Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (17/4)

Σκίτσο@ΚΑΘΗ – ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Τι φταίει η Μαρία Αντουανέτα;

  • Η αυτοπεποίθηση του πρώτου από αριστερά, που βαδίζει καμαρωτός, τα πάχη μου τα κάλλη μου;
  • Μήπως η τσαχπινιά του δεύτερου με την πορτοκαλί πάνα, αυτού που σπάει το δεξί ποδαράκι όλο χάρη;
  • Ο,τι και αν είναι, η σημερινή φωτογραφία μού φτιάχνει τη διάθεση.
  • Αφού η ζωή μπορεί να έχει ενδιαφέρον γι’ αυτούς τους κακομοίρηδες, επιτρέπεται εμείς να το βάζουμε κάτω;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Ο παραλληλισμός που επιχειρείται ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό κ. Παπακώστα και τη Μαρία Αντουανέτα είναι βέβαια βολικός για όσους τον χρησιμοποιούν στον λόγο τους, αλλά είναι εσφαλμένος και αδικεί αμφότερες τις πλευρές. Κατά πρώτον, επειδή η Μαρία Αντουανέτα της Ιστορίας δεν ήταν όσο Μαρία Αντουανέτα τη θέλει ο μύθος που επικράτησε – ποτέ δεν είπε την περιβόητη φράση για το μπριός. Υστερα, επειδή η κ. Παπακώστα είναι πολύ πιο Παπακώστα από όσο δείχνει και ακούγεται. «Τα Εξάρχεια είναι για εμένα μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι ένα κέντρο τέχνης και πολιτισμού, την οποία η δική μου πολιτική οπτική τη βλέπει ως Μονμάρτρη της πρωτεύουσας, όχι ως πολύπαθη περιοχή». Ποιος άλλος θα μπορούσε ποτέ να το έχει πει με τέτοια γλαφυρότητα; Πάντως, όχι η κακομοίρα Μαρία Αντουανέτα, τα τελευταία λόγια της οποίας ήταν για να ζητήσει συγγνώμη από κάποιον που τον πάτησε κατά λάθος, καθώς την ανέβαζαν στο ικρίωμα.

Η Κατερίνα Παπακώστα ζει στον δικό της κόσμο – είναι γνωστό αυτό εδώ και καιρό. Το βλέπουμε στο μάτι της, που ώρες-ώρες στριφογυρίζει, το ακούμε και στην περίεργη γλώσσα με την οποία επικοινωνεί με τους γύρω της, γλώσσα την οποία χαρακτηρίζουν η επισημότητα και ο στόμφος, λες και η κ. Παπακώστα διεξάγει μια συνομιλία με την Ιστορία. Αλλά γιατί τέτοιος αποτροπιασμός με τη δήλωσή της δεν καταλαβαίνω. Φυσικά είναι απολύτως ηλίθιο να παρομοιάζεις τα Εξάρχεια με τη Μονμάρτρη. Τόσο μάλιστα, ώστε επικοινωνιακά να πετυχαίνεις το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Υπηρεσία στον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ. προσέφερε, άθελά της, η κ. Παπακώστα. Μην της επιτίθεστε.

Επειτα, αν ξεχάσουμε το βλακώδες της παρομοίωσης και προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το γενικότερο νόημα των λεγομένων της, θα βρούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομολογία πολιτικού αμοραλισμού, την οποία παραβλέπουμε επειδή μας εντυπωσιάζει η ιδέα των Εξαρχείων ως Μονμάρτρης της Αθήνας. Αν προσέξατε, η κ. Παπακώστα δεν λέει ακριβώς ότι η ίδια βλέπει τα Εξάρχεια ως Μονμάρτρη· λέει ότι η πολιτική της οπτική, όπως το θέτει, τα βλέπει ως Μονμάρτρη. Με άλλα λόγια, η πολιτική οπτική που η κ. Παπακώστα υιοθέτησε από το καλοκαίρι, αφότου και μετέχει ως αναπληρώτρια υπουργός στην κυβέρνηση. Μας λέει, πολύ απλά, πώς βλέπει τα Εξάρχεια μέσα από τα γυαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Παπακώστα παραδέχεται την πολιτική σκοπιμότητα στην οποία βασίστηκε μια ηλιθιότητα την οποία εκστόμισε. Προσωπικώς, πιστεύω ότι με την ακούσια ειλικρίνειά της, η κ. Παπακώστα προσφέρει μια υπηρεσία στη δημοκρατία.

