15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (17/1)

Μικροπολιτικός@.tanea.gr

Ο Τσίπρας στη Βουλή και ο Καμμένος στην ταβέρνα

Στην πειραϊκή ταβέρνα ο Πάνος Καμένος έφτασε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και έφυγε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα. Σε οποιαδήποτε άλλη φάση, όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία. Χθες όμως ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή. Και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και απελθών υπουργός Εθνικής Αμυνας επέλεξε (προφανώς για να καταγραφεί) να μη βρίσκεται εκεί και να μην ακούσει τον Πρωθυπουργό. Αλλά εν μέσω ενός λουκούλλειου γεύματος για να εορτάσει τη νέα του μεταγραφή στη συρρικνωμένη ομάδα των βουλευτών: αυτή του Αριστείδη Φωκά (πρώην κόμμα Λεβέντη) που από χθες και τυπικά είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Το δε γεύμα στο Μικρολίμανο, αποκάλυψαν χθες τα «Παραπολιτικά», απ’ όπου και η φωτογραφία του ευδιάθετου Καμμένου που συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του Θόδωρο Τοσουνίδη και τη σύζυγό του, δικηγόρο Ελενα Τζούλη. Μάλιστα, από το εστιατόριο ο Καμμένος είχε χρόνο να τουιτάρει άνετα κατά των πολιτικών του αντιπάλων (εσχάτως και κατά του τέως συγκυβερνήτη του), κατά της συμφωνίας των Πρεσπών (που την αποκάλεσε σε τιτίβισμά του «νεκρή» και «λάθος του Πρωθυπουργού»), ενώ βέβαια τα έβαλε με τον προσφιλή του εχθρό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με εντελώς απαράδεκτο τρόπο τον αποκάλεσε σε ένα άλλο τουιτάρισμα «Κούλη». Οι παροικούντες πάντως το εστιατόριο λένε με νόημα πως ο Καμμένος πάντα καταφεύγει εκεί όταν στριμώχνεται στον περιπετειώδη πολιτικό βίο του, που εσχάτως μπαίνει στο ναρκοπέδιο της πολιτικής επιβίωσης.

Μικροπολιτικός

Τα Μιράζ και οι πάπιες
Δύσκολοι αποχαιρετισμοί… ο Πάνος. Ξεκινώ σήμερα παραφράζοντας τον τίτλο της ελληνικής ταινίας «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» γιατί ένα τέτοιο κλίμα επικρατούσε χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατά την παράδοση – παραλαβή Καμμένου – Αποστολάκη. Για να σας προλάβω: Ο απερχόμενος εμφανίστηκε στο υπουργείο γύρω στις 10 και τέταρτο. Το σημειώνω γιατί, όπως έγραψα πριν, μετά επιδόθηκε σε γευσιγνωσία στον Πειραιά. Κατ’ αρχάς την ώρα της τελετής έσχιζε τους αιθέρες ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000-5.

  • Οχι, μην βασανίζεστε. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.
  • Στο προαύλιο του υπουργείου οι πεπειραμένοι στρατιωτικοί συντάκτες έλεγαν και ξανάλεγαν ότι επρόκειτο για εικόνα χωρίς προηγούμενο.
  • Η παράδοση – παραλαβή πάντως έγινε στην αίθουσα «Καποδίστριας» και ένα κλίμα εθνολαϊκού λυρισμού ήταν διάχυτο.
  • Θα σας πω μόνο το εξής, όπως μου το μετέφεραν:

Είθισται οι αρχηγοί των Επιτελείων να δίνουν αναμνηστικά δώρα στον υπουργό που απέρχεται. Ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής δώρισε στον Καμμένο χθες ένα πιστόλι του έπους του 1940. Τότε ο απελθών θυμήθηκε ένα περιστατικό που καταγράφηκε – όπως είπε – όταν είχε πάει για κυνήγι μαζί με τον Α/ΓΕΣ στον Εβρο και μόνο η παρέα του Πάνου έπιανε πάπιες και όχι αυτή του αρχηγού. Τι είχε συμβεί; Ο Στεφανής έδιωχνε τις πάπιες για να έλθουν προς το μέρος του Καμμένου!

