Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (09-11-2018)

ΣΠΛΙΤ – ΚΡΟΑΤΙΑ – Δαλματικές Ακτές


 • Το «αμαρτωλό» 89  Θα ασχοληθούμε διεξοδικά, σε επόμενα κείμενα μας, με τα πεπραγμένα του κ. Σημίτη, με αφορμή τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.
 • Δεν μπορούμε, βέβαια, να αποφύγουμε τον πειρασμό, να σχολιάσουμε το «πέπλο προστασίας» και την επιχείρηση «πλυντήριο» που έχει στηθεί,  που επιβεβαιώνει, κατά τον πιο εμφαντικό τρόπο, αυτό που με ανάλογη αφορμή είχαμε χαρακτηρίσει σαν πορεία εκφυλισμού ενός συστήματος εξουσίας και επιρροής.

Το «αμαρτωλό» 89

 • Μας προκάλεσε εντύπωση ωστόσο πως κάποια από τα εν λόγω κέντρα, ανέσυραν από τη μνήμη το, όντως, «αμαρτωλό 89», με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο «νόμιμος διάδοχος» του πάλαι ποτέ Συνασπισμού, που, τότε, είχε πράγματι συμπράξει στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και των υπόλοιπων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.
 • Εκπλήσσει, ωστόσο, η  επιλεκτική μνήμη των «νοσταλγών», καθώς από το αφήγημα τους λείπει ο μεγάλος πρωταγωνιστής και ενορχηστρωτής της, αποδεδειγμένης, σκευωρίας, εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του.

Δηλαδή την τότε ηγεσία της ΝΔ, που πρωτοστάτησε στην κίνηση της σχετικής διαδικασίας, στη Βουλή, πείθοντας-δυστυχώς- και την τότε ηγεσία του Συνασπισμού, για το βάσιμο των στοιχείων, ώστε να συμπράξουν στο σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

 • Περιττεύει η αναφορά στο πλήθος των στοιχείων, που καταδεικνύουν το «στήσιμο» των κατηγοριών, με τις γελοιότητες περί «πάμπερς», αλλά και την επιστράτευση, ως μαρτύρων του κατηγορητηρίου, προσώπων από τον πυθμένα της κοινωνικής ζωής, ακόμη και του υποκόσμου, με άμεση ή έμμεση αναφορά στην τότε  επίσημη ΝΔ.

Προφανώς και η σύμπλευση της τότε ηγεσίας του Συνασπισμού, χωρίς επαρκή στάθμιση των δεδομένων-όπως εκ των υστέρων έχει ομολογηθεί από στελέχη του χώρου-αποτέλεσε μέγιστο πολιτικό σφάλμα, ιστορικών διαστάσεων, αλλά δε μπορεί να υποκαταστήσει τον κυριαρχικό ρόλο της τότε ηγεσίας της ΝΔ.

 • Αν, λοιπόν, η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι, κατά «νόμιμη μοίρα», υπεύθυνη για τις επιλογές της τότε ηγεσίας του Συνασπισμού, για τη σκανδαλοθηρία και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, εκείνης της περιόδου, τότε γιατί κατά μείζονα λόγο, δεν υπέχει ανάλογη ή μεγαλύτερη ευθύνη, η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που είναι και κατ` ευθείαν «απόγονος»;
 • Και κάτι ακόμη: Αν τους ενδιαφέρει, ας αναζητήσουν και τους «επιτήδειους ουδέτερους», από το χώρο του τότε ΠΑΣΟΚ, που ενθάρρυναν τους σκευωρούς.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ


 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

s12_skitso--2

 • Οι δύο παγίδες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση το γεγονός ότι ανοίγει «καυτά» θέματα και καθορίζει με αυτόν τον τρόπο την ατζέντα στη δημόσια συζήτηση. Το κάνει με τρόπο τακτικίστικο, έχοντας κατά νουν πώς θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Δύο όμως είναι τα προβλήματα: Το πρώτο αφορά τον έντονο λαϊκισμό που χαρακτηρίζει κάθε της πρωτοβουλία, από το Σύνταγμα έως τις αλλαγές στην Παιδεία. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κυριαρχία της επικοινωνίας σε όλες τις κινήσεις την ώρα που η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο τέλμα σε σημαντικούς τομείς.

