10.1 C
Athens,Greece
Πέμπτη, Δεκέμβριος 12, 2019

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (08/8)

ΙΘΑΚΗ


 • ΣΚΙΤΣΟ ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

makris782019

***
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μητσοτάκης και ο Ορμπαν

 • Προ καιρού ήταν η γαλλική Libération που ανέλαβε τον επικήδειο της προοδευτικής Ελλάδας του Τσίπρα μετά τη νίκη του «σκληρού δεξιού» Μητσοτάκη. Τώρα η σκυτάλη πέρασε στους New York Times.

Θα μου πείτε, ανάμεσα στη Libération και στους NYT δεν μεσολαβεί μόνον ο Ατλαντικός Ωκεανός. Μεσολαβεί και η διαφορά του κύρους. Οι μεν NYT είναι μία από τις εγκυρότερες εκδόσεις παγκοσμίως, η δε Libération μοιάζει περισσότερο με πασιέντζα για να περνούν οι συνταξιούχοι του Μάη του ’68 τα γεράματά τους.

Υπάρχει όμως κάτι κοινό και στις δύο εφημερίδες. Και η μεν και η δε δημοσίευσαν άρθρα εναντίον του νικητή των εκλογών Μητσοτάκη που φέρουν ελληνικές υπογραφές. Το πρόσφατο στην αμερικανική εφημερίδα το υπογράφει ο κ. Ματθαίος Τσιμιτάκης, πρώην δημοσιογράφος της «Αυγής» και διαπρέψας στο Γραφείο Τύπου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 • Στο άρθρο του παρουσιάζει τον κ. Μητσοτάκη ως έναν σκληρό δεξιό πολιτικό που μεθοδεύει τον απόλυτο έλεγχο του κράτους, αρνείται την ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες, αναστέλλει τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας (πότε άρχισε άραγε;), είναι εθνικιστής διότι αντιτάχθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών και κάποια στιγμή τού ξέφυγε ότι θέλει η χώρα «να επιστρέψει στο παρελθόν».

Από τον λίβελλο δεν γλιτώνει ούτε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, κατά τον αρθρογράφο, προσέβαλε με δηλώσεις της το δημοκρατικό αίσθημα του λαού.

 • Με δυο λόγια, για τον αναγνώστη η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση που βρέθηκε η Αμερική όταν πέρασε από τον Ομπάμα στον Τραμπ.

Αφήνω κατά μέρος την αμέλεια του έγκυρου φύλλου και τη στρεβλή εικόνα που δημιουργεί το άρθρο. Σε δυο μέρες θα έχει ξεχαστεί. Ομως υπάρχει η υφέρπουσα ασθένεια.

Σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, Αμερική και Ευρώπη, ο λαϊκισμός ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνον με τη Δεξιά. Διότι είναι η Δεξιά που παραβαίνει τις εντολές της πολιτικής ορθότητας, στις οποίες η κυρίαρχη σοσιαλδημοκρατική σκέψη εκχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα της δημοκρατίας.

 • Αν υπερασπίζεσαι τα «ανοικτά σύνορα», ακόμη καλύτερα την πλήρη κατάργησή τους, τα δικαιώματα των μεταναστών, αν έχεις διαγράψει από το λεξιλόγιό σου τη λέξη «έθνος» και τα παράγωγά της, είσαι πολιτικώς ορθώς.

Ο Τσίπρας πληρούσε τις προδιαγραφές της προοδευτικής Ευρώπης. Δεν πά’ να ήθελε να γίνει ο Μαδούρο της Μεσογείου και να προσκυνούσε το σκήνωμα του Κάστρο; Φτάνει που δεν ήταν Ορμπαν. Δεν είναι λαϊκιστής ο άνθρωπος. Τσεκ.

Το να συστήνεις έναν φιλελεύθερο πολιτικό, όπως ο Μητσοτάκης, στο παγκόσμιο κοινό περίπου σαν Ορμπαν της Μεσογείου είναι απρεπές – λυπάμαι, αλλά η λέξη για μένα έχει το βάρος της.

Ευτυχώς υπάρχει και η πραγματικότητα. Πάντα ισχυρότερη από τον στραβισμό της πολιτικής ορθότητας, που οδήγησε τους υπευθύνους στη δημοσίευση του άρθρου.