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

Μικροπολιτικός

Απολογισμοί
Στο υπουργείο Μεταφορών, τώρα, δεν είχαμε παράδοση – παραλαβή, αλλά μόνο απολογισμό έργου από τον παραιτηθέντα υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου του Μαυραγάνη, καθώς από την ημέρα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι συνεντεύξεις στο εν λόγω υπουργείο για όλους τους δημοσιογράφους ήταν μόλις 2-3! Βέβαια, ενώ θα ανέμενε κανείς να αναφερθεί στο έργο του ή έστω στις τυπικές σχέσεις του με τον υπουργό Σπίρτζη, εκείνος προτίμησε τον ασφαλή δρόμο κατακεραύνωσης των «αποστατών» υπουργών-βουλευτών των ΑΝΕΛ. Λογικό. Είπε πάντως πως οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη συντάξει κείμενο προσφυγής για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Μικροπολιτικός

Φωτιά
Ενα ολίγον αδιευκρίνιστο περιστατικό είχαμε εν τω μεταξύ χθες όταν το αυτοκίνητο της Λιάνας Κανέλλη έπιασε φωτιά εν κινήσει στο ύψος της Κατεχάκη και Μεσογείων. Η ίδια είπε πως κατάλαβε μια έντονη μυρωδιά, παραλίγο να λιποθυμήσει, ενώ καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το καπό. Η Λιάνα είπε επίσης πως βρέθηκε ένα πανί στη μηχανή. Βγήκε πάντως γρήγορα μαζί με τη γραμματέα της, τη Ρίτσα, και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Λίγο μετά έσπευσε στην Ασφάλεια για να καταθέσει. Θα επανέλθω με ρεπορτάζ.

Δυσαρέσκειες στη Βουλή
Σας έχω και μερικές εικόνες από τη χθεσινή Βουλή. Κατ’ αρχάς ο πράκτοράς μου συνέλαβε τον Σπύρο Δανέλλη να μιλάει στο εντευκτήριο με τον Νίκο Κοτζιά. Προφανώς μιλούσαν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ανεξάρτητος από χθες βουλευτής Δανέλλης επίσης, όταν τέλειωσε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, κινήθηκε προς το έδρανο του επικεφαλής του Ποταμιού και του διαμαρτυρήθηκε για το ύφος του – είχε προηγηθεί εκτεταμένη αναφορά του Σταύρου για τον Σπύρο στην ομιλία του. Κάτι ακόμη: μαθαίνω υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο Κίνημα Αλλαγής για το γεγονός πως όταν τέλειωσαν οι Τσίπρας – Μητσοτάκης δεν μίλησε, όπως προβλεπόταν, η Φώφη Γεννηματά, αλλά ο Νίκος Βούτσης έδωσε τον λόγο πάλι στον Τσίπρα. Οι του Κινήματος Αλλαγής μάλιστα χτύπαγαν τα έδρανα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

KAΣΤΟΡΙΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Από τα αμφιθέατρα

  • Η Αριστερά που κυβερνά σήμερα τη χώρα είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους φραγμούς ή ενοχικά συμπλέγματα. Αν όσα συμβαίνουν σήμερα –στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο– συνέβαιναν επί των ημερών μιας κυβέρνησης Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν.
  • Με πρώτη, βέβαια, την Αριστερά. Βουλευτές μεταγράφονται ή αποστατούν, όπως το δει κανείς. Κόμματα διαλύονται με επιθετικές συγχωνεύσεις. Πρεσβείες, κάθε λογής, συνιστούν σε βουλευτές τι να ψηφίσουν. Μόνο το παλάτι λείπει για να θυμίζει η πολιτική σκηνή περασμένες δεκαετίες…

