To κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (25 Απριλίου 2021)

 

«Παίζει» κάτι; Οι δημοσκόποι μετράνε την δυναμική κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις δυσκολίες που έρχονται, ο Μητσοτάκης καλά κρατεί και δεν απειλείται άμεσα.

 • Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην Κουμουνδούρου, όπου τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τραβάει με τίποτε και στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν λύσεις στο αδιέξοδο.

 • Κάπου εδώ «σκάει» και η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία τις επόμενες ημέρες θα βγει δημοσκόπηση όπου θα παρουσιάζει και θα μετρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να ηγηθούν του κόμματος.

Αν συμβεί αυτό, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα είναι σοβαρά στην Κουμουνδούρου και το μέλλον του μεγάλου αρχηγού αβέβαιο.


Σε διαρκή διαβούλευση, Αθήνα και Λευκωσία μελετούν λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στην επικείμενη Πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Η Τουρκία προσέρχεται στην συνάντηση με σκοπό να δυναμιτίσει και αυτήν την προσπάθεια ενώ Αθήνα και Λευκωσία θα συμμετέχουν στο διάλογο με μόνο πλαίσιο τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την πάγια θέση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Με το βλέμμα στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που ξεκινά την Μ. Τρίτη στην Γενεύη, Αθήνα και Λευκωσία, επιδιώκουν την συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να αποφύγουν επιστροφή στις συνομιλίες, προβάλλοντας σκόπιμα μαξιμαλιστικές θέσεις.

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο, μπορεί να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νομίμου πλαισίου, όπως αυτό έχει ορισθεί από την διεθνή κοινότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος σε συνέντευξή του στην «Realnews».

Αδιάλλακτος και παρελκυστικός παραμένει ο Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή». Αγνοώντας σκόπιμα πρόσφατες απειλές Ερντογάν, ότι «τα Τουρκικά πλοία είναι με αναμμένες τις μηχανές έτοιμα για νέα επίθεση στην Κύπρο», εν είδει περιστεράς, τονίζει ότι «ο Τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο για άμυνα και όχι για επίθεση. Η επέμβαση της Τουρκίας το 1974 ως εγγυήτρια χώρα οριστικοποίησε δύο περιοχές. Ως αποτέλεσμα σήμερα στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστές περιοχές, δύο ξεχωριστά κράτη».

Με τους Τουρκοκύπριους να κινούνται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, είναι πιθανό ένα ναυάγιο στην Γενεύη ναυάγιο της προσπάθειας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε: «Αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου στην βάση των δύο κρατών που επιμένει η Τουρκία θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, όπου υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα εντός και εκτός Ευρώπης».

Μακράν της γραμμής Τατάρ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνει τον κίνδυνο διχοτόμησης «όσο καθυστερούμε, οδηγούμαστε σε λύση δύο κρατών, μόνο που το ένα θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο θα είναι η Τουρκία»

Σε άρθρο του ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζει: «Πρώτο σημείο είναι να παραμείνουμε σταθεροί στην γραμμή της υποστήριξης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως βάση για λύση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Κριτική για έλλειψη συνολικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα, ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση διά στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου που τονίζει ότι «όσο παραμένει κενό στρατηγικής και διαλόγου, η Τουρκία ορίζει τις εξελίξεις στην βάση της δικής της ατζέντας».

Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοικτή γραμμή, λίγα 24ωρα πριν την άτυπη συνάντηση της Γενεύης που θα κρίνει, θετικά ή αρνητικά, την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.


KAΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ: Χτισμένο σε υψόμετρο 650μ., αμφιθεατρικά, βουτηγμένο στην υπέροχη φύση του Πάρνωνα, το χωριό Πραστός, προσφέρει στους επισκέπτες, εντυπωσιακές εικόνες πυργόσπιτων, αρχοντικών κτισμάτων και παλαιών εκκλησιών.

 • Ο Πραστός είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας. Είναι η παλιά και η ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς από το Μεσαίωνα μέχρι και τους προεπαναστατικούς χρόνους. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.
Τα σπίτια του διατηρούν τα κύρια στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής η οποία είναι λιτή και χαρακτηριστική: τοξοτή εξώθυρα, στενά παράθυρα, διακοσμητική θυρίδα, χτιστή σκάλα με ψηλό τόξο, στέγες από πλάκες σχιστόλιθου και συχνά με έντονα στοιχεία αμυντικής και οχυρής κατασκευής. Πιο πάνω από το χωριό απλώνονται δάση από καστανιές και έλατα.
 • Η σημερινή του εικόνα μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα μεγαλεία που έζησε το χωριό κατά το παρελθόν και δεδομένου ότι το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα, άλλα πολλά σαββατοκύριακα όπως και το καλοκαίρι ζωντανεύει, αφού πολλοί ιδιοκτήτες, κάτοικοι του Αγίου Ανδρέα και Λεωνιδίου, διατηρούν εκεί τη δεύτερη κατοικία τους.
Από τους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν μια πολυάνθρωπη και εύπορη πόλη, γεμάτη πύργους, πλούσια αρχοντικά και εκκλησίες. Η επιλογή της απόκρυμνης τοποθεσίας όπου κτίστηκε το χωριό οφειλόταν σε αμυντικούς λόγους για τον φόβο των πειρατών. Το μεγαλύτερο μέρος του Τσακώνικου πληθυσμού είχε εγκατασταθεί εκεί, όπου και διατηρούσε τη βασική κατοικία του.
 • Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Πραστού τους μεσαιωνικούς χρόνους ανερχόταν σε 9.000. Ο Πραστός είχε τότε 9 ενορίες και 30 εκκλησίες, όπως και έντονη οικονομική δραστηριότητα. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ και έκτοτε ερημώθηκε. Μετά την καταστροφή του οι κάτοικοί του, μετέφεραν τα σπιτικά τους στο Λεωνίδιο. Είναι όμως ακόμα φανερά τα σημάδια της παλιάς ακμής του Πραστού.

