To κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (16 Φεβρ. 2020)

Κοροναϊός: Πόλη-φάντασμα η Σανγκάη – Εικόνες Αποκάλυψης

Αμερικανίδα φωτογράφος απαθανατίζει τους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα και τα πανύψηλα, άδεια κτίρια. Στη Σανγκάη των περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων δεν κυκλοφορεί κανείς

Μια νέα πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα, ένας ιός βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με θύματα -μέχρι στιγμής- 1.526 άτομα και περισσότερα από 67.000 άτομα.

Στους δρόμους της Σανγκάης των περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων δεν κυκλοφορεί κανείς. Είναι, πλέον, μια πόλη-φάντασμα, που δεν θυμίζει σε τίποτε το πρόσφατο παρελθόν, υπό τον φόβο του COVID-19, ευρύτερα γνωστού ως κοροναϊού.

 • Μια Αμερικανίδα φωτογράφος αποτύπωσε τους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα και τα πανύψηλα, άδεια κτίρια, κατά την περίοδο των εορτών για το κινεζικό νέο έτος. Ο φόβος για τον κοροναϊό εξαπλώνεται, και οι αμέτρητοι κάτοικοι της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Κίνας ζουν απομονωμένοι, παρότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ, επισήμως, καραντίνα.

Η Nicoco απαθανατίζει στις φωτογραφίες της την άδεια μητρόπολη, με τα φωτογραφικά ενσταντανέ της να παραπέμπουν σε ταινίες βιολογικής καταστροφής. Εμπορικά κέντρα, πλατείες και… 25 εκατομμύρια «εξαφανισμένα», κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις για την επιβίωσή τους. Στα περισσότερα πλάνα δεν υπάρχει κανείς ή ο φακός καταφέρνει να πιάσει μόλις μία ανθρώπινη φιγούρα σε κάποια γωνία.

sagkai_koronaios_6778.jpg
Copyright: Nicoco

H φωτογράφος Nicoco επισκέφθηκε τα άλλοτε πολύβουα σημεία της Σανγκάης: την πλατεία Λαού, τις λεωφόρους West Nanjing Road και Rainbow Road, τον κήπο Yuyuan, τον ναό Jingan. «Κάποιες φωτογραφίες ίσως φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί νωρίς το πρωί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι. Πουθενά» επισημαίνει.

sagkai_koronaios_67.jpg
Copyright: Nicoco

Oι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστοί, ενώ οι αρχές επέκτειναν την εορταστική περίοδο, ζητώντας ταυτόχρονα από τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

sagkai_koronaios_7.jpg
Copyright: Nicoco

Το Πάρκο του Λαού και ο Ναός Jingan παραμένουν κλειστοί, ενώ καφετέριες, γυμναστήρια και μπαρ παρέμεινα κλειστά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Θέλοντας και μη, υπό τον φόβο του κοροναϊού, οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν.

sagkai_coronavirus_1_2.jpg
Copyright: Nicoco
c.jpg
Copyright: Nicoco
sagkai_koronaios_09.jpg
Copyright: Nicoco

Αδωνη κοιμήσου, δεν θα στείλει… Μία, ακόμα, από τις περίφημες «μεγάλες επενδύσεις» που θα έρχονταν στην Ελλάδα και την οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει ως «αμερικανική επένδυση

 

Πάει και η Tesla: Πώς η «μεγάλη αμερικανική επένδυση» που είχε προαναγγείλει ο Α.Γεωργιάδης κατέληξε στην… Βουλγαρία!
 • Μία, ακόμα, από τις περίφημες «μεγάλες επενδύσεις» που θα έρχονταν στην Ελλάδα και την οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει ως «αμερικανική επένδυση
***
Η σωστή σοσιαλιστική φορολογία απελευθερώνει
Η έκρηξη των επενδύσεων…..ετσι έλεγαν!

