To μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Παρασκευή 10 Απριλίου 2020)

Τα εξιτήρια της ελπίδας

ΒΗΜΑτοδότης

Ελπίδα ζωής, μου λένε οι γιατροί, είναι τα καθημερινά εξιτήρια που χορηγούνται από τις Εντατικές. Ή όταν διαπιστώνεις στην ενημέρωση, στις 18.00, των Τσιόδρα – Χαρδαλιά, ότι ο αριθμός των εισηγμένων στην Εντατική μειώνεται και ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία νιώθεις όταν βλέπεις, στην άκρη της οθόνης της τηλεόρασης, να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ή, ακόμα, όταν ακούς ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια στις Εντατικές, ότι δηλαδή δεν υπήρξε ανάγκη να γεμίσουν. Ή, τέλος, όταν ακούς από τον κ. Τσιόδρα ότι οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό είναι εκτός αναπνευστήρων. Τότε ίσως συνειδητοποιείς ότι μπορεί να υπάρξουν και νίκες απέναντι στον θάνατο.

***

Ο NickHard Χαρδαλιάς

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει από τους γνωστούς διαύλους (επίσημους και ανεπίσημους) να εκφράζονται διάφορα δυσμενή σχόλια για τις αποφάσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά.

 • Κάποιοι δηλώνουν ότι εξοργίζονται από την αυστηρότητά του, επειδή, λένε, πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, κυρίως μετά τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει για τις μετακινήσεις το Πάσχα και για τη περιφορά από σπίτι σε σπίτι του Αγίου Φωτός (ιδέα γνωστού δημάρχου των νοτίων προαστίων). Τον αποκαλούν αυταρχικό και με άλλα παρόμοια επίθετα.

***

Εάν ρωτήσεις τον ίδιο για όλη αυτή την κριτική που δέχεται ή για τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς του αποδίδονται, λέει πως δεν δίνει καμία σημασία, ότι ουδόλως τον απασχολούν και ότι σκοπός του είναι να προφυλάξει τον πληθυσμό από τη διασπορά του φονικού ιού. Πίσω όμως από τις «επιθέσεις» αυτές εναντίον του κ. Χαρδαλιά βρίσκεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ένας «σπόρος» ενός νέου κύκλου πολιτικής αντιπαράθεσης, τον οποίο επιζητούν (ελλείψει άλλων επιχειρημάτων) κάποιοι στην αντιπολίτευση.

***

Γεγονός είναι πάντως ότι η έως τώρα διαδρομή του διδύμου Τσιόδρα – Χαρδαλιά, οι οποίοι έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απασχόλησε και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  αναφέρεται σ’ έναν «σκληρό πρώην δήμαρχο με εμμονή στις σέλφις και έναν ήπιων τόνων καθηγητή της Ιατρικής».

 • Οσον αφορά τον χαρακτηρισμό «σκληρός», μου λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, έχει την αγωνία της διαχείρισης των μέτρων με τα οποία προφυλάσσονται οι πολίτες και το άγχος να τα επιβάλει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να γίνουν αντιληπτά και αναγκαία απ’ όλους: «Ε, λοιπόν, αυτό δεν γίνεται με το… σεις και με το σας» αναφέρουν με νόημα.

***

Λόγω της ιδιοσυγκρασίας του, του ύφους του, εάν θέλετε, ακόμα και της σωματικής του διάπλασης, καθώς και της πρόθεσής του να αντιμετωπίσει την επίθεση του αόρατου και φονικού ιού, ορισμένοι τον έχουν παρομοιάσει με τον… Τσακ Νόρις (Chuck Norris), τον γοητευτικό, πλην όμως σκληρό αμερικανό ηθοποιό με μάστερ στις πολεμικές τέχνες. Το δικαίωμα να τον αποκαλούν έτσι μάλλον ορισμένοι το πήραν αυθαίρετα από τον λογαριασμό του στο Instragram όπου έχει το όνομα NickHardGrδηλαδή «Ο σκληρός Νικ».

