Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (28.3.2021)

Δύο πλάσματα επικοινωνούν με έναν τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν

*****

Θάνατοι από Covid-19 ανά 1.000.000 πληθυσμού στα κράτη μέλη της ΕΕ:
1. Φινλανδία 🇫🇮 147
2. Κύπρος 🇨🇾 204
3. Δανία 🇩🇰 416
4. Εσθονία 🇪🇪 648
5. ΕΛΛΑΣ 🇬🇷 754
6. Μάλτα 🇲🇹 870
7. Γερμανία 🇩🇪 909
8. Ιρλανδία 🇮🇪 934
9. Ολλανδία 🇳🇱 958

14. Λιθουανία 🇱🇹 1.314

27. Τσεχία 🇨🇿 2.404

Αντιπολίτευση για μια σοπράνο και για τον Εθνικό Ύμνο σε ένα σούπερ μάρκετ. Σε λίγο το 3% θα μοιάζει επίτευγμα .

****

Αυτό το γ@@@@@ υ@@@@@@@@ που συχνά πυκνά υποστηρίζει ότι ο Τσάβες του μιλάει μέσα από ένα πουλάκι & που ξεστομίζει αρλούμπες για τον κοβιντ αντίστοιχες με την πρόποση του Κραουνάκη, στηρίζει συστηματικά αλλά & θεσμικά (στο Ευρωκοινοβούλιο) η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας…
Εικόνα

Σημαντικές επιπτώσεις για την ελληνική ναυτιλία αναμένονται από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, χαμένοι θεωρούνται οι πλοιοκτήτες με ακινητοποιημένα πλοία, κερδισμένοι οι πλοιοκτήτες που δεν έχουν δεσμευμένα τα πλοία τους με χρονομισθώσεις, καθώς οι ναύλοι αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη.

 • Σήμερα οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 26,5% του παγκόσμιου στόλου τάνκερ και το 14,9% των φορτηγών πλοίων. Ως αποτέλεσμα , επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσάραξη του γιγαντιαίου πλοίου.

Διεθνώς, οι επιπτώσεις υπολογίζονται σε 12% του παγκόσμιου εμπορίου διά θαλάσσης, προϊόντα 9,6 δις δολαρίων/ημέρα και 1,7 εκ. βαρέλια πετρέλαιο/ημέρα. «Οι κερδισμένοι είναι οι πλοιοκτήτες που έχουν φορτίο πετρελαίου καθώς τα ναύλα θα αυξηθούν», τονίζει ο καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο πειραιά, Γιάννης Θεοτοκάς. Υπάρχουν, ωστόσο, και πλοιοκτήτες που θα ζημιωθούν από το σφράγισμα της διώρυγας.

 • «Οι χαμένοι είναι αυτοί που θα γράφουν παραπάνω ημέρες στα ταξίδια που ξεκίνησαν πριν από το σφράγισμα της διώρυγας, όπως και τα πλοία που ήταν στο δρόμο για να πάνε να πάρουν μια δουλειά», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων ναυλομεσιτών, Γιάννης Κοτζιάς.

Η διώρυγα του Σουέζ δεν είναι η πρώτη φορά που σφραγίζεται. Μάλιστα, στο παρελθόν ένα κλείσιμό της έβγαλε κερδισμένο τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν το 1956 όταν η Αίγυπτος έκλεισε τη διώρυγα για έξι μήνες, υπό τη στρατιωτική απειλή του Ισραήλ.

 • Πριν από το σφράγισμα της διώρυγας είχε αγοράσει ολόκληρο στόλο δεξαμενόπλοιων, μετά  τη συμφωνία του με τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για τη μεταφορά των αποθεμάτων πετρελαίου του Ριάντ. «Αμερικάνικοι πετρελαϊκοί κολοσσοί αντέδρασαν με αντίποινα. Έτσι, η συμφωνία του Ωνάση ακυρώθηκε, τα πλοία του έμειναν άπραγα και η οικονομική καταστροφή φάνταζε βέβαιη», υπενθύμισε ο καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς.

Το κλείσιμο της διώρυγας ήρθε να σώσει τον Ωνάση, που μπόρεσε τελικά να αξιοποιήσει τα καινούργια τάνκερ του και μάλιστα με ναύλα που εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή ύψη.

