To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (08/01)

 


Βηματοδότης

Πήραν τα βουνά

Χρονιάρες μέρες οι τελευταίες του απερχόμενου και οι πρώτες του νεοεισελθόντος έτους. Προσφέρουν ευκαιρίες ανάπαυλας και σχόλης στους περισσότερους. Τις εκμεταλλεύτηκαν δεόντως και οι πολιτικοί μας αρχηγοί, οι οποίοι πήραν στην κυριολεξία τα βουνά. Ευνοήθηκαν είναι αλήθεια και από τον καιρό, από τα χιόνια που έπεσαν σχεδόν σε όλον τον ορεινό όγκο της χώρας. Ο Πρωθυπουργός ξέκλεψε λίγες μέρες και βρέθηκε πρωτοχρονιάτικα στα Τζουμέρκα, συγκεκριμένα στο Αθαμάνιο του Νομού Αρτας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του. Κατά τα λεγόμενα των ντόπιων, ο κ. Τσίπρας πήγε αιφνιδιαστικά, χωρίς να ειδοποιήσει τις Αρχές, και έτσι οι συγχωριανοί του τον είδαν έκπληκτοι να μπαίνει στο καφενείο τους. Κατά μία εκδοχή, ούτε η συντοπίτισσά του Ολγα Γεροβασίλη γνώριζε την επίσκεψή του στην πατρώα γη. Οταν έφτασε ο Πρωθυπουργός, εκείνη ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την πρωτεύουσα και «διεσώθη» την τελευταία στιγμή.

■■■

Οπως και να έχει, οι χωριανοί τίμησαν με ευχές, τσίπουρο και μεζέδες τον Πρωθυπουργό. Κάποιος κακεντρεχής, ωστόσο, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο Πρωθυπουργός κατάγεται από την περιοχή όπου έδρασε και δοξάστηκε ο Ναπολέων Ζέρβας, σφοδρός πολέμιος του Αρη Βελουχιώτη και της Αριστεράς εν γένει. Ο ίδιος έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι ο Ζέρβας διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου από τον Φεβρουάριο του 1947 μέχρι τα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας προσυπέγραψε πλήθος εκτελέσεων και πολλαπλασίασε τις εκτοπίσεις υπόπτων συμμετοχής στο αντάρτικο, πρώτο και δεύτερο. Περιττό να σας πω ότι ο πληροφοριοδότης μου σχολίασε ότι η Αρτα έχει να παρουσιάσει μόνο δύο υπουργούς Δημόσιας Τάξης, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και την Ολγα Γεροβασίλη, πρόγονοι της οποίας βρέθηκαν υπό τις διαταγές του πρώτου! Παιχνίδια της Ιστορίας θα πείτε, δεν είναι τα μόνα άλλωστε.

■■■

Οι παλαιότεροι των Τζουμέρκων θυμίζουν πως από την ίδια περιοχή καταγόταν και ο Πέτρος Γαρουφαλιάς της κυβέρνησης των «αποστατών» και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά μία εκδοχή, αυτός έστειλε τους συμπατριώτες του, αδελφούς Τσίπρα, στην Κρήτη εκείνη την εποχή για εργολαβικές εργασίες. Και τώρα ο απόγονος μάχεται με αδυσώπητο τρόπο τον γιο του «ευεργέτη» της οικογένειας των Αθαμανιωτών. Μικρός τόπος η Ελλάδα, όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται.

■■■

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του βρέθηκε επίσης στην Ηπειρο, αλλά στον Νομό Ιωαννίνων αυτός. Κατέλυσε με την οικογένειά του, με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, σε διακεκριμένο ξενώνα της Αρίστης στα Ζαγοροχώρια. Σύμφωνα με αδιάψευστες μαρτυρίες, απόλαυσε το αλπικό στοιχείο της περιοχής κάνοντας σκι και συμμετέχοντας σε δύσκολες και κοπιαστικές οδοιπορίες. Διήλθε τη θαυμαστή χαράδρα του Βίκου, όπως και εκείνη της Σαμαριάς, αποδίδοντας την πρώτη ως πιο εντυπωσιακή και τη δεύτερη ως πιο επιβλητική. Δεν παρέλειψε επίσης να περπατήσει 8 χιλιόμετρα, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, στην κορυφή Γκιουζέλ Τεμπέ (Ομορφη Ράχη ελληνιστί) πάνω από το Ανήλιο, ένα χωριό δίπλα στο Μέτσοβο. Επιπλέον επισκέφθηκε τη Μονή Στομίου στην Κόνιτσα. Η αλήθεια είναι ότι είχε περισσότερες μέρες στη διάθεσή του.

