Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (23 Μαίου)

Στα ράφια της βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις

DINFO.GR
Στα ράφια της βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικ….

****

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ του μ/μ: Θυσίασαν ένα λαό, θυσίασαν τα όνειρα μας, θυσίασαν τα παιδιά μας , θυσίασαν τις ζωές μας, θυσίασαν τη χώρα για να σώσουν τις Τράπεζες ,να σώσουν τα κλεμμένα και ακόμη τολμάνε να μιλάνε τους τρέχουν κάποιοι και ακόμη κυκλοφορούν. Ποιος θα γυρίσει πίσω τις ζωές μας! Ποιος!!!

****

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Να υποβαθμίσει τη σημασία της χθεσινής επίθεσης κατά του Κοινοβουλίου από μέλη του Ρουβίκωνα επιχείρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Aρβανίτης.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή (Κontra), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.

Απαντώντας, αφού είπε ότι παρακολουθεί τον χώρο αυτό (Ρουβίκωνα) και διαβεβαίωσε ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις του, επέμενει ότι το γεγονός «δεν είναι σοβαρό» προσθέτοντας μάλιστα «θα το ξαναβάψουμε το κτίριο».

Εξέφρασε πάντως ερωτηματικά για το χρόνο που έγινε επίθεση αφήνοντας αιχμές για προβοκατόρικη ενέργεια, που ίσως ενισχύσει «συντηρητικά ανακλαστικά».

Δείτε εδώ το βίντεο:

***

Φέτος 78 χιλ. (3600 περίπου περισσότεροι από πέρσι) εισακτέεοι στα ΑΕΙ (χωρίς ΤΕΙ πια). Πότε θε ετοιμαστεί το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων ή Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας στα Ψαχνά (ΕΚΠΑ πλέον) για να υποδεχτούν 300(!!!) και 135 φοιτητές αντίστοιχα;

**** 
Στη 5η θέση πάνω και από τους Ουκρανούς.. Μπράβο μας ….?

****

Παιδιά! Παιδιά! Ησυχία! Έκανε δήλωση ο Καραμανλής! 
Την οποία, αν εξετάσουμε προσεκτικά, δε φαίνεται να είναι και πολύ υπέρ του Κυργιάκου και μάλλον προετοιμάζει την κατάσταση για την “επόμενη μέρα”!
Τί το ‘θελες και ξεβουβάθηκες έτσι ξαφνικά πρόεδρέ μου; Δεν άντεξες ούτε εσύ; Εκείνο το “για μια καθαρή νίκη” τί το ήθελες; Πόσο “καθαρή” την εννοείς, ώστε να σε καλύπτει; Και εκείνο το άλλο, “χρειάζεται σοβαρότητα”, γιατί το ‘πες; Βαλτός είσαι;
Μου φαίνεται ότι άρχισαν τα όργανα και ότι από Δευτέρα, στη ΝΔ θα ψάχνουν άλλον για να “παρκάρουν” το κόμμα (Από τον Γιάννη Σιάτρα)


ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ

Δυο εικόνες όλη η αλήθεια για το σύριζα και την ΝΔ! Δεν θα καθίσω να μετράω ποιος έχει περισσότερους το βρίσκω γραφικό, αλλά βλέποντας στην ΝΔ όλους με Ελληνικές σημαίες και στον σύριζα μόλις 1 ελληνική σημαία τονίζω αν είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ πόσο μα@ά@ας είσαι για να ψηφίσεις σύριζα ???

ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται και κείμενο

Μεγάλος πολιτικός ηγέτης που δεν διστάζει να αντιμετωπίσει και τις πιο σκληρές δημοσιογραφικές ερωτήσεις που θα του υποβληθούν! Ιδού η απόδειξη!

MHNYMA ΦΙΛΗΣ: Αφού πήρα λοιπόν το αντίδωρο των 200 ευρώ σαν 13η σύνταξη, ήρθε η εφορία μέσω της δήλωσης και με προσγείωσε με φόρο 1100 ευρώ επιπλέον. Με βράβευσε κιόλας με το βραβείο της ανοιχτής παλάμης, γιατί η δήλωση είναι ειλικρινής. Ούτε κρυφά ούτε κρυμμένα. Ούτε απαλλαγές, ούτε ιατρικά, ούτε παιδιά και αυτά φιλοξενούμενα .
Η μόνη χώρα που το άνεργο παιδί το θεωρεί φιλοξενούμενο ενώ δεν έχει εισόδημα και του χρεώνει 3000 ευρω, ενώ έχει μηδέν!!

