Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (15/4)

Open House Athens 2019: Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (6 & 7/4), το Open House Athens, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να επισκεφθούν κτίρια και κατοικίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον, εντός και εκτός της πόλης της Αθήνας.

  • Τι είδαμε στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Τσαρούχη και την έπαυλη Ζούρα.
  • Της Έλενας Ντάκουλα@www.athensvoice.gr/life/urban-culture/

Μπήκαμε στο σπίτι που έμενε ο Γιώργος Σεφέρης

Οικία Γεωργίου Σεφέρη
  • Σαλόνι οικίας Γ. Σεφέρη. Δεξιά φαίνεται το παλιό ραδιόφωνο έπιπλο
  • Αλλά και στο σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη και την έπαυλη Ζούρα με το Open House Athens
Open House Athens 2019: Τι είδαμε στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Τσαρούχη και την έπαυλη Ζούρα

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσεις για να πας στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη (1900-1971), στην οδό Άγρας, κάπου πίσω από το Καλλιμάρμαρο, τίποτα δεν σε προδιαθέτει για το όμορφο, «ήσυχο», κάτασπρο σπίτι με τα μπλε πορτοπαράθυρα που θα συναντήσεις, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Μία απλή, σεμνή επιγραφή στον εξωτερικό τοίχο μαρτυράει ότι εκεί έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ένας από τους πιο διακεκριμένους έλληνες ποιητές με το όνομά του να είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οικία Γεωργίου Σεφέρη

Γεώργιος Σεφέρης
ΣΧΕΤΙΚΑ

Συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται οι «Μέρες» του Γιώργου Σεφέρη

Συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται οι «Μέρες» του Γιώργου Σεφέρη

«Το οικόπεδο αυτό το βρήκε η σύζυγος του ποιητή, η Μαρώ, αναγνωρίζοντας το σημείο ως το ιδανικό για την ησυχία που επεδίωκε ο σύντροφός της» ακούσαμε στην ξενάγηση που έγινε στο σπίτι το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της πολύ πετυχημένης δράσης Οpen House Athens.

Μαρώ Σεφέρη

Η Μαρώ Σεφέρη

Η οικία χτίστηκε μεταξύ του 1960 και 1963 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Παναγή Μανουηλίδη, όσο ο ποιητής βρισκότανε στο Λονδίνο. Η μονοκατοικία σχεδιάστηκε όπως οι παλιές, όπου η ζωή του σπιτιού εξελισσόταν γύρω από έναν προστατευμένο χώρο που σχημάτιζε μία εσωτερική αυλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Επιστροφή στο σπίτι-μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, που άνοιξε ξανά

Επιστροφή στο σπίτι-μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, που άνοιξε ξανά

Οικία Γεώργιου Σεφέρη

Οικία Σεφέρη. Άγρας 20

Την πανέμορφη αυτή αυλή, την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα ο ποιητής και εκεί είχε δεχθεί μεταξύ πολλών γνωστών προσωπικοτήτων τον διάσημο ποιητή Ezra Pound, φροντίζει και περιποιείται η σημερινή ιδιοκτήτρια και κάτοικος του σπιτιού, η κα Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη από τον πρώτο της γάμο. Με την ανακαίνιση που έκανε πριν μερικά χρόνια, προσπάθησε να διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και την ατμόσφαιρα του σπιτιού και να αναδείξει την ιστορικότητά του.

Οικία Γεωργίου Σεφέρη

Εσωτερική αυλή της οικίας Γ. Σεφέρη

Μπαίνοντας μέσα στο φωτεινό σαλόνι όπου η βιβλιοθήκη καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο και η πανέμορφη αυλή αποτελεί μία φυσική προέκτασή του και πριν το μάτι αρχίζει να πέφτει πάνω στα έπιπλα, στα κάδρα, στις φωτογραφίες και στα αντικείμενα, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα ιερό μέρος και σε κυριεύει μία ιδιαίτερη συγκίνηση μόνο με τη σκέψη ότι εκεί έζησε ο μεγάλος μας ποιητής.