■■■

Ωστόσο, όσοι έτυχε να τον συναντήσουν στις δύσκολες διαδρομές διέκριναν αντοχές και δυνάμεις αστείρευτες. Παρατήρησαν μάλιστα ότι κάθε φορά συνοδευόταν από διαφορετικό συνοδοιπόρο. Κάτι που έκανε τον Κώστα Τασούλα, βουλευτή Ιωαννίνων, να θυμηθεί ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ στις εσωκομματικές νεοδημοκρατικές εκλογές του 1984 είχε στηρίξει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εκτιμώντας πέραν των άλλων και την κράση του, δηλαδή την καλή φυσική του κατάσταση. Πίστευε ο Αβέρωφ ότι ο ηγέτης δεν αρκεί να ηγείται, αλλά και να αντέχει.

■■■

Μην παραλείψω να σας μεταφέρω επίσης ότι και η Φώφη Γεννηματά εγκατέλειψε τις άγιες μέρες το κλεινόν άστυ. Βρέθηκε με την οικογένειά της κι αυτή στην πανέμορφη Καστοριά και από εκεί πήγε στο διπλανό Αργος Ορεστικό, με τους περίφημους μπαξέδες του στις όχθες του Αλιάκμονα. Είχε έτσι την ευκαιρια να συμμετάσχει στο πρώτο καρναβάλι του έτους που λαμβάνει χώρα στην ακριτική κωμόπολη στις 2 Ιανουαρίου. Και να ξεφύγει από την πολιτική «ασάφεια» που την καταδιώκει, μέσω της οποίας προσπαθεί να διέλθει τις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού, τις οποίες συστηματικά ορθώνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Βηματοδότης

Ο «κρίσιμος» Σταύρος

Περιττό βεβαίως να σας πω ότι οι υπόλοιποι, όλοι εμείς δηλαδή, στα εορταστικά τραπέζια συζητούσαμε για τις πιθανές εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, όπως και για τον χρόνο των εκλογών, σε συνδυασμό πάντα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο καθείς βεβαίως είχε την άποψή του. «Χάνει παταγωδώς ο Τσίπρας» ο ένας, «μπα δεν το βλέπω» ο άλλος κ.ο.κ. Επειδή ομως όλα παίζονται γύρω από το Μακεδονικό και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση, αλλά και τις ψήφους των άλλων, εκτός δηλαδή των συμπολιτευομένων, απευθύνθηκα στον «κρίσιμο» Σταύρο Θεοδωράκη και τον ρώτησα ευθέως τι θα πράξει όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

■■■

Και εκείνος ανταποκρίθηκε αμέσως χωρίς περιστροφές: «Δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω πίσω, γιατί θα είναι βαρύ για τη χώρα». Και πρόσθεσε αφοπλιστικά: «Αλλωστε δεν μου ζητεί και κανείς να κάνω πίσω, ενδόμυχα όλοι θέλουν να ψηφιστεί η συμφωνία». Αυτά είπε ο Σταύρος και ευχήθηκε καλή χρονιά. Και δεν έχω κάτι να προσθέσω, απλώς θα αναμένω, όπως και οι υπόλοιποι. Ο Γενάρης προβλέπεται θερμότατος, παρά το πολικό ψύχος που ενέσκηψε…

