Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (06/8)

ΣΚΙΤΣΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

****

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μέγα έλλειμμα αντικειμενικής ενημέρωσης πριν και τώρα, χρήση της οποίας γίνονταν προς όφελος του ενός. Δεν έτυχε, πέτυχε.

 • Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την οικειοποίηση έργων και εξαγγελιών της τέως κυβέρνησης από τη σημερινή, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αν και στο βάθος ο στόχος σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικός.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την άμεση κυβερνητική ετοιμότητα της νυν, οι προθέσεις της οποίας θα ξεδιπλωθούν προσεχώς, όπως και το μεγάλο αντιπολιτευτικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Δεν ξέρω αν είναι σκόπιμη η μη μια πίστωση χρόνου, αν ανασκευάζει ίσως δικές του οργανωτικές αδυναμίες, πάντως δεν θα ήθελα μια επανάληψη του κακοπαιγμένου στείρου σεναρίου της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση που ευδοκιμεί αποδεδειγμένα σε ευήκοα ώτα πολλών καμένων κομματικών εγκεφάλων.

Τόσων, που αλλάζουν ακόμη και κυβερνήσεις στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις, για να γίνουν στη συνέχεια κοψοχέρηδες σε αέναο γαϊτανάκι ελλείμματος πολιτικής ευθυκρισίας, μνήμης, προσωπικών συμφερόντων η απογοήτευσης. Πάντως αντοχές για πίστωση χρόνου από ψηφοφόρους δεν υπάρχουν. Αυτά για αρχή από κάποιον που δεν διαθέτει κομματική ταυτότητα. As for the rest, stay tuned…

****

ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΦΙΛΗΣ: 

Η εικόνα ίσως περιέχει: φωτιά και φαγητό
Prodromos Charalambous

Καίγεται ο Αρκτικός κύκλος, καίγεται η Σιβηρία και τα ΜΜΕ έβγαλαν το σκασμό. Και όλοι εμείς που δακρύζαμε για την Παναγία των Παρισίων, χάσαμε τη γλώσσα μας, μουγγαθήκαμε. Γιατί ρε…..δεν πουλά η Σιβηρία; ΕΙΜΑΙ ΣΙΒΗΡΙΑ, ΕΙΜΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. JE SUI SIBERIA!!!!!
Η κλιματική αλλαγή έχει τρελάνει τα ζώα:
TOPONTIKI.GR
Η κλιματική αλλαγή έχει τρελάνει τα ζώα: Στην Ισλανδία ξεβράστηκαν στις ακτές, 50 φάλαινες – Περίπου 50 ραμφοφάλαινες, ή φάλαινες-πιλότοι εκβράσθηκαν χθες στις ακτές της νοτίου Ισλανδίας, με περίπου 20 εξ αυτών τελικά να εκπνέουν, σύμφωνα με τις αρχές, ένα φαι…
……

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Αντίκειται στο ευρωπαικό δίκαιο η πρόσφατη τροπολογία που στοχεύει στην αντικατάσταση της Θάνου. Mετάφραση: “….Η εκπρόσωπος της EURACTIV.com, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ δεν σχολιάζει σχέδια νόμων ή εικαζόμενων σχεδίων και αναφέρθηκε στη σχετική οδηγία της ΕΕ για τις αρχές ανταγωνισμού και ειδικότερα στην απόλυση των μελών των ανεξάρτητων αρχών.

