Τo μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (8 Μαρτίου 2019)

Κεκτημένο

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η χώρα χρειάστηκε εννέα χρόνια για να προβεί σε μακροχρόνιο δανεισμό – ώστε να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της. Αυτό συμβαίνει τώρα, όχι μόνο γιατί έχουν βελτιωθεί οι δείκτες της οικονομίας – είχαν βελτιωθεί σημαντικά και πριν από την υποτροπή του 2015.

 • Η έξοδος είναι τώρα εφικτή επειδή έχει αλλάξει το πολιτικό σύστημα.
 • Για πρώτη φορά, οι επικείμενες εκλογές δεν ερμηνεύονται ως «πολιτικός κίνδυνος».
 • Για πρώτη φορά από το 2009, οι διεκδικητές της εξουσίας ομονοούν στην τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και των ευρωπαϊκών κανόνων.
 • Αυτή η ελάχιστη συναίνεση κόστισε πολύ.
 • Αχρείαστα πολύ.
 • Αλλά δεν θα ήταν ευχολόγιο αν έλεγε κανείς ότι αποτελεί πια εθνικό κεκτημένο.

Έντυπη ΚΑΘΗ

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Το σοβαρότερο πρόβλημα της πρωτεύουσας

 • Προσέξτε καμάρι ο Κατρούγκαλος!
 • Επειδή συμβαίνει να συλλέγω αντικείμενα με πολιτική σημασία, έχω ένα πορσελάνινο αγαλματίδιο του Μάο, κατασκευασμένο την εποχή προ της Πολιτιστικής Επανάστασης, στο οποίο ο Κινέζος ηγέτης έχει τη στάση ακριβώς που βλέπετε στον Κατρούγκαλο.
 • Το ανταλλάσσω για ένα ανάλογο του Κατρούγκαλου, έστω και από ευτελέστερο υλικό…

ΦAΛHPEYΣ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος υποστηρίζει ότι έχει τη λύση για τα Εξάρχεια. «Να ακολουθήσουμε το χρήμα», λέει. Εννοεί, δηλαδή, το «μαύρο» χρήμα των εγκληματικών οργανώσεων, που εκμεταλλεύονται το ιδιότυπο άσυλο της περιοχής. Αν αυτά τα κυκλώματα εξαρθρωθούν, τότε το πρόβλημα λύνεται ως διά μαγείας, υποστηρίζει. Το οικονομικό, δηλαδή, είναι η λύση για το πρόβλημα στα Εξάρχεια – το οποίο σημειωτέον ο ίδιος αποφεύγει να το προσδιορίσει ως πολιτικό. Αυτό όμως εννοεί και κάνει μεγάλο λάθος.

Το πολιτικό πρόβλημα, δηλαδή οι αναρχικοί και η ανομία που επέβαλαν, προηγήθηκε του οικονομικού. Με άλλα λόγια, οι εγκληματικές συμμορίες που διακινούν το «μαύρο» χρήμα εγκαταστάθηκαν εκεί επειδή ακριβώς στην περιοχή είχαν εδραιωθεί οι αναρχικοί και επιβάλει το καθεστώς ανομίας. Η εγκληματικότητα ακολούθησε ως φυσικό επακόλουθο εξαιτίας της διάρκειας του φαινομένου. Διότι, καλά όταν είναι είκοσι ή τριάντα ετών, όταν γίνει σαράντα πώς θα ζήσει ο αναρχικός, σαν τα πετεινά του ουρανού για τα οποία φροντίζει η θεία πρόνοια;

