Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (06-12-2018)


Επικίνδυνα αποτελέσματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οσοι σε αυτή την κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν «τα μπόσικα» στην οικονομική πολιτική έχουν, προφανώς, παραμερισθεί. Το πάνω χέρι έχουν πάρει τα κομματικά στελέχη και όσοι ασχολούνται με τις επόμενες εκλογές. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή τώρα, αλλά θα γίνουν ακόμη πιο σαφή και κυρίως επικίνδυνα στο μέλλον.

Έντυπη Κ


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Πόσο Ευρώπη είμαστε;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην καλύτερη περίπτωση, ο στυλίστας της Πρώτης Κυρίας οφείλει να δώσει ορισμένες εξηγήσεις στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων του Star Wars ή στους δικηγόρους τους, γιατί το styling της Μελάνια είναι τελείως Darth Vader.

ΦAΛHPEYΣ

Απαντώ αμέσως στην ερώτηση του τίτλου: τόσο ώστε να διαφεύγει τελείως από τις Αρχές ότι δεν καταβάλλονται πλέον δασμοί για την εξαγωγή χρυσού από χώρες της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Ενδεχομένως, οι κατηγορούμενοι στο λεγόμενο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού να έχουν διαπράξει άλλα σοβαρά αδικήματα. Αλλά ο βασικός ισχυρισμός του κατηγορητηρίου περί λαθρεμπορίας δεν υφίσταται. Oπως φαίνεται κάποιοι –και πάρα πολλοί μάλιστα– δεν έχουν υπ’ όψιν ότι μετέχουμε ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Και είναι, βεβαίως, όλοι αυτοί που έχουν το κράτος στα χέρια τους.

Η γκάφα είναι τερατώδης – μιλούμε ότι οπωσδήποτε κερδίζει θέση στα greatest hits του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τερατώδης, διότι το λάθος διαπέρασε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και έφθασε μέχρι την κορυφή της κυβέρνησης. Πέρασε από τον αρχηγό της Αστυνομίας, πέρασε από την αρμόδια υπουργό, πέρασε και από τον πρωινό καφέ του Μαξίμου, για να καταλήξει ρητορικό πυροτέχνημα, που πέταξε επιπόλαια ο Τσίπρας για να κερδίσει τις εντυπώσεις και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

Δεν έχει σημασία αν η ανακρίτρια διαφωνεί με την Εισαγγελία και αν η τελευταία προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να σπεύδουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Και μόνο το γεγονός ότι, από χθες το πρωί και τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ, σοβούσε αυτή η διαφωνία και το κατηγορητήριο ήταν στον αέρα, αρκεί για να μας δείξει πως το κράτος καταρρέει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πως αποτυγχάνει και στα πιο βασικά και στοιχειώδη. Οταν μια ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση, που οδήγησε στη σύλληψη 59 ατόμων, βασίζεται σε μια παρεξήγηση, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα από εκείνη τη μακρινή και αθώα εποχή όταν γκρινιάζαμε επειδή το κράτος δεν έχει αρκετά εκχιονιστικά για να αντιμετωπίσει έναν έκτακτο χιονιά.

Η πρωτοφανής κατάρρευση του κράτους οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία, στην κακοδιοίκηση και στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την αποτυχία ενσαρκώνει υπέροχα ο Τσίπρας, όταν από το βήμα της Βουλής κατονομάζει τον φερόμενο αρχηγό του κυκλώματος. Η ίδια επιπολαιότητα, η ίδια ελαφρότητα και η ίδια άγνοια χαρακτηρίζουν το ύφος μιας διακυβέρνησης, που ενδιαφέρεται περισσότερο να αλλάξει τον κόσμο παρά να καταπιαστεί με τα προβλήματα. Δεν είμαστε πια στην περίπτωση του ενός γραφικού Κλουζό. Τώρα ο επιθεωρητής Κλουζό είναι πρωθυπουργός και οι όμοιοί του κυβερνούν.

Ξανά ο «ζατρός»: Η Αριστερά παίρνει πάρα πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της για να έχει χιούμορ. Η Αριστερά αλλάζει τον κόσμο. Πραγματοποιεί εφόδους (πάντα μάταιες…) προς τον ουρανό. Πώς να έχεις χιούμορ, όταν αναθέτεις στον εαυτό σου παρόμοια καθήκοντα; Και χωρίς χιούμορ είναι δύσκολο να ανεχθείς τα διάφορα κωμικά πρόσωπα, που βρίσκεις αναπόφευκτα στην πολιτική, καθώς η πολιτική σε όλες τις αποχρώσεις της ασκεί πάντα μια ακατανίκητη έλξη στα πάσης φύσεως ψώνια.