******

Γιατί, όμως, αυτή η «κατάρα» στις ξένες επενδύσεις και ειδικά τις άμεσες;

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, η Ελλάδα απώλεσε 16 θέσεις στο δείκτη World Economic Forum – Competitiveness Index την περίοδο 2008-2016 –κατατάσσεται 28η σε σχέση με τις 28 χώρες της Ε.Ε. και απώλεσε 6 θέσεις στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) την περίοδο 2016/2017, ενώ καταλαμβάνει τη 27η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Η απόκλιση σε σχέση με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή σε επιμέρους δείκτες ανταγωνιστικότητας καθώς στην ευκολία επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Ενδεικτική κατάταξη της Ελλάδας σε υπο-δείκτες:

World Bank «Επίδραση της φορολογίας στην κινητοποίηση επενδύσεων»: 137η σε 137 χώρες, έναντι ευρωπαϊκού διάμεσου που είναι η 79η θέση.

World Bank «Διοικητικά βάρη»: 130η σε 137 χώρες, έναντι ευρωπαϊκού διάμεσου που είναι η 98η θέση.

WEF «Θεσμοί»: 87η σε 137 χώρες έναντι ευρωπαϊκού διάμεσου που είναι η 47η θέση.

World Bank «Δυνατότητα χώρας να προσελκύει ταλέντα»: 133η σε 137 χώρες, έναντι Ευρωπαϊκού διάμεσου που είναι η 68η θέση.

World Bank «Ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών – οικοσυστημάτων»:  121η σε 137 χώρες, έναντι Ευρωπαϊκού διάμεσου που είναι η 38η θέση.

World Economic Forum «Επίλυση δικαστικών διαφορών»: 131η σε 190 χώρες, έναντι ευρωπαϊκού διάμεσου που είναι η 32η θέση.

EU Scoreboard «Χρόνος επίλυσης διαφορών»: 964 ημέρες έναντι 271η του ευρωπαϊκού διάμεσου.

Word bank «Χρήσεις γης & μεταβιβάσεις»: 145η θέση και 10 διαδικασίες έναντι 48η θέση και 5 διαδικασίες του ευρωπαϊκού διάμεσου.

Word bank «Άδεια κατασκευής»: 58η θέση και 18 διαδικασίες έναντι 42η θέσης και 13 διαδικασιών του ευρωπαϊκού διάμεσου.

WEF «Καινοτομία»: 75η θέση έναντι 35ης του ευρωπαϊκού διάμεσου.

Καμιά απορία για την έλλειψη ξένων επενδύσεων;

***

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΒΕΝΤΕΣ: Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν 19.463 νέες προσλήψεις, έναντι 20.531 αποχωρήσεων τα δύο τελευταία έτη, με βάση την αναλογία 1 προς 1 και εκτός αυτής, ενώ για το 2020 έχουν υποβληθεί συνολικά 36.546 αιτήματα προσλήψεων από υπουργεία, δήμους και φορείς του δημόσιου τομέα.

Επανεξετάζεται το πεδίο εφαρμογής του ν. 2190/1994 για το ποιοι φορείς του Δημοσίου υπάγονται στο ΑΣΕΠ, το οποίο αναδιοργανώνεται και απλοποιούνται οι διαδικασίες προσλήψεων με νέο νόμο που θα έλθει προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

Οι νέες προσλήψεις αφορούν:

› 12.063 θέσεις σε υπουργεία, δήμους και φορείς, με βάση εγκρίσεις προηγούμενων ετών, το σχέδιο των προσλήψεων του 2020 και 400 εργαζόμενους για το μεταναστευτικό.

› 2.900 θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήμων, για το οποίο, όπως αναφέρεται, «έχουν προκύψει ορισμένα θέματα σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 91 του ν. 4583/2018 και πρέπει να οριστικοποιηθούν και να υλοποιηθούν πριν από την πρόσκληση».

› 4.500 θέσεις εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές προκηρύξεις και ολοκληρώνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν:

› Αλλες 4.500 θέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, που προκηρύχθηκαν το 2019 και οι τελικές λίστες διορισμού θα έχουν δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Μαρτίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από το ΑΣΕΠ.

› Οι 8.166 προσλήψεις της 3Κ/2018 στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, για τις οποίες εκκρεμεί η ανάληψη υπηρεσίας.