Μπράβο στην κ. Παπακώστα, λοιπόν. Αλλοι πρέπει πρώτα να δαπανήσουν χιλιάδες ευρώ για ιατρικές αμοιβές και εκατοντάδες ώρες για ψυχανάλυση, προκειμένου να φθάσουν στο σημείο να παραδεχθούν τόσο σκληρές αλήθειες για τον εαυτό τους. Η κ. Παπακώστα το πετυχαίνει αμέσως, ανέξοδα, το κυριότερο δε, ανώδυνα: ούτε που κατάλαβε τι είπε!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

capture--49

Θα γίνουμε ταινία

Πολλή φασαρία γίνεται επίσης για την επιχορήγηση της ταινίας που ετοιμάζει ο διάσημος Κώστας Γαβράς και η οποία βασίζεται στο γνωστό βιβλίο του Βαρουφάκη. Τι πειράζει, δεν μπορώ να καταλάβω, που ενισχύουν με κάτι παραπάνω από 600.000 ευρώ την παραγωγή; Πρέπει δηλαδή οι κρατικές επιχορηγήσεις να πηγαίνουν μόνον σε ταινίες «σοβαρών προθέσεων» και θεωρείται σκάνδαλο όταν επιχορηγείται μια κωμωδία;

Ζητείται κορόιδο

Ακόμη ψάχνουν υπουργό στον ΣΥΡΙΖΑ, αν καταλαβαίνω σωστά, για να δώσει το πολιτικό βάρος που ελλείπει από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Ο Π. Κουρουμπλής ήταν υπουργός και βεβαίως διαθέτει βάρος, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς το βάρος που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν ο Κουρουμπλής φωτογραφίζεται με τον Αιγιαλείας Αμβρόσιο. Το ζήτημά του ενοχλεί ιδιαιτέρως τον συνυποψήφιό του στο ίδιο ψηφοδέλτιο, τον Κ. Αρβανίτη, που ως κομμουνιστής είναι πολύ εύθικτος και πάντα συνοφρυωμένος. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι όταν ο Κ. Αρβανίτης αμφισβητεί την αριστερή γνησιότητα του Κουρουμπλή, επειδή ο τελευταίος φωτογραφίζεται με έναν παρανοϊκό ιεράρχη, η αμφισβήτηση εκτείνεται και στην άλλη επιλογή του πρωθυπουργού για το ίδιο ψηφοδέλτιο, δηλαδή εκείνης της Ελενας Κουντουρά, διότι και αυτή φωτογραφήθηκε με τον Αμβρόσιο.

Τέτοιου είδους τριβές μεταξύ συνυποψηφίων είναι ένδειξη της ελαφρότητας του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ο Τσίπρας ψάχνει εναγωνίως για υπουργό πρόθυμο να αυτοθυσιαστεί.

