Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (23/7)

Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το «δημόσιο» συμφέρον

Η χώρα μπορεί πραγματικά να πετάξει. Η ελληνική οικονομία έφτασε στο ναδίρ και έχει περιθώρια να ανέβει θεαματικά. Ανθρώπινο «ταλέντο» έχουμε απεριόριστο, σε όλους τους τομείς. Και για πρώτη φορά έπειτα από καιρό έχουμε μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει από επιχειρηματικότητα και θέλει να κινηθεί δυναμικά στον τομέα των επενδύσεων. Ο μεγάλος εχθρός θα είναι το ελληνικό Δημόσιο και τα συμφέροντα που οχυρώνονται πίσω του για να μας κρατούν στάσιμους και την ελληνική οικονομία κλειστή. Οπως πάντα. Οι αντίπαλοι είναι η πολυνομία, η γραφειοκρατία και ο καρεκλοκένταυρος υπάλληλος που λέει «όχι» σε όλα, επικαλούμενος το «δημόσιο συμφέρον».

Δεν είναι εύκολα εμπόδια αυτά. Η τρόικα προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει μέσα από τα μνημόνια. Κατάφερε να επιτευχθεί πρόοδος σε μερικούς τομείς, αλλά απέτυχε οικτρά σε άλλους. Βρήκε απέναντί της πολιτικούς που ψήφιζαν τις σχετικές αλλαγές και μετά τις υπονόμευαν για να προστατεύσουν κάποια συμφέροντα και συντεχνίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να ξεκολλήσει κάποιες μεγάλες επενδύσεις και να τακτοποιήσει εκκρεμότητες. Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι αν και –θεωρητικά– είχε με το μέρος της ένα μεγάλο κομμάτι των μηχανισμών του Δημοσίου, δεν τα κατάφερε σε κρίσιμες περιπτώσεις. Ξεκόλλησε κάποια πράγματα λειτουργώντας με έναν ημιευρωπαϊκό τρόπο, που βασιζόταν στο μικρομάνατζμεντ και στο «νταραβέρι». Στις περισσότερες περιπτώσεις βούλιαξε όμως στο τέλμα της αδιαφορίας, των ιδεολογικών αγκυλώσεων και της πλήρους ανεπάρκειας ορισμένων στελεχών της.

Η νέα κυβέρνηση θέλει μερικές γρήγορες νίκες για να αλλάξει το κλίμα και να πεισθούν οι ξένοι επενδυτές να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους εδώ. Θα χρειασθούν πείσμα, πολλή μικροδιαχείριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από πίσω κάποιος ή κάποιοι που να ξέρουν νομικά, αλλά ταυτόχρονα να καταλαβαίνουν πότε η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι ειλικρινής και πότε άλλοθι για αδράνεια ή, ακόμη χειρότερα, μοχλός πίεσης κάποιων συμφερόντων που δεν θέλουν να μεγαλώσει η πίτα. Α, και βέβαια, αυτοί οι αποφασισμένοι άνθρωποι θα είναι καλό να ξέρουν τι γίνεται στα «έγκατα» του ελληνικού κράτους…

Δύσκολη η αποστολή, αλλά αφού δεν δούλεψαν τα μνημόνια και ο… αριστερός τρόπος διαχείρισης, πρέπει να δοκιμάσουμε έναν άλλο δρόμο. Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας. Αλλιώς, θα καταλήξουμε στο βαλκάνιο μοιρολατρικό: «Ελα μωρέ, έτσι ήμασταν πάντοτε. Από τον Καποδίστρια προσπαθούμε να φτιάξουμε κράτος και δεν μπορούμε». Ωραία δικαιολογία για όσους θέλουν να συντηρούν την παλιά φαύλη Ελλάδα για να κάνουν τη δουλειά τους… Έντυπη

*****
****
Ξέρει κανείς πότε οι τραμπουκισμοί και τα νταβατζηλικια αποκαλούνται “παρεμβάσεις”;

Εικόνα

Θετική εξέλιξη η διάσωση της Creta Farms με την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Όσο θετική ήταν και η διάσωση του Μαρινόπουλου. Όπως θα είναι και σε κάθε άλλη επιχείρηση, που έχει τις προϋπόθέσεις διάσωσης. Θέσεις εργασίας και όχι λουκέτα χρειάζεται η αγορά.