***

1,5 εκατομμύριο ευρώ στη μάχη για τον κορωνοϊό

Και μια άλλη θετική είδηση. Θυμάστε που ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους βουλευτές να καταθέσουν τον μισό μισθό τους (Απρίλιο και Μάιο) σ’ ένα ειδικό ταμείο, στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Το παράδειγμα των βουλευτών ακολούθησαν τραπεζίτες, πρόεδροι οργανισμών κ.ά. Σας πληροφορώ ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο ταμείο αυτό έχουν συγκεντρωθεί μόνο από φυσικά πρόσωπα 1.496.000 ευρώ.

***

Η Μεγάλη Παρασκευή στις εκκλησίες

Προς στιγμήν υπήρξε σύγχυση, έντονος προβληματισμός και αγωνία για μια ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη λειτουργία των εκκλησιών για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και τούτο γιατί η Ιερά Σύνοδος με μια εγκύκλιο που έστειλε προς τους μητροπολίτες έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ναοί σε όλη τη χώρα θα ανοίξουν τη Μεγάλη Παρασκευή τις πύλες τους από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Καταλαβαίνετε τι σήμαινε αυτό για Μεγάλη Παρασκευή; Με τις πόρτες των εκκλησιών ανοικτές για τέσσερις ώρες; Ποιοι νομίζετε ότι θα πήγαιναν πρώτοι στις εκκλησίες; Οι ευπαθείς ομάδες.

***

Πέρασαν μερικές ώρες προβληματισμού και ανησυχίας, καθώς και συνεχών συσκέψεων, έως ότου έρθει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για να ξεκαθαρίσει ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς. Θα είναι ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών. Μάλιστα ο μητροπολίτης διευκρίνισε και κάτι άλλο. Οτι η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή. Τι είχε μεσολαβήσει;

***

Η πρώτη σύσκεψη για την επόμενη μέρα

Την ώρα που υπήρχαν όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, από το Λονδίνο ο καθηγητής της LSE Ηλίας Μόσιαλος ήταν σαφής: Πρώτον, δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες, ούτε τη Μεγάλη Παρασκευή, ούτε το Πάσχα, καθότι θα προσέλθουν σε αυτές ευπαθείς ομάδες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι την Τετάρτη, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε τους προβληματισμούς του για το άνοιγμα των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπήρξε η πρώτη τηλεδιάσκεψη με θέμα την επόμενη μέρα.

Πήραν μέρος μια πλειάδα υπουργών αλλά και οι Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο Ηλίας Μόσιαλος.

 • Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αφού αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μερική άρση των μέτρων, πώς μπορούν να συγκεντρωθούν τα δεδομένα που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και πολλά άλλα.

Να ξέρετε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι καθόλου εύκολη και, το σημαντικότερο, δεν θα είναι και σύντομη.


Έξαλλος ο Λουίτζι Ντι Μάιο με γερμανικό δημοσίευμα ότι η μαφία περιμένει τα χρήματα για τον κορωνοϊό

 • Έξαλλος ο Λουίτζι Ντι Μάιο με γερμανικό δημοσίευμα ότι η μαφία περιμένει τα χρήματα για τον κορωνοϊό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο δεν έκρυψε την οργή του χθες Πέμπτη όταν ερωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt κατά το οποίο το οργανωμένο έγκλημα αδημονεί να λεηλατήσει την οικονομική βοήθεια που ζητεί η Ρώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

 • «Το να ισχυρίζεται μια ξένη εφημερίδα ότι η μαφία περιμένει τα χρήματα που ζητάει η Ιταλία από τις Βρυξέλλες είναι αισχρό και απαράδεκτο», εξανέστη ο Ντι Μάιο μιλώντας στο δημόσιο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.

«Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς αυτής της γερμανικής εφημερίδας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

 • Το ξέσπασμα του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημειώθηκε εν μέσω της πικρής διένεξης στην Ευρώπη για τα ευρωομόλογα, την έκδοση κοινού χρέους από πλευράς της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στα κράτη-μέλη της τα οποία έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η Γερμανία απορρίπτει — πάγια — την αμοιβαιοποίηση χρέους, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως η Ολλανδία.

 • Ειδικοί στη δράση των συμμοριών του υποκόσμου στην Ιταλία προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου η μαφία να αποπειραθεί να αρπάξει μέρος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας αφού τεθεί υπό έλεγχο η κρίση.

