To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (09/01)

 


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ζούμε στη χώρα που χρεοκόπησε από διαφθορά και κακοδιαχείριση, τη πληρώνεις καθημερινά με αίμα, αλλά όσα οικονομικά σκάνδαλα επιχειρούν να αποκαλυφθούν είναι σκευωρίες, όσοι προσπαθούν να διαφύγουν μαζεύοντας και τα μανταλάκια είναι ξεκάθαρα αθώοι, οι ανακριτές οφείλουν να ρωτάνε μόνο ποιά θα ψήφιζες αν μπορούσες στο νεξτ τοπ μόντελ, διότι τα υπόλοιπα είναι εκτροπή στο έργο της δικαιοσύνης & επισύρουν ισόβια.

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Αυτά έχουν οι έρωτες…

 • Νέες συνθήκες, νέα καθήκοντα.
 • Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου μεταμορφώθηκε σε ξανθιά.

ΦAΛHPEYΣ

Οι ευχές είναι πάντα δωρεάν. Δεν κοστίζουν τίποτε σε εκείνον που τις προσφέρει και, βεβαίως, δεν αποδίδουν τίποτε ούτε στον άλλον που τις δέχεται. Οι ευχές είναι μια επικοινωνιακή τελετουργία, της οποίας το νόημα δεν βρίσκεται στο γλωσσικό περιεχόμενό της, αλλά στην κοινωνική σκοπιμότητά της. Προσφέρουμε στον άλλο ευχές (συνήθως παράλογες ή και ηλίθιες), για να δηλώσουμε τις καλές προθέσεις μας απέναντί του, για να τον βεβαιώσουμε ότι είμαστε μαζί του. Γιατί λοιπόν να τα εκατονπενηνταρίσει ο παππούς; Μόνο; Να τα χιλιάσει ο παππούς! Κι ας ξέρουμε ότι είναι αμφίβολο αν θα φθάσει τα 90.

makris-08_01

Αφού, λοιπόν, οι λέξεις των ευχών δεν έχουν σημασία, όσο έχουν το ύφος και το πάθος, μπορείς να εύχεσαι ό,τι σου καπνίσει και όπως σου καπνίσει. Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, λ.χ., η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, από την τελετή των Θεοφανίων στην ερωτική Θεσσαλονίκη έστειλε κάτι το οποίο η ίδια περιέγραψε με μάλλον υπερβολικό ενθουσιασμό ως «ηχηρό μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης». Εχει ως εξής: «Το φως των Θεοφανίων να λάμψει κάθε ιδιαίτερο πρόσωπο, να κοσμήσει τις καρδιές μας με αγάπη, αλληλεγγύη, με δύναμη για να ανταπεξέλθουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας, προσωπικούς και εθνικούς». Ευχήθηκε, επίσης, «οι πολιτικές μας πράξεις να πορεύονται πάντα με γνώμονα να υπηρετούν τον άνθρωπο, να υπηρετούν την αγάπη». (Δεν γίνεται να μην επισημάνω ότι οι ρίζες του πασοκικής προέλευσης συνθήματος «πρώτα ο άνθρωπος» βρίσκονται στο τσοχατζοπουλικό κίνημα της Θεσσαλονίκης…)

Πόσο μοιάζει, αλήθεια, ο τρόπος με τον οποίο μιλά η κ. Νοτοπούλου στον τρόπο με τον οποίο ντύνεται και μακιγιάρεται! Ο ίδιος μπανάλ στόμφος, τα ίδια χονδροειδή λάθη, η ίδια άκαιρη επιτήδευση του ύφους. Το περίβλημα της κ. Νοτοπούλου, όσο και αν η ίδια δεν το καταλαβαίνει, είναι τελείως διάφανο. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις για να ανακαλύψεις την απλοϊκότητά της. Είναι ένας ελέφαντας που έβαψε ροζ τα νύχια του, κρύφτηκε πίσω από μια ροζ τριανταφυλλιά και νομίζει ότι κανείς δεν τον βλέπει.