Πού θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση; Οι πολίτες γίνονται πιο κυνικοί. Παρακολουθούν άναυδοι τις εξελίξεις και δυσκολεύονται να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Το «ανώμαλο» έχει γίνει ρουτίνα. Οι πολίτες βλέπουν, για μία ακόμη φορά, ότι άλλο ψηφίζουν και άλλο αγοράζουν στο τέλος της ημέρας. Ολα επιτρέπονται, όλα παίζουν. Ζούμε, κυριολεκτικά, την εποχή της πολιτικής τού «ό,τι να ’ναι».

  • Ο κ. Τσίπρας μεταλλάσσεται συνεχώς και δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταπίνει ή να εξολοθρεύει φίλους και συμμάχους.
  • Αργεί βεβαίως πολύ να κόψει τους γόρδιους δεσμούς και αυτό του κοστίζει. Κοστίζει ακριβά και στη χώρα, όπως φάνηκε το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015.
  • Παρ’ όλα αυτά, το «πολιτικό νεκροταφείο θυμάτων Τσίπρα» μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου. Αλαβάνος, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Κοτζιάς, Καμμένος είναι ονόματα ταυτισμένα με τις στροφές του κ. Τσίπρα.

Μη έχοντας όρια, επιχειρεί να αιφνιδιάζει φίλους και αντιπάλους. Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με το στερεότυπο των «κακών παιδιών» που δεν ορρωδούν προ ουδενός, προκαλεί ενίοτε φόβο ή και ηττοπαθή θαυμασμό.

Ολα αυτά, όμως, έχουν ημερομηνία λήξης. Και οι πιο πεπειραμένοι πολιτικοί τζογαδόροι βρίσκονται κάποια ώρα αντιμέτωποι με την ήττα, τους τελειώνουν οι κρυφοί και φανεροί άσοι. Ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος.

  • Προκαλεί πάντως μελαγχολία και θυμό μία και μόνον σκέψη.
  • Αν ο κ. Τσίπρας είχε επενδύσει όλο αυτό το πολιτικό ταλέντο, την ενέργεια, τις ώρες και τις συσκέψεις αρχικά για να προετοιμασθεί για να κυβερνήσει και κατόπιν για να διοικήσει με επάρκεια, αποτελεσματικότητα και σχετική αξιοκρατία, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα.
  • Δυστυχώς, όλα αυτά ξοδεύτηκαν με μοναδικό στόχο την εξόντωση των αντιπάλων και την παραμονή στην εξουσία. Γι’ αυτό άλλωστε σε προετοιμάζουν, και μόνο, τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Έντυπη ΚΑΘΗ

 

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Βατράχια και φίδια

  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
  • Του ζητούν να παραδώσει την έδρα του και αυτός αρνείται.
  • Παίρνει τα μέτρα του, λοιπόν.
  • Την κρύβει στη μασχάλη, κάτω από σακάκι, και τη μεταφέρει μαζί του όπου πηγαίνει.
  • Αρπάζουν τις έδρες, ξέρετε. Οπως τις τσάντες…

ΦAΛHPEYΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάλαβε ή έκανε ότι δεν κατάλαβε. Εννοώ την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού στην παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η τελευταία φορά που επελέγη εν ενεργεία αρχηγός του Επιτελείου για τη θέση του υπουργού Αμύνης ήταν στην πρώτη κυβέρνηση της δικτατορίας το 1967. Ο Μητσοτάκης δεν συνέκρινε τα πρόσωπα, δηλαδή τον Γρηγόριο Σπαντιδάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη· συνέκρινε τις κυβερνήσεις που επέλεξαν τον καθένα τους.

