Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου

Μάθημα φορολογικής συνείδησης στα σχολεία

 • Εάν ενδιαφέρεστε για τα νέα μαθήματα που πρόκειται να εισαγάγει από εφέτος στα σχολεία η κυβέρνηση της ΝΔ, σας πληροφορώ ότι αυτά είναι… πρωτοποριακά

ΒΗΜΑτοδότης

Μάθημα φορολογικής συνείδησης στα σχολεία | tovima.gr

***

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Είναι βεβαίως και η πρώτη μέρα στο σχολείο και ο αγιασμός που θα συμβεί τη Τετάρτη. Εδώ κοτζάμ ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε το έθιμο να γίνεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς παρουσία του υπουργού (ή ακόμα και του Πρωθυπουργού), θα τα καταργούσε η κυβέρνηση της ΝΔ; Ετσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέλεξε τα σχολεία δύο νησιών που έχουν και σημειολογική σημασία: της Λέρου και της Καλύμνου. Θα πάει δηλαδή σε σχολεία που λειτουργούν μέσα σε hotspots (στη Λέρο) και σε σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Κάλυμνο.

***

Ο φόβος Θεού

Ο Νίκος Φίλης βρήκε 367 λέξεις για να θριαμβολογήσει για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του ζητήματος της μη αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών – μία από τις πολλές που έχουν εκδοθεί από το 2002 – και για να κατακεραυνώσει όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας που δεν τις έχουν εφαρμόσει. Ομως, θα πρέπει να τονισθεί πως ο ιδιαιτέρως αγαπητός στη στήλη κ. Φίλης δεν βρήκε ούτε μία ημέρα από τις 380 που κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Παιδείας για να υπογράψει τη μία υπουργική απόφαση που έπρεπε να εκδοθεί για να εφαρμοσθούν οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Υποθέτω πως δεν το έκανε διότι έχει φόβο Θεού!

***

Η Φώφη, ο Γερουλάνος και το ΠαΣοΚ

Πού το πάει ο Παύλος Γερουλάνος; Κομματικά στελέχη δεν κρύβουν την απορία αλλά και την ενόχλησή τους για τη στάση του υποψηφίου του κόμματος στον Δήμο Αθηναίων, για τον οποίο επισημαίνουν ότι κινείται μεθοδικά και πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη στους κοινωνικούς χώρους και στην Αυτοδιοίκηση, και εκτιμούν ότι θα συνεχίσει τον «ανταρτοπόλεμο». Αυτή βεβαίως η απορία λύθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν ο κ. Γερουλάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών έκανε μια σημαντική δήλωση, λέγοντας ότι τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠαΣοΚ.

***

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε εκ νέου κριτική στη Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως είπε, εφάρμοσε μία στρατηγική που απέτυχε. «Πίστευε ότι φέρνοντας όλες τις προσωπικότητες του χώρου μαζί, ο χώρος θα μαζέψει και τον κόσμο. Οι προσωπικότητες ήρθαν μαζί, ο κόσμος όμως δεν ήρθε» ανέφερε. Επανέλαβε ότι η ομιλία της κυρίας Γεννηματά την 3η Σεπτέμβρη «ήταν απογοητευτική διότι είχε μια πραγματική ευκαιρία να δώσει ένα όραμα. Δεν έγινε αυτό».

***

Ενόχληση όμως στο ΚΙΝΑΛ εκπέμπεται και για τον Δημήτρη Κρεμαστινό που, παρά τις διευκρινίσεις του για τις δηλώσεις που του αποδόθηκαν («δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το ΚΙΝΑΛ»), επιμένει στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τελική έφοδο στον χώρο. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ περί τα τέλη Σεπτέμβρη, παρά την ψυχρολουσία των ποσοστών της πρώτης δημοσκόπησης της νέας περιόδου, δεν εκτιμάται ότι θα κρύβει εκπλήξεις. Ωστόσο άπαντες περιμένουν τις τοποθετήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το εσωτερικό σκηνικό δύο προσώπων. Του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

***

Αλλος για τη Θεσσαλονίκη

Πάντως για να ακριβολογούμε τούτες τις ημέρες συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα (συμβαίνουν δηλαδή εδώ και δεκαετίες), τα οποία όμως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούν να υπάρξουν. Για παράδειγμα το πλήθος των κρατικών περιπτέρων σε μια Διεθνή Εκθεση (όπως αυτή της ΔΕΘ) και το πλήθος των κυβερνητικών στελεχών που ταξιδεύουν και διανυκτερεύουν στη Θεσσαλονίκη.