*****

Θέλουμε μια κοινωνία που ο ένας θα σέβεται τον άλλον ή μια κοινωνία που η ρίψη μπογιάς στις προσόψεις κτηρίων θα εξακολουθεί να θεωρείται… φυσιολογική «πολιτική» δραστηριότητα; Έφτασε η ώρα να μετρήσουμε τις αντοχές μας. Απέναντι σε αυτούς που θα μπερδέψουν ηθελημένα τη νομιμότητα με τους «τρομονόμους» και που θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια επιβολής του Νόμου.

  • Νόμος και τάξη; Αν εννοούν ότι η Ελλάδα θα είναι μία κανονική χώρα που οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια, όπως συμβαίνει σε όλες τις κανονικές χώρες της Δύσης, τότε ναι! Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας, μάλιστα, την πολιτική νομιμοποίηση για να το κάνει. Το πρόγραμμά της ΝΔ ήταν ξεκάθαρο! Πιο ξεκάθαρο δεν γινότανε.

Αν οι «αντιρρησίες» θέλουν να το απονομιμοποιήσουν, αποκαλώντας το «νόμος και τάξη», απλά θα θυμίσουν στον Μητσοτάκη την υποχρέωσή του. Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες και τους ψηφοφόρους της από την εφαρμογή του προγράμματός της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει από τους μπαχαλάκηδες που θα στερηθούν του αγαπημένου τους αθλήματος της ρίψης μολότοφ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αλλά από τους νοικοκυραίους που την ψήφισαν για να εφαρμόσει τον πρόγραμμά της. Η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Ας ονομάσει την επιχείρηση «νόμος και τάξη» ή «τα γεμιστά της Φωτίου», δεν μας πέφτει λόγος. Αρκεί να κάνει πράξη αυτό που έλεγε από το βήμα του προεδρείου της Βουλής η κυρία Τασία: «Δώστε πόνο»!

Όποιος νομίζει ότι «καταπιέζεται» και δεν μπορεί να ζήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον «αστυνομοκρατίας», δεν έχει παρά να δοκιμάσει την τύχη του σε μία άλλη χώρα. Σε όποια τραβάει η ψυχή του! Στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία. Και να δοκιμάσει τις ίδιες συμπεριφορές. Κι αν αυτές οι χώρες του φαίνονται πολύ «νεοφιλελεύθερες», μπορεί να δοκιμάσει και στους τελευταίους παραδείσους του σοσιαλισμού, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα. Τέλος πάντων, μπορεί να δοκιμάσει οπουδήποτε. Κι ύστερα αν θέλει να έρθει πίσω στην Ελλάδα να μας πει την εμπειρία του.

Έφτασε η ώρα που θα «μετρηθούμε». Αν είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την άρρωστη νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή την χώρα και η οποία θέλει τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη «πολιτικούς κρατούμενους» και «λαϊκούς αγωνιστές». Με την απίστευτη αντίληψη ότι ο πολιτικός ακτιβισμός φτάνει μέχρι το σημείου του βανδαλισμού στον χώρο του Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ο ένας δρόμος. Το κράτος να αναλάβει δράση στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος. Ο άλλος δρόμος, αυτός της βίας και της αναρχίας έχει δοκιμαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, με ολέθρια αποτελέσματα για όλους.

Επιχειρήθηκε να επιβληθεί και με τα γεγονότα του 2008 και έπειτα με τις κρεμάλες και τις λαϊκές δίκες στις πλατείες. Δεν πέρασε. Και δεν θα περάσει! Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια: Καταλήψεις στις επιχειρήσεις, βία στους δρόμους ή έξω από τις κατοικίες τους. Είναι που δεν θέλουμε. Είναι που αυτός ο χρυσαυγίτικος τρόπος δράσης μάς είναι ξένος. Άλλωστε, δεν είμαστε ίδιοι με τα συντρόφια. Δεν έχουμε περπατήσει στους δρόμους της Γένοβας και ούτε και το θεωρούμε δα και κανένα κατόρθωμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα τους ανεχτούμε άλλο. Όπως και δεν θα ανεχτούμε την κυβέρνηση αν αυτή υποχωρήσει έστω κι ένα βήμα σε σχέση με αυτά που έχει υποσχεθεί!

