Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (24/7)

ΣΚΙΤΣΟ TOY ANΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗ


Ραντεβού στον αγιασμό

ΒΗΜΑτοδότης

Ραντεβού στον αγιασμό | tovima.gr
First cabinet meeting of the new government , at the Greek parliament, in Athens, on July 10, 2019 / Πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νεας κυβρνησης, στην Βουλή, Αθήνα, στις 10 Ιουλίου, 2019 (File: nps091151562753240.jpg )

«Γενική επιστράτευση» κήρυξε από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως (φωτογραφία). Τι εννοώ; Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ανέφερε εμφατικά πως όσοι εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί σε φορείς θα πρέπει να «ξεσκονίσουν» τα βιβλία τους γιατί θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Για να μην κατηγορηθώ πως είμαι εκτός κειμένου η ακριβής αναφορά της κυρίας Κεραμέως ήταν η εξής: «Ανακοινώνουμε σήμερα τη μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις». Για όσους δεν το γνωρίζουν, σε υπουργεία, φορείς του Δημοσίου, αλλά και εντός της Βουλής υπάρχουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που έχουν ακόμη και δέκα χρόνια να πατήσουν σε σχολικές αίθουσες. Αυτή πλέον η προνομιούχα τάξη δασκάλων και καθηγητών θα επιστρέψει στα θρανία. Θα το έλεγα καλή αρχή. Ραντεβού λοιπόν στον αγιασμό του Σεπτεμβρίου…

Οι σημαίες και η πρωινή προσευχή

Ολα αυτά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε και κάθε λίγο και λιγάκι άφηνε να διαρρεύσουν για δήθεν κατάργηση του αγιασμού στα σχολεία ή της πρωινής προσευχής κ.τ.λ., να ξέρετε ότι ούτε καν τα λαμβάνει υπόψη η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (και Θρησκευμάτων). Και κάτι ακόμα. Καταργείται και η κλήρωση για τη σημαία. Επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς. Οι άριστοι δηλαδή θα είναι οι σημαιοφόροι κατά τις παρελάσεις.

Ηρθε η ώρα της καρατόμησης στον ΟΑΣΘ

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναζήτησε, όπως έμαθα, τον Στέλιο Παππά (πατέρα του Νίκου Παππά) για να του ανακοινώσει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από τον ΟΑΣΘ. Οχι επειδή διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του. Ηταν, μου είπε ο υφυπουργός, «ανεπαρκής», εκφράζοντας παράλληλα την απορία του με ποια προσόντα τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση. Μόνο και μόνο επειδή είναι πατέρας του άλλοτε ισχυρού του Μαξίμου και «κολλητού» του Αλέξη Τσίπρα; Η παραίτηση του Στ. Παππά όμως αναβλήθηκε γιατί, όπως έλεγε ο κ. Κεφαλογιάννης, πρόλαβε και πήρε άδεια. Ετσι μόλις επιστρέψει από την άδειά του θα του ζητηθεί η παραίτησή του.

Πού θα έβρισκαν τα 400 εκατ. ευρώ;

Την ίδια ώρα το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να ακυρώσει την προμήθεια νέων λεωφορείων, αυτά που προόριζε να αγοράσει μέσα στο 2019 ο Χρ. Σπίρτζης. Οπως έμαθα, ο λόγος που ακυρώνεται η προμήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Κάπου 400 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τα νέα λεωφορεία, και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών εκφράζει την απορία της πώς ήταν δυνατόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υποσχόταν ολοκαίνουργια λεωφορεία τη στιγμή που δεν είχε τα χρήματα να τα αγοράσει. Ηταν όμως προεκλογική περίοδος, ας μην το ξεχνάμε.

Από τα λεωφορεία στα υδροπλάνα μια απόφαση δρόμος

Αντί λεωφορείων θα έρθουν… υδροπλάνα. Ισως να μην το έχετε ακόμα αντιληφθεί, αλλά αλλάζουν όλα όσον αφορά τα υδροπλάνα. Οι έως τώρα νόμοι για τη λειτουργίας του αποδείχθηκαν ανεφάρμοστοι και προγραμματίζεται νέος νόμος  πιο λειτουργικός για τη δημιουργία υδατοδρομίων, πολλών υδατοδρομίων.

