Το μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τρίτη 6.10.2020

Η Ελευθερία αντιμετωπίζει με θάρρος μια σπάνια ασθένεια.  Κατάφερε, με τη βοήθεια του Μάριου, δρομέα υπεραποστάσεων, να κάνει ένα όνειρό της πραγματικότητα: Να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, στον Όλυμπο. Η Ελευθερία είναι μόλις 22 χρονών, με καταγωγή από τη Δράμα, σπουδάζει Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, χωρίς όμως να είναι αξεπέραστα ακόμα και για ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου, όταν υπάρχει θέληση, θέληση για ζωή. Ο Μάριος Γιαννάκου πάτησε την κορυφή του Ολύμπου (Μύτικας) στα 2.917 μέτρα μεταφέροντας την 22χρονη, κάνοντας έτσι τον ωραιότερο αγώνα ζωής. Μια ιστορία που, όπως είπε ο Πρωθυπουργός είναι, απλά, «φανταστική».


 • Ευμετάβλητη πιθανολόγηση

«Ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

 • Αυτό δήλωσαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης καταθέτοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέτρεξαν να χαρακτηρίσουν μη ρεαλιστικούς του στόχους του προσχεδίου, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021, ήτοι με απλά λόγια πως μέσα στο επόμενο έτος θα ανακτήσουμε 15 δισ. ευρώ ΑΕΠ, από τα 17 δισ. ευρώ που θα χάσουμε εφέτος.

Πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μία κάποια ειρωνεία σχολίαζαν χθες πως αυτό που δεν συνιστά «ευμετάβλητη πιθανολόγηση» είναι πως το επόμενο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2021 πιθανόν να μην φέρει τις υπογραφές και των δύο, των κ.κ. Σταϊκούρα και Σκυλακάκη. Βλέπετε πιθανολογούν κάπως ευμετάβλητα -πως κάποιος εκ των δύο πιθανόν αποχωρήσει μέσα στο προσεχές 12μηνο από το υπουργείο Οικονομικών με κάποιο ανασχηματισμό. Για το ποιος, σας παραπέμπω στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα …


Κορωνοϊός – Αττική : Γιατί επιστήμονες και κυβέρνηση εκτιμούν ότι η καθολική χρήση μάσκας δεν θα αποδώσει

 • Μετά το μίνι lockdown σε Αχαΐα και Γιάννενα που ανακοινώθηκε χτες, το ζήτημα με την καθολική χρήσης μάσκας και στην Αθήνα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Βέβαια οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Άλλοι θεωρούν πως αυτό το μέτρο έπρεπε ήδη να εφαρμοστεί στην πρωτεύουσα και άλλοι πιστεύουν πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όταν μιλάμε για μία πόλη εκατομμυρίων.

 • Σε κάθε περίπτωση χτες οι ειδικοί εξήγησαν γιατί δεν μπορεί να έχει την ίδια εφαρμογή η καθολική χρήση της μάσκας σε περιοχές όπως τα Γιάννενα και η Αχαΐα με την Αττική.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική.

 • Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί.
 • Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική.

Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει το lockdown από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν αλυσοδεμένοι σε περίπου 60 χώρες, αποκαλύπτει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

 • Χωρίς υποστήριξη ψυχικής υγείας ούτε κατάλληλες γνώσεις, οικογένειες ή θεσμοί συχνά δένουν με αλυσίδες ανθρώπους με παθήσεις ψυχικής υγείας παρά τη θέλησή τους, αφήνοντάς τους να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν σε έναν πολύ μικρό χώρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο σε έκθεσή του.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, το HRW τεκμηριώνει στην έκθεσή του μέσω σχεδόν 800 συνεντεύξεων που πήρε πως άνθρωποι με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες σε χώρες όπως η Κίνα, η Νιγηρία και το Μεξικό μπορεί να ζουν αλυσοδεμένοι για χρόνια — σε δέντρα, κλειδωμένοι σε κλουβιά ή φυλακισμένοι σε στάβλους.