Εγκληματικότητα και αναρχία είναι συγκοινωνούντα δοχεία από τη φύση τους. Είτε σε υψηλό επίπεδο, π.χ. ο Στεφανάκος με τους «Πυρήνες», είτε στο χαμηλό των χούλιγκαν. Τα Εξάρχεια ήταν μια γραφικότητα της Μεταπολίτευσης, που εξελίχθηκε στο σοβαρότερο πρόβλημα της Αθήνας. Και τώρα προσπαθούν ορισμένοι φιλόδοξοι, όπως ο πράσινος Παύλος, να βρουν την εύκολη λύση χωρίς να σπάσουν αυγά. Ας μην αυταπατώμεθα, όμως. Φυσικά και το πρόβλημα των Εξαρχείων δεν λύνεται μόνο με τη νόμιμη βία του κράτους. Φυσικά και χρειάζεται μια προσέγγιση γενικότερη. Είναι όμως εξίσου εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, κάτι το οποίο δεν γίνεται χωρίς καθόλου βία. Εκτός, βέβαια, αν ντρεπόμαστε να το πούμε ανοικτά, επειδή συμβαίνει να φλερτάρουμε τους αριστερούς ψηφοφόρους…

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣs13_skitso--3

Ζήτημα φύσης

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ξέρει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του αφεντικού του, διότι έχει μαθητεύσει κοντά στον κυρ Φώτη Κουβέλη – τον ξακουστό περιπτερά της Αριστεράς και σήμερα υπουργό του Τσίπρα. Στην πρόσφατη ευρωσοσιαλιστική εκδήλωση στην Αθήνα, ο Τσίπρας έψεξε τους απόντες (Σταύρο και Φώφη) και απέδωσε την απουσία τους στην «έλλειψη αυτοπεποίθησης».

Ο Θανάσης που πιάνει πουλιά στον αέρα (ποιος Τσίπρας; Αυτός να δείτε!..) πρόσεξε αμέσως, πρώτος απ’ όλους, το κόκαλο στον αέρα και όρμηξε να το αρπάξει σχεδόν πριν πέσει στο έδαφος! Ετσι, την επομένη, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με τον Τσίπρα, μας βεβαίωσε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει την αυτοπεποίθηση, ώστε να μη φοβάται τη σύγκλιση των αριστερών δυνάμεων στους Ευρωσοσιαλιστές.

Θα διαφωνήσω. Δεν είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης για τη ΔΗΜΑΡ, αλλά ζήτημα φύσης, όπως π.χ. στον αισώπειο μύθο για τον σκορπιό και τον βάτραχο. Η ΔΗΜΑΡ είναι παράσιτο της Αριστεράς. Είναι η φύση της τέτοια, ώστε να προσκολλάται σε μεγαλύτερους οργανισμούς.

Παρεμπιπτόντως

Καλά ο Σταύρος (αυτός αφουγκράζεται το «κρυφοποτάμι», όπως το λέει, που ρέει υπογείως…). Η Φώφη, όμως, πώς να βρεθεί με τον Τσίπρα στην ίδια αίθουσα; Δεν χρειάζεται να το ακούς από τους δικούς της, φαίνεται κιόλας, γιατί η ίδια δεν το κρύβει ότι είναι έξαλλη με τον Τσίπρα. Ισως από όλα τα χαρακτηριστικά της Φώφης ως πολιτικής προσωπικότητας είναι ο θυμός. Παρακολουθήστε τη μια φορά στη Βουλή και θα το δείτε. Η απουσία της, επομένως, συνέβαλε στη διατήρηση της ψυχραιμίας της και στην αποφυγή σκηνών απείρου κάλλους, κατά το λεγόμενο.

Τώρα, αν ήταν καλό ότι απεφεύχθησαν επεισόδια; Συγχωρήστε με αν σας σοκάρω με την έλλειψη πολιτικής ορθότητας, αλλά εγώ θα ήθελα πάρα πολύ μια ωραία, πλούσια, χορταστική σκηνή μεταξύ Φώφης και Αλέξη! Με φωνές, υστερίες, λυγμούς, όλα αυτά. Είναι, βλέπετε, και αυτό θέμα φύσης, όπως παραπάνω…

Σιγά το αίνιγμα

Οι δικτατορίες, είτε αριστερές είτε δεξιές, δεν καταφέρνουν ποτέ να χτίσουν το καλύτερο μέλλον για όλους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους δικτάτορες· αυτοί, κατά κανόνα, τα καταφέρνουν να εξασφαλίζουν το δικό τους μέλλον. Υπό το πρίσμα αυτό καταλαβαίνω εγώ τους λόγους της μυστηριώδους τετράωρης στάσης του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, με επιβάτη τον υπουργό Εξωτερικών του Μαδούρο και τη μαύρη τσάντα του.

