To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (10/7)

ΣΚΙΤΣΟ – Ανδρέας Πετρουλάκης

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Η παρακμή της Ηρώδου Αττικού

 • Με σεβασμό τον πρόεδρο, γιατί πηγαίνουμε και για το Νομπέλ – εντάξει;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Ο νέος πρωθυπουργός εγκαθίσταται, όπως ξέρετε, στο παλιό υπουργικό γραφείο του, επί της Βασ. Σοφίας. Το ευχάριστο εδώ είναι ότι η μετακόμιση γίνεται για λόγους οργανωτικούς, για την καλύτερη λειτουργικότητα του πρωθυπουργικού γραφείου δηλαδή. Και είναι ευχάριστο, διότι σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει προετοιμασμένος, γνωρίζοντας ότι χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Προσωπικώς, δεν περίμενα τίποτε διαφορετικό εκ μέρους του. Μπορεί να υστερεί σε γοητεία (αν και τελευταία έπαψαν να ακούγονται τέτοια παράπονα – γιατί άραγε;), πάντως υπερτερεί σε «homework».

Μου έλεγαν σχετικώς συμμαθητές του από το σχολείο (προερχόμενοι μάλιστα από πολιτικές οικογένειες της άλλης πλευράς, αν αυτό έχει σημασία) ότι στο καλοκαιρινό σχολείο στην Αμερική, όπου πήγαιναν όλοι μαζί, ο Κυριάκος τους έδινε ελαφρώς στα νεύρα, γιατί, ενώ ήταν από τα χαράματα στη βιβλιοθήκη να δουλεύει, το βράδυ πρωτοστατούσε επίσης σε όλες τις γυμνασιακές αγριότητες.

 • Περιγραφές οι οποίες με παραπέμπουν στο περίφημο σύνθημα της ΚΝΕ «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα», από τη δεκαετία του 1980.
 • Είναι μάλλον αξιοσημείωτη η ειρωνεία ότι ο προερχόμενος από την ΚΝΕ Τσίπρας ήταν το εντελώς αντίθετο του Μητσοτάκη στα χρόνια της εκπαίδευσής του.
 • Πώς το είπε στη συνέντευξη, αναφερόμενος στη βλακώδη διαπραγμάτευσή του με την Ευρώπη, που τόσο ακριβά μας κόστισε;
 • «Ημασταν προετοιμασμένοι, αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Τι να κάνουμε;».

Αφού το Μαξίμου –μεταφορικώς νοούμενο– μετακομίζει, το κέντρο βάρους της κυβέρνησης μετατοπίζεται από την Ηρώδου Αττικού· και αυτό το εννοώ γενικότερα, αν κρίνω από το περιστατικό που μου περιέγραψαν αυτόπτες και αυτήκοοι.

Το περασμένο Σάββατο, είχε κοσμοσυρροή στο Ηρώδειο για την παράσταση της όπερας του Χέντελ «Αλτσίνα», με την εξαιρετική Μυρτώ Παπαθανασίου στον επώνυμο ρόλο. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύζυγό του. Η κ. Παυλοπούλου κατέλαβε από νωρίς τη θέση της στην πρώτη σειρά, ενώ ο πρόεδρος άργησε αρκετά, με αποτέλεσμα όταν πήγε επιτέλους στη θέση του, το θέατρο να είναι γεμάτο και έτοιμο για την παράσταση.

 • Δεν υπήρχε περίπτωση, δηλαδή, να περάσει απαρατήρητος. Εντούτοις, πέρασε απαρατήρητος. Δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από το κοινό, λες και δεν υπήρχε. Στο διάλειμμα, με την εξαίρεση της Ολγας Κεφαλογιάννη, που τον πλησίασε για τα καθιερωμένα σέβη κ.λπ., ουδείς του μίλησε. «Δεν ήταν ακριβώς αδιαφορία», όπως το έθεσε φίλος, «ήταν εξοστρακισμός και εξορία».

Τέλος, κατά την αποχώρηση, συνέβη το χειρότερο. Η φρουρά του Προέδρου διέκοψε για ελάχιστα την έξοδο του κοινού, ώστε για λόγους ασφαλείας να αποχωρήσει γρήγορα ο Πρόεδρος.

