To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (11/7)

ΣΚΙΤΣΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΒΗΜΑτοδότης

Η επανάσταση της γραβάτας στο Προεδρικό

Οι γραβάτες επέστρεψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επέστρεψαν και τα κοστούμια, τα ταγέρ και οι… φρεσκοξυρισμένοι υπουργοί (φωτογραφία). Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες προκειμένου να γεμίσει το Προεδρικό Μέγαρο με υπουργούς που ήθελαν να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο. Το μόνο που δεν άλλαξε στα χρόνια αυτά ήταν η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζε τον Αλέξη Τσίπρα (δηλαδή θερμές χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά) έτσι αντιμετώπισε και τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (και τη σύζυγό του Μαρέβα).

nnn

Αν εξαιρέσει κανείς τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη που ήταν ελαφρώς… αξύριστος, οι υπόλοιποι υπουργοί της νέας κυβέρνησης προσήλθαν ξυρισμένοι στο Προεδρικό. Ηρθαν από νωρίς. Συγκεντρώνονταν σε μια αίθουσα ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους. Και για να γνωρίσει ο υπουργός τον υφυπουργό του ή τον άλλον υπουργό με τον οποίο θα συνεργάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ευτυχώς βοήθησε η τηλεόραση που είχε δείξει τις φωτογραφίες των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και έτσι αναγνώρισε ο ένας τον άλλον.

nnn

Στην αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε η τελετή της ορκωμοσίας, τοποθετήθηκαν 50 καρέκλες για τους συγγενείς των νέων υπουργών. Οσα δηλαδή είναι τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μόνο που μαζεύτηκαν καμιά 70ριά συγγενείς μετά τέκνων και έτσι πολλοί από αυτούς (που προσήλθαν κάπως καθυστερημένα) παρακολούθησαν την τελετή όρθιοι. Αυτό βεβαίως δεν τους εμπόδισε να βγάλουν τα κινητά τους και να βγάζουν φωτογραφίες είτε τους συγγενείς τους την ώρα που ορκίζονταν είτε την ώρα που υπέγραφαν το πρωτόκολλο ή ακόμα να βγάζουν σέλφι μεταξύ τους.

nnn

Είχε σημασία πώς έβαλαν στο Προεδρικό τους συγγενείς να καθίσουν. Στην πρώτη σειρά ήταν οι σύζυγοι των λεγόμενων πρωτοκλασάτων υπουργών. Πρώτη (από δεξιά) κάθισε η κυρία Τζένη Μπαλατσινού, σύζυγος Β. Κικίλια. Φορούσε μαύρη παντελόνα και ένα λευκό, κοντό, αμάνικο πουκάμισο. Δίπλα της με ένα κίτρινο φόρεμα φλοράλ η Αρτεμις Πάνου, σύζυγος Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος τη τάξει υπουργός.

  • Δίπλα της η Αθηνά Νούτσου-Πικραμμένου και δίπλα από τη σύζυγο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπήρχε για πολλή ώρα μια θέση κενή. Ηταν η θέση που προοριζόταν για τη Μαρέβα Μητσοτάκη.
  • Λίγα μόλις λεπτά πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας εμφανίστηκε η Ευγενία Μανωλίδου φορώντας ένα γαλάζιο φόρεμα συνοδευόμενη από τον γιο της Αλκαίο. Αμέσως σηκώθηκε από τη θέση της η κυρία Μπαλατσινού και έσπευσε να τη χαιρετήσει με σταυρωτό φιλί.
  • Ο δε πιτσιρίκος γιος του Αδωνη, μόλις είδε τον πατέρα του να υπογράφει το πρωτόκολλο ξέφυγε από την επιτήρηση της μητέρας του και πήγε να τον συναντήσει ανάμεσα στους υπουργούς. Πολυμελή οικογένεια είχε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος την έφερε μαζί του στο Προεδρικό.

nnn

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας έψαλλε, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. «Από σήμερα ξεκινά η σκληρή δουλειά» ήταν το μήνυμά του. Οι λιγοστές γυναίκες υπουργοί ήταν άλλες ντυμένες στα άσπρα και άλλες στα μαύρα. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκε από την ορκωμοσία η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη (ντυμένη στα λευκά) που ξέχασε να χαιρετήσει ΠτΔ και Πρωθυπουργό.