Υποθέτω ότι η στάση στην Αθήνα ήταν ένας από τους σκοπούς της συγκεκριμένης πτήσης. Ειδάλλως, αν το θέμα ήταν μόνο ο ανεφοδιασμός και εφόσον το αεροσκάφος ερχόταν από τα ανατολικά, γιατί δεν προτιμήθηκε η Τουρκία; Αλλωστε, οι σχέσεις των δύο δικτατόρων είναι αδελφικές – «αδελφό» προσφωνούσε τον Μαδούρο ο Ερντογάν στις δηλώσεις στήριξης του καθεστώτος. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μεγάλο μέρος του φυγαδευθέντος χρυσού της Βενεζουέλας έχει καταλήξει στην Τουρκία. Επομένως, κάποιο συγκεκριμένο σκοπό είχε η στάση στην Αθήνα, που μας είναι άγνωστος προσώρας. Μη σας νοιάζει όμως. Θα τον μάθουμε, όταν θα έχει καταρρεύσει η δικτατορία στη Βενεζουέλα – γιατί πάντα τα ανελεύθερα καθεστώτα στο τέλος καταρρέουν.

Έντυπη KAΘHMEΡINH

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
s12_skitso
 • ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΑΓΕ

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ παίρνει την πρωτιά στις εκλογές. Για πρώτη φορά. Αν το κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πράγματι σοσιαλιστικό και αριστερό, όπως παραμύθιαζε ο απατεώνας, τότε δεν θα ξανάβλεπε κυβέρνηση η ΝΔ. Επειδή, όμως, το μαϊμού αντιχουντικό και αντιαμερικάνικο ΠΑΣΟΚ ήταν ακριβώς η συνέχεια της ΝΔ, γι’ αυτό και το κόμμα της μαϊμού δεξιάς παρέμεινε στο παιχνίδι της εναλλαγής της εξουσίας.
*************
 • ΑΣΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ

Μόλις ένα χρόνο έχει περάσει από την αλησμόνητη εκείνη μέρα που ο Ιβάν Σαββίδης, με το κουμπούρι στο ζωνάρι, έκανε επέλαση με τους μπράβους του εντός αγωνιστικού χώρου και στη διάρκεια παιχνιδιού. Άσε, λοιπόν, να περάσουν κάποια χρόνια, τουλάχιστον καμιά δεκαριά, και μετά βλέπουμε πότε κι αν ποτέ θα εκδικαστεί η υπόθεση.

*********** 

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ: Ξεχνάμε τις τέσσερις γκολάρες του Άγιαξ μέσα στο Μπερναμπέου και στα δίχτυα της βασίλισσας Ρεάλ. Στεκόμαστε στη μπάλα που έπαιξε ο ηττημένος του πρώτου αγώνα στην έδρα του Αίαντας του Άμστερνταμ. Μόνον οι απατεώνες και οι αστοιχείωτοι ασχολούνται με το γκολ, με τη νίκη. Το ποδόσφαιρο είναι η Νο 1 λαϊκή διασκέδαση, μάλιστα και η πιο φτηνή σε κόστος, και το γκολ δεν έχει καμιά αξία όταν η ποιότητα του θεάματος είναι για τα σκουπίδια.

Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι και άτιμο πράμα. Κάποιες φορές θριαμβεύει η αναξιοκρατία, δεν κερδίζει ο καλύτερος με τις 25 ευκαιρίες σ’ ένα ματς. Το αποτέλεσμα πιθανόν κρίνεται από μια μονάχα φάση του αντιπάλου. Ίσως από την τύχη, ίσως και από μια ανάποδη απόφαση του διαιτητή. Ο αστοιχείωτος, όμως, θα πει ότι σημασία έχει η νίκη. Όχι, χίλιες φορές όχι, όταν το ποδόσφαιρο απευθύνεται στον υγιή θεατή, όχι στον νοσηρό οπαδό.