Στο κοντινό ρέμα της Μαζιάς υπάρχουν οκτώ νερόμυλοι και μια νεροτριβή. Το χαμένο μεγαλείο του ορεινού χωριού της Τσακωνιάς αποτυπώνεται το τραγούδι “Πραστέ με που’ ναι οι πύργοι σου, που’ ναι η αρχοντιά σου”


Η μακραίωνη ιστορία

Ο Πραστός αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου το 1293 με την ονομασία Προάστειον. Διαδέχτηκε την αρχαία πόλη του Οριόντα, καθώς έγινε η έδρα της Μητρόπολης Ρέοντος Πραστού, με συνέπεια να γίνει το μεγαλύτερο Τσακωνοχώρι.

Πραστός Αρκαδίας, τα περίφημα αρχοντικά του χωριού

Απέκτησε μεγάλη δύναμη και πλούτο κατά τη διάρκεια της Β΄ Τουρκοκρατίας (18ος & αρχές 19ου αιώνα). Την περίοδο εκείνη εκτιμάται ότι ο Πραστός είχε πληθυσμό πάνω από 6.000 άτομα, 30 εκκλησίες, 9 ενορίες, 3 μονές, 2 κάστρα και αρκετά αρχοντικά – πυργόσπιτα. Οι άνθρωποι ταξίδευαν στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στην Κωνσταντινούπολη και σ’ άλλα μέρη και αποκτούσαν μεγάλες περιουσίες.

Το 1770, κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών, ο Πραστός και ολόκληρη η Τσακωνιά, συμμετείχαν ενεργά. Με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, το 1814, οι Πραστιώτες – Τσάκωνες έμποροι, αρχίζουν να γίνονται μέλη. Το 1819, ο Πραστός, διαχωρίστηκε από το Βιλαέτι Αγίου Πέτρου και έγινε πρωτεύουσα του Βιλαετίου Πραστού. Το βιλαέτι αυτό, περιελάμβανε και την Καστάνιτσα, την Σίταινα, την σημερινό Άγιο Ανδρέα, το Κορακοβούνι, την περιοχή του Τυρού, έως το Λεωνίδιο.

 • Ο Πραστός προσέφερε πολλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Στις 16 Μαρτίου, οι Πραστιώτες – Τσάκωνες, κηρύσσουν την Επανάσταση στην Τσακωνιά. Λίγες μέρες αργότερα, οι Πραστιώτες, υπό την αρχηγία του Γούλενου και του Μανωλάκη, ξεκίνησαν με ένα σώμα 250 ανδρών προς το κάστρο της Μονεμβασιάς, όπου κατελήφθη στις 23 Ιουλίου 1821

Επιπλέον, σημαντική ήταν η προσφορά τους και στην Άλωση της Τριπολιτσάς, με ένα σώμα 300 ανδρών, που ενώθηκε με τα σώματα των Αγιοπετριτών, υπό τον Αναγνώστη Κονδάκη, των Αγιαννιτών, υπό τον Πάνο Ζαφειρόπουλο, των Βερβενιωτών, Δολιανιτών και πολλών άλλων.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, ο Πραστιώτης Μανώλης Ντούνιας, μπήκε πρώτος στην Τριπολιτσά, την οποία πολιορκούσαν για καιρό. Οι Πραστιώτες, συμμετείχαν με επιτυχία και σε άλλες μάχες.

Το 1826 ο Ιμπραήμ Πασάς κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό. Μετά την καταστροφή και την παρακμή του, οι κάτοικοι του Πραστού, εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Ανδρέα (πρώην Πραστιώτικα καλύβια), στον Τυρό, στο Λεωνίδιο και σ’ άλλες περιοχές. Ο Πραστός αποτέλεσε τα επόμενα χρόνια πρωτεύουσα της Επαρχίας Κυνουρίας και έδρα του δήμου Βρασιών.

Πραστός Αρκαδίας, πέτρινα αρχοντικά και πυργόσπιτα

Τα αρχοντικά σπίτια & οι εκκλησίες

Η ακμή και η αίγλη του χωριού έχουν αφήσει τα σημάδια τους ακόμα και σήμερα. Διασώζονται αρκετά παλιά πυργόσπιτα καθώς στον Πραστό θα δείτε ωραία αρχοντικά σπίτια, πυργόσπιτα και εκκλησίες, χαρακτηριστικά δείγματα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής. Τον 18ο και 19ο αιώνα, οι έμποροι που πλούτιζαν, κατασκεύαζαν σπουδαία αρχοντικά – πυργόσπιτα, που σώζονται μέχρι σήμερα. Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι του Σαραντάρη (1722), του Καλημέρη, του Μερίκα, του Γούλενου, του Καραμάνου (1788), του Χατζηπαναγιώτη, αλλά και του Γερμανού Δέφφνερ.