Θανάσης Μαυρίδης @[email protected]

****
Δεν είναι Ελληνίδα η γυναίκα, από τη Νέα Υόρκη είναι και εκεί γνωρίστηκαν και οι γονείς της (Ένας από Ελλάδα άλλος από Ρωσία). Έχει κάποια Ελληνική καταγωγή. Αμάν πια αυτό το σύνδρομο, μόλις κάποιος είναι επιτυχημένος είναι Έλληνας. Στην Ελλάδα ομως ως μαέστρος θα πεινούσε.

Εικόνα

****
XATZHΔΑΚΗΣ: Eίπε ο κ. #Τσίπρας ότι όπως απαξίωσα την #Ολυμπιακή – απαξίωση ήταν ότι σταματήσαμε να πληρώνουμε 1 εκατ. την ημέρα – θα απαξιώσω και τη #ΔΕΗ. Όμως με εμένα υπουργό η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ανεβαίνει! Αγορές και επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση.
***
Δυο πολιτικοί κατήγγειλλαν απόψε τον λαϊκισμό στη πολιτική. Ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Γιάνης Βαρουφάκης! Ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Γιάνης Βαρουφάκης!!
****Η φωτογραφία Κυριάκου – Όλγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου….
Εικόνα
*****
****
ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται

****

ΤΟ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΤΕΣ ΤΟΥ…

“Ημουνα σαράντα χρόνια δικαστικός, χιλιάδων ανθρώπων οι πράξεις κρίθηκαν από μένα, σωστά ή και λαθεμένα. Σας βεβαιώνω ότι ποτέ κανείς δεν με ταπείνωσε και δεν με εξευτέλισε, όπως εσείς σήμερα. Σας παρακαλώ κατεβείτε από το αμάξι μου”.

Για τη σχέση του κράτους με τον πολίτη…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη κρατική οντότητα στον πλανήτη, συλλογικότητα με οργανωμένο δημόσιο βίο και διεθνή αναγνώριση, που να εξυπηρετεί ανάγκες πολιτών κλείνοντας «ραντεβού» με τους πολίτες υπαίθριο, σε σταυροδρόμι συνοικιακό μεγαλούπολης. Οχι σε γραφείο ή προαύλιο γραφείων, όχι σε πάρκο, γήπεδο, σχολείο. Οχι. Στη διασταύρωση των οδών Στρατηγού Μακρυγιάννη και Ομήρου, στο Μοσχάτο. Παρασκευή 5 Ιουλίου, τρεις το μεσημέρι και θερμοκρασία 39° υπό σκιάν.

Δεκαεπτά πολίτες, άνω των 74 ετών (κάποιοι σαφώς άνω των 80), έχουν κληθεί στο «ραντεβού» την ίδια ώρα, στη συγκεκριμένη διασταύρωση, προκειμένου το κράτος να τους ανανεώσει ή όχι την άδεια οδήγησης ιδιωτικού αυτοκινήτου. Οι κεκλημένοι δεν γνωρίζουν σε ποια από τις τέσσερις γωνίες της διασταύρωσης να περιμένουν τους εξεταστές και πώς να τους αναγνωρίσουν.

Μόνο τρεις από τους δεκαεπτά είχαν την πρόνοια να κουβαλάνε ένα μπουκάλι νερό. Οι υπόλοιποι μάλλον υπέθεταν ότι το ραντεβού ορίστηκε στο συγκεκριμένο σταυροδρόμι, επειδή εκεί υπάρχει έστω ένα καφενείο. Αλλά το κράτος προτίμησε μια διασταύρωση χωρίς καφενείο. Ισως για να μην «καλομαθαίνουν» οι υπήκοοι.