Δείτε, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ – το οποίο, βεβαίως, δεν θεωρείται Αριστερά. Ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάτι από χιούμορ και γι’ αυτό κατεβάζουν στις εκλογές (αν πιστέψουμε αυτά που διαβάζουμε) Χαρδαβέλλα, Ασκητή και Πόντα! Αντιθέτως, οι Συριζαίοι και πολύ περισσότερο οι αριστεροί της τάσης των «53+» δεν έχουν το ελάχιστο χιούμορ που χρειάζεται ώστε να αγνοήσουν τον Μιχελογιαννάκη. Τον παίρνουν στα σοβαρά και στήνουν καβγά μαζί του για το Μακεδονικό.

Πρόσωπα σαν τον βουλευτή Μιχελογιαννάκη, όμως, υπάρχουν στην πολιτική ζωή χωρών οι οποίες παρακμάζουν ως αντιστάθμισμα στα βάσανα που υφίστανται οι λαοί τους. Είναι, πιστεύω, μια ισορροπία της Φύσης αυτή, που τη βλέπουμε και στα μεγάλα έργα τέχνης. Ακόμη και στον ζοφερό κόσμο του «Macbeth», π.χ., υπάρχει εκείνος ο φρουρός της πύλης που ελαφραίνει την ατμόσφαιρα του έργου με τα χωρατά του. Ανάλογη είναι η λειτουργία του συγκεκριμένου βουλευτή για το φιλοθέαμον κοινό.

Ο Μιχελογιαννάκης σκορπίζει απλόχερα την ευθυμία, σε όσους μπορούν, λ.χ., να εκτιμήσουν τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του για το Μακεδονικό. Σπαρταριστές αναλύσεις, όπως η παρακάτω: «Η επιθυμία του κ. Ζάεφ να διδασκόμαστε τη “μακεδονική” γλώσσα: 1) Είναι άτοπο, καθότι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται στην Μακεδονία είναι η Ελληνική. 2) Μπορεί να ερμηνευθεί ότι το ζήτημα μάς αφορά ως να ήμασταν μειονότητα. 3) Μιλώντας για Μακεδόνες του Αιγαίου αφήνει σαφέστατα υπονοούμενα αλυτρωτισμού. 4) Θα μπορούσε εμμέσως να υπονοηθεί το ζήτημα της εθνοκάθαρσης, που πολλές φορές προβάλλει η σκοπιανή πλευρά».

Κάπου σε όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και ψήγματα αλήθειας. Αλλά πώς η παιδαριώδης απλοϊκότητα της σκέψης σερβίρεται με την ασυναρτησία του ψευδοτεχνοκρατικού στόμφου! Αν συνειδητοποιήσεις με τι μυαλό αυτός ο άνθρωπος έφθασε εκεί όπου έφθασε (βουλευτής), για μια στιγμή παγώνεις. Παγώνεις όχι μόνο σκεπτόμενος πώς έδωσε εξετάσεις στην Ιατρική, πώς πέρασε και πώς αποφοίτησε, αλλά πώς διασχίζει έναν δρόμο στον οποίο περνούν αυτοκίνητα και καταφέρνει να φθάσει στην άλλη πλευρά! Παγώνεις όταν συνειδητοποιείς από πόσους κινδύνους επιβιώνει καθημερινά αυτός ο άνθρωπος! Και οι συριζαίοι ασχολούνται σοβαρά με τον παλιάτσο…

Έντυπη ΚΑΘΗ


petr


 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΣΧΟΛΙΟ

Οσο προχωρούμε προς τις εκλογές, τόσο ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαβάζουν και θα ξαναδιαβάζουν το «Πιστεύω» της εποχής του 3%. Μπορεί να άλλαξαν στάση απέναντι στη Μέρκελ, στους Αμερικανούς ή στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, αλλά σε ορισμένους τομείς παραμένουν αμετακίνητοι.

Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για νοσταλγία, αναζήτηση κάποιου είδους άλλοθι ή ανασφάλεια ότι θα χάσουν έναν κορμό προπατορικών ψηφοφόρων.