 • “Μπορούν να απολυθούν μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τους όρους που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρό παράπτωμα κατά την εθνική νομοθεσία.
 • Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους και το σοβαρό παράπτωμα καθορίζονται εκ των προτέρων στο εθνικό δίκαιο “, αναφέρει η οδηγία.
 • Το EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η απόλυση της κ. Thanou δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει της οδηγίας της ΕΕ…..” Eδώ το σημερινό κείμενο του Euroactiv: https://www.euractiv.com/…/greek-government-accused-of-med…/

****

ΣΚΙΤΣO ΣΤΑ ΝΕΑ 

****
ΜΗΝΥΜΑ: Μέσα σε 10 λεπτά, ο εξαιρετικός Γεραπετρίτης αποδόμησε απόλυτα την λαϊκίστικη ομιλία του Τσίπρα. Ήταν επιεικώς εξευτελιστικό. Υπάρχει τεράστια διαφορά τεχνογνωσίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και δυστυχώς αποδεικνύεται ξανά ότι οι Άριστοι είναι καλύτεροι των αμόρφωτων Συριζαίων.
KI AΛΛΟ: Βρε Δημήτρη τι θα πας να πεις στην Κομισιόν, ότι ο Μητσοτακης θέλει να διώξει το κομματόσκυλο που βάλατε σε ανεξάρτητη αρχή; Θα γελάνε 10 μέρες βρε!
 • ΔΗΜ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η ωμή και «φωτογραφική» κυβερνητική παρέμβαση, πλήττει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με μεταμεσονύχτια προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο. Φέρνω το θέμα άμεσα στην Κομισιόν, με επείγουσα ερώτηση που καταθέτω προς την αρμόδια Επίτροπο Μαρ.Βεστάγκερ:
****
Μην κάθεσαι και το παλεύεις με τους φασίστες της ΕΕ σύντροφε. Πήγαινε τον φάκελλο κατευθείαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ, με λεπτομέρειες για της σχέση της με την κυβέρνηση σας το πως ήταν αναντικατάστατη και άμισθη σε κάθε αξίωμα που την διορίσατε.
****
Ευρωσύντροφε, ψάχνω επίμονα την απαράμιλλη δημοκρατική σου ευαισθησία, όταν η διευθύντρια του γραφείου του Τσίπρα, διοριζόταν πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όσο για την επείγουσα ερώτηση σου ένα μόνο σχόλιο.Να σε χαίρονται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ,που σε ψηφισαν.
****
Β. Θάνου, 2009, Δικαστικά Νέα: «Τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν και να αποδέχονται θέσεις αμειβόμενες πχ Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται η πεποίθηση πως υπήρξε συναλλαγή.»
****
Ο αλλος ο σύντροφος ξέμεινε απο φαντασία και δεν του κατεβαίνουν ιδέες για νεα “σκανδαλα” και το έριξε στα σεξιστικά σχόλια του τύπου “τραβα μαντάμ να πλύνεις κανα πιατο”. Νταξ, ο καθείς οσο δύναται. Cc

@documentonews
Εικόνα
****
Με αποκρυπτόμενες τις ιδιότητες, Σύμβουλος του Α. Τσίπρα-επικεφαλής του «στρατού των τρολς ΣΥΡΙΖΑ», ο Μ. Τσιμιτάκης, αρθρογράφησε στους ΝΥΤ, για την «καταστροφή Μητσοτάκης». Ο κ. Τσιμιτάκης τη δουλειά που ξέρει, έκανε. Οι ΝΥΤ όμως γιατί απέκρυψαν την πραγματική ταυτότητα του;
****
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ουσιαστικές συμμαχίες και ανταλλάγματα

 • Η οικονομική κρίση μείωσε δραματικά τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας, ανοίγοντας την ψαλίδα με την Τουρκία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ξόδεψαν πάρα πολλά δισ. μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά δυστυχώς δεν έμεινε σχεδόν τίποτα πίσω από πλευράς αμυντικής βιομηχανίας. Η ΕΑΒ και άλλες κρατικές εταιρείες ξεκίνησαν με μεγάλες φιλοδοξίες, οι οποίες πνίγηκαν από την κομματική κακοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό.

