Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (4.4.2021)

ΣΕ ΕΝΑ ξεχασμένο γεωπάρκο, προσβάσιμο στο κοινό με διαδρόμους και σκάλες, για εύκολη ανάβαση και κατάβαση, στα Μπουχάρια Μικροβάλτου, στο παλιό δρόμο της Κοζάνης, περνώντας την εντυπωσιακή γέφυρα των Σερβίων, μπορεί κανείς να θαυμάσει το άγνωστο, μοναδικό και εξαίρετο δημιούργημα της φύσης.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ   ΜΙΚΡΌΒΑΛΤΟ

 • ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ – ΝΟΧΤΑΡΙΑ, ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ (DRONE). CHIMNEY ROCKS GEOPARK, KOZANI, GREECE

Εντυπωσιάστηκαν από το γεωπάρκο των «Μπουχαριών» οι επισκέπτες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ηπείρου - KOZANILIFE.GR

 • Η Καππαδοκία, της Βόρειας Ελλάδας, είναι μυστηριώδης και παράξενη και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Μπουχάρια" και "Νοχτάρια": Πρωτότυποι γεωλογικοί χωμάτινοι σχηματισμοί στο Ν. Κοζάνης - faretra.info

Από τη πρώτη στιγμή θα σας φέρει στο νου εικόνες συγκρίσιμες με αυτές της Καππαδοκίας. Σα να ξεπετιέται από μικρογραφία. Έχουμε να κάνουμε με φυσικά μορφώματα που έχουν σμιλευτεί από τη φύση μέσω της διάβρωσης του εδάφους, στο πέρασμα των χρόνων.
 • Τοπίο που κόβει την ανάσα, περιβάλλεται από ένα απίστευτης ομορφιάς δάσος. Τα Μπουχάρια, όπως ονομάζεται η τοποθεσία, ονομάστηκαν έτσι λόγω του σχήματος τους μιας και στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα. Επίσης, υπάρχουν και τα νοχτάρια, που πρόκειται για κωνικούς σχηματισμούς και η διαφορά τους με τα μπουχάρια είναι ότι δεν έχουν το σχιστολιθικό καπέλο.

Μπουχάρια» – «Νοχτάρια» Μικροβάλτου | Δήμος Σερβίων Βελβεντού – Τουριστική Πληροφόρηση

Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Την κορυφή των κολόνων αυτών, καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος που έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ανέρχονται σε 20, σε αριθμό και το ύψος τους ποικίλλει από 2 μέχρι και 6 μέτρα.
Σύμφωνα με έκθεση του Ι.Γ.Μ.Ε., οι επικρατούντες γεωλογικοί σχηματισμοί στην στενή περιοχή εμφάνισης των ανωτέρω γεομορφών ανήκουν στην Πελαγονική ζώνη και είναι:
– Τα μεταμορφωμένα πετρώματα, σχιστόλιθοι και γνεύσιοι, τα οποία είναι Παλαιοζωικής ηλικίας και – οι Τεταρτογενείς αποθέσεις, νεώτεροι σχηματισμοί.
Μπουχάρια» – «Νοχτάρια» Μικροβάλτου: Η μικρή Καππαδοκία της Κοζάνης
 • Διαφορετικές ονομασίες έχουν δοθεί, που παραπέμπουν σε παρομοιώσεις ανάλογα με το σχηματισμό τους. Οι μεγάλοι “Άτλαντες”, οι “Καρυάτιδες”, “τα σαγόνια του καρχαρία”, “ο φρουρός”, “οι περιπατητές”, “τα νοχτάρια – σταλαγμίτες”, είναι μερικές από αυτές.
Εναλλασσόμενοι μύθοι εξιστορούν την ύπαρξη τους. Γι’ αυτό και ένας μύθος θέλει από τα μπουχάρια ( καμινάδες ), να βγαίνουν τη νύχτα οι διάβολοι και να τρομοκρατούν τους ανθρώπους που πλησίαζαν. Έτσι όσοι ταξίδευαν μετά τη δύση του ηλίου, απέφευγαν να περνούν από το κοντινό μονοπάτι.
*
Μπουχάρια Μικρόβαλτου Κοζάνης
 • Επίσης, βάση των όσων εξιστορούν οι γέροντες του χωριού, τα πολύ παλιά χρόνια , γυναίκες που δεν τεκνοποιούσαν, τις πήγαιναν νύχτα με φεγγαράδα, κρυφά, να κοιτάξουν για αρκετή ώρα τα μπουχάρια, ώστε να καταφέρουν να τεκνοποιήσουν.
Μία ακόμη εκδοχή, αποκαλύπτει ότι κάτω από κάθε πέτρα που καλύπτει το μπουχάρι, υπάρχει κρυμμένος θησαυρός, τον οποίο κάποιοι προσπάθησαν να ψάξουν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
*
Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Fanpage
Και τέλος, κάποιοι συνδέουν τις χαράδρες των μπουχαριών, με το μύθο για τα κρυσφήγετα των λήσταρχων Γιαγκούλα και Γκαντάρα, που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Στις τόσες ομορφιές της Ελλάδας, υπάρχουν και κάποια μέρη που μοιάζουν  από άλλο πλανήτη.
 • Έτσι όπως ακριβώς είναι και το Γεωπάρκο του Μικρόβαλτου Κοζάνης. Μέρος με μια απόκοσμη ομορφιά, γεμάτη χρώματα και περίεργους σχηματισμούς που εξάπτουν τη φαντασία.

****

Αυτές οι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων, έχουν πάρει το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου.

Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα που “έπαιξε” το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού…

Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.

Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν ακόμη οι κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο», που επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς, στα όρια του π. Δήμου Καμβουνίων με την κοινότητα Λιβαδερού.

 • Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής που καθηλώνει τους επισκέπτες.

Ο μύθος

Με διάφορους μύθους οι ντόπιοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτούς τους εντυπωσιακούς και παράξενους φυσικούς σχηματισμούς. Τον πρώτο λόγο τον είχε η «δαιμονοποίηση» της περιοχής, αφού πίστευαν ότι από τα «μπουχάρια» (καμινάδες) έβγαιναν τη νύχτα οι «δια(β)όλοι» και τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους που πλησίαζαν. Έτσι όσοι ταξίδευαν μετά τη δύση του ήλιου, απέφευγαν να περνούν από το κοντινό μονοπάτι.
 • Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αληθινή ιστορία που έχει καταγραφεί πριν 90-100 χρόνια: Ένα καλοκαιρινό φεγγαρόφωτο βράδυ, 3-4 άτομα από γειτονικό χωριό, έχοντας σκοπό να κλέψουν τη σοδειά από στάρι  σε αλώνι που φύλαγε σε κοντινή απόσταση από τα «μπουχάρια» κάτοικος του Μικροβάλτου, ντύθηκαν με κουρέλια, έβαψαν τα πρόσωπά τους και βγήκαν με κραυγές από τη χαράδρα των «μπουχαριών». Ο φύλακας κατατρόμαξε και πανικόβλητος εγκατέλειψε το αλώνι, δίνοντας την ευκαιρία στου επίδοξους κλέφτες να υλοποιήσουν με άνεση το σχέδιο τους!

Πέρα από τη «δαιμονοποίηση» η περιοχή των «μπουχαριών», λόγω του δύσβατου και των ρεματιών, αποτέλεσε το καταφύγιο προφύλαξης πολλών κατοίκων του Μικροβάλτου την περιοχή της ναζιστικής κατοχής (1942-1944). Φυσικά και τότε κυριαρχούσε ο μύθος των «διαβόλων», κυρίως για εκφοβισμό των μικρών παιδιών, που δεν πλησίαζαν τα «μπουχάρια» και φυσικά δεν απομακρύνονταν από τις θέσεις τους. Παράλληλα, αυτή την εποχή, για να αντισταθμίσουν τις φοβίες των μικρών παιδιών, «αναπλάθουν» τον αρχικό μύθο, ότι από τα «μπουχάρια» βγαίνουν νεράιδες!