Επιασε δουλειά ο Χρυσοχοΐδης

Επιασε αμέσως δουλειά, μετά την ορκωμοσία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλωστε βρέθηκε σε γνώριμα μέρη, γνωρίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλον τα θέματα του υπουργείου του και συγκάλεσε σύσκεψη με την Πυροσβεστική γιατί κάτι ο καύσωνας, κάτι τα ξερά χόρτα, καταλαβαίνει ότι το παν είναι η πρόληψη. Παραλαμβάνοντας το υπουργείο τόνισε: «Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία». Υπογράμμισε ότι βούλησή του είναι να δοθούν σκληρές μάχες για το έγκλημα και να προστατεύσουμε – όπως είπε – και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. «Είναι τιμή για μένα η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου. Πρέπει να προστατεύουμε τις περιουσίες των πολιτών, η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό».

nnn

Και μερικά απρόοπτα: Ο γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Στ. Δήμα κατέβαινε την Ηρώδου Αττικού με τα πόδια προκειμένου να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο και να ορκιστεί. Εκανε όμως λάθος και μπέρδεψε τα… Μέγαρα. Μπήκε στο διπλανό… Μέγαρο Μαξίμου. Ευτυχώς η φρουρά τον ειδοποίησε ότι η ορκωμοσία ήταν μερικά μέτρα πιο κάτω.

Πρόλαβε και… διόρισε

Αν και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να περιοριστεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, υπουργός πριν ακόμη ορκισθεί, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο, υπεύθυνο για τον Τύπο. Προσελήφθη, μου είπαν, πρώην… βουλευτής (άλλου κόμματος) σε γραφείο Τύπου!

Ο Ευκλείδης «πέρασε αλλά δεν άγγιξε»

Η χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών είχε πολλά χαριτωμένα. Ενα από αυτά δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε το υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για να μην πολυλογώ, η αίθουσα του τρίτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών ήταν κατάμεστη από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου που είχαν έρθει για να αποχαιρετήσουν τον Ευκλείδη και να υποδεχθούν το Χρήστο Σταϊκούρα. Ανάμεσά τους και μία διευθύντρια του υπουργείου, από τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων. Η κομψότατη ανώτατη δημόσια υπάλληλος έμοιαζε αρκετά συγκινημένη.

nnn

«Ηρθατε να αποχαιρετήσετε τον Ευκλείδη;» κάποιος τη ρώτησε, υποθέτοντας ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν οικοδομήσει μια στενή σχέση συνεργασίας. «Οχι, ήρθα για να του συστηθώ» απάντησε σοβαρή. Οταν ρωτήθηκε εάν κάνει χιούμορ, αποκάλυψε ότι στα τέσσερα χρόνια της παραμονής του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο τον είχε συναντήσει μόλις μία φορά σε ένα υπηρεσιακό γεύμα, χωρίς να της δοθεί καν η δυνατότητα να του μιλήσει. «Μα πώς ασκούσε διοίκηση ο Ευκλείδης χωρίς να ενημερώνεται από τους διευθυντές του;».

  • Η ίδια απάντησε πως τα υπηρεσιακά στελέχη είχαν επαφή μόνο με τους γενικούς γραμματείς, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλόβαθμα ήταν.
  • «Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο;» ρωτήθηκε, για να απαντήσει πως όλοι οι προκάτοχοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από όσο μπορεί να θυμάται, είχαν στενή συνεργασία με τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου.
  • Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι πως όταν κάποιος βρίσκεται τέσσερα χρόνια σε ένα διοικητικό πόστο και δεν έχει γνωρίσει τους άμεσους συνεργάτες του – από τους οποίους εξαρτάται η τύχη του οργανισμού – αυτό δείχνει πόσο καλός μάνατζερ είναι. Κάποιοι άλλοι απλά θα έλεγαν ότι «πέρασε αλλά δεν άγγιξε»…

Τι γίνεται με τις κλούβες;

Οντως οι κλούβες από την Ηρώδου Αττικού απομακρύνθηκαν. Εμεινε μόνο μία μικρή (σαν αυτή που χρησιμοποιείται στο Τμήμα Μεταγωγών) και ένα περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο μάλιστα πάρκαρε κάθετα προς την Ηρώδου Αττικού κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων υπουργών. Μία κλούβα με μία διμοιρία των ΜΑΤ… μετακόμισε. Από την Ηρώδου Αττικού πήγε λίγο πιο πάνω στον οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι. Δύο άλλες κλούβες βρίσκονται έξω από τη Βουλή, ενώ μια άλλη έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας. Να σημειώσω ότι απομακρύνθηκαν και τα σαμαράκια από την Ηρώδου Αττικού και βεβαίως οι περισσότεροι αστυνομικοί που χρησιμοποιούνταν ως φρουρά του απελθόντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι καπνικές διαρροές