 • «Βρήκαμε την πρακτική του δεσίματος με αλυσίδες να χρησιμοποιείται ασχέτως θρησκείας, κοινωνικού στρώματος, οικονομικής τάξης, κουλτούρας και εθνοτικής ομάδας –είναι μια πρακτική, η οποία απαντάται ανά τον κόσμο», αποκάλυψε η Κρίτι Σάρμα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων με αναπηρία σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Αλυσοδεμένοι ζουν χιλιάδες ψυχικά νοσούντες | tovima.gr

Σε πολλές χώρες πιστεύουν ότι «οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μάγοι ή δαιμονισμένοι ή έχουν αμαρτήσει και ως αποτέλεσμα έχουν την πάθηση αυτή», σημείωσε.

 • Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό που τους έγινε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει δει την έκθεση και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πέρυσι οι επιδρομές των νιγηριανών αρχών σε ισλαμικά κέντρα επανένταξης για εξαρτημένους από ναρκωτικά ή ανθρώπους με προβλήματα συμπεριφοράς είχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο μετά τις μαρτυρίες αγοριών και ανδρών ότι τους κρατούσαν αλυσοδεμένους, γυμνούς, τους ξυλοκοπούσαν και τους κακοποιούσαν σεξουαλικά.

 • Ωστόσο ανά τον κόσμο, σε κρατικά και ιδιωτικά κέντρα και σε παραδοσιακά και θρησκευτικά θεραπευτικά ιδρύματα, αυτοί που φροντίζουν τους ανθρώπους αυτούς τους στερούν την τροφή, τους χορηγούν παρά τη θέλησή τους φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες από βότανα και τους υποβάλλουν σε σωματική και σεξουαλική βία, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

Σε πολλές χώρες, οι υπηρεσίες αυτές είναι μάλιστα «πολύ επικερδείς επιχειρήσεις», σύμφωνα με την Σάρμα. To HRW επισημαίνει επίσης ότι συχνά οικογένειες δένουν με αλυσίδες τα αγαπημένα τους πρόσωπα διότι φοβούνται ότι θα φύγουν και θα βλάψουν τους εαυτούς τους ή άλλους.

 • «Είμαι δεμένος με αλυσίδες για πέντε χρόνια», είπε ένας Κενυάτης, που είπε ότι τον λένε Πολ, στο HRW. Οι αλυσίδες του Πολ ήταν τόσο βαριές που μόλις και μετά βίας μπορούσε να κουνηθεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Μένω σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με 7 άνδρες», πρόσθεσε. «Δεν μου επιτρέπεται να φοράω ρούχα, μόνον εσώρουχα. Τρώω χυλό το πρωί και, αν είμαι τυχερός, βρίσκω ψωμί το βράδυ», κατέληξε.

 

Η είδηση της πώλησης του Δημ. Πέλκα στη Φενερμπαχτσέ ταρακούνησε το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ, καθώς κανείς δε φανταζόταν πως ο 26χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός θα άφηνε την Τούμπα την προτελευταία ημέρα των μεταγραφών μετακομίζοντας στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Φενερμπαχτσέ.

 • Αυτό όμως έγινε, και ο Δημήτρης Πέλκας αναμένεται να υπογράψει 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες απολαβές που θα φτάσουν το 1,2 εκατ. ευρώ. Από την πώληση του Πέλκα ο μοναδικός χαμένος στην υπόθεση είναι ο ΠΑΟΚ, απ’ όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς.

Ο πρώην αρχηγός, πλέον, του Δικεφάλου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στους Ασπρόμαυρους και η απόφαση αποχώρησής του δεν ήταν εύκολη ούτε για τον ίδιον ούτε για την ομάδα του.


Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου

23: Επαναστάτες σκοτώνουν και αποκεφαλίζουν τον αυτοκράτορα Ουάνγκ Μανγκ της δυναστείας Σιν, δύο ημέρες μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Τσανγκάν κατά τη διάρκεια εξέγερσης των αγροτών.

1600: Η «Ευρυδίκη» του Τζάκοπο Πέρι, η παλαιότερη σωζόμενη όπερα, κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου μπαρόκ.

1683: Φτάνουν στην Αμερική οι πρώτοι Γερμανοί μετανάστες, οι οποίοι ιδρύουν την Τζέρμανταουν (Germantown) στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.

1762: Ολοκληρώνεται η μάχη της Μανίλα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βρετανική κατοχή της πόλης για το υπόλοιπο του Επταετή Πολέμου.