Η θερμοκρασία ντάλα (τούρκικη λέξη, που σημαίνει ακριβώς) στους 39° και απόλυτη άπνοια. Στις 3.20 κάποια ελάχιστη συνάθροιση δημιουργείται στη μία από τις τέσσερις γωνίες – κατέφθασε ο πρώτος εξεταστής. Σπεύδουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι (θερμοπληξίας ή) ελέγχου της ικανότητας για οδήγηση, προκειμένου να κορυφωθεί επιτέλους, «δράμα το ελεεινόν». Ας σημειωθεί ότι η ικανότητα αυτή έχει ελεγχθεί (προτού φτάσουν στην επίδειξή της) από πέντε γιατρούς: παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ψυχίατρο, ορθοπεδικό. Και οι πέντε έχουν βεβαιώσει ότι ακόμα λειτουργούν στους ηλικιωμένους (ή και υπερήλικες) οι ικανότητες και τα αντανακλαστικά της ευθύνης για οδήγηση αυτοκινήτου.

Βέβαια, είναι γνωστό και λογαριάζεται αυτονόητο ότι η ιατρική «εξέταση» είναι περίπου εθιμοτυπική: Το κράτος έχει ορίσει την αμοιβή του γιατρού για κάθε εξέταση στα 10 ευρώ, εξευτελίζοντας αδίστακτα και τον γιατρό και το λειτούργημά του. Η άμυνα του γιατρού είναι ότι απλώς «κόβει με το μάτι» τον υποψήφιο, ίσως και να τον ρωτήσει αν παίρνει φάρμακα. Εισπράττει την αμοιβή του και υπογράφει τη βεβαίωση σε δευτερόλεπτα.

Οι δεκαεπτά υποψήφιοι, στη διασταύρωση Ομήρου και Μακρυγιάννη, στο Μοσχάτο, έχουν σπαταλήσει απίστευτο χρόνο κυνηγώντας επί μήνες στα τηλέφωνα τα ραντεβού με τους γιατρούς και τις υποχρεωτικές γνωματεύσεις τους. Εχουν ξεροσταλιάσει στις ουρές των «Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών» προκειμένου να πληροφορηθούν τις προϋποθέσεις «ανανέωσης της άδειας» που κάθε τόσο κάποια υπουργική απόφαση τις αλλάζει. Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, το υπουργείο Συγκοινωνιών δεν είχε αποφασίσει, αν οι ηλικιωμένοι θα περνούν ή όχι από εξετάσεις οδήγησης και ώσπου να αποφασίσει, χορηγούσε στους «ενδιαφερόμενους» προσωρινές (τρίμηνες) άδειες.

Η απόκτηση αυτής της τρίμηνης άδειας ήταν ένας άλλος εφιάλτης απερίγραπτος, γεύση κόλασης: Ενα ή και δύο, ίσως και τρία πρωινά στην «ουρά», για να φτάσεις στην ποθητή θυρίδα. «Ουρά», στις λεγόμενες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, σημαίνει: όχι απλώς ανυπόφορη, εξοντωτική ορθοστασία, αλλά και αδιάκοπους διαπληκτισμούς, τσιρίδες, βωμολοχίες, εξόφθαλμη αδικία (οι αετονύχηδες των «Σχολών οδήγησης» καταλύουν αναιδέστατα κάθε αρχή προτεραιότητας, για να εξυπηρετήσουν χρυσοπληρωμένα πακέτα αιτήσεων).

Αυτό το φορτίο εμπειριών κουβαλούσαν οι δεκαεπτά, στις 5 Ιουλίου, στο Μοσχάτο, Μακρυγιάννη και Ομήρου, 3.30 το καταμεσήμερο, με θερμοκρασία 39°. Ο εξεταστής μπήκε στο αυτοκίνητο του πρώτου στη λίστα πολίτη. Ζήτησε αμέσως να ελέγξει «τα χαρτιά»: Αστυνομική ταυτότητα του οδηγού, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, δελτίο τεχνικού ελέγχου, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Ελειπε η κάρτα καυσαερίων. «Σας απορρίπτω», ετυμηγόρησε ο εξεταστής, «την έχω», σπάραζε απεγνωσμένος ο πολίτης ψάχνοντας το χαρτολάσι. «Να ξανάρθετε σε δεκαπέντε μέρες», απολάμβανε τον σαδισμό του ο εξεταστής. Στη λογική επένδυε ο δύσμοιρος υπερήλικας: «Μα, τη δική μου ικανότητα οδήγησης ελέγχετε ή τις εξατμίσεις του οχήματος;».

