Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (18.10.2020)

(Δ) ΑΝ ΗΤΑΝ ΜΑΥΡΟΣ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ή ΓΥΦΤΟΣ θα καιγόταν ο τόπος….

ΕικόναΔεν δολοφόνησαν τον Σαμουέλ Πετύ. Δολοφόνησαν τον δάσκαλο της ελεύθερης σκέψης. Δεν δολοφόνησαν τον Πετύ. Δολοφόνησαν τον εκπρόσωπο των ευρωπαϊκών αξιών.


5μελής οικογένεια Αφγανών στο Αμβούργο. Δεν εργάζεται κανένας, αλλά εισπράττουν 4682 ευρώ τον μήνα από τους φόρους των κορόιδων. Κι αν κάτι τους ενοχλήσει στη συμπεριφορά των κορόιδων, μπορεί να αρχίσουν να τους αποκεφαλίζουν. Ηλίθια, αυτοκτονική Ευρώπη. bild.de/regional/hambu


Γ.Κ: Αυτός δεν ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του Καραμανλή, που τώρα αρθρογραφεί στην Αυγή; Εγώ θα ντρεπόμουν.

Εικόνα


Μόνο στη Μ. Βρετανία, 300.000 μουσουλμάνοι είναι ακραίοι ισλαμιστές που θεωρούν δικαιολογημένες τις τρομοκρατικές ενέργειες για τη διάδοση και την “υπεράσπιση” της θρησκείας τους. Σκέψου να τους “ενεργοποιήσει” ένας παρανοϊκός μουλάς. Κατά τύχη ζούμε.

 • Εικόνα

Δεν δολοφόνησαν τον Σαμουέλ Πετύ. Δολοφόνησαν τον δάσκαλο της ελεύθερης σκέψης. Δεν δολοφόνησαν τον Πετύ. Δολοφόνησαν τον εκπρόσωπο των ευρωπαϊκών αξιών.Αντιμέτωπη με την οργή των θαμώνων ενός καφενείου βρέθηκαν αξιωματικοί της  αστυνομίας στην Πάτρα, στην οδό Αγίας Τριάδος, όπου εμφανίστηκαν μετά από καταγγελίες για παραβίαση των απαγορευτικών κανόνων λόγω κορωνοϊού και ηχορύπανση σε καφέ της περιοχής. Αιτία της φραστικής επίθεσης ήταν η διαπίστωσή τους ότι σε καφενείο στο οποίο εισήλθαν, υπήρξε συνωστισμός, ενώ ενημέρωσαν ότι έχουν γίνει παραβάσεις.

patra_fasaria

Σύμφωνα με το tempo24.news, υπήρξαν ακόμη και επεισόδια μεταξύ των πελατών. Στο σημείο έφθασε ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ. Η εμφάνιση της ομάδας ΟΠΚΕ έφερε τελικά την ηρεμία στον κόσμο, που όμως παράμενε στο χώρο για αρκετή ώρα.


Σκίτσο του Ηλία Μακρή (17/10/20)

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (16/10/20)

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (16/10/20)

17.10.2020 – Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Μία αινιγματική είδηση από τον αδιαφανή κόσμο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων έρχεται να σκιαγραφήσει τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι σπεύδουν να τοποθετήσουν χρήματά τους στη σχετικά νέα αυτή μορφή επένδυσης.

 • Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times αλλά και του Bloomberg, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, η κινεζική πλατφόρμα OKEx, που έχει έδρα στη Μάλτα, μπλοκάρισε χθες τις συναλλαγές.
 • Εμποδίζει συγκεκριμένα τους χρήστες να κάνουν ανάληψη χρημάτων από το ψηφιακό πορτοφόλι τους.

Οπως ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση, αιτία της διακοπής είναι ότι έχασε την επαφή με έναν υπάλληλο που κρατάει τα λεγόμενα «ιδιωτικά κλειδιά», ακολουθίες γραμμάτων και αριθμών, για  τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Ιδιαίτερο στοιχείο που μοιάζει να περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να «συνεργάζεται» με επίσημες αρχές σε κάποια έρευνα που διεξάγει το «γραφείο δημόσιας ασφάλειας».