Για όσους πάντως ανησυχούσατε, ο ίδιος ο Κουρουμπλής παραδέχθηκε ότι «μπορεί να ήταν λάθος» εκ μέρους του η συνάντηση, διαβεβαίωσε όμως ότι: «Οι απόψεις μου για τη Δημοκρατία είναι γνωστές, δεν σημαίνει ότι αλλοιώθηκαν επειδή έγινε αυτή η συνάντηση». Πολύ ευγενικό από πλευράς του, διότι δεν φαντάζεστε πόσος κόσμος είχε ανησυχήσει μήπως μολύνθηκαν οι απόψεις του Κουρουμπλή…

«Τυμβωθηρία»

Ετσι το είπε ο Τσίπρας, εννοούσε όμως «τυμβωρυχία». Δεν εκπλήσσει κανέναν πια, νομίζω, ο Τσίπρας και όσα απίθανα μπορεί να εκστομίσει. Το εντυπωσιακό, κατά την κρίση μου, είναι ότι κατηγορεί για τυμβωρυχία τον Τύπο και την αντιπολίτευση για τους νεκρούς στο Μάτι, όταν ο ίδιος ανασύρει από τη λήθη τον Τζουμάκα…

Έντυπη KAΘH

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ

capture--50

ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ: Για την αποκατάσταση της NotreDame o Μπερνάρ Αρνό (του ομίλου LVMH) δίνει 200 εκατ. ευρώ, ο Φρανσουά Πινό (του ομίλου Kering) δίνει 100 εκατ. ευρώ και το Βατικανό προσφέρει την… τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Πάντα γαλαντόμοι οι εκπρόσωποι του Υψίστου.

MHNYMA: Κάηκε η Παναγία των Παρισίων και οι άθεοι κομμουνιστές πανηγυρίζουν. Αν καιγόταν το μαυσωλείο του Λένιν θα είχαμε ομαδικές αυτοκτονίες.

First day of excavation at the Athenian Agora,1931.

ΜΗΝΥΜΑ: Ένα έργο τέχνης, σε προκαλεί να σκεφτείς !!!

Ένα κατεστραμμένο έργο τέχνης, σε αναγκάζει να σκεφτείς ???

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Μου γράφει καλός φίλος, Ελληνοισπανός στην καταγωγή, εκτός Ελλάδας εδώ και 15 σχεδόν χρόνια:

“ΔΕΝ υπάρχει πια Γαλλία. Εχουν υποστεί πλήρη Ισλαμοποίηση. Ζω δίπλα στην Ισπανία και τους επισκέπτομαι συχνά πυκνα, ιδίως τη Νότιο Γαλλία. Μιλάμε για απίστευτη καταστροφή. Τα κέντρα των πόλεων είναι πλέον, ΜΗ επισκέψιμα. Πας στο Μπορντώ και νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Ραμπάτ…

Δεκάδες χιλιάδες αργόσχολοι Αφρικανοί, περιφέρονται στους δρόμους και σε κοιτούν με βλέμματα που σε παγώνουν. Τα μάτια τους είναι κόκκινα. Για να μπορέσεις μάλιστα να φτάσεις στο κέντρο, περνάς πρώτα από πολλά χιλιόμετρα από μισογκρεμισμένους μαχαλάδες, που ζουν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες, οι παράνομοι μετανάστες από τις πρώην αποικίες.

Επισης η φωτιά στη Νοτρ Νταμ, ΔΕΝ είναι η μόνη σε Εκκλησία τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν δεκάδες άλλα κρούσματα, που ΔΕΝ φτάνουν στις ειδήσεις, γιατί τα ΜΜΕ είναι απόλυτα ελεγχόμενα.

ΥΓ. Ξεχάστε τη Γαλλία. Ζει τις τελευταίες τις στιγμές, σαν ελεύθερη χώρα…”

Υπέρ της τρομοκρατίας;

Υπέρ της τρομοκρατίας;
Αν η κ. Καϊλή είχε εμβαθύνει στην ιστορία της παράταξης της, θα γνώριζε τη διαμορφωμένη, έμπρακτα, αντίληψη, που απέκρουε τη χρήση του τρομοκρατικού φαινομένου, ως εργαλείου ή αφορμής, για την επίταση του αυταρχισμού ή τη θέσπιση ιδιώνυμων, δήθεν αντιτρομοκρατικών νόμων, που, πέραν των άλλων, αποδείχθηκαν και πλήρως…
Το μαύρο χρήμα της Siemens
Το μαύρο χρήμα της Siemens
Οι άνθρωποι που μοίρασαν το μαύρο χρήμα της Siemens στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, δεν βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου στη δίκη της γερμανικής εταιρείας, γιατί πολύ απλά κάποια κυκλώματα έχουν φροντίσει να διαφεύγουν.