«Θα είναι χρυσή ευκαιρία γι’ αυτούς [τους μαφιόζους], αλλά το γνωρίζουμε και θα λάβουμε αντίμετρα», τόνιζε ο Τζουζέπε Γκοβερνάλε, ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που δρα εναντίον της μαφίας (DIA), στο Γερμανικό Πρακτορείο στα τέλη του Μαρτίου.

 • Η Ιταλία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη — πάνω από 18.000 — εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Eurogroup: Ανεπαρκές πακέτο συμβιβασμού με τα σοβαρά ερωτήματα να αναβάλλονται για αργότερα

Ο συμβιβασμός στο Eurogroup απέτρεψε προσωρινά τη ρήξη, αλλά το ερώτημα της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας παραμένει ανοιχτό

 • Παναγιώτης Σωτήρης@in.gr

Eurogroup: Ανεπαρκές πακέτο συμβιβασμού με τα σοβαρά ερωτήματα να αναβάλλονται για αργότερα | in.gr

H Ευρωπαική Ένωση έχει μια μακρά παράδοση συμβιβασμών, που συνήθως έρχονται με σημαντική καθυστέρηση. Το άλλο χαρακτηριστικό αυτών των συμβιβασμών είναι ότι συνήθως ισοδυναμούν με αναβολή της ουσιαστικής αναμέτρησης με το πρόβλημα.
 • Σε ένα ιδιότυπο σύστημα αποφάσεων όπου ήδη από την εποχή του Προέδρου Ντε Γκωλ θεωρείται δεδομένο ότι κανείς πρέπει να ξεκινάει από την άρνηση, είναι συχνό το φαινόμενο να παρουσιάζεται ως πετυχημένος συμβιβασμός αυτό που στην πραγματικότητα ήταν ήδη εφικτό και το οποίο μπορούσε ούτως ή άλλως να δρομολογηθεί. Και βέβαια την ίδια στιγμή να αναβάλλεται για το μέλλον η συζήτηση πάνω σε αυτό που είναι το πραγματικά επίδικο.

Στην περίπτωση της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Απριλίου το ζήτημα δεν ήταν η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων εργαλείων, που ανήκαν στο ισχύον οπλοστάσιο της ΕΕ, αλλά το εάν και με ποιο τρόπο θα συνέβαλε η ΕΕ στην χρηματοδοτική κάλυψη της τεράστιας υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος η υγειονομική κρίση να γίνει οικονομική και τελικά κοινωνική κρίση.

 • Τα όρια του συμβιβασμού

Σε αυτό το φόντο, το βασικό «ξεμπλοκάρισμα» στο Eurogroup της 9ης Απριλίου ήταν η απόφαση να μην υπάρχουν όροι στις πιστωτικές γραμμές, ύψους μέχρι 2% του ΑΕΠ, που θα μπορούσαν οι χώρες να πάρουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο μόνος όρος που συναποφασίστηκε ήταν αυτός ο δανεισμός να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αντιμετώπιση της ίδιας της υγειονομικής κρίσης και όχι ως ένας γενικός δανεισμός. Αντίθετα, δεν θα τεθούν άλλοι όροι, δηλαδή οι δανεισμοί αυτοί δεν θα συνοδεύονται από κάποιου είδους «μνημόνιο», παρότι αυτό ήταν μέσα στη λογική του μηχανισμού.

Η απόφαση αυτή διευκολύνει σημαντικές χώρες να πάρουν αυτά τα χρήματα και να στηρίξουν άμεσα τα συστήματα υγείας τους και να καλύψουν επείγουσες ανάγκες σχετιζόμενες με την πανδημία με σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Αυτό το πακέτο μπορεί να φτάσει έως και τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ και πάνω σε αυτό ήταν ο βασικός συμβιβασμός αφού υποχώρησαν οι βόρειες χώρες και δεν έθεσαν παραπάνω όρους.

Το δεύτερο μέτρο, στο οποίο ούτως ή άλλως υπήρχε συμφωνία εξαρχής, ήταν να δοθούν δάνεια ύψους 200 δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα από την παροχή των σχετικών εγγυήσεων.