Είναι προφανές ότι ακόμη και αν ο Τσίπρας το κατάλαβε, τον συνέφερε να παραστήσει ότι η μομφή αφορούσε το πρόσωπο του νέου υπουργού Αμύνης, τον οποίο και έσπευσε να υπερασπισθεί. Ηταν μάλιστα τόσο γνήσιος στο ξέσπασμά του υπέρ του νέου υπουργού του, ώστε πήγε να πει μια δύσκολη λέξη σωστά, αλλά αμέσως διόρθωσε τον εαυτό του και την είπε λάθος. «Κολοσσιαίο λάθος», είπε και αμέσως διόρθωσε: «Κολοσσαίο λάθος».

Πάντως, ειλικρινά το λέω ότι, λόγω της γενικότερης αμορφωσιάς του πρωθυπουργού, θεωρώ πολύ πιθανό να μην αντιλαμβάνεται σαφώς την τεράστια σημασία που έχει στην εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη Ελλάδα ο διαχωρισμός του στρατού από την πολιτική. Για να το πετύχει αυτό, η Ελλάδα, μια χώρα που δημιουργήθηκε από τον στρατό της, χρειάστηκε σχεδόν 150 χρόνια. Αλλά τι Ιστορία να έχει διαβάσει ο Τσίπρας ώστε να καταλαβαίνει τη σημασία της διάκρισης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας;

Ανεξαρτήτως αυτού, ο ναύαρχος Αποστολάκης έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε την πρόσκληση του Τσίπρα. Στο τιτίβισμά του υπέρ της θιγείσης τιμής του ναυάρχου (το οποίο, φαντάζομαι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρέπει να το έστειλε από τον Δουράμπεη, από όπου και ξεκίνησε τον αγώνα του για τη σωτηρία της Μακεδονίας…) ο Πάνος Καμμένος τον εξυμνεί πέραν των άλλων και ως «βάτραχο». Δεν εννοεί, προς Θεού, ότι ο ναύαρχος είναι κακομούτσουνος – που δεν είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος. Εννοεί την ειδικότητα του βατραχανθρώπου, η οποία αποτελεί σπουδαίο τίτλο τιμής για όσους ερεθίζονται ιδιαιτέρως με τα στρατιωτικά.

Εφόσον, λοιπόν, είναι βάτραχος ο ναύαρχος Αποστολάκης, είμαι βέβαιος ότι ξέρει πώς να προφυλάσσει τον εαυτό του από κινδύνους. Το λέω, επειδή ο ίδιος ο Καμμένος παρομοίασε τον εαυτό του και το κόμμα του με τη Λερναία Υδρα της μυθολογίας. Ισως περιττεύει να το επισημάνω, αλλά αυτά τα φρικαλέα και σιχαμερά ερπετά που ζουν στους βάλτους κατά κανόνα τρέφονται με βατράχια…

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Και ψάρια

Τι ψάρια παρήγγειλαν; Μπαρμπούνια, λαβράκι ή μήπως μια ωραία στείρα; Εχει σημασία να μάθουμε τι ψάρια ζήτησε να φάει ο Καμμένος χθες το μεσημέρι στη γνωστή ψαροταβέρνα του Πειραιά. Τα ψάρια εκείνα πρέπει να ήταν εχθροί της Μακεδονίας μας, διότι από εκείνο το τραπέζι ο πρόεδρος ξεκίνησε τον αγώνα του για τη σωτηρία της Μακεδονίας…

Και άλλα ζωντανά

Για τον Αριστείδη Φωκά, έναν πρώην υπάλληλο του ΠΑΟΚ, που εξελέγη βουλευτής στη Θεσσαλονίκη με τον Λεβέντη, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ τίποτε, αν δεν υπήρχε εκείνο το βίντεο στον οποίο τον βλέπουμε να επαναλαμβάνει το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή», μπροστά σε οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, ο Φωκάς θα είχε περάσει τρία ή τέσσερα ωραία χρόνια στη Βουλή, δεν θα είχε πολυκαταλάβει τι ακριβώς του συνέβη, αλλά θα είχε περάσει φίνα – αρχοντόπουλο! Θα είχε να θυμάται και να λέει.