Βηματοδότης

Εκβιασμοί

Ηδη πάντως άναψε φωτιά στον χώρο της Δικαιοσύνης, ιδιαιτέρως μετά τα όσα επεφύλαξαν κυβέρνηση και Αρχές στον Ν. Μανιαδάκη, προστατευμένο μέχρι πρότινος μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis. Οπως τον είδα να περιγράφει την περιπέτειά του, κατέληξα αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση ανθρώπου που χρησιμοποιήθηκε και πετάχθηκε ως άλλη στυμμένη λεμονόκουπα στον κάλαθο των αχρήστων. Τα έγραψε, τα μέτρησε, τα αποτίμησε, τους άνοιξε τα μάτια, αλλά δεν αρκούσαν. Ηθελαν και την κεφαλή των εχθρών επί πίνακι. Και επειδή δεν τους ικανοποίησε, γιατί απλούστατα δεν μπορούσε, τον πέταξαν στην κυριολεξία στα σκυλιά. Είναι αυτή συνήθως η τύχη των προθύμων. Δεν ήξερε ο καψερός, δεν ρώταγε τουλάχιστον. Θα μάθαινε ότι τα παιδιά έχουν παραδόσεις. Ωστόσο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι συγκεκριμένος μάρτυρας και τώρα κατηγορούμενος πέρασε τουλάχιστον τρία επίπεδα εκβιασμού μέχρι να φθάσει στη σημερινή δυσχερή θέση. Οπως κοινή επίσης είναι η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Ηδη θρυλείται ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να εμφανιστεί και έτερος προστατευόμενος μάρτυρας να καταγγείλει κι αυτός εκβιασμούς.

Βηματοδότης

Οι βόλτες Κουφοντίνα

Η βόλτα Κουφοντίνα στο κέντρο της πρωτεύουσας και δη στους δρόμους των φόνων που διέπραξε ο ίδιος και η δολοφονική ομάδα του αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως πρόκληση και ως άλλη επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τη βόλτα κατέληξε σε γνωστό «επαναστατικό» μπαρ των Εξαρχείων, όπου επί τρίωρο υπέβαλαν τα σέβη τους στελέχη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι καλύτερα πληροφορημένοι πάντως εκτιμούν ότι ο ευρύτερος κύκλος που τον συνοδεύει επιχειρεί την ηρωοποίησή του και εκείνος λειτουργεί σαν άτυπος ηγέτης τους. Περιττό να σημειώσουμε ότι δεν έχει δώσει κανένα σήμα μεταμέλειας. Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κύκλος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον πραγματικά ανάπηρο Σάββα Ξηρό, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στον Κορυδαλλό. Και αυτό γιατί δεν ταιριάζει στον «κώδικά» τους. Βλέπετε, ο Σάββας ομολόγησε τα εγκλήματα, τα δικά του και των ομοϊδεατών του.

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Να το ξέρει όμως και η Μέρκελ!

E​​ίναι μάλλον απίθανο να το έχετε δει, οπότε θα σας περιγράψω εγώ το εξόχως ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδας «Η Αυγή», στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς.

Μέσα σε ένα έντονο, αποκρουστικά μουσταρδί πλαίσιο, δεσπόζει ο τίτλος με λευκά γράμματα «2019: η επιστροφή της πολιτικής».

 • Ακολουθεί ένα αφαιρετικό γράφημα στη γνωστή παράδοση της κακογουστιάς του κομμουνιστικού κινήματος, εξωτερικού ή εσωτερικού, και, από κάτω, απαριθμούνται οι «μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς».
 • Αυτές είναι πέντε και αναμενόμενες ως επί το πλείστον, εκτός ίσως από την τελευταία, που αφορά τις «γερμανικές αποζημιώσεις» και, συγκεκριμένα, την «κύρωση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής από τη Βουλή».

Με απλά λόγια, στην πορεία της προς τις εκλογές, η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει στους ψηφοφόρους τη διεκδίκηση των περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τους τόκους), στα οποία υπολογίζει τις γερμανικές αποζημιώσεις η Διακομματική Επιτροπή. Πρόκειται ασφαλώς για λόγια χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα· διότι μια τυπική κύρωση του πορίσματος από τη Βουλή δεν σημαίνει τίποτε επί της ουσίας. Είναι μια βαρετή κοινοβουλευτική τελετή, της οποίας ακόμη και η υποτιθέμενη προεκλογική αξία είναι αμφίβολη.