Και το τρίτο, στο οποίο υπήρχε επίσης μια αρχική συμφωνία αφορούσε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση θέσεων εργασίας, με επίκληση του άρθρου 122 της Συνθήκης της Ένωσης, που επιτρέπει τέτοιες μορφές ενίσχυσης. Και εδώ η μορφή του σχεδίου, που ήταν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και έχει το όνομα SURE (Support to mitigate Unemployment Risk in an Emergency) θα είναι δάνεια της ΕΕ προς τα κράτη μέλη με ευνοϊκούς όρους.

Σε όλα προστίθεται και το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, ουσιαστικά μια μεγάλη επέκταση των μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» που για φέτος θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ρευστότητα αλλά δεν καλύπτει καθαυτό το πραγματικό κενό χρηματοδότησης της οικονομίας.

 • Μέτρα που δεν επαρκούν

Το μέγεθος των μέτρων που ελήφθησαν είναι σημαντικό και είναι βέβαιο ότι οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τον συμβιβασμό ως επιτυχία, κάτι που φάνηκε και στις πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

 • Βέβαια κοινή παραδοχή είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή για την ύφεση στην ΕΕ για το 2020 αγγίζουν το -10%, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη ίσως συρρίκνωση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 και το 2021 αγγίζουν τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισ. το 2020 και άλλο 1 τρισ. το 2021).

Ο λόγος είναι ότι όπως έχει φανεί και σε άλλες χώρες χωρίς μεγάλη κρατική δαπάνη που ουσιαστικά να υποκαθιστά την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας, να καλύπτει μισθούς και εισοδήματα και να αποτρέπει τον κίνδυνο το τωρινό «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας να αποτελέσει καταλύτης για μεγάλο κύμα καταστροφής επιχειρήσεων, η πανδημία θα αφήσει πίσω της μια κοινωνική κρίση χωρίς προηγούμενο. Και αυτό επιτείνεται από το ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την τελική της διάρκεια, ούτε το εάν θα υπάρξει και «δεύτερο κύμα».

 • Δημιουργική ασάφεια και βαθιά ρήγματα για τα παραπέρα μέτρα και τα ευρωομόλογα

Το ανακοινωθέν έχει και μια αναφορά σε ένα «ταμείο ανασυγκρότησης» (recovery fund), όμως η διατύπωσή της αποτελεί μνημείο δημιουργικής ασάφειας, εφόσον η μορφή του και οι όροι που θα το διέπουν παραπέμπονται ουσιαστικά στο μέλλον, όπως και το κυριότερο, δηλαδή οι τρόποι χρηματοδότησης.

Μόνο που αυτό είναι το πρόβλημα. Με τα χαρακτηριστικά που έχει η αρχιτεκτονική της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εάν τα κράτη αφεθούν απλώς να καλύψουν όλες τις τεράστιες επιπλέον των μέτρων χρηματοδοτικές ανάγκες με ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό, κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη υπερχρέωσης, ιδίως κράτη όπως η Ιταλία ή η Ισπανία που αυτή τη στιγμή έχουν υψηλούς δείκτες χρέους / ΑΕΠ.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν καταστατικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως ο απευθείας δανεισμός από την Κεντρική Τράπεζα (αυτό που κάποιες φορές παρουσιάζεται ως «τύπωμα χρήματος»), όπως π.χ. ετοιμάζεται να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.

Σε αυτό ακριβώς στηρίζονται όσοι επιμένουν στην ανάγκη κοινών εργαλείων χρέους, που θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη να έχουν χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος δανεισμού και χωρίς τον ορίζοντα της υπερχρέωσης. Όμως, σε αυτό αντιδρούν οι χώρες του Βορρά που αρνούνται κάθε εκδοχή «αμοιβαιοποίησης του κινδύνου» και αρνούνται πεισματικά τη συζήτηση για τα «κορονα-ομόλογα».