 • Η μόνη χώρα που έκανε τον νοικοκύρη φτωχό για να ταίζει τον πιο φτωχό.
 • Η μόνη χώρα που δεν ψηφίζουν τα παιδιά της που έφυγαν απελπισμένα στο εξωτερικό αλλά ο πρόσφυγας και ο μετανάστης έχει περισσότερα δικαιώματα να καθορίσει την τύχη μας και μάλιστα χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ.
 • Η μόνη χώρα που δεν αγαπά αυτούς που την έκαναν χώρα. Ευτυχείτε.

Το όνομα του ήταν Έιζα Τζένιγκς και έσωσε την ζωή 350.000 Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

***Οι εξαιρετικοί βραχόκηποι ζέν, του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης που σου φτιάχνουν την διάθεση πρωινιάτικα.

Οι δεκάδες γόπες σύμβολο αντίστασης των ΝεοΕλλήνων στον πυρήνα του Συστήματος. Η παρουσία βρύσης και η σύνθεσις με λάστιχα ποτίσματος αποτελούν εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής. Όλα τα λεφτά όμως είναι ο ξύλινος φράκτης.(Για να μήν πατάν το γκαζόν οι δικηγόροι). Ελληνικό Δημόσιο, σ αγαπώ. Ευτυχείτε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

***Σαββατιάτικες σκέψεις ενός Εμίρη-κακομοίρη: Άλλοι στον ελεύθερο χρόνο τους,
σκέφτονται και δρούν για ν αλλάξουν την Πόλη, την Χώρα και τον κόσμο ολόκληρο,

Κι άλλοι δουλεύουν ασταμάτητα δίχως ελεύθερο χρόνο, και σκέφτονται πως θα πληρώσουν μισθούς, Ικα, Τράπεζες κι Εφορία, για να μπορούν οι προηγούμενοι να σκέφτονται απερίσπαστοι πως ν αλλάξουν την Πόλη την Χώρα και τον Κόσμο ολάκερο. Βρείτε μου τον μ@λάκα περικαλώ. Ευτυχείτε.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Διότι Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Ευτυχείτε.

1. Ξεσκίστηκες χρόνια για να μπείς στό Πανεπιστήμιο, και τώρα ο κάθε χαβαλές που μπήκε με 5 στα ΤΕΙ, θα έχει το ίδιο πτυχίο με σένα;

2. Έβγαλες κανονικά οικοδομική άδεια για να χτίσεις τα μέτρα που δικαιούσαι, ενώ ο γείτονάς σου έχτισε δίχως άδεια, διπλάσια μέτρα, και σούκλεισε και την θέα, και τώρα νομιμοποιεί πληρώνοντας ελάχιστα;

3. Έχεις θέση στάθμευσης ενώ ο άλλος το ανεβάζει στο πεζοδρόμιο σου κλείνει την έξοδο, και δεν τρέχει τίποτα;

4. Πληρώνεις το δάνειο στην τράπεζα με θυσίες, ενώ ο άλλος μπήκε στον νόμο Κατσέλη και κάνει ταξιδάκια;

5. Δουλεύεις σαν το σκυλί 7/7 για να παίρνουν οι άλλοι τα επιδόματα και να δουλεύουν μαύρα;

6. Πληρώνεις για την ασφάλεια, αλλά έχουν μπουκάρει τρείς φορές στην επιχείρησή σου κι άλλες τόσες σούσπασαν το αυτοκίνητο;

7. Μιά ζωή πλήρωνες για την περίθαλψη σου και τώρα περιμένεις υποφέροντας στην ουρά στα επείγοντα, πίσω από γύφτους και μετανάστες;

8. Έχεις να πάρεις αύξηση δέκα χρόνια γιατί η επιχείρηση δεν αντέχει, αλλά παίρνουν αύξηση οι της Ερτ με την μηδαμινή τηλεθέαση;