Έντυπη ΚΑΘΗ

ΣΚΙΤΣΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελ Πάσο

Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια κλέβουν τον χρόνο των παιδιών όλου του κόσμου ή, τέλος πάντων, όσων διαθέτουν υπολογιστή, τάμπλετ ή έξυπνο κινητό (αποβλακωτικώς έξυπνο, σύμφωνα με τους τεχνοφοβικότερους, που δυσφορούν όταν βλέπουν τους εννιά στους δέκα διπλανούς τους στο μετρό ή στο καράβι εγκλωβισμένους στον εικονικό μικρόκοσμο και αδιάφορους για ό,τι συμβαίνει γύρω τους).

 • Ούτε η ψυχή τους, όμως, μένει άθικτη· οι σχετικές προειδοποιήσεις των ειδικών μετρούν ήδη δεκαετίες. Και πλασματικές να είναι οι δέκα ή είκοσι ζωές που πρέπει να θερίσεις για να «ανέβεις επίπεδο» ή να πάρεις μπόνους μια δική σου ζωή και να καθυστερήσεις το «γκέιμ όβερ», σε κάτι συνηθίζεις. Ή εθίζεσαι. Στη βία. Στην εγωλαγνεία. Στον κανιβαλικό κυνισμό, που πραγματώνει επί της οθόνης το δόγμα «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Κι ωστόσο, αν έστεκε η ερμηνεία του Ντόναλντ Τραμπ, ότι για τις αλλεπάλληλες σφαγές στην πατρίδα του, για τις εκατοντάδες επιθέσεις με βαρύ οπλισμό, φταίνε τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, τα μακελειά αυτού του είδους δεν θα συνέβαιναν κατά 90% στις ΗΠΑ. Θα τα βλέπαμε στις μεγαλουπόλεις κάθε ηπείρου. Πρέπει, λοιπόν, να συντρέχει και κάτι άλλο. Κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν το βλέπει, επειδή δεν έχει την ηθικοπνευματική ετοιμότητα και εντιμότητα να το δει.

Δύο τινά συντρέχουν. Το πρώτο έχει μεγάλη ηλικία: η τερατώδης ευκολία απόκτησης όπλου.

 • Αν ονειρευτείς το πιστόλι ή το ημιαυτόματο που θα σε κάνει ίδιον και απαράλλαχτο με το πατροπαράδοτο μοντέλο ισχύος και αυτοσεβασμού, καουμπόικης καταγωγής, τίποτε δεν θα σε εμποδίσει.
 • Ινδιάνοι κυκλοφορούν παντού, πάντα βδελυροί, και δεν είναι ανάγκη να είναι κοκκινομούρηδες. Πλην του υπέροχου λευκού, όλα τα άλλα χρώματα είναι της μοχθηρίας και της κακότητας.
 • Φθονούν τα πρωτεία που σου πρόσφεραν ο Θεός και η Φύση. Κατά συνέπεια, είναι σκοπεύσιμα και σκοπευτέα.

Το δεύτερο που συντρέχει είναι μόλις τριών ετών: ο ίδιος ο Τραμπ. Οχι μόνον επειδή πολιτεύεται ως ασμένως όμηρος του λόμπι των οπλοκατασκευαστών, αλλά και επειδή είναι φλογερός κήρυκας της θεωρίας της αντικατάστασης: ποικίλοι «εισβολείς», ισπανόφωνοι, μουσουλμάνοι, Αφρικανοί, απειλούν να εκτοπίσουν τους λευκούς από την ίδια τους την έδρα, να κυριαρχήσουν και να τους αντικαταστήσουν…

 • Και άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν ρατσιστικές πεποιθήσεις, στη δημόσια ρητορική τους όμως πρόσεχαν να μη γίνονται σπορείς φονικής φυλετικής μισαλλοδοξίας. Ο Τραμπ δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα.

Έντυπη ΚΑΘΗ

***

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι διάφοροι αεριτζήδες ετοιμάζουν νέο γύρο κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο με όχημα αυτή τη φορά τις συνέπειες από το Brexit το οποίο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, θα πραγματοποιηθεί την 1ηΟκτωβρίου. Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τις συνέπειες του Brexitστην Οικονομία, οι οποίες είναι ασήμαντες και σε βάθος χρόνου δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
***

** Είναι για γέλια και για κλάματα αυτή η ιστορία με το ασανσέρ του Βράχου της Ακρόπολης. Ειδικά μετά τις μεγαλοστομίες της ΝΔ πριν και μετά τις εκλογές. Έχει χαλάσει το ασανσέρ και πάλι και αναζητούν το κατάλληλο ανταλλακτικό για να το φτιάξουν.