Η φαλλική όψη (φωτο) των σχηματισμών των Μπουχαριών, παραπέμπει σε διάφορες εκδοχές μύθων!

Μια ακόμη εκδοχή -μπορεί να μην εκληφθεί σαν μύθος- μας λέει ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι κάτω από την πέτρα που καλύπτει το κάθε «μπουχάρι» είναι κρυμμένος θησαυρός, και υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον αναζητήσουν -μάταια βέβαια-!

Τέλος, κάποιοι επίσης συνδέουν τις χαράδρες των «μπουχαριών» με το μύθο για τα κρησφύγετα των λήσταρχων Γιαγκούλα και Γκαντάρα, που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, και μιλάνε για ύπαρξη στοάς που ξεκινά από τα «μπουχάρια» και φτάνει μέχρι την Ελάτη (αρκετά χλμ μακριά).

Ένα σπουδαίο Γεωπάρκο

Στις 16 Οκτωβρίου 2007 δημοπρατείται το έργο: «Δημιουργία Γεωπάρκου στη θέση Μπουχάρια Μικροβάλτου Κοζάνης».

Σκοπός του έργου είναι η διατήρηση, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του τοπίου μιας περιοχής ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών. Το αντικείμενο του έργου ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 2008 και περιλαμβάνει τους δυο βασικούς διαδρόμους περιήγησης, τα δύο κιόσκια, τον οικίσκο υποδοχής και την περίφραξη της βόρειας πλευράς.

Πληροφορίες από mikrovalto.gr

*****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Πρετεντέρης

@ta_nea

όταν δεν μετέχεις στο δίλημμα της εξουσίας μπορείς να καταφεύγεις σε αρλούμπες. Και η πολιτική εξελίσσεται σε υστερία από ανθρώπους που δυσκολεύονται να μιλήσουν με άλλους όρους. Τότε σου φταίει η «κακιασμένη Δεξιά» ή ο …Μασούτης #συγκρούσεις

Εικόνα

Εικόνα


 • Γ.Κ: Εσείς που λέτε ότι το εμβόλιο θα σας αλλάξει το DNA σας, να το δείτε και σαν ευκαιρία.


Είπε ο τύπος που 4.5 χρόνια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ασχολιόταν μόνο με την αντιπολίτευση.
Εικόνα


Μα να βγαίνει ο Καραγκούνης της ΝΔ να ακούει τον Φουρθιώτη να κατηγορεί την ΝΔ για το θέμα της φύλαξής του να τον κάνει ρόμπα και να λέει: με πολλή αγάπη κύριε Φουρθιώτη… Τι συμβαίνει εδώ;;;


“Θα ανοίξουμε με όλες τις προφυλάξεις” λέει ο μαγαζάτορας με τη μάσκα κάτω από τη μύτη.


Έχει δίκιο. Δικαίωμα του να αποφασίζει για την υγεία του. Έχοντας όμως στο φιλικό & συγγενικό μου περιβάλλον από πολύ σοβαρά περιστατικά έως θανάτους λόγο του ιου, πιστεύω πως για κάθε του απείθεια που ρισκάρει τη ζωή των άλλων πρέπει να έχει συνέπειες. Από οικονομικές έως νομικές

Εικόνα


Το παιδί έπεσε μόνο του και δυστυχώς τραυματίστηκε. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικοί πήγαν το παιδί στο νοσοκομείο. Οι γονείς ζήτησαν συγνώμη. Οι ζαίοι επιμένουν!!! #ΣΥΡΙΖΑ_Βουρκος

