Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (04.9.2020)

Αυτή η εικόνα δεν είναι από την Βηρυτό μετά την έκρηξη, ούτε από την Χιροσίμα μετά την ατομική βόμβα. Είναι η Αβάνα μετά από 60 χρόνια “σοσιαλισμού”…
Στο ΝΑΤΟ βλέπουν να είναι σκληρό καρύδι ο Κυριάκος και προσπαθούν μέσω fake να κάτσουν όπως να είναι την χώρα στο τραπέζι με τους Τούρκους. Δεν είναι όλοι σαν τον Τσίπρα να δίνουν κυριαρχικά δικαιώματα άνευ όρων υπογράφοντας συμφωνίες στο πόδι(Συμφωνία Πρεσπων). Αυτό τους ενοχλεί.

 • Ύπουλη παγίδα του Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα: Έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν οι Τούρκοι…

Ύπουλη παγίδα του Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα: Έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν οι Τούρκοι…Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η — hellasjournal.com


Απροκάλυπτη φιλοτουρκική κίνηση του Στολτεμπεργκ ο δήθεν διαλογος. Απλώς έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να πει, ότι είναι έτοιμη για διάλογο «άνευ όρων» και προϋποθέσεων. Όμως διάλογος με το Ορούτς Ρέις και τον τουρκικό στόλο στην Μεσόγειο, δεν υπάρχει. ΥΓ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι με Άγκυρα


ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ: Μερικά πράγματα γίνονται & λέγονται, άλλα γίνονται αλλά δεν λέγονται. Πάντως δεν εφησυχάζουμε εξού & η ξεκάθαρη στήριξη της 2ης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της ΕΕ-του S&D. Πιέσεις, τροπολογίες & καταθέσεις ερωτήσεων στo site Europarl. Σε λίγες μέρες συζήτηση στην ολομέλεια. κ.α.


Κάποιος, επιτέλους, να πει στους ΔΥ ότι δεν πληρώνουν τίποτε για να πάρουν σύνταξη. Οι κρατήσεις τους είναι αριθμοί στα χαρτιά.


Γερμανοί και Ρώσοι μας «δουλεύουν» κανονικά!

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για τα νταηλίκια στην Μεσόγειο, αλλά καταγγέλλουν τον Πούτιν για την δηλητηρίαση πολιτικού του αντιπάλου.

 • Οι οποίοι Ρώσοι είπαν να δώσουν τώρα μία χείρα βοηθείας στην Άγκυρα. Στην ώρα της σύγκρουσης βλέπουμε την κυρία Μέρκελ να καταγγέλλει τους πρώτους αποίκους της Αμερικής για την εξολόθρευση των Ινδιάνων και τους Ρώσους να οργανώνουν μαζικές εκδρομές στην Αγιά Σοφιά, όπου δεν πληρώνουν και εισιτήριο!

Η Δικαιοσύνη δεν ήταν πάντοτε τόσο δημοφιλής στις διεθνείς σχέσεις. Το κουστούμι του αμοραλισμού ταιριάζει περισσότερο στους ηγέτες αυτού του κόσμου για περιστάσεις σαν κι αυτή που βιώνουμε. Και ναι μεν από την Ρωσία δεν περιμένουμε πολλά πράγματα, δεδομένου ότι κι εμείς δεν τους προσφέραμε γη και ύδωρ, αλλά από τους συνεταίρους και φίλους Γερμανούς θα θέλαμε μια διαφορετική στάση.

 • Κατανοούμε ότι η Γερμανία φοβάται από την έκθεσή της στην τουρκική οικονομία. Επίσης «τρέμει» την οργή του Σουλτάνου, η οποία μπορεί να προκαλέσει την «έξοδο» εκατομμυρίων προσφύγων στις πλούσιες χώρες του Βορρά.

Αν υπάρχουν πάντως εναλλακτικά σύμπαντα με βάση την εξέλιξη των γεγονότων, θα θέλαμε να δούμε εκείνη την εκδοχή που η Τουρκία στο μέλλον αποκτά πυρηνικά όπλα. Μία ισλαμική χώρα στις παρυφές της Ευρώπης και με πυρηνικό οπλοστάσιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποχωρητικότητας του Βερολίνου…

 • Λένε ότι ο Ερντογάν δεν σηκώνει το τηλέφωνο στην Μέρκελ και ότι αρνείται κάθε διαμεσολάβηση. Με την τουρκική λίρα να φλερτάρει με την αξία του νομίσματος της Βενεζουέλας, είναι λιγάκι δύσκολο να κλείσει ο Ερντογάν τον δίαυλο επικοινωνίας με τους ευεργέτες του. Χωρίς την Γερμανία η Άγκυρα θα είχε ήδη υποχωρήσει.