Μαθαίνω ότι γίνονται επιλεκτικές… καπνικές διαρροές από τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου προς συγκεκριμένα έντυπα. Μήπως μπορούν να μας πουν εάν ο μανιώδης καπνιστής, που αφήνει να διαρρεύσουν όλα αυτά, έκοψε το τσιγάρο τώρα που μετακόμισε στο πρωθυπουργικό γραφείο ή μήπως βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι στη βεράντα (αυτή που βλέπει προς το Προεδρικό Μέγαρο) για να καπνίσει;

Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

  • Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
  • Θα χρειασθεί, ίσως, να περάσουν 2-3 μήνες για να καταλάβουμε τι αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Προς το παρόν, δεν μοιάζει διατεθειμένος να δώσει μια μικρή –έστω– περίοδο ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «δεν θα κάνει τη χάρη στη Ν.Δ. να κάνει μια αντιπολίτευση σαν και αυτή που έκανε πριν από το 2015».
  • Συνειδητοποιεί, προφανώς, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ και να στρέψει ένα κρίσιμο κομμάτι της μεσαίας τάξης προς τη Ν.Δ. τα επόμενα χρόνια.
  • Και βεβαίως, δεν θέλει να κάψει πολύ γρήγορα τις σχέσεις και το κεφάλαιο που έχτισε σε ορισμένα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη και αλλού.

Επικοινωνιακά, πάντως, θα παραμείνει μάχιμος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει τεράστια και πρέπουσα σημασία στην τεχνοκρατική προετοιμασία της νέας κυβέρνησης. Οσο επιτυχημένη όμως και αν είναι στην πράξη, στο τέλος της ημέρας θα χρειασθεί μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια για να μην επικρατήσουν τα στερεότυπα μιας κυβέρνησης του ΔΝΤ ή του ΣΕΒ, ή μιας κυβέρνησης τύπου Ορμπαν. Η μάχη θα είναι λυσσαλέα, καθημερινή και ανελέητη.

Θα είναι πάντως μεγάλη ζημιά για τον τόπο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει, από πλευράς πολιτικού πολιτισμού. Η δομική αντιπολίτευση είναι θεμιτή. Οχι όμως η προσπάθεια να ξαναβιώσουμε τον Εμφύλιο και να χρησιμοποιηθεί ο διχασμός της κοινωνίας σαν εργαλείο. Η χώρα έχει ανάγκη να κοιτάξει μπροστά και να προχωρήσει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

  • Είναι πολύ εύκολο να ξαναγίνει κόλαση στο κέντρο της Αθήνας και να παραλύσει το σύμπαν, διαλύοντας ταυτόχρονα το όποιο θετικό κλίμα έχει δημιουργηθεί στις αγορές.
  • Πονηρά σκεπτόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν, άλλωστε, να εννοηθεί ότι «περιμένετε έξι μήνες και θα σας λείψει η δική μας κανονικότητα».
  • Το επιχείρημά τους είναι πως μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτά που ονειρεύεται μια δεξιά κυβέρνηση, χωρίς όμως να ανοίγει μύτη.

Το πρόβλημα είναι ότι το «μυαλό» σπρώχνει τον κ. Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά. Οι συνήθειες του παρελθόντος, όμως, και το παλαιό κομματικό περιβάλλον τον ωθούν βιωματικά σε μια αντιπολίτευση χωρίς φραγμούς ή κάποια όρια.

Έντυπη KAΘH

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
capture1
  • Τα νταούλια ως φάρσα
  • Είναι από τα κλισέ τα οποία διατηρούν ισχυρή δόση αλήθειας:
  • Η χώρα έχει ανάγκη όχι μόνον από καλή κυβέρνηση, αλλά και από καλή αντιπολίτευση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ των απελθόντων υπουργών, που με θεσμική ψυχραιμία παρέδωσαν χθες τα χαρτοφυλάκιά τους, είναι μια εκδοχή καλής αντιπολίτευσης.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνων των στελεχών που βιάζονται ήδη να ανασύρουν τα νταούλια της αγανάκτησης από τα υπόγεια του αντιμνημονιακού παρελθόντος είναι μια αντιπολίτευση εκτός θέματος.
  • Η επιστροφή στο πεζοδρόμιο θα συνιστούσε για την αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι προχθές εφάρμοζε μνημόνιο, επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας.
Έντυπη ΚΑΘΗ
Στέφανος ΚασιμάτηςΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