Η Αγκυρα έμαθε το μάθημά της μετά το αμερικανικό εμπάργκο του 1974 και ανέπτυξε, βάσει ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, αξιόλογη πολεμική βιομηχανία. Σήμερα βρίσκεται μπροστά σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν από τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S-400. Αλλωστε, δεν είναι καν βέβαιο αν ο πρόεδρος Τραμπ θα τις επιτρέψει σε πρώτη φάση.

 • Η ειρωνεία, βέβαια, είναι πως η Τουρκία κέρδισε αρχικά πάρα πολλά από τη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Τώρα η σχέση έχει δηλητηριασθεί τόσο, που η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόμπι στις ΗΠΑ για να μην παραλάβει η Αγκυρα τα F-35.

Η Ελλάδα έχει παίξει σωστά έως τώρα τα διπλωματικά χαρτιά της. Αμέσως μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης έγινε αντιληπτή η επείγουσα ανάγκη στενών συμμαχιών με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής ωριμότητας, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα ακολούθησαν πιστά το ίδιο δόγμα. Και τώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ δείχνουν ότι θέλουν την εμβάθυνση της σχέσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 • Επειδή όμως και στη διπλωματία χρειάζονται δύο για ένα επιτυχημένο «ταγκό», η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να επιδιώκει απτά και μετρήσιμα ανταλλάγματα, που θα τη βοηθήσουν να μικρύνει την ψαλίδα με την Τουρκία σε βάθος δεκαετίας. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι ένα νέο ξεκίνημα στην αμυντική βιομηχανία.

Η χώρα μας διαθέτει καλά μυαλά στον τομέα της τεχνολογίας. Σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα θα αρχίσουν σε λίγο καιρό. Αν δεν επαναλάβουμε τα αντισταθμιστικά «μαϊμού» του παρελθόντος και τις φαρσοκωμωδίες τύπου Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά.

 • Το έχουμε ανάγκη εάν σοβαρευτούμε περισσότερο και αρχίσουμε να λειτουργούμε, έστω και λίγο, σαν μια άλλη μικρή χώρα, που κατάφερε πολλά με σχέδιο, εγχώριο «brain trust» και, βέβαια, την αμερικανική υποστήριξη.

Έντυπη ΚΑΘΗ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ 
190802b
****
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 • Ιρίτ Μπεν Αμπα στην «Κ»: «Είμαστε μικρές, αλλά ισχυρές χώρες»

israel-ampassador-in-greece-irit-ben-abba

Επειτα από πέντε χρόνια στην Αθήνα, η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα αναχωρεί για την πατρίδα της, αφήνοντας τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχαν. Λίγο προτού αποχαιρετήσει την Αθήνα για την Ιερουσαλήμ, από όπου θα παρατηρεί «από όχι και τόσο μακριά» όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, η κ. Αμπα εκμυστηρεύεται στην «Κ» ότι τα πέντε χρόνια που πέρασαν δέθηκε ιδιαίτερα με τον τόπο και τους ανθρώπους που συνθέτουν τη χώρα μας.

Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου επικεντρώνεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας που σχετίζεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, διαφοροποιώντας τον χαρακτήρα συνοικιών, όπως το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, το εμπορικό τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι), ακόμα και σημεία, όπως η Αγίου Κωνσταντίνου και η πλατεία Βάθης. Η εγγύτητα προς τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και οι εύκολες προσβάσεις καθιστούν τις περιοχές αυτές την πρώτη «στάση» των επίδοξων επισκεπτών της πόλης, με αποτέλεσμα, παρά την πληθώρα προσφερόμενων καταλυμάτων (και ασφαλώς και ξενοδοχείων), το μέσο μηνιαίο εισόδημα να ξεπερνά πλέον ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, εταιρείας ανάλυσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, οι ενεργές αγγελίες ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σε 11.355. Δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, το μέσο ημερήσιο εισόδημα διαμορφώνεται σε 57 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε ένα μηνιαίο ενοίκιο της τάξεως των 982 ευρώ κατά μέσον όρο. Το ποσό αυτό προκύπτει αν συνυπολογιστεί και η μέση πληρότητα του 77% που καταγράφεται (δηλαδή σχεδόν οκτώ στις 10 διαθέσιμες ημέρες ενοικίασης έχουν εξασφαλίσει ένοικο). Σημειωτέον ότι τα ποσά αυτά είναι εποχικά, δηλαδή δεν παρατηρούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, τα 982 ευρώ περιορίζονται σχεδόν κατά 50% και δεν ξεπερνούν τα 517 ευρώ/μήνα, καθώς υποχωρούν τόσο οι τιμές όσο και η πληρότητα.