Σύμφωνα μάλιστα με την εκδοχή του Bloomberg, τις έρευνες διεξάγει η κινεζική αστυνομία που εξανάγκασε την πλατφόρμα ΟΚEx να μπλοκάρει  τις αναλήψεις. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο κινεζικός όμιλος ΜΜΕ Caixin επικαλείται πηγές της εταιρείας που δεν κατονομάζει και οι οποίες υποστηρίζουν ότι  ο άνθρωπος που έχει χαθεί είναι ο Σταρ Χου, ιδρυτής του ΟΚΕx.

 • Ο Χου ίδρυσε τον προκάτοχο του ΟΚΕx, το ΟΚCoin το 2013 αλλά προ διετίας το μετέφερε στη Μάλτα από το Χονγκ Κονγκ επειδή το Πεκίνο κήρυξε τον πόλεμο στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που διαθέτει ήδη δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Μπλόκο από κινεζική πλατφόρμα σε αναλήψεις κρυπτονομισμάτων | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εως τώρα το εν λόγω χρηματιστήριο δεν έχει διευκρινίσει ούτε πόσα «κλειδιά» έχουν χαθεί ούτε για ποια ακριβώς κρυπτονομίσματα προορίζονται. Αρνήθηκε, άλλωστε, να απαντήσει σε ερωτήσεις των Financial Times και παρέπεμψε τη βρετανική εφημερίδα σε ανακοίνωσή του αναρτημένη στο website της εταιρείας του. «Δεν έχουμε την ελευθερία να σχολιάζουμε θέματα που ερευνώνται από τις Αρχές» τόνισε η εταιρεία του ΟΚΕx και προσέθεσε πως «μπορούμε, πάντως, να αποκαλύψουμε πως οι έρευνες δεν σχετίζονται υπό καμία έννοια με ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος».

 • Στο ίδιο μήνυμα επιχειρεί, άλλωστε, να καθησυχάσει  τους χρήστες του, τονίζοντας ότι «τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή» και πως «δεν επηρεάζεται η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων», ενώ τονίζει πως η αναστολή των αναλήψεων αποφασίστηκε «προς το συμφέρον των πελατών».
 • Διαβεβαιώνει, επίσης, πως άλλες λειτουργίες του συνεχίζονται κανονικά και σταθερά και «δεν επηρεάζεται η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων». Αναφέρει, άλλωστε, πως στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών η πλατφόρμα του κατέγραψε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εν λόγω χρηματιστήριο, από τα πλέον δραστήρια και ενεργά μαζί με τα Binance και Huobi,  διεξάγει συναλλαγές στα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, στο Bitcoin και στο Ethereum αλλά και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα και διατείνεται ότι εξυπηρετεί «εκατομμύρια» πελάτες σε 100 χώρες. Εχει την έδρα του στη Μάλτα όπου τη μετέφερε από το Χονγκ Κονγκ προ διετίας, ενώ απασχολεί σημαντικό αριθμό υπαλλήλων στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ.

Η είδηση έχει προκαλέσει, πάντως, υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να χάνει το 2,9% της αξίας του έναντι του δολαρίου υποχωρώντας στα 11.216 δολάρια.

 • OKB traded hands just around $5.90 before the news. At last check, the token is now priced at roughly $4.10.

Δικαιολογημένα, καθώς μερικές από τις πλέον θεαματικές απώλειες ή ίσως απάτες στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων έχουν αρχίσει με αναστολή των συναλλαγών. Ανάμεσά τους η πλέον πρόσφατη εξαφάνιση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική πλατφόρμα Coincheck Inc. Μέχρι την κατάρρευση του Mt. Gox το 2014.


BITCOIN – για να ξέρουμε τι γίνεται στη πραγματικότητα


Ευρύτερες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, μετά και την τοποθέτηση του State Department, εξακολουθεί να πυροδοτεί η είδηση ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Russia Takes Delivery of New S-400 Air Defense System Regiment – The Diplomat

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζιμ Ρις και προσθέτει:

«Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Καύκασου. Τα συμφέροντα αυτά έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πυροδοτούν αστάθεια στην περιοχή».


