15.3 C
Athens,Greece
Δευτέρα, Δεκέμβριος 9, 2019

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (22 Μαίου)

TOY HΛΙΑ ΜΑΚΡΗ στην ΚΑΘΗ


Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που αναλύει το θεωρητικό υπόβαθρο των γεγονότων της εθνοκάθαρσης στην οθωμανική Τουρκία, που επιχειρήθηκε -και πέτυχε- στην περίοδο 1911 – 1923. Πως σχεδιάστηκε και από ποιους η ποντιακή γενοκτονία. Τι στάση κράτησαν οι μεγάλες δυνάμεις στους πρώτους εκτοπισμούς των Ελλήνων και οι λόγοι που οδήγησαν στην τουρκογερμανική συμμαχία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

MIXANITOUXRONOU.GR|ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ  Πως σχεδιάστηκε και από ποιους η ποντιακή γενοκτονία. Τι στάση κράτησαν οι μεγάλες δυνάμεις στους πρώτους εκτοπισμούς των Ελλήνων Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το αφιέρωμα του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη με τίτλο: “Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος -κράτος (1908-1923).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – 120 δόσεις: Μέσα τις πρώτες ώρες από το άνοιγμα της εφαρμογής 20.000 οφειλέτες μπήκαν διερευνητικά σ’ αυτήν, ενώ 3.000 υπέβαλαν ήδη αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι ότι δεν μπορούν.Οι προοπτικές ανάπτυξης περνάνε μέσα από αίμα. Και θα περνάνε για πολύ καιρό ακόμη.
Ακολουθούν οι όποιες ρυθμίσεις μέχρι περικοπές δανείων από τράπεζες, με την Εθνική ν’ανοίγει εκ νέου τον χορό.

 

Θα ακολουθήσουν αναγκαστικά και οι άλλες σε μια προσπάθεια “τελευταίων προσφορών”, για να αντλήσουν ότι μετρητό μπορούν. Τόσα ακίνητα μόνο βάρος θα είναι στις τράπεζες και τα funds τα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ο νόμος για την πρώτη κατοικία ωφελώντας κυρίως τις τράπεζες, θα εξυπηρετήσει λίγους δανειολήπτες και πραγματικά αδύναμους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ενταχθούν σε νέες ρυθμίσεις. Πολλοί ως τελική λύση δυστυχώς θα χάσουν τα σπίτια τους. Αυτό καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ – ΔΝΤ: “Παραδέχεται «πειράματα» και λάθη στα προγράμματά του για την Ελλάδα.Καλά…last year. Δεν είναι η πρώτη φορά & δεν ήταν ούτε λάθη, ούτε πειράματα. Σκόπιμα έγιναν. Ο λογαριασμός δεν έβγαινε αλλιώς, καθότι ο μύθος ότι οι προηγμένες οικονομίες δεν χρεοκοπούν, όφειλε να κρατηθεί ζωντανός. Και κάπως έτσι, άλλαξε το καταστατικό του βαφτίζοντας το χρέος βιώσιμο με στόχους εν γνώσει του αδύνατον να επιτευχθούν. Οχι για εμάς, αλλά για άλλους κι ας φαινόμασταν εμείς. Δεν έφταιγαν οι πολλαπλασιαστές. Το σκηνικό ήταν επείγον & έπρεπε να στηθεί.

Επρεπε να σωθεί ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας o οποίος ήταν υπεύθυνος για τη κρίση. Επρεπε να σωθούν τα τιγκαρισμένα σε subprimes ευρωπαικά υποκεφαλαιοποιημένα τραπεζικά σαπάκια που ξεπερνούσαν ΑΕΠ κρατών. Οι αγορές ήταν ήδη σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Οχι για εμάς, αλλά για το τι θα προέκυπτε ελεω ημών.
Κι έτσι στήθηκε μια παγκόσμια οπερέτα, ένα κακό ριμέικ μιας αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας…Που μας χρεοκόπησαν, αλλά δεν μας άφησαν να χρεοκοπήσουμε,,,,μόνο τον λαό.