 • Πέρασε, λοιπόν, μπροστά από τον κόσμο, που περίμενε υπομονετικά, και είχε την ευγένεια να τους πει (δις) «γεια σας». Κανείς δεν απάντησε, όλοι ανέκφραστοι. Εκτός από ένα νεαρό που είπε δυνατά και σε άριστα αγγλικά, στον ξένο της παρέας του που είχε ρωτήσει: «He is the president of this democracy». Παρέλειψα να σας πω ότι στόλισε την πρόταση με μια πολύ πολύ κακιά λέξη, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο από τα δύο ουσιαστικά της πρότασης την έβαλε…

Νέα κυβέρνηση – Προφανώς και είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμών

Το ουσιώδες, όμως, είναι ότι συμβιβασμοί δεν υπήρξαν στις σημαντικές θέσεις της κυβέρνησης, εκείνες από τις οποίες θα κριθεί η ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας. Εξίσου σημαντικό, νομίζω, είναι ότι τα υπουργεία υψηλής προτεραιότητας στελεχώνονται με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα υψηλού επιπέδου, αλλά και οι επίφοβοι υπουργοί ανατίθενται σε «personal tutors», όπως π.χ. στην περίπτωση του υπουργείου Υγείας με το δίδυμο Κικίλια και Κοντοζαμάνη. (Ατυχές για τη Τζένη ότι δεν θα παίξει την υπολοχαγό Νατάσσα· ευτυχές για το κρίσιμο υπουργείο Αμυνας, όμως, ότι απέφυγε έναν επιπόλαιο υπουργό…)

 • Ενθαρρυντικό φαινόμενο, επίσης, η μεταχείριση της Ολγας Κεφαλογιάννη: εκείνος της πρότεινε, εκείνη αρνήθηκε· εκείνος την ευχαρίστησε, εκείνη έφυγε.
 • Στον καθένα που επέλεξε ο Μητσοτάκης, έχει εξηγήσει ότι τον θεωρεί ικανό για τη συγκεκριμένη θέση που του προτείνει, καθώς και ότι, αν αποτύχει σε αυτή, δεν θα έχει ούτε δεύτερη ευκαιρία ούτε χρυσή αποστρατεία.
 • Θα επανέλθω λεπτομερέστερα στη σύνθεση της κυβέρνησης, η γενική εικόνα όμως είναι αυτή που χρειάζομαι –και μιλώ αποκλειστικά για τον εαυτό μου– ώστε να αισθάνομαι ότι ξεκινά μια σοβαρή προσπάθεια.

Αλλαγές ύφους

 • Επιτέλους, τελείωσαν τα σαλιαρίσματα των επισήμων μπροστά στις κάμερες. Ποτέ δεν είχαν νόημα, ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί γινόταν έως τώρα αυτή η βαρετή ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μπροστά στις κάμερες. Συμβολικά, έστω, είναι η επιστροφή στην ουσία.

  Στις αλλαγές ύφους, να συμπεριλάβουμε και την έξοχη επιλογή του Κυριάκου να πετάξει τον Γιακουμάτο στα λιοντάρια και να διασώσει τον Τραγάκη, επιλέγοντας την έδρα στον Δυτικό Τομέα αντί στον Πειραιά. (Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν παρεμφερές με την άρνησή του να ψηφίσει Παυλόπουλο.)

 • Ο οποίος Γιακουμάτος, ας σημειωθεί, δεν είχε δεχθεί να παραχωρήσει την υποψηφιότητα στην κόρη του, όταν του το πρότεινε ο Κυριάκος. Προφανώς, ο καημένος ο Τζέρι δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε τότε ο Κυριάκος…

Αναζητήσεις: Μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, εννοείται. Αναζητείται ο μπαρμπα-Φώτης Κουβέλης. Χάθηκε μέσα στον αχό της μεγάλης μάχης και κανείς δεν κατάλαβε τι απέγινε; Ηταν υποψήφιος; Δεν ήταν; Πού έπεσε; Μόνος ή τον παράχωσαν σε ομαδικό; Παρακαλώ πολύ, όποιος γνωρίζει ας με ενημερώσει.

