Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (18 Απριλίου 2021)

*****

Γέμισαν άλλο ένα Σαββατόβραδο οι πλατείες και τα πάρκα από τους νέους που με σύμμαχο τον καλό καιρό συναντιούνται σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους για να ξεσκάσουν από τον εγκλεισμό, συνέπεια των προστατευτικών μέτρων, έναντι της πανδημίας.

Η καραντίνα των τελευταίων μηνών έχει εξασθενίσει ψυχολογικά τον κόσμο που αδυνατεί να μείνει μέσα στο σπίτι και επιδιώκει να βρεθεί σε ανοιχτό χώρο για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Εν τω μεταξύ, οι εικόνες αυτές που αυξάνονται πια, δεδομένου ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, βάζει σε σκέψεις τους ειδικούς που απαγορεύουν προς το παρόν τη λειτουργία της εστίασης, ότι ίσως πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα και να θέσουν περισσότερα μέτρα προστασίας, για να ανοίξουν και πάλι.

 • Ίσως ήρθε η ώρα, να δοθεί το «πράσινο» φως και να επαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις πλατείες, λένε κάποιοι επιστήμονες, που κατανοούν την αντίδραση του κόσμου ωστόσο δεν συμφωνούν με τον συγχρωτισμό.

Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι, η σταδιακή λειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων με την τήρηση των μέτρων, θα δώσει μια ανάσα στους επιχειρηματίες ενώ παράλληλα ο κόσμος, καθήμενος, αφενός θα μπορεί να διασκεδάσει, αφετέρου θα κρατάει αποστάσεις από τους συμπολίτες του.

 • Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα πρότυπο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι η Ταϊβάν. Σε σχέση με την Ελλάδα, έχει διπλάσιο σε πληθυσμό, πολίτες, (ξεπερνούν τα 24 εκατ.) και από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, καταγράφει μόλις 11 θανάτους. Ο χειρισμός της πανδημίας από αυτό το νησί αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της δημοκρατίας της.

«Ο επιτυχημένος χειρισμός της πανδημίας από την Ταϊβάν είναι ένα μοντέλο για τον κόσμο», δήλωσε η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Kelly Craft, στις 19 Ιανουαρίου. Με πληθυσμό σχεδόν 24 εκατομμυρίων, η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Κίνας (μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία, διεκδικούμενη όμως, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας – η οποία δεν την είχε ποτέ στην επικράτεια της), κατάφερε να περιορίσει τους αριθμούς των κρουσμάτων σε 1.072 και των θανάτων σε μόλις έντεκα. Η πειθαρχία των πολιτών σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβαν οι ειδικοί εξ΄αρχής, βοήθησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εικόνες συνωστισμού σε κεντρικά σημεία της Αθήνας

Χθες Σάββατο, οι πλατείες σε περιοχές όπως στο Κολωνάκι και το Ψυρρή αλλά και την Κυψέλη ήταν κατάμεστες, αφού ο κόσμος πέρασε έξω το βράδυ. Μία κατάσταση η οποία δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, με αρκετά μέλη της να συμφωνούν ως προς το άνοιγμα δραστηριοτήτων με μέτρα και έλεγχο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου ο φωτογραφικός φακός του zougla.gr κατέγραψε σε τρία κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας την έξοδο του κόσμου και αποτύπωσε δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες. Στην πλατεία Κολωνακίου και στου Ψυρρή, εκατοντάδες νεαροί είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πλαστικά ποτήρια στο χέρι, ενώ στην πλατεία Βαρνάβα η αστυνομική παρουσία είναι τόσο έντονη που πολύ δύσκολα μπορούσε κάποιος να πλησιάσει.

Αστυνομία στην πλατεία Βαρνάβα
Αστυνομία στην πλατεία Βαρνάβα

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί στο Κολωνάκι και στου Ψυρρή δεν βρίσκεται εκεί ως περαστικός. Οι περισσότεροι είναι χαλαροί, κάθονται σε παγκάκια ή στέκονται όρθιοι πίνοντας το ποτό τους και συζητώντας με την παρέα τους.