Εικόνα


Κυβερνητικο πάρκο “Ανδρέας Λεντακης”…. Γιατι ρε παιδιά εκεί στην @govgr ? Τι ακριβώς προσέφερε αυτός ο Λεντακης στην Ελληνική κοινωνια και στη Δημόσια διοίκηση; Εκτός από τους “αγώνες του για την φασιστερα; Έλεος κάπου…

Εικόνα

Εξοικονόμηση 1 δις από μετεγκατάσταση 9 υπουργείων & πνεύμονας πρασίνου 80 στρεμμάτων στον Υμηττό! Αλλά όχι αγάπη μου η οικολογία & η αγάπη για το περιβάλλον είναι αποκλειστικά Αριστερή υπόθεση! Σαν το ηθικό πλεονέκτημα ένα πράγμα, το κληρονομείς με το που δηλώνεις αριστερός…


Εικόνες από την ασφαλτόστρωση 78 δρόμων στις γειτονιές της Αθήνας huffp.st/VFR5uRs
**

Εικόνα


Πρώτη σε διαφθορά η Βουλγαρία με δεύτερη την Ελλάδα.

 • Θα ήμασταν πρώτοι αλλά πήγαν στην Βουλγαρία οι Έλληνες πατριώτες τις επιχειρήσεις τους.

Η Νοτοπουλου εκανε επερώτηση στη Βουλή, που βρίσκονται τα εργα του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξυ συμμετειχε στα εγκαίνια…

**

Εικόνα


Από ποστ Πετράκου: «Χαρακτηρίζω κάθε υποχρεωτικότητα ιατρικής πράξης ως βιοηθικό έγκλημα & ποινικό αδικημα. Επομένως: -Δεν φοράω μάσκα -δεν κάνω τεστ -δεν κάνω en-volio» Αν για κάτι πρέπει να ντρεπόμαστε ως χώρα είναι που κάτι τέτοιους δεν τους έχει μαζέψει ακόμα εισαγγελέας…


Απόσπασμα από την ομιλία του Κολοκοτρωνη στην Πνύκα.
**

Εικόνα

Εικόνα

Η μάχη με την πανδημία…με ποδοσφαιρικούς όρους

Έναν απίθανο τρόπο βρήκε για να μιλήσει για την έξαρση του κορoνοϊού ένας Ισπανός βιολόγος, ο οποίος ανέφερε πως η πανδημία ήταν μία μεγάλη έκπληξη για τον πλανήτη, όπως αυτή της Ελλάδας του 2004 που κατέκτησε το Euro.

Ο Ισπανός βιολόγος έβαλε μέσα τον Όμπλακ, τον Κασίγιας, τα αυτογκόλ, τα εμβόλια και την Εθνική Ελλάδος του 2004 του Άγγελου Χαριστέα, θέλοντας να μιλήσει με ποδοσφαιρικούς όρους.

«Σε αυτούς τους 12 μήνες που ζούμε τον κορονοϊό, μπορούμε να πούμε πως μας έχει δώσει πάρα πολλές εκπλήξεις. Μία επιδημία με πάρα πολλές εκπλήξεις, σαν την… Ελλάδα του Άγγελου Χαριστέα στο Euro του 2004», ανέφερε ο Χουλιάν Σερόν.

«Έχουμε τα PCR τεστ που είναι σαν τον Ιμπραϊμοβιτς και τα rapid που μοιάζουν με τον Νεϊμάρ και τον Ντεμπελέ», αναφέρει για τα τεστ ο βιολόγος.

«Για τη μάχη με τον ιό. Έχουμε φτάσει στην παράταση και η ομάδα μας βάζει μέσα στο γήπεδο κάποιους καλούς ποδοσφαιριστές (εμβόλια), αλλά ο ιός έχει επίσης μερικούς καλούς ποδοσφαιριστές που ετοιμάζεται να φέρει από τον πάγκο (μεταλλάξεις)».