  • Νέο τοπίο
  • Η κ. υπουργός καθ’ οδόν προς την ορκωμοσία. Ο άχαρος και παχουλός ψηλέας με το σκούρο κοστούμι, που διακρίνεται αριστερά, πρέπει να είναι ο σωματοφύλακάς της…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Ισως φταίει το ξενύχτι των ημερών, ίσως η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εξελίξεις. Πάντως, όταν σκέπτομαι ότι μόλις τρεις ημέρες έχουν περάσει από τις εκλογές μού φαίνεται πολύ λίγο – γιατί εγώ αισθάνομαι ότι κοντεύουμε να κλείσουμε εβδομάδα; Εν πάση περιπτώσει, η ταχύτητα αυτή με υποχρεώνει να σταματώ πότε πότε και να ρίχνω ματιές προς τα πίσω, διαφορετικά τόσο πολλά θα περάσουν ασχολίαστα, σαν να μη συνέβησαν. Οπως, ας πούμε, το αποτέλεσμα των εκλογών και η σύνθεση της νέας Βουλής.

Να ξεκινήσω με τους απελθόντες, επειδή οι ελθόντες είναι μια πολύ σύνθετη περίπτωση και την αφήνω για το τέλος. Παρά τη στριμμάρα που βγάζει το πρόσωπο του Τσίπρα, κανονικά –αν δηλαδή είχε τη δημοκρατική αγωγή, ώστε να μπορεί να το εκτιμήσει– θα έπρεπε να είναι πολύ ικανοποιημένος. Αλλά επειδή είναι ο χαρακτήρας που γνωρίζουμε, βράζει από θυμό μέσα του, όχι τόσο για την ήττα, αλλά για το γεγονός ότι τον νίκησε ένας καλύτερός του ή ένας ανώτερός του, αν δεν μας τρομάζει η λέξη.

Ομως, με όση αντικειμενικότητα μπορώ να επιστρατεύσω (γιατί, τελικά, βρήκα κάτι υπόλοιπα από δαύτη σε ένα συρτάρι που τα είχα ξεχάσει…), το 31,53%, που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, είναι άθλος για την ελληνική κυβέρνηση που υπήρξε, αν όχι η χειρότερη του 21ου αιώνα, οπωσδήποτε η αισχρότερη. (Είναι κατανοητό, όμως, ότι τα αποτελέσματα σαράντα χρόνων συστηματικής παιδείας στον αριστερό λαϊκισμό δεν σαρώνονται διαμιάς – σε μια δημοκρατική πολιτεία τουλάχιστον.)

Ακούγεται παράδοξο, αλλά παρότι ηττημένος, ο Τσίπρας κατάφερε να πετύχει ένα στόχο, δευτερεύοντα εν σχέσει με την εκλογική νίκη, αλλά σημαντικό για την εξέλιξή του και, ενδεχομένως, την εδραίωσή του. Πέτυχε την ευκαιρία, δηλαδή τις ιδεώδεις συνθήκες, για να «πασοκοποιήσει» ομαλά τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ως μετεξέλιξη του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ να γίνει ο ένας από τους δύο πόλους του συστήματος.

Γενικότερα, κοιτάζοντας τον χάρτη της κατανομής των εδρών,αντιλαμβάνομαι ότι ο πολιτικός χώρος από την Κεντροαριστερά μέχρι τη Ριζοσπαστική Αριστερά θα είναι ο διαφιλονικούμενος στη νέα Βουλή. Εκεί θα γίνουν οι μεγάλες συγκρούσεις για την τελική κυριαρχία του χώρου, αφού η περιοχή από τη Δεξιά μέχρι το Κέντρο έχει καλυφθεί από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει τον Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και, για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει και κάποιος που έχει τη δυνατότητα. (Ο Μιχελογιαννάκης, που θα μπορούσε, δεν εξελέγη…) Συνεπώς, αν ήμουν η Φώφη, ήδη θα έτρεμα. Είναι στο χέρι του.

Φώφη! Αρωμα από λεβάντα, ρίγανη και φέτα,στο βάθος υπόκρουση μπουζουκάκι και Πασχάλης Τερζής… Για όλους τους λόγους που παρέθεσα προηγουμένως, το 8,10% του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν το λες θρίαμβο – ίσως ούτε καν νίκη, ενόψει των όσων έρχονται. Το απομεινάρι του ΠΑΣΟΚ πρέπει και αυτό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να επανεφεύρει τον εαυτό του. Μπορεί να το πετύχει με τη Φώφη αρχηγό και έναντι ενός όμορου κόμματος με τριπλάσια δύναμη; Δεν νομίζω, εξάλλου τα ικανά στελέχη ή σιωπούν (όπως ο Λοβέρδος) ή έχουν φύγει: τον Βενιζέλο τον έδιωξαν, ο Χρυσοχοΐδης γύρισε στο υπουργείο όπου διέπρεψε, ο Πιερρακάκης (που, σημειωτέον, προέρχεται από το περιβάλλον Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ) έγινε επίσης υπουργός. Τι έμεινε στη Φώφη; Ο Καμίνης – δηλαδή, ανοίξτε μου, παρακαλώ, το παράθυρο να πηδήξω μόνος μου…