Δριμεία ήταν επίσης η αντίδραση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή του Νιού Τζέρσει και μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ,  ο οποίος δήλωσε τα εξής:

 • ΗΠΑ: Το φαινόμενο Ρόμπερτ Μενέντεζ… φύλακας άγγελος του Ελληνισμού | Defence-point.gr

Η σημερινή (σσ: χθεσινή)  δοκιμή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400  συνιστά έντονη υπενθύμιση ότι η Άγκυρα δεν αποθαρρύνεται από απλές παρακλήσεις, που προέρχονται από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Ο Ερντογάν αποκρίνεται μόνο σε ενέργειες, όχι σε λόγια.

 • Τον Ιούλιο του 2019, η Τουρκία παρέλαβε τους S-400 σε σαφή παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν επιβληθεί από το νόμο CAATSA για αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής. Η κυβέρνηση Τραμπ αγνόησε τον νόμο, αποδυναμώνοντας το χέρι μας εναντίον του Πούτιν. Έχει επίσης ενθαρρύνει τον Ερντογάν, οδηγώντας στη σημερινή δοκιμή.

«Η αποτυχία του Προέδρου Τραμπ να ακολουθήσει το νόμο και η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η εντολή του νόμου CAATSA είναι σαφής και η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το νόμο – η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί αμέσως για την αγορά και τη χρήση αυτού του συστήματος. “

Επιπλέον, σε μήνυμά του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, έγραψε:

 • Υπουργέ Πομπέο, έχετε επανειλημμένα τονίσει στον Ερντογάν ότι η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τώρα, πάλι, χλευάζει εσένα και τον Πρόεδρο. Πότε θα ακολουθήσετε το νόμο και θα εφαρμόσετε κυρώσεις στη βάση του CATSAA;

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 • Ο Τσίπρας ως π/θ έθετε σε αμφισβήτηση τα ισχύοντα 6 μίλια (“έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε;”) αλλά ως αντιπολίτευση απαιτεί επέκταση στα 12 – από ουσία μηδέν (ως κυβερνήτης) αλλά από γέλιο άφθονο (ως αντιπολιτευόμενος).
 • Η Ελλάδα έχει ένα χαρακτηριστικό, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, διακόσια χρόνια τώρα…
  Στην αντιπολίτευση είναι πάντα οι “πατριώτες-ελληνάρες”, ενώ στην κυβέρνηση οι “μειοδότες”… Χα χα χα…
 • Η ουσία είναι μία: Μπορούμε ως χώρα να υποστηρίξουμε/ επιβάλλουμε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο; Όποιο κόμμα ισχυρίζεται “ναι” ως αντιπολίτευση αλλά πράττει “όχι” ως κυβέρνηση γελοιοποιείται αυτομάτως – όχι επειδή κάποιος (δημοσιογράφος) το γράφει αλλά επειδή απλά αυτό καταλαβαίνει o οποιοσδήποτε, λόγω ασυμφωνίας λόγων και έργων.

Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη δίνουν “πάτημα” στην Τουρκία με το Orucs Reis να προβούν σε ακόμα πιο προκλητικές ενέργειες. Είναι σαν να του λες “δεν διεκδηκούμε τίποτα, δεν πρόκεται να αντιδράσουμε, προχωρήστε ελεύθερα”. Ήταν ένα τρομέρο επικοινωνιακό λάθος σε μια πε΄ριοδο έντονης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Μόνο από αυτό το λάθος, ο συγκεκριμένος νεο-ραγιάς έπρεπε να ΔΙΑΓΡΑΦΤΕΙ από την κυβέρνηση και να πάει σπιτάκι του.

 • Ο πρωθυπουργός έχει κάνει μια σειρά λανθασμένων κινήσεων που έχουν κοστίσει στην χώρα. Πρώτον, δεν αντέδρασε δυναμικά στο θέμα των κυρώσεων, που είναι το μεγάλο όπλο κατά της Τουρκίας χωρίς κάποια πολεμική σύγκρουση.

Απλά, σαν καλό παιδάκι, πήρε την γραμμή των Γερμανών που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν τα οικονομικά συμφέροντα με τους αιώνιους συμμάχους του και ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ για οποιοδήποτε γεωπολιτική ήττα της Ελλάδας.