 • Είπαμε, όμως, ότι οι ευχές ποτέ δεν πιάνουν. Ετσι, το φως των Θεοφανίων δεν κόσμησε, όπως θα έλεγε η κ. Νοτοπούλου, τις καρδιές με αγάπη.
 • Δεν κόσμησε τουλάχιστον την καρδιά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος φόρεσε το ράσο του Σαμουήλ και οχυρώθηκε με τους γέρους και τα γυναικόπαιδα στο Κούγκι.
 • Σωστότερα, το πρόβλημα για τον Καμμένο είναι ότι δεν φαίνεται να διαθέτει καν τα γυναικόπαιδα.
 • Ο αγώνας επιβίωσης που δίνει, για να καθυστερήσει όσο μπορεί τη λύση του ονοματολογικού, σκόνταψε στην αγέρωχη κόμμωση και στο υφυπουργικό γόητρο της κ. Χρυσοβελώνη.

«Είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας», είπε η υφυπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών, και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση».

 • Πολύ φυσικό, από πλευράς της – πότε θα ξαναγίνει υφυπουργός η κ. Χρυσοβελώνη, κοροϊδευόμαστε;
 • Ο,τι ισχύει λοιπόν για τον ίδιο τον Π. Καμμένο ισχύει και για όλους στους ΑΝΕΛ: ο καθένας για τον εαυτό του, διότι οι βάρκες δεν φτάνουν για όλους.
 • Ισως ο μόνος σίγουρος που έχει απομείνει στον αρχηγό των ΑΝΕΛ είναι ο πιστός Κατσίκης, που ακολουθεί σταθερά τον Καμμένο, όπως το παρδαλό κατσίκι ακολουθούσε τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη στα σκίτσα του Φωκίωνα Δημητριάδη.
 • Ο ανένδοτος λοιπόν προμηνύεται ανέκδοτος…

Ενας λόγος στον οποίο οφείλεται η τρέχουσα ενδοκυβερνητική κρίση, η οποία θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι οπωσδήποτε η επικείμενη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα μεθαύριο.

 • Η Γερμανίδα ηγέτις έρχεται και για το Μακεδονικό – συγκεκριμένα, έρχεται για να βλέπουν στα Σκόπια οι βουλευτές το γερμανικό ενδιαφέρον στην Αθήνα και να μη φοβηθούν να ψηφίσουν.
 • Ο Καμμένος λοιπόν κορυφώνει την κρίση με τον συνέταιρό του, επειδή ενόψει της επίσκεψης ο συνέταιρος είναι περισσότερο ευάλωτος και αυξάνονται οι πιθανότητες να ενδώσει.

Ομως η κρίση, την οποία βλέπουμε τώρα να επισπεύδεται λόγω των εξελίξεων, ήταν αναπόφευκτη. Διότι εκεί που έχει υπάρξει έρωτας δεν χωράει πολιτισμένο διαζύγιο – και τα παιδιά αυτά αγαπήθηκαν σφοδρά, όπως όλοι θυμόμαστε. Αλλά και σαν αστυνομικό αν το δείτε, τόσα και τόσα αστυνομικά δεν έχουμε δει όπου στο τέλος τα μέλη της συμμορίας αλληλοεξοντώνονται εξαιτίας της απληστίας τους; Σε κάθε περίπτωση, για τον κόσμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ισχύει ο χιλιοτσιταρισμένος στίχος του Ελιοτ, αλλά αντεστραμμένος: ο κόσμος θα τελειώσει με κρότο, όχι με λυγμό…

Απειλές της πλάκας

Θα ήταν υπέροχο σε μια προεκλογική εκστρατεία που προβλέπεται ανελέητη, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω να συμβαίνει. Ο Ευάγγελος Αντώναρος μπορεί να προαγγέλλει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές με δικό του κόμμα –στο πνεύμα του μικροκαραμανλισμού υποθέτω–, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, διότι δεν τον συμφέρει. Αν τώρα βαυκαλίζεται ο καημένος με την αυταπάτη ότι τον ακολουθούν, ας πούμε, 1.000 άτομα, με τη συμμετοχή του στις εκλογές θα καταλάβει ότι εκείνοι που τον ακολουθούν δεν είναι ούτε δέκα…