Σαν σήμερα 7 Μαρτίου, το 2004, έγιναν εκλογές στην Ελλάδα. Και ως συνήθως οι ποδοσφαιρικού τύπου σοβαροί σχολιαστές, αλλά και ο απλός κοσμάκης είπαν τη πολυμεταχειρισμένη παπαριά. Ότι κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής. Κανένας πολιτικός στην κάλπη δεν κερδίζει, ούτε χάνει. Από τις εκλογές κερδίζει ή χάνει ο κόσμος, οι πολίτες. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών πριν 15 χρόνια βγήκε χαμένη η Ελλάδα. Από τότε και για τα καλά η πατρίδα μας μπήκε στο λάκκο με τα φίδια. Να πα’ να γαμηθούν, λοιπόν, οι νίκες στις εκλογές που προηγήθηκαν κι ακολούθησαν. Όλες οι εκλογικές νίκες, αφού κάθε φορά ένας θριαμβεύει, και ένας παίρνρι τον πούλο. Έτσι το βλέπουν οι… πολιτικοποιημένοι, το αποτέλεσμα δεν αφορά τους μαλάκες που ψηφίζουν, αλλά τους δυο αντιπάλους κομματάρχες.

Χαιρόσουν τον Άγιαξ γιατί προχθές έπαιζε ποδόσφαιρο, όχι γιατί έβαλε τέσσερα, όχι γιατί νίκησε, όχι γιατί πήρε το στέμμα της βασίλισσας. Μπράβο στον Άγιαξ γιατί κρατούσε τη μπάλα παρά την πίεση του αντιπάλου, του οποίου η αντικειμενική και εμπορική παικτική αξία είναι τουλάχιστον πενταπλάσια. Γιατί ο Άγιαξ άλλαζε το τόπι, αναπτυσσόταν επιθετικά και έφτανε σε θέση βολής. Κι όλα αυτά καθόλου τυχαία. Οι παίκτες της ολλανδικής ομάδας αγωνίστηκαν έτσι όπως έχουν εκπαιδευτεί από πιτσιρίκια. Από τις ακαδημίες της. Και όποιος αποκτηθεί με μεταγραφή εντάσσεται στη ”σχολή” παιχνιδιού του ορθολογικού ποδοσφαίρου.

 • Ο Μητσοτάκης είπε με το στόμα ότι ΘΑ δώσει στους νέους τούτο και το άλλο. Η Γεννηματά στη νοηματική γλώσσα λέει ότι ΘΑ κάνει αλλαγή, και δεν θα… επιτρέψει τούτο και το άλλο. Με σαλιαρίσματα και ο Τσίπρας λέει ότι είναι αριστερός, όχι κεντροαριστερός. Ο πολιτικός κάνει παιχνίδι κι αυτός, αλλά με το στόμα. Αυτό μαθαίνει από τότε που μπαίνει στην κομματική νεολαία, στο κόμμα. Τι μαθαίνει; Να πλασάρει ιδεολογία, να υπηρετεί ταμπέλα, να τσακώνεται με τον αντίπαλο, να ρουφιανεύει τον ανταγωνιστή στο κόμμα.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΠΙΖΝΕΣΜΑΝ Ο ΤΡΑΜΠ, ΟΧΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

************

ΒΗΜΑτοδότης

Θα κυβερνήσω με ανθρώπους της γενιάς μου

Είναι γνωστό τουλάχιστον σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όποτε και όταν γίνει πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη για υπουργούς (όσους δηλαδή δεν θα εκλεγούν στο Επικρατείας), σε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα και βεβαίως θα προτιμήσει υπουργούς από τη δική του γενιά, αλλά και υπουργούς από άλλους χώρους. Και για του λόγου το αληθές να τι δήλωσε: «Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την επόμενη μέρα μετά τις εθνικές εκλογές.

 • Ετσι, πήγε στη Ρόδο για να στηρίξει κυρίως τη Μαίρη Τριανταφύλλου στο ευρωψηφοδέλτιο, τη στιγμή που ούτε ο υποψήφιος περιφερειάρχης ούτε ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου έχουν ανάγκη από στήριξη.
 • Οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν μεγάλο προβάδισμα.
 • Τώρα θα πείτε ποια είναι η κυρία Τριανταφύλλου.
 • Είναι εξέχουσα οινοποιός (κατάγεται από την Κω) και εξέχουσα ξενοδόχος.
 • Ετσι, όπως της είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλει να στηρίξει ο ίδιος και η ΝΔ στελέχη από τον χώρο της δημιουργίας.