Παρεμβαίνει αλτρουιστικά ο συμπτωματικά διερχόμενος δεύτερος εξεταστής: «Τι τον βασανίζεις τον γέρο, ρε; Πατεράδες μας είναι όλοι αυτοί, μπορεί να τα τινάξει αν τον ξαναφέρεις για εξέταση, 45 λέει το θερμόμετρο. Πάρε τον Διευθυντή, ρε κιοτή!». Ο άλλος εκνευρισμένος βγάζει από την τσέπη το κινητό. Καλεί, παίρνει αμέσως έγκριση να παραβλέψει την κάρτα καυσαερίων. Είναι φανερά αμήχανος. Δίνει εντολή στο θύμα του να ξεκινήσει.

Μετά το πρώτο σταυροδρόμι τον σταματάει: «Σας κόβω. Στο σταυροδρόμι δεν κοντοστεκόμαστε απλώς, μετράμε: χίλια ένα, χίλια δύο, χίλια τρία, και ύστερα ξαναξεκινάμε». Ο εξεταζόμενος ήταν ήρεμος, εκπληκτικά ήρεμος. «Ακούστε, κύριε, είπε στον εξεταστή.
Καταθέτω το περιστατικό σαν ρεαλιστικό καλωσόρισμα σε μια κυβέρνηση που για τη σχέση του κράτους με τον πολίτη νομίζει ότι είπε πολλά, αλλά δεν έχει πει ακόμα τίποτα

KATHIMERINI.GR
Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη κρατική οντότητα στον πλανήτη, συλλογικότητα με οργανωμένο δημόσιο βίο και διεθνή αναγνώριση, που να εξυπηρετεί…

***

Λάθος μάλλον χάρηκα και ερμήνευσα την προγραμματική δήλωση του πρωθυπουργού σε σχέση με την ενοποίηση ΕΜΠ και Αρχαιολογικού μουσείου ως ενοποίηση που θα αφορά στην επέκταση του μουσείου στους χώρους του ΕΜΠ και την κατ’αργηση του ΕΜΠ ως χώρου διδασκαλίας ,με όλα τα συναφή…..
Τελικά παραμένουν και θα λειτουργούν οι σχολές που και σήμερα λειτουργούν στο ΕΜΠ και η ενοποίηση θα είναι θεωρητική, υπό την έννοια της σύνδεσής των δύο χώρων “ως ένα υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο!!!!”….Πολύ αριστερίστικο μου ακούγεται όλο αυτό…εσείς τι λέτε?

 

****ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Οσοι έχουν άλλη άποψη δεν έχουν άποψη αλλά είναι απλά άσχετοι ή και ανόητοι…Το συμφέρον της Ελλάδος από μια τέτοια συνεργασία θα είναι τεράστιο. Κατά αρχάς πρόκειται για διανομή πλούτου σε πληθυσμό κατά το 1/7 μικρότερου αυτού της Τουρκίας που σημαίνει ότι θα προσφέρει μεγάλη δυναμική…

Επιπλέον η συνεκμετάλλευση με Αμερικανικές και Γαλλικές και Βρετανικές εταιρείες που διαγράφηκε από την πρώτη συμφωνία είναι πολύ χειρότερη αναλογικά σε προσόδους από ότι θα προσέφερε η συνεκμετάλλευσή με τους Τούρκους σε αμοιβαία βάση και τεχνολογικό επιμερισμό.

Ήδη το εξαιρετικό παράδειγμα της Ελληνικής Energean στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ισραηλινά συμφέροντα αποτελεί δείγμα των Ελληνικών δυνατοτήτων. Αν αυτές οι δυνατότητες συνδυαστούν με τις Τουρκικές δεν θα έχουμε κανένα λόγο να εμπλέξουμε τους ξένους καρχαρίες στα δικά μας λημέρια ενώ η αποσόβηση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία θα είναι δεδομένη.