Έντυπη KAΘΗ  

………………..
 • Η εποχή των άκρων

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ:ΚΑΘΗ

Εισήλθε η Δύση μία φορά ακόμη σε περίοδο των άκρων, του διχασμού της πλέον ανηλεούς μορφής, όπως πιστοποιήθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγαγε πολιτική νίκη σημαντικότατη, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι επί δύο μήνες σφυροκοπείτο από τα συστημικά ΜΜΕ. Ανεδείχθη ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

 • Το Κόμμα των Δημοκρατικών ριζοσπαστικοποιήθηκε.
 • Η εκλογή πολλών γυναικών είναι εντυπωσιακή και αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον ηττήθηκε στις εκλογές όχι λόγω φύλου, αλλά διότι εξέφραζε το απωθητικό πλέον για το αμερικανικό κατεστημένο.
 • Το κυριότερο είναι ότι δεν ανεδείχθη ηγετική μορφή των Δημοκρατικών για να αντιπαραταχθεί στον κ. Τραμπ στο τέλος της προεδρικής θητείας.
 • Η άμεση εμπλοκή του απελθόντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξε γεγονός πρωτοφανές, δηλωτικό ενδείας στο ηγετικό επίπεδο.

Αυτά αφορούν τις ΗΠΑ, φυσικά, αλλά όχι μόνον. Ο αντισυστημικός ιός αμφισβητήσεως της από ετών διαμορφωθείσης κατεστημένης τάξης πραγμάτων έχει ήδη διαδοθεί και στην Ευρώπη και θα ενισχυθεί ενδεχομένως. Διότι από τον τελευταίο Πόλεμο, ο τόνος που κυριαρχεί στη Δύση δίδεται από τις ΗΠΑ. Εκεί διαμορφώνεται η τάση αλλαγής και ακολουθεί η διασπορά των ιδεών και συμπεριφορών, παντού.

 • Με την Ευρώπη σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, παρατηρούνται ήδη ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις.
 • Η ηγέτις της γαλλικής αντισυστημικής Δεξιάς Μαρίν Λεπέν προηγείται πρώτη φορά έναντι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
 • Στην Ιταλία η «Λέγκα» αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά της και το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα της AfD εκπροσωπείται, πλέον, σε όλα τα τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας.
 • Παρέλκει η αναφορά σε Πολωνία και Ουγγαρία, όπως επίσης τα σημαντικά ποσοστά της σκληρής Δεξιάς σε Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία.

Στην Ελλάδα, το κλίμα διχασμού ίσως προσλάβει διαστάσεις τερατώδεις. Η αντιπαράθεση είναι εδώ μεταξύ Αριστεράς και Κεντροδεξιάς, από την οποία πιθανόν να ωφεληθεί η Χρυσή Αυγή. Διεταράχθη η ισορροπία στη Δύση. Η μετριοπάθεια εξέλιπε. Η σύγκρουση αποδεσμεύει μη ελεγχόμενες δυνάμεις. Είναι ο αιώνας της ασταθείας και των άκρων.

Έντυπη ΚΑΘΗ

………………..
 • Οταν ο Αλέξης διαπραγματεύεται εν κρυπτώ

ΒΗΜΑτοδότης

Οταν ο Αλέξης διαπραγματεύεται εν κρυπτώ | tovima.gr
Θύελλα αντιδράσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου, των ιερέων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης) τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος. Είναι η πολλοστή φορά που ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και προκαλεί αντιδράσεις.

ΒΗΜΑτοδότης – Πίσω ολοταχώς από τον Αρχιεπίσκοπο

Ηταν τόσες οι αντιδράσεις ώστε οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να εμφανιστεί το πρωί της Τετάρτης μετά την Ιερά Σύνοδο με ένα άλλο «πρόσωπο»: Με τη φράση «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας» ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μηνύματα στους κληρικούς προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους. Ακόμα και στην Ιερά Σύνοδο ήταν έντονες οι αντιδράσεις.