› Οι 6.630 προσλήψεις του 2019 που έγιναν βάσει εγκρίσεων προηγουμένων ετών, συν τους 1.500 ειδικούς φρουρούς που προσλήφθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημοσίου με τις βασικές προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί και θα υλοποιηθούν εντός του 2020 στους τομείς των προσλήψεων, της κινητικότητας, της αξιολόγησης, της κατάρτισης, αλλά και της τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο το Δημοσίου να γίνει πιο λειτουργικό για τους υπαλλήλους και πιο φιλικό για τον πολίτη, παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

 • Διαβάστε την συνέχεια στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Τώρα που ήρθαν οι χειμερινοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, όλοι οι καταναλωτές είδαμε στη πράξη ποσό μηδενικές ήταν οι αυξήσεις που νομοθέτησε το καλοκαίρι ο κ.Χατζηδάκης. Τόσο αγαπούν την μεσαία τάξη… Στα media σιωπή…


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

***

Θετικά μηνύματα και αισιοδοξία ότι η νέα τουριστική χρονιά θα είναι πολύ καλή και στον τομέα της κρουαζιέρας για τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, δίνουν οι πρώτες ενδείξεις παρά τα πολλά παγκόσμια προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην Ασία, όσο και στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Το λιμάνι του Βόλου, όπως και άλλα λιμάνια στην Ελλάδα, μπαίνουν για πρώτη φορά στο χάρτη μεγάλων οργανισμών κρουαζιέρας και μέσα στο 2020 αναμένονται νέες αφίξεις που θα βοηθήσουν την οικονομία της Θεσσαλίας.

Από τη μεγάλη νορβηγική εταιρία Norwegian, που θα «δένει» για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, ανακοινώθηκε ότι από τις 23 Απριλίου ξεκινούν οι προσεγγίσεις στο Βόλο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιού της «Norwegian Spirit» που σε κάθε επίσκεψή του θα αφήνει στο λιμάνι περίπου 4.500 τουρίστες για να επισκεφθούν την περιοχή.

Image result for «Norwegian Spirit»

Το «Norwegian Spirit», ένα «θαλάσσιο παλάτι», θα κάνει κυκλικές κρουαζιέρες στο Αιγαίο, καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι προσεγγίσεις στον Βόλο θα γίνονται κάθε εβδομάδα, ημέρα Πέμπτη, από τις 23 Απριλίου έως και τις 8 Οκτωβρίου. Το νορβηγικό πλοίο θα ξεκινά κάθε Κυριακή από τον Πειραιά και θα προσεγγίζει τα λιμάνια της Ρόδου, του Βόλου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κωνσταντινούπολης και θα καταλήγει και πάλι στον Πειραιά.

Στις προθέσεις των Νορβηγών είναι η επόμενη τουριστική χρονιά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και προβλέπεται για το 2021 να κινούνται στο Αιγαίο τρία γιγάντια κρουαζιερόπλοια της εταιρίας που θα προσεγγίζουν στο λιμάνι του Βόλου. Πρόκειται για τα κρουαζιερόπλοια «Νorwegian Spirit», «Norwegian Jade» και «Νorwegian Pearl» που θα κάνουν κυκλικές εβδομαδιαίες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά.

Χαρακτηριστικό των καλών μηνυμάτων για την κρουαζιέρα και τον Βόλο είναι και ο προγραμματισμός για την επάνοδο στα νερά του Παγασητικού, των κρουαζιερόπλοιων της μεγάλης γερμανικής εταιρίας AIDA με πρώτη άφιξη τού επίσης γιγάντιου κρουαζιερόπλοιου «Αida Cara» που θα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη.

Σε όλες αυτές τις νέες αφίξεις, αν προστεθούν και οι παλαιές ήδη προγραμματισμένες, τα μηνύματα είναι σαφώς θετικά για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Βόλου, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη ώστε να ανακάμψει μετά την κακή χρονιά που πέρασε δηλαδή το 2019,αφού οι αφίξεις ήταν λιγότερες και από εκείνες του 2018 και του 2017 σημειώνοντας κάμψη που άγγιξε το 40%.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Βίκυ Μήτρου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι διότι μπορεί η κρουαζιέρα να αφήνει χρήματα στην πόλη και στους επιχειρηματίες αλλά και εμείς πρέπει να βελτιωθούμε ως προς τις υπηρεσίες μας και να μεγαλώσουμε το ταμείο μας, αν το κοιτάξουμε το θέμα από οικονομικής πλευράς.