Μόνο που με αυτό τον τρόπο, παρατείνεται ένα ιδιότυπο αδιέξοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο παρατείνεται η υγειονομική κρίση και μεγαλώνει και το μέγεθος της επερχόμενης συνολικής ύφεσης, τόσο περισσότερο τα κράτη θα έχουν ανάγκη να βρουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποτρέψουν μια καταστροφή που θα αφήσει πληγές που μόνο παροδικές δεν θα είναι.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναδεικνύεται στο μηχανισμό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης πραγματικά και μένει σε συμβιβαστικά ημίμετρα, την ώρα που απαιτεί μεσοπρόθεσμα δημοσιονομική πειθαρχία ανταγωνιστική προς το ξεπέρασμα της κρίσης, τόσο περισσότερο το ενδεχόμενο μικρότερων ή μεγαλύτερων ρήξεων μέσα στην ΕΕ θα αυξάνει, καθώς οι κυβερνήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να λάβουν μέτρα. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μια συνολικότερη και βαθύτερη στροφή σε «εθνικές» λύσεις.


Εδώ Νέα Υόρκη: Θερίζει ο θάνατος, οι άνθρωποι γράφουν διαθήκες

 • Τίποτε στο παρελθόν δεν σταμάτησε τους ρυθμούς της ζωής. Ούτε το Κραχ του 1929, ούτε ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ούτε o Σεπτέμβρης του 2001, ούτε και η πτώση της Lehman Brothers το 2008. Τώρα όμως;
Ελέας Δημήτρης@vima.gr

 • Εδώ Νέα Υόρκη. Θερίζει ο θάνατος, οι άνθρωποι γράφουν διαθήκες | tovima.gr
Ζω μόνιμα στην πόλη της Νέα Υόρκης τα τελευταία τρία χρόνια. Η Νέα Υόρκη είναι ένας κρατήρας από διαμάντια, με μεγάλη ιστορία. Τίποτε στο παρελθόν δεν σταμάτησε τους ρυθμούς της ζωής. Ούτε το Κραχ του 1929, ούτε ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ούτε o Σεπτέμβρης του 2001, ούτε και η πτώση της Lehman Brothers το 2008.
 • Τώρα όμως; Με την πανδημία του κορωνoϊού έχουν όλα αλλάξει. Μαρσάρει ο θάνατος που είναι εντός των τειχών. Το Μανχάταν ειδικά, από κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον ένα ghost city. Οι άνθρωποι βγαίνουν τρομοκρατημένοι έξω από το σπίτι, σχεδόν παραμιλούν.

Οι δρόμοι έχουν αδειάσει. Τα τρένα επίσης. Κανείς δεν τείνει ένα χέρι βοηθείας. Οι χειραψίες σταμάτησαν. Διάφορες φοβίες αναδύονται στην επιφάνεια. Στην αρχή μάσκα φορούσαν μόνο οι κινεζικής και οι κορεατικής καταγωγής, τώρα φορούν περισσότεροι.

 • Τα σχολεία έχουν κλείσει μέχρι τις 20 Απριλίου και μετά από λίγες ώρες έκλεισαν και τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα θέατρα. Χιλιάδες βρίσκονται και παραμένουν μέσα στα γηροκομεία, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.

Από την άλλη, όλοι παρακολουθούν τα νέα στην τηλεόραση, ακόμη και όσοι δεν το έκαναν ποτέ πριν. Θερίζει ο θάνατος στις γειτονιές. Τώρα που ο Θεός ξέχασε τον άνθρωπο, μπορεί ο ίδιος να βρει τον εαυτό του; Εκεί που υπήρχε φως, τώρα υπάρχει σκοτάδι. 

Ζώντας ένα νέο Περλ Χάρμπορ

Ως διά μαγείας, έχει αλλάξει η ψυχολογία της πόλης. Με δυσκολία πιστεύεις την εξέλιξη αυτή. Εχουν μείνει ανοιχτά μερικά μέρη για να πάρεις φαγητό σε πακέτο, και τα σουπερμάρκετ. Πηγαίνεις να ψωνίσεις και βλέπεις να έχουν αδειάσει ολόκληρα ράφια. Και όχι μόνο ράφια με είδη υγιεινής, χαρτί υγείας και αντισηπτικά, αλλά και εκεί που είχε μοσχάρι και τόνο.