Who cares after all: Η Ελλάδα ήταν η ιδανική Ιφιγένεια, με μικρό για τα δικά τους δεδομένα διάσπαρτο χρέος αλλά τεράστιο για την ίδια & δίδυμα τεράστια ελλείμματα. Με ασήμαντη κρατικοδίαιτη οικονομία. Δεν ήταν το ποντίκι Πορτογαλία με το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της φορτωμένο στη too big to fail Ισπανία, ούτε το αγαπημένο ποντίκι των αμερικάνικων πολυεθνικών Ιρλανδία. Αυτές έπρεπε να γίνουν καλά γρήγορα…εμείς όσο πάει. Οτι έπρεπε η Ελλαδίτσα για να φύγει η ματιά από τους ελέφαντες στο δωμάτιο & να επικεντρωθεί στο ποντίκι. 

Με την ευγενή πρόθυμη συνεργασία των δικών μας πολιτικών, διότι χωρίς δανεικά & λόγω τεράστιου ελλείμματος προυπολογισμού, δεν θα πληρώνονταν ούτε μισθοί ούτε συντάξεις, οπότε θα τους έπαιρναν το σκάλπ….αλλά τώρα προτίθενται να μας ξανασώσουν….να ξέρετε… Ολα μιλημένα, όλα συνεννοημένα κι ένα ΔΝΤ που έπαθε όψιμη διπλή κρίση “ειλικρίνειας”….whatever…

ΜΗΝΥΜΝΑ – Αδωνις: «Όσοι είδαν τη Eurovision πήραν και την πρώτη μεγάλη κρυάδα. Από εκεί που τόσα χρόνια βλέπαμε τη FYROM, τώρα εμείς οι Μακεδόνες, βλέπαμε τη North Macedonia. Και μάλιστα μας έδωσαν 0 βαθμούς». Ας του πει κάποιος, ότι θα είχαμε την απέραντη “ζεστασιά” ν’ακούμε τον καθένα που της έδινε βαθμό να την αποκαλεί νέτα σκέτα Macedonia και τα ελληνικής έμπνευσης αυτοκολλητάκια ως Fyrom στις τηλεοράσεις μας, θα είχαν πάλι την τιμητική του σανού στα πρόβατα.

KOINOΠΟΙΗΣΗ: Φαντάζεσαι στη θέση σου, Σεραφείμ, τη Βλάχου ή τη Ρεζάν; Σε καταλαβαίνω, καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά μη γράφεις “δημοσιογράφος” στην κάρτα. Γράψε “εντολοδόχος”.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: 

***Διαλύουν την Ελλάδα οι θαυμαστές του Κουφοντινα. Ο @atsipras τους εξέθρεψε κ τους ανέχεται. Με την @neademokratia επαναφέρονται οι φυλακές τυπου Γ και ο Κουφοντίνας θα εκτίσει χωρίς άδεια το υπόλοιπο της ποινής του. Οι δε θαυμαστές του θα λογοδοτήσουν για τα αδικήματα που διαπράττουν.

***Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές, και δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία.

***Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τους Συριζαίους Λάμπρου: Κακώς δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα – “Κινητοποιήσεις” οι βανδαλισμοί των αναρχικών

Το βράδυ στο σπίτι θα έχει γκρίνια: «καλά ρε κωλόπαιδο. Στην Βουλή 5 ημέρες πριν τις εκλογές; Δεν είπαμε μόνο στα εκλογικά των άλλων;»

***Ο Τσίπρας έχει μαζέψει ΑΝΕΛ, Καραμανλικους, πρώην Πασοκους υπουργούς και κάθε επαγγελματία γυρολόγο αλλά κατά τ’άλλα μας λέει ακόμα μια φορά σε ένα σποτ ότι είναι απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα. Το δούλεμα πάει σύννεφο.
 