 • Γι’ αυτό αν ενεργήσουμε και προσπαθήσουμε από κοινού οι αριθμοί θα βελτιωθούν με συνολικό όφελος για όλους. Ο Βόλος, ως προορισμός, καθίσταται ολοένα και ελκυστικότερος για τους τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, αφού πλέον προτιμούν να μείνουν στον Βόλο και να επισκεφθούν σημεία αναφοράς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Οι διεθνείς συγκυρίες αναγκάζουν μεγάλες εταιρίες να φύγουν από την ΝΑ Ασία και να έρθουν στα ήρεμα ελληνικά νερά του Αιγαίου και στη Μεσόγειο».

Ο Γιάννης Μπουτίνας, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας σημειώνει ότι «στατιστικά η αναλογία των ξένων τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια που επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να επισκεφθούν τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 50%. Οι υπόλοιποι μένουν στην περιοχή και ακολουθούν πρόγραμμα επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στο Πήλιο. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την τελευταία άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Celestyal» μόνο το 35% των επιβατών συμμετείχε στην εκδρομή για τα Μετέωρα. Πριν από πέντε χρόνια η κατάσταση ήταν διαφορετική, αφού το 80% των επιβατών προτιμούσαν να επισκεφθούν τους βράχους των Μετεώρων.

Μέσα στο 2020 έχουν δηλώσει προσεγγίσεις στο λιμάνι του Βόλου πολλές εταιρείες και οι αφίξεις έφθασαν τις 37 και αναμένονται να προστεθούν πολλές ακόμη λόγω των προβλημάτων στην Άπω Ανατολή και τους φόβους λόγω του κοροναϊού, αλλά και την αστάθεια που επικρατεί σε περιοχές της Μεσογείου, όπως η σύρραξη στη Συρία και του εμφυλίου στη Λιβύη.


Φρίκη στο Μπουρούντι: Πάνω από 6.000 πτώματα σε έξι ομαδικούς τάφους

 • Φρίκη στο Μπουρούντι: Πάνω από 6.000 πτώματα σε έξι ομαδικούς τάφους
Το μικρό κράτος προσπαθεί να ξεπεράσει το βίαιο παρελθόν του, που σημαδεύτηκε από την αποικιακή κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και σειρά σφαγών- Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Μπουρούντι εντόπισε πάνω από 6.000 πτώματα σε έξι ομαδικούς τάφους στην επαρχία Καρούσι, το μεγαλύτερο τέτοιο εύρημα από τότε η κυβέρνηση ξεκίνησε τις έρευνες αυτής της φύσης σε εθνικό επίπεδο τον Ιανουάριο.
 • Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πιερ Κλαβέρ Ντζαϊκαριγέ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εκταφιάστηκαν τα λείψανα 6.032 θυμάτων, ενώ βρέθηκαν και χιλιάδες σφαίρες. Για την αναγνώριση κάποιων θυμάτων αξιοποιήθηκαν ρούχα, γυαλιά και κομποσκοίνια.

Το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής προσπαθεί να ξεπεράσει το βίαιο παρελθόν του, που σημαδεύτηκε από την αποικιακή κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και σειρά σφαγών. Αναφερόμενος στη σφαγή που θεωρείται ότι είχε στόχο μέλη της εθνικής ομάδας των Χούτου, ο Ντζαϊκαριγέ δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων κατάφεραν «να σπάσουν τη σιωπή» που τους επιβλήθηκε πριν από 48 χρόνια.

Ο πληθυσμός του Μπουρούντι είναι μοιρασμένος ανάμεσα στις εθνότητες των Τούτσι και των Χούτου. Ο εμφύλιος πόλεμος – ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους πριν τερματιστεί το 2005 – προσέλαβε στην πορεία χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ φυλών.

Η κρατική επιτροπή Αλήθειας συστήθηκε το 2014 για να ερευνήσει φρικαλεότητες από το 1885, όταν έφθασαν οι ξένοι στο Μπουρούντι, ως το 2008, όταν τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ειρηνευτική συμφωνία. Μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 ομαδικοί τάφοι σε όλη τη χώρα και έχουν αναγνωριστεί πάνω από 142.000 θύματα. Η εντολή της δεν συμπεριλαμβάνει πάντως το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου της διακυβέρνησης από τον σημερινό πρόεδρο, τον Πιερ Ενκουρουνζιζά.