 • Περιττά έξοδα θα πείτε; Πιθανόν, αλλά η σύναξη κυβερνητικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ έγινε πλέον θεσμός, που ούτε η κρίση ούτε τα μνημόνια ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσαν να καταργήσουν. Οχι βεβαίως την Εκθεση, αλλά όλη αυτή τη συγκέντρωση υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων και παρατρεχάμενων στη Θεσσαλονίκη. Ο μόνος που αντιδρούσε ήταν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

***

Μια γυναίκα στον ΑΔΜΗΕ

Αρωμα γυναίκας φαίνεται ότι θα αποκτήσει o Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η εταιρεία δηλαδή που διατηρεί το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα. Παρά τις παρεμβάσεις των Κινέζων της State Grid (ελέγχουν το 24% των μετοχών), οι οποίοι όπως μαθαίνουμε πιέζουν την κυβέρνηση για να διατηρήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο τα golden boys του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως πληροφορούμαστε, έχει αποφασίσει να τοποθετήσει ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μια γυναίκα, οικονομολόγο, παλαιό στέλεχος της ΝΔ (αν και για ένα διάστημα είχε… παραστρατήσει), με σημαντική πολιτική σταδιοδρομία και προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι… κακές γλώσσες λένε ότι της είχαν υποσχεθεί τη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ, η οποία όμως καλύφθηκε από τον Γιάννη Παπαθανασίου, και έτσι μετά από πολλές καραμπόλες τελικά φαίνεται ότι θα βρεθεί στο τιμόνι του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ακόμη το 51%.

***

Το ραντεβού των εκσυγχρονιστών

Στο Κορακοχώρι Ηλείας, στο χωριό του Κώστα Σημίτη, γίνεται την Κυριακή το ραντεβού τω εκσυγχρονιστών. Οι Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Αλιβιζάτος θα παρουσιάσουν μαζί το βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, «Ελλάδα, μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (εκδόσεις Πόλις), στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του οινοποιείου Μερκούρη.

 • Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των Σημίτη – Βενιζέλου, καθώς και των καθηγητών Βούλγαρη και Αλιβιζάτου (που είχαν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς) έχει από μόνη της έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι όσα ακουστούν θα έχουν και ευρύτερο ενδιαφέρον. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συνάδελφος Μιχάλης Μητσός.

***

Πού πήγαν τα 47 εκατ. ευρώ;

 Με αφορμή τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή των πυροπλήκτων στο Μάτι ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ρώτησε ευθέως στην επιτροπή, χωρίς να λάβει σαφείς απαντήσεις:

* Πού βρίσκονται τα 47 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ταμειακό υπόλοιπο του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ-Ταμείο Μολυβιάτη).

* Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταφέρει τα υπόλοιπα του ταμείου Μολυβιάτη στον ειδικό λογαριασμό για το Μάτι που ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις ημέρες.

***

Ανακατωσούρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σακελλαρίδη

 «Φωτιές» φαίνεται πως άναψαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις (που έκανε στον Alpha) του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το Προσφυγικό, ο οποίος επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ξέσπασε κόντρα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτυπώθηκε και σε δημόσιες δηλώσεις, με τον Θοδωρή Δρίτσα που ανήκει στην ομάδα των 53+ να παίρνει το μέρος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την ώρα που από την ίδια συχνότητα (ΣΚΑΪ) ο Γιάννης Μουζάλας αντιμετώπισε επιθετικά τις δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Σακελλαρίδης ήταν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπούσε και τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας απ’ αυτόν «περισσότερη σεμνότητα»

***

Ο δήμαρχος της… γειτονιάς

«Δεν θα είμαι δήμαρχος του γραφείου αλλά της γειτονιάς». Ο Κώστας Μπακογιάννης, τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του έκανε γραφείο τις υπηρεσίες του δήμου. Τη Δευτέρα το πρωί, δεν πήγε στην πλατεία Κοτζιά αλλά  στο αμαξοστάσιο του Δήμου στην Ιερά Οδό  όπου βρίσκεται η Διεύθυνση Καθαριότητας. Την Τρίτη πήγε  στη Διεύθυνση Πρασίνου ενώ μέσα στην εβδομάδα πέρασε και από την Πλατεία Ομόνοιας όπου εκτελούνται έργα. Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