Αντίθετα, στην πλατεία Βαρνάβα, όπου οι συναθροίσεις ήταν πολλές και μεγάλες το τελευταίο διάστημα, η αστυνομία πρακτικά δεν επιτρέπει στους πολίτες να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στήνονται περιμετρικά μπλόκα και γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι από άνδρες της Ομάδας Οδός για να διακριβωθεί αν οι πολίτες έχουν στείλει μήνυμα στο 13033 και αν τηρούν τα μέτρα.

Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν χθες, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εικόνα της Παρασκευής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, όπου έγινε πάρτι με την παρουσία εκατοντάδων ατόμων. Ωστόσο, η εικόνα αυτή το Σάββατο ήταν αποκαρδιωτική. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, τα απορρίμματα (μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, πακέτα τσιγάρων, χαρτιά και διάφορες συσκευασίες) γέμισαν 50 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, ενώ ακολούθησε η σάρωση και απολύμανση της πλατείας, των γύρω δρόμων και των πεζοδρομίων.

Σημειώνεται επίσης, πως ο Δήμος υλοποιεί ειδικό σχέδιο καθαρισμού των χώρων και των πλατειών, όπως πχ. της πλατείας Αγίου Γεωργίου και της πλατείας Βαρνάβα, όπου ιδίως τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συνωστισμός. Επιπλέον, συνεχίζει τις μεγάλες στοχευμένες επιχειρήσεις στις γειτονιές της πόλης.

«Η φροντίδα μας για την καθαριότητα ήταν και παραμένει πρώτιστη. Παλεύουμε να διατηρούμε το δημόσιο χώρο καθαρό και φροντισμένο ιδίως τώρα που τον έχουν ανάγκη οι περισσότεροι από μας. Εμείς ως Δήμος Αθηναίων, απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης να συμβάλλουν σε αυτό ως δείγμα αλληλεγγύης και σεβασμού στους συμπολίτες αλλά και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Αβραμίδης.

Περισσότερα από 1.000 άτομα στην πλατεία Αγ. Γεωργίου

Περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, στήνοντας άλλο ένα αυτοσχέδιο πάρτι. Χθες, Σάββατο, δεν υπήρχε DJ, αλλά πολλοί κατέφθασαν στο σημείο με το όχημά τους, βάζοντας δυνατά μουσική από το ηχοσύστημα το αυτοκινήτου. Κάποιοι, μάλιστα, έβαλαν κάδους κάθετα στους δρόμους γύρω από την πλατεία για να εμποδίσουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων.

*****

Κέρκυρα: Πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου

Κέρκυρα: Πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου
 • Τρισάγιο στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του, την Κέρκυρα. Η τελετή των 40 λεπτών επιτηρήθηκε από τον Μητροπολίτη της Κερκύρας Νεκτάριο και πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Λέγεται πως ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε γεννηθεί πάνω στο τραπέζι της κουζίνας του ανακτόρου Μον Ρεπό, στις 10 Ιουνίου 1921, στις 10 π.μ.

«Γεννήθηκε εδώ, είναι μέρος της ιστορίας μας», δήλωσε η δήμαρχος της Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου. «Ο θάνατός του έχει συζητηθεί πολύ. Έχει αγγίξει πολλούς ηλικιωμένους που εξακολουθούν να έχουν αναμνήσεις από τη βασιλική οικογένεια και έχει ως αποτέλεσμα η νεότερη γενιά να μάθει για το παρελθόν του νησιού μας».

Έκτος στη σειρά για τον ελληνικό θρόνο, ο πρίγκιπας καταχωρήθηκε στο δημαρχείο της Κέρκυρας με το όνομα Φίλιππος. Ο τότε δήμαρχος, Αλέξανδρος Κοκότος, ήταν ένας από τους πέντε νονούς του Δούκα. «Ορίστηκε ως νονός του Φιλίππου για λογαριασμό του Δημαρχείου και των κατοίκων της Κέρκυρας και γι’ αυτό ο πρίγκιπας κατέχει μια ιδιαίτερη στις καρδιές μας», είπε η κα. Υδραίου.

Τις τελευταίες ημέρες, τα μέλη της μεγάλης βρετανικής κοινότητας των 9.000 ατόμων του νησιού τοποθετούν λουλούδια στην είσοδο του ανακτόρου που γεννήθηκε.

Πηγή: The Guardian


Πάσχα στο χωριό: Απομακρύνεται το σενάριο για απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων

 • Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση σχετικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα.