 • Να βλέπεις μόνο τα άδεια ράφια με τις καρτέλες των τιμών. Χυμό πορτοκάλι – για νέο χρυσό έγραψαν οι «Financial Times» – παραγγέλνω και μου αγοράζει η φίλη μου από το Floral Park, που είναι έξω από την πόλη.
 • Στο σουπερμάρκετ, θλιβερές συνθήκες ορυχείου, εκεί που είναι τα λαχανικά, πολλά έχουν πέσει στο πάτωμα και τα πατούν οι πελάτες κάνοντας πως δεν τα βλέπουν. Πας να πληρώσεις και η ουρά σαν εφιάλτης είναι μπροστά σου.

Ο μεγάλος φόβος έχει κυριεύσει τα πάντα. Επειτα από μέρες εγκλεισμού επιφορτισμένες με άγχος, η πνευματική κούραση (brain fog) έχει επέλθει. Οσοι νοσήσουν, τρόπον τινά, αντιμετωπίζονται σαν μολυσμένα ζώα, σαν μιάσματα.

Η πρώτη ελπίδα είναι το κράτος, που πολλοί αναλυτές νυχθημερόν πολεμούσαν. Η δεύτερη ελπίδα της πόλης, της Αμερικής – αλλά και του κόσμου – δεν μπορεί παρά να είναι η επιστήμη. Και όμως, αυτή η κοινωνία έχει έναν πρόεδρο – τέως βασιλιά των χρεοκοπήσεων – που δεν πιστεύει στην επιστήμη.

 • Επιπροσθέτως, έκοψε δραστικά τα κονδύλια που κατευθύνονταν στην έρευνα ώστε να μελετηθούν περαιτέρω οι ιοί και να ανακαλυφτούν τα κατάλληλα εμβόλια. Δυστυχώς, η δημοκρατική Αμερική, κυβερνώμενη από μια αυταρχική ηγεσία, κατάντησε να είναι λιγότερο αξιόπιστη και αποτελεσματική από την αυταρχική Κίνα.
 • Η οποία, κατά το κοινώς αποδεκτό, «αγόρασε χρόνο» και σκούντησε τις άλλες χώρες ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα (η Ελλάδα ευτυχώς το έκανε). Δεν θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί η Νέα Υόρκη; Τώρα τρέχουν, μετά από έξι εβδομάδες που χάθηκαν.

Η πόλη ηττάται ζώντας ένα νέο Περλ Χάρμπορ. Εχουν τελειώσει οι μάσκες προφύλαξης, δεν τις βρίσκεις πουθενά. Δεν υπάρχουν ιατρικά υλικά στα νοσοκομεία, δεν επαρκούν οι αναπνευστήρες. Δεν υπάρχουν κρεβάτια, χάος και στιγμές αποκάλυψης είναι ο κανόνας στα νοσοκομεία. Κάποτε ο κόσμος κοιτούσε για ηγεσία στην Αμερική, όχι πλέον.

 • Τώρα όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό – αν και δείχνουν υγιή – και εν συνεχεία, άθελά τους, να τον μεταδίδουν σε άλλους. Αν δεν επιβραδυνθεί δραστικά η μετάδοση και αργήσει και η ανακάλυψη του εμβολίου, θα πεθάνουν χιλιάδες.

Οι άνθρωποι γράφουν τις διαθήκες τους. Σκάβοντας μνήματα με φτυάρια και εκσκαφείς ή αποτεφρώνοντας τους ανθρώπους που πέθαναν εξελίσσονται στιγμές ανείπωτης τραγωδίας. Οι κραυγές και τα ουρλιαχτά από συγγενείς είναι η πολλαπλή ηχώ, ο αντίλαλος που χτυπάει από τζάμι σε τζάμι στους ουρανοξύστες. Και αργά τη νύχτα ακούγεται σαν το ούρλιασμα του λαβωμένου λύκου. Ετσι συμβαίνει, να φοβούνται πλέον και οι νεκροθάφτες.