***Αφού έχουν κοινούς στόχους, γιατί δεν ενώνονται να δημιουργήσουν τον Χρυσό Ρουβίκωνα;
 
***Έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι από τότε που ασκήθηκε η αναίρεση της Ξένης Δημητρίου δεν παίρνουμε updates για το πώς πάει η δίαιτα του Κουφοντίνα;
 
***Σε κάθε πρόταση που γίνεται στη Βουλή, για οποιοδήποτε θέμα, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μόνο μία απάντηση: “Πώς θα κερδίσω εγώ ψήφους απ΄αυτό;”. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Βάζουν πρώτα το κόμμα και μετά την κοινωνία.
 
***Με ρωτάει ο άλλος γιατί κάνω like και retweet σε δηλώσεις πολιτευτών άλλων κομμάτων. Άντε τώρα να του εξηγείς ότι το να ψηφίζεις κάτι δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να νιώθεις εκτίμηση και σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς Εγώ το μεταφράζω σαν πολιτικό πολιτισμό.

***Ο Κώστας Μπακογιάννης, στην ΕΡΤ, ξεκίνησε να μιλάει για τον βανδαλισμό στο εκλογικό του περίπτερο, από άτομα που συμμετείχαν σε πορεία για τον Κουφοντίνα. Και τους… έστειλε μήνυμα, όταν μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής: ««Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, δεν έχει να κάνει με το αν εμένα προσωπικά με εξοργίζει το θράσος του να γράφει κανείς το όνομα του δολοφόνου του πατέρα μου πάνω στο δικό μας περίπτερο.

 • Εδώ έχουμε να κάνουμε με συμπτώματα μιας ευρύτερης παθογένειας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πάνε και βανδαλίζουν τη Βουλή.
 • Και όπως σωστά ειπώθηκε νωρίτερα ξεφτιλίζουν όχι το κράτος μόνο αλλά όλη την πολιτεία και τη Δημοκρατία.
 • Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κρατούν τα Εξάρχεια σε ομηρία, που στην ΑΣΟΕΕ προστατεύουν το παρεμπόριο, οι ίδιοι -γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία- που συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα, με διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων και όπλων…
 • Να είμαι ξεκάθαρος, να κάνουν τον σταυρό τους αν πιστεύουν στον Θεό να μην βγω δήμαρχος».

***Νέοι, όμορφοι, επιτυχημένοι, πλούσιοι, διάσημοι. Ο μισός πλανήτης έτρεχε πίσω τους. Πρώτα το έμφραγμα του Ίκερ που μας συγκίνησε όλους, τώρα η ανακοίνωση της Σάρα ότι διαγνώστηκε με καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Μπρος στα θέματα υγείας στέκεις αμήχανος και σωπαίνεις. Suerte.

Ποιος «καραμανλικός» έχει πλέον μείνει στη ΝΔ;

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλήςνα έχει παραμείνει στη ΝΔ και, μάλιστα, να δηλώνει -μέσω διαρροών και κύκλων- ότι στηρίζει το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο στην περίφημη «καραμανλική» πτέρυγα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χθες, λοιπόν, πολλοί «γαλάζιοι» διερωτώντο ποιοι… «καραμανλικοί» έχουν απομείνει στη ΝΔ, καθώς ο ένας μετά τον άλλο δείχνουν την ..

O Kυριάκος ανακάλυψε τι μπορεί να δει στο κινητό…

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια life style συνέντευξη στην Σταματίνα Τσιμτσιλή (γιατί γελάτε κύριοι;) Στο τέλος αυτής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό μια απίστευτη ανακάλυψη που βίωσε μόλις χθες.
«Ανακάλυψα ότι μπορώ να δω από το κινητό μου Netflix»,..