Έντυπη ΚΑΘΗ


 • ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:

***Ημαρτον. Ας ειμαστε αντικειμενικοι εστω και τωρα στην αρχη. Κι εμεις ψηφισαμε Κυριακο να φυγει ο αχρηστος αλλα δεν ειμαστε και ζαβα, καταλαβαίνουμε.

 • Ποια δηθεν κληρονομια και κουραφεξαλα; Διαδοχοι ο ενας του αλλου είναι και διαχειριστες μιας κατάστασης, την οποια δεν ειχαν, δεν εχουν ουτε και θα μπορεσουν ποτε να επηρεασουν ουσιαστικα.

Το μονο που μπορουσαν και μπορουν είναι να την πλασαρουν στον κοσμο, ο καθενας με τον δικο του τροπο, μεχρι να τους βαρεθεί και να επιλεξει τον επομενο, νομιζοντας πως εχει τιμωρησει τον προηγουμενο.

 • Kαι σε οποιον δεν αρεσουν οι “κληρονομιες” ή δεν μπορει να ανταπεξελθει, υπαρχει και η επιλογη της αποποιησης… Αντε γιατι ακομα δεν αρχισατε καλα καλα… μη μας ζαλιζετε τα – δεν το λεω – με το καλημερα.

**Το ότι βάλαμε πωλητή μαγικών γιλέκων στη θέση του υπουργού επενδύσεων ας πούμε έδωσε θετική ώθηση, αλλά τι να κάνεις με την κακούργα την κληρονομιά.

**Όλα άρχισαν να δείχνουν ό,τι και το 2010… Το ΔΝΤ…έρχεται και πάλι… Απλά…

**ΒΡΕ “αναλυτές”… Το ΧΑΑ τί να κάνει, όταν η πρώτη προτεραιότητα μιας, τάχα, νεο-φιλελέ κυβέρνησης είναι να σώσει τη ΔΕΗ…που ήδη είναι ξεπουλημένη στους “ιδιώτες”, αφού οι καλύτεροι πελάτες έφυγαν και έμειναν οι “κοινωνιο-τιμολογημένοι”;

**Όταν κυβερνούσε ο Τσίπρας και ανέβαινε το χρηματιστήριο και πέφταν τα ομόλογα  ήταν γιατί θα ανέβαινε ο Κυριάκος, τώρα που πέφτει το χρηματιστήριο και ανεβαίνουν τα ομόλογα που κυβερνάει ο Κυριάκος είναι γιατί κυβερνούσε ο Τσίπρας. Για το λιμό στην Αρχαία Αθήνα το έχετε ψάξει καθόλου;

**Καλά, δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι στους δύο που μάζεψαν από τον ακροδεξιό χώρο γυάλιζε το μάτι τους;

**Πηγαν και εβαλαν Υπουργο Ψηφιακης Πολιτικης το σ.Πιερρακακη του ΜΙΤ και του Harvard και υφυπουργο το σ.Ζαριφοπουλο της Google. Τι ξερουν αυτοί ρε σ.Νικολα Παππα; Εχουν εμπειρια στο να ψαχνουν τομεις που δινει λεφτα η ΕΕ για να στηνουν «οργανισμους» και να μασαμε; Που πάμε;
***Διαβάζω τα βιογραφικά των υπουργών και δεν βλέπω να έχει περπατήσει κανένας στους δρόμους της Γένοβας και της Πράγας. Επίσης κανένας δεν συμμετείχε σε κοινωνικούς αγώνες. Τι άνθρωποι είναι αυτοί; Σπούδαζαν και δούλευαν. Λιμπερτά θα λέμε και θα κλαίμε.
**Να δώσουμε ένα χαρτομάντηλο στην Περιστέρα γιατί θα κλαίει σήμερα όπως και τη μέρα που θυμάται το δημοψήφισμα…Πιο πολύ χαίρομαι που κάτι τέτοια άτομα που εκμεταλλεύτηκαν τα οφέλη της συζύγου του πρωθυπουργού θα φύγουν από το μαξίμου.
**Χρυσοχοΐδης-Οικονομου απο τη μια, Γεροβασιλη-Παπακωστα απο την αλλη, Πιερρακακης-Ζαριφοπουλος της Google απο τη μια, Παππας-Κρετσος της Βενεζουελας απο την αλλη. Απο την εποχή των σπηλαίων στον 21ο αιωνα σε μια μερα.
**Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΚΟΥΛΗ ΠΛΗΓΩΣΕΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΑ ΚΑΡΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ. Ο ΛΑΟΣ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ. ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΡΔΗΣ
**”Η αστυνομία θα είναι παντού..….όποιος τολµήσει να πειράξει ξένη περιουσία, το µόχθο του ανθρώπου, όποιος χούλιγκαν ή βάνδαλος τολµήσει να πειράξει θέση εργασίας, όποιος διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη, αυτός θα συλλαµβάνεται.” Χρυσοχοϊδης από το 2009.
**Έλεος αυτός ο Μητσοτάκης, πάει και βάζει για υπουργούς ανθρώπους εξειδικευμένους στο αντικείμενο και όχι γκόμενες, κρυφές σχέσεις, ψυχοπαθείς και καρναβάλια. Εκεί μας κατέντησε.
**ΝΔ_θελατε για να επανέλθει η χώρα στην αξιοκρατία (sic). Τώρα που ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη, διορίστηκε ως Διευθυντής στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, μόκο;
**Δεν κατάλαβες κυρ Κουρουπλή. Σε έξι βδομάδες όποιος κλείνει δρόμους, σπάζει, ρημάζει κλπ θα κάνει παρέα του Κουφοντίνα και των λοιπών αποβρασματων. Ξυδάκι και περαστικά.