Σκέφτεσαι το ποιους δέχθηκε αυτό το σαλόνι, το τι ωραίες συζητήσεις άκουσαν αυτοί οι τοίχοι, το τι γράφτηκε πάνω στο μεγάλο ξύλινο γραφείο, το πόσο έντονες στιγμές χαράς έζησαν οι ένοικοί του με το βραβείο Νόμπελ το 1963, αλλά και την πίκρα που ίσως θα αισθάνθηκαν όταν το 1967 του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη λόγω της ιστορικής δήλωσής του κατά της Χούντας, και νιώθεις ένα ρίγος αλλά και την ενέργεια που βγάζει αυτός ο χώρος, όπου παντού κυριαρχεί η φυσιογνωμία του νομπελίστα ποιητή.

Οικία Γεωργίου Σεφέρη

Ασημένια ταμπακιέρα, υπογεγραμμένη από τους συναδέλφους του στην πρεσβεία της Άγκυρας, δώρο όταν αποχώρησε το 1950

Τίποτα εκεί μέσα δεν είναι κραυγαλέο και στημένο. Κυριαρχεί μία ζεστασιά και αρμονία παρόλο που το κάθε τι έχει τη δική του χώρα προέλευσης και όλα μαζί αποτελούν ένα συναρπαστικό μείγμα ανατολής και δύσης. Αυτή η διττότητα ήταν εμφανής και στη ζωή του με τον ίδιο να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο alter ego, στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη και τον διπλωμάτη Γεώργιο Σεφεριάδη, όπως ήταν το πραγματικό του επίθετο.

Οικία Γεωργίου Σεφέρη

Επιγραφή στο εξωτερικό της οικίας

Χαλιά από την Περσία και την Τουρκία, καρέκλες και πορσελάνες από την Ολλανδία, καλαίσθητα αντικείμενα αγορασμένα από δημοπρασίες στο Λονδίνο όπου ζούσε πολλά χρόνια, καθώς και από μέρη που υπηρέτησε ή ταξίδεψε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας, μικροαντικείμενα που κατασκεύαζε ο ίδιος, συγκροτούν και κοσμούν τον προσωπικό του χώρο αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ευαισθησίες και εσωτερικές πτυχές της προσωπικότητάς του «εκπατρισμένου», όπως πολλές φορές χαρακτήριζε τον εαυτό του, ποιητή και διπλωμάτη, αλλά και φανατικού ερασιτέχνη φωτογράφου.

Οικία Γεωργίου Σεφέρη

Σαλόνι οικίας Γ. Σεφέρη. Οι δύο καρέκλες είναι από την Ολλανδία, αγορασμένες από δημοπρασία στο Λονδίνο

Ένα από τα πολύ αγαπημένα του αντικείμενα ήταν η κούκλα τίγρης. Όταν κάποτε χάθηκε το μάτι της και η κα Λόντου του είπε να αγοράσει μία καινούργια, εκείνος αρνήθηκε και αντ’ αυτού σκέπασε το μάτι με ένα επικάλυμμα, της έβαλε κι ένα κολιέ με χάνδρες και την ονόμασε τίγρη-πειρατή.

Στην αγαπημένη του γωνιά, στο γραφείο, εκτός από τα βιβλία, τα διάφορα δώρα και τα αναμνηστικά, κυριαρχούν οι πολλές φωτογραφίες από συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους όπως ο Ezram Pound, αλλά και από προσωπικές, οικογενειακές στιγμές χαλάρωσης και ανεμελιάς και όλες μαζί συνθέτουν το συναρπαστικό άλμπουμ της ζωής ενός πνευματικού και πολυταξιδεμένου πολίτη του κόσμου, ερωτευμένου μέχρι το τέλος της ζωής του με τη σύζυγό του, τη Μαρώ. Και πάνω απ’ όλα αυτά, ίπταται η «κυρία Ζεν», ένα κουκλάκι που είχε φτιάξει από καρύδι και λίγα βελανίδια, κάποια μέρα διακοπών στον αγαπημένο του Πόρο.

Οικία Γεωργίου Σεφέρη

Ο χώρος του γραφείου του ποιητή

Φεύγοντας από αυτό το πολύ ιδιαίτερο σπίτι, μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι από το ποίημα Piazza san Nicolò: «Το σπίτι σαν το καλοκοιτάξεις μέσα από τις παλιές κορνίζες/ξυπνά με τα πατήματα της μητέρας στα σκαλοπάτια/το χέρι που φτιάνει τα σκεπάσματα ή διορθώνει την κουνουπιέρα/τα χείλια που σβήνουν τη φλόγα του κεριού. Κι όλα τούτα είναι παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν/δέσαμε την καρδιά μας και μεγαλώσαμε».