Έντυπη ΚΑΘΗ


ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ: ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ

160 ευρώ πρόστιμο πλήρωσε η πιτσιρίκα που πήγε να κάνει στη Φλωρεντία με μαρκαδόρο, ό,τι έκανε στην Ελλάδα με σπρέι, μη σου πω με μπατανόβουρτσα, ανενόχλητη. Για να δούμε τώρα, θα το ξανακάνει; Αν η “Δημιουργία, ξανά!” ήταν κυβέρνηση, ο δημόσιος χώρος – αχούρι θα ήταν μια ανάμνηση της μεταπολιτευτικής θεσμικής ανομίας, κόκκινης, πράσινης και μπλε. Κάμερες παντού, σύλληψη επί τόπου των παρανομούντων, πρόστιμο και κοινωνική εργασία αποκατάστασης, σε επιφάνεια 5πλάσια της ρυπανθείσης.

Και όχι μόνο:
– Πέταξες κάτω τσίχλα; Πρόστιμο 200 ευρώ και ξεκολλάς άλλες δέκα με τα νυχάκια σου.
– Έβγαλες βόλτα τον σκύλο και “τα έκανε” χωρίς να τα μαζέψεις; Πρόστιμο 200 ευρώ και καθαρίζεις όλο το πάρκο.
– Πέταξες σκουπίδια περπατώντας ή από το αυτοκίνητο στο δρόμο; Πρόστιμο 500 ευρώ και μία εβδομάδα κοινωνική εργασία καθαριστή δρόμων.

Και όλοι αυτοί φορώντας ειδικό γιλέκο που θα επισημαίνει ότι εκτίουν ποινή για ρύπανση δημόσιου χώρου. Διότι το ρεζίλεμα είναι το πιο αποτρεπτικό μέτρο, αποτελεσματικότερο όλων.

ΑΞΙΖΕΙ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Προκάλεσε τόσο ενθουσιασμό που μετά από απαίτηση του επικεφαλής της διεθνούς Τράπεζας, το επανέλαβε

DINFO.GR

Πικρές αλήθειες για το ΘΑΥΜΑ του ΕURΟ.

INFONEWSTIME.WORDPRESS.COM

«Τα πήραμε όλα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Φυσικά όχι. Διότι αν τα ζητούσαμε «όλα» τότε απλώς δεν θα υπήρχε καμιά συμφωνία. Έγιναν υποχωρήσεις. Και από τα Σκόπια και την Αθήνα. Όπως όλα δείχνουν, εντός του Ιανουαρίου θα έλθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών μετά και τις συνταγματικές αλλαγές τις οποίες θα έχει ολοκληρώσει η βουλή της πΓΔΜ.

Ένα πρόβλημα που ταλάνισε την Ελληνική διπλωματία παραμένοντας άλυτο επί τριάντα σχεδόν χρόνια θα βρει επιτέλους μία λύση κοινά αποδεκτή από τις δύο γειτονικές χώρες.

 • Πολιτική ανάλυση της Έλενας Καραμαγκάλη

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και η χρήση έναντι όλων (erga omnes) αποτελούσε εδώ και μια δεκαετία την επίσημη εθνική γραμμή, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, τo 2007, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τα πήραμε όλα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Φυσικά όχι. Διότι αν τα ζητούσαμε «όλα» τότε απλώς δεν θα υπήρχε καμιά συμφωνία. Έγιναν υποχωρήσεις. Και από τα Σκόπια και την Αθήνα.

– Αρχίζοντας από το όνομα: τα Σκόπια δεν θα δεχόντουσαν μια ονομασία χωρίς την «Μακεδονία» ως δεύτερο συνθετικό και η συζήτηση θα τέλειωνε εκεί.

– Όμως, όπως είπαμε, η σύνθετη ονομασία ήταν η επίσημη εθνική γραμμή μας ήδη από το 2007. Κατοχυρώσαμε όμως την χρήση έναντι όλων με συνταγματική αλλαγή.