Ενα πυροσβεστικό… ραντίζει στο Μάτι

Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών (διάβαζε Καραμανλής και Κεφαλογιάννης) έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε δύο θέματα. Πρώτον, να μην υπάρξει αύξηση των διοδίων στην Αττική οδό (απειλεί μάλιστα ότι εάν υπάρξει αύξηση, έστω και με δικαστική απόφαση, διαθέτει τα μέσα να την ακυρώσει) και δεύτερον στο Μάτι. Μαθαίνω ότι ο υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλήςυπέγραψε απόφαση με την οποία διατίθενται 800.000 ευρώ για τη μεταφορά των καμένων ξύλων από οικόπεδο στη λεωφόρο Μαραθώνα, όπου ήταν αποθηκευμένα και που αποτελούσαν κίνδυνο. Και δεύτερον, σε συνεννόηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποφασίστηκε ότι έως ότου μεταφερθούν τα καμένα αυτά ξύλα ένα πυροσβεστικό όχημα να ρίχνει νερό καθημερινώς σε αυτά ώστε να εμποδίσει πιθανή φωτιά.

Οταν ο Λοβέρδος συνάντησε τον Χρυσοχοΐδη

Μια και ανέφερα τον κ. Χρυσοχοΐδη, δεν μπορώ να μην αναφέρω τον πιο θερμό εναγκαλισμό που έγινε τις τελευταίες ημέρες στην αίθουσα της Ολομέλειας. Μόλις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνάντησε τον παλαιό του σύντροφο Ανδρέα Λοβέρδο τον αγκάλιασε: «Είναι αδελφός μου» εξήγησε ο κ. Λοβέρδος σε όσους παρακολουθούσαν την σκηνή, για να προσθέσει: «Και θα παραμείνει για πάντα αδελφός μου». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είπε στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι «αυτή η Βουλή είναι διαφορετική από τις άλλες, διαφορετική προς το καλύτερο».

I Love… Moschino

Και όντως είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη Βουλή δεν έβλεπες κυρίες ντυμένες στην τρίχα με ακριβές τσάντες και 12ποντα παπούτσια. Σε αυτήν όμως βλέπεις. Οπως μία βουλευτής η οποία κυκλοφορούσε τη Δευτέρα το μεσημέρι στους διαδρόμους της Βουλής κρατώντας (και επιδεικνύοντας) την τσάντα της που έγραφε με χρυσά γράμματα «I Love Moschino», ή μία άλλη που κρατούσε τσάντα «Louis Vuitton» και φορούσε 12ποντα Christian Louboutin. Και οι δύο εκλέγονται στο ίδιο κόμμα (όχι αυτό που νομίζετε).

Κι όμως, καπνίζουν στη Βουλή

Για όλα αυτά που ακούσατε και από πρωθυπουργικά χείλη ότι κάπνισμα τέλος στη Βουλή, σας πληροφορώ ότι υπήρξε… ανυπακοή. Στη Βουλή εξακολουθούν να καπνίζουν και να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους και τις υποδείξεις. Οταν λέμε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους, εννοούμε όλη τη Βουλή και όλους τους κλειστούς χώρους του Κοινοβουλίου, περιλαμβανομένου και του καφενείου, έστω κι αν έχει ανοιχτά τα παράθυρά του. Διότι τη Δευτέρα, πρόσεξα πολλούς να καπνίζουν και μάλιστα βουλευτές της ΝΔ. Κάπνιζαν κανονικά, χωρίς τύψεις, εκτός από έναν ή δύο που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ακόμα και ο πιο θεριακλής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο Παύλος Πολάκης  υπάκουσε και βγήκε έξω από το Κοινοβούλιο να καπνίσει. Ενώ οι γαλάζιοι όχι. Ο Πολάκης βεβαίως δεν άντεξε πολλή ώρα όρθιος να καπνίζει. Πήρε, το μεσημέρι της Δευτέρας, τον Νίκο Παππά και πήγαν σε ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο, όπου μπόρεσε να καπνίσει και καθιστός.