 • Ο δήμαρχος θα απουσιάζει σε περιοδείες …στις γειτονιές προκειμένου, όπως λέγεται, να συζητήσει με τους κατοίκους  και να δει αν και πόσο ο Δήμος ανταποκρίνεται με τις υπηρεσίες του στις ανάγκες τους.
 • Ο κ. Μπακογιάννης έβαλε και τον πρώτο μετρήσιμο στόχο του. Από την Πέμπτη άρχισε ο συστηματικός καθαρισμός των κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας.
 • Καθημερινά θα πλένονται τουλάχιστον 200 κάδοι κάτι που σημαίνει πώς σε περίπου σε δυο μήνες θα έχουν πλυθεί όλοι οι κάδοι της Αθήνας. Για να δούμε.
Μαρία Κατσουνάκη ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Τα γκρο πλαν του κ. Βαρουφάκη

 • Το «νάρκισσος» που συνοδεύει πλέον μόνιμα ως χαρακτηρισμός τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αποχρώσεις, άλλοτε πιο εμφατικά, με θυμό, άλλοτε πιο ανάλαφρα, ως χαριτωμένος προσδιορισμός που δίνει ακόμη και άφεση αμαρτιών, δεν είναι επαρκής. Ο άνθρωπος που γράφοντας το βιβλίο του «έβλεπε» ήδη τον εαυτό του ως μυθιστορηματικό – κινηματογραφικό ήρωα δεν εμπίπτει απλώς στην παθολογία του σταρ σίστεμ. Εχει και προθέσεις.

Η διαχείριση των οικονομικών μιας χώρας, καθώς και η στάση ενός υπουργού Οικονομικών εν γένει αλλά και, ακόμη περισσότερο, σε εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους, δεν νομιμοποιείται ούτε απονομιμοποιείται όταν περάσει στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

 • Βαδίζοντας δηλαδή πάνω στο κόκκινο χαλί, δεν μεταβάλλεσαι αυτομάτως από ένας, πρώην, υπουργός Οικονομικών (που συν-χρεώνεται ένα μνημόνιο και capital controls) σε πρωταγωνιστή της μεγάλης οθόνης.
 • Το Φεστιβάλ της Βενετίας, το γκλάμουρ, τα φλας, οι τουαλέτες, η κινηματογραφική κριτική δεν εξουδετερώνουν ούτε μετατοπίζουν την πολιτική ευθύνη.

Η δημοσιότητα που έχει δοθεί, δικαιολογημένα, στη χώρα μας για την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, μετατοπίζει τη συζήτηση από τις προϋποθέσεις και τους κανόνες, βάσει των οποίων οφείλουν να λειτουργούν πρόσωπα με θεσμική ιδιότητα, στο «απροϋπόθετο» της τέχνης. Από τη λογοδοσία των πολιτικών προσώπων για πράξεις ή παραλείψεις τους, στην ευρυχωρία της κινηματογραφικής διαδικασίας και δημιουργίας.

Οτι ο Γιάνης Βαρουφάκης ηχογραφούσε τις συνομιλίες του Eurogroup είναι γνωστό. Τελευταία πληροφορηθήκαμε ότι με αυτές τροφοδότησε και τον σκηνοθέτη της ταινίας, αλλά –το σημαντικότερο– αφήνει και ανοικτό το ενδεχόμενο να τις διοχετεύσει στο Διαδίκτυο. «Το σκέφτομαι να ανεβάσω τις ηχογραφήσεις στο Διαδίκτυο», είπε. «Θα ήταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».

Δεν είναι μόνο η παρανομία της παγίδευσης συνομιλίας εν αγνοία των συνομιλητών. Αυτό αφορά το πρώτο στάδιο. Το επόμενο, διαδικτυακό, βήμα μοιάζει να ενέχει και μια απειλή, παρά το δηλωμένο ενδιαφέρον για τον… εμπλουτισμό του ευρωπαϊκού ιστορικού αρχείου.

Ισως και μια προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους με τελικό αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που, η τελευταία, θελήσει να σκαλίσει την «υπερήφανη διαπραγμάτευση»; Οσο πάντως το σταρ σίστεμ δεν εξασφαλίζει το απυρόβλητο, άλλο τόσο και η βουλευτική ασυλία δεν απαγορεύει τη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Έντυπη

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (07.09.19)makris_0709

 • Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (07.09.19)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Μπ. Παπαπαναγιώτου: Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας «άχαστος» κι ένα «παιδί που δεν μπορεί». Και μετά έγιναν εκλογές. Και το «ανήμπορο παιδί», μέσα σε 2 μήνες, έκανε τον «άχαστο», να μοιάζει πολιτική καρικατούρα. Τελικά, άλλος ήταν ο «λαγός» κι άλλη η «χελώνα»… Και οι πολλοί ζήσαν καλύτερα…
Τέλος! Αυτό είναι το νέο VW Golf χωρίς καμουφλάζ.. Δες το πριν την παρουσίαση του. ift.tt/34vq7W5