 • ΗΤΑΝ λάθος που ακύρωσε την ελληνογαλλική συμφωνία ενώ ξέρει ότι μόνο οι Γάλλοι(λόγω συμφερόντων βέβαια) είναι οι μόνοι πρόθυμοι που μπορούν να μας στηρίξουν κατά της Τουρκίας και όταν γνωρίζουμε ότι ΕΕ και η Αμερική ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να κάνουν τίποτα.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ λάθος την γενική αντίληψη να βασιζόμαστε στους άλλους λόγω αδυναμίας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Ήταν συνειδητή επιλογή του ελληνικού λαού να επιλέξει τα επιδόματα, τις κρατικές επιχορηγήσεις στις συντάξεις, τους υψηλούς μισθούς του δημοσίου και να φέρει στην εξουσία την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που κατέστρεψε την οικονομία και πρόδωσε την Μακεδονία.

 • Ήταν συνειδητή επιλογή του λαού να υποβαθμίσει τις ΕΔ δίνοντας ψίχουλα ύψους 500εκ για τα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έφταναν καν για συντήρηση του υπάρχον δυναμικού.

Άμα είχαμε ένα ορθολογικό πρόγραμμα ύψους 2δις ετησίως για την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού, για τουλάχιστον μια δεκαετία, σήμερα η χώρα θα είχε πολύ δυνατότερο στρατό και θα “έπαιζε μπάλα” από διαφορετική γεωπολιτική ισχύ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;


Όρραον: Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής αρχαιότητας

GAGLIAS
 • Από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο διασώζονται, σε σπάνιες περιπτώσεις μοιάζοντας κιόλας άθικτα από τον χρόνο, κτίρια και αρχιτεκτονήματα διαφόρων ειδών- ναοί, αμφιθέατρα, στάδια, μαντεία, αγορές, νεκροπόλεις. Όχι όμως και ιδιωτικές οικίες, παρά μόνο τα θεμέλιά τους και αυτό όταν η αρχαιολογική σκαπάνη σταθεί τυχερή.

Στον ελλαδικό χώρο, τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια των αρχαίων Ελλήνων, διατρέχοντας όλη την χρονική περίοδο από τα κλασικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, δεν βρίσκονται στις υπώρειες της Ακρόπολης των Αθηνών, ούτε σε κάποιον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο- αλλά σε έναν γυμνό, πετρώδη λόφο της Ηπείρου, ακριβώς στα σύνορα των νομών Άρτας και Πρέβεζας.

Είναι το αρχαίο Όρραον, μια κωμόπολη των Μολοσσών της Ηπείρου– εκεί στέκουν ακόμη όρθια 4 κτίρια της ύστερης κλασικής περιόδου, τρεις ιδιωτικές κατοικίες και (μάλλον) ένα δημόσιο κτίριο. Και μόνο η ύπαρξη των κτιρίων αυτών, με τους τοίχους τους να στέκουν όρθιοι μέχρι το ύψος της στέγης του δευτέρου ορόφου τους, μεταμορφώνει τον άσημο λοφίσκο των 345 μέτρων ύψος, σε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό τοπόσημο.

Το Όρραον ιδρύθηκε (πιθανότατα) στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ., από τους Μολοσσούς σε θέση με στρατηγική σημασία, καθώς φρουρούσε την κυριότερη διάβαση από τον Αμβρακικό προς την ενδοχώρα τους- ήταν ένας σχετικά μικρός οικισμός, με περίπου 100 σπίτια, όλα τους κτισμένα από ντόπιο ασβεστόλιθο, όπως και το ισχυρό, διπλό πέτρινο τείχος που προστάτευε την αρχαία πολίχνη.

 • Ο πολεοδομικός της σχεδιασμός είχε σαν πρότυπο αυτόν της γειτονικής Αμβρακίας (σημερινή Άρτα)- δώδεκα στενοί, παράλληλοι δρόμοι, διασταυρώνονται με δύο κάθετους, σχηματίζοντας ορθογώνια οικοδομικά «τετράγωνα».