Κι όμως στον τελευταίο στίχο θα διαφωνήσουμε με τον ποιητή. Τα όσα είδαμε και τα όσα ακούσαμε σε αυτή τη σύντομη επίσκεψη κάθε άλλο παρά παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν ήταν…

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ

Σπίτι Γιάννη Τσαρούχη

Σπίτι Γιάννη Τσαρούχη

Eκτός από το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε και άλλο ένα σπίτι το οποίο κατοικήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους έλληνες ζωγράφους με διεθνή προβολή, τον Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989).

Γιάννης Τσαρούχης

Γιάννης Τσαρούχης

Το ατελιέ, αντίγραφα από γνωστούς πίνακες (τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη), προσωπικά του αντικείμενα, τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε βρίσκονται στο σπίτι (χρονολογίας 1965) με μερικά νεοκλασικά στοιχεία, που έζησε ο καλλιτέχνης μέχρι το τέλος της ζωής του και τώρα εκεί στεγάζεται το Ίδρυμα «Γιάννης Τσαρούχης». Η αποκατάσταση της κατοικίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Documenta το 2014, που θέλησε να το συμπεριλάβει στους χώρους των εκθέσεων που πραγματοποίησε.

Γιάννης Τσαρούχης

Το πρώτο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, που έκανε στην ηλικία των 7 ετών.

Γιάννης Τσαρούχης

Φωτογραφία από το ατελιέ του καλλιτέχνη, όπου φιλοξενούσε και τους καλεσμένους του

Στο Ισόγειο του σπιτιού είναι οι χώροι που ζούσε ο καλλιτέχνης, δηλαδή το δωμάτιο και το σαλόνι του, ενώ στον όροφο ήταν το ατελιέ του και ο εκθεσιακός του χώρος.

Γιάννης Τσαρούχης

Μεταλλικές κατασκευές στην οροφή, περιμετρικά του δωματίου, αντίστοιχες μ’αυτές που υπάρχουν στο Μουσείο του Λούβρου. Κρεμούσε τα εκθέματα χωρίς να τρυπάει τους τοίχους

ΕΠΑΥΛΗ ΖΟΥΡΑ

Η έπαυλη Ζούρα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Εμμ. Μπενάκη & Πεσμαζόγλου στην Κηφισιά και κτίστηκε το 1872. Ο αρχιτέκτονας παραμένει άγνωστος, αν και έχει αποδοθεί στον Θεόφιλο Χάνσεν. Ανήκε στην οικογένεια Βουδούρη. Αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ιωάννη Τρικούπη και αργότερα στην οικογένεια Ζούρα, απ’ όπου έχει πάρει το όνομά της.

Έπαυλη Ζούρα

Έπαυλη Ζούρα

Πλέον είναι ιδιοκτησίας της Κλέλιας Χατζηιωάννου και χρησιμοποιείται ως πολιτισμικό και μορφωτικό κέντρο. Ως προς την αρχιτεκτονική κατατάσσεται στην κατηγορία πυργοειδών μεσαιωνικών επαύλεων, με έντονα στοιχεία μπαρόκ.

Έπαυλη Ζούρα

Στον κήπο της Έπαυλης Ζούρα

Αποτελείται από το υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, όροφο και τη σοφίτα. Χρησιμοποιείται και το διπλανό κτίριο, το οποίο ήταν το υποστατικό του Ιωάννη Τρικούπη, όπου έβαζε τις άμαξές του και γι’ αυτό τον λόγο το ύψος της πόρτας είναι αρκετά ψηλό. Τώρα αυτό χρησιμοποιείται ως κατοικία του νυχτοφύλακα.

Έπαυλη Ζούρα

Έπαυλη Ζούρα

Οι περισσότερες πληροφορίες αντλήθηκαν κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων από τους εξαιρετικούς και ενημερωμένους εθελοντές του Οpen House Athens.