 • Θα ξυπνήσει η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται;

Μετά τον μαζικό θάνατο και τις εικόνες με τα φέρετρα, η σκληρά νεοφιλελεύθερη Αμερική θα αλλάξει, όπως άλλαξε και η Ευρώπη μετά την πανούκλα. Θα δυναμώσουν οι φωνές για σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

 • Ηδη υπάρχουν 27 εκατομμύρια ανασφάλιστοι στη χώρα και με 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις για ανεργία, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Οταν χάνεις τη δουλειά σου, αυτόματα χάνεται και η ασφάλεια.
 • Χωρίς καμία αμφιβολία, όταν σφραγίζεται η Μέκκα, κλειδαμπαρώνεται το Βατικανό και κατεβάζει ρολά και η Πόλη-που-Ποτέ-δεν-Κοιμάται, ο Νεοϋορκέζος δεν μπορεί παρά να βυθιστεί σε βαθιές σκέψεις.

Ο Νεοϋορκέζος, που μέχρι τα άντερα πιστεύει στο χρήμα, «μου θύμιζε» τον Μπρεχτ, ο οποίος έραβε κοστούμια σε ακριβούς ράφτες που τον έκαναν να δείχνει φτωχός. Τώρα που ο καθένας μένει μόνος στο σπίτι, ας βρεθεί μπροστά στον καθρέφτη. Ας ξανασκεφτεί τον ρόλο του μέσα στην πόλη. Αλλιώς τι νόημα έχει η φράση που ανταλλάσσεται σαν παρηγοριά: «Τι κακό μάς βρήκε, Θεέ!»;

 • Αν και οι άνθρωποι έχουν μια τάση να ξεχνούν εύκολα, διακρίνεται ήδη η βεβαιότητα πως όταν περάσει η θανάσιμη πανδημία, δεν θα ξεχάσουν ποτέ πόσο δραστικά άλλαξε η ζωή τους.

Η καινούργια ζωή στην πόλη της Νέας Υόρκης θα έχει χάσει τη μυθική της διάσταση. Πώς θα είναι αυτή; Η ιδέα του ελεύθερου ανθρώπου έχει δεχτεί ένα αξεπέραστο πλήγμα από τον Covid-19. H έννοια της ίδιας της ελευθερίας έχει σμικρυνθεί.

 • Καλό σημάδι είναι πως τώρα τουλάχιστον τυπώνεται χρήμα -κάτι που η Γερμανία μισεί θανάσιμα – και έγινε νόμος και το ιστορικό πακέτο των 2,2 τρισ. δολαρίων. Το ζεστό χρήμα προορίζεται για βοήθεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις (με ειδική ρήτρα, ώστε χρήματα να μη λάβουν οι επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ).

Μακάρι τα δάκρυα που χύθηκαν στην Ουχάν να στεγνώσουν γρήγορα στη Νέα Υόρκη για τον Homo Sapiens. Θα αλλάξει ο κόσμος. Ισως επίσης οι εικόνες με εκατομμύρια ανθρώπους να φορούν μάσκες να επαναληφθούν στο απώτερο μέλλον αν οι άνθρωποι δεν σταματήσουν να μολύνουν το περιβάλλον.

 • Το μεγάλο σκούντημα που δίνει στη Νέα Υόρκη και στις Ηνωμένες Πολιτείες o Covid-19 ίσως βοηθήσει να αρχίσουμε να πονάμε για το περιβάλλον. Eκεί θα κριθεί το στοίχημα. Εκεί κρίνεται και η αντοχή του πολιτισμού.

***O κ. Δημήτρης Ελέας είναι συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής που ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.


 • Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου. Η αλλιώς και “Καμάρα”. Ήταν σημείο συνάντησης από τα παλιά χρόνια για ραντεβού έως και τις σημερινές μέρες. Στο μνημείο αυτό έχουν κλειστεί ίσως τα περισσότερα ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.
Εικόνα
 • Το Bloomberg αποθεώνει την Ελλάδα για τον κοροναϊό: Η κυβέρνηση πήρε σοβαρά μέτρα νωρίτερα από όλους – Ήταν μια εκπληκτική εξαίρεση παγκοσμίως
Το Bloomberg αποθεώνει την Ελλάδα για τον κοροναϊό: Η κυβέρνηση πήρε σοβαρά μέτρα νωρίτερα από… Την ίδια ώρα που η πανδημία του κοροναϊού έχει εκθέσει τις ηγεσίες πολλών αν όχι των περισσότερων χωρών παγκοσμίως, το πρακτορείο Bloomberg…
parapolitika.gr