Πρόβες στον καθρέφτη

Εάν εξαιρέσει κανείς την πολυλογία των βουλευτών, να σημειώσω ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε μία φορτισμένη και άξια προβολής αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών ήταν ευπρεπής, χωρίς τις ακρότητες και τις κορόνες που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Μόνον ο χρόνος της ομιλίας ήταν το… εμπόδιο. Τόσο που ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνηςπροέτρεπε τους βουλευτές να μάθουν να χειρίζονται τον χρόνο της ομιλίας τους. Τους υπέδειξε μάλιστα και τρόπο. Να κάνουν πρόβες μπροστά στους… καθρέφτες του σπιτιού τους.

Η ανύπαρκτη Επιτροπή Κρουαζιεροπλοίου

Στις 6 Αυγούστου αναμένονται στη Σαντορίνη κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν 18.000 τουρίστες. Μέσα σε μια μέρα δηλαδή το νησί θα έχει 18.000 τουρίστες που πρέπει να φιλοξενήσει έστω και για μερικές ώρες. Αυτό και μόνον σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Τουρισμού. Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης ανακάλυψε πως υπάρχει «Επιτροπή Κρουαζιεροπλοίου». Οταν όμως τη βρήκε διαπίστωσε τα παρακάτω: Πρώτον, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ. Δεύτερον, αποτελείται από… 37 μέλη και τρίτον, τα μέλη της επιτροπής δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Μπόρις Τζόνσον: O γελωτοποιός που έγινε… πρωθυπουργός

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια να φάνταζε ανέκδοτο, ωστόσο σήμερα 23 Ιουλίου του 2019 είναι η πραγματικότητα

Μπόρις Τζόνσον: O γελωτοποιός που έγινε… πρωθυπουργός | in.gr

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια να φάνταζε ανέκδοτο, ωστόσο σήμερα 23 Ιουλίου του 2019 είναι η πραγματικότητα. Το τι άλλαξε στα τρία χρόνια και έναν μήνα που μεσολάβησαν από τις 23 Ιουνίου του 2016, θα πρέπει να γίνει προϊόν κοινωνιολογικής μελέτης από τους ερευνητές του μέλλοντος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 όταν και το Brexit επικράτησε με 51.89%, έναντι του 48.11% Bremain η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε μια πορεία που την οδήγησε μια ανάσα από τον γκρεμό και τον Μπόρις Τζόνσον στο νούμερο 10 της οδού Ντάουνινγκ Στριτ. 

Ποιος, όμως είναι ο Μπόρις Τζόνσον; Πρόκειται μόνο για μια καλτ φιγούρα, η οποία ακολουθεί το κλίμα της εποχής που προτάσσει τον λαϊκισμό, ή κάτι παραπάνω;

Βουλευτής από το 2001 έως το 2008, δήμαρχος Λονδίνου από το 2008 έως το 2016, μετά ξανά βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2018, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είχε σκοπό ζωής το να γίνει πρωθυπουργός. Κάτι που κατάφερε!

Με καταγωγή, η οποία έχει χαρτογραφηθεί έως βασιλείς της Βρετανίας και της Γαλλίας και έχοντας φοιτήσει στο φημισμένο σχολείο του Ήτον, αλλά και την Οξφόρδη, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν προορισμένος για μεγάλα πράγματα. Κάτι το οποίο η συμπεριφορά του έδειχνε πως αυτό το γνώριζε.