Ωστόσο, στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως π.χ. πέριξ του Ζαππείου Μεγάρου, ή εντός του εμπορικού τριγώνου, όπου προσφέρονται σχεδόν 2.000 καταλύματα, τα νούμερα αυτά αυξάνονται σε 1.533 ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο, με την πληρότητα να ξεπερνά το 80% και το μέσο ημερήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται πέριξ των 80 ευρώ.

 • Σημειωτέον, δε, ότι τα παραπάνω ποσά είναι απολύτως ενδεικτικά, έως και συντηρητικά, καθώς μια απλή αναζήτηση στις σημερινές αγγελίες που συναντά κανείς, για παράδειγμα στο κέντρο του Ψυρρή, θα βρει δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα ή λοφτ με ημερήσιο κόστος ενοικίασης της τάξεως των 150, 200, 300, ή ακόμα και 400 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεγάλη συσσώρευση, συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό διαμερισμάτων, παρατηρείται στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, στο Θησείο, στο εμπορικό τρίγωνο – Πλάκα, στον Κεραμεικό και στο τρίγωνο Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη. Ωστόσο, στα σημεία αυτά εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί, σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του κλάδου και πλέον ο αριθμός των αγγελιών οδεύει προς σταθεροποίηση.

 • Αντιθέτως, μεγάλη ανάπτυξη καταγράφεται και σε εναλλακτικές περιοχές, όπως η περιοχή γύρω από την Αγίου Κωνσταντίνου και την πλατεία Βάθης, όπου ο αριθμός των αγγελιών εκτινάχθηκε κατά 656% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, και η πλατεία Αττικής, όπου σημειώνεται άνοδος των αγγελιών κατά 542%. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα αγγίζει πλέον τα 845 ευρώ, ποσό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απλησίαστο για ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οσον αφορά το μέγεθος της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αυτό υπολογίζεται ότι αγγίζει πλέον τα 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται, σχεδόν ισομερώς, ανάμεσα στις δαπάνες που αφορούν τη διαμονή/φιλοξενία και τις δαπάνες που αφορούν σε υπηρεσίες (εστίαση, ψυχαγωγία, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα κ.τ.λ.). Μάλιστα, πρόκειται για αγορά η οποία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 25%. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Grant Thornton για την πορεία και την επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια του 2018.

Δεν φταίνε μόνο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για την αύξηση των ενοικίων

Πολύς λόγος γίνεται για την άνοδο των ενοικίων ως αποτέλεσμα της διάδοσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολος ένας τέτοιος συσχετισμός, καθώς, σε μεγάλο βαθμό, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης καθορίζονται από τις προσδοκίες των ιδιοκτητών και λιγότερο από τις κρατούσες συνθήκες στην αγορά. Για παράδειγμα, με εξαίρεση τις περιοχές πέριξ της Ακρόπολης και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου, η συγκέντρωση ακινήτων που διατίθενται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, σε σχέση με το υφιστάμενο απόθεμα ακινήτων και συγκριτικά με τη ζήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια προάστια, που δεν αποτελούν «εστίες» υψηλής συγκέντρωσης ακινήτων τύπου Airbnb. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη, η αύξηση των ενοικίων ξεπερνά το 15% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, ενώ στα νότια προάστια, άνοδος κατά 12% παρατηρείται στη Γλυφάδα.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια άλλη δομική μεταβολή που έχει συντελεστεί στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τη στροφή της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών στην ενοικίαση και όχι στην αγορά ακινήτου, είτε λόγω επιλογής είτε λόγω ανάγκης, δεδομένου ότι η αγοραστική δύναμη υπολείπεται σημαντικά των προηγούμενων ετών.