Ο οικισμός υδρευόταν από μια πηγή που βρισκόταν εκτός των τειχών του- ένα μονοπάτι που ξεκινούσε από την ανατολική πύλη οδηγούσε εκεί. Εκτός της φυσικής πηγής, οι κάτοικοι του οικισμού διασφάλισαν την ύπαρξη πόσιμου νερού και με την κατασκευή μιας μεγάλης δεξαμενής όπου συγκεντρωνόταν το βρόχινο νερό. Η δεξαμενή ήταν έργο δημόσιο- ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα είναι μια κατασκευή άρτια τεχνικά. Μια πέτρινη κλίμακα από 19 σκαλοπάτια οδηγεί και τον σημερινό επισκέπτη στον πυθμένα της, που ήταν φτιαγμένος από πήλινα όστρακα.

 • Περπατώντας τον αρχαίο οικισμό, παρατηρώ το άψογο λάξευμα των μεγάλων πέτρινων όγκων, τα απολύτως ευθετισμένα και (ακόμη) άρρηκτα μεταξύ τους «δεσίματα» και αναλογίζομαι την τεχνογνωσία των μηχανικών, μαστόρων και τεχνιτών που εργάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στον ίδιο τόπο- το περφεξιονιστικό μεράκι και τον κόπο τους. Τα παράθυρα των σπιτιών υπάρχουν ακόμα- μέσα από αυτά διαγράφεται ο ίδιος ορίζοντας με τα χρόνια που στα σημερινά πέτρινα κουφάρια έδιναν ζωή πολυμελείς οικογένειες. Τα ίδια τα σπίτια ήταν διώροφα- στους τοίχους τους χάσκουν ακόμα οι τρύπες (δοκοθήκες) που «κούμπωναν» τα δοκάρια του πάνω πατώματος.,

Η κ. Ανθή Αγγέλη, είναι προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, αρχαιολόγος που έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Όρραον.«Το Όρραον έχει την εξής ιδιαιτερότητα: γενικά τα αρχαία σπίτια κτίζονταν ως ένα επίπεδο 70- 80 εκατοστών με λίθινα θεμέλια αλλά από εκεί και πάνω η δόμηση συνεχιζόταν με πλίνθινα τούβλα, για αυτό και σώζονται μέχρι ένα μικρό ύψος. Επειδή, όμως, στη γύρω περιοχή του Όρραον αφθονεί, όπως και σήμερα, ο ασβεστόλιθος και η εξόρυξη του είναι σχετικά εύκολη, οι κάτοικοι εδώ έχτισαν τα σπίτια τους εξολοκλήρου από πέτρα, μέχρι και το ύψος της στέγης.

 • Στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχουν άλλα τέτοια διατηρημένα σπίτια και αυτά στο Όρραον μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για την αρχιτεκτονική των ιδιωτικών κατοικιών εκείνης της περιόδου. Υπήρχε ένας προθάλαμος και μια εσωτερική αυλή που γύρω της διατάσσονταν αρκετά δωμάτια. Ένα τμήμα του σπιτιού μπορεί να ήταν μονώροφο για να εξασφαλίζει καλύτερο φωτισμό αλλά τα σπίτια του Όρραον ήταν δύο ορόφων. Στην «Οικία Α» διασώζεται και η βάση της πέτρινης κλίμακας που οδηγούσε πάνω».

Ερείπια τοίχος, στο βάθος η Ιονία Οδός

 • Ρωτάω την κυρία Αγγέλη για το κίνητρο των Μολοσσών- ενός ελληνικού φύλου που από την βορειοδυτική Μακεδονία μετακινήθηκε στο οροπέδιο των Ιωαννίνων περίπου το 1.200 π.Χ.- να κτίσουν αυτή την πέτρινη πολίχνη.

«Το Όρραον φύλασσε το πέρασμα από τον Αμβρακικό κόλπο προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Γνωρίζουμε από αρχαίες πηγές ότι οι Μολοσσοί είχαν πρόσβαση στον Αμβρακικό, μάλιστα κατείχαν μια μικρή έκταση περίπου 80 σταδίων στις ακτές του. Κανείς δεν μπορούσε να περάσει από τον Αμβρακικό και την πεδιάδα της Άρτας χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Όρραον. Επίσης, φύλασσε το πέρασμα από την κοιλάδα του Αράχθου, που ήταν το όριο της επικράτειας των Μολοσσών».