Πρώτο του επάγγελμα, στην αρχή της δεκαετίας του 1990 ήταν η δημοσιογραφία. Ως ανταποκριτής της Telegraph στις Βρυξέλλες είχε προκαλέσει κάποιο θόρυβο γύρω από το όνομά του, τόσο λόγω των ευρωσκεπτικιστικών ανταποκρίσεών του όσο και λόγω ορισμένων αναληθών δημοσιευμάτων – από το ότι η Κομισιόν είχε την πρόθεση να απαγορεύσει τα βρετανικά λουκάνικα έως το ότι οι Βρυξέλλες σχεδίαζαν περιορισμούς στο μέγεθος των προφυλακτικών.

Για το δεύτερο μισό της δεκαετίας εργαζόταν στο Λονδίνο ως πολιτικός αρθρογράφος. Ακόμα εγκαλείται για μια σειρά υποτιμητικών και για πολλούς ρατσιστικών σχολίων σε γραπτά του κατά των Αφρικανών («νεγράκια» και «καρπουζοχαμόγελα») και των ομοφυλόφιλων («αγοράκια με φανελάκια»).

Αργότερα πλέον, ως πολιτικός, υπήρξαν πολλές φορές που χρησιμοποίησε εκφράσεις κατά συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ρατσιστικές. Πιο γνωστό παράδειγμα η παρομοίωση των μουσουλμάνων γυναικών που φορούν μπούρκα με «γραμματοκιβώτια»

Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του λένε ότι όλες αυτές οι φράσεις χρησιμοποιήθηκαν χωρίς πρόθεση προσβολής και με χιουμοριστική διάθεση ή ότι έχουν αλλοιωθεί ως προς το νόημά τους έχοντας απομονωθεί από το συνολικό κείμενο.

Μάλιστα, οι υποστηρικτές του, που κάθε άλλο παρά λίγοι είναι, τον υπερασπίζονται λέγοντας ότι πρόκειται ακριβώς για αυτή την απελευθέρωση από τους αυστηρούς κανόνες της πολιτικής ορθότητας που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με τολμηρές πολιτικές,

Από την άλλη πλευρά, οι πολέμιοι του, που είναι εξίσου πολλοί τον κατηγορούν πως ο τρόπος που μιλάει, αλλά και αυτά που λέει προδίδουν άνθρωπο χωρίς συγκροτημένη σκέψη, χωρίς σοβαρότητα και χωρίς αίσθηση των υποχρεώσεων που έχει ένας πολιτικός, πολλώ δε μάλλον ένας πρωθυπουργός.

Ακόμα και στην ιδιωτική του ζωή ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται πολύ συχνά στα εξώφυλλα των βρετανικών -και όχι μόνο- ταμπλόιντς.

Από τον τρόπο που άφησε τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίνα Γουίλερ, για τη νεαρή σύμβουλο του Συντηρητικού Κόμματος, Κάρι Σίμοντς, τον μεγάλο καυγά που είχε μαζί της κατά τη διάρκεια της κούρσας διαδοχής της Τερέζα Μέι, αλλά και το γεγονός ότι πέρα από τα τέσσερα παιδιά με την κα Γουίλερ έχει αποδεδειγμένα ένα εξώγαμο και πιθανώς ακόμα ένα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για άνθρωπο με έλλειψη σοβαρότητας.

  • Ας δούμε αναλυτικά τις φορές που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ και όχι για καλό σκοπό:

  • Μια… παραπομπή που δεν υπήρχε

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Colin Lucas, ο βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙ «έζησε ακόλαστο βίο μαζί με τον νεαρό προστατευόμενο του Πιρς Γκάβεστον», σε ένα ανάκτορο κτισμένο το 1325.

Αυτή η παραπομπή, η οποία δημοσιεύθηκε το 1988 σε άρθρο που υπογράφεται από τον Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωτάρης δημοσιογράφος στους Times παρουσιάζει δύο προβλήματα:

  • Ο Γκάβεστον εκτελέσθηκε το 1312. Δύσκολο να βρεθεί σε ένα ανάκτορο που κτίσθηκε 13 χρόνια αργότερα.
  • Ο καθηγητής Λούκας δεν έχει διατυπώσει ποτέ αυτήν την φράση.