Πραστός Αρκαδίας, εγκαταλελειμμένο αρχοντικό

Ο Πραστός έχει και παλιές, σημαντικές εκκλησίες, όπως η Παναγία (1762), όπου αποτελούσε την Μητρόπολη, ο Άγιος Δημήτριος (17ος αι.), οι Ταξιάρχες (17ος αι.), ο Άγιος Νικόλαος (17ος αι.), ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Αθανάσιος (16ος αι.) και άλλες. Παλαιότερα υπήρχαν περισσότερες εκκλησίες, που δεν σώζονται σήμερα, όπως η Παναγία η Στολιώτισσα, η Αγία Παρασκευή, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη.

 • Πραστός Αρκαδίας, εκκλησία

Δίπλα στην εκκλησία στις Παναγίας, ερειπωμένης σήμερα, βρίσκεται μικρό ύψωμα με εξαίρετη θέα στο χωριό και στη γύρω περιοχή.   Κάτω από αυτό και δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει η προτομή του Πραστιώτη Μανώλη Δούνια, αγωνιστή του 21, που πρωτοστάτησε στην άλωση στις Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Κάτω από την παλιά μητρόπολη είναι η μικρή πλατεία του χωριού, που έχει ανακαινιστεί.

Πραστός Αρκαδίας, εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι

Στο κοντινό ρέμα της Μαζιάς υπάρχουν οκτώ νερόμυλοι και μια νεροτριβή, που δείχνουν πως το νερό έπαιζε πριν από πολλά χρόνια καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων του.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Καστάνιτσα, η Σίταινα, οι Μονές Αρτοκωστάς, Καρυάς και οι κατεστραμμένες μονές Αγίου Δημητρίου Ρεοντινού και Προδρόμου (Εγκλειστούρι). Ανατολικότερα βρίσκεται το Ορεινό Κορακοβούνι.

Ο Πραστός σήμερα έχει κυρίως ερειπωμένα αρχοντικά και πυργόσπιτα που στέκουν εκεί για να μαρτυρούν την παλιά του δόξα… Υπάρχει άλλωστε και το αντίστοιχο Τσακώνικο τραγούδι με τον χαρακτηριστικό στίχο: « Πραστέ μου πούν’ οι πύργοι σου και πούν’ η αρχοντιά σου».

Αν και τον χειμώνα δεν κατοικείται, από την άνοιξη και μετά σφύζει από ζωή!

Πηγή κειμένου: wikipedia


Μια αύξηση κρουσμάτων θα έχουμε το Πάσχα γιατί θα υπάρξουν πολλές επαφές και ο κόσμος θα βρεθεί με τους δικούς του, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» .

Ο ίδιος έκανε έκκληση να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γιατί είναι επικίνδυνο.

 • Μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα πρέπει να προσέξουμε ακόμα τόνισε ο καθηγητής. Επεσήμανε μάλιστα πως πριν 2 μέρες κυκλοφόρησε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μια εργασία από την Σκωτία που έδειξε ότι μόνο με μία δόση της Pfizer μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Άρα η λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο. Είναι εγκληματικό να αλλάζουμε τα εμβόλια μήπως μας τύχει το καλό. Να μην φοβάται ο κόσμος. Να πάει να εμβολιαστεί μαζικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 • Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπογράμμισε πως δεν δημιουργεί κίνδυνο και ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στους ανθρώπους του εμπορίου και στους πελάτες που τηρούν τους κανόνες.

Όπως εξήγησε είναι υγειονομικά σωστό γιατί αν δεν πήγαιναν στο λιανεμπόριο και δεν δούλευαν οι άνθρωποι θα ήταν μέσα ο ένας στο σπίτι του άλλου με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας και επίσης ο άνθρωπος που δουλεύει πλέον βλέπει ότι υπάρχει φως και είναι πιο εύκολο με καλή ψυχολογία να πειθαρχεί και στα μέτρα.

Ανησυχία για το Πάσχα
Για τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τους πιθανούς κινδύνους μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. Όπως, εξήγησε, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας.

Το τρίτο κύμα, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και επεκτάθηκε στις νότιες. «Αυτή τη στιγμή είναι στο πικ του και βλέπουμε σιγά σιγά κάμψη.», τόνισε.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων. «Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα.», ανέφερε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.

«Ο νούμερο 1 παράγοντας είναι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.»

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Τσακρής είπε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού ενδέχεται να μειώσουν λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ήδη, οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την επόμενη χρονιά.

Στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον, είναι πιθανό να βγάλουμε τις μάσκες, εκτίμησε ο καθηγητής. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Φέτος, το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.», επεσήμανε, κλείνοντας.

Πηγή: skai.gr


“ Την τελευταία διετία η Ελλάδα έχει εκπλήξει τους πάντες, έχοντας ανάπτυξη πολύ καλύτερη του αναμενόμενου”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της συμμετοχής του στην εφετινή διοργάνωση του Delphi Forum.

 • Συνολικά, δε, ο κ. Gramegna, επαίνεσε τη χώρα για την οικονομική της πορεία και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ουδείς στο Eurogroup πίστευε ότι μπορούσε η Ελλάδα να επιτύχει, όπως σημειώνει.