ΒΗΜΑτοδότης – Και η Ιερά Σύνοδος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ξεκαθάρισε πως «τα θέματα πρέπει να τα προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα» αλλά σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για μια… λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας. Οπως είπε, η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς, γιατί αυτοί είναι που ανησυχούν περισσότερο».
nnn
Μάλλον ο Αρχιεπίσκοπος παρέλειψε να πει ότι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είναι οι (αυτοκέφαλες) Εκκλησίες της Κρήτης και της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ένα «θεματάκι», όπως έλεγαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπάρχει και με τον… μουφτή.

ΒΗΜΑτοδότης – Το Μαξίμου τάζει προσλήψεις

Οι μόνοι που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη συμφωνία (που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί) είναι οι ένοικοι του Μαξίμου. Δηλαδή αυτοί που ετοίμαζαν με κάθε μυστικότητα τόσα χρόνια τη συμφωνία, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία τους Μιχάλη Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέξη Χαρίτση (υπουργός Εσωτερικών) και Ακρίτα Καϊδατζή (γραμματέας της κυβέρνησης, που θεωρείται το νέο «πουλέν» του Αλέξη Τσίπρα). Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος έφτασε στη σημείο να συνδυάσει τη συμφωνία με την Εκκλησία με 10.000 προσλήψεις (όλες προεκλογικές) στο Δημόσιο. Οσους δηλαδή ιερωμένους βγαίνουν από το Δημόσιο. Οταν αντιλήφθηκε τι είπε επιχείρησε να το μαζέψει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το αναγκαίο κονδύλι.

ΒΗΜΑτοδότης – Η task force του Ιερωνύμου

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του είχε σχηματίσει μία δική του… task force για να διαπραγματευτεί μυστικά με την κυβέρνηση, την οποία αποτελούσαν οι Συμεών Βολιώτης (πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Θεσπιών και το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου), ο νέος διοικητής του Αγίου Ορους Κ. Δήμτσας και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης (κατά κόσμον Βασιλειάδης), γεννηθείς στο Λεβερκούζεν.

ΒΗΜΑτοδότης – Γιατί χαίρονται στην Αρχιεπισκοπή

Και στην Αρχιεπισκοπή όμως πανηγυρίζουν. Για το γεγονός ότι έγιναν τόσες μυστικές συναντήσεις Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου χωρίς κανείς να το αντιληφθεί (παρά μόνον την τελευταία). Προφανώς θα αναρωτηθείτε γιατί πανηγυρίζουν στην Εκκλησία. Για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, δεν επήλθε τελικά ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας που τόσο πολύ διαφήμιζε ο κ. Τσίπρας (αφήστε που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να πετύχει η κυβέρνηση διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος με Καμμένο και Παπακώστα). Ούτε βεβαίως θα σταματήσει το κράτος να πληρώνει για τους μισθούς των κληρικών. Απλώς αντί «μισθοδοσία κληρικών», θα το ονομάσει «επιχορήγηση κληρικών»!
nnn
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας η Εκκλησία θα αποκτήσει τίτλους κυριότητας σε πολλά φιλέτα ακίνητα (ανά την Ελλάδα) στα οποία δεν είχε τίτλους. Τώρα ανοίγει ο δρόμος (εάν τελικά επέλθει η συμφωνία) για win-win αξιοποίηση περιουσίας με το Κράτος.

ΒΗΜΑτοδότης – Τα εκκλησιαστικά φιλέτα

Τα κυριότερα είναι μία έκταση 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που γειτονεύει με αυτήν του Αστέρα, 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη, 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη, το κτίριο της οδού Μητροπόλεως που στέγαζε παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας, έκταση στην οδό Σουηδίας στο Κολωνάκι, το κέντρο «Island» στη Βάρκιζα, το εστιατόριο «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη, το «Ακρωτήρι» στον Αγιο Κοσμά, και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα.

