Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (20.9.2020)

Στο μέτωπο του κοροναϊού, η Βρετανία είναι ένα βήμα πριν το γενικό lockdown, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον. Την ίδια στιγμή στην Μαδρίτη εμφανίστηκαν και πάλι οι στρατιωτικές σκηνές μπροστά από νοσοκομεία, ενώ στην Γαλλία τα κρούσματα κοντεύουν το μισό εκατομμύριο, με 13 χιλιάδες να σημειώνονται μόνο το τελευταίο 24ωρο.

 • Στη Μεγάλη Βρετανία μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν στις 10, όμως αρκετοί νέοι συνέχισαν να διασκεδάζουν στους δρόμους του Νότιγχαμ.

  Περίπου 13 εκατομμύρια, δηλαδή ένας στους πέντε Βρετανούς, ζει με περιοριστικά μέτρα, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 4.300 νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και εθνικό lockdown για να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

  Στην Ισπανία, οι στρατιωτικές σκηνές εμφανίστηκαν πάλι μπροστά από νοσοκομεία της Μαδρίτης. Με περισσότερα από 11.000 νέα κρούσματα μόνο την Πέμπτη, η Ισπανία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι αυστηροί περιορισμοί επιστρέφουν.

  Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι 850 χιλιάδες άνθρωποι στην περιφέρεια της Μαδρίτης θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνο προς την εργασία, το σχολείο ή το νοσοκομείο.

  Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ είναι ένα από τα 13.000 και πλέον νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Σε αρκετές πόλεις, όπως Λυών, Μασσαλία και Νίκαια απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, ενώ μπαρ και εστιατόρια κλείνουν νωρίτερα.


Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τη «συντριβή» του κλάδου της εστίασης

 • Κατέβασαν ρολά στις 00:00 και πήγαν στην πλατεία Συντάγματος να εκφράσουν την αγωνία τους για τη «συντριβή» του κλάδου της εστίασης και να ζητήσουν τη συμπαράσταση του κόσμου και μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία με μάσκες, αποστάσεις, ευφάνταστα πανό, μπύρα από το περίπτερο και κόρνες… συμπαράστασης

Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τη «συντριβή» του κλάδου της εστίασης

Εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και ιδιοκτήτες καταστημάτων με μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία το βράδυ του Σαββάτου, με μάσκες, αποστάσεις, και ευφάνταστα πανό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να γνωστοποιήσουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ο κλάδος, από τον οποίο -όπως τόνιζαν- εξαρτώνται τα εισοδήματα περίπου 1.000.000 ανθρώπων, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα από την Πολιτεία, ώστε να καταφέρουν να «σταθούν όρθιοι».

«Αν ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, η εστίαση είναι η ραχοκοκαλιά της» έλεγε ένας από τους διοργανωτές στην ντουντούκα ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας με την εφαρμογή 12 συγκεκριμένων μέτρων. Θετική δε εντύπωση έκανε στους παρευρισκόμενους στην πλατεία Συντάγματος η επισήμανση του να τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Κόρνες… συμπαράστασης

Τα διερχόμενα οχήματα με κόρνες και το σήμα της νίκης εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους και τους εμψύχωναν, ανοίγοντας το παράθυρο για να πάρουν το φυλλάδιο με τα αιτήματά τους. Όσο πιο εκνευρισμένος δε ήταν ο οδηγός που αναγκάστηκε να αφήσει μισοτελειωμένο το ποτό του και την κουβέντα γιατί το μαγαζί στις 00:00 κλείνει, τόσο πιο έντονο και μακρόσυρτο το χτύπημα της κόρνας.

Περαστικοί και θαμώνες των μπαρ, που αυξάνονταν όσο περνούσε η ώρα, με μια μπύρα στο χέρι από το περίπτερο έκαναν «πηγαδάκια» (τηρώντας όμως -τουλάχιστον οι περισσότεροι- τις αποστάσεις) συζητώντας την αλλαγή της ζωής μας λόγω της πανδημίας, αλλά και την ορθότητα κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

 • Άδικο χαρακτήριζαν οι διαδηλωτές, αλλά και πολλοί άλλοι, το οριζόντιο μέτρο για το ωράριο ζητώντας την κατάργησή του με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

«Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00» τονίζεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης.

Τα αιτήματα

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, οι καταστηματάρχες ζητούν από την κυβέρνηση:

1) Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου, με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00.

2) Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

3) Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας.

4) Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάη του 2021.

5) Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις.

6) Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

7) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια.

8) Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

9) Σε περίπτωση ανάγκης επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων (τοπικά lock down) παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών και εργαζομένων.

10) Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.

11) Προστασία 1ης κατοικίας.

12) Θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη τη ελληνική επικράτεια.

Τα παραπάνω αιτήματα προτείνεται να έχουν ισχύ έως τον Μάη του 2021.