Ομως ο βουλευτής Φωκάς είναι πλέον «επώνυμος» και δεν έχει την πολυτέλεια να μη φορέσει το μαύρο μίνι του Μακεδονομάχου, τώρα που ετοιμάζονται όλοι για την αναμνηστική φωτογραφία του τέλους. Ετσι εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ. Σας μεταφέρω μέρος της δήλωσής του, στο οποίο εκφράζει την εκτίμησή του για τον Πάνο Καμμένο: «Είναι προς τιμήν του που παραιτήθηκε από υπουργός. Μπορεί να μην παραιτήθηκε για αύξηση της φορολογίας, αλλά όταν μιλάμε για εθνικό θέμα δεν υπολογίζεις θέσεις κι αξιώματα». Αυτά είπε ο καλός βουλευτής και πιστεύω ότι θα ενώσετε και εσείς τη φωνή σας μαζί μου, για να ανακράξωμε προς τον ουρανό: O sancta simplicitas!

Πώς γίνεται;

Οι Ευρωπαίοι εκείνοι που, λόγω της θέσης τους στο σύστημα, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στενά την ελληνική κρίση καθ’ όλη την εξέλιξή της, αφού πια έχουν δει τα πάντα να συμβαίνουν στη χώρα μας, μένουν με μία απορία, την οποία από καιρό σε καιρό τη φέρνουν στην κουβέντα. «Τα δημοσιονομικά μαζεύτηκαν», σου λένε, «και οι μεταρρυθμίσεις, κουτσά-στραβά, έγιναν· πώς γίνεται, όμως, τα πρόσωπα που είναι στον πυρήνα της διαπλοκής να έχουν μείνει ανέπαφα και η ισχύς τους να μένει αμείωτη;». Ελα ντε! Πώς γίνεται; Είναι το μόνο που δεν έχουν καταλάβει ακόμη για την ελληνική περίπτωση. Το αναφέρω, επειδή οι εξελίξεις των ημερών –και ιδίως οι μεταπηδήσεις που παρακολουθήσαμε από τον ένα θεσμικό ρόλο στον άλλο– οπωσδήποτε θα έχουν αναζωπυρώσει αυτή την απορία των εταίρων μας…

Έντυπη ΚΑΘΗ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Ο Αλέξης που ήθελε να γίνει Ανδρέας

ΒΗΜΑτοδότης

Ο Αλέξης που ήθελε να γίνει Ανδρέας | tovima.gr

ΒΗΜΑτοδότης

Οπως έλεγαν χθες βουλευτές (περιλαμβανομένων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), η επόμενη μέρα θα βρει μια Βουλή εντελώς διαφορετική και αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα θα εξαφανιστούν. Ηδη οι ΑΝΕΛ έχουν μείνει με πέντε βουλευτές και τον Αριστείδη Φωκά της Ενωσης Κεντρώων που ξαφνικά «αγάπησε» τον Καμμένο. Είναι ο ίδιος, όπως πολύ καλά ενθυμείσθε, που φώναζε δημόσια «να καεί, να καεί… η Βουλή» διαμαρτυρόμενος για τον αγαπημένο του… ΜΠΑΟΚ. Οι ΑΝΕΛ μπορεί να διατηρούν (με δεκανίκια και με μη διαγραφές βουλευτών) προς το παρόν ΚΟ, στην κοινωνία όμως είναι… εξαφανισμένοι.

