Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου 30/9


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

 • Εξαφάνιση

Το ζωτικό πρόβλημα της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο. Aλλωστε, η σημερινή Ελλάδα ασχολείται κυρίως με το παρελθόν, προσπαθεί να βολέψει όπως όπως το παρόν και αδιαφορεί για το μέλλον. Η

επισήμανση από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί κατά 800.000 – 2,5 εκατομμύρια άτομα και ένας στους τρεις Eλληνες θα είναι άνω των 65 ετών, συνδέεται ασφαλώς και με την υπογεννητικότητα. Αν η απειλή εξαφάνισης του έθνους δεν συγκινεί, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Έντυπη Κ


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο Fb
Με παίρνει χθες μια μαμά κρατούμενη με το βρέφος της κλαίγοντας, και μου λέει ότι λούστηκε με χλωρίνη το μωρό. Οτι ο γιατρός (σ. γυναικολόγος) της φυλακής της είπε να “βάλει κολύριο αν κοκκινίσουν τα μάτια” και να το πλύνει το κοριτσάκι. Φρίκαρα.
 • Νομίζω δεν πέρασαν 5 λεπτά από την ώρα που κλείσαμε που το φαξ με την έντονη διαμαρτυρία κι αίτημα σε Εισαγγελέα και Διευθυντή περί κατεπείγουσας μεταφοράς στο νοσοκομείο είχε ήδη σταλεί, με την επισήμανση ότι “η ζωή και η παιδική ηλικία είναι έννομα αγαθά και αξίες που προστατεύονται με τρόπο απόλυτο, τόσο σε επίπεδο παρέμβασης, όσο και σε επίπεδο πρόληψης”.
Περίπου μισή ώρα αργότερα, μετήχθησαν τα μωρά μαζί με τις μαμάδες τους (ήταν κι άλλο ένα μωρό που γύρισαν πάνω τους τη χλωρίνη -κι ενδεχομένως την κατάποσαν επίσης- μαζί με το παιδί της μαμάς που μου ζήτησε βοήθεια).
 • Με παίρνουν σήμερα συγκρατούμενες και μ’ ευχαριστούν, λέγοντάς μου ότι δεν έχουν γυρίσει ακόμα, κρίθηκε ότι τα παιδιά πρέπει να νοσηλευτούν. “Τα σώσατε”, λένε. Και αυτό είναι ακόμα πιο εξοργιστικό, ότι χρειάζεται να βρεθεί δικηγόρος που είναι σε θέση να δράσει γρήγορα, για να γίνουν ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Μέχρι να τελειώσει το αίσχος με τη φυλάκιση των μανάδων με μωρά, αλλά και του αναγκαστικού χωρισμού τους στα 3 έτη, θα πρέπει η πολιτεία να υποστηρίζει κατάλληλα παιδιατρικά υπό κράτηση. Εννοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προκρίνονται εναλλακτικές της κράτησης λύσεις για τη δημόσια ασφάλεια.

 • Μωρά πίσω απ’ τα κάγκελα, μωρομάνες να χωρίζονται απ’ τα παιδιά τους στα 3 έτη τους λόγω της κράτησης και τέτοια αγριότητα θα ‘πρεπε να ‘ναι ήδη στα βιβλία της ιστορίας.

Πριν κάποια χρόνια οι Πλειάδες είχαμε αναλάβει την παιδιατρική υποστήριξη των μωρών αυτών, βάζοντας όλοι απ’ την τσέπη μας για βενζίνες και διόδια των γιατρών, αλλά σταματήσαμε γιατί μας ενημέρωσαν ότι κάποια οργάνωση “πήρε πρόγραμμα” για να το κάνει. Εμείς πάντως είχαμε βελτιώσει την κατάσταση σημαντικά, και χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν προϋπολογισμό. Δεν ξέρω αν κάποιος κάποια κάτι υποστηρίζει σήμερα, αλλά το χθεσινό δείχνει ότι η ζωή των μωρών είναι σ’ επισφάλεια υπό κράτηση.