*******

Game of Thrones season 8

ΜΗΝΥΜΑ: Η διαλυση της χωρας απο τον συριζα προχωρα κανονικα: Ξεφτιλιζοντας τον στρατο, εβαλαν αρματαγωγα να μεταφερουν 500 λαθρομεταναστες απο την Σαμο σε δομες της ενδοχωρας με αποτελεσμα να απαγορευθει και η τυχον απελαση τους στην Τουρκια. Καταρα για την χωρα η αριστερα.

*********

Λαός που έχει κοντή μνήμη, έχει πρόβλημα: Σήμερα οι ακροδεξιοί, οι νεοναζί, οι φασίστες, αποκαλούν τους μετανάστες «λαθροπίθηκους» που έρχονται στη χώρα μας και μας παίρνουν τις δουλειές.

  • Ξεχνάνε πολλοί ότι ενδεχομένως και οι παππούδες τους να είχαν βρεθεί κάποτε στην ίδια θέση. Και είχαν βρεθεί.
  • Πήγαιναν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους.
  • Δούλευαν σαν σκλάβοι κάτω από άθλιες συνθήκες, για ένα ξεροκόμματο που θα το έκοβαν στη μέση και το μισό θα το έστελναν σαν έμβασμα πίσω στην Ελλάδα στους δικούς τους ανθρώπους που πεινούσαν.

****

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Είσαι πολύ π@π@ς για να κοροϊδεύεις έναν τυφλό. Ακόμη και η Ανίτα Πάνια, έχει καλύτερο επίπεδο. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, ούτε τηλεοπτικός σταθμός. Ντροπή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται
****

Μεγαλείο για ακόμα μια φορά από τον Λεονάρντο Κούτρη, που πήρε στον πάγκο του Olympiacos FC τον μικρό Βασίλη.

****
ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμιΟ Βενιζέλος λέει ότι μετά τις εκλογές ΚΙΝΑΛ- ΝΔ θα συνεργαστούν και θα συνεχίσουν τον αγώνα για να καλύψουν κάθε σκάνδαλο!! Κάτι είχαμε καταλάβει!!
****

Στο Ηράκλειο τα εγκαίνια του Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν: Παρουσία της Έλενας Κουντουρά και Ρώσων κοσμοναυτών εγκαινιάστηκε το πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν στην Κρήτη: Παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντούρα και Ρώσων κοσμοναυτών, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ηράκλειο τα εγκαίνια του Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν, στον Καράβολα, ένα διεθνούς εμβέλειας έργο και σύμβολο για την ειρήνη και τη συνεργασία, το οποίο μάλιστα εγκαινιάστηκε με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού Ρώσου κοσμοναύτη.

 

Παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντούρα και Ρώσων κοσμοναυτών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο τα εγκαίνια του Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν, στον…

*****

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Η Ελλάδα ξεπερνάει σε ανάπτυξη τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης το 2018-2019

SINIPARKSI.GR 5 πράγματα που δεν ήξερες για τα γαλακτοκομικά

  • Πίσω από τις εικόνες των καταπράσινων λιβαδιών κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα.
*****

Η εκδοχή του αναπτήρα έρχεται δεύτερη με 38%

*****
ΜΗΝΥΜΑ: Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της ΝΔ για την αποπληρωμή των δανείων τους!!!
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
******

Κ.Παπακώστα για Εξάρχεια: Δεν είναι άβατο, για μένα είναι κέντρο τέχνης και πολιτισμού

*****

«Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες» λέει ο… αστρονόμος Άνθιμος!

*****

Ένοχος για τοκογλυφία ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος – Του κατασχέθηκαν 1,7 ευρώ και το σπίτι του στη Βούλα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

****

ΜΗΝΥΜΑ – Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ δεν ισιώνει με τίποτα και ούτε παραγράφεται, όσο και αν λυσσάτε!! Εδώ Κορυδαλλός !!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

*****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Του πήγαν φέρετρα στο γραφείο του! Ενώ πριν μερικές εβδομάδες είχε χάσει τον 27χρονο γιο του από δολοφονία στο Μεξικό! Καλό είναι να θυμόμαστε πως φτάσαμε έως εδώ. Να θυμόμαστε τον τρόπο που φέρθηκαν κάποια εκτρώματα – συνδικαλιστές σ’ έναν από τους πλέον αξιόλογους και σοβαρούς πολιτικούς στη χώρα μας. Ο… φασισμός των Αυριανιστών, των φατριών, των συνδικαλιστικών φέουδων, των λαϊκιστών, των… Τομπράδων και των Κολλάδων ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ για χρόνια τη χώρα.