9. Περιμένεις δυό χρόνια να βγεί η σύνταξή σου, αλλά οι Πανεπιστημιακοί τα τσίμπησαν σε χρόνο ρεκόρ τ’αναδρομικά;

10. Πίστεψες στην σεισάχθεια, την Ανάπτυξη, το προοδευτικό πρόσημο και τα λοιπά παραμύθια;

Φίλε μου την πάτησες. Διότι Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Ευτυχείτε. By Sofoklis (fb)

***

Φυσικά και ένας τέτοιος ορυμαγδός “δημοσκοπήσεων” και τηλεοπτικών σχολιασμών από ταγμένους, δεν αποτελεί επιστημονική προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά επαγγελματική χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Γνωστή και ως πλύση εγκεφάλου.
 • Με το χρήμα από τα συμφέροντα να ρέει άφθονο, ευελπιστώντας να τους επιστραφεί στο πολλαπλάσιο αν η όταν πετύχουν τον σκοπό τους.
 • Κάποιοι λίγοι τους πιστεύουν έστω και υποσυνείδητα.
 • Κάποιοι όχι & κάποιοι απλά τους δουλεύουν.
 • Και για να σώσουν τα υποτιθέμενα προσχήματα, τις τελευταίες ημέρες απλά προβαίνουν σε γενναίες…εκπτώσεις, κλείνοντας καθημερινά το μεγάλο άνοιγμα της διαφοράς.
Πριν περίπου 2 μήνες ο Αδωνις μιλούσε για διαφορά 3,5 μόνάδων, -αν αληθεύει κι’αυτό ως μέγεθος- και όχι για διψήφια ποσοστά που έδιναν οι δημοσκόποι. .. Αρα ήξεραν.
Οχι διότι το ανακάλυψαν τώρα. Αλλά διότι ότι ήταν να κάνουν το έκαναν…

 

***

Μια και είναι επίκαιρο & οι υποψήφιοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ιδού οι μισθοί των δημοτικών μας και περιφερειακών μας εκλεγμένων σύμφωνα με το aftodioikisi.gr

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

** Κουφιοκέφαλο και αγράμματο χαρακτήρισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τον Δήμαρχο του Εσενλέρ, Μεχμέτ Γκιοκσού ο οποίος τον αποκάλεσε «Έλληνα» επειδή κατάγεται από την Τραπεζούντα. Σε συνέντευξή του στο CNNTurk, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι το δικό του γενεαλογικό δέντρο είναι καθαρό και όλοι το γνωρίζουν στην Τραπεζούντα. Ο άνθρωπος το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Τι είδους Πόντιος (Έλληνας) μπορεί να είναι;

** Εχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η κόντρα των Αμερικανών με τον κινεζικό  κολοσσό  των τηλεπικοινωνιών Huawei, σε βάρος του οποίου η Ουάσιγκτον λαμβάνει μέτρα. Ο ιδρυτής της εταιρίας Ρεν Τζενγκφέι, απαντά «Το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας». Πολύ απλά η εταιρία όχι μόνο είναι μπροστά στις εξελίξεις, αλλά οι αμερικανικές εταιρίες παράγουν βασικά συστήματα τους στην… Κίνα. Άρα οι ΗΠΑ πολεμούν τη χώρα στην οποία παράγουν τα «όπλα» τους.

** Μετά τις αποκαλύψεις για στήριξη των Ρώσων στην αυστριακή ακροδεξιά, τώρα βλέπουμε ότι κάποιοι στο αμερικανικό Κογκρέσο ζητούν να διερευνηθεί αν και ο βρετανός υπέρμαχος του Brexit αλλά και του Τραμπ, Νάιτζελ Φάρατζ, έχει σχέσεις (στήριξη) με τη Μόσχα. Είναι γνωστό ότι η Μόσχα συμπαθεί και στηρίζει τους ακροδεξιούς στην ΕΕ από Λεπέν έως τον αυστριακό Στράχε και τον Ούγγρο Ορμπαν. Όμως δεν είναι πλέον συνωμοσία. Είναι πολιτική κίνηση…