Τσεπέλοβο Ιωαννίνων
ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΦΙΛΗ ΤΟΥ μ/μ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Μετά τις Πρέσπες και τη λύση του Μακεδονικού, πάμε για Κυπριακό…

 • Οι κοντόφθαλμοι μακεδονομάχοι που δεν λένε να δουν παραέξω από τη μύτη τους το μέγεθος του σχεδίου που ξεδιπλώνεται, ελπίζουν πια μόνο σε ατύχημα & ο Κυργιάκος, αν χρειαστεί, πολύ γρήγορα θα αλλάξει τα υποτιθέμενα αντιπολιτευτικα τσαρούχια με Sebago made in USA.

Υδρογονάνθρακες, ενεργειακό στρώσιμο αγωγών στα Βαλκάνια με το απαραίτητο γεωπολιτικό να προηγείται, μεγάλα συμφέροντα που κατά σύμπτωση ευνοούν τα δικά μας & το “ανήκομεν εις την Δύσιν” (για την ακρίβεια στις ΗΠΑ) σε πλήρη εφαρμογή τόση όση ποτέ, εντελώς ειρωνικά από μια τέως αριστερή κυβέρνηση, όσο ο Αδωνις σολάροντας απελπιστικά, κάνει βόλτες σε άδειες αίθουσες βγάζοντας σέλφι κάπου στο Νιου Γιορκ.

Γιατί τελικά πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, του πραγματισμού, των συμφερόντων, αλλά κυρίως των σωστών συμμαχιών. Μόνο που θέλει δυνατό πολιτικό ένστικτο για να ξεπερνάς αγκυλώσεις για χάρη της χώρας σου.


Οι άθλιοι

Σε κάθε περίπτωση, καμία κυβέρνηση της Ελλάδας δεν πρόκειται να σταματήσει την πολιτική της υποτέλειας και των υποκλίσεων, αντιστεκόμενη στους πιστωτές – ούτε φυσικά να προβεί σε στάση πληρωμών, αφού έτσι θα κινδύνευαν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, οι οποίοι ευρίσκονται σε όλα τα κυβερνητικά κόμματα, ενώ θα διακινδύνευε να χάσει τη νομή της εξουσίας.

Αντίθετα, όλες συμπεριφέρονται με «γυφτιά», με την ευρεία έννοια της λέξης – με αποτέλεσμα να μας σιχαίνονται και ν

Δείτε περισσότερα

ANALYST.GR
Οι Έλληνες συνεχίζουν να σιωπούν ένοχα, ανεχόμενοι τη ληστεία. Όμως, όπως αναφέρει ο Μακιαβέλι, δεν πρέπει ποτέ να αφήνει κανείς να συνεχίζεται μία ανωμαλία για να α…

Μάθετε περισσότερα


ΠΟΣΤΑΡΙΣΜΑ ΦΙΛΗΣ Μιλάμε για ασφάλεια φορτίου υψηλού επιπέδου.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Λογω της παρουσιας φοιτητων απο πολλες χωρες, εχω το προνόμιο να βλέπω τι γινεται στο επιπεδο των φοιτητων που ερχονται στην Αγγλία. Μεγάλη η βελτίωση του επιπέδου των φοιτητων απο Αφρικανικες χωρες φέτος. Αυτη η ταση ξεκινησε πριν μερικα χρονια. Οσοι υποτιμούν την πρόοδο των Αφρικανικων χωρων θα εκπλαγούν. Πολύ συντομα θα δουμε πολλα Πανεπιστημια απο χωρες οπως η Νιγηρια ή η Γκάνα, αναμεσα σε κορυφαια Πανεπιστημια παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΟ ΦΙΛΟΥ του μ.μ: ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ…
ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΑΛΗΤΗΡΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΈΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ…


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Oι τράπεζες έχουν σοβαρό πρόβλημα υποκεφαλαιοποίησης κι εχουν χάσει πάνω από το 34% της χρηματιστηριακής τους αξίας μόνο φέτος λόγω τεράστιου φόρτου μη εξυπηρετόύμενων δανείων. Πρωταθλήτρια η Πειραιώς, που το 54,7% των δανείων της δεν εξυπηρετούνται & πως να εξυπηρετηθούν ειδικά κάποια από αυτά, όταν απορρόφησε την Αγροτική με τις γνωστές αμαρτίες του αέρα πατέρα δανειοδοτήσεων εν γνωσει τους ότι δεν θα πληρωθούν.Από κοντα και η ΑLPHA bank, με τη Eurobank σε λίγο καλύτερη θεση από τις τέσσερις. (πίνακας πηγή Bloomberg).