  • Πριν 18 χρόνια, στις 5 Απριλίου 2001 ο τότε υπουργός εργασίας Τάσος Γιαννίτσης – που είχε ξεκινήσει συζήτηση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η κατάσταση του οποίου με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε τη χώρα σε δημοσιονομικό κανόνι – δέχτηκε… φέρετρα στο γραφείο του!

Στις τότε διαδηλώσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είχε συμμετάσχει πάνω από ένα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ κόσμου. Ο Τάσος Γιαννίτσης πολεμήθηκε και κατακεραυνώθηκε από όλα τα κόμματα της αριστεράς, της δεξιάς, του ακραίου… κέντρου, αλλά ΦΥΣΙΚΑ και από το ίδιο του το κόμμα. Η μεταρρύθμιση δεν πέρασε. Και από τότε τραγουδάμε όλοι μαζί το… «επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα, επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα…». 

Υ.Γ.: Η ιστορία δεν έχει πρόβλημα. Μπορεί να περιμένει την Ελλάδα 100, 200 ή και 500 χρόνια. Είτε ελεύθερη, είτε υποδουλωμένη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και κείμενο

Πριν από 18 χρόνια και κάτι ημέρες, στις 5 Απριλίου 2001 ο τότε υπουργός εργασίας Τάσος Γιαννίτσης που είχε ξεκινήσει συζήτηση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικούΔείτε περισσότερα

******

ΜΗΝΥΜΑ – ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

*****

ΛΙΝΑ ΚΛΕΙΤΟΥ: Αρκετά πια με Μαραθώνιους, ποδηλατοδρομίες κλπ. Κατάντησε αηδία όλη η φιέστα άθλησης, φιλανθρωπίας, τάχα αφύπνισης του κοινού. Το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι χάος και ταλαιπωρία, στην Αθήνα του ότι ναναι. Έλεος.Φτάνει.Επιτρέψτε μας να έχουμε ένα φυσιολογικό ΣΚ.

******

Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιος μάλλον έχουμε να κάνουμε με σατιρικούς

Παπακώστα: Τα Εξάρχεια είναι ένα κέντρο τέχνης και πολιτισμού, μια Μονμάρτη

***/

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Αυτό…

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται

Αυτό το κορίτσι είναι η Σύλια Χιώτη.
Η Σύλια Χιώτη είναι τυφλή.
Η Σύλια Χιώτη είναι αθλήτρια της κολύμβησης και έλαβε μερος με τον προπονητή της κ.Μηναδάκη στο πανελλήνιο
πρωτάθλημα κολύμβησης ΑΜΕΑ.
Η τυφλή και όμορφη Σύλια γύρισε με 4 χρυσά και
1 πανελλήνιο ρεκόρ.
Στην άλλη φωτό είναι δύο σκουπίδια.
Ο “δημοσιογράφος” Καμπουράκης και ο, και καλά σοβαρός δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, που σε ένα άνευ προηγουμένου ρατσιστικό ντελίριο διακωμωδούν τους τυφλούς, που τους αξίζει μόνον να είναι ζητιάνοι.
Δύο κόσμοι!
Το φως και το σκοτάδι!
Πάντως, ο δικός μου κόσμος, σήμερα λούζεται στο φως του Ήλιου
@Aleka Zorbala

*****

ΜΗΝΥΜΑ: ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα ηταν ντεφορμέ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, μιμίδιο και κείμενο
*****
ΜΗΝΥΜΑ: Στην Ρόδο το κόστος αποκομιδης ανά τόνο σκουπιδιών είναι 84 €. Στην Αττική είναι 350€. Γιατί τόση διάφορα; Η Ρόδος έχει αναθέσει το έργο σε ιδιώτες ενώ η Αττική σε δημοτικές υπηρεσίες . Μιλήστε μου ξανά για τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν σκοπό το κέρδος εις βάρος μας.
*****

ΚΙ ΑΛΛΟ: Έχει δίκιο η Παπακώστα. Μπερδεύομαι ποιες είναι οι φωτογραφίες από την Μονμάρτης και ποιες από τα Εξάρχεια. Μπορείτε να βοηθήσετε;;;?