ΒΗΜΑτοδότης – Ο χαμένος σταυρός των υποψηφίων

Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές μόνο εάν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περάσει στη Βουλή με 180 ψήφους. Η διαφορά της ψηφοφορίας των Ελλήνων του εξωτερικού με την ψηφοφορία των υπολοίπων ψηφοφόρων είναι ότι οι έξω δεν θα ψηφίζουν πρόσωπα, παρά μόνο κόμματα. Δηλαδή δεν θα «σταυρώνουν» υποψηφίους αλλά θα ρίχνουν την ψήφο τους για το κόμμα της προτίμησής τους. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο κάλπη για την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού και απαγορεύει ρητά την ηλεκτρονική ψήφο (υπό τον φόβο των χάκερ) και την επιστολική.

ΒΗΜΑτοδότης – Ο Χαρίτσης των εκλογών

Τώρα όσον αφορά την πιθανή υποψηφιότητα του υπουργού Εσωτερικών (και πρώτου τη τάξει υπουργού) Αλέξη Χαρίτση στη Δημαρχία της Αθήνας, μου λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση τη στιγμή που ο υπουργός θα ετοιμάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις και τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Ούτε του προτάθηκε τέτοια υποψηφιότητα, αλλά ούτε και ο ίδιος το επιθυμεί» όπως μου είπαν.

ΒΗΜΑτοδότης – Τσάι με την Τερέζα

Την Τρίτη η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου διαμαρτυρόταν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ότι ουδείς βουλευτής την υπερασπίστηκε όταν την έβριζε ο Παύλος Πολάκης. Την Τετάρτη το απόγευμα έπινε τσάι μαζί με την Τερέζα Μέι στην Downing Street. Τι συνέβη; Η πρωθυπουργός της Βρετανίας προσκάλεσε γυναίκες βουλευτές απ’ όλον τον κόσμο για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γυναικεία ψήφο. Η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα επέλεξε την κυρία Χριστοφιλοπούλου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Ετσι όπως μου έλεγε χαριεντιζόμενη η βουλευτής, «επιτέλους το ΠαΣοΚ πήγε στην Downing Street». Και όχι μόνο. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί και το βρετανικό κοινοβούλιο.

ΒΗΜΑτοδότης – Οι προεκλογικοί… κιμάδες

Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ που πρόκειται να είναι υποψήφιοι στα Νότια Αττική με την επανεμφάνιση (μετά την πειθαρχική ποινή που εξέτισε) της υποψηφίας (Τ. Ντ.), ιδιοκτήτριας Θεραπευτηρίου – Γενικής Κλινικής. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, ειδικά της Β’ Αθήνας, υποστήριζαν πως έκανε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ψηφοφόρους του κόμματος. Μάλιστα η Αννα Καραμανλή κατήγγειλε αυτές τις πρακτικές στην κλειστή κοινοβουλευτική ομάδα πριν από λίγες μέρες κάνοντας λόγο για υποψηφίους (χωρίς να τους κατονομάσει) που μοιράζουν μερίδες κιμά και νωπά κοτόπουλα και άλλους υποψηφίους που κάνουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για να προσελκύσουν ψήφους. Πάντως ουδείς επιβεβαιώνει εάν η εν λόγω γαλάζια θα είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής.

………………….

 • Το κόμμα των λαϊκιστών της TV
Καρακούσης Αντώνης

Ο παροξυσμός διεκδίκησης αναδρομικών από τα περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους προφανέστατα δεν έχει βάση ,ούτε μπορεί να υποστηριχθεί από τις δυνατότητες του κράτους, το οποίο τελεί ακόμη υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας. Οι επαναλαμβανόμενες περικοπές που εφαρμόστηκαν στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ότι καλύτερο μας συνέβη, αλλά έχουν την εξήγησή τους.