Έλληνες και Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, Ούγγροι, Βούλγαροι, Πολωνοί και Σλοβάκοι πιστεύουν ότι… τους ανήκουν εδάφη γειτονικών χωρών, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center
 • «Υπάρχουν εδάφη των γειτονικών χωρών που στην πραγματικότητα ανήκουν σε εμάς;»

Το ερώτημα τέθηκε στο πλαίσιο δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου του 2019 σε δείγμα 21.029 ερωτηθέντων σε συνολικά 19 χώρες.

Όσο για τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα, εκείνες μάλλον εντυπωσιάζουν καθώςΈλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Ούγγροι, Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί εμφανίζονται στην πλειονότητά τους να θεωρούν ότι «κανονικά» τους… ανήκουν τα εδάφη άλλων χωρών.

«Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το έγκυρο αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew Research Center.

Πιο συγκεκριμένα, το 67% των Ούγγρων, το 60% των Ελλήνων, το 58% των Τούρκων και το 58% των Βούλγαρων, το 53% των Ρώσων, το 48% των Πολωνών (έναντι 36% που πιστεύει το αντίθετο), το 47% των Ουκρανών (έναντι 35%) και το 46% των Σλοβάκων (έναντι 33%) πιστεύουν ότι θα έπρεπε «κανονικά» να έχουν σήμερα υπό την κατοχή τους κάποια από τα εδάφη των γειτονικών τους χωρών.

Διόλου τυχαία, οι υποστηρικτές δεξιών λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων «είναι πιθανότερο» να θεωρούν ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων κρατών, όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα. Ακριβώς αντίθετη είναι ωστόσο η εικόνα σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως είναι η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

pew.jpg • Κατρακυλά η τουρκική λίρα – Τα funds στοιχηματίζουν στην κατάρρευσή της
«Οσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέισον Τέρβι

Μαύρα τα μαντάτα για την τουρκική λίρα και την τουρκική οικονομία εν γένει. Παρότι οι τουρκικές τράπεζες προβαίνουν σε αθρόες πωλήσεις συναλλάγματος προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν το νόμισμά τους, τα funds στοιχηματίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ότι η κατρακύλα της λίρας μόλις αρχίζει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενα άλλο στοίχημα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα ίδια χαρακτηριστικά και υποθέσεις ως προς τις τιμές της ισοτιμίας και την προθεσμία μπήκε λίγες ώρες αργότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της DTCC.

Οι ως άνω στοιχηματισμοί καθρεπτίζουν την τάση των επενδυτών να μην εμπιστεύονται τις τράπεζες της Τουρκίας. Μάλιστα, Ολη την προηγούμενη εβδομάδα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της γείτονος πούλησαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος, με τις παρεμβάσεις να μην έχουν τέλος.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58» γράφει στις οικονομικές της σελίδες η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα».

 • Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει στην τουρκική κεντρική τράπεζα λαϊκισμό και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλά την γενικότερη εκτίμηση για τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Από την πλευρά του ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει.

 • «Όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέισον Τέρβι, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να μειώνεται κατά περίπου 20% φέτος. Οπότε ο χρόνος θα δείξει για την τουρκική οικονομία… Πάντως, τα «χαμπέρια» δεν είναι ευχάριστα…

 • Χαρτονομίσματα σε καραντίνα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στους 1.665 λόγω κοροναϊού

Ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα ο νέος κοροναϊός πλησίασε σήμερα τους 1.700, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Υγείας της Γαλλίας ότι καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός εξαιτίας του COVID-19 εκτός Ασίας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα — πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο — η πλειονότητα των οποίων ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης από τον Δεκέμβριο.

 • Χαρτονομίσματα σε καραντίνα

Ένδειξη του πόσο δρακόντεια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα ήταν η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας χθες Σάββατο ότι τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα θα απολυμαίνονται και θα τίθενται σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες πριν επανακυκλοφορήσουν.