******
Πρετεντέρης

@ta_nea

H πικρή αλήθεια είναι οτι διακόσια χρόνια τώρα εμείς και η Ευρώπη μετρούμε λάθος την Τουρκία #εμπιστευτικά

Εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ:

 • Κλείνεις το άρθρο σου με αυτόν που είπε ότι η Κύπρος πέφτει μακρυα; Που αν δεν είχε «λιποτακτήσει»το 1963,είμαι πεπεισμένος ότι ούτε η χουντα θα είχε γίνει,ούτε λόγω αυτής,θα είχε χαθεί η μισή Κύπρος.
 • Το 1974 η Ελλάς δεν πολέμησε την Τουρκία. Την άφησε να δράσει ανενόχλητη. Τα υποβρύχια που είχαν εντολή να βυθίσουν τον αποβατικό στόλο επεστράφησαν πίσω. Το 1922 πήγαιναν για οριστική διάλυση της Τουρκίας με ελάχιστες δυνάμεις και με την Ευρώπη απέναντι λόγω Βασιλιά.
 • Η πικρή αλήθεια είναι οτι διακόσια χρόνια τώρα εμείς μετρούμε λάθος την Τουρκία…..

  Εικόνα

  Εικόνα

  Εικόνα


 • Η στολή των Αξιωματικών παρουσιάζει διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τη στολή των Ευζώνων. Κοινά παραμένουν τα βασικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και οι συμβολισμοί τους. Οι στολές είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητες και η ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία #hellas
Εικόνα
 • Είχαμε και το ‘17 πανδημία;

Εικόνα


 • Φανταστείτε Τώρα, το Βαγγέλη Μαρινάκη, να Έβγαζε Δικιά του Ε.Π.Ο, Πετώντας, έξω τους διεθνείς του 2004! Μέχρι και τα… τανκς, θα Ζήταγαν οι ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ! ΥΓ1: Κάτσε Αυγενάκη, να Γελάνε Τώρα, Μαζί σου! ΥΓ2: ΕΙΜΑΣΤΕ, Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ!
 • Στο Ισραήλ σε κάθε επίσημη εκδήλωση ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Ακόμα και στις ορκωμοσίες στα πανεπιστήμια.
 • Διαβάζω… Πέθαναν γονείς από κορωνοϊό που κόλλησαν από τα παιδιά και σκέφτομαι πως θα νιώθουν τώρα. Όλη τους την ζωή θα σκέφτονται ότι σκότωσα τον πατέρα μου γιατί ήθελα να κάθομαι όλη μέρα με τους φίλους μου στην πλατεία με καφέ ή μπύρες και να λέμε πράγματα ανούσια, να περνά η ώρα
 • Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χειρότερος ως αντιπολίτευση από ότι ως κυβέρνηση. Απλά τώρα βγάζει γέλιο, τότε έκανε ζημιά στη χώρα.

 • Εδώ στη Ρόδο πάντως, στο σταυροδρόμι των λαών, στον ομφαλό της γης, στο κέντρο του σύμπαντος, από την ώρα που κολλησε το καράβι στο Σουέζ, η βενζίνη ανέβηκε 10 σεντς. Η κρίση πρώτα χτυπάει το βενζινάδικο του Μιχάλη στη Ρόδο και μετά τον νταου τζονη.
 • Πάντως τα κομματόσκυλα στην Ελλάδα και τον Χατζιδάκι έβριζαν και τον Θεοδωράκη και τον Σκαλκώτα και τον Μητρόπουλο και τον Σγούρο.Δε θα γλίτωνε κι ο Καβάκος από τους αμόρφωτους αυριανιστές.
Βίζερ: Η παραμονή στο ευρώ δεν ήταν μέγιστη προτεραιότητα στην κυβέρνηση Τσίπρα
Βίζερ: Η παραμονή στο ευρώ δεν ήταν μέγιστη προτεραιότητα στην κυβέρνηση Τσίπρα | Protagon.gr Ο αυστριακός οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group θυμάται τις περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας, καταδεικνύει τις διαφορές που είχε η απειλή για Grexit το 2012 με αυτήν το 2015…
 • Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής» : Το σχέδιο εξόδου | tovima.gr

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με μεγάλα επιτεύγματα και ρεκόρ κάθε επιπέδου. Ένα ακόμη πρόσθεσε σήμερα, Σάββατο (27/3) στο ενεργητικό του ο Στέλιος Μαλακόπουλος, συμμετέχοντας στην ημερίδα στίβου που διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ – ΑμεΑ), σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, στο Παγκρήτιο Στάδιο, στην Κρήτη.