Εικόνα


Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα – Ο Ερντογαν ζητάει επιβολή λογοκρισίας στα Ελληνικά ΜΜΕ και ο Μητσοτάκης σκύβει το κεφάλι
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα – Ο Ερντογαν ζητάει επιβολή λογοκρισίας στα Ελληνικά ΜΜΕ και ο…–Θρασύτατη επιλογή του Ερντογαν να βάλει τους κολαούζους και τους παρατρεχάμενους του στην Τουρκια να κάνουν επιθετικές δηλωσεις για ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία. Ο Ερντογαν που όταν στ…hellasminds.com


ΜΗΝΥΜΑ: Όταν έχεις αγκαλιάσει τους «Δεν Πληρώνω» & μετά τους στέλνεις τα πρόστιμα & τις ποινές! Όταν έχεις τάξει στο λαό σεισάχθεια & μετά κάνεις χιλιάδες πλειστηριασμούς! Πόσο λ@@οδύτης πρέπει να είσαι ένα χρόνο μετά την εκλογική σου συντριβή να μιλάς πάλι για διαγραφή χρεών ρε φίλε;;


Δηλαδή τώρα υπάρχουν άνθρωποι που άκουσαν τον Τσίπρα να τους υπόσχεται ξανά διαγραφή χρεών και θα τον ψηφίσουν ξερωγώ; Σκέφτονται καθόλου εκεί στην Κουμουνδούρου;


Η Ελλάδα είναι η μία και μοναδική χώρα στον πλανήτη που ψήφισε νόμο για κερδοσκοπία πάνω στο ιδιωτικό χρέος. Αυτός που θέσπισε αυτό το νόμο το 2015, ο Τσίπρας δλδ, σήμερα μίλησε για ανάγκη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους. Μόνον ντροπή για τέτοια πολιτική αλητεία. Ν 4356/15.


Εκτός από σεισάχθεια, αν υποσχεθεί και κατάργηση ΕΝΦΙΑ και Γερμανικές αποζημιώσεις, δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία κανονικά.


ΜΗΝΥΜΑ: Σε αλλά νέα η υπόγα του Κυριτση τρενταρει φυσικές καταστροφές!! λες και δεν έχει περάσει η Ρενα Δουρου και ο Τσιπρας, με δεκάδες νεκρούς από πλημύρες και πυρκαγιές Νομίζουν έτσι θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους Νομίζουν ότι δεν θυμάται ο κόσμος ότι κυβέρνησαν Επικά ηλίθιοι.


Ο άλλος αναρωτιέται γιατί είναι ακριβό το αλάτι Ιμαλαιων ΓΙΑΤΙ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΑ 8800 ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ για αυτο.


Εν τω μεταξυ ετσι θα ναι η ζωή μας απο δω και πέρα. Ιοί, σεισμοί, πλημμύρες, μπατσελορ, εξωγήινοι, ζεστές μπύρες και βιγκαν σουβλάκια


Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη της Κατερίνας: Μόρια 2017, επί συριζα. Χιόνια, λάσπες και παγωνιά. Οι σκηνές είχαν τζάκι τότε, στο τσακούζι σερβίρονταν Ντομ Περινιον ‘86 και τα σκεπάσματα Boll & Branch στα κρεβάτια του Χίλτον – έτσι δε λέγατε; – ήταν crispy από το κολλάρισμα.
.

Εικόνα

Παράθεση Tweet
Εικόνα
Ας κοιμηθουν λοιπόν στο χωμα… Πόση κτηνωδια θα αντεξουν αυτοι οι άνθρωποι?


 • Το βράδυ κοιμήθηκα με το αιρκοντίσιον στο κρύο και το πρωί το έβαλα στο ζεστό Και ύστερα σου λένε δεν υπάρχει κλιματιστική αλλαγή.
 • Δεν μπαίνω πια στον κόπο να παίξω το παιχνίδι των αριστερών. Είναι ανθρωπιστές-στέκονται στο πλευρό των γονιών/παιδιών/αδερφών κτλ μόνο όταν ένα αφήγημα τους εξυπηρετεί. Είναι απέναντι ή απλά αδιαφορούν για αλλους γονεις/παιδιά/αδέρφια κτλ αν δεν τους εξυπηρετούν. Τόσο απλά.

Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας- τη χρόνια εκκρεμότητα με τους Βόρειους γείτονες μας, ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μα ποσοοο βλάκας εισαι;;;

Εικόνα


Συλλήψεις αρνητών του κοροναϊού στη Μελβούρνη- Έφιπποι αστυνομικοί παρενέβησαν, συνέλαβαν αρκετούς από αυτούς και επέβαλαν πρόστιμα

Συλλήψεις αρνητών του κοροναϊού στη Μελβούρνη

Επιμένουν οι αρνητές του κοροναϊοϋ που συνεχίζουν τις διαδηλώσεις στη Μελβούρνη.