Ο Πικραμμένος στο Επικρατείας

Εκείνο που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι ακούγονται τα πρώτα ονόματα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Ακούστηκε το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου (πρώην δικαστικού και πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού) καθώς και το όνομα του στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου, επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

 • Οσο για τα υπόλοιπα οκτώ ονόματα του ευρωψηφοδελτίου, σας πληροφορώ ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τα ανακοινώσει όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και θα αποτελέσουν την έκπληξη, αφού ουσιαστικά αυτά τα ονόματα θα δώσουν την εκλογική μάχη.
 • Δεν αποκλείεται ορισμένα από τα ονόματα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο να προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πολύ δεξιά της ΝΔ

Σας έχω νέα για τη σύμπραξη Καμμένου – Μπαλτάκου (δηλαδή δεξιότερα της Δεξιάς). Ανακοίνωσαν συνεργασία σε δύο χρόνους. Ο πρώτος χρόνος αφορά τις ευρωεκλογές όπου ο Τάκης Μπαλτάκος θα κατέβει με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ και αν η συνεργασία πάει καλά, θα συνεχίσουν μαζί και στις εθνικές εκλογές. Το τελευταίο από τα πολλά κόμματα που κατά καιρούς θέλησε να δημιουργήσει ή συμμετείχε φέρει την ονομασία «Δύναμη Ελληνισμού», στο οποίο θα παραμείνει όμως με τον Δ. Καμμένο.

 • Θέλετε τώρα και παρασκήνιο;
 • Σας πληροφορώ ότι η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Π. Καμμένου στη Βουλή (παρουσία ενός συνεργάτη του κ. Καμμένου και της αστυνομικού της ασφάλειάς του που τον ακολουθεί παντού).
 • Τώρα θα πείτε γιατί ο κ. Καμμένος διαθέτει γραφείο στη Βουλή τη στιγμή που διαλύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα (και έπαψε να θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα);
 • Σας πληροφορώ ότι τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Στ.  Θεοδωράκης δεν έχουν φύγει από τα γραφεία τους.

Ο ανεμιστήρας

Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Μπαλτάκος για να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο έθεσε ορισμένους όρους. Ενας από τους όρους είναι ο κ. Καμμένος να σταματήσει να κάνει εχθρούς και να βάζει λάσπη στον ανεμιστήρα (ναι, δεν διαβάσατε λάθος, αυτός ήταν ο όρος όπως μου τον περιέγραψε ο κ. Μπαλτάκος).

 • Του είπε επί λέξει: «Αύξησε τους φίλους σου και όχι τους εχθρούς σου».
 • Για να υπάρξει συνεργασία συμπεραίνω ότι κάτι θα έκανε (με τον ανεμιστήρα) ο κ. Καμμένος.
 • Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω και τούτο: κατά το παρελθόν ο κ. Καμμένος είχε κατηγορήσει τον κ. Μπαλτάκο για συναλλαγή με τη Χρυσή Αυγή.

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Οι διαρροές του Κυριτσάκη

Περίεργη αντίληψη περί νομιμότητας φαίνεται ότι έχει ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης που εξέδωσε το σκανδαλώδες πόρισμα με το οποίο βγάζει λάδι όλα τα ξένα μεγαθήρια που συμμετείχαν στο καρτέλ των δημοσίων έργων. Με διαρροές που δημοσιεύονται στην Καθημερινή, ισχυρίζεται ότι πιέστηκε από μεγάλους ελληνικούς ομίλους που είχαν συμφέρον να μείνουν στο απυρόβλητο η Siemens, η Hochtief και η Vinci.