Το πιο πιθανό σενάριο, λοιπόν, είναι ότι μας παίζουν τον καλό και τον κακό μπάτσο. Ο Ερντογάν μaς απειλεί να μας κλέψει όλο το βιός και οι Γερμανοί μας ζητούν να καθίσουμε στο τραπέζι και να υπογράψουμε… «πολιτισμένα» την παράδοσή μας.

 • Αυτό που φοβάται η Γερμανία είναι μην τυχόν φτάσουμε στην Σύνοδο Κορυφής και χρειαστεί να ψηφίσει «ναι» στα μέτρα. Όχι ότι πρόκειται για κάποιου είδους σοβαρή απειλή για την Τουρκία. Αλλά ακόμη κι αυτά τα… ημίμετρα δεν θέλουν να τα πάρουν μην τυχόν και δυσαρεστήσουν τον Σουλτάνο. Που να τους ζητούσαμε και να σταθούν δίπλα μας στην πρώτη γραμμή. Μοιάζει με ανέκδοτο.

Η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές. Δεν μας αφήνουν επιλογές. Και καλά κάνουν και μας υποτιμούν. Στο παρελθόν έχουμε κάνει… καριέρα με Τυράννους που μας υποτίμησαν. Είμαστε συνηθισμένοι. Δεν μας ενοχλεί αυτό. Εκείνο που πραγματικά μας ενοχλεί είναι το δούλεμα από «φίλους». Ίσως κάποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Ρωσίας θα έπειθαν τους «φίλους» μας ότι δεν είμαστε ηλίθιοι. Θανάσης ΜαυρίδηςKΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Μα πως γίνεται να είσαι τόσο μεγάλος πολιτικός ξεφτίλας! Να ανεβάζεις το παρακάτω πόστ και την ίδια ώρα να γλείφεις τον κΤζανακόπουλου που λέει ότι το #πασοκ κατέστρεψε την χώρα για 40 χρόνια! Αν είσαι Πιστός στην αξία της καρέκλας βέβαια, όλα γίνονται …

Εικόνα


Ας μην ξεχνάμε ποτέ τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων. Του ναυτικού: 1,5 μήνα στη Θάλασσα, της αεροπορίας: συνεχώς σε εμπλοκές με τουρκικά αεροσκάφη, του πεζικου που φιλάει τα σύνορα μας από τις βραχονησίδες έως τον Έβρο για να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι… Άξιοι!


Πολύ παράξενο και ανησυχητικό να βγάλει η Τουρκία Navtex για ρωσικές ασκήσεις δυτικά και ανατολικά της Κύπρου- εν μέρει εντός κυπριακής ΑΟΖ, εν μέρει στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Το να μονοπωλεί ένα κόμμα των 10 βουλευτών, όπως η @ellinikilisi συζητήσεις στη Βουλή, όπως τη σημερινή, δεν είναι καθόλου κολακευτικό για την κυβέρνηση, ούτε φυσικά για την υπόλοιπη αντιπολίτευση – αφού τεκμηριώνει πως δεν δουλεύουν. Οπότε, αδιαφορούν για τους Έλληνες


Εικόνα


Σήμερα “γιορτάζουμε” την ίδρυση ενός κόμματος που διέφθειρε άχρι μυελού των οστών την ελληνική κοινωνία..


Γιατί να βλάψει η Ελλάδα Τούρκους δημοσιογράφους; Μια χαρά το κάνει η Άγκυρα από μόνη της. 165 συνάδελφοι στις τουρκικές φυλακές.
Παράθεση Tweet
 • Turkey’s Communication Director Fahrettin Altun on Greece leaking personal information of Anadolu Agency reporters on Meis island: – Greece acting like mafia state – Athens will pay price if Turkish reporters are harmed – Nobody can silence Anadolu Agency
Προβολή αυτού του νήματος Tweet – ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ

Εικόνα

Όταν η Μέρκελ φοβάται τον Μακρόν

Είναι αυτονόητο πως όταν κάποιος εξισώνει τον θύτη με το θύμα ουσιαστικά στηρίζει τον θύτη, ο οποίος βέβαια και αποθρασύνεται έτι περαιτέρω. Κάπως έτσι λειτουργεί η Γερμανία στην ελληνοτουρκική κρίση. Τηρώντας τα προσχήματα, λόγω ΕΕ, επιδεικνύει μια ευμενή ουδετερότητα προς την Τουρκία.

