίηση του «safe-zone». Βέβαια, οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά παράλια δεν είναι από τη Συρία, όμως η εκτόνωση του προσφυγικού στην Τουρκία θα μπορούσε να έχει ευεργετικές συνέπειες και για την Ελλάδα.

Ομως, κανείς από τους ανθρώπους που είχαν την καλοσύνη να ακούν τις αφελείς απορίες μου δεν είχε επεξεργασμένες ιδέες για το θέμα, διότι πολύ απλά εθεωρείτο «τελείως απίθανο» να συμβεί κάτι τέτοιο. Οχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εθεωρείτο απίθανο. Να όμως που συνέβη.

Πώς και γιατί συνέβη, δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος να μας εξηγήσει – προς το παρόν τουλάχιστον. Η εικόνα, πάντως, που έχουν στην κυβέρνηση για τον πρόεδρο Τραμπ είναι ενός ανθρώπου επίπεδου (όχι επιπέδου – αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό), χωρίς ενδιαφέρον για το βάθος ή τις διακλαδώσεις των διεθνών θεμάτων, ο οποίος ψάχνει μονίμως το «deal», δηλαδή τι θα μου δώσεις και τι θα σου δώσω. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πρώτα το δούναι και λαβείν στην προφορική, τηλεφωνική συμφωνία των δύο ηγετών. Μέχρι τότε, έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τη δήλωση του Τραμπ μέσω Twitter.

  • Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (08.10.19)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣcapture--11Ο τόνος του πατριωτισμού και του αγέρωχου απομονωτισμού στο κείμενο της δήλωσής μας προδιαθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβλέπει στον έπαινο του δήμου (τους σοφιστές τούς έχει ***ένους), μάλιστα δε σε περίοδο που είναι δύσκολα στριμωγμένος με το σκάνδαλο της Ουκρανίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή της Αμερικής η παρέμβαση στο εσωτερικό μέσω του εξωτερικού. Αφότου ο πρόεδρος Πολκ κήρυξε τον πόλεμο στο Μεξικό με τη σκοπιμότητα να κερδίσει το κόμμα των Δημοκρατικών τις εκλογές του 1848, οι εξωτερικές υποθέσεις είναι πάντα, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, εργαλείο της εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, το οποίο προσπαθεί να εξάψει ο Τραμπ, δεν εκδηλώνεται με βήματα προς τα έξω, αλλά με βήματα προς τα μέσα.

Τέλος, όχι ότι αποδίδω στην επισήμανση οποιαδήποτε άλλη σημασία πέραν της αισθητικής, όμως εντοπίζω απόηχους της γλώσσας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην υπόθεση αυτή. Το περίφημο «safe-zone», κατ’ αρχάς, δεν θα είναι για όλους «safe». Στη ζώνη βάθους αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, θα είναι ασφαλείς οι Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί η Τουρκία, ώστε να αποκοπεί το τουρκικό από το ιρακινό Κουρδιστάν. Για τους Κούρδους, η περιοχή θα είναι «unsafe-zone». Θα είναι, στην πραγματικότητα, μια «Kurd-free zone» ή, στα γερμανικά, «Kurdenfrei», που θυμίζει κάπως το τρομερό εκείνο «Judenfrei» της ναζιστικής γραφειοκρατίας.

Επειτα, είναι και η διατύπωση των αισθημάτων του απομονωτισμού, που φέρνει εικόνες από το παρελθόν. «Εχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω», γράφει ο Τραμπ. Σε άλλο σημείο, προσθέτει: «Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας».

«Πόσο φρικτό, απαίσιο και απίστευτο είναι ότι εμείς εδώ θα έπρεπε να σκάβουμε χαρακώματα και να δοκιμάζουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες, εξαιτίας ενός καβγά σε μια μακρινή χώρα ανάμεσα σε ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτε». Η τεράστια διαφορά, βεβαίως, είναι ότι ο Τσάμπερλεν εννοούσε κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό που έλεγε (στην προστασία της Αυτοκρατορίας απέβλεπε η πολιτική του πασιφισμού έναντι του Αξονα), ενώ ο Τραμπ –αλίμονο– εννοεί αυτό ακριβώς που λέει…

Να το πω ξανά, πάντως, ότι παρόμοιοι παραλληλισμοί μόνον αισθητική σημασία μπορεί να έχουν. Η Iστορία δεν επαναλαμβάνεται. Δεν το χρειάζεται, έχει πάντα νέους τρόπους να μας εκπλήσσει. ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

*****

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (08.10.19)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Έντυπη ΚΑΘΗ

****