1825: Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

1854: Στην Αγγλία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στο Νιούκασλ και το Γκέιτσχεντ με απολογισμό 53 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

1860: Γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Πεκίνο, στο πλαίσιο του Β’ Πολέμου του Οπίου.

1862: Ο Θεοδωράκης Γρίβας επαναστατεί κατά του Όθωνα στην Ακαρνανία.

1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επικοινωνεί για πρώτη φορά στον κόσμο μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με τον βοηθό του Γουότσον στη Βοστόνη.

1884: Ιδρύεται το Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.

1889: Τις πύλες του στο Παρίσι ανοίγει το θρυλικό καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ».

1908: Η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Αγανάκτηση προκαλείται σε Τουρκία και Σερβία.

1910: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός Θεσσαλίας, μετά από αγώνα με τις προωθημένες τουρκικές δυνάμεις, απελευθερώνει την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. Στο μεταξύ, αποπλέει για το Αιγαίο ο Ελληνικός Στόλος, μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας.

1915: Οι δυνάμεις της Αντάντ στέλνουν τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, ως προειδοποίηση κατά της εισόδου της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ημέρα, Αυστρία, Γερμανία και Βουλγαρία εισβάλλουν στη Σερβία.

1923: Οι μεγάλες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποχωρούν από την Κωνσταντινούπολη.

1925: Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου.

1939: Ολοκληρώνεται η γερμανική εισβολή στην Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1944: Εκτελούνται από τους ναζί 85 Έλληνες πατριώτες στην περιοχή Υμηττού-Χαραυγής.

1947: Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Πυλία Μεσσηνίας.

1950: Τίθεται σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Έχει μήκος 1.066 μίλια. Ξεκινά από τον Περσικό Κόλπο και καταλήγει στις ακτές της Σιδώνας.

1951: Προσκρούει στη Φαλκονέρα το ατμόπλοιο «Αδρίας».

1951: Ο Ιωσήφ Στάλιν ανακοινώνει ότι η Σοβιετική Ένωση διαθέτει ατομική βόμβα.

1955: Ο βασιλιάς Παύλος αναθέτει την πρωθυπουργία στον 48χρονο υπουργό Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην απόφαση αντιδρά ο Στέφανος Στεφανόπουλος.

Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου

1971: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την κατάργηση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

1973: Αρχίζει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

1976: Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Κουο Φενγκ, διατάσσει τη σύλληψη της «Συμμορίας των Τεσσάρων» και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο Τσε Τουνγκ, προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του στη χώρα.

1976: Η πτήση 455 της Cubana de Aviación συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό λίγο μετά την απογείωσή της από το Μπριτζτάουν των Μπαρμπάντος, αφού εξερράγησαν δύο βόμβες που τοποθετήθηκαν από τρομοκράτες συνδεδεμένους με τη CIA. Και οι 73 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

1977: Κάνει την πρώτη του πτήση το Mikoyan MiG-29.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είναι ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο.

1981: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Ανουάρ Σαντάτ, δολοφονείται από Ισλαμιστές εξτρεμιστές.

1995: Στον αστερισμό του Πήγασου ανακαλύπτεται το πρώτο σημαντικό αστέρι 47,9 έτη φωτός από τη Γη, εκτός του ηλίου και έχει έναν εξωηλιακό πλανήτη (51 Pegasi).

1995: Η Ισραηλινή Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τους Παλαιστίνιους για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτονομίας στη Δυτική Όχθη.

2000: Παραιτείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και τελευταίος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

2001: Διεξάγεται για πρώτη φορά ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και την Αλγερία, στο Παρίσι, ο οποίος θα διακοπεί λόγω εισβολής Αλγερινών φιλάθλων που ήθελαν να πανηγυρίσουν.

2003: Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον Αμερικανό Πολ Λότερμπαρ και τον Βρετανό Πίτερ Μάνσφιλντ, για τη συνεισφορά τους στην εξέλιξη της μαγνητικής τομογραφίας.

2003: Σε Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας μετονομάζεται εκ νέου ο Συνασπισμός.