Λευτέρη, σε πήρανε χαμπάρι
 • Ο κ. Κρέτσος οφείλει να απαντά επί της ουσίας σε όσα αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ». Κι όχι να υπεκφεύγει και να εκνευρίζεται
 • Κανέλλης Βασίλης
Λευτέρη, σε πήρανε χαμπάρι | tovima.gr

Λευτέρη, Λευτέρη, Λευτέρη σ’ έχω σταμπάρει στο παλιό μου το δεφτέρι Λευτέρη, Λευτέρη, Λευτέρη μην κοροϊδεύεις, κι έχω γίνει πια ξεφτέρι Βάλε μυαλό, για κάνε μου τη χάρη Βάλε μυαλό, χρυσό μου παλικάρι Σταμάτα πια, μην κάνεις το λιοντάρι Σταμάτα πια, σε πήραμε χαμπάρι Στην αμμουδιά μου κλέψανε τη βάρκα και δεν θα βγω να πάμε απόψε τσάρκα…»

Μου το θύμισε η «περιπέτεια» του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου, στα… ορμητικά νερά του Σαρωνικού όπου βολόδερνε με μια βάρκα πριν από μερικές ημέρες.

Όχι ακριβώς βάρκα, λίγο μεγαλύτερη και ακριβότερη, αλλά τέλος πάντων, όταν σε πλανεύει η ντόλτσε βίτα οφείλεις να κάνεις πέτρα την καρδιά, να κρύβεις τα αριστερά σου συναισθήματα και να δέχεσαι κι αυτήν την… ταλαιπωρία.

Ένα διήμερο στα νησιά του Σαρωνικού, την ίδια ώρα που τα στελέχη των μεγάλων κινηματογραφικών εταιρειών έπαιρναν το πλοίο της γραμμής, όπως αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ» της Δευτέρας.

Καθόλου ευγενικό για έναν κύριο σαν τον Λευτέρη Κρέτσο για τον οποίο λένε τα… καλύτερα λόγια και στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Εχθρό δεν έχει κανέναν και είναι απορίας άξιον πώς αυτός ο ευγενής άνθρωπος μαθαίνουμε ότι τις τελευταίες ώρες έχει… παρεκτραπεί.

Εχει χάσει την ψυχραιμία του και βρίζει. Όμως, ακόμη περισσότερο βρίζουν οι ακόλουθοί του, προφανώς για να δείξουν ότι πρέπει το αφεντικό να το υπηρετούν με σθένος απέναντι στις επιθέσεις των εχθρών.

Μωραίνει κύριος θα λέγαμε. Είναι δείγμα ανθρώπων που «πνίγονται» σε μια κουταλιά νερό όταν πρόκειται να κάνουν κάτι σοβαρό για τη χώρα, αλλά που έχουν περισσό θράσος όταν πρόκειται να επιτεθούν σε όσους δεν είναι υποτακτικοί τους. Ο Λευτέρης Κρέτσος και ορισμένοι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο γέροι κι από τους «Νέστορες» του κόμματος. Γέροι σε ιδέες, σε τακτικές, σε συμπεριφορές. Και κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στην Αριστερά.

Περαστικοί από τον πολιτικό βίο της χώρας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με μοναδικά παράσημα κάποιες «εκθέσεις» του πεταμού με τις οποίες αναδεικνύουν την επιστημοσύνη τους. Εκθέσεις που μόνο στο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Υπάρχει κάτι πολύ σοφό για όσους πολιτικούς είναι προκλητικοί: «Εμείς θα είμαστε πάντα δημοσιογράφοι, εσείς κάποια στιγμή δεν θα είστε τίποτε». Και τότε θα λογαριαστούμε.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ 

Σας έχω νέα της τελευταίας στιγμής από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στο Μαξίμου μαθαίνω βρίσκονται ακόμα στις προβλέψεις των Βερναρδάκη, Φλαμπουράρη, Τζανακόπουλου και Πουλάκη, ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη των τεσσάρων μονάδων. Τα τελευταία προγνωστικά βεβαίως έλεγαν (μετά τις υποσχέσεις ότι θα δοθεί και δώρο Χριστουγέννων) ότι η εκλογική μάχη της Κυριακής για τις ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι. Ηδη, λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) κάλυψε τη διαφορά με τη ΝΔ και ότι η «κατάσταση παλεύεται». Στη ΝΔ όμως λένε διαφορετικά πράγματα…