Όπως τόνισε, “ έχω θέση στο Eurogroup εδώ και 8 χρόνια και θυμάμαι όταν αποφασίσαμε το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, τους απαισιόδοξους και τους σκεπτικιστές να λένε ότι “ χρειάζεται να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο διάσωσης αλλά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα!” Ξέρετε τι σημαίνει αυτό… από πλευράς προϋπολογισμού.

 • Καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοια αποτελέσματα. Ουδείς τα έχει καταφέρει ποτέ, πλην Βελγίου, πρέπει να υπογραμμίσω. Και η Ελλάδα τα κατάφερε. Πρέπει να το σημειώσουμε αυτό. Έδειξε ότι η Ελλάδα έλαβε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα κατά τρόπο θετικό και έχει ήδη “ επιστρέψει” (is now back on track already)”.

Επίσης, ο κ. Gramegna, τόνισε ότι η Ευρώπη επέδειξε πραγματική αλληλεγγύη στην διάρκεια της τρέχουσας κρίσης αποφασίζοντας ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο, εφόσον αθροιστεί με τα επιμέρους εθνικά προγράμματα που προσφέρει το κάθε κράτος μέλος για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αντιστοιχεί σε περίπου 3 τρισ. δολ, ισοσκελίζοντας το αντίστοιχο πρόγραμμα των ΗΠΑ.

 • Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, τονίζοντας ότι τούτο είναι δομημένο ώστε να οδηγήσει την ΕΕ στον εκσυγχρονισμό και την επόμενη ημέρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Ν. Γ. Δρόσο

Ερ. Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη την χειρότερη μεταπολεμική της κρίση και πώς θα αναδυθεί από αυτήν; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα για όλους.

Απ. Νομίζω ότι η Ευρώπη χρησιμοποίησε αυτήν την κρίση κατά έξυπνο τρόπο. Και θα εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Πέρυσι τον Μάρτιο, λίγοι παρατηρητές, λίγοι αναλυτές, θα εκτιμούσαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιδράσει με κοινό (σ.σ. ενιαίο) τρόπο σε αυτήν την κοινή πανδημία.

Αυτή η πανδημία, -που είναι κοινή όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως – πυροδότησε μία αιφνίδια οικονομική κρίση, την πλέον αιφνίδια που είχαμε ποτέ. Δεν συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι είναι η βαθύτερη που είχαμε ποτέ, καθώς κατά την γνώμη μου είναι η πλέον αιφνίδια που είχαμε ποτέ και η ανάκαμψη μπορεί να είναι ταχύτερη του συνήθους, καθώς (η κρίση) προκλήθηκε από εξωγενή παράγοντα. Τούτου λεχθέντος, η Ευρώπη απέδειξε σε χρονική περίοδο περίπου ενός μηνός ότι μπορούσε να δράσει με αλληλεγγύη.

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, πέρυσι, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν 3 σημαντικά μέτρα ύψους 540 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση. Τα τρία προγράμματα είναι το SURE, οι εγγυήσεις που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εταιρίες, και η δανειστική γραμμή ύψους 240 δισ. ευρώ του ESM, πρακτικά άνευ όρων.

Αυτά τα 3 μέτρα ήσαν εξαιρετικά σημαντικά, καθώς παρείχαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να παίρνει δάνεια για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αθροίσετε όλα αυτά, κάτι που έγινε εφικτό τη νύχτα της 9ης Απριλίου, πέρυσι, θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτή ήταν μία κομβική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εάν αποτυγχάναμε να έχουμε αυτήν την κοινή προσέγγιση, αυτήν την αλληλεγγύη, πιστεύω ότι η Ευρώπη θα ήταν σε μία πολύ αδύναμη θέση, όχι μόνον οικονομικά αλλά και θεσμικά.

Νομίζω ότι η Ευρώπη αντέδρασε καλά και γρήγορα. Και μετά υπήρξαν και πολλά άλλα πράγματα, όπως το Recovery and Resilience Fund, το Multi Annual Financial Framework, το next Generation EU Budget, τα οποία αποφασίστηκαν περίπου ένα δίμηνο αργότερα και τα οποία αρχίζουν τώρα να τίθενται σε ισχύ, καθώς οι περισσότερες χώρες τα επικυρώνουν τώρα και έτσι θα έλεγα ότι η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στην πρόκληση. Κάτι που συνήθως κάνει, ευτυχώς, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με πραγματικά επικίνδυνες, πραγματικά δραματικές περιστάσεις. Κατορθώνουμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία είναι τεράστια ενώ πολύ συχνά αποτυγχάνουμε αντιμέτωποι με προβλήματα που είναι μικρότερα, σε κανονικούς καιρούς.

Ερ. Αναμφίβολα αυτή είναι η φωτεινή πλευρά του πράγματος. Στην σκοτεινότερη, έχουμε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ενώπιόν μας, και βεβαίως το κατά πολύ μεγαλύτερο αμερικανικό αντίστοιχο, (πακέτο μέτρων στήριξης ) των περίπου 3 τρισ. Δολ., συγκρινόμενο με το δικό μας ποσό το οποίο είναι κάτω του ενός τρισ. ευρώ. Ποιο είναι το σχόλιό σας επ’ αυτού;

Απ. Ας αφήσουμε, προς στιγμήν το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εκτός συζήτησης, καθώς αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει ειδικά με την Γερμανία και δεν μπορώ να μαντέψω τι θα πει το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ήταν πολύ προσεκτική με τον σχεδιασμό αυτού, όταν το αποφασίσαμε από κοινού και ότι συνάδει με το Σύνταγμα, κάτι που θα το δούμε.