ΒΗΜΑτοδότης

Ομοίως και στο Ποτάμι γίνεται… χαμός. Η διαγραφή του Δανέλλη επανέφερε την εσωστρέφεια στο κόμμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μέχρι τις εκλογές η ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη δεν θα υπάρχει. Ο κ. Δανέλλης ήταν και παραμένει το πρόσωπο της ημέρας, αφού αυτός είναι που με την ψήφο του δίνει ζωή στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι πριν από έξι μήνες ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε η ΝΔ. Αλλά στο Ποτάμι υπάρχουν και  άλλοι κίνδυνοι. Οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός, για παράδειγμα, είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Στο Κίνημα Αλλαγής βολοδέρνουν μεταξύ σύγκρουσης με την κυβέρνηση και άρνησης συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη. Ενα Κίνημα που ξεκίνησε με ελπίδες για… 15% και αγωνιά τώρα αν θα πιάσει το 5%.

ΒΗΜΑτοδότης

Ετσι, έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος ως νέος… Ανδρέας, να ηγεμονεύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, φτιάχνοντας το… ΠαΣοΚ του παρόντος ενάντια στη… δεξιά παλινόρθωση. Καθόλου τυχαία δεν θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός τα δραματικά γεγονότα της αποστασίας του 1965 καθώς πλέον ο βασικός στόχος του είναι να μαζέψει τα «ορφανά» της Κεντροαριστεράς.

Χοντρό πολιτικό παιχνίδι γίνεται και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί, ο αυτοαποκαλούμενος «μακεδονομάχος» Πάνος Καμμένος θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης της λεγόμενης πατριωτικής Δεξιάς. Ομως, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί, «με ποσοστό που κινείται στα όρια του 1% πώς θα επιβάλουν όρους οι ΑΝΕΛ; Πιο μεγάλες απαιτήσεις θα έχει ο… Κυριάκος Βελόπουλος ή ο Φαήλος Κρανιδιώτης παρά ο Καμμένος». Είναι σίγουρο, πάντως, ότι και στον χώρο της «ψεκασμένης» Δεξιάς υπάρχουν πολλά «ορφανά» που ψάχνουν για ένα σπίτι.

ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

ΒΗΜΑτοδότης

Χιονοστιβάδα νομοσχεδίων

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως μαθαίνω, έρχεται πλήθος νομοσχεδίων με τα οποία ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί να διατηρηθεί για λίγο καιρό ακόμα στην εξουσία. Και δεν είναι μόνο τα νομοσχέδια που εξήγγειλε από τη Βουλή (και από την τηλεοπτική συνέντευξή του), όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα επιδόματα κ.τ.λ., αλλά και αναπτυξιακά νομοσχέδια. Θα καλέσει την αντιπολίτευση μάλιστα να τα ψηφίσει.

ΒΗΜΑτοδότης

Θύελλα για το «βατράχι» που έγινε υπουργός

Ενταση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκληρές επιθέσεις που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο πλευρές. Αφορμή για την επίθεση είναι η επιλογή του κ. Τσίπρα να ορίσει διάδοχο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Ενα πρώην… βατράχι, αφού διετέλεσε και αρχηγός των «βατραχανθρώπων». Με το που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το όνομα Αποστολάκης (που καθόταν στην πρώτη σειρά των κυβερνητικών εδράνων, δίπλα από τον Γιάννη Δραγασάκη) γινόταν φανερό ότι θα προκληθεί  ένταση. Και τούτο επειδή ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να πει στην ομιλία του ότι η τοποθέτηση του ναυάρχου στην πολιτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ ήταν πρόταση και εισήγηση του Πάνου Καμμένου και δεύτερον, επειδή, όπως είπε «καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπουργού Αμυνας». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης, την 21η Απριλίου 1967». Και έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας το έλα να δεις…