Η Πειραιώς πήρε εντολή από τον SSM της ΕΚΤ να αντλήσει τουλάχιστον 500 εκατ. ρευστότητα μέσω πώλησης τραπεζικών ομολόγων κατηγορίας 2 μέχρι τέλος του χρόνου, κάτι που δείχνει πολύ δύσκολο, εκτός κι αν βρεθεί αγοραστής. Η πώληση δανείων σε funds αποδίδουν ψίχουλα. Για να επωμισθεί το κράτος το βάρος τους αυξάνοντας εκ νέου το δημόσιο χρεος, δεν γίνεται, ουτε μέσω “μαξιλαριού”….εδώ δεν ξέρουμε αν το κράτος μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ανακυκλώνοντας το υφιστάμενο χρέος του και πόσο χαμηλότοκα.

Αλλωστε οι τράπεζες δεν είναι πλεον κρατικές, ούτε καν Ελληνικές , ενώ το κρατος εχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του απέναντί τους από το κούρεμα των ομολόγων μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τους στο παρελθόν. Ενδιαφερον για ΑΜΚ δεν βλέπω.

Να επωμισθούν τη ζημιά οι ομολογιούχοι τους με κούρεμα, συνέβη ήδη σε πολλές. Bail in σε καταθέσεις, ποιές καταθέσεις, όταν η πλειονότητα τους σ’αυτες που απέμειναν είναι εταιρικές & θα κλείσουν επιχειρήσεις. Στήριξη αποτελεσματική από την ΕΚΤ όσο η χώρα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ όσο περνάει ο καιρός τα κεφάλαια των τραπεζών λιγοστεύουν μαζί και η ρευστότητα τους & ίσως μέχρι το 2020 μηδενίσουν. Μια λύση θα ήταν η εξαγορά τους και η συγχώνευσή τους από μεγαλύτερο ξένο τραπεζικό όμιλο, αλλά τετοιο ενδιαφέρον προς το παρόν δεν φαίνεται. Μύλος…

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ – φωτό φίλης του μ/μ


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Γελάμε με τη γελοιότητα της παράφρασης της έκθεσης της Moody’s των γνωστών προθύμων παπαγάλων-μηντιάδων. Καταστροφη!! “”Νεο Χτύπημα από τη Moody’s! Υποβάθμιση αν δεν κοπούν οι συντάξεις!”””

 • Ρε δεν πάτε να δείτε αν έρχομαι?
 • Καλό το σανό του τίτλου αλλά δε μασάμε.

Αν διαβάσει κανείς την έκθεση της Moodys θα δει ότι μιλάει για κίνδυνο υποβάθμισης μόνο αν δεν γίνουν περικοπές στις συντάξεις, η για οποιοδήποτε αντίμετρο, μονομερώς & υπάρξουν πιθανές εντάσεις με τους εταίρους, όπως επίσης αν η Ελλαδα δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις (ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της). 

( “The prospects for Greece’s assessment are positive, and especially reflecting the potential for faster than anticipated economic growth over the next few years, as past reforms are paying off. Such a result requires a constant focus on the part of the Greek authorities in the full implementation of the agreed institutional and banking reforms,” the Moody’s report says.

The report notes that a downgrade is unlikely to occur under current conditions in the Greek economy, but warns that if the Greek government departs from its commitments or overturns reforms, pressures for evaluation could be developed. Risks include potential tensions with lenders…..).

 • Οπότε δε υφίσταται τέτοιο θέμα. Ε, δεν θα υπάρξουν…ότι γίνει, θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς όπως επανειλημμένα τόνισε η κυβέρνηση, και θα φανεί σύντομα.
 • Το πρωτογενές πλεόνασμα υπερκαλύφθηκε και έχει μεγάλο υπερπλεόνασμα, υπερτριπλάσιο προς το παρόν από το προσδοκώμενο, χωρις περικοπή συνταξεων και πλεονασματικό ΕΦΚΑ.
 • Φτηνή προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο.