Διστάζουν οι ειδικοί να ανάψουν από τώρα το πράσινο φως για Πάσχα μακριά από τον κλεινόν άστυ, καθώς η παραμονή των κρουσμάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση.

 • Δύσκολος γρίφος το Πάσχα

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως με τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις στην επαρχία και τα εξοχικά για το Πάσχα.
Το σχετικό αίτημα πάντως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών.

 • Ανησυχία για διασπορά

Ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές όπου σήμερα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Όπως λένε, ένα Πάσχα χωρίς περιορισμούς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς έκρηξη σε εισαγωγές και διασωληνωμένους.

 • Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να εξετάσει όλα τα δεδομένα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κι αναλόγως να εισηγηθεί. Όλοι συμφωνούν πάντως ότι πρόκειται για έναν δύσκολο γρίφο, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια για στραβοπατήματα λίγο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού.

Σαν σήμερα – 18 Απριλίου

1955: Άλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανοεβραϊκής καταγωγής φυσικός, θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και κορυφαίος επιστήμονας του 20ού αιώνα.

Γεγονότα

716: Αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το στρατό, ο στρατηγός Λέων ο Ίσαυρος και ιδρύει τη φερώνυμη δυναστεία των Ισαύρων ως Λέων Γ’.

 • 1506: Ξεκινά η ανέγερση της νέας Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

1857: Εκδίδεται το «Βιβλίο των Πνευμάτων» του Αλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία.

1906: Πλήττεται το Σαν Φρανσίσκο από καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,8 ρίχτερ. Ο απολογισμός καταγράφει τουλάχιστον τρεις χιλιάδες νεκρούς.

1915: Καταρρίπτεται το αεροσκάφος του Γάλλου αεροπόρου Ρολάν Γκαρός από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

1924: Κυκλοφορεί το πρώτο περιοδικό έντυπο με σταυρόλεξα από τον εκδοτικό οίκο «Σάιμον και Σούστερ».

1946: Πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση στη Χάγη το Διεθνές Δικαστήριο.

1946: Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1958: Διατάσσεται με ομοσπονδιακή δικαστική απόφαση η έξοδος του ποιητή Έζρα Πάουντ από ψυχιατρική κλινική.

1974: O ένοπλος πυρήνας των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» απαγάγει τον εισαγγελέα Μάριο Σόσι.

1980: Δημιουργείται η Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία). Το δολάριο Ζιμπάμπουε αντικαθιστά το δολάριο της Ροδεσίας ως το επίσημο νόμισμα της χώρας.

Γεννήσεις

1927: Σάμιουελ Χάντιγκτον, Aμερικανός πολιτικός επιστήμονας.

1938: Κώστας Φέρρης, Έλληνας κινηματογραφιστής.

1963: Κόναν Ο’ Μπράιεν, Αμερικάνος τηλεπαρουσιαστής και κωμικός.

1973: Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, Αιθίοπας δρομέας, ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 10 χιλιόμετρα.

1985: Λούκας Φαμπιάνσκι, Πολωνός ποδοσφαιριστής – τερματοφύλακας της Άρσεναλ.

Θάνατοι

1941: Αλέξανδρος Κορυζής, Έλληνας νομικός, οικονομολόγος και διορισμένος πρωθυπουργός. Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα.

1945: Έρνι Πάιλ, Αμερικάνος δημοσιογράφος και διάσημος πολεμικός ανταποκριτής των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1955: Άλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανοεβραϊκής καταγωγής φυσικός, θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και κορυφαίος επιστήμονας του 20ού αιώνα.

1974: Μαρσέλ Πανιόλ, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

2013: Στορμ Θόργκερσον, Βρετανός γραφίστας, γνωστός για τις συνεργασίες του με κορυφαία ροκ συγκροτήματα και «πέμπτο μέλος» των Pink Floyd.

2014: Σταύρος Καραμανιώλας, Έλληνας στιχουργός


Λασποβροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πιθανότητα για λίγες σποραδικές καταιγίδες. Νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης από την Αφρική.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης με λασποβροχές αρχικά σε περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και μετά το μεσημέρι σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και σε περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Σποραδικές καταιγίδες υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν, κυρίως στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και στο Ανατολικό Αιγαίο.