ΞΕΦΤΙΛΑ η νέα #κυβερνηση. Κοιτάζοντας τα βιογραφικά των νέων υπουργών, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν ήταν άεργος, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ χασικλής, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ αλληλέγγυος εκτελεστών, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ομπρελοκράτης, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν έχει γιο καταδικασμένο για ένοπλες ληστείες.

**Η πρώτη ψυχρολουσια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες γνωστός επιχειρηματίας συμπεριφερθηκε σκαιοτατα στο νέο πρωθυπουργό γιατί παρεβλεψε αίτημά του για προστατευομενο υποψήφιο υπουργό. Άλλο του ζήτησε, άλλο έκανε. Τα ρίσκα των υποχρεώσεων και των γραμματίων.
**Ένα από τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για το κυβερνητικό σχήμα ήταν και ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε το βάρος να αντικαταστήσει τον Τέρενς στο ΥπΕξ. Και ειλικρινά δεν υπήρχε πιο ενδεδειγμένη επιλογή από το Μίλτο. Συγχαρητήρια στον ΠΘ για την ευθυκρισία και το υφέρπον χιούμορ.
Ενσωματωμένη εικόνα
**O Ανδρέας Δρυμιώτης o κορυφαίος ειδικός αναλυτής προέβλεψε με ακρίβεια εκατοστού τα ποσοστά όλων των κομμάτων πλην ΣΥΡΙΖΑ.Πως να το προβλέψει άλλωστε αφού οι ομάδες Ρομά, Μεταναστών, Πακιστανών ,Μουσουλμάνων δεν είναι μέσα στα δείγματα των εταιριών δημοσκοπήσεων.

**Πόσο όμορφο που μετά από 4,5 χρόνια ξαναβλέπουμε κυβέρνηση που όλοι πήγαν να ορκιστούν ντυμένοι σαν επαγγελματίες εργαζόμενοι. Και πόσο δήθεν που οι Ζαίοι ντύνονταν σαν λέτσοι για να το παίξουν λαϊκοί και φτωχοί, ενώ στα πόθεν έσχες έγραφε 80 ακίνητα και καταθέσεις εκατομμυρίων.

**Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάδειξή μου ως 1ου βουλευτού στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία! Μεγάλη τιμή οι 73.000 ψήφοι. Μεγάλη τιμή ότι σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να με ψηφίσει σ’ ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ψηφοδέλτιο.