 • Αυτό που κάνει όμως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τη συγκεκριμένη προαγγελία είναι ότι από τους σχεδιαστές της κυβερνητικής στρατηγικής διέφυγε κάτι βασικό: ότι στις 10 του μηνός η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα, ενόψει της πολυαναμενόμενης λύσης του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.
 • Η κυβέρνηση μάλιστα ήδη πανηγυρίζει προκαταβολικά για τη μεγάλη τιμή – και δεν αμφιβάλλω ότι θα θεωρούν την επίσκεψη και αξιοποιήσιμη προεκλογικά.
 • Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το πόρισμα για τα 300 δισ., πίσω από την πλάτη της Μέρκελ, όταν πριν από μόλις λίγες ημέρες την είχαν στην Αθήνα ως επίσημη προσκεκλημένη;
 • Είναι τεράστια γαϊδουριά. Αλλά, πες ότι η γαϊδουριά δεν έχει σημασία για τους συριζαίους. Αυτοί είναι μπολσεβίκοι-λενινιστές – έχουν, δηλαδή, τη γαϊδουριά για καμάρι.

Είναι όμως λάθος και από μια άλλη πλευρά, εκείνη του συμφέροντος με την πιο στενή έννοια του όρου. Αν η κυβέρνηση το εννοεί ότι διεκδικεί τα 300 δισ., τότε οφείλει να φέρει το πόρισμα προς κύρωση πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς. Αν, θέλω να πω, η Μέρκελ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο οικοδεσπότης της στην Αθήνα τής έχει ετοιμάσει λογαριασμό 300 δισ., ενδεχομένως η Γερμανίδα καγκελάριος θα φιλοτιμηθεί –γιατί έχει φιλότιμο η Αγκελα Μέρκελ– και θα φέρει μαζί της μια προκαταβολή.

 • Τούτου δοθέντος, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που ανοίγονται είναι αχανή. Γιατί να είμαστε πια τόσο ψείρες;
 • Να τους χαρίσουμε τους τόκους, βρε αδελφέ, να ρίξουμε την απαίτηση στο ακριβές ποσόν όπως το υπολόγισε η επιτροπή: 269.547.995.854 ευρώ, εφόσον καταβληθεί εφάπαξ. Δώσε εκεί 269,5 δισ. και ξέμπλεξες!
 • Τι είναι δύσκολο; Και να σου πω κάτι ακόμη, Αγκελα, μεταξύ μας;
 • Επειδή ο Ελληνας είναι κιμπάρης και καραμπουζουκλής, κράτα τα 547.995.854 ευρώ για σένα, τώρα που βγαίνεις στη σύνταξη…

Το όνειρο των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ακόμη μία από τις μυθικές πανάκειες που επινοεί κατά καιρούς ο Υπαρκτός Ελληνισμός (πότε είναι ο Σώρρας, πότε οι κατά τον Καμμένο «υδατάνθρακες του Αιγαίου», πότε η ΑΟΖ κ.ο.κ.), ώστε πάντα η ευθύνη να πηγαίνει σε κάποιον ξένο και σε μας να μένει η πίστη στην ύπαρξη ενός θησαυρού, που θα λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματά μας χωρίς εμείς να αλλάξουμε.

 • Στερείται σοβαρότητος, εντούτοις προξενεί ζημία, διότι συντηρεί το υπόβαθρο του λαϊκισμού και αμφισβητεί τη βασική αρχή του πρότζεκτ της Ενωμένης Ευρώπης, που είναι η υπέρβαση των ιστορικών διαφορών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ο φερετζές του ελληνικού ευρωσκεπτικισμού…