Από την άλλη πλευρά, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΝΤ η ερώτηση περί των αμερικανικών μέτρων στήριξης και των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης ετέθη συχνά και πρέπει να πω ένα – δυο πράγματα επ’ αυτού.

Πρώτον, ας κάνουμε σωστά τη σύγκριση. Ας μην συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια. Και δεύτερον, ας δούμε με λεπτομέρεια τι έχει κάνει η κάθε χώρα.

Πρώτα από όλα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διανείμουν περίπου 3 τρισ. δολ.

Στο πεδίο των αριθμών λοιπόν, θα τολμούσα να πω ότι η Ευρώπη έχει κάνει κάτι αντίστοιχο. Το (διανεμηθέν) ποσό δεν απέχει σημαντικά από το επίπεδο των 3 τρισ. εάν προσμετρήσουμε στα ευρωπαϊκά μέτρα και τα εθνικά μέτρα. Είναι εντελώς λάθος να συγκρίνουμε μόνον τα 750 δισ. ευρώ του Recovery and Resilience Fund με τα 3 τρισ. (των ΗΠΑ). Εκεί απλά θα συγκρίναμε την καρδιά των δικών μας μέτρων στήριξης. Αντιστοίχως, με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να προσθέσουμε τα εθνικά μέτρα (στήριξης).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει, και βεβαίως αυτά τα στοιχεία είναι κατ’ εκτίμηση, ότι το έτος 2020 τα εθνικά μέτρα (στήριξης) αντιστοιχούσαν σε 850 δισ. ευρώ και για το 2021 θα ανέλθουν σε ακόμη 600- 700 δισ. ευρώ. Αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά έχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό διανεμηθεί, όπως συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, εάν αθροίσουμε τα εθνικά μέτρα, σε εκείνα του Next Generation EU και του Recovery and Resilience Fund θα δείτε ότι προσεγγίζουμε κατά πολύ σε ένα παρόμοιο αριθμό.

Έτσι, τουλάχιστον, συγκρίνουμε αμφότερα τα στοιχεία. Στις ΗΠΑ δεν διαθέτουν τον αυτόματο σταθεροποιητή. Και μιλώντας αναφορικά με (ζητήματα) ποιότητας, θέλω να πω δύο τινά: Αυτό που θα έπρεπε επίσης να συγκρίνουμε είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκε στις ΗΠΑ και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκε στην Ευρώπη. Και θα δούμε ότι στην Ευρώπη χάθηκαν πολύ λιγότερες δουλειές από ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτό έχει οικονομικό κόστος και είναι τεράστιο.

Κάθε χώρα πράττει όπως επιθυμεί και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει ένα διαφορετικό σύστημα. Εμείς σώσαμε πολλές θέσεις εργασίας. Αυτό κόστισε πολλά χρήματα με τον αυτόματο σταθεροποιητή στην απασχόληση αλλά θα βοηθήσει επίσης ως προς την ανάκαμψη και έσωσε και το κόστος διαβίωσης (των νοικοκυριών).

Έτσι, βάσει ποιοτικών όρων, νομίζω ότι στη χώρα μου έχουμε τώρα, χοντρικά, το ίδιο ποσοστό ανεργίας σήμερα, που είχαμε προ έτους. Φοβόμασταν ότι θα είχαμε τουλάχιστον ένα άλμα 6-7% του ρυθμού της ανεργίας και αυτό δεν έγινε. Παραμείναμε σταθεροί εκεί που ήμασταν. Τι κατόρθωμα που είναι αυτό! Είμαι περίεργος και εσείς θα μπορούσατε να μου πείτε, πώς είναι (τα πράγματα) στην Ελλάδα.

Και μετά ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, στο πλαίσιο μίας ποιοτικής σύγκρισης, είναι ότι (στις ΗΠΑ) υπήρξε απόφαση να μοιραστούν χρήματα σε όλους. Λοιπόν, αυτό μπορεί να το κάνει κανείς, με το σκεπτικό ότι αν διανεμηθούν χρήματα προς όλους, θα υπάρξει ευρεία δαπάνη και έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία. Σύμφωνοι!.

Στην Ευρώπη θέσαμε έμφαση στην διάσωση θέσεων απασχόλησης, όπως σημείωσα νωρίτερα, αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι -ειδικά με το Recovery and Resilience Fund – τα χρήματα που ωθούμε στην οικονομία προορίζονται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες μας, ειδικά την διττή (διπλή) μετάβαση, (πράσινη, δηλαδή περιβαλλοντική και την ψηφιακή μετάβαση).

Έτσι, από οικονομικής πλευράς νομίζω ότι προσπαθούμε και, κτυπώ ξύλο, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση, όχι μόνον για να ανακάμψουμε αλλά και για να εκσυγχρονίσουμε και να δώσουμε ώθηση στην οικονομία μας, επιμένοντας έντονα στην καινοτομία και τις επενδύσεις.

Έτσι, η απάντησή μου είναι μακρά αλλά είναι σημαντικό να θέσουμε την προοπτική του ζητήματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η σύγκριση (μεταξύ ΗΠΑ- Ευρώπης) είναι άδικη.