Η έκθεση είναι θετική και ανοίγει το δρόμο για πιστοληπτική αναβάθμιση μέσα στους επόμενους μήνες. Όλα τα άλλα είναι η αγωνιώδης προσπάθεια των φίλα προσκείμενων στη ΝΔ ΜΜΕ να βρουν πεδία κριτικής προς την κυβέρνηση. Η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, αλλά εδώ δυστυχώς μιλάμε για «στρατευμένη δημοσιογραφία».



Κ.ΒΕΡΓΟΣ: Δεν παίρνεις προληπτικά μέτρα, και μετα με Πρωτοσελιδα ‘γιατι δεν πηρες προληπτικα μετρα’. Παίρνεις προληπτικά μετρα και μετα πρωτοσελιδο ‘πηρε προληπτικα μετρα ενω δεν εγινε τιποτα’ ! Ενας ψυχίατρος, επειγόντως!


ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ μ/μ

Κάτι τέτοια διαβάζω πρωί πρωί και σκέφτομαι να βάλω τη γάτα μου να κλαίει…Πώς θα πορευτούμε τώρα χωρίς τον κ. Βερναρδάκη συνομιλητή, που έλεγε οτι οι σφυρίχτρες του “μένουμε Ευρώπη” ήταν της Hellas Gold… και υποστηρίζει πως είναι μεγάλη παθογένεια η αυτονόμηση ιδιωτικών ΜΜΕ και κίνδυνος για την δημοκρατία…

Ζούμε ένα δράμα στο ΚΙNΑΛ…

Δείτε περισσότερα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κείμενο


ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ άλλη φίλη μας

Οπως κι αν είναι οι καιροί, ευτυχώς, πάντα, κάποιοι θα προπορεύονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες


Η μεγάλη έκθεση προς τιμήν του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (The Benaki Museum), γίνεται η αφορμή για μία αναδρομή στη ζωή του εμβληματικού καλλιτέχνη.✍️ Γράφει η Αριλένα Δημητρίου

Μάθετε περισσότερα


Retweeted @choricosΑν όπως ελπίζουν το 90% των Αλβανών συμμετάσχει στο Δημοψήφισμα, προσδοκούν συμμετοχή 45% και αποτέλεσμα 51% υπέρ του ΝΑΙ
Μερικές χιλιάδες αλβανικής καταγωγής θ’ αποφασίσουν για όνομα, έθνος, γλώσσα της FYROM με πλαστογραφία της ιστορίας.
Εμάς δεν μας πέφτει λόγος.
Τι δεν καταλαβαίνεις?


ΜΗΝΥΜΑ: Μα πάει και γράφει κάτι fake news και αυτό το Liberal.Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων ζήτησαν να μάθουν τις εξελίξεις σε τέσσερα κυρίως ζητήματα: Μεταρρυθμίσεις, Τράπεζες, Capital Control και δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στις αγορές.

 • Ακόμη και οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για την άρση των capital control στο εσωτερικό -όχι όμως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό- δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα.
 • Το συμπέρασμα είναι απλό: Οι επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιμένουν το σύνθημα για τις εκλογές προτού βάλουν τα λεφτά τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Konstantina Botsiou (FB)
Ο «ΖΟΡΜΠΑΣ» ΔΕΝ ΗΛΘΕ ΕΔΩ

Το εξαιρετικό διεθνές συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank που έγινε στις 28-29 Σεπτεμβρίου στα τοπικά ΓΑΚ μέσα στο Παλιό Φρούριο αφορά τον πόλεμο και τον ρόλο του στη διαμόρφωση κράτους σε μια Κέρκυρα ειρηνικού καλοκαιριού
Τα αντίθετα έλκονται και παράγουν γόνιμη νέα έρευνα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται η Konstantina Botsiou, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

ΜΗΝΥΜΑ: Του ανέθεσε την εποπτεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Μέγας οικονομολόγος ως δεινός ταβλαδόρος… Kαληνύχτα μας