 • ΒΗΜΑτοδότης

Ο Δένδιας, ο Τσαβούσογλου, ο μπακλαβάς και το «Ιφτάρ» | tovima.gr

***
Η συνέντευξη είχε εξελιχθεί σε έναν πρωτοφανή καυγά ανάμεσα στους δυο άνδρες, με τον Νίκο Δένδια να επιχειρεί στο τέλος να ελαφρύνει το κλίμα που είχε βαρύνει επικίνδυνα λέγοντας στον Τούρκο ομόλογό του την επική ατάκα: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά». Νωρίτερα, στο δείπνο είχε αναφερθεί και ο τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας πως «αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το «Ιφτάρ»».

***
Το μενού στο άσπρο παλάτι

Όντως πεινούσαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Γιατί μόλις τελείωσε η επεισοδιακή συνέντευξη κατευθύνθηκαν στην αίθουσα όπου είχε ετοιμαστεί το «Ιφτάρ». Υπήρξαν όμως μερικές στιγμές αμηχανίας για όσα προηγήθηκαν. Οχι όμως από πλευράς Νίκου Δένδια, ο οποίος έσπευσε να χαιρετήσει δια αγκωνιάς τον Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απλώς σήκωσε τα χέρια του ωσάν να έλεγε στον κ. Δένδια «τι πήγες και έκανες»; Η αμηχανία όμως, όπως μου λένε οι πράκτορές μου στην Άγκυρα, δεν κράτησε πολύ, περίπου πέντε λεπτά και εν συνεχεία οι δύο υπουργοί άρχισαν να συζητούν θέματα που δεν είχαν καμία σχέση ούτε με την πολιτική ούτε με την διπλωματία. Εκεί έσπασε ο πάγος. Το κλίμα στο δείπνο, όπως έμαθα ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό που επικράτησε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στις κάμερες. Τι έφαγαν; ένα πιάτο με διάφορους μεζέδες για «Ιφτάρ» και ακολούθησαν τυρόπιτα και φακόσουπα με κρουτόν. Το κυρίως πιάτο ήταν λαβράκι με σαλάτα και για γλυκό προσφέρθηκε μπακλαβάς και σιμιγδαλένιος χαλβάς. Γλυκό χωρίς μπακλαβά στην Τουρκία δεν γίνεται, κυρίως στα λεγόμενα επίσημα γεύματα.

***
Η αντίδραση του Ερντογάν

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως διάβασε… ανάποδα, τα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στις κάμερες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών: «Ο υπουργός μας των Εξωτερικών του έθεσε τα όριά του, τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Δένδια είπε: «Είχαμε μία ζεστή ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση, και του είπα μάλιστα να μην βάλουμε κανέναν ενδιάμεσο ανάμεσά μας, αλλά μετά , στην συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, το πράγμα πήγε αλλού…»

***
Ο Τσαβούσογλου δηλώνει κατόπιν εορτής αιφνιδιασμένος

Από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή σχετικά με το κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του να αποφύγουν τα θέματα τριβής στην συνέντευξη Τύπου, ξεχνώντας ότι άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα για… προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες

***
Σε… καραντίνα τα εμβόλια της Johnson & Johnson

Σας πληροφορώ ότι ήρθαν στην Ελλάδα (όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο) τα εμβόλια της Johnson & Johnson, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα ο εμβολιασμός με αυτά. Τα μονοδοσιακά αυτά εμβόλια φυλάσσονται σε ειδικές αποθήκες και δεν πρόκειται να βγουν από εκεί έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίσει για την τύχη τους. Όσον αφορά τα εμβόλιο της AstraZeneca, μαθαίνω ότι πολλοί δεν πάνε να εμβολιαστούν με αυτά. Ακυρώνουν δηλαδή τα ραντεβού τους προκαλώντας προβληματισμό στις αρχές. Επιπλέον εμφανίστηκαν άτομα που ήδη έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca και τώρα ζητούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, πράγμα όμως που δεν το συνιστούν οι ειδικοί. Με τα AstraZeneca έχει εμβολιαστεί ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, μεγάλη μερίδα κυπρίων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μόλις χθες εμβολιάστηκε με αυτό το εμβόλιο και η Μέρκελ, όπως και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και Σαρλ Μισέλ.