Ενσωματωμένη εικόνα
**Ο Κουρουμπλής είπε ότι σε 6 μήνες δεν θα μπορούν οι της ΝΔούλας να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Σε 6 μήνες δεν θα θυμάται κανείς τον Κουρουμπλή.
**Παιδιά, για να λέει ο απλός, λαϊκός κόσμος “Τούτοι δω τουλάχιστον φαίνεται ότι ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ”, μάλλον κάτι δεν πήγαινε καλά με τους προηγούμενους.
**2 υπουργεία με το καλημέρα στο κιναλ χωρίς παρασκήνιο κ ανταλλάγματα κ η φωφαρα αυτο που κατάλαβε ήταν οτι έπρεπε να διαγράψει τους υπουργούς βουλευτές της.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις όπως η Α’ Επαναστατική Κυβέρνησις του σωτηρίου έτους 2015 που είχαμε μείνει όλοι παγωτά παρά το δριμύ ψύχος; γιά να δούμε
Ενσωματωμένη εικόναΕνσωματωμένη εικόνα

**Ο Μητσοτάκης κέρδισε μόνο τις ευρωεκλογές, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Πρωθυπουργία. Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν, αν γινόταν και αρχιεπίσκοπος..

**Κατάργηση του ασύλου και της 4ης Νομικής στην Πάτρα από τη νέα υπουργό Παιδείας (εξαιρετική η επιλογή ). Άριστο και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα

**Δόμνα Μιχαηλίδου: Η εντυπωσιακή οικονομολόγος ορκίστηκε υφυπουργός Εργασίας Χαμογελαστή και ντυμένη στα μαύρα πέρασε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου για να ορκιστεί υφυπουργός Εργασίας.

domna-mixailidou-i-entupwsiaki-oikonomologos-orkistike-ufupourgos-ergasias

Τη θέση της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης ανέλαβε από σήμερα η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία πέρασε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου ντυμένη στα μαύρα.
EUROKINISSIEUROKINISSI**Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης. Είναι Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική́ Πολιτική́ στο Government School του UCL.

Στα 26 της εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό́. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού́ του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου.

Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά́ και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα. Έχει συντονίσει εθνικά́ σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά́ και του εμπορικού́ επιμελητηρίου του Σουδάν.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή́ επιστημονικά́ συνέδρια ως εισηγήτρια ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές» στον εκδοτικό́ οίκο Palgrave MacMillan. Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά ελληνικά μέσα).

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν μέχρι σήμερα Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.


**Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τις πραγματικές σχέσεις της Τζένης Μπαλατσινού με την οικογένεια του Βασίλη Κικίλια και ειδικότερα με την μητέρα του.

Ωστόσο, η φωτογραφία «μιλάει» από μόνη της… Το «φονικό» βλέμμα της πεθεράς προς τη νύφη την ώρα που εκείνη κοιτάει στα μάτια και χαϊδεύει τον γιο της: Πηγή: PatKiout.gr

***Κάθε υπουργός, στο υπουργικό Συμβούλιο, θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

 • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται

Ν.Χαλ.: Πόσα «μας φόρτωσαν» το α’ εξάμηνο του ’15;

Είναι της μόδας να κάνει καθένας τους υπολογισμούς του για το κόστος του α’ εξαμήνου 2015 και να φθάνει σε ένα ποσό που «φορτωθήκαμε», ύψους δεκάδων ή εκατοντάδων δισ. ευρώ. Με το φτωχό μου μυαλό και τα λίγα που ξέρω, καταγγέλλω αυτή την μπουρδολογία. Θα σας πω ΕΓΩ (προσοχή: κρίση μετριοπάθειας) τι κόστισε το α’ εξάμηνο του ’15.

Σημειώστε:

1. Από την άποψη του χρέους και της διαχείρισής του, όχι μόνο δεν υπήρξε κόστος, αλλά ωφεληθήκαμε. Τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου πήγαν στη χρηματοδότηση του χρέους και τα πήραμε με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε βγει από το μνημόνιο το ’15 και χρηματοδοτούσαμε το ίδιο χρέος με δάνεια από την αγορά, το κόστος χρηματοδότησης θα ήταν 4-5-6 φορές μεγαλύτερο. Παραδόξως, λοιπόν, το ότι μείναμε σε μνημόνιο βοήθησε στην ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, δεν προκάλεσε επιβάρυνση.

2. Όλα καλά, λοιπόν; Όχι! Κόστος υπήρξε, ήταν μεγάλο και ήλθε κυρίως από δύο πλευρές: το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν τις γνωστές σε όλους επιδράσεις στην οικονομία, που είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι ήταν σοβαρές.