 • Επιβλήθηκαν για δύο βασικούς λόγους:
 • Πρώτον, επειδή η χώρα βρέθηκε σε εξαιρετικά δεινή θέση, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία χρεοκόπησαν και επειδή το κράτος που χρηματοδοτούσε την καταβολή των συντάξεων δεν είχε και δεν μπορούσε να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τη διασφάλισή τους.
 • Και δεύτερον επειδή το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα έπεσε θύμα των δημογραφικών εξελίξεων, της γήρανσης του πληθυσμού και της αθρόας απονομής συντάξεων σε όποιον περνούσε απ’ έξω ανεξαρτήτως αν είχε συνεισφέρει ή όχι στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με απλά λόγια το μεν κράτος δεν είχε πόρους στη διάθεσή του προκειμένου να στηρίξει τις συντάξεις, τα δε ταμεία αποδιαρθρώθηκαν εξαιτίας της ανατραπείσης αναλογίας μεταξύ ασφαλισμένων – εργαζομένων και συνταξιούχων. Κάτι που ήταν γνωστό και αναμενόμενο από τη δεκαετία του ’90 αλλά όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις κώφευαν στις πολλές εκκλήσεις των ειδικών για το επερχόμενο τέλος των συντάξεων.

 • Οι περισσότεροι ξεχνούν ή μάλλον δεν θέλουν να θυμούνται ότι πριν από οχτώ χρόνια η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές και ουδείς ήταν διατεθειμένος να την δανείσει λόγω των πανύψηλων ελλειμμάτων και των εξ αυτών αναπαραγόμενων ατέλειωτων χρεών.

Η χώρα δεν κατέρρευσε το 2009 και το 2010 και οι συνταξιούχοι δεν έχασαν όλα τους τα εισοδήματα επειδή η Ευρώπη και άλλοι διεθνείς πιστωτές δέχτηκαν να χρηματοδοτήσουν για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα. Εναντι αυτής της βοήθειας απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου των ελλειμμάτων και των χρεών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η μείωση των συντάξεων. Και αυτό γιατί απλούστατα ουδείς ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτεί εσαεί, χωρίς προοπτική εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, την Ελλάδα.

 • Μαζί με τη μείωση των συντάξεων τότε αυξήθηκαν οι φόροι, μειώθηκαν οι μισθοί του Δημοσίου, πουλήθηκαν περιουσιακά στοιχεία του κράτους και περιορίστηκαν συνολικά οι κρατικές δαπάνες, καταναλωτικές και επενδυτικές.

Οχτώ χρόνια μετά και προτού η χώρα ξεφύγει από τον βαρύ κύκλο της χρεοκοπίας, ορισμένοι επιτήδειοι, κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, συνέλαβαν την ιδέα να εμπορευθούν την ελπίδα των χειμαζόμενων ακόμη συνταξιούχων.

 • Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και επαγγελματίες συνταξιολόγοι έστησαν μαγαζάκια διεκδίκησης αναδρομικών και τον τελευταίο μήνα επιδίδονται συστηματικά σε άγρα πελατείας από κατεξοχήν λαϊκίστικες τηλεοπτικές εκπομπές.

Καλούν ανερυθρίαστα τους γέροντες και τις γερόντισσες να καταθέσουν μαζικά, μέσω προφανώς των συμβεβλημένων μαζί τους δικηγορικών γραφείων, αιτήσεις διεκδίκησης αναδρομικών. Και όλα αυτά γνωρίζοντας την αδυναμία, το έλλειμμα πόρων και δυνατοτήτων, που συνεχίζει να καταδυναστεύει τη χώρα.

 • Περιττό δε να σημειώσουμε ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να εκταμιεύσει κοντά στα 10 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις διεκδικούμενες απαιτήσεις των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
 • Ποσό που προφανώς δεν διαθέτει και αν υποχρεωθεί να καταβάλει θα πρέπει να το αφαιρέσει από άλλες ζώνες, όπως αυτές της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, της άμυνας, των επενδύσεων και ένας Θεός ξέρει σε βάρος πόσων άλλων τομέων της δημόσιας ζωής.

Το κόμμα των λαϊκιστών της ΤV δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο. Εμπορεύεται με χυδαίο τρόπο τις ανάγκες εκατομμυρίων συνταξιούχων για να ζει και να βασιλεύει το ίδιο. Κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον τόσο ζημιογόνο κύκλο.