Έντυπη KAΘH

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, ωκεανός και υπαίθριες δραστηριότητες
ΣΧΟΛΙΑ: *** Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τους κυβερνώντες πως η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ενταχθεί στη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ έπρεπε πρώτα να παραιτηθεί των γερμανικών αποζημιώσεων. Το μόνο που μπορεί, δια της νομικής οδού, να διεκδικήσει η χώρα μας είναι το κατοχικό δάνειο για το οποίο υπάρχει στα αρχεία της κεντρικής τράπεζας ειδική αναφορά του αειμνήστου Ξενοφώντα Ζολώτα. Το δάνειο αυτό σε σημερινές τιμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κάποιες 10δες δις.
*** Νομικό υπόβαθρο υπάρχει μόνο για το κατοχικό δάνειο. Αλλά και πάλι από το να το επιβεβαιώσει ένα διεθνές δικαστήριο μέχρι να πληρωθεί υπάρχει μεγάλη διαφορά. Διότι το διεθνές “δίκαιο” δεν μπορεί να επιβληθεί. Δεν υπάρχει διεθνής αστυνομία.
*** Στο δια ταύτα τώρα, πρώτον, εκπλήρωσαν οι ΗΠΑ τις «στοιχειώδεις υποχρεώσεις» (and then some) της κατακτήτριας χώρας προς τις κατεκτημένες μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Δεύτερον, η Δυτική κι αργότερα η ενοποιημένη Γερμανία εκπλήρωσε στα πλαίσια της Ε.Ε. το όποιο ηθικό χρέος ενδεχομένως ακόμη έφερε, τροφοδοτώντας με εκατοντάδες δις κοινοτικών μεταβιβάσεων την ανάπτυξη υποδομών και τεχνογνωσίας στις φτωχότερες χώρες, ούσα ο βασικός καθαρός χρηματοδότης του κοινοτικού προϋπολογισμού, του οποίου η Ελλάδα, όπως και η Πολωνία, αποτελούν μονίμως κι επί δεκατίες καθαρούς απομυζητές.Καλύτερα να βρείτε καινούριους dealers σανού να ψηφίσετε. Τα αφηγήματα Τσίπρα, Γλέζου, Πάκη, Καμμένου και λοιπών αντιμνημονιακών καραγκιόζηδων πρώτης γενιάς αποδείχτηκαν «αυταπάτες».

*** Το κατοχικό δάνειο έχει βάση διεκδίκησης. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αγρίους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η περίεργη σιωπή της ΕΕ θα τινάξει στον αέρα την Βαλκανική

Η περίεργη σιωπή της ΕΕ θα τινάξει στον αέρα την Βαλκανική

Η ανακοίνωση της κατάργησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έπρεπε όπως θα ανέμενε ο κάθε λογικά σκεπτόμενος Ευρωπαίος πολίτης, να ανησυχήσει ή τουλάχιστον να προκαλέσει την περιέργεια του διευθυντηρίου των Βρυξελλών βία να παρέμβει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα έπρεπε να ανησυχούν τους γραφειοκράτες της ΕΕ αν πράγματι ενδιαφέρονται για την ομαλή πορεία, την αγαστή συνεργασία και ανέφελη συμβίωση των λαών της περιοχής και πρωτίστως για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών λαών. Κατ´ αρχήν η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την τοπική, την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και τα δικαιώματα μιας μεγάλης εθνότητας των Σέρβων που διαβιεί εκατοντάδες χρόνια στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό συνεπάγεται ένταση εθνοτική με άγνωστα τα επακόλουθα.

Επιπροσθέτως, η κατάργηση των συνόρων Αλβανίας- Κοσόβου έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους κβο της περιοχής και ειδικά στο ζήτημα των συνόρων. Σε αυτή λοιπόν την εξέλιξη θα περίμενε κανείς την αντίδραση τουλάχιστον των Βρυξελλών ως μια ένδειξη της απαιτούμενης σοβαρότητας με την οποία θα όφειλε να προσεγγίζει τέτοιες καταστάσεις η Ε.Ε.. Αντιθέτως, υπάρχει μια περίεργη σιωπή από τη διεθνή κοινότητα, γεγονός που είναι ανησυχητικό. Εύλογη είναι υπό αυτή την έννοια και η απορία Σέρβων αξιωματούχων για την ευρωπαϊκή στάση.

Άραγε, θα ήταν ίδια η αντιμετώπιση από πλευράς Βρυξελλών στην περίπτωση που οι Σερβοβόσνιοι, ζουν στην περιοχή που ανήκει γεωγραφικά στη Βοσνία  Ερζεγοβίνη, αποφάσιζαν να καταργήσουν τα σύνορα με τους Σέρβους; Ρητορικό ερώτημα, καθότι είναι γνωστή η απάντηση. Η αντίδραση των Βρυξελλών θα ήταν άμεση και ταχύτατη! Και όμως παρά το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση, η κίνηση είναι αντίθετη με το ψήφισμα 1244, το διεθνές δίκαιο και ότι γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης της περιφερειακής σταθερότητας, δεν αντιδρά κανείς.