 • Ενα θέμα που, προφανώς, δεν σηκώνει συζήτηση είναι το άρθρο 16. Το οποίο θα μπορούσε, βέβαια, να έχει αλλάξει πριν από πολλά χρόνια, αν δεν έμπλεκε τα κορδόνια του το αστικό πολιτικό σύστημα.
 • Ο Κώστας Καραμανλής πρότεινε την αλλαγή του. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καιρό πριν αναδείξει το θέμα αυτό σε προσωπική του ατζέντα, που τον διαφοροποιούσε από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Υπό την πίεση ενός καθηγητικού και συνδικαλιστικού εσωκομματικού κατεστημένου, σύρθηκε στην απόρριψη της αλλαγής. Ηταν μία ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Mπορούμε όμως και σήμερα να την αδράξουμε. Πολύ έγκυρα πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ ή την υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να ιδρύσουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα. Η Ιστορία, η τοποθεσία και η ομορφιά της την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική. Υπάρχουν ομογενείς που ευχαρίστως θα συνεισέφεραν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι σημαντική, όπως έγινε –για παράδειγμα– στην Κύπρο.

Η Aριστερά εκεί έδωσε την άδεια και «ευλογία» της να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια…

Εδώ προτιμάει, όμως, την αδράνεια και το στάτους κβο. Την αναρχία όλων αυτών των κάλπικων σχολών, στις οποίες προσφεύγουν τα παιδιά που δεν αντέχουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Τη μετριότητα του βολέματος και της συναλλαγής μεταξύ φοιτητοπατέρων, κομμάτων και πανεπιστημιακών.

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σπάσει αυγά σε ένα θέμα που ακουμπά το δικό του ευαγγέλιο… Προφανώς δεν αντέχει να το κάνει, οπότε η χώρα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη φορά που θα της δοθεί μία τόσο προφανής και άδικα αναξιοποίητη ευκαιρία. Έντυπη ΚΑΘΗ


ΒΗΜΑτοδότης

Ο Ριχάρδος και το φιάσκο της κυβέρνησης | tovima.gr

nnn

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δεν είχε ωστόσο έως αργά το απόγευμα της Τρίτης δώσει σύμφωνη γνώμη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων οι οποίοι έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση. Εξαιτίας αυτού εξετάζεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει το μεγαλοπρεπέστατο fake new της κυβέρνησης. Και εξηγούμαι…

nnn

Το φιάσκο (γιατί περί φιάσκου πρόκειται) ξεκινά, όπως έμαθα, από την Ελληνική Αστυνομία ή μάλλον από την κυβέρνηση που πίεζε την Αστυνομία για να επιδείξει τρανταχτές, όπως τις χαρακτήριζε, επιτυχίες ώστε να κλείσει το στόμα της ΝΔ και ιδιαίτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε (και κάνει) λόγο για ανομίες, για έξαρση της εγκληματικότητας, για τους… Ρουβίκωνες κ.τ.λ. Και την πάτησε με το γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης του Ριχάρδου (τις συνομιλίες της μαφίας του χρυσού, όπως την ονόμασε και που δημοσιοποίησε). Την πάτησαν και η Αστυνομία και η κυβέρνηση.

Γιατί προτρέχει ο Τσίπρας;

Πέρα όμως από το κυβερνητικό, το  αστυνομικό (καθώς και δικαστικό, ας μην το ξεχνάμε) φιάσκο στο θέμα του Ριχάρδου και των υπολοίπων ατόμων που προφυλακίστηκαν για την υπόθεση της μαφίας του χρυσού, η όλη ιστορία εξελίσσεται και σε προσωπικό φιάσκο του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα να υιοθετήσει τις κατηγορίες χωρίς, όπως διαπιστώθηκε λίγες ώρες αργότερα, να γνωρίζει τι περιελάμβανε η δικογραφία.

nnn

Δεν πέρασαν και πολλές ημέρες όταν από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, κατονομάζοντας μάλιστα τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, σε αντίθεση με τις παλαιότερες που έκρυβαν τις υποθέσεις, όπως είχε υποστηρίξει. Η ΝΔ βεβαίως αφήνει αιχμές κατά του κ. Τσίπρα και για άλλες δικαστικές υποθέσεις όπου έσπευσε πρόωρα είτε να υιοθετήσει τα πορίσματα είτε να εξαγγείλει διώξεις, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Novartis.

Οι «Ρεπόρτερς» στη Βουλή

Δεν ξέρω εάν οι παλαιότεροι (όχι και πολύ παλαιότεροι) θυμούνται την επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ2 «Οι Ρεπόρτερς». Ηταν τρεις δημοσιογράφοι, οι Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλλας (φωτογραφία).