Για παράδειγμα, ηγετικά στελέχη ανεβάζουν πολύ τον πήχη λέγοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορά «8+». Και ότι το βράδυ των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την παραίτηση Τσίπρα. Πρωτοκλασάτα στελέχη ανεβάζουν τη διαφορά στο 9+, αν και δεν δίνουν την άδεια να αναφερθεί το όνομά τους. Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται κυρίως στις δημοσκοπήσεις και στις κυλιόμενες μετρήσεις που κάνουν τα κόμματα. Προς το παρόν όμως όλη η μάχη δίνεται σε επίπεδο εξέδρας…

Ηδη άρχισε η κινητοποίηση για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Μου λένε ότι ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν αναλάβει τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Σγαρδέλης. Στο Περιστέρι, στην προεκλογική ομιλία το γενικό πρόσταγμα έχει, έμαθα, ανατεθεί στον Μάκη Βορίδη. Το παν είναι η ψυχολογία, και σε αυτήν ποντάρει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας.

Δώσ’ μου κι εμένα, μπάρμπα

Τα δίνει όλα ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ακόμα και δώρο Χριστουγέννων έταξε, μετά την κουτσουρεμένη 13η σύνταξη (ή εκλογικό επίδομα, όπως την ονομάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και οι συνταξιούχοι). Το πλέον περίεργο με τον κ. Τσίπρα είναι ότι ενώ δίνει, τάζει και σκορπάει λεφτά, την ίδια ώρα υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις… μεταρρυθμίσεις. Μια υπόσχεση που έδωσε στους «Financial Times», την οποία μάλλον θα την έδωσε προτού ανοίξει το κυβερνητικό πουγκί με τις παροχές και προτού λάβει τις προειδοποιήσεις από τους θεσμούς για τον κίνδυνο εκτροπής της οικονομίας από την παροχολογία.

Το επίσης περίεργο με τον κ. Τσίπρα είναι ότι επιμένει πως η οικονομία είναι το… ατού του. Και αναλύει αυτό το ατού στο θέμα των επενδύσεων. Αφού συγκρίνει τον προσδοκώμενο για εφέτος ρυθμό ανάπτυξης «με την επιβράδυνση των υπολοίπων χωρών της ΕΕ», λέει ότι ποντάρει στην εφετινή τουριστική σεζόν και κάνει λόγο για «ρεκόρ επενδύσεων» επί των ημερών του.

Στους «Financial Times» ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, διότι πιστεύει πως η εξάντληση της τετραετίας θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεκλογής του καθώς «οι πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τα αποτελέσματα της πολιτικής μου. Υπάρχει ένα ρητό που λέει αν ο στρατιώτης πάει στη μάχη για να χάσει, τότε καλύτερα να μην πάει καν… Δεν σκέφτομαι ότι θα χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς θα τις κερδίσω» είπε στον ανταποκριτή των «FT», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια και πως σε ηλικία 40 ετών έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

To «Game of Thrones», ο Τσίπρας και η ΚΝΕ: Σαν τη λαίλαπα από τον δράκο της Ντενέρις στο «Game of Thrones» παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα η ΚΝΕ στο νέο της σποτ για τις ευρωεκλογές. Το σενάριο του διάρκειας 55 δευτερολέπτων βίντεο βασίζεται στο δίπολο «ΣΥΡΙΖΑ – Τι νομίζεις ότι ψηφίζεις» και «ΣΥΡΙΖΑ – Τι πραγματικά ψηφίζεις».