Το σκάνδαλο Novartis

Το σκάνδαλο Novartis
Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, όπως υπάρχει και το συνολικότερο σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων εδώ και δεκαετίες. Τα στοιχεία που βλέπουν σταδιακά το φώς της δημοσιότητας δείχνουν και για τους πλέον δύσπιστους πως όχι μόνο υπάρχει σκάνδαλο, αλλά υπάρχουν και στοιχεία που το αποδεικνύουν. Γι’ αυτό και…

Ούτε νόμιμο ούτε ηθικό

Τι ακριβώς συμβαίνει στην περιφέρεια Μακεδονίας; Γιατί αν αληθεύουν οι διερευνώμενες καταγγελίες που εμφανίζουν ένα στέλεχος της Περιφέρειας να αναθέτει προμήθειες σε εταιρεία του συζύγου της, τότε τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Προφανώς ο ίδιος ο Περιφερειάρχης φροντίζει για την αποκατάσταση της νομιμότητας, πριν το σκάνδαλο οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Γαργάρα για SIEMENS

Μούγκα στη στρούγκα από τα Μέσα Ενημέρωσης της διαπλοκής για την πολύκροτη δίκη για τις μίζες τηςSIEMENS. Για το έγκλημα που συντελέστηκε, δεν γνωρίζουν τίποτα στην Πειραιώς και την Χαριλάου Τρικούπη. Αυτά που ακούγονται για βαλίτσες και σακούλες που διένειμαν σε κόμματα και πολιτικούς οι Χριστοφοράκος, Καραβέλας και Γεωργίου, είναι απλά ψίθυροι κομμουνιστών που επιχειρούν να διαβάλουν έντιμα κορυφαία στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος.

Εκτόξευσαν τις μίζες

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που διαπραγματεύονταν τις συμβάσεις με τη SIEMENS κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ανέβασαν το ποσοστό στις μίζες στο 8,5% του προϋπολογισμού των έργων, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Γιατί ακόμα και στις λεγόμενες μπανανίες, οι μίζες ήταν πολύ μικρότερες από την Ελλάδα.

Παραμυθιάζουν τον κόσμο

Κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι που παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι θα λύσουν τα τοπικά προβλήματα, τυχαίνει να κατοικούν σε άλλους δήμους και κυρίως στα Βόρεια προάστια ή σε ακριβές περιοχές της Παραλιακής. Τώρα, πώς γίνεται να ζητάνε την ψήφο των δημοτών κι αυτοί να επιλέγουν την ασφάλεια των Βορείων προαστίων, δεν το γνωρίζω. Προφανώς δεν το γνωρίζουν ούτε κι αυτοί που τους ψηφίζουν.

Παρενέργειες μιας ταινίας

Ολη αυτή η διαφήμιση για την ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη έχει και πολιτικές παρενέργειες. Ενίσχυσε δημοσκοπικά την κίνηση του Βαρουφάκη με την οποία επιδιώκει να μπει στην ευρωβουλή σε βάρος των υπολοίπων μικρών κομμάτων της Αριστεράς και της Ακροαριστεράς.