 • Και οι τρεις ήταν συντάκτες της εφημερίδας «Τα Νέα» και είχαν αρμοδιότητα τη λεγόμενη ερευνητική δημοσιογραφία. Και επειδή όπως λένε η δημοσιογραφία οδηγεί παντού φτάνει να την εγκαταλείψει κανείς γρήγορα, και οι τρεις θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πολιτική.
 • Την αρχή έκανε ο Γιώργος Λιάνης με το ΠαΣοΚ και ακολούθησε ο Γιάννης Δημαράς. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας δεν τους ακολούθησε, τότε, αλλά παρέμεινε στη δημοσιογραφία (έκανε κυρίως ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές),
 • Αλλά τώρα μπήκε και αυτός στη διαδικασία του υποψηφίου βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ (όπως το ανακοίνωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά). Ετσι και οι τρεις (πρώην) «Ρεπόρτερς» είδαν ή πρόκειται να δουν τη Βουλή.

Η δημοσιογραφία οδηγεί στην πολιτική;

Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα (περιλαμβανομένου και του ΚΚΕ) έχουν περιλάβει (ή πρόκειται να περιλάβουν) στα ψηφοδέλτιά τους και δημοσιογράφους.

 • Η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ για παράδειγμα, είναι η μακροβιότερη κοινοβουλευτικά δημοσιογράφος.
 • Δημοσιογράφοι έχουν γίνουν υπουργοί (όπως ο Γιώργος Λιάνης) ή αντιπρόεδροι της Βουλής (όπως ο Γ. Βαρεμένος του ΣΥΡΙΖΑ), ή ευρωβουλευτές (όπως η Μαρία Σπυράκη), ακόμα και αρχηγοί κομμάτων (όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης).
 • Ειδικά στις επερχόμενες εκλογές ο αριθμός των ανθρώπων του Τύπου που θα πολιτευθούν ή που επιθυμούν να πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.
 • Αφήστε που οι αρχηγοί των κομμάτων κρατάνε ακόμα κρυφά ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημοσιογράφων, προφανώς για να μην τα «κάψουν» από τώρα.

Κόσμος πάει κι έρχεται στο Μαξίμου

Τελευταίως, όπως με πληροφορεί ένα πουλάκι που μονίμως κατοικοεδρεύει στην οδό Ηρώδου Αττικού και έχει ορατότητα και στα δύο μέγαρα (Μαξίμου και Προεδρικό), κόσμος και κοσμάκης πάει κι έρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

 • Οχι από την κύρια είσοδο, αλλά από την πίσω πόρτα, απέναντι από την ανεπίσημη είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.
 • Μάλιστα την Τρίτη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν οι κλούβες των ΜΑΤ έκοψαν τον δρόμο στα ΑΜΕΑ, προσωπικά ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κλούβες οπό την Ηρώδου του Αττικού.
 • Συνολικά ήταν τέσσερις (τρεις στην αρχή της οδού και μία κοντά στο Ζάππειο) και έτσι την Τρίτη ήταν η πρώτη ημέρα στα τελευταία τέσσερα χρόνια που δεν υπήρχαν κλούβες να φρουρούν το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η φύλαξη του Πρωθυπουργού

Αλλά μη νομίζετε ότι ο Πρωθυπουργός έμεινε χωρίς φύλαξη. Γιατί το ίδιο πουλάκι μου είπε ότι υπάρχουν ένα σωρό αστυνομικοί (με πολιτικά και ένστολοι) που τον φυλάνε. Ακόμα και στον Εθνικό Κήπο κρύβονται αστυνομικοί. Μόνο που τελευταίως ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να τον διασχίσει για να μεταβεί στη Βουλή, όπως έκανε πριν από έναν χρόνο (μαζί με τον Νίκο Παππά) και κατά σύμπτωση συναντούσε πάντοτε κάποιους πιτσιρικάδες με τους οποίους έπιανε κουβέντα ή έκανε take five μαζί τους. Ποιος ξέρει γιατί; Τι άραγε φοβάται;

Ο Φλαμπουράρης με επιχειρηματίες και καναλάρχες

Το ίδιο παρατηρητικό και (κάπως κουτσομπολίστικο) πουλάκι με διαβεβαίωσε ότι τελευταίως έχουν πυκνώσει οι επαφές του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τους φίλα προσκείμενους στο Μαξίμου επιχειρηματίες. Είναι αυτοί που σας έλεγα πως μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου.