 • Ας πουν λοιπόν αλήθεια. Πρόκειται για το αναβατόριο που χρησιμοποιήθηκε για υλικά στα χρόνια που διαρκούσαν οι εργασίες πάνω στον Βράχο.
 • Δεν είναι για ανθρώπους ούτε για αμαξίδια ανθρώπων και ειδικά ΑΜΕΑ.
 • Ας σκεφτούν κάτι καινούργιο αντί της επικοινωνιακής κοροϊδίας.

Σύντομα

** Περίεργο: Ούτε διέψευσε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε παράνομη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή περιέχει και σκοπιμότητες. Ο κ. Προδρόμου είπε πως «πιθανός στόχος της Τουρκίας είναι η παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων και το προσπαθεί αυτό από το 2017, μετά το Κρανς Μοντανά, όταν για πρώτη φορά υποχρεώθηκε εκεί να συζητήσει για εγγυήσεις και αποχώρηση στρατού».

** Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς τη Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

** Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Εσπέρ, δήλωσε πως οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία δεν θα είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και «θα αποτραπούν». Την Κυριακή ο Ερντογάν είχε πει πως η Τουρκία, η οποία ήδη έχει προγεφύρωμα στην Βορειοδυτική Συρία, θα προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην κουρδοκρατούμενη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στη Βόρεια Συρία.

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

****

Το οξύμωρο του ασύλου

Μαρτινίδης Πέτρος
Το οξύμωρο του ασύλου | tovima.gr

***

Στη δεύτερη περίπτωση το οξύμωρο είναι προφανές. Ενα στατιστικό δεδομένο μετατρέπεται σε θεολογικό τεκμήριο. Επειδή το 95% των Ελλήνων είναι ορθόδοξοι, άρα ισότιμα με τους δασκάλους που πληρώνονται για να διδάσκουν τους κανόνες της γραμματικής ή τους νόμους της χημείας πληρώνονται και οι ιερείς από το κράτος, για να διδάσκουν ότι ο Χριστός είναι υιός του Θεού και το Αγιο Πνεύμα εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα.

Στην περίπτωση του ασύλου το οξύμωρο είναι ακόμη πιο φανερό, και ας δηλώνουν κάποιοι έτοιμοι να χύσουν το αίμα τους υπέρ του. Μείζον επιχείρημά τους συνιστά η προστασία της διακίνησης ιδεών, ιδίως δημοκρατικών ιδεών, σ’ ένα δικτατορικό καθεστώς. Αλλά αν το καθεστώς είναι δικτατορικό, δεν θα ορρωδήσει προ του θεσμού του ασύλου. Θα στείλει την Αστυνομία ή τον Στρατό να πατάξουν τους διακινητές τέτοιων ιδεών.

 • Το ζήσαμε το 1973 στο Πολυτεχνείο, με κόστος τα βασανιστήρια και τις ζωές ανθρώπων που είχαν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους στη στρατιωτική χούντα.
 • Αν πάλι το καθεστώς είναι δημοκρατικό, γιατί να μαντρωθείς σε πανεπιστημιακούς χώρους να διακηρύσσεις τις ιδέες σου περί «αστικής» ή «λαϊκής» δημοκρατίας, ενώ μπορείς να τις διακηρύσσεις ανεμπόδιστα σε δρόμους και πλατείες ή, στις μέρες μας πλέον, να τις αναρτάς στο Διαδίκτυο από το σπίτι σου;

Και στις δύο περιπτώσεις μια ιστορική συγκυρία επιμένει να στηρίζει έναν παραλογισμό. Επειδή στην Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Ορθοδοξία αποτελούσε τον συνεκτικό ιστό των επαναστατών, διακόσια χρόνια μετά η Ορθόδοξη Εκκλησία δικαιούται να κρεμά τις εικόνες της στα δικαστήρια αυτού του κράτους και να ασκεί τον προσηλυτισμό της σαν διδακτέα ύλη στα σχολεία του.