Ο Μίκης Θεοδωράκης και η λατρεία του για τον Ολυμπιακό

  • Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει τους οπαδούς των ομάδων εκείνης της εποχής. «Θυμάμαι στην Κεφαλονιά, χωριστήκαμε αμέσως τα παιδιά σε Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς. Υπήρχε κάτι στην ψυχοσύνθεσή μας. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, για παράδειγμα, ήταν σπασίκλες και στο σχολείο καθόντουσαν στα πρώτα θρανία»

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η λατρεία του για τον Ολυμπιακό | tanea.gr

Την ιστορία της στιγμής που γεννήθηκε το πάθος του για τον Ολυμπιακό καθώς και άλλες που αποκαλύπτουν το δέος και την έκσταση που ένιωθε όταν έβλεπε μπάλα, αφηγείται στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε ο Γιάννης Γεωργάκης, υπό τον τίτλο «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ» (εκδόσεις Ιανός). Ο συγγραφέας εξηγεί ότι το εν λόγω εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα κοπιαστικό αφού έπρεπε να περιγράψει τι συνέδεε τον σπουδαίο αυτό Ελληνα με το ποδόσφαιρο. «Διάβασα όλα τα βιβλία του, άκουσα ξανά τη μουσική του, όχι μόνο για να εκμηδενίσω οποιαδήποτε πιθανότητα ασάφειας ή παρερμηνείας, αλλά και για να μπω όσο το δυνατόν πιο βαθιά στον κόσμο του. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πριν καθίσω να γράψω. Από τη στιγμή που αποφάσισα ότι ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω, σε δύο μήνες ήταν έτοιμο».

Οι οπαδοί

Στο βιβλίο ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει τους οπαδούς των ομάδων εκείνης της εποχής. «Θυμάμαι στην Κεφαλονιά, χωριστήκαμε αμέσως τα παιδιά σε Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς. Υπήρχε κάτι στην ψυχοσύνθεσή μας. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, για παράδειγμα, ήταν σπασίκλες και στο σχολείο καθόντουσαν στα πρώτα θρανία. Εγώ και οι υπόλοιποι Ολυμπιακοί καθόμασταν στα πίσω. Από μικροί διαφέρουμε, γι’ αυτό και λέω πάντα ότι γεννήθηκα με το κόκκινο του Ολυμπιακού και θα πεθάνω με αυτό. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος. Από τη στιγμή που επιλέγουμε ομάδα στο σχολείο αρχίζει και η αντιπαλότητα. Κάποιος γεννιέται και πεθαίνει με τα χρώματά του. Κι εγώ, όπως ξέρετε, έχω αλλάξει πολλά κόμματα – και με έχουν κατηγορήσει γι’ αυτό -, αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω».

Ο Μίκης τιμά με την αιώνια υποστήριξή του τον πειραϊκό Σύνδεσμο και αυτός ως δώρο γενεθλίων στα 90χρονα του συνθέτη τού αφιέρωσε το 42ο πρωτάθλημά του.

Η ζωή του σπουδαίου συνθέτη από την εποχή που έγινε οπαδός του Ολυμπιακού – επειδή, όπως δήλωσε, του άρεσε πολύ «το επιθετικό παιχνίδι των πέντε αδελφών Ανδριανόπουλων» – έως σήμερα έχει σημαδευτεί με ιστορίες θριάμβου, συγκρούσεων, απολογισμών και οδύνης. Εχουν όμως σημασία εκείνες που ο ίδιος περιγράφει.

Με τους βετεράνους

Τη λατρεία που απέκτησε για τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο την αφηγήθηκε εκ νέου σε μια γιορτή που διοργάνωσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Νίκος Μάλλιαρης στην ταράτσα του Χίλτον, παραμονή Χριστουγέννων του 2003. Σε αυτό το αντάμωμα ήταν βετεράνοι πολλών ομάδων όπως οι: Δεπούντης, Κοτρίδης, Υφαντής, Πανάκης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Καμάρας, Λινοξυλάκης, Σκευοφύλακας, Δομάζος, Σταματιάδης, Λουκανίδης, Αντωνιάδης, Ρωσίδης, Μανωλάς, Σαργκάνης, Θεοφάνης Χατζηπαναγής κ.ά.