 • Ως εκ τούτου, μόλις βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, πολλοί ιδιοκτήτες θέλησαν να αποκομίσουν άμεσα οφέλη, έχοντας υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις τα προηγούμενα χρόνια, είτε λόγω της υψηλής φορολογίας, είτε λόγω της αδυναμίας εύρεσης μισθωτή, είτε τέλος λόγω των πολλών ανείσπρακτων ενοικίων.

Αντίστοιχα, στις περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ακινήτων τύπου Airbnb, τα ενοίκια των σπιτιών που διατίθενται με μακροχρόνια συμβόλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά 30-40% κατά μέσον όρο, σε σχέση με πριν από δύο-τρία χρόνια.

 • Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω έλλειψης προσφοράς, αλλά κι επειδή τα ακίνητα που διατίθενται είναι αισθητά αναβαθμισμένα σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, λόγω των ανακαινίσεων που έχουν γίνει, ακριβώς λόγω Airbnb.

Ωστόσο, αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι ότι τα έσοδα των προηγούμενων ετών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δύσκολα θα επαναληφθούν. Ο ανταγωνισμός έχει πλέον αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα μόνο αν μειώσει κανείς τις τιμές του και προχωρήσει σε συγκεκριμένες προσφορές, θα κατορθώσει να εξασφαλίσει ικανοποιητική πληρότητα για το ακίνητό του. Μάλιστα, η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντανακλάται και στους αριθμούς.

 • Συγκεκριμένα, το 2018 το πραγματικό εισόδημα από κάθε ακίνητο (υπολογίζοντας δηλαδή και πόσες ημέρες είναι μισθωμένο το κάθε διαμέρισμα ή η κάθε κατοικία) κατέγραψε το 2018 πτώση κατά 28%, σε 58,2 ευρώ, έναντι 80,7 ευρώ στο τέλος του 2017.

Ποια μέτρα εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να ρυθμίσει την αγορά 

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να εισάγει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι λογικό να δημιουργεί ανησυχία μεταξύ των ιδιοκτητών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε εντός της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατ’ αρχάς δεν θα προκύψουν αυξήσεις φόρων, ενώ οι όποιες αλλαγές προκριθούν, θα γίνουν μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, ακριβώς για να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, φάνηκε να υιοθετεί την άποψη της ανάγκης ρύθμισης της αγοράς, προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών των ενοικίων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενεργοποίηση των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου, όπως π.χ. να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος και να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, εφόσον όμως τα ετήσια έσοδα από την εκμετάλλευσή του ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή είναι λιγότερα των 12.000 ευρώ, όπως ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα, δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές που ισχύουν και στις συμβατικές μισθώσεις, δηλαδή με 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ ετήσιων εσόδων, ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλύψει ο ίδιος δαπάνες όπως κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι κατ’ αρχάς να ελεγχθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, προκειμένου να μη στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, κάτι βέβαια που θα πρέπει να ισχύσει σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων, δηλαδή και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν σήμα του ΕΟΤ, αλλά και στα ξενοδοχεία, όπου η παραβατικότητα, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, κινείται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

 • Στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στόχος είναι να εντοπιστούν και να κληθούν να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες των 20.000 και πλέον ακινήτων που βρέθηκαν να μην έχουν λάβει τον απαιτούμενο αριθμό μητρώου και συνεπώς, να μη δηλώνονται τα σχετικά εισοδήματα.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία από τον αριθμό των ενεργών αγγελιών ακινήτων που είναι καταχωρισμένες στην Airbnb και υπολογίζονται σε περίπου 80.000, είναι προφανές ότι ένα στα τέσσερα ακίνητα ουδέποτε δηλώθηκε στην ΑΑΔΕ, καταδεικνύοντας παράλληλα και το εκτεταμένο εύρος της φοροδιαφυγής.

Βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία και εξακριβωθούν οι υπόχρεοι/ιδιοκτήτες, θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 5.000 ευρώ έκαστος. Μάλιστα, σε περίπτωση πρώτης υποτροπής το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μετέπειτα υποτροπή.

 • Ως παραβάσεις νοούνται, μεταξύ άλλων, η παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και η μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

Σημειωτέον, ότι οι παραπάνω υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ισχύουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και μετά. Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ. Στη συνέχεια, τα εμβάσματα αυτά θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα, θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σε επενδυτές το 40%

Το 40% των ακινήτων είναι διαθέσιμο μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων όλο τον χρόνο, ανήκει δηλαδή σε κάποιον επενδυτή. Στον αντίποδα, έξι στα 10 ακίνητα που καταχωρίζονται στις πλατφόρμες κατά τη διάρκεια του έτους, έχουν χαρακτήρα «εποχικό», δηλαδή αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Για κάθε πορτοφόλι

Μια αγγελία μάλιστα πλησίον της οδού Αδριανού στο Μοναστηράκι, που αφορά τη μίσθωση ολόκληρης κατοικίας, εμφανίζει ως ημερήσια τιμή τα 770 ευρώ! Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος, υπάρχουν λύσεις για όλα τα «πορτοφόλια», δεδομένου ότι σε άλλο ακίνητο πλησίον της ίδιας περιοχής, το ημερήσιο κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ, σχεδόν 10 φορές χαμηλότερο.

Οι 2 πλατφόρμες

Από τις 11.355 ενεργές αγγελίες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας, το 76% χρησιμοποιεί την Airbnb και το 14% την πλατφόρμα της HomeAway. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των αγγελιών ακινήτων είναι καταχωρισμένο και στις δύο πλατφόρμες.  Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

****

Ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε από το Μαξίμουγια υπουργούς και βουλευτές προκειμένου να αποφύγουν στο διάστημα των διακοπών του Αυγούστου τα κοσμικά νησιά, ιδιαίτερα την Μύκονο, καθώς επίσης και τη χρησιμοποίηση σκαφών τα οποία ανήκουν σε επιχειρηματίες.  Κατηγορία    ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

****

Ευάγγελος Αντώναρος: «Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης — όπως την προανήγγειλε η κυβέρνηση — θα αποδειχθεί ότι είναι κυρίως σε όφελος όσων αποκτούν, έχουν, διακινούν κι απολαμβάνουν μαύρο χρήμα. Κι αυτοί δεν είναι, φυσικά, ούτε η λεγόμενη μέση τάξη, ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ούτε οι χαμηλόμισθοι».

**

Υπουργική Ενεργειακή Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ και με την συμμετοχή των ΗΠΑ, πραγματοποιείται μεθαύριο στην Αθήνα. Στόχος να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και, δεύτερον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους.

Σύντομα

** Παίζει πάλι με τη φωτιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιτεθεί στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μία πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας και σε μία περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

** Λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο, με 20 νεκρούς, ακόμα μια τραγωδία ζουν στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στο Οχάιο. Ένοπλος άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 24. Το μακελειό έγινε στην πόλη Ντέιτον του Οχάιο. Σε λιγότερο από 72 ώρες στις ΗΠΑ δολοφονούνται άνθρωποι, επειδή κάποιος τρελάθηκε, αλλά κυρίως γιατί τα όπλα κυκλοφορούν ελεύθερα. Ο Τραμπ απλώς καταδικάζει…

** Ενας στους δύο δεν μπορεί να τρέξει ούτε για να προλάβει το λεωφορείο, έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι άστα να πάνε. Η  Ευρωπαϊκή έρευνα κοινής γνώμης του 2014 είχε δείξει ότι το 59% των Ελλήνων δεν γυμνάζονται ποτέ την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στους Βρετανούς ήταν μόλις 35%. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς χαρακτήρισε τα ευρήματα επιεικώς ανησυχητικά, προειδοποιώντας ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας και η άσκηση αποτελεί ισχυρό μέσον προστασίας.