Το ΚΚΕ, δεν έχει σημασία, παρά το 5,3% και τις 15 έδρες. Το ΚΚΕ είναι σαν μια πέτρα στον δρόμο: πάντα η ίδια, ποτέ δεν αλλάζει, απλώς την παρακάμπτεις. Μια θρησκευτική σέκτα είναι, τόσο αποκρουστική και γραφική στις θέσεις της, ώστε δεν συνιστά απειλή ούτε καν μακροπρόθεσμα.

Γραφικότητα, διαφορετικού τύπου, είναι και η Ελληνική Λύση, που έλαβε 3,7% των ψήφων και 10 έδρες. Εξίσου ακίνδυνη σε τελευταία ανάλυση, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Δεν υπάρχει ίχνος ιδεολογικής ή πολιτικής συνοχής για να κρατήσει στοιχειωδώς ενωμένο ένα συνονθύλευμα ανισόρροπων, αφελών, διαταραγμένων, τυχοδιωκτών κ.ά., που συσπείρωσε γύρω του ο πιο τραχύς, απλοϊκός και αστείος από τους πολιτικούς «τηλευαγγελιστές».

  • Ο άνθρωπος, στο κάτω κάτω, με τον οποίον ο Ιησούς αλληλογραφεί.
  • Δεν έχει βιωσιμότητα αυτό το πράγμα – ακριβέστερα, αυτό το τσίρκο.
  • Εντούτοις, η υπηρεσία την οποία προσέφερε (ακουσίως, βέβαια), είναι ότι απορρόφησε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
  • Η Ελληνική Λύση δεν είναι κόμμα· είναι μπίζνα. Θα δείτε πώς θα εξελιχθούν.

Τέλος, ο χοροπηδηχτός αγορίνος με το 3,44% και τις 9 κοινοβουλευτικές έδρες, τις οποίες κατέλαβαν ως επί το πλείστον Βαρουφίτσες από 20+ έως και 60+ ετών. Το ΜέΡΑ25 εκφράζει μια σαχλοαναρχία που έγινε της μόδας με αφορμή την κρίση του 2008. Εκφράζει όσους δεν διασκεδάζουν απλώς με την ισπανική σειρά «Casa di papel», αλλά την παίρνουν στα σοβαρά. Ο δε Βαρουφάκης είναι στον ρόλο του καθηγητή.

  • Εξίσου αστεία περίπτωση είναι το κόμμα του Βαρουφάκη.Αν διαβάσετε τις ανακοινώσεις τους, βρίσκετε την ίδια αφέλεια και αυταρέσκεια που συναντάς στις ανακοινώσεις διαφόρων καταλήψεων και κοινοβίων. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο χοροπηδηχτός λυσσάει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του οριοθετεί τα σύνορα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά.

Ο Βαρουφάκης είναι ομολογουμένως χαρισματικός (όχι προς Θεού με τη βεμπεριανή έννοια του όρου, αλλά την αγοραία), όμως ένα κόμμα δεν είναι «one-man-show». Δεν αρκεί, εννοώ, να είσαι καλός στο είδος του «stand-up comedy». Δεν φτάνει να χορεύεις ωραία μπροστά στον καθρέφτη σου…

Και η Ν.Δ.; Η κατάστασή της με 39,85% και 158 είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά την αφήνω για αύριο, καθώς θα χρειαστώ χώρο.

Έντυπη ΚΑΘΗ

***
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:
Αγαπητοί ιδιοκτήτες οίκων/διαμερισματων/ο Θεός να τα κάνει κατοικήσιμα τα οποία διαθέτετε στο airbnb, θα ήθελα -ως υποψήφια πελάτισσά σας- να κάνω κάποιες, μικρές παρατηρήσεις:
1. Μην χαρακτηρίζετε “ανακαινισμενο” ένα διαμέρισμα, όταν απλώς το έχετε βάψει.
2. Μην το ονομάζετε “στούντιο” , όταν το κρεβάτι, η κουζίνα και ο νιπτήρας του μπάνιου βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο. Πείτε το “τρύπα”, θα καταλάβουμε.
3. Μην ανεβάζετε (κοντινές) φωτογραφίες από τα πόμολα, το τηλέφωνο του μπάνιου, μια γάτα, ένα καλάθι με σύκα. Καθόλου δεν με βοηθούν να αποφασίσω αν μου κάνει το δωμάτιο. Επίσης με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιόλογο προς φωτογράφηση. Οπότε, αντίο.
4. Το γεγονός ότι αποφασίσατε να το ονομάσετε “Mairoula’s Luxury Village Apartment” (τυχαίο το ονομα) σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα 84 ευρώ που ζητάτε για 1 (ΜΙΑ!) διανυκτέρευση, όταν, εντελώς αντικειμενικά, είναι σε τέτοια κατάσταση που θα ζητούσα το ίδιο ακριβώς πόσο ως αμοιβή για να μείνω…
Αυτά τα ολίγα και ευχαριστώ για την προσοχή σας…
.***.