**Ο Γκέμπελς, ο Ες, ο Άιχμαν, ο Σπέερ αλλά και ο Μπόρμαν είναι όλοι υποψήφιοι του σατιρικού κόμματος «Die Partei» (Το Κόμμα) στη Γερμανία, που κατεβαίνει στις εκλογές ποντάροντας στο χιούμορ του και στην απαξίωση των παραδοσιακών κομμάτων. Το Die Partei ιδρύθηκε το 2004 κατόπιν πρωτοβουλίας της σατιρικής επιθεώρησης Titanic, υπερασπίζεται «τη δουλειά, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων, τον ελιτισμό και την δημοκρατική πρωτοβουλία». Του κόμματος ηγείται ο δημοσιογράφος και σατιρικός συγγραφέας Μάρτιν Ζόνεμπορν, ο οποίος εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014.

Ο Ρουβίκωνας έδειξε ότι παίζει παιχνίδι λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές. Όλες οι ενέργειες του είναι σκόπιμες, με στόχο να θίξουν την κυβέρνηση και μόνο την κυβέρνηση. Η χθεσινή «επίθεση» στη Βουλή, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
 • Και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση.
 • Οι μπογιές στην Βουλή θίγουν το ελληνικό κράτος, θίγουν την δημοκρατία και στόχο έχουν να «αποδείξουν» ότι η Πολιτεία είναι ανήμπορη να αντιδράσει.
 • Έως τις εκλογές δεν μπορεί να συμβεί κάτι δραστικό, αλλά μετά την Κυριακή πρέπει πλέον το κράτος να δείξει μηδενική ανοχή σε αυτούς που προσπαθούν να το ευτελίσουν.

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Αναζήτηση ευθυνών

Αυτή η ιστορία με τις καταδρομικές επιχειρήσεις του Ρουβίκωνα έχει παρατραβήξει. Στο Μαξίμου προβληματίζονται έντονα με την ανεπάρκεια που επιδεικνύουν κάποιες νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες όπως φαίνεται γελοιοποιούνται σε καθημερινή βάση από τον Ρουβίκωνα. Τα χθεσινά περιστατικά στη Βουλή είναι πράγματι εξοργιστικά και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

Ο Κασιδιάρης τους μάρανε

Οι γνωστοί κατ’ επάγγελμα κινδυνολόγοι που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της δημοκρατίας, άρχισαν τη σπέκουλα για τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Με ύφος χιλίων καρδιναλίων, αναλύουν το σοκ που θα προκαλέσει στην κοινωνία το ενδεχόμενο ο Κασιδιάρης να έρθει δεύτερος στις δημοτικές εκλογές. Καλά, δεν βλέπουν ότι όλη η Ευρώπη γέμισε από ακροδεξιούς, οι οποίοι μάλιστα χτυπάνε πρωτιά σε Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία κι Ουγγαρία; Τα ποσοστά του Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας τους… μάραναν.

Επιστροφή στον δικομματισμό

Παραδοσιακά στις ευρωεκλογές τα λεγόμενα μικρά κόμματα έβλεπαν τα ποσοστά της να αυξάνονται, γιατί εισέπραξαν από τη λεγόμενη χαλαρή ψήφο. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά τους και όλοι οι επικοινωνιολόγοι προβλέπουν ότι στις εθνικές εκλογές όπου η σύγκρουση θα είναι μετωπική, ο δικομματισμός θα επιστρέψει δριμύτερος στα επίπεδα που βρισκόταν στη δεκαετία του ’80.

Παίζουν τα ρέστα τους

Το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής που έχει τεθεί στην υπηρεσία της ΝΔ παίζει τα ρέστα του προκειμένου να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ημερήσια και τα κυριακάτικα φύλλα έχουν αναλάβει εργολαβικά την αποδόμηση της κυβέρνησης. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα μέσα της διαπλοκής είναι κυρίαρχα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει δικό του μιντιακό σύστημα.