 • Ήταν λοιπόν το Όρραον ένα οχυρό- παρατηρητήριο; «Ο φρουριακός του χαρακτήρας είναι σαφής. Διακρίνεται από την ισχυρή οχύρωση, τους στενούς δρόμους, ώστε ακόμα και αν οι εχθροί εισέβαλαν από τα τείχη να εγκλωβίζονταν, όπως επίσης από τα κτερίσματα που βρέθηκαν στις ταφές. Σχεδόν σε όλες βρέθηκαν όπλα, σε αντίθεση με την Αμβρακία, όπου μόνο σε ελάχιστους από τους χιλιάδες τάφους που ανασκάφηκαν, βρέθηκαν όπλα».

Τι γνωρίζουμε σήμερα για την αρχαία ζωή στον μικρό οικισμό; Πόσοι άνθρωποι ζούσαν εκεί, πως κατάφερναν να βιοπορίζονται; «Ο πληθυσμός του Όρραον εκτιμάται, βάση των περίπου 100 σπιτιών που περικλείονται από τα τείχη (εκτός βρισκόταν μόνο η νεκρόπολη), σε δύο χιλιάδες κατοίκους. Σε κάποιους χώρους των σπιτιών υπάρχουν ενδείξεις ότι σταβλίζονταν ζώα- σίγουρα λοιπόν ήταν ποιμένες και κτηνοτρόφοι, ενώ και ένας μικρός κάμπος στον γειτονικό Αμμότοπο, μάλλον καλλιεργούνταν από αυτούς τους ανθρώπους. Και σίγουρα κατοικούσαν εδώ αρκετοί στρατιώτες.

 • Οι σχέσεις τους με την κοντινή Αμβρακία, που ήταν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου αλλά αποτελούσε αποικία των Κορινθίων και όχι τμήμα της «χώρας» των Μολοσσών, πιθανότατα ήταν φιλικές. Και εμπορικά αναπτυγμένες. Προϊόντα της Αμβρακίας, όπως αγγεία, αλλά και νομίσματα έχουν βρεθεί σε τάφους στο Όρραον.
 • Η Αμβρακία ήταν μια τυπική πόλη- κράτος, που γύρω από το άστυ είχε μια αγροτική περιοχή που ήλεγχε για να εξασφαλίζει την επάρκεια της σε αγαθά. Το Όρραον δεν ανήκε στην επικράτεια της Αμβρακίας, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι κάτοικοι του είχαν εμπορικές σχέσεις με την πόλη- θα διακινούσαν εκεί τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τους, αγοράζοντας μετά ότι τους έλειπε».

Αντικείμενα από το Όρραον

Η ταύτιση του αρχαίου οικισμού- που είχε εντοπίσει τη δεκαετία του ’30 ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Χάμοντ- με το Όρραον που αναφερόταν στις αρχαίες πηγές, επιτεύχθηκε βάσει ανασκαφικών ευρημάτων στη σημερινή Άρτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε ανασκαφές στον Ναό του Απόλλωνα, βρέθηκαν τμήματα ενεπίγραφης στήλης που καθόριζε τα όρια της χώρας της Αμβρακίας. Εκεί αναφερόταν και το Όρραον και σύμφωνα με τα τοπογραφικά στοιχεία που προέκυπταν- απόσταση από Αμβρακία, προς ποια κατεύθυνση- έγινε η ταύτιση του οικισμού με το Όρραον των αρχαίων πηγών.