Ενσωματωμένη εικόνα

  • Μια νέα κυρία με παλιές ιδέες
Μια νέα κυρία με παλιές ιδέες

Η νέα υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μπορεί να μην πήρε τον λόγο, χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, αλλά στο παρελθόν έχει δώσει σημεία γραφής τόσο για τις θεωρήσεις της ως προς τα εργασιακά θέματα αλλά και τις απόψεις της για ιστορικά ζητήματα όπως αυτό του αντιδικτατορικού αγώνα…

Καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ τασσόταν υπέρ της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο οποίο μάλιστα απέδιδε την δήθεν ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα έλεγε:

  • «Η Ελλάδα μεταξύ 2013-2014 ήταν πρωταγωνίστρια στις μεταρρυθμίσεις και στις μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας και σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, είχαμε πάρα πολύ μεγάλη άνοδο της ανταγωνιστικότητας.
  • Γιατί με τις θυσίες του ελληνικού λαού, καταφέραμε να μειώσουμε πάρα πολύ το κόστος εργασίας. Το εργασιακό μπήκε σε ένα πλαίσιο πιο ευέλικτο, το μισθολογικό μπήκε σε ένα πλαίσιο πολύ πιο σκληρό, οπότε καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος εργασίας».

Αυτό που δεν μας είπε η νέα υφυπουργός Εργασίας είναι ότι το μισθολογικό κόστος συρρικνώθηκε εξαιτίας της θέσπισης του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, την άλωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση της ημιαπασχόλησης και την εκτόξευση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μάλιστα, ολοκλήρωσε το επιχείρημά της προσθέτοντας ότι αυτή η λαμπρή ανοδική πορεία της ανταγωνιστικότητας της χώρας ανακόπηκε από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2015-2016 αυτή η πρόοδος σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, είχαμε μια όχι μόνον στασιμότητα, όχι μόνον μια καθίζηση, αλλά πήγαμε πίσω από το 2012». Αν δεν θυμάται, να της θυμίσουμε ότι το 2012 κυβερνούσε το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί σήμερα.

Επιπλέον, η νέα υφυπουργός Εργασίας ως στέλεχος της δεξιάς, φαίνεται να έχει αλλεργία στην ιστορία της Αριστεράς. Στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη με τίτλο «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;», τον Απρίλιο του 2018, τοποθετήθηκε με εριστικά και υβριστικά σχόλια μιλώντας για «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα» και χαρακτηρίζοντας «ψυχικά νοσούντες» όλους όσοι τάσσονται υπέρ αυτού του αγώνα.

Συγκεκριμένα είπε: «Εχουμε μία αγιοποίηση του αγώνα της δικτατορίας, η οποία ουσιαστικά έγινε επειδή δεν έγινε ο αγώνας την ώρα που έπρεπε να γίνει. Αρα έχουμε μία σχέση η οποία καταρρίπτει τις διαστάσεις που της ανήκουν (;), αυτή της αντίστασης και παίρνει διαστάσεις υπερβολής, όπως αυτή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Το δεύτερο κομμάτι της πρότασης το οποίο με ανησυχεί και με προβληματίζει από προσωπική εμπειρία έχει σχέση με τη μετατροπή σε βαθειά ψυχική νόσο, η οποία πολύ φοβάμαι ότι είναι μία μετατροπή σε μια συλλογική ψυχική νόσο, διότι έχει δημιουργηθεί αυτό το συλλογικό αφήγημα μέσα από τη συλλογική μνήμη αυτής της ιστορικότητας.