Ευθύς εξ αρχής η πολιτική της Α. Μέρκελ συνοψίζεται στην φράση «βρείτε τα». 

Μα, δεν χάσαμε κάτι για να το βρούμε! Έχουμε μια διαφορά και, επί 45 χρόνια, καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την οδό που ακολουθούν όλα τα κράτη του πολιτισμένου κόσμου. Και επί 45 χρόνια δεν γίνεται απολύτως τίποτα, επί του προκειμένου.

 • Στο μεταξύ γκριζαρίστηκαν τα Ίμια. Τότε ανάλογο ρόλο ανέλαβαν οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθεί η ελληνική κυριαρχία στις δύο βραχονησίδες. Και τότε μας είπαν «βρείτε τα» κι εμείς χάσαμε ελληνικό έδαφος.

Σήμερα γερμανικές εφημερίδες και ινστιτούτα ψέγουν την Γαλλία γιατί παίρνει αναφανδόν το μέρος της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία. Δεν θέλουν οι Γερμανοί καμία παρέμβαση που θα ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και στην ΝΑ. Μεσόγειο. Και κυρίως δεν θέλουν αυτή η παρέμβαση να είναι από την πλευρά της Γαλλίας.

 • Αν η Γαλλία αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην Μεσόγειο, ανατρέπεται η σχέση Γερμανίας—Γαλλίας, καθώς η τελευταία αλλάζει επίπεδο. Κυριαρχεί στην Μεσόγειο.

Ως γνωστόν η Γερμανία είναι απλώς μια οικονομική δύναμη χωρίς στρατό. Τα συμφέροντα της δεν μπορεί να τα υποστηρίξει στρατιωτικά. Και γι΄αυτό ο ζωτικός της χώρος βρίσκεται στα γειτονικά της κράτη. 

 • Δεν έχει ισχυρή παρουσία στην Αφρική, δεν έχει παρουσία στην Μ. Ανατολή. Είναι απούσα από τις προσπάθειες επίλυσης διεθνών κρίσεων του πλανήτη μας.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία δεν έχει απλώς τον μεγαλύτερο στρατό στην ΕΕ, αλλά είναι συγχρόνως και μια πυρηνική δύναμη. Η παρουσία της στο πλευρό της Ελλάδας, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, κάτι που δεν το επιθυμούν οι γερμανικές ελίτ, που αυτάρεσκα διατείνονται πως « η γερμανική διαμεσολάβηση είναι η μόνη επιλογή που έχουμε».

 • Η Α. Μέρκελ και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν συγχωρούν το γεγονός πως η Ελλάδα υπέγραψε το σύμφωνο με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ανατρέποντας έτσι το συμφωνημένο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Είναι όμως έτσι η κατάσταση; 

Ως γνωστόν η διαδικασία διαλόγου είχε χρονικό πλαίσιο ενός μηνός, που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το πέρας του οποίου, αν οι συνομιλίες απέβαιναν άκαρπες, θα ξανάρχιζαν οι έρευνες του τουρκικού σκάφους.

 • Συνεπώς η Ελλάδα θα έπρεπε να απεμπολήσει μια ιστορική ευκαιρία, για μια προοπτική αβέβαιη. Πολύ καλά έπραξε και υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σήμερα η Α. Μέρκελ δεν κατανοεί πως στην ελληνοτουρκική κρίση μπορεί να μεσολαβήσει μόνον κράτος που διαθέτει στρατιωτική ισχύ. Κράτος που θα καταστήσει σαφές στον Ερντογάν πως οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής λύσης του προβλήματος θα είναι καταστροφική για την Τουρκία.

 • Και η Γερμανία δεν έχει την δυνατότητα να το πράξει αυτό, καθώς δεν έχει καμιά στρατιωτική ισχύ.
 • Επιπροσθέτως η καγκελάριος γνωρίζει πως μια πολεμική ελληνοτουρκική σύγκρουση θα οδηγήσει σε εξαέρωση το τουρκικό νόμισμα, κάτι ιδιαίτερα δυσμενές για όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
 • Γι΄αυτόν τον λόγο να μην περιμένουμε και δραστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Έχω την αίσθηση πως η Ελλάδα, δίπλα στην Γαλλία και με την Γαλλία, θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Μεσόγειο. Αρκεί να μην υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις. Είχα γράψει προ μηνός πως η Γερμανία είναι απέναντι μας! δεν είναι δίπλα μας.


ΑMEIΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Από το 2016 –μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα– μέχρι σήμερα, έχουν αιτηθεί για να λάβουν καθεστώς ασύλου περισσότεροι από 8.000, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ενώ αυτοί που βρίσκονται συνολικά στη χώρα, μαζί με αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, εκτιμάται από τους ίδιους ότι είναι 3 φορές παραπάνω.

Πολλοί από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απολύθηκαν είτε ως κατηγορούμενοι για σύνδεση με το κίνημα των γκιουλενιστών, είτε ως ακτιβιστές, αντικυβερνητικοί κ.ά., με τη γενική κατηγορία που το καθεστώς Ερντογάν αποδίδει σε όλους, αυτή του «τρομοκράτη» ή του συνεργάτη «τρομοκράτη».
Το περασμένο Σάββατο έφτασαν στη Χίο για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα άλλοι 26 Τούρκοι, που δήλωσαν ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Με λίγες ώρες διαφορά, είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Ζακύνθου κι ένα σκάφος που ρυμουλκήθηκε στο Κατάκολο, στο οποίο βρίσκονταν 75 άτομα που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό, πιθανόν ήταν κουρδικής ή τουρκικής καταγωγής.
Πάντως δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη δουλειά τους στην Τουρκία, αφού τα σχολεία του δικτύου του άλλοτε συνεργάτη του Ερντογάν, Γκιουλέν, έχουν κλείσει, και πολλοί κρύβονται για να μη φυλακιστούν. Το όνειρο των περισσοτέρων είναι να δραπετεύσουν από την Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα κι από εκεί, πολλοί θέλουν να πάνε στη Γερμανία (1ος προορισμός) ενώ άλλοι θέλουν να μείνουν εδώ (2ος προορισμός) και αν αλλάξουν τα πράγματα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Μετά το ναζιστικό καθεστώς, οι περισσότεροι Γερμανοί είπαν: “Ω, δεν ήξερα για το Ολοκαύτωμα”. Έτσι και στην Τουρκία. Κάποιοι κάνουν ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα γνωρίζουν ήδη, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να το αγνοούν».
 • Τούρκος αντικαθεστωτικός, ο Χακάν Μπ. που ζει εδώ, αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τελευταία και είναι πιο επικίνδυνα. Όχι για όλους, αλλά για τους Τούρκους αντιφρονούντες και τους γκιουλενιστές που καταζητούνται.

«Δεν αποκλείεται μεταξύ όσων βρίσκονται στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες να υπάρχουν και κάποιοι πληροφοριοδότες του Ερντογάν. Κάποιοι φίλοι μου που ζουν εδώ ανησυχούν για αυτό, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα: χιλιάδες αθώοι άνθρωποι διώκονται από καθεστώς.

 • Πολλοί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, απήχθησαν, εξαφανίστηκαν. Ο αδερφός μου παραμένει στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια. Η αδερφή μου, που τώρα αποφυλακίστηκε, ήταν κι αυτή κρατούμενη μαζί με το μωρό της. Ο καλύτερος φίλος μου κρύβεται για να μην τον συλλάβουν και αναζητά ευκαιρία για να έρθει» αναφέρει.

«Υπάρχουν αντιστασιακοί στην Τουρκία που αγωνίζονται και διώκονται, αλλά πολύ λίγοι ξέρουν τα ονόματα και τις ιστορίες τους.

Στην ερώτηση πώς εμπιστεύονται τους άγνωστους οδηγούς αυτοί που καταζητούνται από το καθεστώς Ερντογάν, ο Χαμίτ απαντά: “Ναι, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Μερικοί από αυτούς συνεργάζονται με την τουρκική αστυνομία, οπότε δεν τους εμπιστευόμαστε όλους, αλλά για πολλούς οδηγούς είναι μια κερδοφόρα δουλειά. Κερδίζουν περίπου 1.500-2.500 ευρώ ανά άτομο.

 • Ίσως μερικοί Έλληνες να πιστεύουν ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο είναι πρόβλημα. Έχουν δίκιο σε ορισμένα σημεία, αλλά κανείς δεν αφήνει πρόθυμα τη χώρα του. Κάποια στιγμή οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δουν τι συμβαίνει και να ασχοληθούν με την Τουρκία.

Ως τώρα αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είτε το αγνοούν, είτε σιωπούν για το καθεστώς του Ερντογάν. Αλλά ο Ερντογάν αποτελεί κίνδυνο τόσο για την Τουρκία, όσο και για την ΕΕ». Πηγή: www.lifo.gr