Αντιθέτως, υπάρχουν εύσημα και θετικά σχόλια από ευρωπαίους αξιωματούχους και κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών κρατών. Το σχέδιο Ράμα Χαραντινάι για την πλήρη κατάργηση των συνόρων ως τον Μάρτιο, το οποίο, να μην κρυβόμαστε είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας, τελικά φαίνεται ότι εξυπηρετεί ή δεν ενοχλεί στα σχέδια των δυτικών. Η μη αντίδρασή τους, η αδιαφορία τους ωστόσο σε αυτές τις αλβανικές φιλοδοξίες, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.

Παρά τις εκκλήσεις του Σέρβου προέδρου για ντε φάκτο αλλαγή των συνόρων, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ούτε καν ασχολήθηκαν. Η περίεργη αυτή σιωπή (πλέον δείχνει ότι είναι εσκεμμένη), ενθάρρυνε τους Αλβανούς ηγέτες να προβούν σε νέες δηλώσεις. Μετά τον Κοσοβάρο Χαραντινάι σειρά έχει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα να πυροδοτήσει νέα ένταση. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η όλη εξέλιξη στο πλαίσιο της ιδέας της μεγάλης Αλβανίας, είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και υλοποιείται με σταθερά βήματα.

Στις πρωτοχρονιάτικες ευχετήριες κάρτες ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα «διαγραφούν» και τα όρια με την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα! Και το αιτιολόγησε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι αλλαγές αυτές στα σύνορα “είναι όλες δικαιολογημένες, στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν που διέπει την ΕΕ”! Αναμφίβολα, το άλλοθι της συνθήκης Σένγκεν είναι βολικό για τους εμπνευστές του εν λόγω σχεδίου.

Όμως, δεν πρέπει να ανησυχεί τουλάχιστον τα όμορα κράτη και προφανώς τις Βρυξέλλες αυτή η έμμεση απειλή; Και δεν πρέπει να ανησυχεί μόνον τις Βρυξέλλες αλλά πρέπει να προκαλέσει και την παρέμβαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ! Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση. Και οι συνέπειες αυτής της τρόπον τινά “εξτρεμιστικής” κίνησης Ράμα – Χαραντινάι, είναι προφανείς: η σερβική πλευρά θα διακόψει κάθε σχέση με Τίρανα – Πρίστινα και η ένταση είναι αμφίβολο ποια κατάληξη θα έχει. Το σίγουρο είναι ότι θα εμπλακούν αρκετοί.

Απόστολος Ρόσιος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, γέφυρα, τρένο, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση

** Το έργο γίνεται όλο και πιο όμορφο. Υπάρχει και κατάθεση Μανιαδάκη σε …συμβολαιογράφο, όπου μάλλον αναιρούνται οι καταθέσεις σε Αμερικανούς και Έλληνες δικαστικούς. Προφανώς και ο κ. Μανιαδάκης πήγε και στον συμβολαιογράφο αυτοβούλως. Όπως αυτοβούλως πήγε και στη Δικαιοσύνη. Το λέμε αυτό γιατί δεν αποκλείεται να πει αργότερα ότι τον… πίεσαν να πάει στον συμβολαιογράφο. Διότι τώρα μας λέει ότι αυτά που αυτοβούλως είπε στους δικαστές, τα είπε υπό πίεση. Γι’ αυτό σας λέμε ότι το έργο γίνεται όλο και πιο όμορφο.

** Δημοσίευμα στην Αλβανία στοχοποιεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα ότι είναι μέτοχος της τράπεζας ABI Bank. «Είναι πολύ σαφές ότι η ABI Bank είναι μια σκοτεινή επιχείρηση, μέρος της οποίας κατέχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μεσάζων, αυτής και της κυβέρνησης, είναι η τράπεζα για τις παραβιάσεις της οποίας υπάρχει η ενοχλητική σιωπή της Τράπεζας της Αλβανίας», γράφει η αλβανική syri.net και αναδημοσιεύει το «Βαλκανικό Περισκόπιο». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κεφάλαιο της τράπεζας ABI Bank είναι αγνώστου προέλευσης και ύψους αφού η τράπεζα αναφέρεται ως επιχείρηση με έδρα τα νησιά Κέιμαν, καθώς και ότι οι μέτοχοι αυτής είναι καλά κρυμμένοι από τη δημοσιότητα.