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Μόνιμος προμηθευτής

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι μία σύμβαση για ελικόπτερα που είχε υπογραφεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ελικόπτερα γίνεται φύλλο και φτερό από τη νέα πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, επικρατεί προβληματισμός για το πώς η συγκεκριμένη εταιρεία μονοπωλεί για δεκαετίες τις συμβάσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αλλαγές στις τράπεζες

Αλλάζει η διοίκηση σε μία από τις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος που πρόκειται να τοποθετηθεί το φθινόπωρο είναι πρόσωπο με εμπειρία σε τραπεζικό όμιλο του εξωτερικού.

Ψάχνουν για διοικητή

Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες που καταβάλει ο Κωστής Χατζηδάκης δεν κατάφερε μέχρι τώρα να βρει ένα κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε ο Νίκος Καραμούζης από κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια, αρνήθηκε να αναλάβει το βάρος της εξυγίανσης της επιχείρησης γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της μαύρης τρύπας που έχει δημιουργηθεί, η διαχείριση της οποίας οδηγεί σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Αλλαγή και όχι αναστολή

Δεν πρόκειται να γίνει αναστολή στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα. Αντιθέτως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στη Βουλή τη νομοθέτηση των αλλαγών σε μία σειρά από άρθρα τα οποία ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας θεωρεί προβληματικά. Αλλαγές θα γίνουν στα άρθρα που αφορούν στη δωροδοκία, στις αποφυλακίσεις τρομοκρατών και όσων βαρύνονται με εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαγωνισμός εξπρές

Οπως έγκαιρα σας είχα ενημερώσει, η κυβέρνηση προχωράει με ταχύτατες διαδικασίες στη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ρεύματος. Με τα ποσά τα οποία θα εισπράξει από τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, θα επιχειρήσει να εξυγιάνει τη ΔΕΗ για να μπορέσει να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή.

** Σε επιφυλακή βρίσκεται ο στρατός των ΗΠΑ στην περιοχή του Στενού του Ορμούζ από την Παρασκευή 19 Ιουλίου, μετά την είδηση πως οι Φρουροί της επανάστασης, οι ένοπλες δηλαδή δυνάμεις του Ιράν, αιχμαλώτισαν ένα βρετανικό τάνκερ. Αεροπλάνα επιτηρούν την περιοχή, ενώ ετοιμάζεται και στρατός  να αποβιβαστεί στη Σαουδική Αραβία. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι…

Σύντομα

** Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Κοσόβου ο Ράμους Χαραντινάι για να παραστεί στο Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σέρβων (ως αρχηγός του UCK). Το Βελιγράδι όμως είναι καχύποπτο. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε ως “πολιτικό τρικ” την παραίτηση Χαραντινάι. «Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα μεταβεί στη Χάγη και 48 ώρες αργότερα θα αφεθεί ελεύθερος και θα επιστρέψει στο Κόσοβο ως ήρωας, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό δημοτικότητάς του».

** Χρηματική βοήθεια από τον Ερντογάν ζητά και πάλι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Μαρμαρίδα (κοντά στην Κωνσταντινούπολη), όπου είδε τον Ερντογάν παρουσία και του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Πολλά ΜΜΕ στην Αλβανία γράφουν ειρωνικά για επίσκεψη στο «αφεντικούλη» του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη ήταν «ιδιωτική». Ο Ράμα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πολιτική κρίση ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

** Νέες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας υπέστησαν οι τουρκικές τράπεζες, από τη φορά από τη Fitch Ratings, στον απόηχο ανάλογης κίνησης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για το αξιόχρεο της χώρας. Υποβαθμίστηκαν οι 12 τράπεζες ξένης ιδιοκτησίας. Παράλληλα, υποβαθμίστηκαν οι κρατικές τράπεζες Turkiye Ihracat Kredi Bankasi και Turkiye Kalkinma Bankasi.