Η παρουσία όλων τον γέμισε χαρά, όμως η συγκίνησή του περίσσεψε όταν στάθηκε σε δύο ξεχωριστούς προσκεκλημένους. Ο πρώτος ήταν ο 94χρονος τότε Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, για τον οποίο ο Μίκης είπε: «Αν μου έλεγαν πως σήμερα θα έχω ένα γεύμα με τον Μπετόβεν, τον Σούμαν και τον Βάγκνερ, δεν θα χαιρόμουν όσο τώρα που βρίσκομαι μαζί σας. Δεν φανταζόμουν να συναντήσω ποτέ τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο, και μάλιστα να κάθομαι δίπλα του. Είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχω πάρει. Υποτιμούν το ποδόσφαιρο ενώ είναι η βάση σε μια κοινωνία. Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και έπειτα γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή και κόμμα».

Το άλλο πρόσωπο της βραδιάς που πρόσφερε ιδιαίτερη χαρά στον Μίκη ήταν ο πρόεδρος του συνδέσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού Γιώργος Δαρίβας, με τον οποίο μάλιστα είχαν συναντηθεί στη Μακρόνησο. Οπως είπε ο συνθέτης εκείνο το βράδυ: «Στη Μακρόνησο, στη σκηνή μας ήμασταν μοιρασμένοι Ολυμπιακοί – Παναθηναϊκοί. Και όμως παλεύαμε για τα ιδανικά μας. Ηταν μια ελάχιστη διέξοδος το ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός, η χαρά να τον ξαναδούμε ή να συζητάμε με τους υπόλοιπους κρατουμένους για ποδόσφαιρο. Στη ζωή μου είχα δύο κακά: ήμουν και αριστερός και ποδοσφαιρόφιλος».

Ο Μίκης είχε μπροστά του τα ινδάλματα των νεανικών του χρόνων αλλά κι εκείνους που θαύμασε αργότερα μέσα στα γήπεδα. Και ποια μεγαλύτερη φιλοφρόνηση υπάρχει από το ν’ ακούει κανείς από το στόμα του σπουδαίου έλληνα συνθέτη: «(…) Εσείς είστε τα είδωλα, οι πρωταγωνιστές. (…) Οι ποδοσφαιριστές είναι είδωλα συνδεδεμένα με τα όνειρα και τα ιδανικά του. Το ποδόσφαιρο σήμερα δεν είναι ερασιτεχνικό, αλλά παρ’ όλα αυτά οι ποδοσφαιριστές παραμένουν μυθοποιημένα πρόσωπα μέσα στον λαό και τη νεολαία. Είστε λαϊκά είδωλα. Πρέπει η πολιτεία να σας σέβεται».

Ευτύχησαν όμως διπλά οι συνδαιτυμόνες εκείνου του ανεπίσημου δείπνου. Λίγο πριν τελειώσει η βραδιά, ο συνθέτης θύμισε, εκτός από τα δικά του περιστατικά στα γήπεδα ως οπαδός, κι εκείνα που εξηγούν το μεγαλείο του αθλήματος. Ανέτρεξε στα λόγια σπουδαίων μορφών της τέχνης, όπως του γάλλου συγγραφέα Αλμπέρ Καμί: «Οσα γνωρίζω για την ηθική και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων τα χρωστάω στο ποδόσφαιρο». Και τους αποχαιρέτησε τραγουδώντας τους το αγαπημένο του «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι…».


Σπάει το αρραγές μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ

ΒΗΜΑτοδότης

Σπάει το αρραγές μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ | tovima.gr
  • Επιπλέον, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης επιτίθεται στον Παναγιώτη Κουρουμπλή επειδή συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο και διερωτάται τι γυρεύει ο Κουρουμπλής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπε όμως λέξη για την Ελενα Κουντουρά που επίσης συναντήθηκε με τον Αμβρόσιο. Μαθαίνω επίσης ότι στην ΕΡΤ (που ελέγχει πλέον ο Δ. Τζανακόπουλος) μάλλον δεν καλοβλέπουν πάνελ με τη συμμετοχή Κουρουμπλή και ακυρώνουν την εκπομπή.