2004: Την παλαιότερη και βαρύτερη (2,3 τόνων- χρονολογείται από το 900 π.Χ.) σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αποκάλυψε στην αρχαία Κόρινθο ο Γκάι Σάντερς της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

2004: Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη κρίνονται ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε υποθέσεις εκρήξεων. Αθώος κρίνεται ο Μιχάλης Κασσίμης.

2004: Ομάδα αρχαιολόγων από την Ιαπωνία και τη Μογγολία ανακοινώνουν την ανακάλυψη του παλατιού του Τζένγκις Χαν και του παρακείμενου τάφου του.

2009: Ορκίζεται μόνος του ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο νέος πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Γεννήσεις

1289 – Βεγκέσλαος Γ’, βασιλιάς της Βοημίας

1631 – Εμμανουήλ, πρίγκιπας του Άνχαλτ-Κέτεν

1773 – Λουδοβίκος Φίλιππος, βασιλιάς της Γαλλίας

1803 – Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε, Γερμανός φυσικός

1808 – Φρειδερίκος Ζ’, βασιλιάς της Δανίας

1849 – Βασίλειος Ζαχάρωφ, Έλληνας επιχειρηματίας

1887 – Λε Κορμπιζιέ, Ελβετός αρχιτέκτονας

1888 – Ρολάν Γκαρός, Γάλλος αεροπόρος

1900 – Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, Ελληνίδα λογοτέχνιδα

1903 – Έρνεστ Τόμας Σάιντον Γουόλτον, Ιρλανδός φυσικός

1906 – Τζάνετ Γκέινορ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1914 – Θορ Χέιερνταλ, Νορβηγός εξερευνητής

1923 – Γιασάρ Κεμάλ, Τούρκος συγγραφέας

1935 – Μπρούνο Σαμαρτίνο, Ιταλός παλαιστής

1937 – Σταύρος Τσιώλης, Έλληνας σκηνοθέτης

1948 – Γκλεν Μπράνκα, Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης

1951 – Μάνφρεντ Βίνκελχοκ, Γερμανός οδηγός αγώνων

1952 – Αϊτέν Μουτλού, Τουρκάλα συγγραφέας

1960 – Ιβ Λετέρμ, Βέλγος πολιτικός

1963 – Βασίλε Ταρλέφ, Μολδαβός πολιτικός

1966 – Σινιχίρο Αρακάου, Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας

1971 – Τάκης Γκώνιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1974 – Αλέξης Γεωργούλης, Έλληνας ηθοποιός

1975 – Πέτερ Πελεγκρίνι, Σλοβάκος πολιτικός

1980 – Αμπντουλαγιέ Μεϊτέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

23 – Ουάνγκ Μανγκ, Κινέζος αυτοκράτορας

404 – Ευδοξία, Βυζαντινή αυτοκράτειρα

877 – Κάρολος ο Φαλακρός, βασιλιάς της δυτικής Φραγκίας

1014 – Σαμουήλ, τσάρος της Βουλγαρίας

1101 – Μπρούνο, Γερμανός ιδρυτής των Καρθουσιανών

1349 – Ιωάννα Β’, βασίλισσα της Ναβάρρας

1553 – Μουσταφά, Οθωμανός ηγεμόνας

1794 – Φρίντριχ Γκόττλιμπ Μπαρτ, Γερμανός παιδαγωγός και γλωσσολόγος

1876 – Τζον Γιανγκ, Βρετανός πολιτικός

1892 – Άλφρεντ Τένισον, Άγγλος ποιητής

1923 – Νταμάτ Φερίντ Πασάς, Οθωμανός πολιτικός

1958 – Χαράλαμπος Πεττεμερίδης, Κύπριος αγωνιστής

1979 – Αναστάσιος Ορλάνδος, Έλληνας αρχιτέκτονας

1981 – Ανουάρ Σαντάτ, Αιγύπτιος πολιτικός

1984 – Τζορτζ Γκέιλορντ Σίμπσον, Αμερικανός παλαιοντολόγος

1989 – Μπέτι Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός

1999 – Κωνσταντίνος Σαψάλης, Έλληνας πολιτικός

2012 – Τσαντλί Μπεντζεντίντ, Αλγερινός πολιτικός


Τραμπ: Ίσως ο μόνος ασθενής στον πλανήτη που έλαβε αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή

 • Ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μια θεραπεία, η οποία δεν έχει χορηγηθεί έως τώρα σε κανέναν άλλο ασθενή που νόσησε από κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι μέρος αυτής της θεραπείας δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Για τους περισσότερους πολίτες, το να λάβουν μια τέτοια αγωγή είναι ένα σενάριο απίθανο. Ο Τραμπ τη δέχθηκε την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός στον ιό.