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Στέλιο Μαλακόπουλο

Ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος του τουρνουά, με επίδοση 7 μέτρα. Αποτέλεσμα που τον καθιστά, πλέον, τον πρώτο αθλητή με διπλό ακρωτηριασμό, στην ιστορία του αγωνίσματος με τη συγκεκριμένη επιτυχία.

«Μια ημέρα που θα τη θυμάμαι για όλη μου τη ζωή», σχολίασε ο ίδιος, λίγη ώρα μετά το σημαντικό επίτευγμά του, με ανάρτησή που έκανε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι «στολίδι»

Ωραία το έθεσε ο πρωθυπουργός στα «θυρανοίξια» της Εθνικής Πινακοθήκης την περασμένη Τετάρτη: «Η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά, αντίθετα, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους».

 • Παράλληλα, όμως, έκανε και ένα σχόλιο. Το κτίριο βρισκόταν κλειστό, υπό ανακατασκευή για περίπου μία 10ετία. Η «πρόοδος» δεν είναι ευθύγραμμη πορεία, έχει πολλές ανάστροφες διαδρομές, εμπόδια θεμιτά και αθέμιτα, δυσκολίες ευνόητες ή επινοημένες.

Και, βέβαια, αδιαφορία. Τα έργα πολιτισμού προτάσσονται στα λόγια αλλά δεν είναι προτεραιότητα στην πράξη. Στο διάστημα αυτής της 10ετίας πέρασαν οκτώ υπουργοί Πολιτισμού –κάποιοι για λίγους μήνες μόνο, οφείλουμε να παραδεχθούμε–, και η Πινακοθήκη παρέμενε ένα προβληματικό γιαπί στο κέντρο της πόλης.

 • «Εχουμε φτιάξει έναν οδικό χάρτη και παρακολουθούμε το θέμα (…). Δεν έχω ορίζοντα για το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα», είχε πει υπουργός για την Εθνική Πινακοθήκη, δεν έχει σημασία ούτε το φύλο ούτε η κυβέρνηση. Είναι μια απάντηση που θα μπορούσε να έχει δοθεί οποτεδήποτε και, εδώ που τα λέμε, για οποιαδήποτε εκκρεμότητα.

Τον τελευταίο χρόνο όμως, λόγω και της επετείου των 200 ετών, οι προσπάθειες συντονίστηκαν, επισπεύστηκαν, ευοδώθηκαν. Η πρόοδος επετεύχθη, λοιπόν.

 • Ο συμβολισμός με την ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων σε ζωγραφικά έργα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι αναφορές του πρωθυπουργού στον «πλούτο της Ελλάδος», στη σύνδεση με την Ιστορία και τη συνοδοιπορία με χώρες φίλες και συμμάχους, στην Ελλάδα που κάνει τα πρώτα βήματά της στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα «ανεκτίμητο δώρο», όλα συνέτειναν στην ενίσχυση του ελληνικού brand name μέσα από τη νεότερη τέχνη.

Η πολιτιστική διπλωματία είναι έννοια εν τη πράξει. Η ήπια ισχύς της και η διεισδυτικότητά της σε βάθος χρόνου, η αδιαμφισβήτητη αξία της, η σύγκλιση που προκύπτει αβίαστα είναι στοιχεία τα οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προσφέρουν.

 • Ειδικά σε εποχές τόσο ταραγμένες και απρόβλεπτες, η ιστόρηση των γεγονότων μέσω της τέχνης συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των ανθρώπινων παθών και λαθών. Ακόμη κι αν η «κατανόηση» είναι ελλιπής ή μοιάζει ατελέσφορη.

Συνηθίσαμε να θεωρούμε την τέχνη «στολίδι». Είναι όμως «πυρομαχικό» που εξελίσσεται αθόρυβα και δραστικά. Παραμένει ανενεργό από άγνοια, όχι μόνο από αδιαφορία.

Όχι, δεν είμαστε μόνοι