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Είναι και μηχανικός, έχει και κότερο

Η Κούβα παρέλαβε τα πρώτα 56 σιδηροδρομικά βαγόνια, από τα 240 που έχει παραγγείλει συνολικά από την Κίνα. Το μέγα γεγονός απαθανατίζεται για λογαριασμό επτά φουκαράδων που ποζάρουν βαριεστημένα μπροστά στο προπαγανδιστικό πανό. Τελικά, ένα είναι το μοιραίο μειονέκτημα του σοσιαλισμού: ότι είναι αφόρητα βαρετός. Αυτό κυρίως και όλα τα άλλα έπονται.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Ξεκινήσαμε την προεκλογική σύγκρουση, αν θυμάστε, με την κυβέρνηση να ακολουθεί την κλασική τακτική που πρώτο εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ: Εμείς είμαστε το φως, οι άλλοι είναι το σκοτάδι. Εμείς η πρόοδος, εκείνοι η οπισθοδρόμηση κ.ο.κ. Ηταν μια περίοδος αυτοπεποίθησης τότε για την κυβέρνηση, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πραγματοποιήσει με επιτυχία επιδρομές για πλιάτσικο σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι και προωθούσε, επίσης, το «αφήγημα» της εξημέρωσης, δηλαδή του δήθεν εξευρωπαϊσμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τα θερμά χειροκροτήματα των Ευρωπαίων, που ήσαν συγκλονισμένοι με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο δε Τσίπρας, κουλ, υπεράνω, μα πάντα καταφρονητικός προς τους αντιπάλους του, παρουσιαζόταν ως εγγυητής της «κανονικότητας».

Οταν η τακτική αυτή δεν απέδωσε καρπούς στις μετρήσεις, η κυβέρνηση την εγκατέλειψε, για να υιοθετήσει αμέσως μιαν άλλη – διότι με τις τακτικές μάχης ισχύει ό,τι και με τις απόψεις, σύμφωνα με την αρχή του Γκράουτσο Μαρξ: «Αυτές έχω και, αν δεν σας αρέσουν, έχω και άλλες». Ακολούθησε, λοιπόν, τη νέα τακτική της υποτίμησης της σημασίας του εκλογικού αποτελέσματος. Οι ευρωεκλογές δεν είναι παρά μια δημοσκόπηση και ο Τσίπρας έχει πια συνηθίσει να χάνει στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζει στις κάλπες.

Ούτε αυτή όμως περπάτησε για πολύ. Αντιθέτως, με φόντο την υπόθεση των διακοπών του Τσίπρα στο κότερο, η απόπειρα υποτίμησης των ευρωεκλογών έγινε μάλλον αντιληπτή ως ανοίκεια υπεροψία εκ μέρους της κυβέρνησης. Ενας Τσίπρας, με μαγιό, μαύρο γυαλί και πούρο, που σνομπάρει τις ευρωεκλογές από το κατάστρωμα του κότερου της «συνεργάτιδός» του, είναι μια εικόνα που τον φέρνει κοντά –επικίνδυνα κοντά– στη Μαρία Αντουανέτα. Αλλά και πέραν αυτού, η υποτίμηση των ευρωεκλογών είναι μια στάση που αυτοδιαψεύδεται. Διότι, αν πρόκειται για μια δημοσκόπηση, γιατί τρέχεις και ξελαρυγγιάζεσαι ανά την επικράτεια;

Ετσι, περάσαμε στην τρίτη αλλαγή τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ: στις παροχές, που ξεδιπλώθηκαν κατά κύματα, με τον σκοπό να κάνουν πιο εύπεπτη στο εκλογικό σώμα την εικόνα του Τσίπρα στο κότερο. Τώρα, όπως ακούσαμε χθες από τον ίδιο, οι ευρωεκλογές είναι «ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα (σ.σ.: παροχές) ή ψήφος ακύρωσής τους»! Τελείως κενός ισχυρισμός, αφού η Ν.Δ. έχει υπερψηφίσει τις παροχές του ΣΥΡΙΖΑ παρά τον πρόδηλο προεκλογικό χαρακτήρα τουςκαι το έκανε ακριβώς για τον λόγο ώστε να μην μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορήσει τη Ν.Δ. για αντιλαϊκή στάση.