Θα πληρώνατε ποτέ συνδρομή σε έναν ιστότοπο;

Τvxs.gr: Αναγκαία όσο ποτέ η ανεξάρτητη δημοσιογραφία 

Η καμπάνια του Τvxs.gr για την ενημέρωση στην εποχή των fake news και του big brother βρίσκει εντυπωσιακή ανταπόκριση στους αναγνώστες, που καταθέτουν την απόψή τους για τον τρόπο βελτίωσης του περιεχομένου και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας της ενημέρωσης.

 • Χιλιάδες χρήστες έχουν συμπληρώσει μέχρι σήμερα το σχετικό ερωτηματολόγιο ή έχουν στείλει επιστολές στη συντακτική ομάδα του Tvxs.gr δίνοντας περαιτέρω στοιχεία και γνώμες (Στείλτε μας την άποψή σας στο[email protected]). Ουσιαστικά, αυτή η προσπάθεια να συνδιαμορφωθεί και να στηριχθεί οικονομικά ένα μοντέλο ποιοτικής δημοσιογραφίας μέσα στην εντεινόμενη χειραγώγηση της ενημέρωσης από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει ένα δημιουργικό προβληματισμό.
Mε το βήμα που έδωσε στους αναγνώστες το Tvxs.gr, αρκετοί είναι οι άνθρωποι των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας που παίρνουν μέρος σε αυτό το διάλογο και εκφράζουν σε διάφορους δικτυακούς χώρους τις δικές τους απόψεις, δείχνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ενδιαφέρον και διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις που λαμβάνουμε υπόψη. Σε κάποιες από αυτές ιεραρχείται ιδιαίτερα ψηλά η ανάγκη περαιτέρω τεκμηρίωσης και διασφάλισης της ποιότητας της ύλης. Εξίσου σημαντική κρίνεται η διασταύρωση και ανάδειξη των fake news και κατασκευάζονται πλέον συστηματικά από διάφορες πηγές πληροφόρησης για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Άλλωστε, το ζήτημα φαίνεται ότι αναδεικνύεται σταδιακά και σε βασικό θέμα πολιτικής ατζέντας, που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την κοινή γνώμη.
Ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο blog του, άνοιξε τη συζήτηση με θέμα «Θα πληρώνατε ποτέ συνδρομή σε έναν ιστότοπο;» βάζοντας τους προβληματισμούς στο τραπέζι, όπως το γεγονός ότι πλέον οι μεγάλοι όμιλοι απορροφούν όλα τα έσοδα του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν τη δημοκρατική διάχυση της πληροφορίας και να μονοπωλούν τις δικτυακές πηγές ενημέρωσης.
 • Πέρα από το γεγονός ότι ένα κατεξοχήν «ανοιχτό» μέσο ενημέρωσης εμφανίζει τα προβλήματα συγκέντρωσης των παραδοσιακών μορφών πληροφόρησης, ο διάλογος για το μέλλον της δημοσιογραφίας περιστρέφεται διαρκώς γύρω από το ζήτημα της αξιοπιστίας. Και αυτό είναι ένα ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει η καμπάνια του Tvxs.gr  Posted by

*****

ΣΑΡΔΗΝΙΑ

Image result for cala mariolu beach

Related image

Image result for cala mariolu beach

Image result for cala mariolu beach

Image result for cala mariolu beach

Image result for cala mariolu beach

Print Friendly, PDF & Email