– Ακόμη έγινε δεκτή η απαίτησή μας να εξαλειφθεί κάθε αναφορά στο «Μακεδονικό παρελθόν» της χώρας και η αφαίρεση συμβόλων και «μνημείων» με χαρακτηριστικά αλυτρωτισμού.

– Την εξάλειψη κάθε αναφοράς σε «Μακεδονική μειονότητα» και η αντικατάστασή της με εκείνη της «διασποράς».

– Η αναγνώριση «Μακεδονικής» υπηκοότητας (citizenship) πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας αλλά όχι και η αναγνώριση Μακεδονικής εθνότητας.

– Η αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας (είχε ήδη γίνει από το 1992, στην Αθήνα) ως σλαβικής διαλέκτου και όχι ως γλώσσα αρχαίας Μακεδονικής (δηλαδή αρχαίας Ελληνικής) προέλευσης.

Η τελική έγκριση της Συμφωνίας θα σημάνει την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, την αποδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών της διαδικασιών στην Ε.Ε. και την απομάκρυνση της (ορατής) απειλής να μπει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και ακόμη χειρότερα, της Τουρκίας.

Οι οπαδοί της ακύρωσης της Συμφωνίας και το πισωγύρισμα σε μία προ του Βουκουρεστίου (2007) κατάσταση διατυπώνουν μια σειρά από ετερόκλητα ή εντελώς παράλογα ή και επικίνδυνα («η Μακεδονία είναι Ελληνική» υπονοώντας ολόκληρη της περιοχή των Βαλκανίων με αυτό το όνομα) επιχειρήματα μαζί με κραυγές περί «ξεπουλήματος» (με αντάλλαγμα τη …μη περικοπή των συντάξεων) ή και «προδοσίας». Ίσως η πιο «ψύχραιμη» πρόταση από πλευράς αυτών που αντιμάχονται τη Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή της «μη λύσης» και η μετάθεσή της στο μέλλον, μετά δηλαδή από άλλα τριάντα χρόνια…

Εκείνο που δεν λένε οι οπαδοί της «μη λύσης» είναι το τι θα συμβεί εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί και δεν κυρωθεί τελικά η Συμφωνία από την Ελληνική Βουλή.

Ας δούμε λοιπόν αυτή την εκδοχή όπου ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανακοινώνει ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 151 ψήφους.

Συνέπεια 1η και άμεση (καλοδεχούμενη, αρχικά, από ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ): Πάμε για εκλογές αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει υποστεί μια σοβαρότατη ήττα.

Συνέπεια 2η και επίσης άμεση: Ακυρώνεται το σύνολο της Συμφωνίας όπως η ίδια προβλέπει ρητά.

Συνέπεια 3η: Μένουν στο «αέρα» οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο διαδικαστικό, συνταγματικό αλλά κυρίως πολιτικό πρόβλημα στη γείτονα χώρα με πιθανότερο αποτέλεσμα την κατάρρευση και της κυβέρνησης Ζάεφ.

Συνέπεια 4η: Η Ελλάδα δέχεται ένα σοβαρότατο διπλωματικό πλήγμα υπαναχωρώντας μονομερώς από μία Συμφωνία με τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα.

Συνέπεια 5η: Η πΓΔΜ εξακολουθεί να κάνει χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια, ονομασία ήδη αναγνωρισμένη από περισσότερες από 130 χώρες , μεταξύ των οποίων 4 από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνέπεια 6η: Εντός της πΓΔΜ ισχυροποιείται ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και βέβαια ο κύριος υποστηρικτής της «αρχαιομακεδονικής» προέλευσης, το VMRO το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κερδίζει τις εκλογές.

Συνέπεια 7η: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει καθώς μπορεί πλέον να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή ως στήριγμα των Σκοπίων. Δεν θα πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι η πΓΔΜ είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που ΔΕΝ έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Κύπρο και που αντιπροσωπεύεται στο Ιράν, την Κιργιζία, την Σαουδική Αραβία και στο Ουζμπεκιστάν από τις αντίστοιχες διπλωματικές αποστολές της Άγκυρας. Ο κίνδυνος να γίνει Τουρκικό προτεκτοράτο θα είναι παραπάνω από ορατός πλέον.