  • Ακούω συνέχεια “ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς”, “ιστορικός αγώνας” και αναρωτιέμαι για ποια ιστορία μιλάμε, ποιος έγραψε αυτή την ιστορία;
  • Την έγραψαν αυτοί οι άνθρωποι των οποίων η απώλεια του αισθήματος Δικτατορίας (;) είναι αντίστοιχο με μια απώλεια δικού τους ανθρώπου;
  • Και ποιοι; Αυτοί οι οποίοι είναι οι ψυχικά νοσούντες;
  • Και εκεί πέρα βάζω τη δική μου εμπειρία από διάφορους θείους που είχα στη Μακρόνησο και γηραιότερους φίλους των γονιών μου, οι οποίοι ποτέ δεν χρησιμοποίησαν, προφανώς για τον εαυτό τους αλλά και για κανέναν άλλον αυτή την έκφραση: “ιστορικό στέλεχος”, “ιστορικός αγώνας”.
  • Οπότε η έκβαση (;) αυτής της συλλογικής μνήμης φοβάμαι ότι φανερώνει μία συλλογική ψυχική νόσο παρά μια μεμονωμένη».

Η κ. Μιχαηλίδου μας λέει και άλλα όπως ότι δεν κατάφερε η δεξιά να διαχειριστεί τη νίκη της στον εμφύλιο» και ότι «η αριστερά αδυνατεί να αρθρώσει συνεκτικό λόγο»….» Το συμπέρασμα είναι πως η κυρία Μιχαηλίδου είναι μια νέα κυρία με παλιές ιδέές.

Κατηγορία
  • Τα “έβαλε” και με τη Liberation ο Μπάμπης Παπαδημητρίου: Έγλειφαν Συριζαίους στο γεμάτο χασισοκαπνό Μαξίμου

Ακόμα ένα παραληρηματικό show έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το αχτύπητο δίδυμο Μπάμπη Παπαδημητρίου – Άρη Πορτοσάλτε οι οποίοι αποφάσισαν να σχολιάσουν χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation με αποτέλεσμα οι ακροατές να ακουν από τον βουλευτή της ΝΔ πλέον, Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι ανταποκριτές ξένου Τύπου έγλειφαν τους Συριζαίους, ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν γεμάτο «χασισοκαπνό» και οι δημοσιογράφοι «έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».

Τα "έβαλε" και με τη Liberation ο Μπάμπης Παπαδημητρίου: Έγλειφαν Συριζαίους στο γεμάτο χασισοκαπνό Μαξίμου

  • Ο νυν βουλευτής της ΝΔ και μέχρι πρότινος δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Άρη Πορτοσάλτε, επέλεξαν να δώσουν την δική τους οπτική για το χθεσινό δημοσίευμα της Liberation, στο οποίο η γαλλική εφημερίδα έγραφε: «Δυναστεία Μητσοτάκη – Ο μικρός «Κούλης» στην εξουσία».

Στη χθεσινή της έκδοση, αναφέρεται σε άρθρο ότι για τους Έλληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα γνώριμο πρόσωπο. Στη συνέχεια σημειώνεται στο πώς η οικογένεια Μητσοτάκη έχει κυριαρχήσει για δεκαετίες στην κεντρική πολιτική σκηνή και πως η νίκη του Κυριάκου σηματοδοτεί την επιστροφή των δυναστειών (Παπανδρέου ή Καραμανλή) που κυβέρνησαν τη χώρα με τη σειρά τους για περισσότερο από μισό αιώνα ενώ επισημαίνει πως οι οικογένειες αυτές έγιναν σύμβολα νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων που έχουν καταστρέψει τη χώρα.

  • Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, η συζήτηση ξεκίνησε με τον Παπαδημητρίου να παίρνει την άδεια για το αν μπορεί να βρίσει λίγο τους ευρωπαίους.
  • Η άμεση ανταπόκριση Πορτοσάλτε ήρθε μέσω του επαναλαμβανόμενου ερωτήματος «η Liberation είναι κάτι σαν την Αυγή»;
  • Με λίγα λόγια, ο διευθυντής του ενός ραδιοφώνου που βρίσκεται σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις της ακροαματικότητας, παραδέχτηκε on air ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η εφημερίδα Liberation.

Ωστόσο το άγνωστο αυτό έντυπο στον Άρη Πορτοσάλτε είναι μια ιστορική γαλλική εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1973 στον απόηχο του Μάη του ’68 από τον φιλόσοφο Ζαν – Πωλ Σαρτρ και την ιστορική μορφή της εξέγερσης Σερζ Ζουλί.

Παρόλα αυτά, η εκδοχή που μαθαίνει ο Άρης από τον φίλο του Μπάμπη on air, είναι ότι δεν πρόκειται και για καμιά σοβαρή εφημερίδα και η οποία ανήκει σε έναν από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους και τη μεγάλη οικογένεια Rochild.