 • Το βίντεο ξεκινά με τον Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού στα κυβερνητικά έδρανα να λέει «δεν σας κάνουμε τη χάρη να ψηφιστούν Μνημόνια από αυτή τη Βουλή» και στη συνέχεια να ψηφίζει «ναι» στην ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο.
 • Το σποτ της ΚΝΕ συνεχίζει με τον Αλέξη Τσίπρα να καταφέρεται εναντίον του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να μιλάει για τις νατοϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
 • Τρίτο «χτύπημα» της Νεολαίας του Κομμουνιστικό Κόμματος οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη βία κατά διαδηλωτών, που συνοδεύεται με τα ΜΑΤ να επιτίθενται κατά πολιτών.
 • Το σποτ κλείνει με δύο αναφορές στο «Game of Thrones». Η πρώτη με την Ντενέρις να την αποθεώνουν πριν τελικά ο δράκος της να φέρει την καταστροφή και η δεύτερη με την Αρια να μαχαιρώνει τον Night King.

Τι συμβαίνει όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάει (κυριακάτικα) Λυρική; Πρώτα απ’ όλα υπάρχει υποδοχή. Τον υποδέχεται ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Νίκος Μανωλόπουλος. Εν συνεχεία ένας υπουργός Οικονομικών (που είναι αρμόδιος και για το Ιδρυμα Νιάρχος) δεν πάει ποτέ μόνος στη Λυρική για να παρακολουθήσει «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ».

 • Πάει με συνεργάτες του (τέσσερις συνολικά) καθώς και με μία σύμβουλό του στο πολιτικό του γραφείο, τη Σοφία Δημητρακοπούλου.
 • Και ακόμα ζητεί (και η εντολή του γίνεται αποδεκτή) να μη… φωτογραφηθεί, πιάνει κουβέντα (ως αριστερός) με τις ταξιθέτριες για να μάθει τα προβλήματα τους.
 • Παρακολουθεί την παράσταση από το πρώτο θεωρείο της Λυρικής και τέλος κάνει και μια βόλτα στο lounge της Λυρικής για ένα ποτό.
 • Οχι, μη νομίσετε τίποτα ουίσκι ή βότκες, αλλά ένα ποτηράκι κρασί (το οποίο και απόλαυσε).
***
 • Τα «καθαρά» πλην ρυπαρά χέρια των ακροδεξιών
«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη»; Πιθανόν. Ακόμα κι αν η παροιμία πλάστηκε προς παραμυθία των χρηστών ανθρώπων, που απογοητεύονται βλέποντας να προκόβουν οι πονηροί, έχει την αλήθεια της, όπως κι αν εννοήσουμε τον Θεό, όποιο όνομα κι αν του αποδώσουμε. Για παράδειγμα, το όνομα της Ιστορίας, η οποία έχει άριστες σχέσεις με τον αποκαλυπτικό σαρκασμό και την ανελέητη ειρωνεία, που ξεμπροστιάζει τους υποκριτές. Το είδαμε αυτό και με το «Ιμπιζα γκέιτ», το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον μισαλλόδοξο αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτη του συγκυβερνώντος ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων.

Υπερπατριώτης τυγχάνει, βεβαίως, ο αναξιότιμος κ. Στράχε. Πολέμιος των «εθνομηδενιστών» και σεσημασμένος εχθρόξενος. Κυρίως δε «ανιδιοτελής», όπως δηλώνουν όλοι του σιναφιού του, από τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι στον Ολλανδό Γκέερτ Βίλντερς και από τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν στον Νίκο Μιχαλολιάκο. Μολαταύτα βιντεοσκοπήθηκε εκνόμως συναλλασσόμενος στην Ιμπιζα, τον Ιούλιο του 2017.