***
Ο Ηνίοχος και η τελική φάση

Πρόσκληση να επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για να παρακολουθήσει την τελική φάση της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος», απηύθυνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η V-Day (Visiting Day) της άσκησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος περί τα 100 μαχητικά αεροσκάφη από έξι χώρες θα γίνει στην 117 Πτέρυγα Μάχης, χωρίς όμως την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου (που θα ήθελε πολύ να παραστεί), επειδή εκείνη την μέρα θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας. Μια συμφωνία που προβλέπει και τον δανεισμό μιας ελληνικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.

***
Αποχωρούν και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί από το Αφγανιστάν

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά η Ελλάδα διατηρεί και αυτή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Οχι όμως στην πρώτη γραμμή, αλλά μια μικρή ομάδα επιτελών, στρατιωτικών συμβούλων. Από το 2002 όμως είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν περισσότεροι από 2.500 Έλληνες στρατιωτικοί. Οι περισσότεροι, προσφέροντας κυρίως κοινωφελές έργο σε απλούς Αφγανούς πολίτες που το είχαν ανάγκη. Οι Έλληνες στρατιωτικοί λόγω της κοινωνικής τους προσφοράς ήταν πολύ αγαπητοί ανάμεσα στους συναδέλφους τους των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και στους ντόπιους. Στο Αφγανιστάν είχαν λειτουργήσει και κινητό χειρουργείο. Αυτό το χειρουργείο ξέρετε σήμερα πού βρίσκεται; Στον προαύλιο χώρο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη για περιστατικά εκτός covid-19. Και αυτό μπήκε στην υπηρεσία στήριξης του ΕΣΥ. Σε κάποια χρονική περίοδο είχε δοθεί στους Έλληνες στρατιωτικούς η ευθύνη της φύλαξης του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι έστω και οι τέσσερις που έμειναν εκεί ως σύνδεσμοι τώρα γυρίζουν πίσω, μετά την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Μια απόφαση που ακολούθησαν όλες οι χώρες που διατηρούσαν στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

***
Η Βουλή τιμά τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Η Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, ή παλαιότερα, επί Οθωνα, «αίθουσα τους θρόνου» και σήμερα Αίθουσα Ελ. Βενιζέλου, χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, λόγω της πανδημίας, για τις συνεδριάσεις διαφόρων επιτροπών ανάμεσα στις οποίες και της Προανακριτικής Επιτροπής. Σας πληροφορώ ότι στην αίθουσα αυτή υπάρχει μια εξαιρετική ζωοφόρος, που απεικονίζει όλα τα στάδια της ελληνικής επανάστασης. Αν ρωτάτε πώς σχεδιάστηκε αυτή η ζωοφόρος σας πληροφορώ ότι το1836 ανατέθηκε στον Λούντβιχ Σβαντχάλερ, γνωστό γλύπτη της περιόδου, η εικονογράφηση των αιθουσών του Ανακτόρου του Όθωνα με θέματα από την πρόσφατη τότε ελληνική ιστορία. Τα θέματα του Σβαντχάλερ σχεδιάστηκαν για την μεγάλη τοιχογραφία-ζωφόρο στην Αίθουσα των Τροπαίων του Ανακτόρου, σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου. Τα σχέδια του Σβαντχάλερ, ο οποίος δεν ταξίδεψε ποτέ στην Ελλάδα, υλοποιήθηκαν από ομάδα Γερμανών ζωγράφων που έφτασαν από το Μόναχο στην Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό.

Τη Δευτέρα θα γίνει στη Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων του Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Γιάννας Αγγελοπούλου ο εορτασμός της Βουλής για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αυτή η ζωφόρος θα αναδειχθεί σε πρωτεύουσα εκδήλωση, θα φωτιστεί κατάλληλα, ενώ μπορούν όσοι θελήσουν να περιηγηθούν στην αίθουσα διαδικτυακά από τον υπολογιστή τους από το σπίτι τους.

***
Όταν αναβαθμίζεις τα εκπαιδευτικά σε μαχητικά

Η είδηση μόλις τώρα γίνεται γνωστή. Η ισραηλινή εταιρία που έχει αναλάβει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα πέραν του γεγονότος ότι στις υποχρεώσεις της είναι να αναβαθμίσει τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέλαβε ορισμένα από αυτά να τα… εξοπλίσει με πυραύλους. Θα είναι η πρώτη φορά που ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα φέρουν πολυβόλα και ρουκέτες και να μετατρέπονται από εκπαιδευτικά σε…. μαχητικά.