…………………
 • Τυφλοί βλέπουνε, κουτσοί περπατάνε, κουλοί παίζουνε μπαρμπούτι

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον παραμύθι φούρναρη, διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους. Για τους παπάδες που θα συνεχίζουνε να τα κονομάνε χοντρά και αφορολόγητα.

Η ΚΟΙΝΗ γνώμη έχει συγκλονισθεί από τον γεγονός. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παρακολουθούν, με ανοιχτό το στόμα την τελευταία επιτυχία του Αλέξη. Το νέο μεγάλο κόλπο σαν κι αυτά που κάνουν στις Ινδίες. Τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους. Οι παπάδες, δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα συνεχίζουν να πληρώνονται από το κράτος.

 • Για τέτοια μάκινα μιλάμε. Τα λεφτά θα τους τα δίνει η εκκλησία. Προκειμένου να απολέσουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.
 • Με αυτό το κόλπο, όπως θριαμβολόγησε ο Νίκος ο Παππάς, θα δουλέψουμε τα κορόιδα τους Τροϊκανούς.
 • Αφού, οι 10.000 παπάδες δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης δέκα χιλιάδων νέων δημοσίων υπαλλήλων. Που θα αναπληρώσουν το κενό.
 • Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για νέους Καρανίκες και νέους Καψώχες. Για δέκα χιλιάδες οικογένειες ψηφοφόρων Σύριζα. Και πλήρωνε εσύ κορόιδο φόρους.

ΜΙΑ ακόμα τρύπα στο νερό από τον Αλέξη. Η γνωστή συνταγή. Ότι δήθεν τα ανακατεύει, ότι δήθεν τα αλλάζει, ενώ επί της ουσίας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Μία θεατρική παράσταση, δώσανε μαζί με τον Ιερώνυμο.

 • Μη νομίζεται δηλαδή ότι οι παπάδες πόρρω απέχουν από τους πολιτικούς. «Του ιδίου λόχου» είναι, όπως έλεγε ο Βασίλης Αυλωνιτης, στο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός.
 • Ελπίδα πουλάνε αμφότεροι. Παραμύθι. Φούμαρα. Λαγούς με πετραχήλια τάζουνε. Τον παράδεισο επί της γης οι μεν, τον παράδεισο επί των ουρανών οι δε.
 • Κι αν τα βάλλεις κάτω, ποιο είναι πιο δύσκολο; Να γίνεις πρωθυπουργός, η αρχιεπίσκοπος; Σοβαροί να είμαστε. Πρωθυπουργός έγινε ο Γιωργάκης. Πρωθυπουργός έγινε ο Καραμανλής ο κουρασμένος.

ΚΙ ΟΤΑΝ λέμε για Εκκλησία στην Ελλάδα, μιλάμε γιά το Νο1 μαγαζί. Σε δύναμη, σε επιρροή, σε χρήμα. Κι όλα μετρητά.
-Η Εκκλησιά, βγάζει βουλευτές και δημάρχους.
-Δίνει την ευλογία της, σε αρχηγούς κομμάτων. Όχι μόνο στους εθνικόφρονες σαν τον Μπαλτάκο, αλλά και σε αριστερούς, σαν τον Αλέξη. Που ανέβηκε στο δήθεν Άγιον Όρος, πριν γίνει πρωθυπουργός.
-Κονομάει, από γάμους, βαφτίσια, κηδείες, μνημόσυνα ευχέλαια, αγιασμούς και «διαβάσματα». Και τα λεφτά, χέρι με χέρι. Αφορολόγητα.
-Μαζεύει, από τα κεριά, από τα τάματα, από το παγκάρι.