Οι προστάτες των ξένων

Οταν ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, αρκετοί από τους ελληνικούς ομίλους ζητούσαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην αγγίξει τις ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να μην διαταραχθούν συνεργασίες που έχουν κυρίως στα έργα του εξωτερικού, ισχυρίζεται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα οποία λέει θα προκαλέσουν αναγκαστικά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Χειραγώγηση αποφάσεων

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο δικαίωμα κάποιοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διασωθούν τα ξένα μεγαθήρια με τα οποία συνεργάζονταν σε διάφορα έργα. Από τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ξέφραγο αμπέλι για να μπαινοβγαίνει κάθε εργολάβος να κάνει λόμπιγκ και να εκβιάζει για χαριστικές αποφάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον

Το σκάνδαλο με το καρτέλ στα δημόσια έργα είναι υπόθεση δημοσίου συμφέροντος. Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού βγάζει λάδι τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που χειραγωγούσαν τους διαγωνισμούς και υπερτιμολογούσαν το κόστος των έργων, τότε το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημιά. Γι’ αυτό η παρέμβαση της Δικαιοσύνης είναι επιβεβλημένη για να διερευνηθεί ποιοι ήταν οι Έλληνες κατασκευαστές που πίεζαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει υπέρ της Hochtief, της Siemens και τις Vinci. Αντί για διαρροές στον Τύπο είναι καλύτερα να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη με ονόματα και διευθύνσεις.

Να παρέμβει η κυρία Θάνου

Είναι σίγουρο ότι η σημερινή Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Βασιλική Θάνου δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση με το σκανδαλώδες πόρισμα Κυριτσάκη να σέρνεται. Ούτε θα αφήσει αναπάντητα τα επιχειρήματα που προβάλει ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για δήθεν πιέσεις που δέχτηκε προφανώς για να δικαιολογήσει την απόφαση του, που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση σε όλους τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους.

** Με στρατιωτικά συρματοπλέγματα «έζωσε» τη Βουλή της Αλβανίας στα Τίρανα η κυβέρνηση Ράμα, εξαιτίας των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές ζητάνε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά και την παραίτηση από τις έδρες τους όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο Έντι Ράμα απαντά έτοιμος να συζητήσει με την αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί για διαφθορά και ναρκωτικά, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει εκλογές.

** Μήπως πρέπει να ανησυχούμε; Η Μόσχα είναι πρόθυμη να γεμίσει με πυρηνικού σταθμούς την περιοχή μας. Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το ίδιο κάνει και στο Ακούγιου στην Τουρκία. Κατασκευάζει σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή.

** Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρώτη έκθεση για τη στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη Ρομποτική στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπεριλήφθηκε και η ανάγκη ενός κώδικα ηθικής για εκείνες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η έκθεση είχε πρόσφατα εγκριθεί (με 49 υπέρ, και μόλις 1 κατά) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Εισηγήτρια ήταν η Εύα Καϊλή.

** Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται εδώ και καιρό ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, όμως τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 600.000 παιδιών… «Για να γίνει κατανοητός ο αριθμός των 7 εκατομμυρίων: είναι περισσότεροι θάνατοι ετησίως από όσοι προκαλούνται συνολικά από πολέμους, φόνους, τη φυματίωση, το AIDS, τον HIV και την ελονοσία». Τόσο απλά και δυσοίωνα.

Κατηγορία

Ακόμα ένα κόμμα

Ακόμα ένα κόμμα
«Ορθια Ελλάδα» είναι το όνομα του κόμματος των Μητρόπουλου –Ρωμανιά, με στόχο να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Μαζί τους και άλλοι υποστηρικτές της εξόδου από το ευρώ, κυρίως όμως όσοι ειδικεύονται στις …συντάξεις. Η ανακοίνωση άλλωστε είχε γίνει από τηλεοράσεως (στην εκπομπή του Γ. Αυτιά) Ο τίτλος πάντως κάνει εντύπωση.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Image result for ΠΡΕΒΕΖΑ

Related image

Related image

Image result for ΠΡΕΒΕΖΑ

Related image

Image result for ΠΡΕΒΕΖΑ
Image result for ΠΡΕΒΕΖΑ
Related image
Image result for ΠΡΕΒΕΖΑImage result for ΠΡΕΒΕΖΑ
Print Friendly, PDF & Email