Απαθανατίστηκε να παρανομεί, τάζοντας σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επενδύτρια, ανιψιά ολιγάρχη, χαριστικές συμβάσεις με το αυστριακό δημόσιο, υπό μία προϋπόθεση: ο Ρώσος μεγιστάνας να βοηθήσει το Κόμμα των Ελευθέρων με κάθε τρόπο, κατά προτίμηση αφανή και παράτυπο. Ενα από τα δώρα που απαιτούσε ο αντικαγκελάριος ήταν να εξαγοραστεί υπέρ του μια ταμπλόιντ εφημερίδα, γιατί το όνειρό του ήταν να γίνει Ορμπαν Νο 2, με ιδιωτικό μιντιακό στρατό. Το είδωλό του, ο Βίκτορ Ορμπαν, έχει φροντίσει να υποτάξει μεγάλο τμήμα του ουγγρικού Τύπου, επιβάλλοντας καθεστώς Ερντογάν στην καρδιά της Ευρώπης.

Ελάχιστα πριν από τις ευρωεκλογές, το σκάνδαλο της Αυστρίας επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι σωβινισμός και πατριδοκαπηλία είναι έννοιες ταυτόσημες. Και πιστοποίησε ότι η υπέρ του «καθαρού έθνους» φλυαρία, για οποιοδήποτε έθνος κι αν πρόκειται, συνοδεύεται νομοτελειακά από ρυπαρές πράξεις.

Η φιέστα που οργάνωσε στο Μιλάνο η Διεθνής της Ακροδεξιάς, με σκηνοθέτη τον Σαλβίνι και αφανή σεναριογράφο τον «πνευματικό» του, τον Αμερικανό ακροδεξιό Στιβ Μπάνον, ήταν τελικά ένα μπαλονάκι που το τρύπησε το «Ιμπιζα γκέιτ». Και το αποτέλειωσαν τα λευκά «στρατευμένα σεντόνια» που κρέμασαν στα μπαλκόνια τους οι Μιλανέζοι πολίτες, για να θυμίσουν στον ηγέτη της Λέγκας, με τα συνθήματα που είχαν γράψει πάνω τους, το οικονομικό σκάνδαλο του δικού του κόμματος. Του θύμισαν, δηλαδή, ότι Ακροδεξιά και διαφθορά είναι παντού ζευγάρι αχώριστο. Έντυπη ΚΑΘ (Παν. Μπουκ.)

*********

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ@ΚΑΘΗ

petroulakis21052019

** Περίεργα κόλπα θα κάνει ο καιρός τις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η χώρα θα σκεπαστεί από την αφρικανική σκόνη μαζί με νεφώσεις που θα καλύψουν σταδιακά το σύνολο της χώρας. Ο συνδυασμός με τις υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει μια κατάσταση που θα θυμίζει την έρημο Σαχάρα. Σκονισμένοι θα φτάσουμε στην κάλπη λοιπόν…

** Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε έρευνες στα χωρικά ελληνικά ύδατα εξέφρασε ο πρωθυπουργός (Ράδιο 247). «Ας μην κινδυνολογούμε πάντως, πιστεύω πως ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας καταγγέλλοντας συγχρόνως την στάση της Τουρκίας στην Κύπρο: «Η Τουρκία επιχειρεί έρευνες στην ΑΟΖ μιας χώρας που ανήκει στην ΕΕ. Θεωρώ πως ακολουθεί μια τυχοδιωκτική στάση και για άλλη μια φορά την καλώ να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αφήσει αυτή τη συμπεριφορά που δεν οδηγεί πουθενά. Όλες οι χώρες άλλωστε έχουν κάτσει στο τραπέζι και δεν λειτουργούν αυτοβούλως».

** Α. Τσίπρας για την στάση του ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ έχει τη δική του διακριτή θέση στο πολιτικό σύστημα. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι εάν στις μέρες μας και ιδίως όταν από τη μια μεριά υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με όσες δυσκολίες αντιμετωπίζει, με όσα λάθη έχει κάνει, αλλά με φανερό τον προσανατολισμό της υπέρ των πολλών και από την άλλη υπάρχει ο ακραία νεοφιλελεύθερος κύριος Μητσοτάκης που έχει ένα πρόγραμμα υπέρ των ελίτ, καταφανέστατο πρόγραμμα υπέρ των ελίτ, αν η στάση του ΚΚΕ είναι, όπως έλεγαν παλαιότερα, «τι μπρόκολα, τι λάχανα». Δεν ισχύει τώρα αυτό. Δεν μπορεί κανένας να το πιστέψει αυτό από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ».