Το αποκορύφωμα ωστόσο ήρθε από την ανάλυση Παπαδημητρίου για τη δουλειά ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: 

  • «Οι ανταποκριτές πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, έγραφαν για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει.
  • Για μια Ελλάδα που τους διηγήθηκαν στα γεμάτα καπνό γραφεία του Μαξίμου τα στελέχια του αποδημούντος ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλοι.
  • Υπάρχουν ανταποκριτές ξένου Τύπου που κάνουν εξαιρετική δουλειά και ξέρουν τα θέματα αλλά και όταν δεν τα ξέρουν κάθονται και τα κοιτάζουν σωστά
  • Αλλά υπάρχει δυστυχώς μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους. Περί αυτού πρόκειται».
Κατηγορία
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

** Φουλ επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ (κόμμα του Γ. Παπανδρέου) γίνεται αναφορά στα 4 φάουλ του «προοδευτικού» πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη: Στηρίχτηκε σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ (Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη), έκανε ένα από τα πολυπληθέστερα κυβερνητικά σχήματα, βρήκε μόνο 5 άξιες γυναίκες. Και τελευταίο έκανε τον Σταϊκούρα υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει ευθύνη για την απόκρυψη των μεγάλων ελλειμμάτων της κυβέρνησης Καραμανλή. Φώφη;

** Είναι ήδη πιο ξεκούραστος και ετοιμάζεται για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, την πορεία για την καινούργια περίοδο τους κόμματος του. Και έχει συμμάχους του την μεγάλη πλειοψηφία μελών και στελεχών. Πάντα θα υπάρχουν και οι…γκρινιάρηδες, αλλά δεν έχουν τύχη.

** Την ανησυχία της για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζει και η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, και θεωρεί ότι «η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος».

** Αλλα αντί άλλων και πάλι με το Brexit. Το κόμμα των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (Remain), στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου νέου δημοψηφίσματος σχετικά με το Brexit, τασσόμενο κατά ενός επιζήμιου Brexit ή ενός Brexit χωρίς συμφωνία από τους Συντηρητικούς. Άλλα έλεγαν ως τώρα οι Εργατικοί του Κόρμπιν. Θα τρελαθούμε παιδιά…

**Μπορεί η άρνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη (πρώτη και με διαφορά στην Α` Αθηνών), να αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού, να μονοπώλησε το παρασκήνιο, σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όμως υπήρξαν και κάποιες απουσίες ή τοποθετήσεις, που προκαλούν ενδιαφέρον ή προσφέρονται και για ερμηνείες.

  • Επί παραδείγματι, η απουσία του πολύπειρου Νικήτα Κακλαμάνη και με έντονη δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί ακόμη και για την προεδρία της Βουλής.
  • Η, το ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος δε συμμετέχει, έστω, στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά «εξορίστηκε» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Λέτε να έχουν σχέση με τις ιδιαίτερες απόψεις και των δύο, για τα εθνικά μας θέματα.

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Αρχισαν οι εχθροπραξίες

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας θεωρεί εχθρική πράξη το γεγονός ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα φρόντισε να διατυπώσει τη δυσαρέσκεια του στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γκρίνια από την περιφέρεια

Προβληματική είναι η εκπροσώπηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών στη νέα κυβέρνηση. Η Ήπειρος δεν διαθέτει ούτε έναν υπουργό και το γεγονός ότι ο κ. Τασούλας θα είναι Πρόεδρος της Βουλής δεν αλλάζει την κατάσταση. Τα ίδια παράπονα εκφράζουν στελέχη της ΝΔ από Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία που δεν εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση, ενώ η Θεσσαλονίκη συμμετέχει με έναν υφυπουργό.

Ραγδαίες εξελίξεις

Οπως έγκαιρα σας είχε ενημερώσει η Kontra news με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο χθεσινό φύλλο, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στη ΔΕΗ είναι ραγδαίες. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η χθεσινή σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για την πάταξη της εγκληματικότητας και τη διαχείριση κρίσεων από ασύμμετρες απώλειες όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές βάζει μπροστά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο νέος υπερυπουργός Δημόσιας Τάξης έχει έτοιμο πλάνο στο οποίο θα κινηθεί και γι’ αυτό άρχισε από χθες να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για να κινητοποιήσει τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που πρόκειται να προωθήσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αφορούν την εξαίρεση όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία από κάθε ευεργετική διάταξη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, πρόκειται να επαναφέρει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη διακεκριμένη κλοπή που τώρα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Στο επίκεντρο η νέα γενιά

Οπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα στελέχη της νέας γενιάς. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να αξιοποιήσει την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Δημήτρη Καλογήρου.