 • Επειδή το 1973 η Νομική και το Πολυτεχνείο έγιναν εστίες της γενναίας φοιτητικής εξέγερσης κατά της χούντας, πενήντα χρόνια μετά πρέπει να απαγορεύεται στην Αστυνομία να μπει σε πανεπιστήμιο, καθώς οι διώξεις εγκλημάτων εκεί μέσα θα ξυπνούν μνήμες από την πάταξη των εξεγερμένων του 1973.

Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία έχουν τόση σπουδαιότητα οι εισαγωγικές εξετάσεις. (Ολόκληρη βιομηχανία φροντιστηρίων, πλήρης τηλεοπτική κάλυψη των Πανελλαδικών, συνεντεύξεις με τους αριστούχους κ.λπ.) Χιλιάδες γονείς αγωνιούν και έπειτα καμαρώνουν για τις επιτυχίες των παιδιών τους, ενώ αυτά τα παιδιά, παράλληλα με περισσότερο ή λιγότερο λαμπρές σπουδές, θα ξεκινήσουν και μια μαθητεία στην αλητεία.

Το έζησα επί σχεδόν 40 χρόνια ως διδάσκων και το είδα να χειροτερεύει σταδιακά από χρονιά σε χρονιά. Στην αρχή ήταν κάποιοι άστεγοι. Εβρισκαν καταφύγιο στους πανεπιστημιακούς χώρους, απολαμβάνοντας θαλπωρή και κεράσματα. Με τους προοδευτικούς φοιτητές να τους αντιμετωπίζουν σαν δίποδα κατοικίδια, βρίσκοντας μαζί ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την προοδευτικότητά τους.

Σε δεύτερη φάση εμφανίστηκαν ποικίλοι μικρέμποροι, που εισέρχονταν ακόμη και στις αίθουσες διδασκαλίας για να προτείνουν τις πραμάτειες τους. Σε μια τρίτη φάση, διάφοροι άνεργοι βρήκαν ευκαιρία βιοπορισμού στήνοντας αυτοσχέδια κυλικεία και πουλώντας φτηνότερους καφέδες ή κουλούρια, σε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα νόμιμα κυλικεία.

 • Τότε εκδηλώθηκαν κάποιες διαμαρτυρίες από κυλικειάρχες που πλήρωναν για τις άδειές τους και από διδάσκοντες που ενοχληθήκαμε με την ύποπτη υγιεινή και την άθλια αισθητική των αυτοσχέδιων κυλικείων.

Οι προοδευτικοί φοιτητές μάς κατήγγειλαν συλλήβδην ως «συντηρητικούς», υποστηριγμένοι και από διδάσκοντες που νομίζουν ότι διασώζουν τη νεότητά τους επικροτώντας κάθε φοιτητικό αίτημα. Εκεί επήλθε η κρίσιμη τομή. Τους προστατευμένους βιοπαλαιστές ακολούθησαν και κάποιοι που, εκτός από το εμπόριο καφέδων ή παράλληλα με αυτό, προωθούσαν και το εμπόριο ναρκωτικών. Με εξασφαλισμένη την ατιμωρησία υπό τον μανδύα των «προοδευτικών κατακτήσεων».

Η ανομία είναι σαν τη βλάστηση. Επεκτείνεται όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Γι’ αυτό μιλάμε για κοινωνική «ζούγκλα» όταν το πράγμα παροξύνεται. Και με το πανεπιστημιακό άσυλο το πράγμα έφτασε σε παροξυσμό. Ελάχιστοι φοιτητές και ακόμη λιγότερες φοιτήτριες του ΑΠΘ τολμούν πλέον να κυκλοφορούν γύρω από την κεντρική βιβλιοθήκη μόλις σκοτεινιάσει.

 • Αλλά η ανασφάλεια ισχύει και μέσα στους χώρους των σχολών. Με τη λήξη των βραδινών μαθημάτων οι φοιτητές αποχωρούν μαζικά και κανείς δεν διακινδυνεύει αργοπορώντας. Εκτός από όσους απολαμβάνουν την προστασία του υποκόσμου, αφού πρωτοστατούν στη διατήρηση της ασυλίας του.