ΒΗΜΑτοδότης

Πρώτα απ’ όλα αντέδρασε με φωνές διαμαρτυρίας ο Νίκος Φίλης, ο οποίος μάλιστα φορούσε ένα κόκκινο πουλόβερ που… αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντάς του ότι πήρε το ίδιο χρώμα με το πουλόβερ του. Εν συνεχεία αντέδρασε ο Νίκος Κοτζιάς, με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει ότι για χάρη του Πάνου Καμμένου έφυγε από την κυβέρνηση. Ακολούθησε ο Π. Κουρουμπλής, για να του θυμίσει ο κ. Μητσοτάκης ότι ήταν ένας από τους… γυρολόγους βουλευτές, και βεβαίως ο Πρωθυπουργός που έκανε λόγο για μέγα σφάλμα Μητσοτάκη να αναμείξει έναν πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ στα κομματικά παιχνίδια, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει, γιατί όπως είπε θεωρεί όλα αυτά που ειπώθηκαν περί χούντας προσβλητικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

ΒΗΜΑτοδότης

Ο κ. Μητσοτάκης όντως ανακάλεσε… έστω μερικώς εκφράζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του κ. Αποστολάκη, λέγοντας ότι δεν τον συνέκρινε με τον χουντικό Σπαντιδάκη, αλλά επέμενε για τον διορισμό του καταγγέλλοντας μάλιστα το σόου που έστησε ο κ. Καμμένος με τις τιμητικές υπερπτήσεις των αεροσκαφών πάνω από το Πεντάγωνο για να τον… αποχαιρετήσουν.

ΒΗΜΑτοδότης

Η τελευταία φιέστα με τα Mirage

Αυτό δεν ξανάγινε: Δύο Mirage 2000-5 πέταξαν, αψηφώντας τα μποφόρ και τα ακριβά καύσιμα, πάνω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την ώρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος παρέδιδε το υπουργείο στον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Ηθελε ως φαίνεται να αφήσει το στίγμα του έως την τελευταία ώρα ο απελθών υπουργός Εθνικής Αμυνας. Τα δύο Mirage 2000-5 (που έχουν αποστολή την προστασία του εθνικού εναέριου χώρου) πέταξαν πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου (Πεντάγωνο) και πάνω από την Αθήνα την ώρα που παρέδιδε την καρέκλα του υπουργείου του, αποδίδοντάς του τιμές! Περίπου όπως κάνουν οι γερμανοί καγκελάριοι όταν εγκαταλείπουν την εξουσία, που βάζουν τη στρατιωτική μπάντα να τους αποχαιρετήσει με το… My way (βλέπε Σρέντερ).

Ετσι ο αποχαιρετισμός του Καμμένου από το Αμυνας έγινε τριήμερος: Ξεκίνησε με τη Θεία Κοινωνία στη Μητρόπολη, την πτήση (με τον προσωπικό του πιλότο στα Χιούι) στα Ιμια αφού είχε ανακοινώσει την παραίτησή του και ολοκληρώθηκε με τη… φαντασμαγορική τελετή και την πτήση του ζεύγους των Mirage την ώρα που παρέδιδε τη θέση του στον ναύαρχο Αποστολάκη.

  • Το περίεργο είναι ότι τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την 331 Μοίρα στην Τανάγρα δεν τα ζήτησε ο κ. Καμμένος, αλλά ο νέος υπουργός Αμυνας κ. Αποστολάκης, προφανώς για να καλωσορίσουν την υπουργοποίησή του.
  • Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές, ορκισμένοι φίλοι του κ. Καμμένου, έλεγαν με αρκετή δόση χιούμορ ότι θα μπορούσαν να πετάξουν τιμητικά πάνω από το Πεντάγωνο και τα δύο… πρωθυπουργικά αεροσκάφη (Εμπραέρ και Gulfstream) που τόσο πολύ τίμησε (και με υπερατλαντικές πτήσεις) ο πρώην υπουργός.
  • Αλλους όμως στη ΝΔ φαίνεται πως δεν τους πείραξαν τόσο οι πτήσεις αποχαιρετισμού του κ. Καμμένου όσο η δήλωσή του ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική, αλλά παραμένει για να σώσει τη… Μακεδονία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, χιόνι και υπαίθριες δραστηριότητες