Οι Times απολύουν τον Μπόρις Τζόνσον για την επινόηση της παραπομπής και για το ότι το αρνήθηκε.

Ομως ο BoJo, ατάραχος, προσλαμβάνεται από την Τelegraph και βρίσκεται ανταποκριτής στις Βρυξέλλες.

Εκεί ανάμεσα σε τερατολογίες και χωρατά, εξασφαλίζει την κάλυψη της δραστηριότητας των ευρωπαϊκών θεσμών ενδιαφερόμενος για θέματα όπως το… μέγεθος του λουκάνικων ή οι τουαλέτες της Κομισιόν.

Σεξ, ψέματα και πολιτική

«Χαζομάρες», απαντά ο Μπόρις Τζόνσον το 2004 όταν τον ρωτούν για μία εξωσυζυγική σχέση με την Πετρονέλα Γουάιατ, δημοσιογράφο του Spectator, όταν εκείνος είναι διευθυντής του περιοδικού.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκείνη την εποχή μία από τις μεγάλες ελπίδες των Τόρις.

Η μητέρα της Πετρονέλα, η λαίδη Γουάιατ, αποκαλύπτει ότι η κόρη της έμεινε έγκυος και αναγκάσθηκε να κάνει άμβλωση. Συλληφθείς ψευδόμενος, ο Μπόρις Τζόνσον απομπέπεται από την ηγεσία των Τόρις.

«Οι μέρες του στην πολιτική δεν είναι τελειωμένες» θα πει ένας εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος.

Το τρύπιο πανέρι της ανθισμένης γέφυρας του Τάμεση

Η ιδέα ήταν ελκυστική: κατασκευή μίας γέφυρας-κήπου στον Τάμεση, 366 μέτρα γεμάτα δένδρα και λουλούδια. Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται το 2014 από την θέση του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας «μία όαση ηρεμίας» στη καρδιά του Λονδίνου.

Όμως, η χρηματοδότηση του έργου το οδηγεί στον θάνατο. Αρχικά παρουσιάσθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον ως «δώρο» προς τους Λονδρέζους που επρόκειτο να κατασκευασθεί με την βοήθεια ιδιωτικών πόρων.

Το σχέδιο κόστισε τελικά δεκάδες εκατομμύρια λίρες στους βρετανούς φορολογούμενους. Ο διάδοχός του, ο Σαντίκ Καν, υπέγραψε το… πιστοποιητικό θανάτου.

Η διπλωματική γκάφα

Ο Μπόρις Τζόνσον, έχει τεθεί επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μόλις πριν από έναν χρόνο όταν, στο τέλος του 2017, διαπράττει διπλωματική γκάφα στην υπόθεση της Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ, της ιρανο-βρετανίδας που κρατείται στο Ιράν κατηγορούμενη ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος.

Ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο -τότε- υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ εκπαίδευε δημοσιογράφους την στιγμή της σύλληψής της τον Απρίλιο 2016, τροφοδοτώντας τις κατηγορίες του καθεστώτος της Τεχεράνης, την ώρα που η οικογένειά της επέμενε ότι βρισκόταν σε διακοπές.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανασκευάζει τελικά τις δηλώσεις του. Όμως δεν γλιτώνει τις προτροπές για παραίτηση.

Η μασκότ του δημοψηφίσματος

Το σλόγκαν είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα στο λεωφορείο με το οποίο αλωνίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016: «Στέλνουμε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, καλύτερα ας χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ μας», το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

.

Πρόκειται για έναν «λογικό» υπολογισμό, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο του χρημάτων του. Μόνο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κονδύλι του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια λίρες εβδομαδιαίως, ανάμεσα στο 2010 και το 2014, 2,5 φορές λιγότερο από όσο ισχυρίζεται ο BoJo.