 • Τα τηλεφωνήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν καναλάρχες και εκπροσώπους τού επιχειρείν να περνούν πιο συχνά το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου.
 • Εκτός από το αφεντικό της Aegean Δημήτρη Μελισσανίδη, μαθαίνω ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε και άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως με επιχειρηματίες.

Τα φώτα του Προεδρικού

Τις νυχτερινές ώρες καμιά φορά τα φώτα του Προεδρικού Μεγάρου παραμένουν ανοικτά. Ο ένοικός του, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, δέχεται μαθαίνω αρκετούς φίλους του (δεν θα πολιτικοποιήσουμε τώρα και τις συναντήσεις), αλλά και πολιτικούς. Ονόματα (αν και είναι γνωστά σε πολλούς) δεν πρόκειται να σας πω, για να αποφύγω προεδρικές… διαψεύσεις.


 • Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τους Γάλλους «αγανακτισμένους»

Περισσότεροι από 100 πολίτες τραυματίστηκαν στο Παρίσι, 412 συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο ενώ 112 αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια των χειρότερων ταραχών της Γαλλίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τους Γάλλους «αγανακτισμένους»

Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» συνέλαβε εξ απήνης τη γαλλική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Εμμανουέλ Μακρόν να πάρει πίσω της εξαγγελίες του για τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως μια «πρώτη σοβαρή ήττα» στη θητεία του. Και είναι ακόμη αρχή της θητείας του.

 • Η απόφαση για μια εξάμηνη αναστολή, δεν έλυσε το πρόβλημα, αντιθέτως έσπρωξε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Υπό αυτή την έννοια, η σύγκρουση μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των διαδηλωτών είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Και αυτό διότι οι αιτίες που έχουν προκαλέσει αυτή την «εξέγερση» δεν εδράζονται και μόνον στην απόφαση για τα καύσιμα αλλά υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό τώρα, σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Γαλλίας.

Τείνει να παγιωθεί η κατάσταση της δυσαρέσκειας του γαλλικού λαού, απέναντι στις πρωτοβουλίες Μακρόν. Ενδεικτικό της εκτίμησης αυτής είναι και οι δημοσκοπήσεις προ λίγων ημερών που δείχνουν αφενός την δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου να καταβαραθρώνεται και να βρίσκεται στα επίπεδα Ολάντ και αφετέρου, στο ερώτημα για τις ευρωεκλογές, το κόμμα της Μαρί Λε Πεν να έχει καθαρή πρωτιά! Επιπροσθέτως, οι διαδηλώσεις της Δευτέρας, δεν είχαν μόνον ως αντικείμενο τις τιμές των καυσίμων, γεγονός που αποδεικνύει το βάθος και το πλάτος των αιτιών αυτής της μίνι αυθόρμητης εξέγερσης.

 • Οι εργαζόμενοι στο γαλλικό ΕΚΑΒ έβγαλαν στους δρόμους τα ασθενοφόρα και συγκεντρώθηκαν κοντά στην Βουλή στο κέντρο του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν για αλλαγές στις συνθήκες εργασίας.
 • Το κίνημα «κίτρινα γιλέκα», απαρτίζεται από ηλικίες κυρίως νεότερης και μέσης, με προφίλ σταθερής εργασίας και γεωγραφική περιοχή μη συγκεκριμένη.
 • Ξεκίνησε στο διαδίκτυο ως μια αυθόρμητη εξέγερση ενάντια στις υψηλότερες τιμές των καυσίμων αλλά μεταμορφώθηκε σε μια ευρύτερη έκρηξη θυμού, λόγω της συνεχούς συμπίεσης του εργατικού κόστους και των συνεχών αυξήσεων που επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ειδικά της μεσαίας τάξης.

Τα μέλη του κινήματος προέρχονται κυρίως από τη «σκληρή» μεσαία τάξη και τους εργάτες που ζουν στην περιφέρεια, έξω από τις μεγάλες πόλεις, αλλά υπάρχουν επίσης και πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Δεν έχει ξεκάθαρη ηγεσία, γεγονός που καθιστά τις συνομιλίες ακόμη πιο περίπλοκες με την κυβέρνηση. Βασική απαίτησή του είναι το πάγωμα των περαιτέρω προγραμματισμένων αυξήσεων φόρων καυσίμων και μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Η δημοτικότητα των «κίτρινων γιλέκων» παραμένει υψηλή, καθώς επτά στους δέκα ανθρώπους υποστηρίζουν τη διαμαρτυρία τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive που διεξήχθη μετά την αναταραχή του Σαββάτου.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Γαλλία; Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά υψηλό. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» δεν χαρακτηρίζονται και δημοφιλείς. Τουναντίον, έχουν προκαλέσει την δημόσια οργή. Ο οικονομικός μετασχηματισμός, για τον οποίο «μαστιγώνουν» την Ελλάδα οι ινστρούχτορες των Βρυξελλών, βαδίζει με πολύ αργά βήματα στη Γαλλία, ενώ οι αντιδράσεις ως προς την εφαρμογή του είναι σε μέγιστο βαθμό.