Εικόνα

ΜΗΝΥΜΑ: Εμένα μου άρεσε πολύ η αναφορά περί ψηφιακής δημόσιας διοίκησης για την επίτευξη της οποίας όμως θα δημιουργηθεί άμεσα παρατηρητήριο γραφειοκρατίας κι όχι ψηφιακές δομές και πληροφοριακά συστήματα. Όλε! Θα πατάξουμε την γραφειοκρατία μέσω της δημιουργίας ενός ακόμη αργοκίνητου “θεσμού” διορισμένων φίλων μας οι οποίοι θα συντάσσουν εκθέσεις ιδεών για την γραφειοκρατεία!

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Οι κακες εμφανισεις συνεχιζονται… Κατεβασαμε τις ΗΠΑ σημερα κατω απο τους80π ανετα,αλλα μηπως τελικα αυτοι μας πηγαν ως ηθελαν; Η εμφανιση ειναι κακη οταν σκοραρεις 50π ,τρως 15π στο ρελαντι απο μια μετρια Αμερικη χωρις σεντερ και κλασικο 4αρι που νικησε απο τυχη την Τουρκια! Ο Ποποβιτς επαιξε ελληνικο μπασκετ με κατενατσιο και αμυνα και μας πηρε την ταυτοτητα … Μας κερδισε ελληνικα κοινως.

 • Με τοσο κακη Αμερικη ηταν αποκαρδιωτικη η ομαδα μας. Μενουμε ζωντανοι χαρις στην νικη της Τσεχιας. Εδω ομως το+20 δεν μας βολεψε καθως θελουμε +12 την Δευτερα.
 • Εδω που τα λεμε χασαμε απο την Βραζιλια, χασαμε κατω τα χερια απο την οχι ατρωτη Αμερικη και εχουμε μια ευκαιρια με την ασημη αλλα καλη ομάδα σαν ομαδα και οχι προσωπα Τσεχια.
 • Αν δεν κανεις και ενα μεγαλο ματς τωρα να κερδισεις 15π οπως εκανε πχ η Τσεχια με την Βραζιλια,τοτε πας σπιτι σου και αφηνεις τα ειμαστε παικταραδες ομαδαρα προπονηταραδες και μπλα μπλα
****
Το γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται μόλις 30 λεπτά μακριά από την Πρωτεύουσα και οι Αθηναίοι αγνοούν

Πάχη Μεγάρων: Πολλοί όταν σκέφτονται προορισμούς για να πάνε διακοπές σκέφτονται νησιά η κάποιον εξωτικό προορισμό στο εξωτερικό. Η Πάχη όμως, είναι επίσης ένας προορισμός που θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποια στιγμή. Είναι μόλις 30 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και θα σας αφήσει άφωνους.

 • Πάχη Μεγάρων: Ερημικά και μαγευτικά

Ένα μέρος μαγευτικό με θέα μια απίστευτη θάλασσα και πολλά νησάκια.

Ένας μικρός γραφικός οικισμός ο οποίος συνήθως ξεφεύγει από τον χάρτη προορισμώντης νέας γενιάς. Έχει λιγοστούς κατοίκους οι οποίοι κατά κύριο λόγο ζούνε μέσα από την αλιεία.

Το γεγονός του ότι είναι ένας μικρός οικισμός δεν πρέπει να σας αποτρέψει για να επισκεφτείτε αυτό το μαγευτικό μέρος. Υπάρχουν ταβέρνες οι οποίες έχουν σχετικά χαμηλές τιμές με μια θέα που θα σας πάρει το μυαλό. Αν θέλετε μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και κάποια από τις καφετέριες που έχει εκεί έχοντας την θάλασσα δίπλα σας.

Πάχη Μεγάρων: Πως πάμε στον μαγευτικό αυτό προορισμό

Μα πολύ εύκολα και γρήγορα. Μετά τα διόδια της Ελευσίνας και αφού περάσουμε την πρώτη έξοδο για Μέγαρα θα βρούμε την έξοδο που γράφει Πάχη – Μέγαρα θα κάνουμε αριστερά και σε 5 λεπτά θα είμαστε εκεί. Μπορώντας μετά να απολαύσουμε τον ακαταμάχητο αυτόν οικισμό και όλη την γαλήνη που προσφέρει.

Print Friendly, PDF & Email