Από τον κορονοϊό στο ΔΝΤ για το τέλος του Ερντογάν;
 • olympia.gr
Εικόνα
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
 • Αυτοί οι οποίοι χάρισαν 80 εκ ευρώ(!) στον Κοντομηνά ζητάνε λογαριασμό για τα 11 εκ που θα δώσει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ.Το λες και θράσος.
 • Την προσφυγή στο ΔΝΤ εξετάζει πλέον η κυβέρνηση Ερντογάν
  Την προσφυγή στο ΔΝΤ εξετάζει πλέον η κυβέρνηση Ερντογάν dimokratiki.gr
Θυμάστε που μας είχαν ζαλίσει διάφοροι ειδήμονες με το επιτυχημένο μοντέλο της Σιγκαπούρης που είχε ελέγξει την πανδημία χωρίς να καταφύγει σε lockdown; Τώρα η Σιγκαπούρη κήρυξε lockdown ενός μήνα μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αλλοδαπούς εργάτες.
Not even Singapore has been able to avoid a lockdown The efficient city-state’s contact-tracing has not stopped the virus  economist.com
 • Hong Kong, Singapore and Taiwan — once heralded for early successes in battling the pandemic — are now confronting a new wave of coronavirus cases
 • Why Coronavirus Cases Have Spiked in Hong Kong, Singapore and Taiwan
Once heralded for keeping their case counts low, Hong Kong, Singapore and Taiwan have recently seen a surge in numbers, largely fueled by infections coming from elsewhere.
nytimes.com


Εικόνα

 • Δωρεά άνω του €1,5 εκατ. στο ΕΣΥ από Μαρινάκη, Φράγκου και ΙΟΝ
 • Μία μοντέρνα εκδοχή της λατέρνας εφηύρε ο Σπύρος Παναγιώταρος, κάτοικος του Ναυπλίου, προκειμένου να διασκεδάζει κάθε απόγευμα τον κόσμο Στις δυο οθόνες του ποδηλάτου παίζουν σκηνές & τραγούδια από ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.
  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥ.ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ
Εικόνα
 • Το διαλυτήριο πλοίων στο Αλί Αγά στην #Τουρκια έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ αλλά και ξένων υπηρεσιών καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι από εκεί ξεκινούν δεξαμενόπλοια με εκατοντάδες παράνομους #μεταναστες για την #Ελλαδα & την Ιταλία! / #μεταναστευτικο
Στο «στόχαστρο» ελληνικών και ξένων υπηρεσιών το διαλυτήριο πλοίων στην περιοχή Αλί Αγά στην… Ερευνάται αν σχετίζεται με διακίνηση μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών με παλιά δεξαμενόπλοια προς Ελλάδα κι Ιταλία. Το πλοίο της Κέας και οι άγνωστες έρευνες
tovima.gr
 • «Αποδέχθηκαν δάνεια από τον ESM που νομοτελειακά θα φέρουν καταστροφική νέα λιτότητα»
ΜέΡΑ 25: Οι «9» πούλησαν το ευρωομόλογο
Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Eurogroup εκφράζει το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του επικρίνοντας ταυτόχρονα και τους ηγέτες των εννιά χωρών του νότου που «πούλησαν το ευρωομόλογο». efsyn.gr 

Έφυγε από τη ζωή μετά από μακρόχρονη ασθένεια η Ελένη Κιούμπιτ, ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήταν η Ελληνίδα σύζυγος του εκλιπόντος πρωτεργάτη της εκστρατείας, διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Τζέιμς Κιούμπιτ.

Πέθανε η Ελένη Κιούμπιτ, είχε πρωτοστατήσει στην επιστροφή των ...

 • Η Ελένη Κιούμπιτ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έζησε στο Λονδίνο. Με την ιδιότητα της παραγωγού εργάστηκε στον κινηματογράφο σε ταινίες, μεταξύ των οποίων «The War That Never Ends» (1991) του Τζακ Γκολντ και το «Sympathy for the Devil» (1968) του Ζαν Λυκ Γκοντάρ.
Εικόνα