 • Κάπως έτσι, εμφανίστηκε το κίνημα των «αγανακτισμένων» στον ευρωπαϊκό νότο.
 • Και το πρόβλημα στην Γαλλία τώρα ξεκινάει, διότι απλώς επισημοποιήθηκε δεν λύθηκε.
 • Η αναστολή της επίλυσής του λόγω των ευρωεκλογών, δημιουργεί απλώς περισσότερο θυμό στους Γάλλους πολίτες και μεγαλώνει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Σύντομα

Σύντομα

** «Από την 1/1/2019, συνολικά 620.000 συντάξεις θα αυξηθούνσταδιακά, ώστε να προσεγγίσουν τις υψηλότερες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται με τις διατάξεις του ν. 4387/16» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα παραδείγματα που έφερε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να πείσει ότι οι συντάξεις μειώνονται.

 • Το παράδειγμα που παρατίθεται περιλαμβάνει λανθασμένες διαφορές, καθώς συγκρίνει ποσό σύνταξης που εκδόθηκε με βάση τον ν. 4387/16, με ένα υποθετικό ποσό που θα καταβαλλόταν, χωρίς τις περικοπές που επέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2010-14, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης.

** Πολλές φορές είναι αλήθεια, ο βουλευτής Ηρακλείου Γ. Μιχελογιαννάκης έχει προκαλέσει, με αμφιλεγόμενες δηλώσεις και συμπεριφορές. Όμως, η παρέμβαση του, στο, υπαρκτό, θέμα των δηλώσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ήταν απολύτως εύλογες, αφού δε ζήτησε παρά το σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 • Ό,τι δηλαδή ζητά και η κυβέρνηση, αλλά και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 • Τι νόημα είχε ως εκ τούτου η, πέραν των ορίων, αντίδραση του εκ Δράμας βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη, που έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη διαγραφή του συναδέλφου του!
 • Επειδή ο κ. Καραγιαννίδης είναι «υπότροπος», μήπως κάποιος πρέπει να του θυμίσει σε ποιο κόμμα βρίσκεται;

** Μάλλον ζήλεψε την πολιτική του… ΣΥΡΙΖΑ ο Ερντογάν. Δεν εξηγείται αλλιώς η επίσκεψη του στην Βενεζουέλα, όπου συναντήθηκε με τον Μαδούρο (συγνώμη τον καταραμένο Μαδούρο, που λένε και τα «γαλάζια» παιδιά). Μεταξύ μας, αφού ο Μαδούρο είναι εχθρός των ΗΠΑ, είναι συμπαθής από τον Ερντογάν. Άσε που η Βενεζουέλα έχει και πετρέλαιο.

** Oι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσεινα εξελίσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται πού μπορεί να φθάσει η εμπλοκή στην καθημερινότητα μας, αλλά και στο χώρο της τέχνης, οπότε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία «έξυπνων» τηλεφώνων επέλεξε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη, το φως από το Βόρειο Σέλας, προκειμένου να δημιουργηθεί μία μουσική συμφωνία, η πρώτη εκτέλεση της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη και τα αποτέλεσμα θύμισε αυτό που λένε στην Κρήτη… «άκουσαν την σιωπή»! Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Η έγκριση από το Eurogroup του ελληνικού προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει θετικά μέτρα ενίσχυσης των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, είναι σημαντική και για την Ελλάδα και για την ίδια την Ευρώπη.

Μεγάλο βήμα

Διότι ο ελληνικός προϋπολογισμός, σηματοδοτεί την προσπάθεια να αντιστραφεί η πολιτική της λιτότητας που έχει γονατίσει τη χώρα. Και δείχνει ότι μόνο κακό κάνει τελικώς το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στο ΤΡΙΚΑΛΑ

Image result for χριστουγεννα στα τρικαλα

Related image

Related image

Image result for χριστουγεννα στα τρικαλα

Related image

Image result for χριστουγεννα στα τρικαλα

Print Friendly, PDF & Email