** Μια ομάδα χάκερς, η «Dark Overlord», υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία στα χέρια της που αποδεικνύουν ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια κατασκευασμένη επίθεση κι απειλεί ότι θα αποκαλύψει τους υπαίτιους πίσω από αυτή. Η συγκεκριμένη ομάδα χάκαρε τα αρχεία της ασφαλιστικής εταιρίας «Hiscox», ανάμεσα στα οποία υποστηρίζει ότι υπήρχαν στοιχεία για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Η 11η Σεπτεμβρίου θα στοιχειώνει για πάντα τις ΗΠΑ.

** Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες που έχουν επικρατήσει στον λεγόμενο δυτικό ή ελεύθερο κόσμο ευθύνονται σε έναν σημαντικό βαθμό για πολλές ιατρικές παθήσεις, οπότε μετά τις γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφθούμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα υγιεινό καινούργιο ξεκίνημα και να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, παράλληλα με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας!   Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, σύννεφο, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι συνέβη με τα χιόνια στην Θεσσαλονίκη και αν οι υπηρεσίες του Δήμου μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κατάσταση. Όμως η ατάκα του Μπουτάρη είναι πετυχημένη και απηχεί την πραγματικότητα. «Μιλάνε για τα χιόνια και υποψήφιοι που δεν ξεχωρίζουν το δρόμο απ’ τον πεζόδρομο» είπε ο απερχόμενος Δήμαρχος απαντώντας στις κριτικές που ασκήθηκαν. Όσοι χρειάζονται ηλεκτρολόγο για ν’ αλλάξουν λάμπα σπίτι τους, είναι οι πρώτοι στις τεχνικές αναλύσεις. Στις τηλεοράσεις…

Αύξηση των μισθών. Αυτός είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ -στην καρδιά του καπιταλισμού- υπάρχει έκρηξη αύξησης μισθών και μάλιστα από μεγάλες εταιρείες. Η Amazon ανήγγειλε ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολαρίων για τους εργαζόμενους της στην Αμερική. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, η Νάνσι Πελόζι, η νέα πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, υποσχέθηκε το 2017 να περάσει ένα νομοσχέδιο στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας της για την αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ από 7,25 δολάρια σε 15 δολάρια την ώρα. Και τώρα είναι Πρόεδρος του Κογκρέσου. Φυσικά και τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Όμως γίνεται πλέον κατανοητό πως με φτωχοποιημένες κοινωνίες πάμε όλο και χειρότερα. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη με ανθρώπους – καταναλωτές που έχουν ίσα – ίσα για τρόφιμα.

Τα καλά και συμφέροντα- Οταν το κατεστημένο θίγεται, τα βάζει και με τους… Ευρωπαίους, τους οποίους επί δεκαετίες υμνεί. Την αλήθεια ωμά τη λέει ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι τα έχουν… βρει με την κυβέρνηση και δεν κάνουν τη δουλειά τους. Λέει ο κ. Μάνος στο Facebook ότι «εδώ και αρκετό καιρό οι Ευρωπαίοι έχουν πάψει να πολυενδιαφέρονται για την Ελλάδα». Και τους ζητά να κάνουν πλήρη, λεπτομερή και αντικειμενική περιγραφή της κατάστασης της χώρας, διαφορετικά, ζητά «να μην ξαναπατήσουν εδώ». Όσο η τρόικα «έσφαζε τα πάντα» ήταν καλά για τον κ. Μάνο και την παρέα του. Αποκαλύπτεται αλλά και ξεχνά τα βασικά. Δεν έχουμε πλέον Μνημόνιο.