Οι επιχειρηματίες του Αγίου Όρους, πέρα από τις χοντρές μπίζνες εκατομμυρίων, όπως ο Εφραίμ με τον συχωρεμένο τον Βγενόπουλο και τις μετοχές της Μαρφίν, δεν εγκαταλείπουν το λιανεμπόριο. Τίμιο ξύλο, κομποσκίνια, μπρελόκ και διάφορα άλλα, ιερά μπιχλιμπίδια. Ταυτόχρονα, το έχουνε ρίξει και στα γιατροσόφια. Έχουνε βγάλει και πουλάνε ματζούνια. Για τους κάλους, τις ζοχάδες, το στομάχι, το λαιμό, τη ποδάγρα. Κάνουνε και τους γιατρούς. Όπως έχει πει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Μενιδιάτες, «ένα κορόιδο πεθαίνει, δέκα γεννιούνται».
-Η Εκκλησία, κάνει και θαύματα. Κουτσοί περπατάνε, τυφλοί βλέπουνε. Κουλοί παίζουνε μπαρμπούτι, βάλτε να πάνε, πήγανε.
-Ο τζίρος σε εκατομμύρια ευρώ, από τον θρησκευτικό τουρισμό της Τήνου, λόγω της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας, είναι ανυπολόγιστος.

ΣΕ ότι έχει να κάνει με μία σημαντική μερίδα του κόσμου, μιλάμε για Μεσαίωνα. Για συνθήκες Ιράν και Χομεϊνί. Οι ομάδες, στη αρχή της σεζόν φωνάζουνε παπάδες. Να κάνουν αγιασμό για να πάει η σεζόν καλά. Και δεν είναι μόνο ο Αναστασιάδης που δεν ντρέπεται να λέει, ότι αφήνει τις ομάδες που δουλεύει, στα χέρια της Παναγιάς.

 • Ο Βασίλης Δημητριάδης ραντίζει με αγιασμό τα δοκάρια του ΟΑΚΑ. Όταν σουτάρουν οι δικοί μας δηλαδή, να βοηθήσει η Παναγιά, να πάει η μπάλα, δοκάρι και μέσα. Όταν σουτάρουν οι άλλοι, να πάει δοκάρι κι έξω.
 • Οι παπάδες δεν έχουνε κανένα πρόβλημα, να κάνουν αγιασμό μέχρι και στα αυτοκίνητα. Το μεροκάματο να πέφτει. Τα ανεβάζουνε σε μία ράμπα κι ο πάτερ τα διαβάζει και ξηγιέται με την αγιαστούρα.
 • Κι έχουνε βγάλει και τιμολόγιο. Για μηχανάκια, ΙΧ και φορτηγά. Όπως στα διόδια. Κι όχι μόνο οι απλοί κληρικοί. Και οι βαθμοφόροι. Μητροπολίτες όπως ο Νεκτάριος της Αργολίδας να κάνει αγιασμό στα αυτοκίνητα του στρατού της πυροσβεστικής και σε ασθενοφόρα.

ΜΙΛΑΜΕ για μία χώρα, που το παραμύθι φούρναρης Άγιον Φως πηγαίνουνε και το φέρνουνε από τα Ιεροσόλυμα και το υποδέχονται, με τιμές αρχηγού κράτους. Προσοχές βαράνε στο Άγιον Φως, οι δήθεν αριστεροί, που δεν κάνουν το σταυρό τους και δεν ορκίζονται θρησκευτικά. Αν μπορούσανε ας ξηγιόντουσαν διαφορετικά.

 • Μιλάμε γιά μία χώρα, που οι βουλευτές και ειδικά της επαρχίας δεν τολμάνε να μην πάνε κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Ο Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής που προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ανάβει και κερί στον Άγιο Διονύσιο. Εξουσία, δεν είναι μόνο ο υπουργός. Ο χωροφύλακας. Ο γιατρός και ο δάσκαλος που κατέχουν τη γνώση. Εξουσία είναι κι ο παπάς. Ο εκπρόσωπος του θεού επί της γης. Και των Αγίων που κάνουνε θαύματα.

ΟΙ εικόνες με τους προσκυνητές στη Τήνο, να σέρνονται στα γόνατα, είναι ανατριχιαστικές. Μεσαίωνας. Το εμπόριο της πίστης σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Χιλιάδες κόσμος όλο το καλοκαίρι. Σε καθημερινή βάση. Και πάνω απ όλα, να πέφτει το μπαγιόκο. Να κόβει το μαγαζί μονέδα. Να πέφτει το χρήμα.