Ολα αυτά –οι απότομες αλλαγές τακτικής, οι αλλοπρόσαλλοι ισχυρισμοί, τα τυχάρπαστα επιχειρήματα– είναι οι σπασμοί της απελπισίας του Τσίπρα και της κυβέρνησής του, καθώς συνειδητοποιούν ότι η ζημία που έκανε το κότερο δεν αποκαθίσταται με τίποτε. Σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του, αυτός επιστρατεύει μέχρι τον Βελουχιώτη και τον Μάο, με την ελπίδα ότι θα στρέψει σε άλλες κατευθύνσεις την προσοχή, μακριά από το κότερο. Ματαίως, όμως. Κάθε οικοδόμημα έχει ένα όριο αντοχής στα πλήγματα που μπορεί να δεχθεί, αν αυτά το υπερβαίνουν… Αλλά τι λέω; Ο πρόεδρος τα γνωρίζει αυτά πολύ καλά, διότι όπως ο Βουτσάς στην ταινία του Δαλιανίδη θύμιζε συνεχώς ότι έχει και κότερο, έτσι και αυτός δεν αφήνει ευκαιρία να μη θυμίζει (και πρωτίστως να θυμίζει στον εαυτό του…) ότι είναι και μηχανικός. Συνεπώς, κάτι καταλαβαίνει από κατεδαφίσεις.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ@ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

petroulak22052019

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Φαντάσματα πάνω από τις κάλπες

 • Είναι τραγικό πως σχεδόν 75 χρόνια μετά τον Εμφύλιο φτάσαμε στο σημείο ο Αρης Βελουχιώτης να γίνεται κεντρικό «πρόσωπο» σε μια εκλογική αναμέτρηση. Κάναμε μεγάλο κόπο για να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας.
 • Η χώρα ωρίμασε την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ιστορικές φυσιογνωμίες της Αριστεράς και της Δεξιάς συνέβαλαν πολύ στην τόσο αναγκαία λήθη. Ηταν Ελληνες που έζησαν τη βία και τον φανατισμό στο πετσί τους.
 • Ανθρωποι που υπέφεραν και ήξεραν στην πράξη πού μπορεί να οδηγήσει ο διχασμός στα χέρια παραφρόνων και φανατικών. Αγκαλιάστηκαν όμως και προσπάθησαν να μας περάσουν το μήνυμα της εθνικής ενότητας.

Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που οδήγησε στην ανάσυρση του Αρη. Ισως η αγωνία για την απώλεια της στήριξης ενός πραγματικά αντισυστημικού μπλοκ ψηφοφόρων. Ενδεχομένως η πίεση της καμπάνιας που δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές κάθε πολιτικού. Πιθανώς και η τακτική τού «ό,τι να ’ναι». Είναι πάντως εντυπωσιακό το πώς ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ζουν ακόμη σε μια ιστορική φαντασίωση. Παρά τους συμβιβασμούς και την αναγκαστική στροφή στον ρεαλισμό, μιλούν ή λειτουργούν μερικές φορές σαν να μάχονται στο πλαίσιο ενός εμφυλίου που δεν τελείωσε –στο μυαλό τους– ποτέ.

Η ελληνική κοινωνία ζει όμως στο 2019. Δεν θέλει να ξαναζήσει κανέναν εμφύλιο. Ο Αρης ανήκει στην Ιστορία, που θα τον κρίνει ψύχραιμα. Ζούμε σε πολύ ταραγμένους καιρούς.

 • Η Ευρώπη μπαίνει σε περιπέτειες, ο ακραίος λαϊκισμός θεριεύει μαζί με τον εθνικισμό.
 • Μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας νιώθει απελπισία ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και φτωχοποίησης και μπορεί πολύ εύκολα να πάει από το ένα άκρο στο άλλο.
 • Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι πολύ επικίνδυνο να ξυπνάς τόσο άγαρμπα και επιπόλαια τα φαντάσματα της Ιστορίας.
 • Γιατί και αυτά με τη σειρά τους θα ξυπνήσουν εφιάλτες που θα έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας. Έντυπη ΚΑΘΗ

ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟ

ΚΙΜΩΛΟΣ

Image result for κιμωλος

Image result for κιμωλος

Related image

Image result for κιμωλος

Related image

Image result for κιμωλος

Related image

Image result for κιμωλος

Print Friendly, PDF & Email