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ – Αναζητά την σωτηρία μέσω… Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis, θα επιμένει πως το πρόβλημα είναι η… Συμφωνία των Πρεσπών. Φαίνεται πως στα σχέδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εμπλακεί στο κάδρο της αντιπαράθεσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 • Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Πειραιώς υποστηρίζουν πως δεν είναι τυχαίο ότι αρθρογράφοι προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ καλούν τον Πρώτο Πολίτη να παρέμβει ή ακόμη και να… παραιτηθεί.
 • Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις ακόμη και να ζητήσει να γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τού ζητήσει και επισήμως την παρέμβασή του, τόσο για θέματα Δικαιοσύνης, όσο και για το σχέδιο του Μαξίμου να προχωρήσει με τη μορφή «κυβέρνησης ανοχής» όταν αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πάντως, ό,τι κι αν επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε σε κάποιο κάδρο θα μπει, αλλά ούτε και κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα έχει πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις για το πότε πέφτει και το πότε δεν πέφτει μία κυβέρνηση…

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης όπως ανακοίνωσε σήμερα. Για την ακρίβεια δεν τολμάει, έχοντας μετρήσει τους συσχετισμούς δυνάμεων & τα κουκιά δεν βγαίνουν.Και το ερώτημα είναι:

 • Τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση σε αντιστάθμισμα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, με κίνδυνο να περάσει η καυτή πατάτα στα χέρια της ΝΔ & τι θα κάνουν οι βουλευτές των μικρών κομμάτων που πολύ λίγες πιθανότητες έχουν να εκλεγούν σε περίπτωση εκλογών? Ιδου η απορία…?

Εννοείται ότι και αμέσως μετά (ακόμη και αν η συμφωνία περάσει), τίθεται θέμα επιβίωσης της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, οπότε θα έχουμε στη καλύτερη περίπτωση κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, όπως τουλάχιστον δείχνουν τώρα τα πράγματα.
Εκλογές η όχι? Οι απόψεις σας καλοδεχούμενες.

KATEΡΙNA ΠΑΝΤΑ: Η τέλεια σφαλιάρα στον σουλτάνο από τις ΗΠΑ, έτσι όπως ανακοινώθηκε χθες από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον & εκ μέρους του ίδιου του Τραμπ:

 • “Οι Αμερικανοί θα φύγουν από τη Συρία όταν εξαφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος και όταν είναι βέβαιοι ότι οι Κούρδοι σύμμαχοί τους προστατεύονται από τη μανία του Ταγίπ Ερντογάν.”

Που σημαίνει σε απλά αμερικάνικα, εμείς θα φύγουμε εάν και όταν, οι Κούδοι μένουν, ο Ασαντ μένει, το Ισραήλ μες τη καλή χαρά, εσύ πας πίσω από εκεί που ξεκίνησες και πάρε μαζί σου όσα τζιχάντια θες. Συρία για σένα, πάπαλα.

Ο Πούτιν κοιτάει αλλού και σφυρίζει τη Κατιούσα… Σήμερα ο Ερντο λέει δε θα πάρει Πάτριοτ…είναι ακριβοί…

ΥΓ… Εννοείται ότι συνεχίζει να εισπράττει μία από τα ίδια & για τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου.Μόνο ένα Μπαρμπαρός πλέει έρημο και μόνο, έτσι για τις εντυπώσεις…

ΥΓ1: Ας σταματήσουν να αναμεταδίδουν τουρκικα fake news περί συμμετοχής των αμερικανων σε τούρκικες ασκήσεις όπως κάνουν οι πρόθυμοι μιντιάδες μας, όταν οι αμερικανοί τους διαψεύδουν διαρκώς. Οσο για τις “ερευνες” του Μπαρμπαρός, χ@στ@κε η Φατμέ στο Γκιούλ μπαχτσε.

Πιθανές ημερομηνίες επαναξιολόγησης (η αναβάθμισης) της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους όπως έχουν ανακοινώσει:
Standard & Poor’s  18 Ιανουαρίου 2019  26 Απριλίου 2019  25 Οκτωβρίου 2019

Moody’s  1 Μαρτίου 2019  23 Αυγούστου 2019

Fitch  8 Φεβρουαρίου 2019  2 Αυγούστου 2019

DBRS  3 Μαΐου 2019  1 Νοεμβρίου 2019

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Print Friendly, PDF & Email