Το μαγαζάκι των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τελείωσε ένα θρίλερ, ή ξεκινά ένα νέο; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα των τραπεζικών μετοχών μετά το ξεμπρόστιασμα της Credit Suisse;

H ιστορική ελβετική τράπεζα Credit Suisse ανήκει πλέον στην ορκισμένη εχθρό της, UBS. Και παρά το ότι ξεπουλήθηκε με τίμημα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρειάστηκαν (πρώτον) άλλα σχεδόν 10 ως εγγύηση για τις «ενδεχόμενες» ζημίες από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και (δεύτερον) άλλα 108 για την νέα (;) πιστωτική γραμμή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο έληξε ένα κρισιμότατο -για τις αγορές- ζήτημα, καθώς τα άμεσα (πτωτικά) αντανακλαστικά των αγορών στο άκουσμα και μόνο μιας πιθανής τραπεζικής κρίσης απέδειξαν ότι η μυρωδιά της Lehman Brothers δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι η εμπιστοσύνη των μετόχων απανταχού δεν θα είναι η ίδια για καμία τράπεζα, βάζοντας και πάλι τον κλάδο στο στόχαστρο. Και αναμένεται ότι η ευαισθησία των επενδυτών σε οποιοδήποτε νέο ή εξέλιξη, μικρής ή μεγάλης σημασίας, θα μεγαλώσει κι άλλο και θα επηρεάζει τις τραπεζικές μετοχές. Παγκοσμίως.

Κι αυτό διότι πρωτίστως διεφάνη η ανακολουθία της λάμψης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (στα χαρτιά) και της ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων στη σχέση τους με τους βασικούς μετόχους και τους μεγάλους καταθέτες.

Η εν λόγω -παρολίγο- κατάρρευση της CS δεν αποτελεί όμως την αιτία μιας τέτοιας αντιμετώπισης, απλά την αφορμή, καθώς όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που είχε αφενός ο όμιλος, αφετέρου το σύνολο των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος, το οποίο υπενθυμίζεται ότι για πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσε σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων υπό την απρόσκοπτη λειτουργία μιας εποπτείας που είχε (και έχει) τη βάση του σε τόνους χαρτιών και νομοθετημάτων.

Τούτο δε επιρρωνύεται αφενός και από τη πτωτική μακροπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής της CS στο ταμπλό (βλ. διάγραμμα), αφετέρου το σπίλωμα της φήμης της με την εμπλοκή της σε σκάνδαλα κάθε είδους, από τα Archegos και Greensill έως και τα αλήστου μνήμης δάνεια προς μεγάλα ρωσικά σπίτια.

Εξάλλου, στα σχεδόν 170 έτη της ιστορίας της, η CS χρειάστηκε αρκετές φορές να διασωθεί, με την πιο πρόσφατη να είναι η ενέργεια των σαουδαράβων (Saudi NB και QIA) για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2022 με στόχο το 9,9% των μετοχών της, σε μια εξωφρενική αποτίμηση 11,8x τα forward earnings, όταν ο δείκτης τραπεζών MSCI EM Banks κινείτο -τότε- σε P/E ratio 7,3.

Πρέπει δε να υπερτονιστεί ότι η ακαριαία και σύσσωμου χαρακτήρα αντίδραση των αρχών, είτε στο θέμα της CS είτε στις αμερικανικές SVB, Signature και First Republic (με διαφορετικό τέλος η καθεμιά) απέδειξε το πόσο σημαντικό είναι να συντηρηθεί η ισορροπία, καθώς ο φόβος για καθολική κατάρρευση των αγορών είναι υπαρκτός ακόμα και σήμερα.
Επομένως, οι εραστές του κινδύνου ανανέωσαν τους όρκους αγάπης με τον τραπεζικό κλάδο. Οποιαδήποτε τοποθέτηση εκεί (πόσο μάλλον σε περιφερειακές, όπως οι δικές μας) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φειδώ, καθώς φαίνεται να επιστρέφει η εποχή των διψήφιων ποσοστών σε ημερήσια βάση.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.