Ο λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, τενόρος του Brexit, θα αναφερθεί μιλώντας για το ζήτημα σε «σφάλμα της εκστρατείας». Οι αριθμητικοί υπολογισμοί θα στοιχίσουν στον Μπόρις Τζόνσον δίωξη για ψευδή δήλωση, αλλά τελικά θα υπερισχύσει το επιχείρημα της υπεράσπισής του ότι επρόκειτο για δίωξη για «πολιτικούς λόγους».

Νίκος Βατόπουλος ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το Τατόι δείχνει έναν δρόμο για το αύριο

Το Τατόι είναι θέμα εθνικό και όχι ειδικό. Φέρνει πλούτο, ανοίγει δουλειές, συνδέεται με τον τουρισμό, προσφέρει τόπο αναψυχής στη φύση για όλους, αποκαθιστά την ολιγωρία σε θέματα ιστορικής μνήμης, δίνει ομορφιά και στοχασμό. Με λίγα λόγια, το Τατόι, ερειπωμένο και παρακμάζον, έπειτα από 4,5 χρόνια σιγής, επανέρχεται στην προθήκη της Ελλάδας τού αύριο. Η ανέλκυση του θέματος της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέπληξε θετικά τους γνωρίζοντες και προκάλεσε αμηχανία στους μη γνωρίζοντες.

Η συμπλεγματική θεώρηση της Ιστορίας υπήρξε συμβατή με δημόσιους λειτουργούς που προτίμησαν να παραμένουν αδρανείς. Ομως, να που το αύριο, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (που, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της στη Βουλή, αφορά (και) «την ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό και διανοητικό κεφάλαιο») και κυρίως ο ψυχικός κορεσμός απέναντι στην Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε φέρνουν στην κορυφή ένα ζήτημα βαθύ, χρόνιο και επιτακτικό: την απελευθέρωση από την καταδυνάστευση του παρανοϊκού ανορθολογισμού.

  •   Οσοι έχουν περπατήσει στο Τατόι γνωρίζουν ότι έχουμε, ως κράτος και ως κοινωνία, αφήσει να μαραζώνει ένα εθνικό κεφάλαιο, με δεκάδες διατηρητέα κτίσματα σε περιβάλλον υποβλητικού φυσικού κάλλους, με ένα ιστορικό κοιμητήριο που ενδιαφέρει όλους τους μελετητές της ευρωπαϊκής ιστορίας, με τη σκιά του χρόνου σε μια μοναδική ώσμωση πνευματικότητας και εγρήγορσης. Αυτά γεννώνται σε κάθε τόπο όπου η Ιστορία συναντά τη Φύση γεμίζοντας τα πνευμόνια και τον νου. Με την υπόθεση του Τατοΐου η Ελλάδα θα κάνει ό,τι έχουν κάνει όλες οι χώρες που έχουν αντίστοιχα κτήματα.

Το Τατόι ήταν ιδιοκτησία και επινόηση του Γεωργίου Α΄ και ασφαλώς το κτίριο του Ανακτόρου θα γίνει μουσείο της δυναστείας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες κινητά αντικείμενα και έργα τέχνης. Υπάρχει εγκεκριμένη προμελέτη του ΥΠΠΟ από το 2014 για την αποκατάσταση του ανακτόρου στην πρότερη μορφή του (πριν από την αισθητική κακοποίησή του επί Γεωργίου Β΄) και η αξιοποίησή του ως μουσείου μπορεί να τρέξει γρήγορα και ανεξάρτητα από το σύνολο του κτήματος. Ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος έχει γράψει την ιστορία του Τατοΐου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής γνωρίζει κάθε σπιθαμή γης αλλά και όλα τα διαχειριστικά θέματα. Σε λίγα χρόνια όλοι οι Ελληνες θα μιλούν για το Τατόι.  Έντυπη ΚΑΘΗ