Με αντάλλαγμα καλύτερης ποιότητας χασίς, υποθέτω, ή τη χρηματοδότηση υλικών για αφίσες και φυλλάδια με ανατρεπτικές απεραντολογίες, διά των οποίων όλο και κάποιους αφελείς πρωτοετείς καταφέρνουν να προσηλυτίζουν σε αντιεξουσιαστικές ομάδες και «αυτοδιαχειριζόμενα (sic) στέκια». Εκεί αναπτύσσεται η παράλληλη μαθητεία στην αλητεία. Σε μια πρώιμη συνέργεια ποινικών και κινηματικών.

 • Αν υπάρχει λύση που να μην καταργεί το άσυλο, αυτή είναι ο έλεγχος σε όλες τις εισόδους των σχολών από ειδικούς φύλακες. Ακαδημαϊκή ελευθερία μόνο για όποιον έχει άμεση σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αλλιώς, η διατήρηση του ασύλου μοιάζει, καθ’ υπερβολήν ασφαλώς, με τη διατήρηση της ΕΣΣΔ μετά την περίφημη «μυστική ομιλία» του Χρουστσόφ το 1956. Η τυραννία είχε αποκαλυφθεί, είχε επίσημα καταγγελθεί, εξακολούθησε όμως να υφίσταται μόνο και μόνο για να διασωθούν τα προνόμια της νομενκλατούρας.

Ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ και συγγραφέας.

Ο ΒΗΜΑτοδότης

Ο έκπτωτος Καλογρίτσας

Σήμερα θα σας διηγηθώ μια άκρως διδακτική ιστορία για να δείτε τι μπορεί να πάθει κάποιος που θέλησε με το ζόρι να γίνει εκδότης και καναλάρχης και τι μπορεί να πάθει μια κυβέρνηση (η προηγούμενη) που θέλει σώνει και καλά να ελέγξει την Ενημέρωση. Ο λόγος για τον περιβόητο Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος είχε το θράσος να εμφανιστεί στο Συμβούλιο Δημοσίων Εργων για να ζητήσει παράταση για τις εγγυητικές που έπρεπε να καταβάλει σε δύο εργολαβίες στον εθνικό δρόμο Πάτρα – Πύργος.

***

«Θα μου δώσετε, παρακαλώ, δέκα ημέρες παράταση, γιατί είναι άρρωστος ένας από τους δικηγόρους μου» είπε στα έκπληκτα μέλη του Συμβουλίου, σχεδόν με κλαψιάρικο ύφος, ο εργολάβος, γνωστότερος ως «εργολάβος με τα βοσκοτόπια». Του ενέκριναν δύο ημέρες παράταση, κάτι που δεν άρεσε στον κ. Καλογρίτσα, αλλά τι να κάνει, ήταν απόφαση του Συμβουλίου. Πριν περάσουν ωστόσο οι δύο ημέρες, να τος και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου, ζητώντας άλλες πέντε ημέρες παράταση, λέγοντας ότι κάποια τράπεζα, χωρίς να την κατονομάσει, θα τον εξυπηρετούσε.

***

Το Συμβούλιο περίμενε, περίμενε και όταν πέρασε και η δεύτερη προθεσμία κήρυξε έκπτωτο τον κ. Καλογρίτσα, με αποτέλεσμα να καταπέσουν και οι εγγυητικές επιστολές του. Με δυο λόγια, έμεινε… ταπί και ψύχραιμος, όπως μου τον περιέγραψε μέλος του Συμβουλίου, που πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια περίμεναν τον κ. Καλογρίτσα να προσκομίσει τις εγγυητικές, πλην όμως ποτέ δεν τις έφερνε. Υπήρχε, μου είπε, κάποια ανοχή από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού ήταν και κουμπάρος τουλάχιστον δύο πρώην υπουργών.

Ενα άχρηστο για τον πολίτη γραφείο

Την υπεύθυνη για το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας προφανώς την παράδοση που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας για λειτουργία γραφείου και στη Βόρεια Ελλάδα. Υπεύθυνη αναλαμβάνει η αποτυχούσα να εκλεγεί βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου,ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στόχος είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο».

Με την πρωθυπουργική αυτή απόφαση παραμένουν όμως δύο απορίες.

Πρώτον, η ΝΔ θεωρούσε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ένα «άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι» γραφείο και δεσμεύτηκε να το καταργήσει.