Πώς κινούνται οι αναποφάσιστοι

Ολα αυτά βεβαίως δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σημάδι (και μάλιστα ισχυρό) του εσωτερικού εμφυλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχίζουν, όπως μαθαίνω και όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, και οι αναποφάσιστοι να παίρνουν πλέον συγκεκριμένη θέση. Εχουν παρακάμψει τον ΣΥΡΙΖΑ που έως τώρα αποτελούσε την ελπίδα τους (νομίζοντας ότι θα επανακάμψουν) και κινούνται σε… τριπολική θέση. Η πρώτη και ίσως η πιο ισχυρή οδεύει προς τη ΝΔ, η δεύτερη παραμένει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι υπολείπουσα και ελλειμματική και η τρίτη κινείται σταθερά στο ΚΙΝΑΛ. Ηδη οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ κινούνται στις τοπικές εκλογές σε ποσοστά υψηλότερα των δημoσκοπικών δυνατοτήτων του κόμματος.

Εργα και ημέρες Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον

Το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δεν εμφανίζεται στις τηλεοράσεις, δεν σηκώνει τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων και γενικά θέλει να περνά απαρατήρητος (ή εξαφανισμένος, όπως έλεγαν ακόμη και οι φίλοι του). Να σκεφτείτε ότι ταξίδεψε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (με αεροπλάνα της γραμμής) και όμως τη «δόξα» από το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ την πήρε μόνον ο Ευκλείδης, αφού αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν ότι συζήτησαν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και την ταινία του Κώστα Γαβρά. Και ο κ. Χουλιαράκης, θα πείτε, τι έκανε στην Αμερική;

  • Μαθαίνω ότι οι επαφές του με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ (διάβαζε Τόμσεν και λοιπούς) ήταν ελάχιστες. Περισσότερο χρόνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πέρασε μαζί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη και με τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην πρωθυπουργό, στην έδρα Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Οι… μαντεψιές του Ευκλείδη

Αλλά σας έχω νέα και από τις επαφές του κ. Τσακαλώτου με το ΔΝΤ. Συνοδευόταν από τον διευθυντή του γραφείου του Σπ. Παπακωνσταντίνου και από τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ Μιχ. Ψαλιδόπουλο. Το τι ειπώθηκε ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών και στη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ το μάθατε από άλλες στήλες. Εκείνο που ίσως δεν έχετε πληροφορηθεί είναι τι απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εξοφλούμε το ΔΝΤ και δεν εξοφλούμε τον ESM. Ο Ευκλείδης είχε έτοιμη απάντηση: «Θα ζητήσουμε εξαίρεση από τον ESM», ελπίζοντας ότι θα το εγκρίνουν τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης (και κυρίως της Γερμανίας).

  • Τον κ. Τσακαλώτο άλλο έδειξε να τον ενδιαφέρει: Να μη μειωθεί από του χρόνου το αφορολόγητο. Ωσάν να το είχε σίγουρο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού, όπως έμαθα, έλεγε πως πέρυσι τέτοιο καιρό προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις, όπως και έγινε, ενώ εφέτος προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο. Με μια μικρή διαφορά. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Τι σημαίνει αυτό; Θα είναι κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο; Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως πιστεύει ότι θα είναι, αλλά το «πιστεύω» από την πραγματικότητα έχει διαφορά.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι τελευταίως ο κ. Χουλιαράκης πολύ χρόνο περνά στις ΗΠΑ. Λέτε πριν ή μετά τις εκλογές να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί; Ως καθηγητής σε κάποιο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο; Κάτι πήρε το αφτί μου…