Ερ. Πράγματι. Υπό το φως των επισημάνσεών σας ως προς το πώς αντιπαρήλθε (το Λουξεμβούργο) τις επιπτώσεις της πανδημίας, πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ, υποστηρίζουν τη θέση σας και δείχνουν ότι πράγματι τα καταφέρατε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πώς το κατορθώσατε αυτό;

Απ. Θυμάμαι την κατάσταση τον Απρίλιο, πέρυσι, όταν οι προβλέψεις στο επίπεδο της ΕΕ, του ΔΝΤ, στο εθνικό επίπεδο, μιλούσαν για πτώση του ΑΕΠ κατά το 2020 σε ποσοστό περίπου 6%.

Αυτό ήταν η πρόβλεψη. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι έχουμε μία υποχώρηση, χονδρικά, 1,5%. Έτσι, είναι σημαντικά μικρότερη. Κατά 3/4 μικρότερη.

Δύο εξηγήσεις ως προς αυτό: Πρώτον, έχουμε μία οικονομία η οποία είναι προσανατολισμένη στον τομέα των υπηρεσιών και ως εκ του λόγου αυτού η οργάνωση της εξ’ αποστάσεως εργασίας είναι ευχερέστερη. Κάναμε δοκιμές υπό πραγματικές συνθήκες για να διαπιστώσουμε εάν αυτό λειτουργεί στην πράξη και είμαστε μία χώρα στην οποία οι ψηφιακές υποδομές είναι εξαιρετικά σύγχρονες και ισχυρές με εξαιρετικά χαμηλά στοιχεία απόκρισης (latency rate) και ισχυρά data centers, και έτσι οι εταιρίες μπορούσαν να μεταπηδήσουν εύκολα από την “ κανονική λειτουργία” σε εξ’ αποστάσεως εργασία. Πρέπει επίσης να πλέξω το εγκώμιο των εταιριών, στον τομέα των υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και όχι μόνον, ότι ήσαν πολύ καλύτερα προετοιμασμένες από ό,τι – πιθανότατα – πίστευαν και ότι αυτό που είχαν σε λειτουργία όντως λειτουργούσε άρτια.

Το έτερο στοιχείο είναι ότι το αρχικό lockdown τον προηγούμενο Απρίλιο ήταν αρκετά γενικευμένο και ευρύ και μετά το καλοκαίρι, όταν σημειώθηκαν το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας, μπορούσαμε να λάβουμε πολύ πιο στοχευμένα μέτρα. Αν δείτε τα σημερινά μας μέτρα, θα διαπιστώσετε ότι είναι ηπιότερα ως προς την οικονομία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω κατά ποιον τρόπο γίνεται αυτό. Τα μέτρα είναι αυστηρά ως προς το ότι εδώ και πέντε μήνες δεν μπορείς να υποδεχτείς κατ’ οίκον άνω των δυο ατόμων, κάτι που είναι αρκετά σκληρό, και επίσης έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, αλλά σε ό,τι αφορά στην οικονομία βασιστήκαμε στην εξ’ αποστάσεως εργασία, τηρώντας τις αποστάσεις κλπ. και αυτό μας έχει βοηθήσει.

Αν αθροίσουμε όλα αυτά έχουμε θετικά αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα. Επίσης οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί καλύτερα προς αυτά. Στο δικό μου υπουργείο, στα περισσότερα γραφεία έχουμε τουλάχιστον δύο ανθρώπους να εργάζονται και θέσαμε έναν κανόνα εκ περιτροπής εργασίας, ώστε να μην βρίσκεται στο συγκεκριμένο δωμάτιο παρά ένας άνθρωπος.

 • Είναι ένα πολύ απλό μέτρο και με την εφαρμογή του το υπουργείο δουλεύει κανονικά. Δεν υπάρχει επίπτωση στην παραγωγικότητα αν και φυσικά ένα υπουργείο δεν παράγει αγαθά. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό δουλεύει και συνειδητοποιείς ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται. Ας κτυπήσουμε ξύλο, λοιπόν, ότι τα εμβόλια μπορούν να μας επιστρέψουν σε κανονικότητα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ένα τμήμα της εξ’ αποστάσεως εργασίας θα παραμείνει προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων των εταιριών, των θεσμών, των ανθρώπων, από τη μία πλευρά και δίχως αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Σε μία χώρα όπως η δική μας, ή οποία έχει έντονη κυκλοφορία στους δρόμους, και πολλούς ανθρώπους που μετακινούνται από και προς την εργασία τους, έχουμε πλέον λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρεση, κάτι που φαντάζομαι ότι είναι επίσης σημαντικό για την Αθήνα, εάν ενθυμούμαι καλώς.

Ερ. Απολύτως! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την γνώμη σας σχετικά με το σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μου ενώπιον του Eurogroup. Ποια είναι η άποψή σας; Θα αρκέσει ώστε να επιστρέψει η χώρα στις ράγες (της ανάπτυξης) και ποια είναι η άποψή σας για την μετά πανδημία πορεία της Ελλάδος;

Απ. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πούμε κατ’ αρχήν, ότι την τελευταία διετία η Ελλάδα έχει εκπλήξει τους πάντες έχοντας ανάπτυξη πολύ καλύτερη του αναμενόμενου, έχοντας πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, κάτι που όλοι έλεγαν ότι δεν ήταν εφικτό.