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κουστούμι

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

 • Σεβασθείτε τον Λεβέντη μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΔIAΓΩNIΩΣ

Εμαθα ότι ζει ανάμεσά μας το φθινόπωρο του 1981. Οι στιγμές ήσαν ιστορικές, το τέρας του ελληνικού Λοχ Νες είχε ήδη προβάλει στο πολιτικό τοπίο και, νέος δημοσιογράφος τότε, περιφερόμενος στην πλατεία Συντάγματος άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου τη φωνή του. Από τα μεγάφωνα φώναζε ότι η αστυνομία δεν είχε διακόψει την κυκλοφορία για να εμποδίσει τους οπαδούς του να προσέλθουν στη συγκέντρωσή του.

Ξέχασα την ύπαρξή του την εποχή που η ακτινοβολία των ηρώων της «Αλλαγής», του Τσοχατζόπουλου, του Κουλούρη, σάρωνε στη σκηνή. Τον ξαναβρήκα αργότερα ως τηλεοπτικό αστέρα. Περίμενα να κοιμηθεί η γυναίκα μου και κρυφά, σαν να βλέπω ερωτικές ταινίες, παρακολουθούσα ανελλιπώς το σόου του.

Με ενθουσίαζε το αηδιασμένο ύφος του, ο θυμός του μου προκαλούσε ευφορία αντίστοιχη με μια γερή δόση ουίσκι και περίμενα την επομένη το πρωί τον μακαρίτη Χρήστο Βακαλόπουλο που ήξερε να τον μιμείται τόσο καλά, όπως και τον μακαρίτη Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Αυτοί οι δύο είχαν αναλάβει την ευθύνη της γραφικότητας μιας κοινωνίας η οποία την έκρυβε πίσω από το προσωπείο της σοβαροφάνειας. Με μία διαφορά. Ο Λεβέντης ήταν στο περιθώριο, συμπεριφερόταν όμως σαν να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής. Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι δεν είναι απαραιτήτως τραγικοί. Ενδέχεται να σηκώνουν στις πλάτες τους και το βάρος του γελοίου.

 • Η πορεία του Βασίλη Λεβέντη είναι η πορεία της ελληνικής πολιτικής ζωής.
 • Η κρίση τον έβαλε στη Βουλή, ακρωτηριάζοντας είν’ η αλήθεια το πηγαίο κωμικό του ταλέντο, διότι η κρίση μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής όσους η προηγούμενη κατάσταση κρατούσε πεισματικά στο περιθώριο επειδή πάλευε να περισώσει την προσχηματική της σοβαρότητα.
 • Η κρίση μεταμόρφωσε τον υπέροχο κωμικό σε αρχηγό κόμματος. Θα μου πείτε υπάρχει και ο Μπέπε Γκρίλο.
 • Με μία διαφορά: ο Γκρίλο σταδιοδρόμησε ως κωμικός. Ο Λεβέντης μας σταδιοδρόμησε ως κωμικός νομίζοντας ο ίδιος ότι σταδιοδρομεί ως πολιτικός. Και κατάφερε να πείσει.
 • Σχόλια επί σχολίων για την είδηση ότι κάποιος Φωκάς, του οποίου η πολιτική σκέψη περιορίζεται στις κερκίδες του ΠΑΟΚ, αποχώρησε από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
 • Ή ότι η κ. Παπακώστα δηλώνει «καραμανλική» και «καζαντζακική».
 • Χωρίς να εξαιρώ και ένα μέρος της ανθρωπογεωγραφίας της Ν.Δ.
 • Η Χ.Α. είναι κλασικό παράδειγμα αυτού που συμβαίνει όταν η γραφικότητα κακοφορμίσει και γίνει γάγγραινα.

Σεβασθείτε τον Λεβέντη μας γιατί αυτός ενσαρκώνει την πρόοδο που κατάφερε η χώρα από τη δεκαετία του ’80. Ο,τι τότε ήταν γραφικό σήμερα είναι καθεστώς. Χρειάστηκε κόπος πολύς για να το πετύχουμε. Ας μην πάει χαμένος.

Έντυπη Κ


ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

makrhs--4