 • Αφού εισήχθη στο νοσοκομείο, έλαβε το Remdesevir, που έχει έγκριση μόνο για έκτακτες καταστάσεις, καθώς και δεξαμεθαζόνη, που είναι στεροειδές. Οι έως τώρα μελέτες έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη βοηθάει τους ασθενείς με έντονα συμπτώματα για πάνω από 7 μέρες και χρειάζονται οξυγόνο.

Σε ασθενείς όπως ο Τραμπ, που έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στις πρώτες μέρες της ασθένειας, όχι μόνο δεν είχε αποτελέσματα αλλά υπήρχαν και ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς μειώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 • «Σοβαρός κίνδυνος»

Ο δρ. Τζόνοθαν Ρέινερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος ενδέχεται να είναι ο μόνος ασθενής στον πλανήτη που έλαβε αυτό το συνδυασμό των φαρμάκων».

Ο ίδιος σημειώνει ότι αρκετοί ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από τη δεξαμεθαζόνη χάνουν τη ζωή τους, μετά από λιγότερο από ένα μήνα. «Γνωρίζουμε ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει το ρίσκο του θανάτου», σημειώνει ο δρ. Ρέινερ, για να προσθέσει:

 • «Αλλά για να σας δείξω ποιο είναι το διακύβευμα, οι ασθενείς που έλαβαν δεξαμεθαζόνη σε ένα πειραματικό στάδιο, μολονότι είχαν κάποιο όφελος, το 23% αυτών μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 28 ημερών έχασαν τη ζωή τους. Άρα, σχεδόν ένας στους τέσσερις που δέχθηκαν αυτή την αγωγή πέθανε μέσα σε ένα μήνα».

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας: «Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί κάποιος να εξάγει από αυτή την τριπλή θεραπεία, είναι ότι οι γιατροί του προέδρου αισθάνονται ότι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».


ANΔΡEAΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ @ ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Οι πόλεμοι θα γίνονται με data»

Ενας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, ένας άνθρωπος που έχει κατακτήσει παγκόσμια αναγνώριση με τα βιβλία του που έχουν γίνει μπεστ σέλερ, ο Ισραηλινός ιστορικός και ακαδημαϊκός Γιουβάλ Νόα Χαράρι ήρθε στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή και συμμετείχε σε ένα πάνελ που διοργάνωσε το «Athens Democracy Forum» μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ και την ιδρύτρια της CinqC Κρίστεν Ντέιβις.

 • Λίγο αργότερα, ο κ. Χαράρι παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ», στην οποία περιέγραψε με έντονα χρώματα τον γενναίο νέο κόσμο που έρχεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, με «καύσιμο» τις νέες τεχνολογίες ψηφιακής συνδεσιμότητας, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοτεχνολογία. • Έτοιμοι να κυβερνήσουν ξανά

Εικόνα


Ίσως η πιο εντυπωσιακή είσοδος πολυκατοικίας της Αθήνας, στην οδό Κυβέλης…

 • Εικόνα

ΔΕΝ ΙΕΝΑΙ ΑΩΟΙ

 • Δεν μπορούν να βάλουν 12 γράμματα στην σειρά οι τύποι που κατά τα άλλα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν χτες… (μετά κοροϊδεύουμε τον Αντώναρο)
Εικόνα

(Δ) Είδα το γιό και τη νύφη μου, 40 χρονους υγιέστατους ανθρώπους, αθλητές μαραθωνίου, που νόσησαν 10 μέρες από τον ιό και τρόμαξα! Τους πήρε 1 μήνα να συνέλθουν και ο 75χρονος καραγκιόζης βαμμένος ροζ παριστάνει τον σούπερμαν μετά από 2 μέρες νοσηλείας. Κάτι δεν κολλάει αδέλφια.