Το ποιοί τα μετράνε, πως τα μοιράζουνε και που τα πάνε, κανένας δεν ξέρει.Έχει ακούσει κανένας από σας να μπουκάρει το ΣΔΟΕ σε καμιά εκκλησία; Όσοι είχατε νταραβέρια, σας δώσανε ποτέ απόδειξη; Γιατί δεν βάζουνε και στις εκκλησίες POS να γίνονται οι συναλλαγές με κάρτα;

Και στο φινάλε, γιατί πρέπει ντε και καλά να πληρώνει στους αιώνες των αιώνων τους παπάδες, το κράτος; Να τους πληρώνουν οι πιστοί. Όπως εγώ πάω στον «Άγγελο» και πληρώνω για να ακούσω τον Στουραίτη, έτσι κι αυτός που πηγαίνει στην εκκλησία για να ακούσει τον παπά να ψέλνει, να πληρώνει από τη τσέπη του. Ποιο είναι το διάφορο; Όταν ακούω τον Θύμιο, να παίζει, «μπαγλαμάδες και μπουζούκια» και περνάω εγώ καλά, πληρώνω εγώ. Όταν αυτοί ακούνε το «κύριε ελέησον» και περνάνε καλά, γιατί να πληρώνουμε όλοι μαζί;


Η πρώτη εμφάνιση της «Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης» θα γίνει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του κύκλου «Γέφυρες» (Δ. Μαραγκόπουλος) και αποτελεί συμπαραγωγή της PROSPERO και του ΜΜΑ με ερμηνεύτριες τη Δήμητρα Γαλάνη, που είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Μια μουσική συνάντηση που επίσης έχει ενδιαφέρον. Αλλωστε από τη Δήμητρα Γαλάνη ο συνθέτης ζήτησε το 1973 να τραγουδήσει το «Ακρογιαλιές δειλινά», λέγοντάς της «εσύ είσαι λαϊκή τραγουδίστρια και δεν το ξέρεις», ενώ δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκαν στον δίσκο «Σκοπευτήριο», σε τραγούδια που έγραψε γι’ αυτήν. Αργότερα εμφανίστηκαν μαζί στο «Θεμέλιο».

 • «Αυτή η ορχήστρα είναι μια “πρόσκληση”’ για συνάντηση για συνθέτες καταξιωμένους όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος ή νεότερους όπως ο Κωνσταντίνος Βήτα κ.ά., με σκοπό να γεννηθούν από τα καινούργια πράγματα ακόμη και πιο κλασικές φόρμες.
 • Θέλουμε να προκαλέσουμε συνεργασίες και νέα έργα όπως μία σουίτα εμπνευσμένη από το έργο του Τσιτσάνη», λέει ο Σωτήρης Λυκουρόπουλος. Ομως πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι μία ακόμη ορχήστρα σήμερα;

«Τη στηρίζει η οικογένεια και στην πορεία θα χρηματοδοτείται από την περιουσία της, τις συναυλίες». Στόχος είναι και η αγορά του εξωτερικού.

 • Εννέα μουσικοί αποτελούν τον βασικό της πυρήνα και θα κάνει την αρχή στην Αθήνα και έπειτα στη Θεσσαλονίκη.
 • «Ο Τσιτσάνης αγάπησε πολύ το πάλκο. Οπως είπε ο Σαββόπουλος, “κατέβηκε από το πάλκο μόνο για να πεθάνει”.
 • Για τους παλιούς δημιουργούς το πάλκο ήταν σχολείο. Εκεί δοκίμαζαν τα τραγούδια τους».
 • Αυτές τις βραδιές θα παρουσιαστούν πρώτη φορά και κάποιες ζωγραφιές που έκανε η Ζωή Τσιτσάνη, η σύζυγος του συνθέτη, όταν εκείνος ήταν στο πάλκο.
ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΚΡΟΑΤΙΑ
Image result for κροατια αξιοθεατα
Related image
ΖΑΝΤΑΡ
Related image

Related image

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

Related image


Print Friendly, PDF & Email