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ στην ΚΑΘΗ

capture6

Σύντομα

Σύντομα

** Ναι, είναι σωστή η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα αίτια της κρίσης, από το 2000 έως το 2018. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν εξετάζει ποινικές ευθύνες αλλά πολιτικές και κυρίως εξετάζει αιτίες. Και πράγματι είναι αναγκαίο επιτέλους να γίνει μια συζήτηση για τα αίτια, βεβαίως και τους υπευθύνους για λάθη και παραλείψεις. Και η συζήτηση είναι αναγκαία για το διάστημα από την ώρα που μπήκαμε στο ευρώ και σε 8 χρόνια χρεοκοπήσαμε. Αξίζει η πρόταση αρκεί να αξιοποιηθεί…

** Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας η κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις των αρχηγών των τριών Όπλων. Υπάρχει επίσης πρόταση όλοι οι στρατεύσιμοι να υπηρετούν υποχρεωτικά στα 18 τους, και μετά να πάνε στα ΑΕΙ ή στην παραγωγή. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλοις, υπάρχουν εισηγήσεις αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση καθώς είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς το επόμενο διάστημα.

** Κάνει ό,τι μπορεί για να ζητήσει συγγνώμη για το αντισημιτικό παρελθόν του ο Μάκης Βορίδης. Χθες επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος μετά τη δήλωσή του πριν από περίπου 10 ημέρες ότι «ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης», με αφορμή το δημοσίευμα της «Jerusalem Post», το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος. Για να δούμε, θα πάρει συγχωροχάρτι;

** Η Τουρκία θα ανταποδώσει, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, απείλησε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν είναι επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου και εξέφρασε σχεδόν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε αυτές.

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Το σχέδιο Ερντογάν

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια είναι ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες μετανάστες στην Ελλάδα.

Μεικτό σύστημα

Οπως πληροφορούμαι εγκύρως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καταλήξει σε ένα μεικτό σχέδιο για την αύξηση της θητείας. Όσοι υπηρετούν στα νησιά και τον Έβρο, δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση. Αντιθέτως, όσοι υπηρετούν στην Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα, θα υπηρετούν δύο μήνες περισσότερο για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Στα σχέδια του ΥΕΘΑ περιλαμβάνεται και η πρόσληψη στρατιωτών πενταετούς θητείας.

Στόχος η Εθνική Ασφαλιστική

Με την αλλαγή της κυβέρνησης έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα φαντάσματα του παρελθόντος που είχαν αποπεμφθεί για διάφορους λόγους και τώρα διεκδικούν θέσεις ευθύνης με μοναδικό προσόν την υποτιθέμενη διαπλοκή τους με παράγοντες της νέας εξουσίας. Μία από τις θέσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο ενός καρεκλοκένταυρου της ΕτΕ είναι αυτή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ας ελπίσουμε ότι οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αξιοκρατικές επιλογές θα αποτρέψουν την επιστροφή των φαντασμάτων.

Εντυπωσίασε ο Βελόπουλος

Θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η εμφάνιση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης διαθέτει ρητορική ικανότητα, αντίστοιχη με αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη και γι’ αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιχειρεί να περιχαρακώσει τον χώρο της λεγόμενης πατριωτικής Δεξιάς.

  • Δολοφονήθηκε ο ηγέτης των Τσάμηδων

Δολοφονήθηκε ο ηγέτης των Τσάμηδων

Ο αυτοαποκαλούμενος «Πρόεδρος της Τσαμουριάς», Φεστίμ Λατό, φέρεται να δολοφονήθηκε στην Ολλανδία. Έτσι τουλάχιστον γράφουν οι φίλοι του στα κοινωνικά δίκτυα. Οι φίλοι του αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, τα αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Λατό εκτελέστηκε μυστηριωδώς. Στο προφίλ του στο Facebook πολλοί από τους φίλους του εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του και «στο αλβανικό έθνος για αυτήν τη μεγάλη απώλεια». Τα περί εμπλοκής Ελλήνων είναι βεβαίως παραμύθια.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΙΚΑΡΙΑ

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Related image

Related image

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Related image

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Related image

Image result for ΙΚΑΡΙΑ

Related imageRelated imageImage result for ΙΚΑΡΙΑ

 

Print Friendly, PDF & Email