 • Τεράστιο ήταν το κόστος και από ένα γεγονός που ξεχνάμε: οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015, ενώ ήταν τυπικά χρεοκοπημένες (λόγω των capital controls, οι οίκοι αξιολόγησης της είχαν σε βαθμίδα χρεοκοπίας), με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αξία των μετοχών που είχε το κράτος (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και να πουληθούν οι νέες μετοχές τους για λίγα σεντς.

Η δεύτερη παράμετρος κόστους ήταν η απώλεια ανάπτυξης που είχαμε, ως συνέπεια της κόντρας του α’ εξαμήνου και της αποτυχίας εξόδου από το μνημόνιο (που δεν ήταν ευθύνη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Αυτός είναι ο υπολογισμός που κάνει και ο Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και καταλήγει σε ένα τεράστιο ποσό απωλειών, γιατί είναι ένας υπολογισμός με δυναμικά χαρακτηριστικά:

 • δεν χάσαμε μόνο την ανάπτυξη του 2015, αλλά αυτή η οπισθοδρόμηση αφαιρεί κάτι από το ΑΕΠ και των επόμενων ετών.
 • Δεν θα τολμήσω να κάνω υπολογισμούς, γιατί κάθε τέτοιος υπολογισμός έχει στοιχεία αυθαιρεσίας.
 • Σίγουρα μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ.
 • Και όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία για την εξίσωση του χρέους, στην οποία το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής και επηρεάζει καθοριστικά το ετήσιο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης (πλεόνασμα – έλλειμμα).
 • Ναι, λοιπόν, χάσαμε πολλά από το α’ εξάμηνο του 2015. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στο πολιτικά αφελές συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε απλώς να κλείσει το β’ μνημόνιο, όπως λέει η ΝΔ, και να ζήσουμε ευτυχισμένοι στον παράδεισο.

Τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλη την καλή διάθεση και την πολιτική εντολή από το λαό να κλείσει το β’ μνημόνιο. Η τρόικα έβλεπε τεράστια δημοσιονομικά κενά και ζητούσε αντίστοιχα μέτρα για τη κάλυψή τους, ενώ είχε μείνει ένας σκασμός εκκρεμοτήτων από τα προαπαιτούμενα των δύο πρώτων μνημονίων, που έπρεπε να εφαρμοσθούν για να εγκριθεί από την τρόικα το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης. Γι’ αυτό και ο Σαμαράς προτίμησε να το βάλει στα πόδια, αντί να κλείσει εκείνος την αξιολόγηση και να μας πάει στον παράδεισο της μεταμνημονιακής εποχής.

 • Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ήταν μονόδρομος η τυφλή σύγκρουση που επέλεξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνουν, όμως, ότι ήταν τόσες οι εκκρεμότητες και αστοχίες από τα δύο πρώτα μνημόνια, που μόνο με ένα θαύμα θα αποφεύγαμε το τρίτο, όποιος και αν είχε την εξουσία το α’ εξάμηνο του 2015.

Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να φωνάζεις «ο τάδε μας κόστισε τόσα» από το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις ψύχραιμα και ορθολογικά τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, που είναι ακόμη νωπά και συναισθηματικά φορτισμένα. Όμως, αυτός που δεν έχει καταλάβει τι του έχει συμβεί είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σχεδιάσει καλά το μέλλον του.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

ΔΙΑΒΑΣΑ: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που επανήλθε η αισθητική στη χώρα μας η οποία είχε μακρά παράδοση στην καλαισθησία και στο σαβουάρ βιβρ ως θετικά κατάλοιπα της κλασσικής παιδίας και της μοναρχίας. Μην ξεχνάμε ότι ο βασικός λόγος της ισοπέδωσης της αισθητικής είναι η ισοπέδωση της πραγματικής και ουσιαστικής ταξικής και διανοητικής στρωμάτωσης με την εξίσωση του άριστου με τον μέτριο και τον χείριστο. Η συναναστροφή με την μετριότητα δεν συνεπάγεται και αφομείωση της. Πρόοδος νοείται όταν οι κάτω ανεβαίνουν προς τα πάνω και όχι το αντίθετο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, κουστούμι και παπούτσια