Προαναγγελία ΧΟΥΝΤΑΣ

@syriza_gr

Αλ. Τσίπρας: Τη δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας


MHNYMA: Να δείτε που στο τέλος θα υπαινιχθεί ότι έχασε τις εκλογές γιατί έγινε κάποιου είδους πραξικόπημα από το ΥΠ.ΕΣ που δούλευε για τη ΝΔ. Ανεκδιήγητος πολιτικός νάνος, αμετροεπης δικτατορισκος με ιδεασμό μεγαλείου, επικίνδυνος με απλά λόγια.

Παράθεση Tweet

Αδιανόητοι υπαινιγμοί Α.Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι. Κατηγορεί την τότε φυσική ηγεσία ότι δούλευε για τον πολιτικό του αντίπαλο!


Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας μετωπικής σύγκρουσης ενός Smart με μια ογκώδη Mercedes S-Class? Μπορεί τελικά ο «Δαυίδ» της Παγκόσμιας αυτοκίνησης, να προσφέρει ασφάλεια στους επιβάτες του ή «αλληλογραφείς» με τον θάνατο, από την στιγμή που θα καθίσεις σ…autoagora.gr/news/data/vide
Εικόνα
****
Θέλει ο κύριος να κρυφτεί και δεν τον αφήνει η χαρά. Ωμή, αφτιασίδωτη, κυνική ομολογία. Άλλωστε το πώς μας το έχει ήδη δείξει με τον Παπαγγελόπουλο.

Εικόνα


Ωχ – ΜΗΝΥΜΑ: Κάτι είχαμε καταλάβει τη πρώτη φορά, να πει κάποιος στο αγράμματο λενινιστικό απολειφάδι που εκτοξεύει τέτοιες φρικωδίες χωρίς συναίσθηση του ρόλου του, ότι το μόνο που θα ελέγξει είναι οι αρμοί της ψυχανωμαλίας που τον βαράει.


Εικόνα

****
Καλά κάνει ,χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, θα σβήσει από το χάρτη ή τουλάχιστον θα ξαναγυρίσει στα πρώτα πολύ χαμηλά ποσοστά// ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση
Με τη σημερινή τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ , ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στην ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση .  cnn.gr

ΜΗΝΥΜΑ – Την τριτη φορα εννοει. Την πρωτη αυτο ειχε επιτευχθει αλλα δεν το θυμαται, γιατι τελειωσε το 1974.
Εικόνα
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΊ Η ΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ TWEET
Παράθεση Tweet
P.G. Papanikolaou@PGPapanikolaou

Ζεις στην χώρα που οι προδότες εγκληματίες συνεργάτες των Γερμανών Ναζί κατακτητών όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν μεταπολεμικά αλλά πήραν το κράτος στα χέρια τους με αποτέλεσμα σήμερα τα εγγόνια τους να βγάζουν γλωσσίτσα και να θέλουν να “ξαναγράψουν την Ιστορία” τα γελοία υποκείμενα.


ΜΗΝΥΜΑ: Αυτό που σχεδιάζεις ρε Αριστερέ μπαγλαμά λέγεται πραξικόπημα κ τιμωρείται με την Εσχάτη των Ποινών όπως ακριβώς έγινε με τους υπεύθυνους της Χούντας!!! οπότε καλό θα ήταν να ξανασκεφτείτε στο #syriza τι εξαγγέλετε αν κ όποτε προκύψει Δεύτερη φορά Αριστερά…

Παράθεση Tweet
Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras @atsipras

Η Αριστερά δεν θέλει την εξουσία για την εξουσία αλλά για να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής των πολλών. Για να προχωρήσει αναγκαίους μετασχηματισμούς στη κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. #ΣΥΡΙΖΑ


Σ.Μ:

Η σωστή ανάγνωση. Προσπαθήσαμε τη πρώτη φορά να γίνουμε Βενεζουέλα, αλλά αποτύχαμε. Τη δεύτερη φορά θα τα καταφέρουμε.
Παράθεση Tweet

Αλέξης Τσίπρας: “Η δεύτερη φορά Αριστερά δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος. Πρέπει αυτή τη φορά να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο των δομών της εξουσίας” (vid)


Εικόνα