** Είναι λυπηρά τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ, ένα άθλημα που έδωσε αξέχαστες στιγμές και πολύ χαρά με υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες. Είναι το άθλημα που έπεισε και άλλους αθλητές στην Ελλάδα ότι μπορούν να νικήσουν και αυτοί. Δυστυχώς τα όσα σήμερα συμβαίνουν έχουν βαθιές αιτίες που χρονολογούνται πίσω στα προηγούμενα 15 χρόνια, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Σημεία αναφοράς για την προοδευτική παράταξη

Το συγκρότημα Κουρή ήταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς της προοδευτικής παράταξης. Άλλωστε ο μεγάλος ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που στα τέλη του ’88 κατηφόρισε στον Ταύρο για να εγκαινιάσει το ιστορικό Ράδιο Αθήνα που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Α. Κουρής για να στηρίξει τη Δημοκρατική Παράταξη που βαλλόταν τότε από όλα τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης. Αμέσως μετά το Ράδιο Αθήνα, ο Γ. Α. Κουρής έστησε το Κανάλι 29, προκαλώντας τη μεγάλη ανατροπή, αφού κατάφερε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και να γλιτώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου από την φυλακή.

Από τον Ανδρέα στον Αλέξη

Η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Ταύρο, δεν αποτελεί έκπληξη. Με δεδομένη τη στήριξη που παρέχει το KONTRA στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτονόητη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα υπερσύγχρονα στούντιο του καναλιού και η συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο KONTRA εμπεριέχει και ισχυρούς συμβολισμούς. Αναγνωρίζει τους αγώνες που δίνει το KONTRA για την προοδευτική παράταξη σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει ένα λυσσαλέο πόλεμο κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ανεξάρτητη από συμφέροντα

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι το KONTRA φιλοξένησε στις εκπομπές του κορυφαία στελέχη απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Γιατί κάθε κανάλι μπορεί να έχει το δικό του ιδεολογικό στίγμα αλλά οφείλει να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία του και να προστατεύει την πολυφωνία.

Σε αντίθεση με διάφορα κανάλια τα οποία έχουν μεταβληθεί αποκλειστικά σε μέσα προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας, το KONTRA σέβεται όλες τις απόψεις γιατί είναι από τη φύση του ένα δημοκρατικό μέσο ενημέρωσης που δεν χειραγωγείται από κόμματα και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θερμή χειραψία

Στον Ταύρο ο Πρωθυπουργός έφτασε στις 1.30’ μετά το μεσημέρι. Στην είσοδο του συγκροτήματος τον υποδέχτηκε ο Ανδρέας Γ. Κουρής, με τον οποίο είχε θερμή χειραψία. Αφού μίλησαν για αρκετή ώρα, κατευθύνθηκε στο στούντιο όπου έδωσε μια συνέντευξη – φωτιά στον Αιμίλιο Λιάτσο. Αν με ρωτήσετε ποια είναι η είδηση που έβγαλε η συνέντευξη, θα σας απαντήσω ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποφυγή συγκεκριμένης απάντησης στο κρίσιμο ερώτημα του Αιμίλιου Λιάτσου αν θα πάει σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο σε περίπτωση κατά την οποία η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι μικρή.

Βλέπει εξελίξεις στη ΝΔ

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια τέτοιο ενδεχόμενο δεν βλέπω, γιατί σε περίπτωση κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα την Κυριακή, είναι σίγουρο ότι θα προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές εκμεταλλευόμενος την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Print Friendly, PDF & Email