Η Κατερίνα και η μάγισσα του Σάλεμ

Να μην επισκεφθεί την «Μονμάρτρη» της Αθήνας γιατί κινδυνεύει να έχει την τύχη της Μαρίας Αντουανέτας ή των «μαγισσών του Σάλεμ» από τις μολότοφ της εμπροσθοφυλακής των Εξαρχείων, καλούν την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα οι ειδικοί φρουροί. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους καλούν την κυρία Παπακώστα είτε να πάρει πίσω την «προκλητική της δήλωση» είτε να ανασκευάσει «σεβόμενη τους εκατοντάδες τραυματίες και θύματα πολίτες και αστυνομικούς, που φαίνεται να τους αγνοεί και να τους περιφρονεί». Θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο:

  • Η κυρία Παπακώστα από την πρώτη ημέρα κιόλας που ανάλαβε ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και προτού πάρει ακόμη αρμοδιότητες από την Ολγα Γεροβασίλη, δύο σπουδές είχε: Τον Ρουβίκωνα (που έλεγε συνεχώς ότι θα πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούν) και τα Εξάρχεια. Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες ότι τα επισκέφθηκε κρυφά, με αυτοκίνητο της ασφάλειας (είχε συμβατικές πινακίδες) για να σχηματίσει δική της γνώμη. Δεν ξέρω τι γνώμη σχημάτισε (εάν όντως πήγε στα Εξάρχεια), αλλά με τη Μονμάρτρη της Αθήνας γελάει όλος ο κόσμος.
Κοντά σε συμφωνία για το Πολιτικό Συμβούλιο 
Η εξίσωση της σύνθεσης του νέου 21μελούς Πολιτικού Συμβουλίου δεν είναι εύκολη  υπόθεση για τη Φώφη Γεννηματά. Η επίλυση της προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συμφωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι δύο τους ελέγχουν  το 90% των μελών της κεντρικής επιτροπής που θα εκλέξει το νέο όργανο. Μαθαίνω ωστόσο ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό σημείο και όλα δείχνουν ότι πιθανότατα η Φώφη Γεννηματά, στην συνεδρίαση του ερχόμενου Σαββάτου να καταθέσει προς ψήφιση μια συγκεκριμένη πρόταση.
Στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (γραμματέας ΚΕ) και ο Βασίλης Κεγκέρογλου (γραμματέας ΚΟ), δύο θέσεις θα καταλάβει η πλευρά Γιώργου Παπανδρέου. Μία θέση θα έχει η πλευρά Καμίνη, αν δεν είναι ο ίδιος το πιθανότερο είναι να εκλεγεί ο Στέφανος Παραστατίδης. Από την ΔΗΜΑΡ, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά αναμένεται να εκλέξει τον Θόδωρο Μαργαρίτη και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ένα νέο πρόσωπο, την Φωτεινή Αναστασίου. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν μπορεί να είναι πάνω από 5. Αν εκλεγούν τρεις θα είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης (ο τελευταίος δεν φαίνεται να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις).
Από την πλευρά Ανδρουλάκη είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και η Έλενα Αναστασίου. Από την πλευρά Γεννηματά θα συμμετάσχουν οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Όθωνας και γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο ότι δεν χωράνε όλοι.
Οι τρεις της κεντροαριστεράς
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να φτιάξει συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές, στο χώρο της κεντροαριστεράς οι υποψηφιότητες περισσεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Πετρούπολης. Τρεις υποψήφιοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς διεκδικούν την είσοδο στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια το αξίωμα του δημάρχου. Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, έκανε την επιλογή του. Αποφάσισε να στηρίξει την παράταξη «Πετρούπολη Μαζί» και τον υποψήφιο δήμαρχο Θοδωρή Λάπα που σύμφωνα και με τις ποιοτικές μετρήσεις απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας λόγω της έντονης αυτοδιοικητικής του δράσης.  Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι παρά τη δυσκολία της αναμέτρησης ο κ. Λάπας θα είναι στον δεύτερο γύρο.
Print Friendly, PDF & Email