Έχω θέση στο Eurogroup εδώ και 8 χρόνια και θυμάμαι όταν αποφασίσαμε το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, τους απαισιόδοξους και τους σκεπτικιστές να λένε ότι “ χρειάζεται να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο διάσωσης αλλά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα!” Ξέρετε τι σημαίνει αυτό… από πλευράς προϋπολογισμού.

Καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοια αποτελέσματα. Ουδείς τα έχει καταφέρει ποτέ, πλην Βελγίου, πρέπει να υπογραμμίσω. Και η Ελλάδα τα κατάφερε.

Πρέπει να το σημειώσουμε αυτό. (Σ.Σ. Αυτό το γεγονός) έδειξε ότι η Ελλάδα έλαβε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα κατά τρόπο θετικό και έχει ήδη “ επιστρέψει” (is now back on track already).

Προφανώς η πανδημία πλήττει τους πάντες, κατά τρόπο συμμετρικό, ίσως ορισμένες χώρες υποφέρουν λίγο περισσότερο από άλλες, αυτό είναι αλήθεια, αλλά είμαστε όλοι στον ίδιο οικονομικό κύκλο.

 • Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την Ελλάδα επειδή η αφετηρία σας δεν ήταν κακή και επίσης επειδή το Recovery and Resilience Fund θα βοηθήσει. Δεν συμμερίζομαι την άποψη, που διατυπώνουν όσοι είναι πάντα απαισιόδοξοι. Αν και το Recovery and Resilience Fund δεν έχει ακόμη αρχίσει (να λειτουργεί) ορισμένοι διερωτώνται κατά πόσον θα αποδειχθεί αρκετό.

Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα κατά τρόπο συνετό -και η Κομισιόν καταβάλλει πολλές προσπάθειες ως προς αυτό μαζί με κάθε κράτος μέλος, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν σοφά. Προς το καλύτερο συμφέρον, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της κάθε οικονομίας. Είναι βεβαίως πολύ νωρίς να έχουμε κάποια κρίση ως προς το πώς θα αποδώσουν όλα αυτά, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στην αφετηρία.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ


Γ. Καραγιάννης: Ετοιμάζουμε το μεγαλύτερο πακέτο έργων ύψους 13,5 δισ.

https://www.amna.gr/home/article/548246/G-Karagiannis-Etoimazoume-to-megalutero-paketo-ergon-upsous-13-5-disΓ.Κ: Με τόσους αριστερούς και λοιπούς συνωμοσιολόγους σε αυτή τη χώρα, δεν αποτελεί έκπληξη.

 • ΑΝΤ.ΚΑΘ: Τα λεφτόδεντρα, τα «δωρεάν» παιδεία & υγεία, τα υψηλά ποσοστά αριστερών κομμάτων σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, το χρέος μας, το κράτος «επιχειρηματίας», τα επιδόματα, τα νομισματοκοπεία, τα «με τη δραχμή ήμασταν καλύτερα» κλπ εξηγούνται! Όλα κάπως εξηγούνται Λέλα μου…

Εικόνα


Λ.ΝΤ: Τί φίδια έχουμε ταΐσει όμως

Εικόνα
 • Γιατί υπάρχει και ο σύντροφος Φίλης πού έχει την ίδια άποψη με την Ρεπουση… Έτσι κ αλλιώς παιδιά του ΚΚΕ είναι, η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την γενοκτονία των Αρμενίων έλεγε ότι φταίνε οι ιμπεριαλιστες…
 • Για όλα ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός τούς φταίει
 • Αυτή είχε ΜΚΟ και μπούκωνε επιχορηγήσεις αν θυμάμαι καλά
 • Όπως κάθε Αριστερος. Όλοι με ΜΚΟ είναι μπλεγμένοι
 • Πενα τη βγαζουν ομως,κανεις δεν τους πειραζει ολους αυτους τους προδοτες
 • (ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΗ ΤΙΤΙΒΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΓΓ: Ο Μπάρκας με ανασφάλιστο, ο Χαϊκάλης με ανασφάλιστο, ο Καμμένος πήγε Σερβία για εμβόλιο, αλλά ο ελληνακος πιστεύει ότι αυτοί θα αντιμετώπιζαν την πανδημία


ΜΠΟ: Κάτσε ρε φίλε, εδώ έχουμε σοβαρές παρενέργειες: Αιμολυτική αναιμία, ακοκκιοκυτταραιμία, μεθαιμοσφαιριναιμία, υπογλυκαιμία, θρομβοκυτοπενική πορφύρα, νεφροπάθεια, παγκρεατίτιδα… Να πάει να γ@@ηθεί, δεν ξαναπαίρνω ντεπόν.