 • Η μικρή αυτή αγροτική πολίχνη κρύβει και μια ηρωική ιστορία, που σχεδόν συμπίπτει με την παρακμή και το τέλος της. Το Όρραον υπήρξε μια από τις 4 μόνο πόλεις της Ηπείρου (του «Κοινού των Ηπειρωτών») που αντιστάθηκαν στους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., έτος της ρωμαϊκής εισβολής. «Για αυτό οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τείχη της πόλης. Όχι όμως και τα σπίτια της- ήταν μια πόλη που πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε, υπήρξαν σίγουρα καταστροφές αλλά δεν ήταν ολοσχερείς. Οι Ρωμαίοι της επέτρεψαν να συνεχίσει να υπάρχει, ατείχιστη όμως, σαν ένδειξη της δικής τους, πλέον, εξουσίας στην περιοχή. Η πόλη τελούσε υπό την ρωμαϊκή κυριαρχία, δεν μπορούσε να έχει δική της άμυνα», σχολιάζει η κα Αγγέλη.

Στα τέλη του 1ου αι. π.Χ., τα χρόνια που ακολούθησαν τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.), οι εναπομείναντες κάτοικοι του Όρραον μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από τους Ρωμαίους του Οκταβιανού Αύγουστου στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Η ανθρώπινη παρουσία στο Όρραον έγινε παρελθόν.

 • Έμειναν, μέχρι και σήμερα, οι σωροί από τις πέτρες του τείχους που γκρέμισαν οι λεγεωνάριοι, τα κουφάρια των σπιτιών αυτών των περήφανων ανθρώπων με το «αγύριστο, ηπειρώτικο κεφάλι» τους, η δεξαμενή που φύλασσε το νερό τους, η νεκρόπολη των προγόνων τους. Στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας, μια προθήκη είναι αφιερωμένη στο Όρραον- αγγεία, κοσμήματα, μικροπράγματα καθημερινής χρήσης, αγροτικά εργαλεία.

Σήμερα, από το παράθυρο της οικίας Α. διακρίνεται ένα αποπερατωμένο τμήμα της Ιόνιας Οδού και αν προχωρήσεις προς το άκρο του οικισμού, παράλληλα με τα πεσμένα τείχη, ο κάμπος της Άρτας και στο βάθος ο Αμβρακικός.

Φεύγοντας από τον οικισμό, στη δύση ενός ηλίου, καλοκαίρι του 2016, τους σκεφτόμουνα σεβαστικά- εκείνους τους Ηπειρώτες προπάτορες, να συσκέπτονται με τα βόρεια δωρικά τους για την στάση που θα κρατούσαν, βλέποντας από τα ίδια σπίτια τις ρωμαϊκές λεγεώνες να έρχονται.


Ανάμεσα στα χωριά Γοργόμυλος Πρέβεζας και Αμμότοπος Άρτας, στα όρια των δύο νομών, και πάνω στον λόφο Καστρί βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη Όρραον.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από ψηλά.

Η οδική προσπέλαση του αρχαιολογικού χώρου γίνεται μέσω του συνοικισμού Καστρί.

Το όνομά της πόλης είναι γνωστό από την αρχαία γραπτή παράδοση και από επιγραφικά κείμενα του 4ου και 2ου αιώνα π. Χ.
 • Το Όρραον μελετήθηκε αρχικά από Γερμανούς αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1972) και από τον Καθηγητή αρχαιολογίας Σωτήριο Δάκαρη ο οποίος έγραψε: «Ο αρχαίος οικισμός στη θέση Καστρί Γοργόμυλου ταυτίζεται με το Όρραον, με βάση την επιγραφή της Αμβρακίας . Είναι το αυτό με το Horreum που αναφέρει ο Τίτος Λίβιος κατά τις επιχειρήσεις των Ρωμαίων στην Ήπειρο το 168 π.Χ.»

Το Όρραον ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. σε μια στρατηγική θέση (ύψωμα περίπου 350 μέτρων) πλησίον της αρχαίας Αμβρακίας.

Η ακρόπολη είναι οχυρωμένη με ισχυρό διπλό τείχος, το οποίο ενισχύουν τετράγωνοι πύργοι. Εντός των τειχών σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση ιδιωτικές κατοικίες και πιθανά ανάκτορα αξιωματούχων.

Η ίδρυση και ο περιτοιχισμός του εκτιμάται ότι έγινε επί του βασιλέως των Μολοσσών Αλκέτα Α  (385-370 π.Χ.) ή το αργότερο στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Η επιλογή της στρατηγικής θέσης από τους Μολοσσούς έγινε, αφενός για τον έλεγχο του εμπορικού διαύλου επικοινωνίας με τη Νότια Ελλάδα και αφετέρου για τη φύλαξη του ζωτικής σημασίας για την άμυνα του κράτους τους στρατιωτικού περάσματος.