Συνέπεια 8η: Να υπάρξει ένταση και αμέσως μετά να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ τοπικών πληθυσμών Σλαβικής και Αλβανικής ή και βουλγαρικής καταγωγής αναζωπυρώνοντας τα σχέδια κάποιων για Μεγάλη Αλβανία ή και Μεγάλη Βουλγαρία.

Συνέπεια 9η: Οι επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να ξεκινήσουν νέα διαπραγμάτευση με πολύ πιο σκληρούς διαπραγματευτές από την άλλη πλευρά ή να αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν σε ένα καθεστώς αδράνειας και αδιαφορίας του διεθνούς παράγοντα που θα αποδυναμώνει όλο και περισσότερο τις Ελληνικές θέσεις. Μια χειρότερη εκδοχή είναι, υπό την καθοδήγηση του ούτως ή άλλως απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ, η χώρα να γίνει αποδεκτή με ειδική συνθήκη στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κι εκεί θα έχουν τελειώσει όλα.

Συνέπεια 10η: Να παγώσει κάθε είδους οικονομική και διασυνοριακή συνεργασία με τη γείτονα πράγμα που μεταξύ άλλων αποδυναμώνει τον ρόλο μας στην περιοχή αλλά και ακυρώνει κάθε είδους συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως, για παράδειγμα τη δημιουργία τους διαύλου Δούναβη –Αξιού-Αιγαίο, τον οποίο ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η Κίνα με την συνεργασία τριών χωρών (Ελλάδας, Σερβίας, πΓΔΜ), και θα τις ωφελήσει όλες αλλά περισσότερο την Θεσσαλονίκη.

Αυτές οι δέκα συνέπειες αλλά και όσες άλλες προκύψουν ως ντόμινο, λένε ένα πράγμα:

Η μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα είναι απλώς μια ήττα του Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Αυτό θα ήταν το λιγότερο. Θα είναι μία εθνική τραγωδία ανυπολόγιστου κόστους για την πατρίδα μας.

Τι θα σήμαινε η μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή

Kατασκευασμένο από την αρχή ως το τέλος στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, αποκλειστικά από Έλληνες τεχνίτες, σε σχέδια που εκπόνησε ελληνικό ναυπηγικό γραφείο.

DINFO.GR

Μετά τον Ραφαήλ, τη Σοφία και τον Τηλέμαχο, η νέα κακοκαιρία που σε λίγες ώρες θα επηρεάσει την Ελλάδα, έχει όνομα:«Υπατία»

 • Ο Πάνος δε ψηφίζει Πρέσπες αλλά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.
 • Ο Σταύρος δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ψηφίζει Πρέσπες.
 • Τέλειο;
ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ: Οι δηλώσεις του Σημίτη έγιναν θέμα στο euractiv. 
Όμως την ίδια ώρα που Έλληνες βάλλουν εναντίον Ελλήνων δυναμιτίζοντας το κλίμα έξω, παρά την επικείμενη προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, οι ευρωπαίοι εταίροι σπεύδουν να καθησυχάσουν.
Δεν είπε κανείς ότι όλα είναι ρόδινα. Σαφώς και δεν είναι. Μην κάνουμε όμως τη ζωή αυτής της χώρας και αυτών των πολιτών δυσκολότερη φτιάχνοντας κλίμα εναντίον μας.
Αλλά ιστορικά αυτοί ήμασταν. Γιατί να αλλάξουμε τώρα;
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Στην ωραία Σαμαρίνα, ένα από τα πιο «ψηλά» χωριά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων
 Î— εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η φωτογραφία της ημέρας: Καρδίτσα
Καλή σας μέρα!
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Όταν χιονίζει στο Πήλιο… μια μαγεία δημιουργείται!
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, χιόνι, σπίτι, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Χιονισμένος Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες
ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΛΑΤΗ
Η εικόνα ίσως περιέχει: σπίτι, δέντρο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
ΒΡΑΔΥΝΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Print Friendly, PDF & Email