 • China private jet use soars as economy hits pre-pandemic levels
China private jet use soars as economy hits pre-pandemic levels

Flights in country almost double for first three months of 2021 compared to same period two years earlier- ft.com


Νέο ράπισμα για την Τουρκία! Μετά τις ΗΠΑ και ο Καναδάς αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός του Καναδά,

@JustinTrudeau μίλησε για τη Γενοκτονία. Δείτε το βίντεο: #ArmenianGenocide

ΛΙΛ: Κάποιες κυρίες και κύριοι δηλώνουν συντετριμμενοι για τους δικούς ηλικιωμένους που ήταν τρόφιμοι στο αισχρό γηροκομείο. Τους δικους μας έχουμε υποχρέωση να τους έχουμε κοντά μας και να τους φροντίζουμε. Υποχρέωση έναντι Θεού και ψυχης μας. Τα δεν μπορώ, εσύ δεν ξέρεις, κλπ αηδιες


Λ.Κ: Εμβολιάστηκε στη Σερβία με το ρωσικό εμβόλιο ο Στρατηγος των 5 αστέρων...παρε 5 αστερια κι απο μενα να τα κανεις 10…αυτος ο τυπος λοιπον υπηρξε Υπ Αμυνας….
*

Εικόνα

Σ.Κ: Τώρα σοβαρά ρε παιδιά… δηλαδή εκεί στη σύνταξη ύλης σας φάνηκε ΑΥΤΟΣ ως ο καλύτερος τίτλος για το γεγονός;

Παράθεση Tweet
EFSYN@EFSYNTAKTON
Μια απόφαση που ενδεχομένως οξύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία efsyn.gr/kosmos/boreia-

Έχουμε & λέμε: Χαϊκάλης: Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης οδηγούσε ανασφάλιστο όχημα #Μπαρκας: Στο ίδιο πόστο οδηγούσε ανασφάλιστη μηχανή Κερασάκι στην τούρτα ο νυν αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών κ. Γιαννούλης που είπε ότι φόρτωνε πόντους στο δίπλωμα της μάνας του!


Χωρίς άλλο σχόλιο #GenocideArmenien

Εικόνα

Παράθεση Tweet

Μια απόφαση που ενδεχομένως οξύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία efsyn.gr/kosmos/boreia-Σ.Μ: Οταν ακούτε για ” εργασιακό μεσαίωνα” και “εργασία σε συνθήκες γαλέρας”, σίγουρα πρόκειται για αριστερό συνδικαλιστή που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του.


ΑΠΟΨΕΙΣ

«Απροϋπόθετo» Πάσχα δεν υπάρχει

 • «Οι πολίτες για ένα ακόμη Πάσχα στερούνται την ελευθερία τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του. Και οι πολίτες βάλθηκαν να τον διαψεύσουν, χθες, με μια εντυπωσιακή απόπειρα εξόδου: 13.680 οχήματα βγήκαν από την Αττική μέσα σε 5,5 ώρες.

Τι κι αν απαγορεύονται οι μετακινήσεις, τι κι αν επιβάλλονται πρόστιμα, τι κι αν οι έλεγχοι έχουν γίνει –και θα γίνουν περισσότερο– αυστηροί. Το «Πάσχα στο χωριό» τίποτα, μα τίποτα δεν το σταματά.

 • Ας αφήσουμε όμως στην άκρη το εύκολο χιούμορ και τις ειρωνείες. Το πρόβλημα είναι ένα και πολύ σοβαρό: τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Δεν αρκούν, καθώς φαίνεται, ως «επιχείρημα», ούτε οι διασωληνωμένοι ούτε οι θάνατοι, ούτε η μεγάλη διασπορά εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Από τη μια το επικοινωνιακό άγχος της κυβέρνησης να πείσει ότι βρισκόμαστε «στο τέλος της περιπέτειας», προαναγγέλλοντας διαρκώς «ανοίγματα» που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν· από την άλλη η εξαντλητική αδυναμία της αντιπολίτευσης να κάνει ένα βήμα παραπέρα από το «για όλα φταίει ο κ. Μητσοτάκης».

 • Εκτοξεύει αλληλοσυγκρουόμενες κατηγορίες, για τη λήψη ή άρση, ή τη μη λήψη ή μη άρση, των ίδιων μέτρων, θεωρώντας προφανώς ότι μέσα στη γενική σύγχυση και κόπωση από την πανδημία το μόνο που μετράει είναι η καταγγελία.

Και ο εμβολιασμός; Η συντονισμένη, από όλα τα κόμματα, καμπάνια, η μόνη επικοινωνιακά αναγκαία προσπάθεια, είναι αφύσικα υποτονική. Η αντιπολίτευση μάλιστα, με κάθε αφορμή, πριονίζει τα όποια υποστηρίγματα στο ούτως ή άλλως σαθρό έδαφος του εμβολιασμού. Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση «πολυφωνική» και μια αντιπολίτευση «μονοθεματική», το μόνο που εντείνεται είναι η απροθυμία/καχυποψία πολλών πολιτών για τα εμβόλια.

 • Οσο οι ηλικίες από 60 και άνω εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά προσέλευσης, πώς ελπίζουμε ότι θα αντιστραφεί αυτό το κλίμα στους 30άρηδες και 40άρηδες; Αν οι γονείς αρνούνται, θα σπεύσουν, άραγε, τα παιδιά τους; Και ενώ ο κ. Τσίπρας εξανίσταται με το «μόλις 7% του πληθυσμού εμβολιασμένο», δεν λέει κουβέντα για να παροτρύνει τους πολίτες να ακολουθήσουν την επιστημονική οδό.

Δίνονται μάχες χαρακωμάτων για το «Πάσχα στο χωριό» ή για την εστίαση. Κανείς δεν λέει όμως ότι «απροϋπόθετo» Πάσχα δεν υπάρχει. Χωρίς εμβολιασμούς, η Εβδομάδα των Παθών θα είναι διαρκείας.