 • Και δεύτερον, η κυρία Αντωνίου, όπως έμαθα, μόλις διαπίστωσε πως δεν εξελέγη βουλευτής, ζήτησε να γίνει υφυπουργός, αλλά το αίτημά της δεν ικανοποιήθηκε.
 • Εν συνεχεία ζήτησε να γίνει γενική γραμματέας στο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά ούτε εκεί βρήκε άκρη και τελικά διορίστηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.
 • Ετσι, για να επαληθευτεί η ρήση ότι «σ’ αυτόν τον τόπο ουδείς ή ουδεμία χάνεται».

Ο καθηγητής… και το έπιπλο

Μου λένε (και δεν έχω κανέναν λόγο να μην τους πιστέψω) πως ένας γνωστός καθηγητής, που έχει στο παρελθόν προσφέρει και τις υπηρεσίες του ως υπηρεσιακός υπουργός και έχει στενότατες σχέσεις με το περιβάλλον πρωτοκλασάτων πολιτικών, κάθεται τελευταίως σε αναμμένα κάρβουνα. Βλέπετε, ο εν λόγω ευυπόληπτος κύριος είχε ανοίξει δουλειές με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε διασφαλίσει δουλίτσες τόσο για το γραφείο που συντηρεί με δύο ακόμη εταίρους, όσο και για ένα κέντρο που διατηρεί – του οποίου όταν άκουσα πρώτη φορά την ονομασία στην αγγλική μού θύμισε τη λέξη «έπιπλο». Μαθαίνω πως ο σεπτός καθηγητής έχει πάρει σβάρνα τα υπουργικά γραφεία για να λάβει στήριξη για το κέντρο του. Οπως πληροφορούμαι, υπάρχει μόνο ένας υπουργός που τον βλέπει με συμπάθεια και αυτός διότι έχει συγγενικές σχέσεις μαζί του. Αυτά προς το παρόν…

Συνάντηση εκπροσώπων με ασπασμό
Μια απρόσμενη συνάντηση υπήρξε στους διαδρόμους της Βουλής. Οι δύο κυρίες εκπρόσωποι της προεκλογικής περιόδου Σοφία Ζαχαράκη και Εφη Αχτσιόγλου (στη φωτ.) συναντήθηκαν εντελώς τυχαίως, αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό μετά ασπασμών και έπιασαν κουβέντα. «Επεσα στα δύσκολα στο Παιδείας» είπε η Ζαχαράκη που στις αρμοδιότητές της είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Α, εγώ σταθερά στα εργασιακά εκεί που ήμουν» απάντησε η Αχτσιόγλου. Χαιρετήθηκαν για άλλη μια φορά και χώρισαν λίγο πριν κληθεί στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Έρχεται μεγάλο μπάμ στον χώρο του Τύπου

Εμφαση στο σάιτ ethnos.grθα δώσει μετά το αψυχολόγητο λουκέτο στο ημερήσιο φύλλο της δεν κρύβουν την ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους, με το κλίμα να είναι βαρύ στους διαδρόμους της Παιανίας.
***
Eκδότης, παρεπιδημών εις Αθήνας, εχει εξελιχθεί σε αυτοκολλητάκι μεγαλοεπιχειρηματία για τον οποίον διαψεύδει επισήμως οτι κατέχει το 30% των μετοχών του “μαγαζιού” του. Τον συνοδεύει σχεδόν πάντα και σε μπουζουκλερί Δ’ Εθνικής και σε κηδείες προσφιλών του ατόμων (ακόμα και στην Θεσσαλονίκη).
***
Κλείστε τα αυτιά σας! Ερχεται εντός του Αυγούστου μεγάλο μπάμ στον χώρο του Τύπου. Μην σπάσουν τα…τύμπανά σας
***
Αγωνία σε ΕΡΤ και ΑΠΕ για τους νέους διευθύνοντες που θα επιλέξει η γαλάζια διακυβέρνηση. Στα παρασκήνια του Μαξίμου πέφτει πολύ ξύλο για “εχθρούς” και “φίλους” στις δημιουργηθείσες  προς αξιοποίηση λίστες…
***
‘Ονομα – εκπληξη προορίζεται για το κανάλι της Βουλής. Που είχε καλές σχέσεις και με το παλαιό καθεστώς.
****
ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 
ΣΙΚΕΛΙΑ 
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Related image
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Related image
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Image result for ΣΙΚΕΛΙΑ
Print Friendly, PDF & Email