Για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, δεκάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των συναθροίσεων και βγήκαν στους δρόμους της Μελβούρνης για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα.

Έφιπποι αστυνομικοί παρενέβησαν, συνέλαβαν αρκετούς από αυτούς και επέβαλαν πρόστιμα. Η Μελβούρνη είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτόρια που είναι το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος του κοροναϊού στην Αυστραλία.


Εσείς που ψάχνετε να βρείτε να κατακρίνετε τον Χαρδαλιά, έχετε καταλάβει τί υπερπροσπάθεια έχει καταβάλει για να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές προκλήσεις; πάντα πρώτος, ενήμερος, να δίνει κατευθύνσεις, να καταστρώνει σχέδια, ακούραστος, αλύγιστος, ακατάβλητος. Αχαριστία ή φθόνος;


Αν θέλετε πάντως να παντρευτείτε με περισσότερους από 20 καλεσμένους, μπορείτε να κάνετε τον γάμο σας σε λεωφορείο. Μια καλή περίπτωση είναι το 608 που μπαίνουν περίπου 70 άτομα και δεν τρέχει μία.
….

Εικόνα


Νίκος Βατόπουλος- Η Αθήνα του Μεγάλου Περιπάτου όπως και στο παρελθόν η Αθήνα του Τριγώνου δεν κατάφεραν να με παθιάσουν τουλάχιστον στην αρχή. Συνειδητά απέφυγα να εκφράσω δημοσίως πρώιμη γνώμη για ένα έργο δοκιμαστικό και σε εξέλιξη. Ενώ η δουλειά στο αθηναϊκό εμπορικό τρίγωνο γύρω από την Αιόλου τελικά με κέρδισε (ενώ αρχικά ήμουν επιφυλακτικός), ο Μεγάλος Περίπατος μου δημιουργεί διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερη αμηχανία. Τα λουλούδια πράγματι ανθίζουν όμορφα στις ζαρντινιέρες και κάποια δένδρα στο Σύνταγμα τα πάνε καλά, αλλά αυτό δεν έχει πολλά να πει υπέρ ενός έργου χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

 • Αναρωτιέμαι ποιο είναι το σκεπτικό για τα καθίσματα, τα παγκάκια πάνω στην άσφαλτο, στη λωρίδα πλέον των πεζών. Τοποθετημένα όπου βρέθηκε κενό, ακόμη και μπροστά στο Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο), ένα σημείο που όχι μόνο δεν χρειάζεται πρόσθετα στοιχεία (περισσότερο, δηλαδή, «θόρυβο») αλλά απαιτεί αφαίρεση στοιχείων, ακόμη και μεταφύτευση του μεγάλου δένδρου που ατυχώς και χωρίς καμία σκέψη φυτεύτηκε (για τις «διακοσμητικές» ανάγκες του 2004) ακριβώς μπροστά στη μοναδικής αισθητικής και ιστορικής αξίας πρόσοψη με αποτέλεσμα να την κρύβει εντελώς.

Ο καλόπιστος παρατηρητής, που είναι και υπομονετικός, και είναι και ανοικτός σε πειραματισμούς, και γεμάτος κατανόηση ακόμη και σε μπροστά σε αδεξιότητες, ζητεί να γνωρίζει τα στάδια του έργου, την αποτίμηση των σφαλμάτων, τις δρομολογούμενες αλλαγές.

 • Περιμένει δε, και τη δημόσια παραδοχή ότι ο Μεγάλος Περίπατος ίσως να μην ήταν και τόσο καλά μελετημένος, ότι εντέλει ίσως να ήταν ένα ανώριμο σχέδιο που υποτίμησε την πολυπλοκότητα και το ιστορικό εκτόπισμα της Αθήνας. Περισσότερο από όλα, διότι ευτυχώς όλα τα πειράματα που έγιναν ώς τώρα είναι αναστρέψιμα, περιμένω να ακούσω ένα όραμα για την Αθήνα.

Ενα όραμα για την πόλη στο σύνολό της. Με μια γλώσσα με θεωρητικό υπόβαθρο, με πρακτικό αντίκρισμα, με συναισθηματισμό, με κατανόηση για τους κατοίκους των συνοικιών, με γνώση για την υπεραξία ενός ιστορικού κέντρου και με συναίσθηση ότι αυτή η πόλη δεν είναι τυχαία και ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Μια γλώσσα που να ανεβαίνει πάνω από τον πήχυ ενός σλόγκαν ή ενός σποτ.

 • Αποδεικνύεται ότι αυτή η απαίτηση δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο να γίνει. Προϋποθέτει βαθύ ψυχικό σύνδεσμο, κυτταρική ώσμωση με την πόλη, επιθυμία να κινηθείς πάνω από την εικόνα και πέρα από τα θέλγητρα της επικοινωνίας.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ @ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