Το έτος 168-167 π.Χ. ο οικισμός Όρραον καταστράφηκε από τους Ρωμαίους του Αιμίλιου Παύλου, με την ολοσχερή ισοπέδωση των τειχών του, επειδή ήταν μία από τις τέσσερις ηπειρωτικές πόλεις που πρόβαλλαν αντίσταση κλείνοντας τις πύλες τους στις ρωμαϊκές λεγεώνες του Ανίκιου Γάλου.

Ο πληθυσμός που συγκέντρωνε στην περίοδο της ακμής του υπολογίζεται σε 1.500 – 2.000 άτομα, κατά μία άποψη, ίσως όμως και μέχρι 5.000 – 10.000 άτομα αν ληφθούν υπ’ όψιν υπάρχουσες οικίες εκτός των τειχών.

Στο εσωτερικό των τειχών διακρίνονται ίχνη δρόμων και κτίρια, που υποδηλώνουν πολεοδομική οργάνωση κατά το ευθύγραμμο γεωμετρικό σύστημα, με ένα συνήθως σπίτι σε κάθε νησίδα.

Με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος • Έλεος με τον Ολυμπιακό που αμφισβητεί την τεχνολογία.
Εικόνα
ΜΗΝΥΜΑ: κ@kostasbarkas
Η φωτογραφία είναι από το Μάρτιο 2020, φοράνε τζακετ. Έχετε καταντήσει ένας άθλιος συκοφάντης, ούτε τα χειρότερα τρολ δε βρωμιζουν το τουιτερ.γρ με τόση κιτρινιλα. Ντροπή σας, ανακαλεστε και σωστε την αξιοπρέπεια σας. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
 • Εικόνα
 • Και το μπότοξ πάει γόνα

Εικόνα


 • ΣΟΚ στη Λίβερπουλ «Χιαστούς ο Φαν Ντάικ, έξω για 7-8 μήνες»
Εικόνα
 • Ο Τσετσένος Ισλαμιστής – αποκεφαλιστης, πήρε πέρυσι άδεια 10ετους παραμονής από το Γαλλικό κράτος, ως πρόσφυγας. Μιλήστε μου για … ευγνωμοσύνη!

ΜΗΝΥΜΑΤΑ:

 • Αν δεν ήταν το τουιτερ, ακόμη θα νόμιζα ότι οι αριστεροί είναι κανονικοί άνθρωποι, διαβασμενοι κ εργατικοί, που θέλουν μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στη ρύθμιση της κοινωνίας. Δεν θα ήξερα τίποτα για τη βαθιά αμορφωσια, το λούμπεν περιθώριο κ τις σχεδόν ψυχωτικες καταστάσεις.
Εν τω μεταξυ στα Αγραφα πηγαν και ασφαλτοστρωσαν το πλακοστρωτο. Διανοιες φιλε, οχι μαλακιες να πουμε

Εικόνα

 • Εν τω μεταξύ το 2014 το μουσουλμανικό Ορκ ο αποκεφαλίστης (που τα μαθε αυτά 18 χρόνων;) του #SamuelPaty  βολταριζε κάτω από την Ακρόπολη  Πως βρεθηκε εδω; Πόσα άλλα τέτοια Ορκ που χαρακτηρίζονται και ως “ασυνόδευτα προσφυγοπουλα” κυκλοφορούν ανάμεσα μας; Στα σχολεία μας; Πόσα;

4 Ιουνίου 1878. Η Τουρκία πουλάει την Κύπρο με δόσεις. Με πλήρη άγνοια του Κυπριακού λαού οι Τούρκοι μεταβίβασαν την Κύπρο στους Άγγλους με δόσεις 92.800 λιρών τον χρόνο. Η Κύπρος πραγματικά παραχωρήθηκε στην Αγγλία σαν ανταπόδοση της ανεκτίμητης βοήθειας την οποία προσέφερε!

Εικόνα