***
Η τετραμερής της Πάφου

Θα σας ταξιδεύσω τώρα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο όπου διεξάγεται μια ιδιαίτερης περιφερειακής σημασίας συνάντηση στην οποία θα μετέχουν τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κύπρου. Στόχος της συνάντησης που φιλοξενεί ο Κύπριος υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι η προώθηση της συνεργασίας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Είναι η πρώτη φορά, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Accords) τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και των ΗΑΕ συμμετέχουν μαζί σε συνάντηση στην περιοχή. Αυτή ακριβώς η συμμετοχή των κατ’ εξοχήν εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή (Ισραήλ και ΗΑΕ), προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο και το ενδιαφέρον από πλευράς Ουάσιγκτον.

***
Η Πρόεδρος επισκέπτεται την Σλοβενία

Το τρίτο ταξίδι στο εξωτερικό της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνει, όπως πληροφορούμαι, στη Σλοβενία. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις της στην Κύπρο και στην Ιταλία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Σλοβενία μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ.

***
Το συμβολικό δώρο του Κικίλια

Συμβολικό αλλά και εντυπωσιακό ήταν το δώρο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Hans Kluge. Πρόκειται για αντίγραφο μαρμάρινο αναθηματικού ανάγλυφου σε σχήμα ναΐσκου που βρέθηκε στο ιερό του Αμφιάραου στον Ωρωπό τον 3ο αι. π.Χ. Το ανάγλυφο απεικονίζει διάφορες φάσεις στην ίαση ενός ασθενούς.

***
Πινακίδα με τα ονόματα Γλέζου και Σάντα στην Ακρόπολη

Στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται, ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Σκάνε οι Σελτζούκοι και οι Ζαίοι
Εικόνα

Δ.Κ: “Οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γείτονες”. Χθεσινές φωτό από τον Έβρο. Αυτό που έγινε στην Άγκυρα είναι μέρος μιας ευρύτερης ελληνικής στρατηγικής. Η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας είτε επί του πεδίου είτε στα διπλωματικά σαλόνια.

 • Εικόνα

Εικόνα


Μήπως να φτιάξει ο Πιερρακάκης ένα app που θα λέει αν είναι κλειστή η διώρυγα της Κορίνθου; Μην την πατήσει κανένας φουκαρας και κάνει μετά τον κύκλο


ΧΘΕΣ οποιος παρακολουθησε την εξόδιο ακολουθία του Πριγκιπα Φιλίππου είδε μια χώρα, που τιμά και διατηρεί την ιστορία, τα έθιμα και τις τελετουργίες της και κατάλαβε γιατί παραμένει αυτοκρατορία τόσους αιώνες.

Εικόνα


Μια ζωη αλλοι φροντιζουν για αλλους. Τωρα οσοι τηρουν τα μετρα (και χλευαζονται κι απο πανω) φροντιζουν ωστε να μην καταρρευσει τελειως το συστημα υγειας που επιβαρυνεται απο ανευθυνα κτηνη. Ας ειναι. Για μια συνειδηση ζουμε οσοι εχουμε.


George Theofanous@Theofanousg

Τα 32 τελευταία χρονια ΖΩ και εργάζομαι στην ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑΘΕΛΑ απλά να σας πω ότι ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που ειμαι ΕΛΛΗΝΑΣ και έχω εσας να υποστηρίζετε τις ελληνικές και Κυπριακές θεσεις. ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που μιλαω στα 4 παιδια μου με συγκίνηση για ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ


Η διπλή μάσκα αυξάνει 80% την προστασία

 • Σημαντική η σωστή προσαρμογή στο πρόσωπο

Η χρήση διπλής μάσκας -μιας υφασμάτινης πάνω από μια απλή χειρουργική- μπορεί βελτιώσει σημαντικά την προστασία από τη μόλυνση της μύτης ή του στόματος από τον κορονοϊό, κρατώντας μακριά έως το 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, κάτι που έχει επισημάνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

 • Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έμιλι Σίκμπερτ-Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, πειραματίστηκαν σε κλειστό χώρο με εθελοντές που φορούσαν διάφορους συνδυασμούς μασκών, προκειμένου να ελέγξουν -μέσω ειδικού προσαρτημένου μετρητή κάτω από τη μάσκα- ποιος συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός στο να κρατά μακριά τα αιωρούμενα σωματίδια.

Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα μιας μάσκας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του. Γενικά πάντως, μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης από μόνη της φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια, ενώ από μόνη της μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%.

 • Όταν όμως μια υφασμάτινη μάσκα φορεθεί πάνω από την χειρουργική, τότε η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται κατά περίπου 20%. Διαπιστώθηκε ότι οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές («φρενάρουν» έως το 81% των σωματιδίων του αέρα) σε σχέση με τις βαμβακερές (77%).

Το βασικό όφελος της διπλής μάσκας είναι ότι η υφασμάτινη μειώνει σημαντικά τα κενά γύρω από τη χειρουργική μάσκα, ώστε από κοινού να εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο. Όταν γίνεται το αντίθετο, δηλαδή η χειρουργική φοριέται πάνω από την υφασμάτινη, τότε πάλι αυξάνεται η προστασία, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα από βαμβάκι ή πολυεστέρα φιλτράρει συνολικά το 55% έως 60% των σωματιδίων.

 • Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια στενή επαφή ιδίως σε κλειστό χώρο η καλύτερη δυνατή προστασία προκύπτει όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν διπλή μάσκα, την υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική.

Πρετεντέρης

@ta_nea

αν δεν πιστεύεις ότι η πραγματικότητα είναι κάτι το αντικειμενικό, τότε δεν πιστεύεις σε τίποτα. Κι αυτό καταντάει πολιτική πληγή και κοινωνική απειλή. Μια νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας #συγκρούσεις

Εικόνα


Στην Ιαπωνία, όταν τελειώνεις την ανάγνωση της εφημερίδας Mainichi (απ’τις καλύτερες εφημερίδες της χώρας με καθημερινές πωλήσεις 5 εκατομμύρια αντίτυπα), μπορείς να την φυτέψεις! Οι σελίδες της είναι ένα μείγμα από ανακυκλωμένο χαρτί, νερό, σπόρους μικρών λουλουδιών ή βοτάνων..

Εικόνα


#bitcoin

crash…

Εικόνα


OUCH! #Bitcoin plunged most in >7weeks, just days after reaching ATH. Fell as much as 15% to $52k. Now down 7.3% at 56.4k. Several online reports attributed the plunge to speculation US Treasury may crack down on money laundering that’s carried out through digital assets.

Εικόνα


Έβαλαν πρόστιμο σε καφετζή διότι ήταν, λέει, πολλοί πελάτες στο πεζοδρόμιο. Και ρωτάει ο άνθρωπος ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΑ: “Είναι δική μου δουλειά να ρυθμίζω το τι γίνεται στο πεζοδρόμιο;” Όμως στην Κυψέλη έγινε ο κακός χαμός αλλά η αστυνομία δεν τόλμησε να πλησιάσει καν. Παράνοια!

Εικόνα

 • Nα χαρώ εγώ “ανοικτή συνέλευση” των ά@λυτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. καμαρώστε την κοιμισμένη @@@@ίπωτη που δίνει “γραμμή” στα πρόβατα. Cάχνετε μάσκα; ούτε για δείγμα!
Εικόνα

«Είμαστε Έλληνες πολίτες» λένε με μια φωνή οι μουσουλμάνοι της #Θράκης, δίνοντας “χαστούκι” στον @MevlutCavusoglu που τους αποκάλεσε «τουρκική μειονότητα». Ευχαριστούν μάλιστα τον @NikosDendias την έντονη αντίδρασή του! Περισσότερα: bit.ly/3e7sqEp

Εικόνα

******
Τον κορονοϊο δεν τον απασχολει ποιος μας κυβερνάει και πόσο ταλαιπωρημένοι ειμαστε από αυτόν. Όλοι έχουμε ατομική ευθύνη είτε μας αρέσει, είτε όχι. Αν είσαι οκ με εικόνες σαν αυτές, τουλάχιστον κάνε μία χάρη σε εκείνους που αγαπάς. Μείνε μακριά τους γιατί είσαι επικίνδυνος.

Εικόνα